Isnin, 1 April 2024

PARTI SEKULAR MENANG BESAR DI TURKI


PARTI SEKULAR

LIBERAL PLURAL

MENANG BESAR

DI TURKI

AMIN

PARTI  ISLAM

EDORGAN

KALAH BESAR

KAH KAH KAH

AMIN 

MENTERI HARAM GUNA KALIMAH KAPIR DI SARAN BERUNDUR


MENTERI PEMBODEK

CHINA DI SARAN

LETAK JAWATAN

KHALAS 

LAGI MENJAWAB LAGI DISERANG


LAGI MENJAWAB

LAGI DI SERANG

AMIN 

KE MANA HILANG BERAS TEMPATAN ?


KEMANA HILANG

BERAS TEMPATAN ?

AMIN 

WARGA INTERNET PUKI KAN RAFIZI


'Pandai-pandailah beraya': Rafizi dibidas selepas video sindir rakyat tak daftar PADU


Menteri Ekonomi Rafizi Ramli sekali lagi menjadi sasaran kritikan orang ramai, kali ini berhubung sebuah klip videonya yang seolah-olah tidak menghiraukan kebimbangan awam mengenai keselamatan data peribadi dalam PADU, menjelang tarikh tamat pendaftaran untuk pangkalan data kerajaan itu semalam.

Dalam video pendek yang dimuat naik di beberapa platform media sosialnya pagi semalam, Rafizi sambil tersenyum berkata beliau "sudah penat" untuk berpantun seperti mana yang dibuatnya dalam beberapa video sebelum itu untuk menyeru orang ramai berdaftar dengan PADU.

"Hari ini tak da pantun. Suka koranglah, nak daftar, daftar. Tak nak daftar pun pandai-pandailah korang beraya," katanya dengan nada sinis di sebalik pelbagai kritikan mengenai PADU.

Pendaftaran PADU berakhir malam tadi, dengan Rafizi mendakwa lebih 10 juta orang mengemas kini rekod kewangan dan butiran peribadi mereka.

Video Rafizi itu menerima kecaman di ruang komen akaunnya di Facebook dan Instagram.

"Ini ke sikap seorang menteri dalam kerajaan Madani? Baik letak jawatan je," tulis pengguna Instagram ismailaidabinti.

"Tak pernah lagi dengar seorang menteri halai balai cakap dekat rakyat. Kalau tak mau berkhidmat untuk rakyat letak jawatan ja... rakyat pun dah menyampah bro," komen seorang lagi pengguna azali_azizan.

Sementara ievonnlution mengadu tidak dapat membuat pembetulan untuk butiran yang diisi.

"Ini ke cara kerajaan nak manage something? Kalau tak ready, jangan announce dan release la. Duh."

Beratus-ratus kritikan turut membanjiri ruang komen di Facebook milik Rafizi.

"Ada 3 sebab saya tak isi. Yang pertama sebab saya tak yakin dengan pengurusan data PADU, yang kedua saya tak rasa saya akan dapat apa-apa manfaat subsidi. Yang ketiga saya nak tengok dulu apa jadi selepas ini," kata Khairunnisa Suboh.

"Macam beli kereta, orang kata jangan beli 1st batch sebab kita tak tahu apa masalah model berkenaan."

Pengguna Richard Wong pula mahu Rafizi menjawab beberapa kemusykilan, termasuk laporan yang orang ramai akan didaftarkan secara automatik sekiranya tidak melakukannya sendiri.

"Kenapa kementerian tidak menyatakan lebih awal, yang tidak berdaftar akan didaftarkan secara automatik? " tulisnya.

Semalam, Ketua Perangkawan Uzir Mahidin berkata PADU masih menyimpan data asas orang ramai termasuk mereka yang tidak mengemas kini maklumat yang sudah didaftarkan secara automatik.

MalaysiaNow mendapati ramai yang mengaku tidak memberikan maklumat yang diminta ketika mengemaskini rekod mereka dalam PADU atas kebimbangan keselamatan data.

