Khamis, 7 Mei 2020

LIHAT DAN DENGAR NASEHAT ADIK WANI
AWAS

KEPALA KAPITALIS
SEDANG NAZAK
DUIT SEDANG DICETAK
JIKA SEMUA GAGAL
PERANG MASIH AJENDA KAPITALIS

DENGAR NASEHAT

ADIK WANI

JANGAN PERANG

PROJEK PERANG SEDANG DIRANCANG


PROJEK PERANG

DALAM AJENDA

KAUM KAPITALIS
Pengebom Tentera Udara terbang ke Laut China Selatan dalam serangan terakhir ke ruang yang jadi rebutan

Tentera A.S. meneruskan pertunjukan kekuatan selama seminggu di Laut China Selatan dengan serangan di perairan yang dipertandingkan pada hari Khamis oleh dua pengebom Tentera Udara.

Lancers B-1B dari Sayap Bom ke-28 di Pangkalan Tentera Udara Ellsworth, SD, terbang dalam perjalanan pulang pergi selama 32 jam untuk melakukan operasi di atas laut sebagai sebahagian daripada pasukan petugas pengebom bersama oleh Komando Indo-Pasifik AS dan Komando Strategik AS , Angkatan Udara mengatakan dalam siaran berita pada hari Khamis.

Misi ini selanjutnya memperlihatkan "model penggunaan kekuatan dinamis" baru, yang bertujuan untuk menjadikan kehadiran pengebom globalnya kurang dapat diramalkan, kata Angkatan Udara.

China telah menuntut kedaulatan atas sebahagian besar Laut China Selatan, suatu pernyataan yang dipertikaikan oleh negara-negara lain dengan tuntutan yang bersaing, seperti Vietnam, Filipina, Malaysia dan Brunei.

Selama seminggu yang lalu, kapal perang Angkatan Laut beroperasi di sekitar pulau Spratly dan Paracel, dua dari kepulauan China telah menuntut paling kuat.

Kapal penjelajah peluru berpandu USS Bunker Hill berlayar berhampiran Spratlys pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada operasi kebebasan navigasi yang disebutnya. Mereka dimaksudkan untuk menantang pernyataan oleh China dan negara-negara penuntut lain bahawa tentera yang melewati pulau-pulau mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu.

A.S. berpendapat bahawa undang-undang antarabangsa membenarkan laluan langsung melalui kepulauan yang dipertikaikan.

Pada hari Selasa, kapal pemusnah peluru berpandu USS Barry berlayar berhampiran Kepulauan Paracel.

Pasukan tentera udara pada hari Khamis mengikuti perjalanan ulang-alik pengebom B-1 yang serupa pada 22 April dari Ellsworth ke Jepun, di mana seorang Lancer B-1B menyertai 15 pejuang Jepun untuk latihan berhampiran Pangkalan Udara Misawa.


PASCA KOBID

DUNIA AKAN

DIUBAH TAPI

KAUM KAPITALIS

TAK MAHU DIUBAH

MEREKA AKAN

MELAWAN 

DENGAN

MEMULAKAN 

 PERANG

AWAS

UNDI PERCAYA PADA MADEY - HIGH NOON


UNDI PERCAYA 

SEKALI LAGI


Ada usul uji majoriti sokongan Dr Mahatir di Dewan Rakyat

SATU usaha sedang dibuat untuk membuktikan bahawa Dr Mahathir Mohamad masih mempunyai dukungan majoriti ahli Parlimen untuk sekali lagi dinamakan sebagai perdana menteri.

Ahli Parlimen Semporna Mohd Shafie Apdal telah menulis surat kepada speaker Dewan Rakyat memohon izin untuk mengemukakan usul sokongan kepada Dr Mahathir, yang juga ahli Parlimen Langkawi.

Usul itu meminta Dewan Rakyat, yang akan bersidang pada 18 Mei ini, membuat ketetapan bahawa Dr Mahathir mempunyai keyakinan majoriti anggota Dewan Rakyat, sekali gus menjadi undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Speaker Mohamad Ariff Md Yusof yang dihubungi The Malaysian Insight berkata satu kenyataan mengenai perkara ini akan dikeluarkan esok.

Surat bertarikh 1 Mei itu tersebar di media sosial hari ini, dan The Malaysian Insight juga sedang mendapatkan pengesahan daripada Shafie, yang juga ketua menteri Sabah dan presiden Parti Warisan Sabah. 

