Sabtu, 19 Februari 2022

SPY PUTIH LAWAN SPY ITAM

 SPY PUTIH

LAWAN

SPY ITAM

AMIN

JIKA PUNAHSEHAT ANWAR MINTA ANWAR SABAR

 


JIKA PUNAHSEHAT

NASEHAT  

ANWAR SABAR

HARI INI ANWAR

PM MALAYSIA

AMIN

Yeop sepet commented on 

"TINGGALKAN PKR"

Gua mmg xleh blah la ayat depa,kononnya Anwar dikhianati. Kahkahkahkah khianat Anwar apa??? Nie sume salah mat sabu,asal kempen pru14 dulu sebut psl janji nak bagi Anwar jadik PM. janji ngan Anwarcm berjanji dgn hantu raya,dia tu tut janji sampei 7 keturunan

AJEN PEMUSNAH

 

AJEN 

PEMUSNAH

KHALAS

herman adnan commented on 

"BIJAK BERTEATER"

DUA PEMUSNAH LELAKI: 1. Duit 2. Burit

UKRAINE MASIH BELUM REDA

 

UKRAINE MASIH

BELUM REDA

AMIN

PEGAWAI TINGGI SPRM DIFITNAH LAGI ?

 Penguasa Kanan SPRM guna US$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah, tukar USD kepada wang palsu

KUALA LUMPUR – Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam Baharuddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan organisasi itu berjumlah US$6.94 juta untuk kegunaan peribadinya dengan membeli pelbagai aset mewah termasuk rumah, kereta dan tanah.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa selain itu, sepanjang tempoh Shahrum Nizam, 41, memiliki dan diamanahkan terhadap wang rampasan tersebut, dia telah melupuskan sebahagian wang eksibit US$6.94 juta dengan menukarkannya kepada Ringgit Malaysia melalui dua saksi.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati tertuduh telah membelanjakan RM2,713,730 untuk membeli aset-aset dari tempoh 17 Dis 2018 hingga kini.

“Hasil daripada penukaran wang itu, tertuduh telah menjadikan wang eksibit tersebut untuk kegunaan sendiri dengan membeli aset-aset mewah dengan membuat 13 kali transaksi bayaran secara tunai untuk membeli sebuah rumah dua setengah tingkat di Kota Warisan, Sepang.

“Tertuduh telah membeli jam tangan berjenama iaitu empat unit jam tangan jenama Hublot Big Bang, dua unit jam tangan jenama Tag Heuer dan dua unit jam tangan jenama Rolex secara tunai di sebuah kedai jam di Mid Valley City dengan nilai keseluruhan pembelian berjumlah RM397,580,” katanya ketika membacakan fakta kes selepas Shahrum Nizam mengaku bersalah menyalahgunakan wang rampasan SPRM itu di hadapan Hakim Suzana Hussin.

Ahmad Akram berkata tertuduh juga telah membeli sebuah kenderaan jenis 4×4 jenama Ford Raptor 2.0 secara tunai berjumlah RM219,000, membeli dua bidang tanah, masing-masing seluas 2.9967 hektar bernilai RM333,220 atas nama tertuduh dan 1.244 hektar bernilai RM150,000 atas nama isterinya di Jerantut, Pahang.

“Dia juga membeli sebuah kereta jenis Honda Civic Type R 2.4L Turbo bernilai RM290,030 yang mana pembayaran dibuat secara tunai berjumlah RM265,930 dan membeli sebuah motosikal Ducati 1299 Panigale R Final Edition bernilai RM278,000 dan sebuah lagi motosikal Ducati 1199 Superleggera bernilai RM300,000 yang mana pembelian motosikal itu telah dibuat dengan cara ‘trade in’ motosikal Panigale 1199R oleh tertuduh berjumlah RM110,000 manakala sebahagian lagi RM190,000 dibayar lima kali oleh tertuduh kepada kedai motosikal.

“Selain itu, tertuduh turut membeli sebuah kereta Mercedes Benz A250 Sport secara tunai bernilai RM130,000,” katanya.

Menurut Ahmad Akram, pada 21 Sept 2021 di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, SPRM telah menyita wang tunai berjumlah RM1.6 juta daripada seorang saksi yang tertuduh telah menyerahkan wang tersebut kepada saksi itu untuk dijadikan modal perniagaan balak.