Baca lanjut: Bimbang keselamatan data, ramai enggan isi maklumat tepat dalam PADU

Sebelum ini, kerajaan Sarawak pimpinan GPS antara yang paling lantang mempersoalkan keberkesanan PADU, di samping menyatakan rasa tidak puas hati mengenai butiran peribadi yang menurutnya tidak relevan.

Rafizi dalam responsnya memberi jaminan PADU adalah selamat kerana dibangunkan secara dalaman menggunakan kepakaran penjawat awam, sambil menambah ia memenuhi piawaian antarabangsa dan amalan terbaik.

Menurutnya, PADU juga tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi sementara peralatan komputer dilindungi di bawah Akta Jenayah Komputer, di samping hanya pegawai yang ditapis oleh Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan dibenarkan akses.

Bagaimanapun, ia tidak menghilangkan kebimbangan pelbagai pihak. 

Antaranya Ahli Parlimen Ayer Hitam, Wee Ka Siong, yang berkata Rafizi masih gagal meyakinkannya mengenai PADU.

"Kalau sudah ada maklumat, kenapa nak ambil maklumat yang sama lagi daripada kita? Padu ini untuk apa sebenarnya? Nak kumpul apa lagi kalau mereka kata sudah ada maklumat dari kita?" presiden MCA itu memberitahu MalaysiaNow baru-baru ini.

RAFIZI DAH 

KENA PUKI MAK

DAH JADI RAPUSSY

KESIAN

AMIN

RAMAI TAK SEDAR

RAFIZI ADALAH

NO 2 LEPAS ANWAR

AMIN

RAFIZI SOSOK

HEBAT DALAM PKR

AMIN

PENGARUH RAFIZI

LEBIH KUAT DALAM

PKR DARI PENGARUH

ANWAR

AMIN

PADU INI HANYA

DUGAAN KERANA

RAFIZI PEMIKIR

PERANCANG YANG

PASTI MENJADI

PEMIMPIN AGONG PKR

AMIN

KHALAS

PRK KKB - UJIAN PERTAMA MADANI DAN MELAYU ISLAMTidak mudah untuk DAP raih sokongan pengundi Cina di Kuala Kubu Baharu

KUALA LUMPUR – DAP dijangka berdepan laluan berliku untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu di Selangor.

Selain bergantung kepada peratusan keluar mengundi kaum Cina, kejayaan PH untuk mempertahankan kerusi itu juga dipengaruhi calon lawan.

Penganalisis berpendapat, jika PN meletakkan calon Gerakan yang sukar mendapat sokongan Melayu dan Cina, peluang PH mempertahankan Kuala Kubu Baharu akan menjadi lebih besar.

Penganalisis isu semasa, Ooi Tze Howe berkata, pengundi Cina memainkan peranan kritikal dalam pilihan raya kecil yang bakal dijalankan dan sekiranya orang Cina bersikap “dingin”, maka DAP akan berdepan kekalahan.

Katanya kepada Kwong Wah Yit Poh, berbanding pilihan raya negeri di mana peratusan keluar mengundi adalah lebih tinggi, pilihan raya kecil selalunya menunjukkan keadaan bertentangan.

Mengenai keadaan kem lawan iaitu PN pula, Tze Howe berkata, jika PN mencalonkan wakil Gerakan, maka tindakan “boikot” oleh  Pas seperti yang pernah berlaku di Pulau Pinang mungkin berulang di Kuala Kubu Baharu.

“Semasa pilihan raya negeri di Pulau Pinang, Presiden Gerakan, Datuk Dominic Lau seakan-akan mendapat sokongan PN, tetapi hakikatnya beliau sukar merai sokongan pengundi Melayu.

“Jika Gerakan bertanding di Kuala Kubu Baharu, parti ini mungkin sukar mendapat undi kaum Cina atau Melayu. Dalam keadaan ini, ia memudahkan kemenangan DAP.

“Jika PN meletak calon Pas atau Bersatu pula, ketidaktentuan di Kuala Kubu Baharu akan bertambah besar,” katanya.

Walau bagaimanapun, Tze Howe berpendapat kebanyakan pengundi Cina adalah “pendiam” dan mereka mungkin menggunakan cara tidak keluar mengundi untuk memberi mesej tidak puas hati kepada Kerajaan Perpaduan.

