Selasa, 16 November 2021

PEMIMPIN ISLAM DIFITNAH

 


PEMIMPIN ISLAM

YANG WARAK

YANG ALIM

YANG SYUMUL

YANG SELALU

 HANTU KEPALA

PADA BATU ITAM

YANG BERI SALAM

PADA KUBUR

DIFITNAH

AMIN


NAJIB BARUA SIAPA ?

 Jho Low arah Najib jangan cakap banyak dengan firma audit, kata saksi

MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low mengarahkan  Najib Razak agar tidak bercakap banyak dengan firma audit KPMG Malaysia sebagai strategi sebelum mesyuarat bersama firma audit itu diadakan. 

Bekas ketua pegawai kewangan (CFO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Azmi Tahir, 48, ketika mendedahkan perkara itu berkata, Jho Low berbuat sedemikian dalam e-mel bertajuk “Urgent: Briefing Package for YAB PM” yang dihantarnya kepada bekas perdana menteri itu dan wakil-wakil 1MDB termasuk dirinya sebelum mesyuarat bertarikh 15 Disember 2013 diadakan di kediaman Najib.

“Dalam e-mel berkenaan, bagi strategi untuk bermesyuarat dengan KPMG, Jho Low mengarahkan Najib agar tidak bercakap banyak dengan KPMG, dan mesti mengungkapkan Najib sudah diterangkan dan mengetahui segala pelaburan dan transaksi di 1MDB dan yakin dengan dokumen yang ada. Jho Low juga mengarahkan agar Najib menyatakan keyakinan beliau terhadap BSI Bank berdasarkan fakta yang diberikan.

“Mesyuarat itu dibuat kerana pihak KPMG hendak mendengar sendiri pengetahuan Najib berkenaan pelaburan 1MDB sebanyak AS$2.3 bilion di luar negara khususnya pelaburan oleh Brazen Sky Limited,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membacakan pernyataan saksi setebal 127 muka surat pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dana RM2.3 bilion milik 1MDB yang dihadapi bekas perdana menteri itu.

Brazen Sky Limited merupakan syarikat Special Purpose Vehicle (SPV) yang ditubuhkan pada 12 Julai 2012 bagi tujuan mendapatkan balik dana pelaburan milik 1MDB.

Ketika menjelaskan mengenai mesyuarat yang diadakan di rumah Najib pada malam 15 Disember 2013, saksi pendakwaan ke-12 itu berkata beliau mendapati Najib juga menerima e-mel yang sama daripada Jho Low dan perkara yang digariskan oleh Jho Low dalam e-mel tersebut telah dibincangkan oleh Najib dengan Johan Idris iaitu wakil KPMG.

Azmi berkata terdapat juga wakil lain daripada KPMG yang ingin menghadiri perjumpaan tersebut namun Najib tidak membenarkan mereka masuk ke rumahnya.

Katanya, dalam mesyuarat berkenaan, Johan bertanyakan kepada Najib berkenaan pelaburan di Bridge Global Absolute Return Fund SPC dan Najib menjawab beliau tahu berkenaan pelaburan Brazen Sky Limited di Bridge Global Absolute Return Fund SPC.

“Dalam mesyuarat ini juga, Najib bertanya kenapa KPMG tetap menimbulkan isu syak wasangka berkenaan aset pendasar pelaburan tersebut sedangkan BSI Bank sendiri sudah menunjukkan penyata pelaburan berkenaan. Najib juga memberitahu KPMG untuk menutup akaun 1MDB sebelum 31 Disember 2013.

“Selepas mesyuarat berkenaan, KPMG masih tidak menutup laporan kewangan tahun 2013 kerana tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan,” kata Azmi sambil menambah bahawa tidak lama kemudian, KPMG digantikan dengan firma audit Deloitte selepas KPMG ditamatkan kontraknya oleh 1MDB pada akhir 2013.