Katanya pada 24 Sept 2021 SPRM telah menyita sebuah beg bagasi  mengandungi wang tunai berjumlah US$4.07 juta di Wisma D.H.R, Kampung Tanjung Mas, Kota Bharu, Kelantan, daripada saksi sama yang diserahkan oleh tertuduh kepada saksi itu untuk disimpan bagi dijadikan modal perniagaan tertuduh kelak.

Mengenai wang dalam bentuk wang kertas USD yang tersimpan dalam kabinet besi milik tertuduh yang telah diserahkan kepada Bahagian Penyelidikan (RD), Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada 10 Sept 2021, Ahmad Akram berkata pihak SPRM telah menjalankan siasatan lanjut dengan memeriksa dan membuat pengiraan semula terhadap wang tersebut.

“Hasil pemeriksaan dan pengiraan mendapati terdapat 69,232 keping cetakan kertas berupa wang not USD berada dalam kabinet besi itu. Pemeriksaan oleh saksi pakar bernama Fazri Mohd Zain juga mengesahkan bahawa cetakan wang kertas tersebut adalah palsu.

“Cetakan wang palsu itu digunakan tertuduh untuk mengelirukan pegawai penyiasat kes sehingga ia dibawa untuk diserahkan kepada pihak RD JPM,” katanya.

Ahmad Akram berkata tindakan Shahrum Nizam menukarkan wang barang kes berjumlah US$6.94 juta dengan cetakan kertas berupa wang USD palsu menyebabkan reputasi SPRM terjejas dan menyebabkan kerugian yang salah.

Menceritakan mengenai operasi yang dijalankan SPRM, Ahmad Akram berkata pada 26 Ogos 2018, tertuduh telah dilantik menjadi Ketua Operasi dalam Ops Dinar 2 berkaitan penyiasatan ke atas bekas Ketua Pengarah RD, JPM yang disyaki telah melakukan pecah amanah jenayah terhadap wang milik kerajaan Malaysia.

Beliau berkata dalam operasi dan serbuan yang dibuat, SPRM telah merampas sejumlah US$6.94 juta daripada beberapa lokasi termasuk dari sebuah kondominium di Cyberjaya dan perkarangan tempat letak kenderaan Hotel Shangri-La, Putrajaya.

“Wang rampasan tersebut kemudian telah diserahkan oleh pegawai penyiasat kepada Ketua Cawangan, Cawangan Tindakan Khas (KC CTK) untuk disimpan dalam peti besi. Pada 17 Dis 2018, Shahrum Nizam telah meminta KC CTK untuk menyerahkan sebahagian wang rampasan tersebut untuk pengiraan semula dan disahkan ketulenannya.

“Sebanyak US$1.9 juta daripada jumlah keseluruhan wang rampasan diserahkan kepada tertuduh bagi tujuan itu tetapi Shahrum Nizam hanya mengambil US$800,000 manakala bakinya diserahkan semula pada KC CTK,” katanya.

Beliau berkata sebaik mengambil wang tersebut, Shahrum Nizam telah membawa wang US$800,000 itu keluar daripada bangunan SPRM untuk ditukarkan kepada Ringgit Malaysia dengan bantuan seseorang di Kota Damansara yang mana hasil tukaran pada ketika itu ialah RM1.6 juta.

“Pada 9 April 2019, tertuduh sekali lagi meminta wang rampasan yang berada dalam simpanan KC CTK untuk proses pengiraan semula dan pemeriksaan keselamatan. Selepas diserahkan, Shahrum Nizam telah membawa keluar wang tersebut untuk ditukar kepada Ringgit Malaysia.

“Penukaran kali kedua tersebut membabitkan wang sebanyak US$2,470,000 yang mana hasil tukaran ialah sebanyak RM9,880,000. Tertuduh turut menyerahkan sebuah beg berwarna ungu berisi US$4.07 juta untuk disimpan oleh kenalannya untuk dijadikan modal perniagaan,” katanya.

