Selasa, 22 Oktober 2019

LEBANON TERUS BERDEMO


KAUM TERTINDAS

TERUS MELAWAN
-----

CAKAP JELAS JELAS

WOIT AZMIN

LU CAKAP 

JELAS JELAS

SAPA BIKIN

HURA HARA

MAIN PINTU

BELAKANG

Biar Dr M terus jadi PM sehingga penggal PH tamat, kata Azmin

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mengulangi gesaan untuk Dr Mahathir Mohamad kekal sebagai perdana menteri sehingga mandat lima tahun Pakatan Harapan berakhir.

Menteri hal ehwal ekonomi itu turut menolak dakwaan beliau menemui bekas naib presiden Umno, Hishammuddin Hussein secara rahsia untuk menghalang Anwar Ibrahim menggantikan Mahathir seperti dalam persetujuan antara pemimpin PH sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 lalu.

“Kalau ada pihak yang hendak meroboh pentadbiran dan kerajaan lebih awal daripada itu, dua tahun atau satu tahun, itulah sebenarnya kerajaan pintu belakang.

“Sepatutnya biarlah Mahathir kekal sebagai perdana menteri hingga selesai tempoh penggal ini kerana itu mandat diberikan rakyat,” katanya di lobi Parlimen hari ini.

Azmin bagaimanapun tidak menyebut sebarang nama ketika ditanya dakwaan komplot pembentukan kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah yang turut mengaitkan Hishammuddin.

Beliau berkata, isu peralihan kuasa perlu dihentikan kerana ekonomi negara sepatutnya menjadi keutamaan.

“Terlalu banyak ketidaktentuan berlaku di luar sana, pelabur asing, pelabur domestik terlalu bimbang sekiranya keadaan ini berterusan. Saya harap kita hentikan perbincangan tentang peralihan kuasa.

“Tumpu sepenuhnya masa untuk bangunkan ekonomi dan membantu rakyat. Beri sokongan padu kepada Mahathir untuk terus memimpin kerana ini dapat beri jaminan kepada pelabur bahawa politik Malaysia stabil.”

SAPA AGAKNYA

DUA MINGGU 

SEKALI BERATIP

NAK JADI PM
KAH KAH KAH

-----------

KITA SEMUA KENA TIPU


YA AMPOON

SELAMA INI

KITA TERTIPU

NAJIB INI SUCI

NAJIB BERJUANG

UNTUK BANGSA

UNTUK NEGARA

UNTUK UMMAH

Mahkamah diberitahu, Najib bertindak demi kepentingan negara dengan niat terbaik


PERBICARAAN SRC International kini di peringkat penghujahan yang mana peguam akan berhujah sekiranya Najib Razak, yang berdepan tujuh pertuduhan jenayah, perlu membela diri kerana didakwa menyeleweng dana awam berjumlah RM42 juta.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohd Nazlan Mohd Ghazali akan mendengar penghujahan daripada peguam bela dan pihak pendakwaan sama ada wujud prima facie terhadap bekas perdana menteri itu.

Sekiranya ada, Najib akan diminta membela diri.

Nazlan akan membuat keputusannya pada 11 November.


NAJIB DIZALIMI

OLEH MADEY

MARI KITA

LAUNGKAN

UNDUR MADEY 
KAH KAH KAH

----------

PENJUAL AGAMA MENCURI


TUAN HAJI

PENJUAL AGAMA

KAKI REMBAT

KAKI PUTAR

MENCURI
 

Nasharudin Mat Isa didakwa 33 pertuduhan


BEKAS timbalan residen PAS Tuan Haji  Nasharudin Mat Isa mengaku tidak bersalah terhadap 33 pertuduhan jenayah mengubah wang haram dan pecah amanah melibatkan keseluruhan wang lebih RM4 juta.

Beliau didakwa dengan tiga kes mengubah wang haram berjumlah lebih kurang RM302,000 di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Amla) 2001.

Beliau juga dituduh 30 kes pecah amanah mengikut Seksyen 409 Kanun Kesiksaan melibatkan wang berjumlah RM3.72 juta.