Tambah Azmi walaupun beliau merupakan CFO dalam 1MDB, iaitu audit di bawah bidang kuasanya, namun Jho Low yang telah mengaturkan segala dokumentasi dan tajuk perbincangan kepada Najib untuk menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh KPMG.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung. – Bernama, 16 November 2021


WOIT

APA INI ?

KAH KAH KAH

JO LO BARUA

NAJIB ?

ATAU NAJIB

BARUA JO LO

KAH KAH KAH

APA YANG JELAS

NAJIB & JO LO

DUA DUA

BARUA 

CHINA MERAH

KHALAS

MINAH BUNTING

 ANAK NAJIB
YANG BUNTING

DI SINGAPURA

DAH TERBARI

KE BELUM

AMIN

JANGAN BUAT BAK SENDIRI

 Bank Negara serbu i-Serve Online Mall, RM118.7 juta dirampas

SATU tindakan penguatkuasaan bersama telah diambil terhadap i-Serve Online Mall Sdn Bhd dan syarikat sekutunya yang disyaki melakukan pelbagai kesalahan termasuk di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

Dalam kenyataan hari ini, Bank Negara Malaysia (BNM) berkata sebanyak 22 premis berkaitan dengan i-Serve Online Mall dan syarikat sekutunya di Kuala Lumpur dan Selangor telah diserbu pada 11 November, manakala dokumen terbabit turut dirampas bagi membantu siasatan bersama.

“Serbuan itu juga menyebabkan 45 akaun dalam tujuh bank dibekukan serta wang tunai yang keseluruhannya berjumlah RM118.7 juta turut dirampas,” katanya.

Menurut BNM, tindakan penguatkuasaan bersama itu adalah sebahagian daripada kerjasama membabitkan pelbagai agensi bagi membanteras jenayah kewangan di Malaysia.


Tindakan itu telah diselaraskan oleh Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional (NFCC) dan BNM sebagai agensi peneraju selain Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan CyberSecurity Malaysia.

“Orang ramai diingatkan bahawa di bawah seksyen 137(1) FSA, mana-mana individu yang menerima deposit tanpa lesen dianggap telah melakukan kesalahan. Siasatan terhadap kesalahan pengubahan wang haram juga akan dibuat mengikut peruntukan di bawah AMLA.

“Jika sabit kesalahan, individu tersebut boleh dikenakan denda tidak kurang daripada lima kali jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram semasa kesalahan tersebut dilakukan atau denda RM5 juta, mana-mana (jumlah) lebih tinggi dan hukuman penjara tidak melebihi 15 tahun,” kata BNM.

Menurut bank pusat itu, sebagai langkah berjaga-jaga, orang ramai dinasihatkan supaya hanya menyimpan wang dan/atau melabur dengan pihak berlesen atau berdaftar dengan pihak berkuasa berkaitan.

“BNM dan SC menggesa orang ramai supaya berhati-hati apabila melabur dengan syarikat-syarikat dalam atau luar negara yang menawarkan pelbagai peluang pelaburan di samping menjanjikan pulangan lumayan,” katanya.

BNM berkata, orang ramai yang mengetahui atau ditawarkan peluang pelaburan sedemikian melalui promosi di platform media sosial, e-mel atau telefon, boleh melaporkan perkara berkenaan kepada BNM menerusi bnmtelelink@bnm.gov.my atau SC pada aduan@seccom.com.my. – Bernama, 16 November, 2021. 

JANGAN CUBA

NAK NAK BANK

SENDIRI

KAH KAH KAH

INI RAHSIA

KAPITALIS

AMIN

CETAK DUIT

AMBIK DUIT

SIMPAN DUIT

INI MONOPOLI

KERAJAAN

KAH KAH KAH

KALAU SEMUA

BUKA BANK

TEMBERANG SISTEM

EKONOMI KAPITALIS

TERBONGKAR

KAH KAH KAH

ABAH KAU BANGUN MELAWAN

 

ABAH KAU BANGUN

MELAWAN

JENG JENG JENG

POMPUAN DAPEK APO?