Shahrum Nizam dipenjara tiga tahun dan dua sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan menyalahgunakan wang rampasan SPRM berjumlah US$6.94 juta untuk kegunaannya sendiri.— BERNAMA

MENGAPA

PEGAWAI SPRM

YANG JUJUR 

BUAT KERJA

TERUS DI FITNAH

KAH KAH KAH

SILA LIHAT

TAJUK BERITA

AMIN

PEGWAI INI

BUKAN CURI

DIA HANYA GUNA

KAH KAH KAH

BOS SPRM PUN

KENA FITNAH

KAH KAH KAH

SEKARANG SATU

LAGI  HANYA

GUNA DUIT

KENA PENJARA

KAH KAH KAH

PASAI APA

LEMBAGA SUCI

SESUCI AZAM BAKI

MENJADI MANGSA

 FITNAH

KHALAS

KAH KAH KAH

CHINA MERAH RASUAH PEMIMPIN MELAYU KAKI RASUAH

 CHINA MERAH 

MERASUAH

PEMIMPIN MELAYU

YANG KAKI RASUAH

GILA NAK BERKUASA

AMIN

Unknown commented on

 "PELIK TETAPI BENAR"

China Merah sudah jadi kuasa besar sama taraf atau lebih dari Uncle Sam, ini hakikat sebenarnya, sebagai penduduk terbanyak China Merah meresapi seluruh pelusuk dunia, ini memang hakikat sejak zaman Dinasti sampai sekarang, masalah sebenar negaraku ini bukan China Merah,salah kalau kata masalah datang kerana China Merah, masalah utama negara ini adalah pemimpin yang rasuah, pemimpin yang mabuk ketum kuasa, pemimpin Melayu yang susah dipercayai, tiada intergriti tiada maruah tiada malu sampai sanggup jual segala kepada negara asing, ITU saja masalah negara, bukan China Merah, India Hitam, Afrika putih, Indon sawo matang, kah kah kah TT pun ubah lah strategi sikit nak educate orang Melayu ini, sampai bila nak Melayu bonsai begini? Kita kena kuat diri sebelum salah orang lain, salah orang paling senang dalam dunia, politik sini pun huru hara, semua karma perbuatan sendiri sampai bijak pandai dah lari tinggal yang level Bomoh Kelapa saja nak buat camana ya ? Jangan lupa kah kah kah


KEADAAN BERTAMBAH BAIK

 Ceramah, kempen fizikal, ziarah ke rumah PRN Johor dibenarkan, kata SPR

PENGANJURAN ceramah, syarahan dan kempen secara fizikal dan ziarah rumah ke rumah dibenarkan sepanjang 14 hari tempoh berkempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. 

Menurut prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini, ceramah dan kempen hanya dibenarkan di pejabat parti dan bilik gerakan parti yang rasmi dengan kehadiran tidak melebihi 100 orang.

“Penganjur perlu mendapatkan permit daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi ceramah, syarahan dan kempen diadakan.

“Tempoh setiap sesi ceramah, syarahan, kempen hanya selama dua jam dan tidak melebihi jam 10 malam manakala ceramah, kempen dan syarahan di premis yang terbuka atau tempat umum adalah tidak dibenarkan,” menurut SOP itu, menambah sebarang bentuk hiburan semasa berkempen tidak dibenarkan. 

Bagi SOP kempen ziarah rumah ke rumah, penyertaan adalah tidak melebihi lima orang namun tidak dibenarkan masuk ke dalam rumah atau berjumpa dengan ahli rumah dan aktiviti mengedarkan risalah perlu dibuat di luar pagar. 

Mengenai SOP hari pengundian, pengundi wajib memakai pelitup muka berganda dan pengundi bergejala seperti demam, batuk, sakit tekak atau sukar bernafas perlu diasingkan serta-merta daripada pengundi lain dan mengundi di tempat khas sama ada khemah, bilik atau ruang khas. 

“Selepas selesai mengundi, pengundi bergejala akan diuruskan oleh pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) yang bertugas untuk tindakan lanjut termasuk membuat ujian kendiri Antigen Rapid Test Kit (RTK-Ag).

“Khemah, bilik atau ruang khas hendaklah dilakukan disinfeksi berdasarkan garis panduan KKM sebaik sahaja selepas setiap pengundi bergejala selesai mengundi,” menurut SOP itu. 

SOP itu juga menetapkan pengundi yang disahkan positif Covid-19 tidak dibenarkan keluar dari tempat rawatan untuk mengundi bagi mengelakkan jangkitan dan menyebabkan penularan.

Bagi pengundi berstatus individu dalam siasatan (PUI) dan individu dalam pengawasan (PUS), mereka perlu memohon Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk keluar sementara ke pusat mengundi dan kebenaran tertakluk kepada penilaian risiko jangkitan oleh PKD itu. 

Maklumat lanjut SOP bagi PRN Johor boleh diakses menerusi laman rasmi SPR di https://www.spr.gov.my.  

