Sabtu, 13 November 2021

PARTI JUAL BURET

 PARTI JUAL BURET

AMIN

PAFRTI AMANAH JADI MENTAL

 


Nama wiski Timah kekal, kata Wee

WISKI keluaran Malaysia yang menerima anugerah antarabangsa dengan jenama Timah dibenarkan untuk mengekalkan nama itu, kata menteri pengangkutan yang juga Presiden MCA Wee Ka Siong.

Perkara itu dibincangkan oleh kabinet dan menteri bersetuju bahawa nama yang menimbulkan kontroversi itu tidak perlu diubah, kata Wee dalam satu kenyataan di Facebook.

“Dalam mesyuarat kabinet baru-baru ini, anggota kabinet turut membincangkan perkembangan terkini berhubung isu itu.

“Saya bersyukur kerana atas semangat Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia), isu itu berjaya diselesaikan.

“Timah tidak perlu menukar namanya. Pengeluarnya telah menjelaskan secara terperinci asal usul nama Timah, yang merujuk kepada bijih timah, dan berkaitan dengan perlombongan bijih timah,” kata Wee.

Kenyataannya disiarkan dalam dalam bahasa Mandarin di Facebook.

Kenyataan dalam bahasa Melayu dan Inggeris masih belum disiarkan di pelantar media sosial itu setakat berita ini ditulis.

Tambahnya beliau bertemu lembaga pengarah syarikat wiski dan peguam mereka pada Rabu lalu di kementeriannya untuk memahami keseluruhan isu dan pendirian syarikat tersebut.

Pada Oktober lalu, syarikat pengeluar wiski berkenaan Winepark Corporation (M) Sdn Bhd menyatakan persetujuan untuk mempertimbangkan penukaran nama wiski keluarannya, menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi.

Ini berikutan kontroversi selepas ahli PAS menyatakan nama itu merupakan singkatan daripada “Fatimah”, yang merupakan anak perempuan Nabi Muhammad.

Wiski berkenaan telah lama di pasaran namun namanya menjadi perhatian selepas ia dilancarkan secara rasmi pada awal Oktober. 

Beberapa pihak daripada masyarakat Islam menyuarakan bantahan mereka terhadap penggunaan ‘Timah’ dan turut membuat laporan polis walaupun syarikat berkenaan menjelaskan bahawa nama itu berkait dengan zaman penjajahan British di Malaysia yang mana ketika itu bijih timah dilombong secara meluas. 

Ahli PAS, pemimpin dan kumpulan Islam turut mendakwa ia sebagai cubaan untuk mengelirukan umat Islam kerana minuman keras haram untuk orang Islam.

Bagaimanapun, Wee menyalahkan ahli politik pembangkang daripada Pakatan Harapan kerana mencetuskan kontroversi.

Beliau menamakan Khalid Samad dari Amanah, Mahfuz Omar dan bekas menteri agama Mujahid Yusof Rawa sebagai mereka yang bertanggungjawab, dan menyatakan PH mula mencetuskan kekecohan itu.

Wee turut membangkitkan kenyataan Ahli Parlimen Tangga Batu PKR Rusnah Aluai, yang berkata di Dewan Rakyat bahawa meminum wiski Timah adalah seperti “meminum wanita Melayu”.

Rusnah kemudiannya meminta maaf, berkata beliau tidak pernah berniat untuk menyinggung perasaan sesiapa.

Wee berkata komen sedemikian daripada seorang ahli Parlimen hanya sesuatu yang karut. – 13 November, 2021.

PEMIMPIN

PARTI AMANAH

SEMENJAK KENA

TIPU OLEH

ANWAR IBRAHIM

TELAH JADI MENTAL

KAH KAH KAH

MELAYU TAK MAHU JADI ARAB

 
Pas tak pernah menang besar kerana bawa ideologi Islam yang ekstrem – Khaled

KUALA LUMPUR – Pas tidak pernah menang besar dalam mana-mana pilihan raya umum kerana kepada orang Melayu dan rakyat Malaysia kerana parti itu membawa ideologi Islam yang ekstrem.