Ditanya kemungkinan DAP meletak calon keturunan Melayu pula, penganalisis itu berkata, keadaan itu adalah tidak menguntungkan PH.

“Pengundi Cina sudah tidak berpuas hati dengan Kerajaan Perpaduan. Jika calon Melayu diletak untuk menggantikan calon Cina, maka implikasinya adakah teruk,” katanya.

Tambahnya lagi, UMNO dan MCA tidak perlu membantu kempen DAP kerana keadaan itu hanya akan mengeruhkan keadaan.

“Jika UMNO berkempen untuk DAP, keadaan ini sebaliknya akan menyumbang kepada kekalahan DAP,” katanya.

Wakil rakyat Kuala Kubu Baharu yang asal iaitu Lee Kee Hiong meninggal dunia akibat kanser.

Semasa pilihan raya negeri, Kee Hiong dari DAP berjaya mempertahankan Kuala Kubu Baharu dengan majoriti 4,119 undi walaupun DAP melihat kerusi itu sebagai berisiko. – 

PRK INI UJIAN

UNTUK MADANI

& MELAYU ISLAM

AMIN

DAP 

BOLEH MENANG

TAPI  WAJIB

KERJA KERAS

AMIN

APAKAH UNDI

AKAN MEROSOT

AMIN

MELAYU ISLAM

BOLEH NILAI

SOKONGAN 

BUKAN MELAYU

AMIN

KHALAS

DATA PADU TAK SELAMAT ?Bimbang keselamatan data, ramai enggan isi maklumat tepat dalam PADU


Di sebalik krisis keyakinan yang dihadapi Kementerian Ekonomi dalam usaha menggalakkan orang ramai berdaftar dengan  Pangkalan Data Utama (PADU), timbul persoalan sama ada lebih 9 juta yang dikatakan sudah mendaftarkan diri telah memberikan butiran yang tepat dan ikhlas.

Ia berikutan beberapa individu yang tampil mengakui mereka tidak memberikan maklumat tepat meskipun diberi amaran.

Mereka memberitahu MalaysiaNow mengenai rasa berasa tidak yakin dengan pihak berkuasa berhubung keselamatan data, khususnya melibatkan butiran akaun bank dan maklumat peribadi lain. 

Antara butiran itu termasuk jumlah pinjaman atau hutang, jumlah tanggungan yang spesifik dalam rumah serta nombor telefon peribadi ketua isi rumah (KIR) dan ahli isi rumah (AIR).

Syafiqah, 28, berkata dia tidak setuju ibunya memenuhi kehendak sistem tersebut untuk mendedahkan butiran kewangan dan pinjamannya. 

Syafiqah menceritakan bagaimana ibunya yang merupakan seorang guru tadika Kemas, meminta bantuannya untuk mengemaskini PADU.

"Saya pertama kali membuka laman web tersebut dan mengisi maklumat seperti biasa, sehinggalah ke bahagian tertentu yang bertanyakan jenis-jenis pinjaman. 

"Ibu saya menulis segala butiran atas kertas untuk memudahkan kerja. Tetapi saya isi dengan menaip angka '0000' sahaja," Syafiqah memberitahu MalaysiaNow. 

"Saya tak pasti mengapa tiba-tiba diminta butiran seperti itu. Ibu saya hanya guru tadika Kemas yang akan bersara beberapa tahun lagi. Ini bahaya, jika data bocor, duit simpanan ibu boleh hilang," katanya.

Syafiqah berkata dia hanya mengikuti apa yang dilakukan rakannya yang bekerja di sebuah firma audit swasta. 

Menurutnya, ruang untuk soalan wajib perlu diisi jika tidak borang menjadi "tidak lengkap". 

"Tapi kalau saya letak 0000, sistem terima sebagai jawapan ataupun kita dah isi bahagian wajib itu." 

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menegaskan maklumat dalam pangkalan data itu akan dijadikan panduan oleh kerajaan dalam menentukan mereka yang layak menerima bantuan dan subsidi kerajaan. 