Menurut Shafie dalam suratnya, usul berkenaan tidak bertentangan dengan Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan kuasa melantik perdana menteri pada Yang di-Pertuan Agong.

Usul itu dikemukakan menurut peraturan mesyuarat yang mensyaratkan ia didahului dengan pemberitahuan kepada speaker Dewan Rakyat dalam tempoh tidak kurang 14 hari sebelum sidang.

Dewan Rakyat ditetapkan bersidang sehari pada 18 Mei ini untuk pembukaan sidang penggal ketiga Parlimen ke-14 tanpa sebarang soal jawab untuk menteri dan persidangan hanya bagi titah ucapan Yang di-Pertuan Agong serta usul daripada kerajaan.

Sidang Dewan Rakyat itu adalah yang pertama sejak Muhyiddin mengetuai pentadbiran baharu Perikatan Nasional yang menggantikan Pakatan Harapan (PH), susulan langkah politik Bersatu bersama sebahagian ahli Parlimen PKR serta Umno dan PAS pada hujung Februari lalu.

Langkah politik itu bermula apabila Dr Mahathir letak jawatan sebagai perdana menteri pada 24 Februari, selepas Muhyiddin bertegas mahu membawa Bersatu keluar daripada PH.

Muhyiddin mengumumkan tindakan Bersatu keluar PH pada hari sama, tidak lama selepas Dr Mahathir disahkan menyerah surat letak jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Pada hari yang sama, PKR memecat Mohamed Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin. Sembilan ahli Parlimen PKR kemudian keluar parti menyokong Azmin dan Zuraida, menjadikan PH hilang majoriti.

Episod itu berlarutan selama seminggu, yang menyaksikan Yang di-Pertuan Agong menemubual seorang demi seorang ahli Parlimen.

PH kemudian setuju menamakan Dr Mahathir sekali lagi sebagai perdana menteri. Namun pada masa itu, Muhyiddin sudah mendapat sokongan yang diperlukan daripada Umno, PAS, Gabungan Parti Sarawak dan beberapa ahli Parlimen Bersatu yang bersamanya dan parti-parti dari Sabah.

Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri pada 1 Mac.

Pada pagi itu, sebelum majlis berlangsung di Istana Negara, Dr Mahathir mengadakan satu sidang media memberitahu bahawa beliau tidak mendapat perkenan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong untuk menunjukkan beliau sebenarnya ada sokongan majoriti. – 7 Mei, 2020.

BERLAKU KE

TAK BERLAKU

JADI KE 

 TAK  JADI

SAJE TANYA

KERANA INI 

HIGH NOON

SEKALI LAGI

KENAPA JADI KETUA PEMBANGKANGJADI KETUA

PEMBANGKANG

NAPA TAK SABAR

LAGI DUA HARI

9 MEI 2020

KAH KAH KAH


Anwar sahkan dirinya ketua pembangkang yang baharu

ANWAR Ibrahim mengesahkan beliau dinamakan oleh Majlis Pakatan Harapan (PH) sebagai ketua pembangkang di Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Port Dickson berkata namanya dimaklumkan kepada speaker Dewan Rakyat dan juga kepada ahli Parlimen pembangkang.
RAKYAT 

CUNT FUSE

LAGI DUA ARI

JADI PM KE 8

NAPA TAK LEH

TUNGGU

WAT DE BEKAUS

KAH KAH KAH

BERBUKA HARI KE 14
PUASA DAH

DUA MINGGU

HARI INI HARI KE 14
CUACA AWAL SIANG PANAS
LEWAT PETANG 
PETIR GURUH KILAT
HUJAN TURUN TAPI TAK LEBAT

SELESAI DUA MINGGU PUASA
DAH JADI RUTIN
SATU KEBIASAAN

PETANG INI GUA TAK MASAK
UNTUK BERBUKA
AIR SUAM
KURMA
DAN PISANG

UNTUK MAKAN
MAKANAN  SEMALAM
PATIN DAN NASI GORENG
GUA PANASKAN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR
SELAMAT BERKHALWAT

MERAKAM SEJARAH DI BRICKFEILD


MERAKAM 

SEJARAH

BRICKFEILD
Petang kelmarin  6/5/2020 
pada jam 6.15 gua panggil grab. Gua nak pergi ke Brickfeild.
gua sudah tidak keluar rumah lebih dari
satu bulan.  Tidak melintasi pintu pagar depan Le Chateau. Gua hanya  keluar pintu kecil  ke Kwantung dua kali sehari.