 POMPUAN  DAPEK

APO?

KAH KAH KAH

SEBATANG TAK

CUKUP

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "NAMPAK JELAS SYURGA ...."

laki dapek 72 lubang, betina dapat 72 batang tak ??? kah kah kah sapa pernah pergi balik syurga neraka? hj bawang sudah sampai tak ? sapa pernah sampai? talian apa pakai sana ? audi atau vellfire ? kah kah kah kalau derma billion juta dapat laluan khas tak ??? kah kah syukur

TAK BOLEH TAHAN LAGI

 TAK BOLEH

TAHAN LAGI

AMIN

Unknown commented on 

"NAMPAK JELAS SYURGA ...."

Sudah2 la TT tak habis2 cerita entot bidadari di syurga. Gua pun Melayu liberal juga. Gua pun memyampah dengan PAS dari zaman TanSri penyu jadi presiden. Dulu gua reformasi. Sejak Pak Sheik melutut depan Sultan Selatan gua tak boleh tahan. Kaki tunggang agama & tonggeng bangsa ni memang gua tak boleh belah. Tapi tentang cerita2 syurga entot bidadari, gambar2 lucah jilboob semua ini macam sumbang la brader.

MADEY MASIH CEKAP - TAK AMBIL POT KOTE SAJAT

 
MADEY MASIH

CEKAP

AMIN

TAK AMBIL POT

KOTE SAJAT

KHALAS

Unknown commented on 

"HANYA MAHATHIR BERANI"

Atok ni memang la cekap. Dalam dia maseh anggap kaum Cina dan India kaum pendatang hari ini dia cakap pasal hak bukan Melayu dengan utamakan membawa ekonomi Melayu setaraf dengan bukan Melayu. Belum lagi keluar cerita nak selaras kan sistem pendidikan negara dengan gantikan semua SJK kapada sekolah wawasan, mengkaji balik UEC. Melayu lain sibuk dengan wiski Timah, 4 digit, Sajat .


JANGAN TUNGGU POLITIKUS

 


JANGAN TUNGGU

POLITIKUS

AMIN

KITA BERTINDAK 

DARI SEKARANG

KHALAS

JOKOWI JADI PENING KEPALA

 


PRESIDEN JOKOWI

JADI

PENING KEPALA

KAH KAH KAHBUKU BARU AKAN TERBIT

  

MERAKAM SEJARAH

TURUN JALAN  RAYA
MENANG PILIHAN RAYA
BUKU  INI AKAN SAMPAI
KE KEDAI BUKU TIDAK
LAMA LAGI


INI RETARD

 
INI RETARD

AMIN

Unknown commented on 

"NAMPAK JELAS SYURGA ...."

lebai nie baru keluar dari tanjung rambutan atau tampoi? kah! kah! kah! kah! ikut sedap mulut dia saja! kah! kah! kah! kah! lepas tu cari kote sajat! kah! kah! kah! kah!

TOLONG JANGAN HINA OARNG UTAN

 
TOLONG JANGAN

HINA 

ORNAG UTAN

KHALAS 

Unknown commented on

 "SHAHRIR BARUA 

KEELING ARUL KANDA"

Cuba tenung betulx muka Shahril. Kan macam kat SEPILOK SANDAKAN SABAH. Muka dah sama, cuma kalau badan besar sikit sebiji

SELAPUT DARA

 


SELAPUT DARA

KHALAS

Warnabumi commented on

 "NAMPAK

 JELAS SYURGA ...."

Inilah antara perkara perkara penting orang melayu mesti tahu, faham, diskusi, selami. Penting sekali. Jangan ambil tahu pasal ilmu teknologi, sains, komunikasi, semikonduktor, python, OrCAD, digital art, music composition, political science, semua ni tak penting. Yang penting, bidadari semua dara!

AIR KELANTAN

 

Isu air Kelantan masih tidak berkesudahan 

AIR keruh daripada paip kediaman menjadi pemandangan biasa di negeri yang diterajui PAS, Kelantan yang mana ia berlarutan sejak berdekad lalu tanpa penyelesaian.