Nasharudin, 57, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas semua pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam Rozilah Salleh.

Tiga tuduhan mengubah wang haram berjumlah lebih kurang RM302,000 didakwa dilakukan antara November dan Disember 2018.

Beliau didakwa memindahkan wang RM302,069 dana yang diterima dari Kementerian Kewangan ke Wassatiyah Centre for Peace, sebuah yayasan yang beliau miliki. Dana itu asalnya untuk Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global, yang beliau terajui.

Kesalahan itu dilakukan lebih kurang empat bulan selepas pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad memutuskan yayasan itu ditutup.

Tiga puluh tuduhan pecah amanah pula didakwa dilakukan antara 2015 dan 2018. Tiga daripadanya didakwa dilakukan semasa beliau memegang jawatan ketua pegawai eksekutif Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global sementara 27 kes atas kapasitinya sebagai pengerusi Yayasan Nassar.

Menurut kertas pertuduhan, Nasharudin didakwa menyalahguna wang itu antaranya untuk membayar yuran universiti anak lelakinya, memberi pinjaman kepada anak perempuannya dan membayar jamuan makan perkahwinan anak lelakinya.

Beliau juga didakwa menyalahguna wang yayasan itu untuk membayar gajinya sebagai pengerusi yayasan sebanyak RM20,000 beberapa kali antara 2015 dan 2018.

Beliau juga didakwa menyalahguna wang yayasan untuk membayar duti setem kepada sebuah firma guaman bagi tujuan membeli sebuah unit kedai di Bangi.

Hakim Rozilah membenarkan ikat jamin RM80,000 bagi pertuduhan di bawah Amla, manakala bagi pertuduhan pecah amanah, Nasharudin dibenarkan ikat jamin RM250,000 dan menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 28 November untuk serahan dokumen.

Bagi tuduhan mengikut Amla, Nasharudin berdepan hukuman penjara tidak lebih 15 tahun dan denda RM5 juta, jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan pecah amanah, beliau berdepan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Nasharudin dilantik mengetuai Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global pada 2015, menggantikan Saifuddin Abdullah yang letak jawatan dan keluar Umno. Yayasan itu didirikan oleh Najib  untuk memperjuangkan idea kesederhanaan melawan ekstremisme.

Nasharudin, timbalan presiden PAS antara 2005 dan 2011, dilaporkan antara tokoh utama dalam parti Islam itu yang merintis hubungan lebih baik dengan Umno selepas pilihan raya umum 2008.

Selepas mengikuti lawatan Najib, ketika itu perdana menteri, ke Gaza pada 2013, Nasharudin dipecat daripada Majlis Syura PAS dengan alasan kerap tidak hadir mesyuarat dan sering membuat kenyataan tidak selari dengan pendirian majlis. Beliau pada masa itu dikekalkan sebagai ahli parti.

Selepas kalah pemilihan timbalan presiden kepada Mohamad Sabu pada 2011, Nasharudin tidak lagi aktif dalam parti dan pernah dilaporkan sudah keluar PAS. – 22 Oktober, 2019.


SIMPAN LAMA

DALAM JIL

ABISKAN BOREH
KAH KAH KAH
--------

MAKAN GAJI BUTAPUKARK

MAKAN

 GAJI BUTA

RASUAH DAH

MULA PANDAI

Ahli Parlimen PH tidak hadir sidang diberi amaran, kata PM

KUALA LUMPUR: Dr Mahathir Mohamad berkata, ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) yang tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat sudah diberi amaran ekoran insiden persidangan terpaksa ditangguhkan minggu lalu disebabkan kurang kuorum.

“Kita sudah bincang dengan mendalam dalam Kabinet. Kita dapati menteri kadang-kadang berada di luar negera kerana terlalu banyak mesyuarat peringkat antarabangsa.

“Ahli-ahli Parlimen biasa juga kadang-kadang ada masalah lain. Kadang-kadang mereka ada di dalam bangunan ini (Parlimen), tetapi tidak ada di dalam Dewan Rakyat.