Pemandu grab lelaki muda Tionghua dari Cheras. Baru bermula memandu satelah PKPB  dan gua pelanggan pertama.

Gua sampai ke  restoran  semua kosong.
Masuk pintu  takada orang
tetiba  datang lelaki bertopeng minta gua
isi borang. Nama, number kad pengenalan dan no talipon. Kemudian suhu badan diambil.Untuk rakaman sejarah  gua ambil
gambar data ini.

SUHU GUA 
Pada hari  kedua PKPB
ialah 36.7
Masuk ke restoran.  Hanya
 kawan gua sorang menunggu
restoran kosong. Kerusi  meja
disusun jarak jauh.

Kawan gua telah memesan makanan
Gua hanya bersetuju. Waktu berbuka belum masuk lagi. Kami masih menunggu sorang lagi kawan yang berjanji nak bersama.

Gua minta aiar suam, buah kurma dan pisang saperti kebiasaan gua. Pisang tak ada lalu diganti dengan air tembikai. Gua minta kueh Melayu jika ada. Semua yang diminta sampai.
Tetiba masuk lelaki tua disorong
kerusi road. Isteri bersama. Anak menolak kerusi roda.Mereka duduk disebelah meja kami. Gua merasa takut.

Dalam restoran akhirnya ada enam meja. Jumlah pelaggan 12 orang. Seorang lelaki
makan bersendirian.

Lima minit sabelum berbuka kawan yang dinanti sampai.  

Ikan yang kami pesan tak ada. Lalu diganti dengan ikan patin. Kami ada sayur kailan  taufo  daging goreng bersama nasi  goreng. Bunyinya enak tapi  patin gagal. Tak ada rasa patin. Kawan gua yang lambat datang beri komen kegagalan patin.

 Gua tahu sebabnya kerana restoran ini baru dibuka kelmarin. Maka patin ini pasti dah terperam lebih satu bulan dalam peti air batu. 

Nasi goreng dan patin tak habis
maka gua tapau bawa pulang.
Amin

Jam 9 kami diminta keluar.  Kawan gua nak hantar gua pulang. Ini peluang nak melihat Brickfeild jam 9 malam.
Kosong kosong kosong.
Old Town Cafe tutup. Jalan Thamby Pillay kosong. Gua nampak kedai 7/11 bercahaya
Tak ada sesiapa  dijalan. Nampaknya ramai masih takut untuk keluar.
Jam 9.45 gua sampai ke pintu hadapa Le Chateau. Gua rasa selamat. Bila lagi agaknya gua akan ke Brickfeild nak makan kedai Tom Yam yang gua selalu langgani.
 Amin


ANWAR KETUA PEMBANGKANG - PASAL APA?
PASAL APA ?

Anwar sahkan dirinya ketua pembangkang yang baharu


BERITA MENYUSUL

ZAMAN NABI TAKDA RAJA
ZAMAN NABI

TAKDA RAJA
Hah apa saudi benteng islam??? Arab saudi baru wujud tahun 1934, britain guna ejen MI6 mat semburit lawrence arabia cipta negara arab saudi, tabalkan arab badwi klan saud jadi raja. Sebelum saud jadi raja arab, sebelum tahun 1934, sape jadi benteng islam???? Lawrence jumpa klan saud nie tgh2 padang pasir, dia sangkut dgn klan nie pasei depa pun suka lubang kunyit anak ikan. 
 Saud klan jadi mercenary utk british,jadi  - freedom fighter- perang dgn uthmaniyah take over jazirah arab mekah madinah tahun 1900an. Ngam2 masa nie wilayah syam(palestin,jordan,syria,lubnan, west iraq, mesir) diporak peranda dek saekor british dgn saekor french,sykes dan picot buat border baru wilayah syam pecah2 byk negara,
masa tu plak ramai2 yahudi drp east europe mai masuk jerusalem. Melayu bodo piang, sunnah nabi depa defined kearaban,mai arab badwi mkn biawak pun depa kata sunnah nabi. 
on 
KERANA 
SAUDI BARUA
 KAPIR ZIONIS AMERIKA
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 07/05/20