Ini memaksa segelintir penduduk Kelantan mengambil inisiatif sendiri dengan mengeluarkan belanja daripada poket mereka untuk memasang pam elektrik, telaga tiub atau boreng di kediaman mereka daripada menggunakan bekalan air yang disediakan pihak berkenaan.

Secara umumnya penduduk Kelantan bergantung kepada air bawah tanah untuk kegunaan harian.

Seorang penduduk Rantau Panjang, Hasliza Mohd, 26, berkata keluarganya terpaksa mengeluarkan belanja ribuan ringgit untuk memasang pam elektrik di kediaman mereka.

Menurutnya sebelum memasang pam berkenaan, keluarganya bergantung kepada pam yang dibekalkan Air Kelantan Sdn Bhd.

“Sangat susah kerana airnya tidak bersih dan gangguan bekalan air berlaku sekurang-kurangnya empat kali sebulan. Adakalanya mereka berikan notis tapi notis itu mengelirukan kerana gangguan bekalan berlarutan lebih lama daripada masa yang diberikan.

“Kami terpaksa keluarkan belanja untuk beli air minuman. Mereka yang mampu boleh beli air minuman, tapi bagaimana mereka yang tak mampu? Walaupun air keruh, tapi terpaksa guna juga,” kata usahawan itu kepada The Malaysian Insight.

Katanya ramai penduduk adalah warga emas yang tinggal sendirian manakala anak mereka bekerja di tempat lain, dan mereka tidak mampu untuk mendaoatkan bekalan air bersih.

“Terdapat juga isu kesihatan walaupun tidak serius hingga dimasukkan ke hospital. Tetapi ada juga yang sakit perut walaupun sudah masak air sebelum diminum,” katanya.

Ini mendorong keluarganya untuk memasang pam elektrik bersama tangki menara, yang purata kosnya sekitar RM7,000.

Satu lagi fakta yang menyedihkan, menurut Hasliza, ramai penduduk di negeri ini sudah terbiasa dan kini tidak terganggu dengan keadaan itu.

Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (Awer), S Piarapakaran berkata terdapat kes yang mana meter air tetap berjalan walaupun tiada bekalan air dari paip.

“Ada tempat di Kelantan yang air tidak keluar dari paip. Ia adalah udara yang keluar tetapi mereka masih perlu membayar bil kerana meter akan berjalan,” katanya.

Menurutnya, masalah air Kelantan boleh diselesaikan sekiranya kerajaan negeri bersetuju untuk menstruktur semula industri air lebih sedekad lalu.

“Infrastruktur boleh dibangunkan dengan sangat baik sehingga hampir 80-90% penduduk akan menerima bekalan air bersih dari paip sekarang,” katanya.

Piarapakaran menyalahkan kerajaan negeri kerana keengganan mereka untuk menstruktur semula sistem air.

“Dalam tempoh lima hingga 10 tahun, rakyat Kelantan akan dapat melihat perbezaan yang besar. Jika mereka benar-benar menstruktur semula pada 2010 mungkin sekarang banyak masalah ini dapat diselesaikan,” katanya.

Rundingan antara kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan untuk menstruktur semula industri air Kelantan yang bermula pada 2008 berlarutan selama kira-kira lapan tahun sebelum ia dimuktamadkan pada 2016.

Melalui penstrukturan semula itu, pengurusan bekalan air dan industri air akan berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri sepenuhnya manakala kerajaan persekutuan akan bertindak sebagai pengawal selia mengikut Akta Industri Perkhidmatan Air 2006.

Piarapakaran berkata banyak kemajuan dari segi perkhidmatan air akan dicapai dalam tempoh 13 tahun yang mana orang ramai akan mengalami kurang gangguan dan mereka tidak perlu mengepam air bawah tanah.