Naib Presiden UMNO,  Mohamed Khaled Nordin berkata, mereka tidak yakin Pas boleh menawarkan solusi untuk Malaysia dengan komposisi kemajmukannya yang kompleks. 

“Kerana itu, walau berpuluh tahun kewujudannya, dengan Islam yang dicanangkan sebagai landasannya sekalipun, majoriti orang Melayu tidak pernah menerima Pas sebagai parti yang boleh mewakili mereka.

“Sekarang Pas berkicau seolah-olah ia lebih ‘sederhana dari yang sederhana’. Tetapi rekod dan prestasi Pas jelas menunjukkan bahawa ia bukan parti sederhana,” katanya dalam kenyataan di media sosialnya.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mendakwa Perikatan Nasional (PN) adalah satu pakatan kesederhaan yang ditubuhkan sebagai ‘perikatan menentang parti-parti ekstrem’.

Menurut Khaled, memandangkan Barisan Nasional (BN) adalah parti yang tidak berada dalam pakatan tersebut, secara tidak langsung beliau turut bermaksud bahawa BN adalah parti yang ekstrem.

“Sudah tentu pandangan sebegini tidak benar. BN bukan parti yang ekstrem atau menyokong ekstremisme. Jika tidak, mana mungkin selama 61 tahun rakyat Malaysia memilih BN dan bukannya Pas. Saya rasa semua orang tahu jawapannya,” kata Khaled.

Menurutnya, lihatlah rekod Pas, perikatan mana yang ia tidak pernah sertai untuk melunakkan persepsi radikalnya termasuklah merangkul erat DAP sebagai sekutunya.

“Jadi apabila parti di luar pakatan yang disertai Pas dilabel sebagai parti ekstrem, maka saya teringat bidalan orang tua-tua. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

“Kepada Pas dan PN, BN ada kelemahannya. Namun kelemahan BN bukannya kerana ia parti yang ekstrem.

“Sekali pun BN itu mungkin ada sisinya yang ‘ekstrem’, ekstrem BN itu bersebab dan berasas. BN ekstrem mempertahankan kemajmukan Malaysia. BN ekstrem menentang mereka yang khianat pada mandat rakyat dan meludah demokrasi dengan melompat sesedap rasa.

“BN ekstrem mengembalikan demokrasi dan memulihkan Malaysia dengan sebaiknya.

“Kepada ‘perikatan menentang parti yang ekstrem’ itu, alhamdulillah, akhirnya anda menyedari bahawa Malaysia ini majmuk dan sederhana. Tetapi kalau di hulu airnya keruh, tidak dapat tidak, di hilirnya keruh juga,” ujarnya.- 

MELAYU TAK

NAK JADI  ARAB

KAH KAH KAH

TAK NAK 

NAIK UNTA

AMIN

TAK NAK

MINUM AIR

KENCING UNTA

KAH KAH KAH

MINAH MELAYU

NAK MEMANDU

AMIN

MINAH MUDA NAK

NAIK MOTORSIKAL

AMIN

NAK ENJOI

HIDUP MODEN

AMIN

BUKAN NAK IDUP

CARA 1200 TAHUN

DULU

KAH KAH KAH

RASAI NIKMAT GARAM LAUT

 RASAI NIKMAT

GARAM LAUT

KHALAS

Unknown commented on

 "PERLU PENCERAHAN"

Patut la 2 hari blog tt off. Rupanya pergi berlibur. Aku ingatkan tt dah tak de lagi di dunia ini kerana pergi menemui penciptanya di kehidupan ke (dibangkitkan di alam kubur) yg tt tak percaya tu

KETATKAN PUKI ANDA

 PUKI  PEREMPUAN

JADI  LOHE

BILA DAH

BERANAK 

AMIN


MAKA DINASIHAT

MINUM

KACIP FATIMAH

UNTUK MEMASTIKAN

KEMUT MASIH KUAT KHALAS 

HINGGA KINI

SATU MALAYSIA

SEDANG  TUNGGU

 BILA 

PEMUDA AMANAH

 NAK TIMBULKAN 

NAMA FATIMAH INI 

YANG DIPUKIKAN

SEBABAGI MENGHINA

AGAMA ISLAM

KAH KAH KAHBaru

Kacip Fatimah 

Bukan Untuk 'Ketat' Saja, 

Tapi Ada 6 Manfaat 

Lain Buat Kaum Hawa!

Menguatkan dan menyembuhkan faraj

Pil Kacip Fatimah menguatkan 
sistem pembiakan wanita 
dan digunakan sebagai 
bantuan mengetatkan faraj.

Fitoestrogen (phytoestrogen) 
pada Kacip Fatimah 
menyembuhkan saluran pembiakan, 
dinding faraj dan tisu faraj.

Ia menjadikannya lebih kuat dan ketat.

FARAJ IALAH

PUKI DALAM

BAHASA ARAB

KHALAS

MASIH BLA BLA BLA BLA

 MASIH 

BLA BLA BLA

DUNIA MAKIN PANAS

AMIN

SEKARANG BARU BERANI

 
Nak cabar saya tunggu PRU tengok siapa menang -Muhyiddin

JASIN – Cabaran veteran UMNO,  Shahrir Samad supaya parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menarik semula sokong terhadap kerajaan negeri Johor adalah berniat jahat.

Presiden Bersatu,  Muhyiddin Yassin juga melihat kenyataan seumpama itu tidak sepatutnya dizahirkan oleh bekas Ahli Parlimen Johor Bharu itu kerana negeri selatan tanah air itu kini dipimpin oleh oleh Menteri Besar dari UMNO.

WOIT

SEKARANG BARU 

BERANI 

KAH KAH KAH

DULU MASA PM

JADI SEMBAB

KAH KAH KAH

DAH ILANG KUASA

BARU JADI BERANI

KAH KAH KAH

DAH TERLAMBAT

BAS DAH  LALU

KAH KAH KAH

ANAK DARI 

DAH JADI JANDA

KAH KAH KAH

PELACUR BUAT LAWAK BERDIRI

 Muhyiddin tak minta jadi perdana menteri – Abdul Hadi

AYER KEROH – Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),  Muhyiddin tidak pernah meminta jawatan perdana menteri sebaik sahaja Kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas 22 bulan memerintah negara.

Presiden Pas, Tuan Haji Abdul Hadi Awang mendedahkan, pelantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri kelapan adalah atas usaha parti Islam itu yang mencadangkan nama beliau bagi menggantikan  Dr Mahathir Mohamad.PELACUR BUAT 

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

PELACUR HANYA

TAHU TONGENG

& KANG KANG

KAH KAH KAH

TAK TAHU APA

DIBELAKANG

TABIR

KAH KAH KAH

JANGAN BLA BLA BLA AMBIL TINDAKAN

 


JANGAN HANYA

BLA BLA BLA

AMIN

KITA SEMUA WAJIB

LAKUKAN SESUATU

KHALAS

PROJEK ZAHIS & MUHYIDIN BERJAYA

 Umno lawan Bersatu di PRN Melaka buat Ismail Sabri tersepit, kata pemerhati

KONFLIK terbuka antara Umno dan Bersatu di Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka meletakkan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dalam keadaan yang sangat berhati-hati, kata pemerhati.

Mereka berkata Ismail Sabri tidak mampu menggunakan pengaruhnya untuk menghentikan Umno dan Bersatu daripada berlawan antara satu sama lain di Melaka.

Walaupun Umno dan Bersatu dianggap sekutu di peringkat persekutuan, mereka secara terbuka bermusuh di Melaka.

Pada PRN ini, Perikatan Nasional (PN) diketuai Bersatu, Barisan Nasional (BN) didominasi Umno dan Pakatan Harapan (PH) diketuai PKR akan berlawan di semua 28 kerusi.

Melaka akan mengadakan PRN pada 20 November dan kempen sedang berjalan pada masa ini di bawah prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 yang ketat.

Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya memberitahu The Malaysian Insight Umno dan Bersatu sedang berusaha keras untuk membuktikan mereka relevan selepas beberapa siri perebutan politik antara kedua-dua parti.