“Jadi, mereka boleh dipanggil dengan menggoncangkan loceng. Kita juga bagi amaran kepada mereka supaya menentukan mereka hadir,” kata beliau di lobi Parlimen hari ini.


SEBUAH NGO

WAJIB 

DITUBUHKAN

KHUSUS JAGA

KEDATANGAN

DI PARLIMEN

UNTUK

BERI LAPORAN

PADA RAKYAT

 BANGKAI MANA

MALAS DATANG

 JANGAN  UNDI

JANGAN DIPILIH

BIAR KALAH

-----------

APA NI ?

APA NI?


Biar Dr M terus jadi PM sehingga penggal PH tamat, kata Azmin


BERITA MENYUSUL

--------

PASAI APA?

WOIT

LAT

KOYA

PASAI

APA ?


Nasharudin Mat Isa didakwa 33 pertuduhanBERITA MENYUSUL

---------

ADUH !ADUH!

Mahkamah diberitahu, Najib bertindak demi kepentingan negara dengan niat terbaikBERITA MENYUSUL


-------

JANGAN MALEH BERFIKIR


JANGAN 

MALEH BERFIKIR
Bila Arab cakap dalam Quran semua ada ..kita pun cakap yang sama ..bila kapir orientalis ckp dlm Quran semua ada, kita tak perlu pikir ..
kita pon tak pikir. Abih camno?
 on 
KALAU TEORI BETUL
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 22/10/19

Ba
--------

JEMPUTAN ILMU DIKEMBANGKAN

JEMPUT

DATANG
-----------

NAJIB DAN NASAMENCURI
NAJIB MENCURI

DUIT 1MDB

BERSELINDUNG

BAWAH KOPEK

ROSMAH

NASA MAT ISA

CURI DUIT 1MDB

BERSELINDUNG

DI BELAKANG

QURAN 
KAH KAH KAH
--------

BERAT - INI KES BERATBERAT KES

TOROWONG

 AMAT BERAT

SAMAN PUN

TAK ADA GUNA

Guan Eng saman Raja Petra berhubung artikel terowong bawah tanah Pulau Pinang

MENTERI Kewangan Lim Guan Eng memfailkan saman terhadap penulis blog kontroversi Raja Petra Kamaruddin berhubung penerbitan 10 artikel dalam talian mengenai projek terowong bawah laut Pulau Pinang.

Dalam kenyataan tuntutan samannya yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, Lim berkata artikel yang diterbitkan oleh blog Malaysia Today antara 24 Februari hingga 15 Mac adalah fitnah.

Lim berkata artikel itu mengandungi tuduhan beliau terlibat dalam amalan rasuah ketika menjadi ketua menteri Pulau Pinang.

Artikel yang merupakan sebahagian daripada siri bertajuk “Dari fail SPRM”, juga menyebut nama pemimpin yang dirujuk iaitu Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad, Peguam Negara Tommy Thomas, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow, bekas menteri pelancongan Nazri Abdul Aziz dan Konsortium Zenith Constructions Sdn Bhd pengerusi Zarul Ahmad Mohd Zulkifli. – 21 Oktober, 2019.


POLITIKUS

WAJIB SEDAR

SEBENARNYA

SAMAN SAMAN

TAK PERLU

YANG PERLU 

IALAH TELUS

JUJUR UNTUK

ORANG RAMAI

BUKAN UNTUK

TOWKAY

ATAU SAMSENG

YANG TELAH

 MELABOR

UNTUK PARTI

------------

SAEKOR TUAN HAJIBERMULA 

DENGAN SAEKOR

TUAN HAJI

MAT ISA

AKAN BERAKHIR

DENGAN 

 TUAN HAJI

NIK ABODOH 

Tuan Haji Nasharudin Mat Isa didakwa di mahkamah esok

BEKAS timbalan presiden PAS  Tuan Haji Nasharudin Mat Isa akan didakwa di mahkamah esok atas tuduhan mengubah wang haram, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Agensi antirasuah berkata ia sudah mendapat izin peguam negara untuk mendakwa bekas Ahli Parlimen Bachok itu di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada pukul 9 pagi esok.