Saudi

MASUK SYURGA JUMPA HADIMASUK SYURGA

JUMPA HADI 

SEKALI LAGI 

BAIK MASUK

 NERAKA JUMPA 

JOHN LENNON

MARILYN MONREO

siapa sudah sampai syurga? siapa sudah sampai neraka? siapa balik dari sana dan cerita sehingga seluruh umat manusia percaya wujud syurga neraka???? siapa siapa siapa? asas semua ini ialah kepercayaan....rukun pertama kepercayaan kepada Tuhan, kah kah kah 
yang curi yang makan tepi yang sondol yang rasuah yang ego yang berlian emas, yang kaya berbilion harta tapi enggan sedekah ini semua percaya Tuhan tak? akan masuk mana? Mahathir masuk mana? Azmin masuk mana? Hadi Bawang masuk mana?
 siapa ada senarai kah kah kah semua ini nak bagi takut supaya manusia tak buat jahat tak kira agama bangsa negara tapi tapi tapi masih juga agama sama negara sama kulit sama cakap sama masih masih masih berbunuh menikam menyondol khianat kerana pangkat jawatan kuasa duit... 
on 
NERAKA INI APA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/05/20

T

PARTI KETUANAN ARAB
PARTI KETUANAN

ARAB
lu tak tau kenapa melayu suka jadi arab, pakai pakaian arab, cakap melayu tapi macam arab, makan cara arab ikut budaya arab dan serba serbi nak ikut cara arab sebab dengan jadi arab lu dapat dan berhak terima hadiah@rasuah yang banyak lagi halalan toyyiban 
on 
BAWA
 BANGLA MASUK
Publish | Delete | Spam
kiedentech
on 07/05/20

B

LAWAK KURUN INILAWAK 

KURUN INI
Gwa terbaca kenyataan paling KELAKAR ari ni, bahawa DBKL bertekat usir semua PENDATANG yang berniaga. Rasa gwa mcm ponah donga TEKATAN ini dulu ..bila ya .. 
on 
BAWA PENDATANG
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 07/05/20

B

CAKAP BESAR - TINDAKAN TAK ADACAKAP BESAR

TINDAKAN TAKDA

Abe Nuar Muso kato ~ peniaga jual lesen berdepan utk dihitamkan segala-galanya -  Hati aku kato, abih la Bujal Botak yg jual lesen kat Abdol Tarek. Tapi bleh cayo ko? Den dulu ado dokek 10 kali tepon imigresen, diorg bg nmbr kes ajo. Ontok ajo seminggu duo tigo minggu takdo nmpk lori imigresen dtg pon. 
Den tepon laie, siap bg nmbr kes. Diorg siap suruh den lukih poto pudu, marking memano kodai bangla.. den buek jugak la. Tapi tggu smpi kucing bertandok pon Bujal Botak dan Abdul Tarek totap jadi bff. Lu tolong gua, gua tolong lu. Malayu punyo pangai la kato eh kan, gitu la. 
on 
SATU PENGAJARAN
Publish | Delete | Spam
Amier The Hero
on 07/05/20

bod

PERANG PECAH - PASCA KOBIDPERANG PECAH

PASCA KOBID ?

INGAT FAKTA SEJARAH
ZAMAN MELESET 1929-1933
MEMANGGIL JEMPUT
PERANG DUNIA KEDUA

DENGAN PERANG DUNIA KE 2
SISTEM EKONOMI KAPITALIS
BERGERAK KEMBALI

KILANG MAKANAN
KILANG SENJATA
KILANG PAKAIAN
UNTUK PERANG
MEMAKANGKIN EKONOMI

APAKAH KALI INI
PERANG AKAN
DIGUNAKAN UNTUK 
MENYELAMATKAN
EKONOMI KAPITALIS

DUA NEGARA

KAPITALIS

 BERSEDA

UNTUK PERANG


Chinese ministry warned Xi of war with US
By John Bowden
05 Mei 2020 :Laporan dari kementerian perisikan tertinggi China yang disampaikan kepada Presiden Xi Jinping dilaporkan memberi amaran mengenai sentimen anti-China yang semakin meningkat di seluruh dunia dan menimbulkan kemungkinan konflik ketenteraan dengan A.S.

Reuters melaporkan pada hari Isnin bahawa analisis, yang seharusnya disampaikan kepada Xi awal bulan lalu, menyimpulkan bahawa sentimen anti-China yang disebabkan oleh wabak coronavirus yang sedang berlangsung adalah yang tertinggi sejak pembunuhan di Lapangan Tiananmen pada tahun 1989. Laporan tersebut dibuat oleh Institut China Hubungan Antarabangsa Kontemporari, sebuah badan pemikir yang berafiliasi dengan Kementerian Keselamatan Negara.


Senario terburuk yang digariskan oleh laporan itu menunjukkan kemungkinan adanya konflik ketenteraan langsung antara A.S. dan China sebagai akibat pertikaian yang semakin meningkat mengenai tindak balas awal Beijing terhadap wabak coronavirusnya.


JIKA BERLAKU

PERANG ANTARA

CHINA LAWAN

 AMERIKA

TANAH MELAYU

AKAN JUGA 

HURU HARA

AJEN 

CHINA MERAH

AKAN KELUARKAN

TARING GANAS

AWASAPA DIA BAHAYA PASCA KOBIDBAHAYA

PASCA KOBID


SISTEM EKONOMI KAPITALIS
SEDANG NAZAK
BERJUTA JUTA WARGA
HILANG PEKERJAAN
BERJUTA HILANG KERJA 
DI CHINA MERAH
DI INDIA
KEMELESETAN EKONOMI  
TANPA KERJA
TANPA MAKAN
BUKAN SAHAJA 
KITA DI MALAYSIA
MALAH 
DI SELURUH DUNIA

CHINA MERAH
INDIA
BANGLADESH
MYAMAR 
VIETNAM
INDONESIA
NEGARA NEGARA 
BERHAMPIRAN MENGHADAPI
MASALAH  EKONOMI
YANG SAMA SAPERTI KITA

TAPI KITA
HADAPI BAHAYA

BAHAYA PADA KITA
 SEMPADAN KITA BOCOR
LAUT AMAT SUSAH
UNTUK DIKAWAL
AKAN MELOROH MASUK
PENDATANG HARAM
DARI CHINA MERAH
DARI BANGLA
DARI INDONNESIA
JANGAN LUPA 
SESUDAH PERANG VIETNAM
BERKAPAL KAPAL
PELARIAN VIETNAM
PELARIAN KAMBOJA
MELOROH MASUK
KE MALAYSIA

JANGAN LUPA
PULAU BIDONG
JANGAN LUPA 
PULAU BABI BESAR
JADI TEMPAT PENDATANG HARAM

DARI CHINA MERAH
MEREKA MELOROH MASUK
MELALUI PELANCUNGAN
MASUK TERUS TAK KELUAR
BAGITU JUGA  DARI INDIA

DARI BANGLADESH
AKAN MASUK DENGAN KAPAL
MEMAKAI BENDERA ROHINGYA

DARI AFRIKA
AKAN DATANG 
SEBAGAI PELANCUNG
SEBAGAI PELAJAR
KEMUDIAN TAK PULANG

EKONOMI KITA 
MELESET
TIDAK DAPAT MENAMPONG
PENDATANG BARU

KENAPA  MEREKA
MEMILIH UNTUK DATANG
KE MALAYSIA?
1 - BANGLA DAN ROHINGYA
MYAMAR KAMBOJA 
KERANA 
ADA KAWAN KAWAN
DAN
 JARINGAN
MEREKA DI MALAYSIA

2 - CHINA MERAH 
MENYAMR SEBAGAI PELANCUNG
SEBELUM KOBID 
TELAH RAMAI
TAK PULANG 
MEREKA INI
JADI PENGHUBUNG
PENDATANG HARAM BARU

3 - INDIA SAMA JUGA

 DARI INDIA DAN CHINA MERAH
MEREKA TERUS MENGHLANGKAN DIRI
MERESAP MENYAMAR JADI
WARGA  CHINA MALAYSIA
 WARGA INDIA MALASYIA

4 - KONGSI GELAP CHINA
KONGSI GELAP INDIA
AKAN BERI JALAN
KEPADA PENDATANG HARAM INI
SIAPA YANG BOLEH DISUAP
JABATAN MANA BOLEH DIRASUAH
POLITIKUS MENTERI 
PEGAWAI POLIS KASTAM
IMIGRISEN
SEMUA DALAM BAHAYA
LEMBAGA LEMBAGA INI
BERPONTENSI
DIRASUAH OLEH 
PENDATANG HARAM

MALAH SPRM SENDIRI
AKAN DIRESAPI
OLEH KUASA 
PENDATANG HARAM

INI HANYA PERMULAAN
AMIN