Syafiqah berkata dia mempunyai alasan kukuh di sebalik kebimbangan berkongsi maklumat seperti akaun bank, nombor kad pengenalan dan nombor telefon. 

Menurutnya, maklumat peribadi arwah ayahnya yang disimpan oleh sebuah syarikat kredit komuniti untuk membeli telefon bimbit secara ansuran pernah jatuh ke tangan pihak lain.

Tahun lalu, mereka mendapati masih ada tunggakan 3 bulan, walaupun ayahnya meninggal dunia pada 2021.

"Bila diperiksa, ada yang gunakan gambar MyKad ayah dan nombor kad bank untuk langgan penapis air pada tahun 2019." 

Kerisauan seperti yang diluahkan Syafiqah itulah yang menyebabkan kerajaan Sarawak bertindak menangguhkan kempen pendaftaran PADU bagi rakyat negeri itu.

Menurut Sarawak, kebimbangan orang ramai terhadap kebocoran data ada asasnya, lebih-lebih lagi apabila PADU menuntut pelbagai butiran yang tidak relevan.

Rafizi telah menolak segala kritikan mengenai keselamatan data dalam PADU. Sebaliknya beliau mengucapkan terima kasih kepada 10.6 juta yang telah mengemaskini butiran mereka sebelum tarikh tutup pendaftaran hari ini.

Timbalan presiden PKR itu yang pernah mengasaskan Invoke, syarikat berkait PKR yang menerbitkan laporan sentimen politik rakyat menggunakan data, terus mempertahankan PADU dengan berkata ia selamat daripada sebarang bentuk serangan di samping privasi data yang dikawal ketat.

Sebaik sahaja PADU dilancarkan awal tahun ini, kumpulan hak asasi Lawyers for Liberty memberi amaran tentang risiko maklumat sensitif didedahkan tanpa memberikan peluang kepada orang ramai mengambil tindakan undang-undang.

Ini kerana Rafizi berkata kerajaan tidak terikat dengan Akta Perlindungan Data Peribadi.

Seperti Syafiqah, seorang pengawal keselamatan yang hanya dikenali sebagai Kak Mala, 45, juga mengemaskini butirannya dalam PADU tanpa memberikan maklumat lengkap mengenai kewangannya. 

Jika Syafiqah menaip "0000", Kak Mala pula cuma meletakkan "X" pada bahagian tertentu yang tidak ingin dikongsi. 

Bagaimanapun, Kak Mala berkata sistem tersebut tidak menerima kemaskini yang telah diisi. 

"Bila sampai bahagian pengakuan, tiba-tiba jadi masalah. Saya nak klik apa-apa pun tak boleh. 

"Jadi saya biarkan sahaja," katanya ketika dihubungi MalaysiaNow. 

Kak Mala berkata tidak semestinya golongan berpendapatan rendah sepertinya tidak wajar bimbang dengan pendedahan data peribadi kepada pihak ketiga. 

"Kalau dalam bank ada RM40 sahaja, RM40 pun boleh hilang," cuitnya.

Kak Mala, yang pernah berdaftar untuk BR1M, skim bantuan tunai dimulakan bekas perdana menteri Najib Razak, berkata belum pernah berlaku kerajaan menuntut butiran yang "pelik-pelik" bagi menerima bantuan yang diperlukan.

MalaysiaNow telah menghubungi Kementerian Economy untuk mendapatkan respons.

WOIT

HANYA SATU

PENCERAHAN

AMIN

SEMUA DATA

DI MALAYSIA

BOLEH DI BELI

DARI ORANG

DALAM YANG

NAK BUAT DUIT

AMIN

PKR PUN BELI

DATA NO PONE

UNTUK ANTA SMS

MASA KEMPEN PRU

AMIN

SATU SOALAN

APAKAH DATA

DI PADU AKAN

BOCOR DAN KAKI

SCAM AKAN GUNA ?

AMIN

KHALAS

MAKAN DITANGGUNG SENDIRI

 


FALSAFAH

ISHAM RAIS

MAKAN

DITANGGUNG 

SENDIRI

KHALAS 

Unknown commented on

 "TOK PEKONG 

PANGLIMA MELAYU"


sila jangan jadi bodoh macam sakai.kalo tak tahu cerita, lebih baik diam..bani melayu juga sembah wali2 dan khurafat2 kubur2..di kelantan berjoget bezikir atas kubur.semuanya mengharapkan untung dan kaya di alam dunia.bani melayu jadikan wajah2 wali sebagai ilmu penarik,pelaris meniaga, bukan kah sama halnya dgn topekong cina di perak ini?

pokoknya semua mohon untung dan kaya.indon kata asal bikin uang, minum beer tidak salah kerana kiyai akan mohon ampun kan utk kita..islam kafir lebih keras hukuman berbanding kafir nyata..islam minum beer belum tentu makan babi..isham rais makan babi tak?kahkahkah..panglimo konon ..


BERJUTA KAPIR SAMA BERDEMO


GUA TAK PERLU

SAMAK - GUA TAK

MAHU IKAN

AMIN

PALESTIN ISU

KEMANUSIAAN

ADA BERJUTA KAPIR

TAHIK PALAT TAK

BASUH

 SAMA BERDEMO

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "DAP DULAK DALIK"

Lu bela dan manja dgn 2 ekor anjing tak samak pigi demo Palestine lagi timbul kemarahan Umat Islam. Lu leh kawan dgn Geng Bangsar Tian Chua tak potong je.

Takyah syok bela Hamas atau Nayu Isle atau NO DAP kerana lu pun hina Isle.

Cuntfuse?


 SCAMMER DAPAT MAKLUMAT DARI ORANG DALAM ?


SCAMMER DAPAT

MAKLUMAT DARI

ORANG DALAM ?

KHALAS

Unknown commented on 
"KENA SCAM PEGAWAI POLIS"

Ini bukan kerja mudah, kerja mudah curi susu kena tangkap, curi roti kena tangkap, scammer ini sindiket mesti ada lubang orang dalam bagi semua, siapa ada kes, 

siapa ada wang siapa ada lubang lama, siapa simpan betapa banyak, kah kah kah orang tak duit tak pernah kena scam kah kah kah sebab dia dah tahu awal jangan buang masa kah kah kah


RAMALAN - HUJAN PETANG


RAMALAN

HUJAN PETANG

RAMALAN KAJI CUACA
HUJAN PETANG AKAN SAMPAI
DALAM JAM 5 PETANG

WARNA BIRU CAHAYA REDUP
YANG MEMBAWA HUJAN
DI SEMENANJUNG DAN SUMATRA

HA HA
KALAU JAM 5 HUJAN
INI AKAN GANGGU
BAZAR RAMADAN

JAM 5
WAKTU KELUAR PEJABAT
WAKTU TERBAIK
UNTUK BERJUAL BELI

JIKA HUJAN TURUN
AIR DI BALANG
TAKDA PEMBELI
AMIN

SELAMAT BERBUKA

 

HOTEL DI AMPANG ?


PENGGANAS

DARI ISRAEL

MINGGU LALU
SAORANG PENGGANAS
DARI ISREAL TELAH  DITANGKAP
DISEBUAH HOTEL DI AMPANG

TAHNIAH
PADA PDRM YANG CEKAP

TAPI 
NAMA HOTEL TAK ADA
KENAPA NAK SOROK ?

ADA APA DENGAN HOTEL INI
HINGGA LANGSUNG
TAKDA NAMA
APAKAH ADA TEATER
 DI BELAKANG
NAMA HOTEL INI ?
JENG JENG JENG
AMIN


 

PENGGANAS ZIONIS DI KUALA LUMPUR


PENGGANAS ZIONIS

DI KUALA LUMPUR

AMIN

APA TUJUAN 

APA PROJEK

SAPA MEMBANTU?

KHALAS 

MUSUH DEPAN PINTU AMERIKAMUSUH DEPAN 

PINTU AMERIKA


Jangan lupa dari persejarahan Amerika awalnya Amerika  adalah sebuah negara revolusi.  Negara yang dipanggil Amerika ini lahir dari perjuangan angkat senjata untuk membebaskan diri dari penjajahan feudal. Para imigran  di bumi  baru ini bangun melawan kuasa kolonial Inggeris.  Revolusi  Amerika 1776  lebih awal dari Revolusi Bolshevik Rusia 1917.

Amerika mengamalkan sistem ekonomi kapitalis. Menghormati hak kebebasan individu. Individu di Amerika dibenarkan merealisasikan mimpi dan cita-cita imigran dan pendatang baru untuk mengamalkan kepercayaan agama dan gaya hidup  mereka.

Dalam kebebasan ini Amerika juga memiliki  dua sejarah hitam. Pertama anak  watan – Red Indian – penduduk asli bumi Amerika  dibantai di gasak  di bunuh – tanah dan bumi mereka di jarah.

Kedua - untuk menegakkan dan mengembangkan  ekonomi kapitalis  Amerika membawa masuk  Negro dari Afrika sebagai hamba  abdi untuk bekerja di ladang kapas.

Perkembangan Amerika yang kita kenali hari ini tidak terlepas dari dua fakta sejarah hitam ini. Dari Amerikalah  bermulanya contoh terbaik amalan  kebebasan ekonomi kapitalis.

Amerika tidak melalui sistem feudal dan sistem ekonomi feudal. Amerika tidak melalui sistem pengaruh gereja dan agama. Amerika bebas dari kolonial Inggeris terus mengamalkan sistem ekonomi kapitalis.

Sistem ekonomi kapitalis yang berimankan keuntungan berkembang maju di Amerika. Negara ini dijadikan contoh rujukan sebagai kejayaan ekonomi kapitalis.  Sistem kapitalis ini selari dan dibantu  oleh Revolusi Industri yang bermula di United Kingdom pada 1760.

Ketika negara  Eropah  seperti England. Sepanyol,  Perancis memiliki tanah jajahan Amerika belum menjajah sesiapa pun. Ekonomi kapitalis Amerika berkembang  maju dalam wilayah Amerika.

Perang Dunia Ke  Dua mengubah semua ini.  Pasca  perang Amerika muncul sebagai satu kuasa besar. United Kingdom kuasa kolonial terunggul sebelum perang jatuh muflis. Ditambah pula negara tanah jajahan  Inggeris seperti India, negara di Afrika termasuk Tanah Melayu bangun menuntut merdeka.

Politik dunia pasca perang juga memunculkan blok sosialis dan blok kapitalis. Blok sosialis di  Eropah Timur dipimpin oleh Rusia.  Manakala negara pengamal sistem ekonomi kapitalis di bawah pimpinan Amerika. 

Justeru wujud dua negara kuasa super – Amerika dan Soviet Union.

Dua blok ini cuba mempengaruhi  negara di Asia, Afrika dan Amerika  Latin.

Rusia akan membantu negara yang berjuang untuk merdeka dari penjajahan. Amerika  kini membuang sejarah revolusi dan mempertahankan dimana  saja modal ingin  berkembang.  

Sistem ekonomi kapitalis Amerika terus berkembang maju. Modal  mahu mencari pasaran. Modal  mahu mencari buruh. Modal mahu mendapatkan bahan mentah. Akhirnya  negara revolusi  Amerika menjadi negara menjajah.

Penjajahan Amerika bukan sama seperti Inggeris menjajah Tanah Melayu.  Amerika menjajah dengan menggunakan lembaga-lembaga dunia yang telah di wujudkan selepas perang. 

Pada 24 Oktober 1945  sebanyak 29 buah negara bersetuju menubuhkan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB).  Ini lembaga dunia pasca perang..

Bank Dunia di tubuh pada tahun 1944. IMF ( International Monetary Fund ) juga di tubuh pada tahun 1944 sesudah zaman meleset 1930’an.

Bank Dunia dan IMF ini jatuh di bawah Institusi Bretton Woods. IMF dan Bank Dunia—mempunyai peranan penting dalam menjadikan globalisasi sistem ekonomi kapitalis berfungsi dengan lebih baik

IMF dan Bank Dunia dicipta pada tahun 1944 untuk membantu memulihkan dan mengekalkan faedah integrasi global, dengan menggalakkan kerjasama ekonomi kapitalis antarabangsa.

Sistem ekonomi dunia kapitalis di kepalai oleh Amerika. Siapa mengawal punca duit justeru mengawal dunia. 

Tahun-tahun 50an dan 60an Amerika ber Rock en Roll hidup lumayan kaya raya. Ekonomi berkembang  hidup mewah. Satu dunia nak tiru jadi Amerika.

Justeru dari negara revolusi Amerika menjadi negara imperialis.  Negara imperialis Amerika bersekongkol dengan kuasa Inggeris untuk menjadi kuasa imperialis Anglo-Amerika.

Apa makna imperialis ? Imperialis ialah tahap akhir perkembangan kapitalis sebelum menuju keruntuhan. Dari pandangan politikal ekonomi kaum kiri negara imperialis adalah pencapaian terakhir sistem kapitalisma.

Runtuhnya kuasa imperialis ini akan digantikan  oleh sistem ekonomi yang lebih adil dan sejahtera -  sistem ekonomi sosialis.

Jika di pintu Kota Rom ada Barbarian sebagai  musuh. Hari ini  di pintu kuasa imperialis Amerika ada pelbagai jenis musuh. Musuh luaran dan musuh dalaman yang lebih ganas dari Barbarian.

Mari kita lihat satu per satu siapa musuh yang berdiri di hadapan pintu Amerika.

Perang menjadi musuh  utama Amerika.

Jika di Rom pasukan Barbarian yang datang ke pintu Kota Rom untuk menyerang. Tetapi tidak ada sesiapa datang  membawa armada bala tentera untuk menyerang New York atau San Francisco.  

Apa yang berlaku sebaliknya. Amerika sedaya upaya mencari musuh luaran untuk di perangi. 

Perang Korea – 1950-1953 – atas nama demokrasi Amerika berperang untuk mengalahkan kaum nasionalis kiri Korea. Hasilnya Korea hingga hari ini terbagi kepada dua. Korea Utara negara sosialis. Korea Selatan negara kapitalis.

Kes klasik ialah Perang Vietnam.  Vietnam ini bukan tanah jajahan Amerika. Laos Kemboja dan Vietnam adalah tanah jajahan Perancis. Bila Perancis kalah perang  dengan gerila pembebasan Vietnam pada tahun 1954 masuk Amerika menyerahkan leher.  Amerika baru saja lepas berperang di Korea. 

Amerika cuba mendirikan Vietnam Utara dan Vietnam Selatan seperti yang berjaya dilakukan di Korea.

Pada tahun 1975 Amerika lari lintang pukang. Amerika kalah Vietnam menang. Hasil dari Perang Vietnam ekonomi Amerika jadi kacau bilau. Ketika ini duit dolar Amerika dipasak oleh nilai emas.

Pada 15 Ogos 1971  Presiden NIxon melupuskan sistem dolar yang dipasak oleh emas. Untuk memperkukuh ekonomi Amerika Presiden Nixon pada tahun 1973, mencipta sistem petrodolar melalui perjanjian antara AS dan Arab Saudi. 

Negara-negara lain  tidak ada pilihan melainkan bersetuju harga dan perdagangan minyak  dengan Saudi akan menggunakan kertas hijau dolar Amerika. Jika mahu  membeli  bahan bakar minyak wajib ada dolar. 

Sah terbukti perang membawa mudarat kepada negara. Pengalaman buruk Perang Vietnam ini   menjadi pengajaran  sementara kepada Amerika. 

Pengajaran sementara kerana Amerika melancarkan Perang Iraq Pertama pada  ke atas Iraq  pada 2 Ogos 1990 hingga 28 Februari 1991. Kemudian Iraq diserang lagi pada 2003 hingga 2011.

Perang Iraq ini berikat juga dengan Perang Afghanistan. Selama 20 tahun dari 7 Oktober 2001 hingga 30 Ogos 2021 Afghanistan di duduki oleh  bala tentera Amerika  dalam usaha untuk menegakkan sistem demokrasi.

Babak Vietnam berulang lagi di Afghanistan. Kalau di Vietnam soldadu Amerika lari lintang pukang dari Saigon kali ini soldadu Amerika lari lintang  pukang dari Kabul.

Perang Vietnam, Perang Iraq dan Perang Afghanistan adalah perang terbuka dimana soldadu Amerika turun ke medan perang.

Ada lagi satu dipanggil Perang Gelap. Perang jenis ini tidak memperlihatkan  soldadu Amerika merayau-rayau dengan M16. Semua berlaku dalam gelap. Amerika  secara gelap memberi dana, memberi senjata dan menghantar pegawai tentera dan CIA untuk memberi nasihat.

Perang Gelap banyak berlaku di Latin Amerika. Amerika Latin  dianggap oleh  Amerika sebagai kebun sayur di belakang rumah yang wajib di jaga.

 Di Chile, di  Nicaragua, di El Salvador, di Colombia – Amerika membantu para jeneral  yang naik takhta melalui rampasan kuasa.

Amerika membantu dan  mem pasak  rejim tentera untuk memerangi gerila tempatan  yang dituduh sebagai gerila komunis, pro sosialis atau berhaluan kiri.

Ada kala  seperti di Colombia Amerika memakai topeng Perang Dadah. Semenjak tahun 1970’an hingga hari ini Amerika masih berperang dengan kartel dadah di Amerika Latin.

Sama seperti Perang Terbuka di Vietnam atau di Iraq  Perang Gelap juga membawa malapetaka kepada ekonomi Amerika.

Untuk terus membuat senjata Amerika wajib memiliki dana untuk mengupah kilang membuat senjata. Dari mana dolar hendak dicekau.

Jalan pintas untuk semua Presiden Amerika mencari dana ialah meminjam  duit. Punca utama dari Bank Federal Reserve. Bank swasta yang mengendalikan ekonomi Amerika. Peranan sama seperti Bank Negara kecuali bukan milik negara. Dari mana Federal Reserve dapat dolar?

Mudah sahaja – Federal Reserve mencetak dolar. Federal Reserve menjadi buku 555 mengira hutang negara.

Pada Februari 2024, hutang awam Amerika Syarikat adalah sekitar 34.47 trilion dolar A.S., hampir dua trilion lebih banyak daripada pada bulan Julai apabila ia sekitar 32.6 trilion dolar A.S.

Untuk kerajaan Amerika terus berfungsi Rumah Putih meminjam duit dengan menjual bon kepada negara luar. Jual bon ertinya meminjam duit ertinya berhutang,

Negara manakah yang memiliki hutang Amerika yang paling banyak?

Sehingga Januari 2023, lima negara yang memiliki hutang Amerika paling banyak ialah Jepun ($1.1 trilion), China ($859 bilion), United Kingdom ($668 bilion), Belgium ($331 bilion) dan Luxembourg ($318 bilion).

Hutang ini adalah musuh di pintu depan Amerika.

Hutang dibawa oleh perang. Apakah para politikus Amerika tidak faham tentang hal ini. Mustahil tidak sedar.

Memang ada suara di Dewan Kongres yang menimbulkan agenda hutang negara. Tetapi suara mereka tenggelam.

Apakah politikus Amerika tidak sedar  seramai 4200 soldadu Amerika mati di Korea. Seramai 58,220 soldadu Amerika gugur di Vietnam. Seramai 4801  mati di Iraq. Seramai 3487 soldadu Amerika gugur di Afghanistan.

Angka-angka ini hanya statistik. Yang mati bukan anak cucu cicit ahli Dewan Kongres. Sosok yang membuat dasar perang tidak pernah sekali pun terlibat dalam perang. 

George W Bush yang memerangi Iraq mengelat dan membebaskan diri dari dipanggil untuk jadi soldadu ketika Perang Vietnam.

Karl Marx telah menunjukkan sistem ekonomi kapitalis ini akan membunuh diri sendiri. Perang Ukraine dan Perang Gaza adalah contoh terbaik untuk memahami kenyataan ini.

 Apakah dua perang ini akan jadi perang penamat untuk kuasa imperialis Amerika? Untuk pencerahan seterusnya  tunggu minggu hadapan. Amin. (TT)