SPR sebelum ini menetapkan 12 Mac sebagai tarikh pengundian bagi PRN Johor, penamaan calon pada 26 Februari manakala pengundian awal 8 Mac. – Bernama, 18 Februari, 2022.TAHNIAH SPR

INI LANGKAH

BAIK & TEPAT

AMIN

MENDAKWAH PENGARUH KOTE

 


MENDAKWAH

PENGARUH KOTE

AMIN

BUKTI SEMBAHYANG

 


BUKTI 

SEMBAHYANG

AMIN

Unknown commented on 

"SEMBAHYANG BERSELFIE"

Zeus mula permulaan. Takde ke org ambek gambar diperkarangan masjid sebelum solat bukan sedang solat? Ada tak apek ambek gambar selfie kat jirat cina sebelum sembah kubur? Ini dah level negative bodoh dah nie


EMPAT WILAYAH MELAYU PATANI KE ?

 


EMPAT WILAYAH

MELAYU PATANI KE?

AMIN

ToraTora commented on

 "WANITA ISLAM DIPOTONG

 RAHIM JANGAN BERANAK"

tak payah jauh bang....hak dekat di utara tanah ayaq ada dunia melayu Islam kena bantai xda sapa ambik pot...sibuk nak gi Syria...sebab pak arab senang entot

BERKHALWAT HARI KE 700

 

KHALWAT KE 700

SABTU  19/2/2022
KITA MASUK KE HARI 700
BERKHALWAT

ADUH !
ANGKA 25,000+++
INI SEMUA MANGSA 
OMICRON

DARI BERITA
TAHUN INI
BAZAAR RAMADAN
AKAN DI BUKA
APAKAH INI LANGKAH BIJAK?

KITA TENGOK PENGALAMAN UK
YANG TELAH BUKA SEMUA
KITA TUNGGU HASIL NYA
AMIN

GEROMBOLAN BUAT
LANGKAH PALING BIJAK
JADIKAN NAJIB POSTER BOY
UNTUK PRN JOHOR

BIJAK BIJAK BIJAK
INI BETUL MEMBANTU
PAKATAN

ALANGKAH BAIKNYA
LAGI ADFAL
LAGI BERHEMAH
KALAU ROSMAH MANSOR
DATANG BERKEMPEN SAMA
AMIN

PAGI INI HOKKIEN KERING
TAPI  BERKABUS
BANGUNAN 118 DILIPUTI KABUS
CUACA PANAS
TAPI TIDAK MENENTU

GUA BERJALAN ARAH 
POKOK MENGKUDU
POKOK INI SUNYI
AGAKNYA MASIH BELUM MUSIM
TEMPUA MEMBUAT RUMAH

ANJING LIAR TAK ADA
TAPI HOKKIEN AGAK SIBUK
BEBERAPA KUMPULAN
SEDANG BEKERJA
MEMBERSIH KUBUR

GUA HANYA TERDENGAR MURAI
DI PINTU MASUK
MURAI INI AKAN BERLAGU
DARI PAGI SAMPAI KE SENJA

GUA RASA
HARI INI
PANAS YANG MENJANJIKAN
AMIN

BRO
MULAKAN
PAGI INI DENGAN
 SENYUMAN

BRO
LU JADILAH
DIRI LU
YANG SEORANG ITU

BRO
IMAN INI
BERMULA BILA
FIKIRAH HILANG

BRO
JAWAPAN PALING  BAIK
TERHADAP KRITIK
IALAH SENYUM KEMUDIAN 
LUPAKAN

BRO
TEMPAT TINGGI ITU
BUKAN UNTUK DIFAHAMI
 TINGGINYA
TAPI UNTUK DICAPAI

BRO
KALAU LU TAK BANYAK
KAWAN  MAKNANYA
LU BANYAK 
PENGALAMAN HIDUP

BRO
MENJADI INSAN
BUKAN SATU FAKTA
TAPI SATU PERJUANGAN

BRO
SEMUA HATI
AKAN MENDONDANGKAN LAGU
TAPI TAK SELESAI SEHINGGA
ADA SATU HATI AKAN 
BERBISIK KEMBALI

BRO
KITA BOLEH LUPAKAN
ANAK ANAK YANG TAKUT
PADA GELAP
TAPI TRAJEDI DALAM HIDUP INI
IALAH APABILA SOSOK DEWASA
TAKUT DENGAN PENCERAHAN

BRO
HANYA YANG DAH MATI
YANG BERJAYA MELIHAT
TAMATNYA PEPERANGAN


BRO
TAK MENCUBA
TAK MENDAPAT

BRO
LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERKHALWAT