Ahad, 1 Mei 2022

RAYA TANPA SEMPADAN

 


RAYA TANPA

SEMPADAN

KHALAS

ESOK KITO BERAYO

 

ESOK SENIN

2/5/2022

KITO RAYO

AMIN
ANAK BULAN

DAH NAMPAK

SONJO TADI

AMIN

TIM TUKAR TIUB

UCAP SELAMAT

BERAYO 

JANGAN LUPO

JAGO DIRI

ELOK ELOK

KHALAS

PUKI MELAYU NAIK HARGA

 PUKI MELAYU

NAIK HARGA

KHALASpanglimo potaseh commented on

 "BERTARAF GLOBAL"

Kito dah lamo sangat borkemaluan yg ngato hargo puki Molayu (Bohsia) samo dongan ghogo sobungkuih mee goreng tak do tolo. Tapi ..tapi sekarang ..dgn kehadiran tigo ekor penjual puki ni ..yang sekali memuki boleh dapek RM40 juta ..dan tigo ekor ni bukan sombarangan ..omak bapak mereko billionaire. Den cukop bango dongan tigo ekor ni ..iolah ..mereko tolah molatakan hargo puki botino Molayu pado ghogo paling tinggi ..puloh juta sokoping ..no more ghogo sebungkuih mee goreng ..Idoop Molayu. Nak tanyo ..mano poey TaT kito yang kato nak bagi ukom rotan walau pun hanyo boromen jo ..tuckbEEr ..

AUTA KELING ATAU GERTAK KEELING

 
Jangan panggil

 ayah saya 

binatang – Isham

KUALA LUMPUR – Perang mulut antara Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor, Isham Jalil dan Menteri Besar Kedah,  Muhammad Sanusi Md Nor masih tiada penghujung.

Terbaharu, Isham menempelak Sanusi yang turut menggelarkan bapanya sebagai binatang.

“Jangan label, panggil, kias atau umpamakan ayah saya dengan binatang. Itu saya tidak boleh terima dan saya tidak maafkan.

“Ayah saya memang asal orang miskin dan bukan berpangkat besar tetapi dia bukan binatang atau ikan kecil. Jangan hina orang miskin atau berpangkat kecil. Dan jangan hina orang tua,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada Khamis lalu, Sanusi diberi tempoh 48 jam untuk meminta maaf dan menarik balik tuduhannya terhadap Isham.

Ia ekoran Sanusi menggelarkan Isham sebagai ‘anak seluang’.

Melalui hantaran Facebook, Isham menegaskan, jika tiada maklum balas diterima pihaknya dalam tempoh itu, beliau mempertimbangkan untuk mengambil tindakan selanjutnya termasuk saman.

Beliau juga menegaskan, laporan polis akan dibuat esok supaya kesalahan fitnah oleh Sanusi itu dapat disiasat.

Mengulas lanjut, Isham berkata, dirinya tidak ambil pusing dengan gelaran yang diberikan kepada dirinya namun kenyataan Sanusi boleh dianggap sebagai melampau.

“Saya tidak kisah orang panggil saya dengan nama apa pun, dalam politik itu perkara biasa. Sebelum ini, pemimpin Pas pun selalu label orang lain dengan nama macam-macam binatang.

“Sebenarnya dalam politik tidak perlu pun guna kiasan atau perumpaan binatang kepada orang lain. Namun itu tidak menjadi masalah kepada saya dan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain,” katanya lagi.

Semuanya bermula apabila Sanusi yang juga Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat bahawa dokumen ‘Pas Leaks’ dipercayai dibuat pasukan laskar siber pihak tertentu yang bakal mendapat kepentingan apabila maklumat berkaitan dakwaan perancangan menjatuhkan kepemimpinan UMNO disebarkan secara terbuka.

Sanusi turut memetik nama Isham sebagai contoh ketika menyatakan anggapan beliau bahawa dokumen itu dibuat laskar siber pihak yang mendapat kepentingan daripada dokumen terbabit. 

APA PUNYA

KETUA PENERANG

CAKAP BESAR

KAH KAH KAH

BERI

AMARAN 48 JAM

NI DAH LEBIH

48 JAM

KAH KAH KAH

AYAH KENA

PANGGIL 

BINATANG

KAH KAH KAH

TAK KAN TAK

BERTINDAK

CAKAP BESAR

KAH KAH KAH

WOIT

INI AUTA KELING

ATAU

GERTAK KELING

KAH KAH KAH

MACAM MANA

NAK BERI

PENERANGAN

DIRI SENDIRI

PUN TAK TERANG

KAH KAH KAH

INTAI ANAK BULAN

 INTAI 

ANAK BULAN

POTANG NI

NAMPAK KO

TAK NAMPAK

COPEKLAH

BAGI DEN 

NAK TAU

DEN NAK RAYO INI

AMIN

BUDAYA ISLAM NUSANTARA

 


ISLAM BUDAYA

NUSANTARA

AMIN

DI INDO MUDEK

KITA BALIK

 KAMPUNG

AMIN

PAHANG MUDEK

DALM SUNGAI

KHALAS

Nazrio commented on

 "MERAYAKAN

 BUDAYA BALIK KAMPUNG"

pahang pun byk tempat guna word (mudeK) sebab zaman duLu guna sungai . BiLa menentang arus sungai d panggiL "mudeK"

AHAD AKHIR BAZAR RAMADAN

 SELAMAT 

BERSUNGKAI 

AMIN


AHAD AKHIR
BAZAR RAMADAN
TAHUN INI GUA
TAK LAWAT PUN
 BAZAR RAMADAN
MASIH WAS WAS
 DENGAN MAT KOBID

TADI DALAM JAM 3 ++
UJAN KEJAP
LEPAS TU BERHENTI

SEKARANG CUACA INDAH
AGAKNYA 
BAZAR RAMADAN LIGAT
DAN RANCAK NIAGA

GUA SEDANG MENUNGGU
ADIK GUA BAWA
RENDAND DAN NASI IMPIT
PETANG INI GUA
NAK MAKAN SPESIAL
KAH KAH KAH

PETANG INI
INTAI ANAK BULAN
INI NAMANYA ISLAM BUDAYA
INI BUKTI
KITA MERAYAKAN
ISLAM BUDAYA
AMIN

ESOK PUASA LAGI
SELASA BARU
RAYA

GUA TAK RISAU
GUA TAK KEMANA MANA
HANYA DUDUK DI RUMAH
RUTIN GUA
TAK BERUBAH
HIDUP DITERUSKAN
AMIN

SELAMAT BERSUNGKAI

NOSTALGIA

 NOSTALGIA

AMIN

UMO BERAPA

SEKARANG BRO ?

KHALAS

Unknown commented on 

"BUDAYA MELAYU 

BUKAN BUDAYA ARAB"

Aku main meriam besi tahun 1970 di Seri Medan.


BUDAYA KEMANUSIAN SEJAGAT

 


BUDAYA 

KEMANUSIAAN

SEJAGAT

KHALAS

Unknown commented on

 "BUDAYA MELAYU 

BUKAN BUDAYA ARAB"

hidup berpasangan dgn anjing, budaya mana pulakkk


BUDAYA

SEMUA BANGSA

AMIN

SAMBUTAN HARI RAYA ISLAM BUDAYA

 


SAMBUTAN

HARI RAYA

ADALAH

MANIFESTASI

BUDAYA MELAYU

AMIN

Unknown commented on

 "MERIAM BULUH"

manifestasi budaya melayu sambut raya lah..

Unknown commented on

 "MERIAM BULUH"

Ikut Islam mana ada raya... Islam budaya saja yang menyamvut raya.. Tengik anak bulan untuk cukup kan tempoh berpuasa... Bayar zakat selesai... Islam budaya melayu bila jumpa orang cakap Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin... Islam budaya arab mereka cakap.. Semoga allah menerima amalanku dan amalanmu... Mana ada raya... Tu semua budaya manusia ... Tuhang tak suruh buat pong... Tuhang suruh puasa bayar zakat..