“Nasharudin bakal menghadapi pertuduhan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) 2001 dan Kanun Keseksaan,” kata SPRM dalam satu kenyataan petang ini.

Menurut SPRM, Nasharudin ditahan pada pukul 2 petang tadi di ibu pejabat agensi itu di Putrajaya selepas hadir untuk melengkapkan proses siasatan akhir.

Beliau kemudian dilepaskan dengan jaminan SPRM.

“Kesemua maklumat berkaitan kes ini akan dimaklumkan esok selepas pertuduhan dibacakan,” kata agensi itu.

Nasharudin antara yang dipanggil oleh SPRM untuk siasatan berhubung dakwaan beberapa pemimpin PAS menerima wang RM90 juta yang dikaitkan dengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Semasa membantu siasatan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya pada Februari lalu, Nasharudin berkata beliau menyerahkan beberapa dokumen antaranya penyata kewangan dan akaun bank milik peribadi dan Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global yang pernah diterajuinya.

SPRM turut memanggil bekas naib presiden PAS Husam Musa yang kini naib presiden Amanah, dua minggu selepas ia mengambil keterangan Nasharudin.

Beberapa minggu kemudian, pada Mac, SPRM turut memanggil beberapa pemimpin PAS antaranya Mursyidul Am, Hashim Jasin; Setiausaha Agung, Takiyuddin Hassan dan Ahli Jawatankuasa Pusat  Tuan Haji Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Media sebelum ini melaporkan SPRM menyiasat dakwaan PAS menerima dana yang dikaitkan dengan 1MDB selepas Presiden PAS Tuan Haji Abdul Hadi Awang menarik balik saman ke atas pengarang Sarawak Report Claire Rewcastle-Brown berhubung tuduhan berkenaan.

Tuduhan sama pernah dibangkitkan oleh Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli, ketika itu ahli Parlimen Pandan, yang membuat akuan bersumpah mendakwa Tuan Haji Nasharudin pernah menerima dana 1MDB.

Tuan Haji Nasharudin bagaimanapun menafikan dakwaan sebagai tidak berasas dan fitnah terhadap beliau dan PAS.

Husam juga sebelum ini mendedahkan beliau ada butiran berkaitan dana RM90 juta yang diterima PAS. – 21 Oktober, 2019.


ADA ROGOL

BERTOPENGKAN

ISLAM

KES  INI

MENCURI

BERTOPENGKAN

ISLAM
KAH KAH KAH


-----------

KETUM BAIK UNTUK ANDA

WAJIB

SOKONG

Penanaman  ketum bantu

 naik taraf 

ekonomi penduduk

KANGAR - Cadangan menanam ketum sebanyak lima pokok bagi setiap rumah dilihat mampu membantu taraf ekonomi penduduk tempatan terutama golongan pekebun kecil.

Ahli Parlimen Padang Besar, Zahidi Zainul Abidin berkata, kestabilan ekonomi penduduk tempatan mampu mengelakkan mereka daripada mengharapkan subsidi daripada kerajaan.

Menurutnya, ganja dan ketum adalah dua perkara yang berbeza dan terletak di bawah akta yang berlainan.

"Ketum mempunyai nilai perubatan yang tinggi dan dapat menambah pendapatan penduduk terutama ketika harga sawit dan getah mengalami kejatuhan.

"Ketika saya menjadi Pengerusi RISDA (Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah) dahulu, saya dah cadangkan perkara ini namun tidak diterima," katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Zahidi berkata, jika tanaman ketum dibenarkan kerajaan tidak lagi perlu mengeluarkan subsidi kepada pekebun kecil.

"Kerajaan juga boleh mengenakan cukai ke atas penjualan ketum dan hasil cukai berkenaan boleh digunakan untuk mengadakan program motivasi, cegah dadah dan sebagainya," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Perlis,  Surina Saad berkata, pihaknya hanya akan menguatkuasakan undang-undang sedia ada berkaitan ketum.

"Selagi akta berkaitan ketum itu berkuat kuasa pihak polis akan melaksanakan undang-undang berkenaan.

"Isu ekonomi perlu ditangani oleh pihak yang mengendalikan ekonomi negara dan usaha rakyat sendiri sangat penting dalam meningkatkan pendapatan mereka," katanya.

KETUM BAIK

UNTUK EKONOMI

BAIK UNTUK

KESEHATAN

SEBELUM TIDO

 SECAWAN KETUM

SEHAT 

SEPANJANG HARI

YA AMPOON

YA

AMPOON

APA JADI

Nasharuddin ditahan, dituduh SPRM di mahkamah esok


Nasharudin Mat Isa didakwa di mahkamah esok


BERITA MENYUSUL


----------

KALAU TEORI BETULTEORI
KALAU TEORI INI BETUL
YANG PALING MAJU DALAM DUNIA
INI PASTILAH BANI ARAB
KERANA  QURAN DALAM BAHASA ARAB
I REST MY CASE MI LORD
Allah Maha Bessr, Maha Tahu Dan Maha Perancang. Manusia Tolak Pemerentahan Ikut Quran Allah Tunjuk Demokrasi Adalah Buruk Demokrasi Dikuasai Manusia Tamak, Zalim, Jauhkan Manusia Kepada Kekafiran Sekarang Allah Dedahkan Akibat Demokrasi Yang Dipengaruhi Iblis 
Allah Janji Manusia Akan Balik Dipimpin Berpandu Al Quran Ini Tanda Akhir Zaman Akan Menjelang Tiba Allahu Akbar. Ayuh Baliklah Semua Kepads Pemerintahan Ilam Berpandu Kepada LILLAHI TAALA AYUH MALAYSIA AYUH DUNIA 
on 
KAUM TERTINDAS
 BANGUN MELAWAN
Publish | Delete | Spam
Haldeli
on 22/10/19

K

--------

SLACKSLACK
TT dah slack. 
Nasharudin kena tangkap 
pun tak report . 
on 
DENGAR 
BAIK BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/10/19

N


---------

MENARIK
MENARIK

Guan Eng saman Raja Petra berhubung artikel terowong bawah tanah Pulau Pinang


BERITA MENYUSUL

------------

AWAS SAMSENG MENYAMARAWAS SAMSENG

MENYAMAR
Prihal gangster kita tak penah terlambat ..meksiko baru 20 tahun ..datuk-nenek Stupid Boy dah lakukan dulu lagi ..ganster kg pisang ..YAM Teuku Wong ..cucu tokeh judi genting, setahun entah brapa kali jilat batu itam ..takat peluru ratus2 gwa tak heran. 
on 
AWAS 
SEBELUM TERLAMBAT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 21/10/19

T


---------

ADA IKANADA

IKAN
Ada ikan dalam Pau... 
Jeng Jeng jeng 
on 
APA MAKNA 
BERITA INI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 17:03

Pri


----------

NAJIB HANYA PERMULAAN


NAJIB HANYA

PERMULAAN
Tt duk cerita psal protes dibanyak negara macam nak promosi kebangkitan rakyat jak. Tt duk sebelah kerajaan pastu nak suh rakyat protes saper? Kalau dulu betul la sebab nak jatuhkan amnor. Ke Tt nak ajak suh jatuhkan the stupid boy and the system and the gang hurmmm....
 on 
DENGAR BAIK BAIK
Publish | Delete | Spam
Laksamana Bentan
at 21:02

H
--------

SUSUN DAN ATUR


JANGAN HANYA

MENGOMEL

SUSUN DAN ATUR
Pemerintahan PH sudah masuk tahun yang kedua. Nampaknya puak kapitalis kembali selesa. Status quo berjalan seperti biasa. Dengan politikus sudah quid pro quo. Sampaikah sudah masa kita untuk bangkit melawan? 
on
 KAUM TERTINDAS 
BANGUN MELAWAN
Publish | Delete | Spam
Rakyat Biasa
at 23:04

K
----------