“Kos mengepam air bawah tanah sebenarnya tinggi,” katanya sambil menambah bahawa telaga tiub 100 kaki boleh menelan kos sehingga RM1,400.

“Jika membeli air terawat daripada AKSB (Air Kelantan Sdn Bhd), jika ada bekalan, ia adalah jauh lebih murah,” katanya sambil menambah bahawa beliau sebelum ini telah memaklumkan perkara ini kepada kerajaan negeri.

Terdedah pada pencemaran

Piarapakaran berkata satu lagi isu dengan telaga tiub atau telaga konvensional biasa ialah ia terdedah kepada pencemaran. Beliau menambah bahawa air “berwarna” juga mungkin disebabkan oleh kehadiran mangan.

“Kita berdepan semua isu ini dan tiada siapa yang mengambil sampel air untuk tentukan sama ada ia selamat untuk diminum atau tidak kerana ia juga merupakan racun semula jadi,” katanya.

Tambahnya pembalakan juga menjadi satu lagi isu memandangkan kebergantungan yang tinggi kepada air bawah tanah.

Piarapakaran berkata loji dan infrastruktur rawatan air di negeri ini perlu dinaik taraf.

Bekas pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara Charles Santiago bersetuju bahawa infrastruktur masih menjadi isu utama.

“Salah satu masalah yang dialami Kelantan ialah kekurangan pelaburan dalam sektor air untuk jangka masa yang panjang,” kata Santiago.

“Sekarang mereka menstruktur semula (tetapi) ia akan mengambil sedikit masa. Sektor air sangat intensif modal dan kedua-dua kerajaan negeri dan persekutuan tidak mempunyai banyak wang.”

Mengenai kualiti air, beliau berkata ia banyak kaitan dengan paip yang sudah lama dan telah berkarat.

“Walaupun ia dirawat dengan betul dari tempat loji rawatan ke rumah atau ke tempat anda tinggal….paip itu mungkin berkarat, kotor,” katanya.

Menteri Alam Sekitar dan Air Tuan Ibrahim Tuan Man berkata bulan lepas hanya 71.7% daripada 1.7 juta penduduk Kelantan mempunyai bekalan air bersih.

Beliau berkata isu berkaitan sumber air mentah antara punca utama perkara ini berlaku. Beliau juga berkata 15 daripada 36 loji rawatan air di Kelantan tidak beroperasi pada kapasiti penuh. – 16 November, 2021.


WOIT

RAMAI TAK FAHAM

AMIN

RAMAI TAK SEDAR

AMIN

SEMUA INI

SUNNAH

KAH KAH KAH

KELANTAN 

SERAMBI MEKAH

AMIN

MEKAH PADANG

PASIR KURANG AIR

KAH KAH KAH

NAK JADI 

SERAMBI MEKAH

KELANTAN WAJIB

 KURANG AIR

KAH KAH KAH

LAGI AFDAL

KELANTAN

JADI PADANG PASIR GONDOL BERSIH 

SEMUA HUTAN

KAH KAH KAH

BOLEH TAMAMUUUM

DENGAN PASIR

BERSIH BONTOT

KAH KAH KAH

PUKI MAK KAPITALIS - PUKI MAK POLITIKUS

 PUKI MAK KAPITALIS

PUKI MAK POLITIKUS

AMIN

MEREKA NAK

MUSNAHKAN DUNIA

KHALAS

PAK LEBAI KEPALA TOWEL MAHU DAJAL SAMPAI

 PAK LEBAI

KEPALA TOWEL

MAHU DAJJAL

SAMPAI CEPAT

AMIN 

Unknown commented on

 "NAMPAK JELAS SYURGA ...."

Tuan TT, rasanya pak lebai, ostard wal retard, kepala towel dan mereka yang munafik dan mungkar tu mungkin sengaja melakukan pelbagai kwmungkaran akhir-akhir ni kerana nak mempercepatkan kedatangan kiamat. Dengan kejadian-kejadian mungkar yang berlaku merebak keserata dunia maka Yesus Isa anak Mariam akan turun dari langit untuk membetulkan dunia atau The Great Iman Mahdey akan muncul untuk membetulkan dunia juga. 


Bila dunia dah jadi aman muncul pulak si Dajjal bermata satu untuk menghuru-harakan dunia semula sekali lagi. Masa tu kiamat dah sampai. Mungkin pak lebai kepala towel nak lihat peristiwa kiamat ini maka dilakukan huruhara seperti disebut tadi iaitu menikmati hidup akhir zaman sebelum kiamat. Jadi tak heran kepala pak lebai itu mengeluarkan pelbagai dalil yang dapat mengabsahkan segala pendirian politik partinya... lagi palsu lagi bagus maka akhirat dunia akan sampai seriring dengan kejahatan yang dilakukan.

ENTOT BERDARAH

 
ENTOT BERDARAH

TAK LOHE LOHE

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "NAMPAK JELAS SYURGA ...."

Bidadari Syurga semuanye dara ..tiap kali entot kuar darah ..darah dara ..round koduo pon kuar darah ..nanti syurgo ponoh darah ..

BERKHALWAT HARI KE 606

 KHALWAT KE 606
SELASA 16/11/2021
KITA MASUK KE HARI 606
BERKHALWAT

PKP 4.0
MAKIN PARAH
ANGKA 5000++
TURUN SIKIT

DI EROPAH
UK GERMAN BELANDA
AUSTRIA
SEMUA SEDANG DISERANG

MUSIM SEJUK SAMPAI
KOBID MEMBIAK
DENGAN PANTAS
VARIAN DELTA DAH SAMPAI

DUNIA KELAM KABUT
AMIN

PAGI INI HOKKIEN KERING
GUA DENGAR MACAM BUNYI
RIANG RIANG DI PINTU MASUK
ATAU SUARA CENGKERIK

DI PINTU BELAKANG SAEKOR MURAI
MEMECAH PAGI
INDAH PERMAI

KL & KL SENTRAL KELAM BEJEREBU
GUNUNG HULU SELANGOR HILANG
KELIHATAN KL YANNG HODOH

SEBUAH PESAWAT MELINTAS
MENUJU KLIA

MATAHARI MECELAH MUNCUL
AWAN TEBAL
ARAH SHAH ALAM
LANGIT  BIRU MUDA 
BERCAPUK CAPUK
DENGAN AWAN PUTIH
GUA RASA PANAS YANG 
MENJANJIKAN
AMIN

BRO 
SENYUM
SENYUMLAH
DAN GEMBIRA
KITA DILAHIRKAN
SEKALI LAGI PAGI INI

BRO
MENGHARAP HARAP
ADALAH BENIH
KEKECEWAAN

BRO
BAYANGKAN BILA
LU TERINGAT KAWAN
LALU TERINGAT BUNGA
MAKA LU AKAN TERUS
BERJALAN DALAM TAMAN BUNGA

BRO
PERUBHAN PASTI BERLAKU
PERKEMBANGAN SATU PILIHAN

BRO
HANYA SOSOK
YANG PALING BIJAK
DAN
YANG PALING BODOH
TIDAK AKAN BERUBAH

BRO
SAYANG & CINTAI  NASIB KAMU
INILAH  HAKIKAT HIDUP 

BRO
PELIK SIKIT
KITA INI SAYANG SANGAT
PADA DIRI KITA SENDIRI
DARI SAYANG ORANG LAIN
TAPI KENAPA KITA PEDULI
APA PANDANGAN ORANG LAIN
DARI PANDANGAN  KITA SENDIRI

BRO
BIARKAN YANG LAMA
ITU BERLALU
KERANA IANYA BERAT
UNTUK DI KENDUNG

BRO
JANGAN LUPA
RAHSIA BAHAGIA
BUKAN MENGUMPUL BANYAK
TAPI
BERUPAYA MENIKMATI SEDIKIT
APA YANG ADA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT