Jumaat, 19 Februari 2021

DENGAR APA ABANG INI ROYAK

 


 MARI KITA DENGAR APA ABANG INI ROYAK

APA MAKNA BERITA INI

 

 MAKNA BERITA INI

PRU15 AKAN

SAMPAI SEBAIK SAJA

LEPAS DARURAT

AMIN

KALAU TAK FAHAM

MAMPOSSLAH

AMIN

Bersatu minta Umno

segera buat keputusan,

 kata sumber
BERSATU meminta Umno segera membuat keputusan mengenai kerjasama politik mereka, menuju pilihan raya umum akan datang (PRU15) yang dijanjikan sebaik saja perintah darurat ditarik balik dijangka Ogos ini, kata sumber kedua-dua parti.

Bersatu membuat permintaan itu untuk ia memuktamadkan hala tuju dan strategi Perikatan Nasional (PN) menjelang PRU15, kata sumber.

The Malaysian Insight difahamkan permintaan itu disampaikan oleh pucuk pimpinan Bersatu kepada Umno dalam satu perbincangan pada awal minggu ini, yang turut disertai oleh pemimpin PAS.

“Dalam mesyuarat itu, pemimpin kanan Bersatu minta Umno buat keputusan sama ada bekerjasama atau tidak untuk PRU15,” kata sumber Bersatu kepada The Malaysian Insight.

Sumber Umno menyifatkan permintaan itu sebagai “kata dua”, namun sumber Bersatu menjelaskan ia tidak dimaksudkan sebagai ultimatum atau amaran yang menetapkan batas masa untuk membuat keputusan.

“Kena buat keputusan cepat. Lagi lambat pilihan raya makin dekat. Tunggu habis darurat,” jelas sumber.

Perintah darurat yang diisytihar pada 11 Januari berkuat kuasa sehingga 1 Ogos, atau lebih awal bergantung pada keadaan penularan pandemik Covid-19.

Perkembangan ini muncul ketika tiga badan akademik dan profesional meramalkan kerjasama Bersatu, PAS dan Umno boleh menang sehingga 162 kerusi, mengembalikan kuasa dua pertiga di Dewan Rakyat yang hilang sejak pilihan raya umum 2008.

Kajian oleh Pertubuhan Intelektual Negara (Pintar), Ikatan Ilmuwan Nasional (Ilmuwan) dan badan penyelidikan QGenAnalysts (QGA) dibuat antara Jun hingga Disember 2020.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan sebelum ini mengesahkan 118 daripada 190 bahagian Umno yang bersidang pada awal Januari membuat ketetapan mahu Umno tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15.

Keputusan dibuat kerana ahli dan pemimpin Umno merasakan parti itu dipinggirkan oleh Bersatu dalam gabungan kerajaan PN yang menggantikan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) sejak Mac 2020.

The Malaysian Insight difahamkan Umno akan membincangkan permintaan Bersatu itu dalam mesyuarat berasingan biro politik dan MKT, hari ini.

“Mungkin juga bincang persiapan untuk PRU15,” tambah seorang sumber.

Sekurang-kurangnya dua sumber Umno yang enggan disebut nama mereka mengesahkan ada mesyuarat berkenaan ditetapkan pada Jumaat. Seorang lagi sumber berkata mesyuarat ini asalnya dijadual pada 14 Februari tetapi dibawa ke hari ini, kerana perintah kawalan pergerakan sepatutnya berakhir semalam.

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin yang dihubungi bagaimanapun berkata mesyuarat “mungkin ada”, dan “mungkin” membincangkan isu kerjasama dengan Bersatu.

“Ada mesyuarat tapi tak tahu lagi jadi atau tak jadi,” katanya, mengingatkan PKP yang masih berkuatkuasa di Kuala Lumpur sehingga 4 Mac.

 AMANAH DAP 

PEJUANG MUDA

WAJIB BERSEDIA

ADA 4 BULAN

MERANCANG

AMIN

SEKARNG

 CARI MODAL

AMIN

SUSUN CALON

BUAT POSTER

BUAT FLYER

TUNTAS MANIFESTO

AMIN

PKR KALAU MASIH

SIBUK NAK

AMBIL KERUSI PM

PERGI MAMPOSLAH

AMIN

JANGAN ESOK

MARAH HEBOH 

TUDUH

MUHYIDIN BUAT

PRU15 TERGEMPAR 

AMIN

SEKARANG SUSUN 

AMARAN 

TELAH DIBERI

AMIN

JANGAN BAGI ABAM BUAT KACAU

  JANGAN BAGI

ABAM BUAT JACAU

JANGAN BAGI KOBID

BUAT KACAU

SELAMATKAN 

MUYHIDIN MASUKAN 

NAJIB ROSMAH

 DALAM PENJARA

hamim commented on

 "DARURAT HARI KE 38"

Nisamuddin...darurat tu apa? Kalau tahun 50an masa kita budak budak dulu darurat sebab ada kominis, sekarang ni darurat sebab apa? Tolong jelaskan....tak fahamlah darurat sekarang ni...

INI NAMANYA PERANG RAKYAT
 

TAHNIAH

AMIN


 INI NAMANYA

PERANG RAKYAT

AMIN

PERANG YANG

DISOKONG OLEH

RAKYAT

AMINMalaysiakini berjaya kumpul RM500,000 untuk bayar denda

RAYUAN Malaysiakini kepada orang ramai untuk membantu membayar denda sebanyak RM500,000 berjaya dibuat dalam tempoh beberapa jam sahaja hari ini.

Rayuan itu dilancarkan pada pukul 11.44 pagi dan kira-kira empat jam kemudian, portal berita mengumumkan ia berjaya mencapai sasarannya.

“Kami berjaya mengumpul lebih RM505,000 dalam tempoh empat jam sejak kami melancarkan pungutan derma. Perincian mengenai apa yang akan kami lakukan dengan dana tambahan akan kami buat. Terima kasih semua, daripada kami semua di Malaysiakini,” tulis portal beritu itu di Twitter pada pukul 4.30 petang.

Denda itu dijatuhkan pagi ini oleh Mahkamah Persekutuan selepas mendapati portal itu bersalah kerana menghina. Mahkamah juga memutuskan denda itu mesti dibayar dalam masa tiga hari bekerja bermula hari ini.

Sementara itu, kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia mengeluarkan kenyataan yang keputusan terhadap portal tersebut akan memberi kesan terhadap kebebasan akhbar di negara ini.

Ia berkata kebebasan bersuara, termasuk untuk anggota media dan masyarakat umum adalah asas wacana umum dan prinsip demokrasi yang menyokong kebertanggungjawaban dan pemerintahan yang baik.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri DAP Lim Kit Siang berkata  keputusan mahkamah itu “mengejutkan”.

Beliau berkata rakyat Malaysia mesti memperjuangkan masyarakat yang lebih terbuka, adil dan bebas yang menjunjung kebebasan bersuara, akauntabiliti dan ketelusan, kedaulatan undang-undang, pemerintahan yang cekap dan berkesan, dan etika serta integriti awam dalam urusan kerajaan.

Pada Jun lalu, Peguam Negara Idrus Harun mengemukakan tuduhan penghinaan terhadap portal tersebut berhubung komen pembaca di laman web mengenai arahan ketua hakim mengenai prosiding mahkamah ketika perintah kawalan pergerakan dilaksanakan.

Mahkamah hari ini memberikan keputusan majoriti 6-1 yang tidak boleh dibuat rayuan. – 19 Februari, 2021.

 SIAPA DILIHAT

PALAT?

KAH KAH KAH

WAL PALAT

WAL MALAT

KAH KAH KAH

AMINPEMBELA PIMIMPIN ISLAM

 SOSOK CONTOH

 PEMBELA

PEMIMPIN ISLAM

kluangman commented on 

"RIZAL MANSOR 

BOCOR MAKLUMAT"

Sebelum ini, Rizal mewakili Rosmah dalam banyak perkara seperti mempertahankan Rosmah ketika diserang dikritik...malah Rizal sama dibenci dengan Rosmah. Pada Masa ITU tidak pula Najib atau Rosmah menegur atau membetulkan nya. Oleh ITU APA yang disebut oleh Rizal di mahkamah sangat terkesan betul dan benar.

MAT HAPRAK

  MAT HAPRAK

Arymanchino commented on

 "PUAD YANG HEBAT"

Hebat ape Puad lidah kontot tu.Ade title Dr tp bodoh mcm lembu.Perkataan tanya dgn sengaja fitnah pun dia tak blh bezakan.Klu tengok tulisan dia memang sengaje nak hentam Malikul.Aku bukan nak sokong Malikul tp Puad lidah kontot ni memang sgt haprak.Tengok masa dia Menteri Umno,ape dia buat..

PEMIMPIN ISLAM DIFITNAH

 


 INILAH CONTOH

BAGAIMANA 

PEMIMPIN ISLAM

DIFITANAH

Unknown commented on

 "RIZAL MANSOR

 BOCOR MAKLUMAT"

Woittt.. Peguam Bela kata kak ros tak terima duit tu tapi mat rizal yg ambik, come on lah tuan peguam, habis tu yg buat pertemuan di rumah kak ros apa hal. Si rizal tu tak de rumah ke. Rizal nak ambik duit tu beli rumah kot. Dah nama pun pegawai khas kalau Arab panggil khaadam. Suruh buat apa pun akan buat dengan rela hati. Sekali dia sebut.. CAN I ADVISE YOU ON SOMETHING... terkepit teloq engko tt.

BIJAK MELAWAN SECARA BIJAK

  BIJAK MELAWAN

MELAWAN SEMAKIN

BIJAK

BERITA DENDAM ?

 

 HARAP MEREKA

YANG BAGI KOMEN

LEBIH DEWASA

 AMIN

PENUH KESEDARAN 

AMIN 

BERTANGGUNG 

JAWAB

AMINMalaysiakini didenda RM500,000

PORTAL berita Malaysiakini didenda RM500,000 kerana menerbitkan komen pembaca yang didakwa menghina mahkamah.

Mahkamah Persekutuan ketika menjatuhkan hukuman berkata denda mesti dibayar dalam tempoh tiga hari, mulai Isnin depan.

Pendakwaan pada mulanya memohon Malaysiakini dikenakan denda RM200,000, manakala peguam Malik Imtiaz Sarwar yang mewakili portal itu memohon denda maksimum RM30,000. – 19 Februari, 2021. 

 TULIS KOMEN

SECARA RASIONAL

AMIN

MEMBINA DAN

MEMBERI

PENCERAHAN

AMIN

SUMPAH SERANAH

YANG PENUH HUMOR

OKAY

AMIN

TAPI AWAS

KITA DI NEGARA 

 DUNIA KETIGA

AMIN

FAHAM FAHAM 

AMINBERITA BAIK UNTUK SEMUABERITA BAIK

AWAS JAGA

IKUT ARAHAN

AMINBoleh makan lebih 2 orang semeja mulai esok

MAJLIS Keselamatan Negara (MKN) setuju membenarkan lebih dua orang duduk semeja di restoran mulai esok, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob.

Semua restoran dan kedai makan di semua kawasan termasuk yang berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dibenarkan berbuat demikian dengan syarat menjaga penjarakan fizikal satu meter antara meja, tambahnya.

Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan membenarkan kenderaan persendirian membawa penumpang mengikut kapasiti tempat duduk. 

Selain itu, majlis akad nikah di kawasan PKP juga boleh diadakan di masjid dan pejabat agama dengan kehadiran maksimum 20 orang tidak termasuk jurunikah dan saksi.


Bagaimanapun, majlis perlu mendapat kelulusan dari pejabat agama, katanya.

Bagi kawasan di bawah PKP Bersyarat (PKPB) pula, majlis akad nikah dibenarkan dengan kehadiran maksimun 50% mengikut keluasan premis dan penjarakan fizikal 1 meter.

Manakala SOP bagi majlis perkahwinan pasangan bukan Islam akan diumumkan oleh Kementerian Perpaduan Negara, kata Ismail Sabri.

Bagaimanapun, semua seminar, kursus, mesyuarat, pameran, konvensyen di kawasan PKP masih tidak dibenarkan.  

Perpustakaan, pusat hiburan keluarga dan zoo di kawasan PKPB pula dibenarkan buka pada kadar 50% daripada kapasiti premis.

Dalam pada itu Ismail Sabri turut mengumumkan PKP Diperketatkan di Kg Sebako 1 & 2 di Lundu, Sarawak akan ditamatkan esok, manakala perintah sama di Sekolah Menengah Sultan Idris Shah di Gerik, Perak dilanjutkan sehingga 1 Mac. – 18 Februari, 2021.AWAS

KITA

JAGA

KITA

AMIN

SEMUA BANGUN MELAWAN

 

 

SEMUA BANGUN

MELAWAN

MUHYIDIN SAMAN PUAD

 


MUHYIDIN SILA

SAMAN PUAD

AMIN

PM TAK PERNAH

MENYAMAN

AMIN

MADEY ORANG

KUTUK

DIA SENYAP

KAH KAH KAH


Enggan minta maaf pada Muhyiddin, jumpa di mahkamah, kata Puad

AHLI Majlis Tertinggi Umno Mohd Puad Zarkashi tidak akan memohon maaf kepada Muhyiddin Yassin kerana dikatakan memfitnah perdana menteri berhubung peraturan kurantin tiga hari untuk menteri.

Mengesahkan beliau menerima surat tuntutan daripada peguam perdana menteri, Puad berkata ia jelas adalah cubaan untuk mendiamkan pengkritik Muhyiddin.

Surat tuntutan itu mendesak Puad menurunkan posting di Facebook bertarikh 9 Februari atas nama  “Dr Mohd Puad Zarkashi”, dan memberinya tempoh tujuh hari untuk mematuhi tuntutan itu.

Dalam posting di Facebook hari ini, Puad berkata beliau hanya minta penjelasan berkenaan peraturan kuarantin tiga hari untuk menteri yang pulang dari luar negara kerana ia isu yang membabitkan kepentingan awam.

Puad mempertikaikan “pilih kasih” dalam isu kuarantin itu menerusi posting di Facebook dan dituduh memfitnah perdana menteri.

Beliau berkata itu adalah haknya untuk kebebasan bersuara dan tidak ada keperluan untuk memohon maaf atau menurunkan posting di Facebook.

“Saya tidak mahu dibuli oleh Muhyiddin seperti mana Umno dibuli,” kata Puad.

“Sebagai individu, saya ada hak kebebasan bersuara dan saya tidak akan minta maaf atau memadam post Facebook saya.”

Puad berkata beliau membuat keputusan untuk melawan di mahkamah kerana itu akan memberinya peluang bersama rakyat menentang “pilih kasih” berkenaan isu kuarantin.

“Saya hanya mempersoalkan dan minta penjelasan. Jika mereka hendak saman saya kerana perkara ini, lebih adil jika kita ke mahkamah.”

Muhyiddin menghantar surat tuntutan itu minggu lalu mendesak permohonan maat secara terbuka dang anti rugi RM10 juta daripada Puad kerana memfitnahnya. – 19 Februari, 2021.

MUHYIDIN 

MASUK MAHKAMAH

KAH KAH KAH

PUAD AKAN

TIBAI GILA GILA

KAH KAH KAH

TANYA INI

TANYA ITU

KAH KAH KAH

TERBARAI ABAH

AMIN

 SILAP SILAP 

TERKENCING

DALAM SELUAR

AMIN

PUAD TAK ROSAK

AMIN

 KALAH TAK RUGI

MENANG KITA 

BONOS

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
PUAD YANG HEBAT

 PUAD YG HEBAT

AMIN

Enggan minta maaf pada Muhyiddin, jumpa di mahkamah, kata Puad


BERANI KERANA

BENAR

AMIN

TAKUT  KERANA

BINI

KAH KAH KAH

MADEY SAYANG UMNO

 MADEY SAYANG

UMNO

Ricesaffron@gmail.com commented on

 "SETPOL ANWAR IBRAHIM 

KANTOI"

Tt bila lagi zahid and the group nak tinggal kan PN hari tu beriya iya nak join Anwar dan DAP tapi tak pergi pergi lagi,, lagi akar umbi,, Zahid zahid yr gamesdah nak abis jgn lah jual akar umbi lagi lebih baik jual Ajk bahagian dan ketua bahagian yg dah di janji dgn jawatan dan kuasa,, akar umbi dah benci dgn zahid and the group ,,


Zahid dah seram sejuk bila dengar Tun M kata “Sayang pada parti Umno ya, bukan pemimpin,” katanya Dr Mahathir dengan nada yang sebak. Malah, tanpa teragak-agak, Dr Mahathir berkata, ”Kalu UMNO pegang balik kepada dasar awal, berjuang utk bangsa, negara dan agama, saya BOLEH kembali kepada UMNO tetapi orang yang penyangak semua, minta maaflah tak boleh kerjasama dengan mereka. Zahid and the group keluar satu bas TunM akan bawa masuk umno


RIZAL MANSOR BOCOR MAKLUMAT

 

SIAPA

RIZAL MANSOR

KAH KAH KAH

ADIK ROSMAH ?

KAH KAH KAH

 NAK JADI KENG?

KAH KAH KAH


Rosmah kecewa, tertekan dengan keputusan mahkamah, kata peguam

ROSMAH Mansor kecewa dan tertekan susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memerintahkannya membela diri bagi tiga pertuduhan kes rasuah yang dikenakan terhadapnya, kata peguam Jagjit Singh.

“Kami terpaksa menenangkan beliau. Kami minta beliau balik rumah dulu dan berehat,” katanya kepada wartawan di lobi mahkamah hari ini.

Beliau berkata pasukan peguam sedang mempertimbangkan untuk memanggil suami Rosmah, iaitu bekas perdana menteri Najib Razak sebagai saksi.

Katanya, mereka mungkin memanggil lima saksi untuk memberi keterangan.

“Bagi pertuduhan pertama, tidak ada permintaan daripada anak guam kami, semua dilakukan oleh pihak ketiga yang nama digugurkan.

“Bagi pertuduhan kedua, kami membuktikan wang itu tidak pernah diterima oleh beliau. Semuanya diterima oleh Rizal Mansor,” katanya.

Jagjit berkata pasukan peguam turut bersedih dengan keputusan mahkamah hari ini.

Rosmah didakwa meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Sogokan itu didakwa diterima melalui bekas pegawai khasnya, Rizal Mansor, sebagai ganjaran kerana menolong Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid dan Penyelenggaraan Operasi Genset Diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak yang bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan melalui rundingan terus.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra; kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 hingga September 2017.

Pendakwaan dijalankan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan atau RM10, 000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan. – 18 Februari, 2021.

BILA RIZAL

JADI KENG

KAH KAH KAH

BILA RIZAL

BELOT

KAH KAH KAH

KAK ROSMAH

AKAN KE KAJANG

AMINABAH BANGUN MELAWAN

 ABAH BANGUN

MELAWAN

DatoPidi commented on

 "BERITA BAIK ABAH

 BANGUN MELAWAN"

Al malikul sembab, memang sembab. Bagi surat lawyer ni memang buang masa. Memey makan tahun. Pi tangkap teruslah. Kalau ada orang buat gila tangkap lagi. Kalau penjara sungai buloh penuh tu Pulau Perak ada. 

Penjarakan Najib lepas tu Zahid Hamidi lepas tu Rosmah lepas tu Isa lepastu lobakman lepas tu Anwar lepas tu otai reformasi lepas tu gerakkan bersih, confirm lepas tu takkan Ada orang nak buat gila. Dah habis orang jahat kena penjara, baru senang nak berorganisasi. lepas tu kalau kau nak kelepet pun tak ada siapa nak larang.