“Ismail Sabri tidak dapat menghalang mereka berlawan kalau beliau mahu pun berbuat begitu. Perbalahan antara kedua-duanya terlalu teruk.

“Namun, jika perlawanan tiga penjuru beri kelebihan kepada PH, dua parti itu mungkin perlu bertolak ansur menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Tetapi jika Umno atau PN menang, mereka akan tentunya terus berlawan satu sama lain pada PRU akan datang,” katanya.

Awang Azman berkata walaupun Ismail Sabri mungkin akan bermasalah, tetapi kerajaannya akan kekal sekurang-kurangnya hingga PRU akan datang.

“Jika Bersatu tarik diri sekalipun, PH ada kerana memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani.”

Badrul Hisham Ismail dari Iman Research berpendapat PRN Melaka adalah ujian kepada Ismail Sabri, berkata Umno tidak akan ditikam belakang jika mereka menang di Melaka.

“Akibat yang akan memusnahkan kerajaan persekutuan tidak akan ada jika Umno menang. Sebagai parti terbesar, kemenangan di Melaka akan hanya mengukuhkan kedudukan mereka.

“Ini ujian kepada kepimpinan Ismail Sabri sebagai perdana menteri. Sama ada beliau akan dapat mengukuhkan atau melemahkan kedudukannya akan diketahui selepas pilihan raya ini.” 

Tiada masalah untuk Umno di Putrajaya

Sementara itu, pemimpin Umno yakin reaksi tindak balas akan minimum walau apa pun berlaku selepas PRN Melaka.

Veteran Umno Mustapa Yaakub berkata hubungan Umno dan Bersatu di Putrajaya bukan satu masalah.

“Di peringkat persekutuan, sudah ada persefahaman antara PN dan BN di mana ia membabitkan Umno dan Bersatu.

“Apa pun keputusan di Melaka ia akan jadi isu negeri dan tidak akan menjejaskan Putrajaya di mana Umno adalah ketua gabungan,” katanya.

Senada dengan sentimen itu, Lokman Adam yang juga bekas ahli Majlis Tertinggi Umno berkata beliau berpendapat keputusan PRN itu tidak akan memberi kesan di Putrajaya.

“Kalau ada pun, sedikit sangat,” katanya. – 13 November, 2021.

PRN MELAKA

ASALNYA PROJEK

ANWAR NAK AMBIL

ALIH MELAKA GUNA KHIDMAT KATAK

KAH KAH KAH

ANWAR KANTOI

KENA SAILANG

KAH KAH KAH

ZAHID & MUHYIDIN

NAMPAK PELUANG

KAH KAH KAH

DUA MALAON INI

ADA SATU NIAT

AMIN

NIAT ZAHID

NIAT MUHYIDIN

NAK BARAIKAN

SABRI

KAH KAH KAH

MUHYIDIN NAK

JADI PM KEMBALI

KAH KAH KAH

ZAHID TAK NAK

MASUK PENJARA

KAH  KAH KAH

BILA SABRI

JADI PALAT MAKA

ZAHID JADI HERO

AMIN

BILA SABRI KALAH

MUHYIDIN JADI WIRA

AMIN


PELACUR BUKAN KANGKANG

 
PELACUR

BUKA KANG KANG

AMIN

Unknown commented on

 "LIMA PENJURU"

Pas dah tentu sah sah suka lau main banyak penjuru siap bagi depan belakang. Banyak paten main boleh mintak tips lebih. Hisap harga lain bukak serkot harga lain pancot dalam harga lain. Pas yang dulu bukan yang sekarang… dulu berjuang islang sekarang hanya tau ngangkang.. itulah bagusnya lau ada tiga lobang.. terasa letih bukak kaki kayuh saja pakai tangan.. yang penting jawatan..takde dah rasa malu kat serban. Semalam pas bagi umno pancot dalam besok besok belum tentu umno boleh tengok hatta slua dalam…

KERAJAAN BUAT DASAR UNTUK BUKA PELUANG

 
9 syarikat bakal didakwa kes seleweng dana Mitra, kata SPRM

SEMBILAN daripada 10 syarikat yang disiasat berkait penyelewengan puluhan juta ringgit dana Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (Mitra) bakal didakwa, menurut agensi antirasuah.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) mengesahkan kes penyelewengan itu hanya melibatkan pegawai syarikat yang menerima dana dan tiada penjawat awam terlibat.

“(SPRM) sudah menyiasat 10 syarikat sehingga hari ini merangkumi peruntukan RM26 juta dan sembilan boleh dicadangkan untuk pertuduhan.

“Manakala baki 22 syarikat daripada 32 syarikat yang dicadangkan akan dijalankan bulan ini,” kata sumber kepada The Malaysian Insight.

Kata sumber, pihaknya meneliti semua bentuk permohonan, laporan perbelanjaan dan program yang didakwa dilaksanakan oleh penerima geran berkenaan dari 2019 hingga tahun ini.

“Siasatan ke atas 10 syarikat itu mendapati kebanyakan salah guna geran untuk tujuan peribadi dan ada juga yang kemukakan dokumen palsu,” katanya.

Sumber berkata, setakat hari ini, seramai 21 orang ditahan merangkumi 17 lelaki dan empat wanita dan kesemuanya sudahpun dibebaskan.

“Semuanya disiasat atas dakwaan penyelewengan geran peruntukan Mitra sejak 2019,” katanya.

Menurutnya, siasatan agensi antirasuah mendapati Mitra mengeluarkan peruntukan untuk 337 program bernilai lebih RM203 juta sejak 2019 yang menjadi fokus siasatan.

Sumber berkata, khusus bagi tahun 2019, sebanyak lebih RM90 juta peruntukan dikeluarkan untuk 205 program.

“Bagi tahun 2020 pula, peruntukan dikeluarkan mengikut dua kementerian berbeza iaitu lebih 29 juta untuk 62 program ketika Mitra di bawah Jabatan Perdana Menteri.

“Manakala, ketika Mitra diletakkan di bawah Kementerian Perpaduan Negara lebih 60 juta peruntukan dikeluarkan untuk 57 program,” katanya.

Bagi tahun ini pula, peruntukan lebih RM22 juta dikeluarkan untuk 13 program.

Katanya, pasukan siasatan buat masa ini menumpukan perhatian kepada penyaluran peruntukan yang melebihi RM1 juta .

Sumber itu memberitahu, siasatan SPRM melibatkan dua peringkat – fasa satu memberi tumpuan kepada kira-kira 27 syarikat dan NGO yang telah menerima antara RM1 juta hingga RM9 juta.

Dalam fasa kedua pula, tumpuan melibatkan kira-kira 310 syarikat yang menerima peruntukan kurang RM1 juta.

Bagi tujuan itu, SPRM akan bekerjasama dengan Kementerian Perpaduan Negara untuk menubuhkan pasukan khas siasatan dalaman, kata sumber.

Katanya, semua syarikat terbabit dikenalpasti dan akan dipanggil untuk membuktikan bahawa geran yang diterima telah dibelanjakan seperti permohonan.

Syarikat dan NGO terlibat antara lain dikaitkan dengan pemimpin kanan sebuah parti berasaskan kaum itu.

Program yang gagal dilaksana itu antara lain melibatkan kursus gubahan bunga, tuisyen untuk pelajar sekolah rendah, sijil asas untuk kelayakan pembantu perubatan dan kursus perkahwinan.– 13 November, 2021.


KERAJAAN BUAT

DASAR UNTUK

BUKA PELUANG

KAH KAH KAH

PELUANG APA ?

KAH KAH KAH

PELUANG BESAR

UNTUK

MIC TIPU INDIA

KAH KAH KAH

PELUANG BESAR

UMNO TIPU MELAYU

KAH KAH KAH

PELUANG BESAR

MCA TIPU CHINA

KAH KAH KAH

MELAYU CHINA &

INDIA SEMUA SAMA

KAH KAH KAH

PUTAR & TIPU

KAUM SENDIRI

AMIN