MAKLUMAT GEMBIRA

 

Kes harian turun

 ke paras 2,500

 jangkitan,

 6 lagi terkorban

2,579 kes baru Covid-19 direkodkan hari ini menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak  4,445,897 kes.


Sebanyak 6,055 pesakit turut dilaporkan sembuh, menjadikan jumlah keseluruhan kes sembuh sebanyak 4,360,061.

Ketika ini 50,294 kes aktif direkodkan, dengan 48,924 atau 97.3% daripadanya sedang menjalani kuarantin kendiri.

Dalam pada itu, 34 (0.1%) kes kini berada di pusat kuarantin sementara 1,258 (2.5%) dimasukkan ke hospital.

Kes yang memerlukan rawatan di unit rawatan rapi (ICU) adalah sebanyak 78 kes dan 50 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Kadar penggunaan kemudahan ICU di seluruh negara kini sebanyak 52.3% dengan kes Covid-19 merangkumi 10.4%.

Enam korban turut dilaporkan menjadikan kes keseluruhan kematian adalah sebanyak 35,542 orang.

INI MAKLUMAT

BUAT KITA 

SENANG HATI

MASA RAYA

AMIN

TAPI JANGAN LUPA

JAGA C.U.H

CARA UNTUK

HIDUP

KHALAS

TOK ARAB KAKI GADUH

 


TOK ARAB

KAKI GADUH

KHALAS

Unknown commented on

 "BUDAYA MELAYU

 BUKAN BUDAYA ARAB"

Arab lagi hebat, bukan meriam buluh, mereka guna meriam betul, hentam sini gaduh sana sampai teruk, masih nak ikut budaya Arab ? Amalkan budaya sendiri sudah, tak payah sibuk budaya orang lain, Selamat Hari Raya semua kah kah kah jangan lupa

LEPAS BANJIR

 


LEPAS BANJIR

PANAS SAMPAI

AMIN

INI WATAK BARU

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

ISLAM BUDAYA DAN HARI RAYA

 

 ISLAM BUDAYA

 DAN 

HARI RAYA

Jika kita membaca dengan teliti Batu Bersurat Kuala Berang, Terengganu, maka kita dimaklumkan bahawa agama Islam Arab sampai ke Tanah Melayu pada anggaran tahun 1303. Siapa membawa dan dari mana masih dalam kajian dan teori. Apa yang sahih, pada ketika itu Bani Melayu telah memiliki tuhannya yang dipanggil Dewata Mulia Raya.


Sejarah moden hari ini merakamkan satu pandangan bahawa negeri Melaka telah wujud seawal 1262 tahun Masehi. Kita juga diberitahu melalui Salatus Salatin bagaimana warga Melayu Melaka yang ketika itu bukan beragama Islam telah terperanjat hairan apabila melihat ahli perniagaan dari Timur Tengah atau India bersembahyang di tepi pantai. Ini dikatakan berlaku pada tahun 1404.

Kita juga diberitahu bagaimana Sultan Melaka Parameswara bermimpi dan ‘anunya’ dipotong. Lalu Baginda menganut agama peniaga Arab yang datang mencari rempah rampai di Melaka. Sama ada ini dongeng atau mitos, bukan babak ini yang dibincangkan dalam tulisan ini. Apa yang sahih ialah apabila raja memeluk agama Islam maka rakyat dan pengikut baginda juga memeluk agama yang sama.

Saya amat yakin agama Islam di zaman kesultanan Melaka amat murni. Allah ketika itu didakwahkan sebagai Yang Maha Pemurah Lagi Penyayang. Islam belum lagi menjadi agama ritual. Islam belum lagi menjadi agama yang suka melarang. Islam belum lagi menjadi agama suka menghukum dan menyusahkan penganutnya – seperti hari ini. Jika pada ketika itu umat Islam memiliki perangai seperti umat Islam hari ini, mungkin sultan Melaka tidak akan membuat dongeng tentang ‘anunya’ yang tersunat.

Hakikatanya Islam yang datang ke alam Melayu tidak dilembagakan. Islam bukan agama daulah. Islam datang sebagai agama suci untuk umat manusia.


Fakta sejarah membuktikan bahawa Bani Melayu sebelum 1404 telah memilik asas beragama. Justeru kedatangan dan penerimaan Islam tidak menimbulkan masalah. Melayu pada ketika itu telah ada tuhan – Dewata Mulia Raya. Terus diganti dengan Allah yang Maha Esa.

Bani Melayu percaya kepada makhluk halus. Melayu percaya bahawa pokok berhantu, hutan berhantu, Batu dan busut berhantu, hidupan memiliki semangat. Dalam Islam makhluk halus ini ialah jin dan malaikat. Konsep semangat Bani Melayu diganti menjadi roh. Justeru tidak ada perbalahan untuk Bani Melayu menerima konsep roh, jin dan malaikat.

Ritual datang menyerap ke alam Melayu dengan harmonis. Justeru bersemah dan berancak akan dimulai dengan bismillah. Melayu memiliki tangkal sebagai azimat pendinding. Kini tangkal masih lagi menjadi azimat. Kini dalam tangkal terselit beberapa baris surat Yassin. Walhal tangkal adalah konsep agama lama Melayu.

Jampi dan serapah Melayu adalah sebahagian dari perubatan Melayu. Di zaman sebelum Islam, jampi dimulai dengan bacaan “om”. Bila Islam sampai Melayu masih berjampi dengan dimulai penambahan bismillah. Jampi akan diakhiri dengan doa. Kalau sebelum Islam sampai ke Melaka dukun dan bomoh melalui jampi dan serapah akan meminta pertolongan Dewata Mulia Raya. Setelah memeluk Islam bomoh, pawang dan dukun meminta pertolongan daripada Allah.

Budaya Melayu Nusantara

Agama Bani Melayu sebelum Islam sampai telah memiliki konsep syurga dan neraka serta dosa dan pahala. Perkataan ini berasal dari bahasa Sanskrit. Konsep ini tidak diubah agar senang difahami oleh Bani Melayu. Dan amat senang untuk diterima pakai. Malah di dalam syurga juga ada didadari. Konsep bidadari ini telah wujud sebelum 1404. Maka konsep bidadari dalam syurga terus diguna pakai hingga ke hari ini di alam Melayu Nusantara. Amin

Apa yang ingin saya paparkan di sini ialah agama Islam menjadi selari dengan budaya Melayu Nusantara. Bumi tropika yang indah permai telah lama dilihat oleh Bani Melayu sebagai syurga. Justeru apabila para ustaz menggambarkan keindahan syurga maka Bani Melayu membayangkan hutan hijau dan bunga-bungaan seperti taman bunga dalam istana. Sungai yang mengalir dalam syurga mungkin menarik perhatian Bani Arab yang hidup di padang pasir dan tidak pernah melihat sungai dan air terjun. Tetapi untuk Bani Melayu gambaran air sungai dalam syurga bukan satu yang asing. Orang Melayu maklum dengan air terjun Jeram Toi di Jelebu atau aliran air Sungi Gabai. Amin.

Hari ini ada pelbagai bentuk dan jenis Islam. Pasti mustahil untuk menolak kenyataan ini. Hakikatnya Islam itu adalah kepercayaan. Islam bukan lagi milik Arab. Islam telah menjadi sejagat. Dalam kepercayan kita diberi pilihan – percaya atau tidak percaya.

Di bumi tropika Malaysia ini kita sedang melihat kepelbagaian Islam. Bukan Islam Sunni atau Islam Syiah yang saya maksudkan. Bukan. Bukan. Bukan.

Di Malaysia pada hemat saya ada pelbagai bentuk Islam. Ada apa yang saya panggil Islam kad pengenalan, ada Islam keturunan, ada jadi Islam untuk dapat projek, ada Islam ritual, ada Islam politik dan ada Islam budaya.

Islam budaya inilah yang pada hemat saya amat penting peranannya dalam konteks beragama Di Malaysia. Islam budaya ini amat amat menarik walaupun tidak ramai yang sedar bahawa ia wujud. Hari ini Islam budayalah yang menjadi teraju dan panglima kehidupan Bani Melayu. Islam budaya ini tidak disedari wujud kerana ia telah menjadi sebahagian dari kehidupan. Budaya itu ialah kehidupan. Dalam pemahaman Islam budaya agama itu sabenarnaya adalah sebahagian dari kehidupan.

Islam budaya ini bukan Islam ritual. Islam budaya bukan Islam dakwah. Jauh sekali Islam Taliban. Islam budaya lahir dari air, udara, sungai, gunung bukit bukau kayu-kayan Bumi Melayu.

Dalam alam tropika ini budaya Melayu telah wujud sebelum sampainya batu bersurat. Budaya Melayu telah sedia ada sebelum Parameswara menjadi mualaf. Bila Islam sampai budaya Melayu secara terbuka menerima agama baru ini dalam konteks budaya. Ini sama seperti kesampaian agama Hindu yang lebih awal dari Islam. Hakikatnya sebelum agama Hindu sampai dari India budaya Melayu telah wujud. Bani Melayu telah wujud sebelum Hindu. Bani Melayu telah wujud sebelum Islam. Inilah asas untuk memahami kewujudan Islam budaya.

Ciri dan pola Islam budaya

Manifestasi utama Islam budaya ini ialah sikap tolerensi. Tolerensi disambut baik dengan sikap keterbukaan Bani Melayu untuk menerima apa yang menarik, apa yang baik dan boleh untuk memperkayakan budaya Melayu itu sendiri. Justeru budaya Melayu menerima dan merayakan Hindu. Melayu menerima Islam. Melayu menerima Isa dari Nazareth.

Konsep-konsep agama Hindu bersepah-sepah masih diguna pakai. Kewujudan konsep ini memang tidak disedari kerana ia telah menjadi budaya – menjadi sebahagian dari kehidupan.

Sikap tolerensi sebenarnya adalah kekuatan Bani Melayu. Justeru Melayu di Filipina merayakan agama Kristian. Melayu di Bali merayakan Hindu. Tidak ada masalah. Amin.

Pasti ramai akan bertanya dan tertanya-ranya apakah ciri dan pola Islam budaya?

Pada hemat saya contoh terbaik untuk memahami Islam budaya ialah melihat kesampaian bulan puasa dan hari raya. Puasa dan hari raya yang kita rayakan di Malaysia ini adalah manifesatai Islam budaya. Puasa dan berhari raya di Malaysia bukan Islam ritual.

Ini bukan pula bermakna Islam budaya wujud tanpa ritual atau amalan. Ada amalan tetapi amalan ini bukan panglima. Islam budaya mengamalkan dan mengikut ritual waktu mula berpuasa dan waktu berbuka puasa. Ritual atau amalan ini ditaati. Tetapi amalan ini bukan pemandu. Yang menjadi panglima dan pemandu Bani Melayu pada bulan puasa ialah budaya Melayu.

Kewujudan bazar Ramadan adalah contoh terbaik Islam budaya. Seribu satu macam jenis kuih Melayu tradisional muncul untuk dijual dalam bulan puasa. Islam budaya merayakan bulan puasa dengan lauk pauk, kuih muih dan makanan menarik. Malah Islam budaya yang toleren menerima masuk makanan baru saerti roti John dan goreng pisang cheese.

Islam budaya juga telah menerima masuk budaya angpau dari budaya Cina. Sama seperti zaman kerajaan Melayu Melaka dahulu, Bani Melayu telah mengubah suai angpau untuk menjadi menjadi duit raya. Sampul merah gong hee fat chai ditukar dengan sampul hijau selamat hari raya. Ini manifestasi keindahan Islam budaya.

Tidak cukup dengan duit raya Islam budaya sedang merayakan malam tujuh likur. Bermain bunga api dan membakar mercun bukan ritual Islam Arab. Ada yang tidak faham makna bunga api dan mercun. Justeru dilarang berbunga api dan membakar mercun. Ini sikap bebal yang tidak faham apa makna merayakan. Mercun dan bunga apa itu adalah tanda dan makna kita sedang merayakan. Bakar bunga api dan akar mercun adalah nahu untuk memberitahu kita amat gembira.


Pada bulan puasa sila lawati kampung-kampung di sekitar Sayong, Kuala Kangsar – di kampung tepi tebing Sungai Perak. Di sini wujud satu lagi manifestasi Islam budaya. Di wilayah ini anak-anak muda akan membakar meriam buluh atau meriam besi dengan menggunakan carbide. Dari Kampung Hulu anak-anak muda akan berlawan tembakan dengan Kampong Hilir. Dum, dum, dum ini adalah manifestasi Islam budaya.

Bila hari raya sampai Bani Melayu akan mengadakan rumah terbuka untuk sesiapa sahaja yang melintasi di hadapan rumah mereka. Islam Iraq, Islam Saudi atau Islam Pakistan tidak memiliki budaya meriam buluh jauh sekali konsep rumah terbuka. Hanya Islam budaya di Malaysia yang memiliki rumah terbuka.

Apa yang ingin saya sampaikan disnilah ialah kekuatan Islam budaya. Manifestasi yang saya sebutkan adalah tanda kekuatan Islam budaya. Sebenarnya, tanpa disedari majoriti penganut Islam di Malaysia ini terangkum ke dalam mazhab Islam budaya. Bukan mazhab Sunni atau Syiah.

Islam budaya ini toleren, terbuka tanpa menjanji syurga atau neraka. Tanpa menaburkan larangan. Tanpa memiliki sikap suka menghukum. Tanpa keharmonian Islam budaya mustahil Parameswara ingin jadi mualaf. (TT)
TULISAN INI TELAH DISIARKAN
DALAM PORTAL MALAYSIAKINI
PADA 30 MAY 2019

BERIKAN KEMANUSIAN KITA

 


143 pendatang tanpa izin termasuk pelarian Rohingya ditahan di perairan Kuala Kurau

SERAMAI 143 pendatang tanpa izin termasuk 134 etnik pelarian Rohingya ditahan di perairan laut Kuala Kurau hari ini.

Ketua Polis Perak Mior Faridalathrash Wahid berkata kesemua mereka yang berumur lingkungan lima tahun hingga 40-an itu ditahan kira-kira enam batu nautika di perairan laut Kuala Kurau di antara 7 pagi hingga 12.30 tengah hari.

“Semua warga asing itu termasuk empat lelaki warga Bangladesh dan lima lelaki Myanmar ditahan selepas bot yang dinaiki mereka tersangkut pada beting pasir Kalumpang di perairan berkenaan.

“Mereka yang ditahan itu membabitkan 66 lelaki dan 59 wanita serta kanak-kanak lelaki dan perempuan masing-masing sembilan orang,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata mereka datang dari Myanmar dan berada di perairan itu setelah bot dinaiki tersangkut pada beting pasir.

Katanya semasa pemeriksaan, seramai 87 orang berada di atas bot manakala yang lain bertindak melarikan diri dengan berenang ke daratan sebelum ditahan. – Bernama, 30 April, 2022.

 

TUNJUKKAN

KEMANUSIAN KITA

AMIN

BERIKAN MEREKA

HARAPAN

AMIN

KITA SEKARANG

KURANG TENAGA

KERJA DI LADANG

SAWIT

AMIN

HARGA SAWIT

NAIK MELEDAK

AMIN

PASTI KITA BOLEH

URUSKAN TENAGA

MEREKA DENGAN

KEPERLUAN KITA

AMIN

MEREKA BUKAN

NIGERIAN

MERKA BUKAN

CHINA MERAH

YANG DATANG

DENGAN NIAT

JAHAT

AMIN