Rabu, 27 Mac 2019

HANG DENGAR


HANG DENGAR

 HANG SENYUM

PILIH DITAKTOR ATAU GAYBOYPILIH DITAKTOR

ATAU GAYBOY
ofkoz... 
dari kena pau dengan china komunis... us kapitalis.. israel.. arab .. singapork..
xboleh nak berkecuali...
 lu pilih la lu nak diktator 
atau gayboy..
 kah kah kah 
on
 BUKAN FITNAH
 NURUL TAHU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

Tek

-----------------

NURUL DAH LAMA TAHU
KAH KAH KAH

AZMIN JANGAN

NAK EKSHEN

NURUL TAU

KAH KAH KAH

Twitter riuh selepas Azmin tulis 'Hahaha'


TULISAN “Hahaha” oleh Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali dalam sebuah hantaran Twitter hari ini menyebabkan pengguna Twitter berspekulasi bahawa ia ditujukan kepada presiden PKR, Anwar Ibrahim


LU  BARU

SEKARANG

BERANI KETAWA

HA HA HA

TAPI

NURUL  UDAH

LAMA TAHU

KAH KAH KAH


---------------

DPN PLAY PLAY

HEBAT

DON PLAY PLAY

MADEY RESMIKAN

LIMA 2019

HADI  RESMIKAN

RIMA 2019-------------

BUKTINYA NURUL TAHU


BUKTINYA

NURUL TAHU
Jgn sembang kote TT..
lu da jadi anjing kerajaan 
tugu apa lagi kalau ada bukti kasi on laaa...
jgn kasi kencing raykat lagi...
kata da cukup bukti jibon ni bole jalan2 lagi..bodoh ke? Kenlu bebal 
on 
ALTANTUYA DIBUNUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

https:


---------------

DICK - NURUL TAHUDICK 

NURUL TAHU
TUAN TT Sila tolong tanya puteri Songeh 
apakah maknanya DIKTATOR itu 
adakah ia bererti DICK 
belum DiATOR atau
 pun KETUA negara yang kejam.
tunggu jawapan 
on 
NURUL PASTI TAHU 
TEKNOLOJI MANA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/26/19

AWAS
-----------------

PERANG BILOJI DIGAGALKAN
APA MAKNA 

BERITA INI

Jul 10, 2015 - Roslan Sohari gambar yang dipaparkan di laman Facebook yang kebetulan bersamaan dengan trip Datuk Seri Najib Razak dan Datin Sri ...
PERANG BAILOJI

DI GAGALKAN

MAHKAMAH PERSEKUTUAN ADALAH
MAHKAMAH PALING TINGGI
DI MALAYSIA

APAKAH MEREKA TERCIUM BAU
PERANG BAILOJI

Mar 14, 2019 - 1998 BUKAN. PERANG BAILOJI. NAMANYA. PERANG BONTOT. Kalau aljuburi masa kes dia dulu mcmana bos...ke masa tu kira mcmana ?

Mahkamah Persekutuan perintah perbicaraan kes Najib dimulakan

MAHKAMAH Persekutuan mengetepikan arahan penangguhan kes Najib Razak berhubung SRC International, memerintahkan Mahkamah Tinggi menetapkan tarikh perbicaraan jenayah bekas perdana menteri itu dimulakan.

“Kami sebulat suara berpandangan penangguhan prosiding oleh Mahkamah Rayuan bukan dalam bidang kuasanya,” kata Ketua Hakim Richard Malanjum, yang mengetuai panel tujuh hakim hari ini.

“Kami mengetepikan perintah penangguhan dan kini menyerahkan perkara ini kepada Mahkamah Tinggi bagi tindakan sewajarnya,” katanya.

Malanjum kemudian menolak permohonan penangguhan oleh peguam Najib, Harvinderjit Singh bagi Mahkamah Persekutuan menangguhkan perbicaraan sementara menunggu keputusan tiga rayuan Najib mengenai perkara interlokutori berkaitan kes SRC International. – 27 Mac, 2019.

Jun 10, 2018 - Sunday, 10 Jun 2018.PETALING JAYA: Former SRC International director Datuk Suboh Md Yassin is believed to have surrendered to the Malaysian Anti-Corruption Commission following a probe by the anti-graft body.Suboh was arrested by the MACC and had his statement recorded after he ...
APA MAKNA

MAKNANYA

TAK LAMA LAGI

NAJIB AKANMASUK PENJARA

TAK SEMPAT

TUNGGU

MAHATHIR MATI


---------------

AWAS BAHAYA CHINA MERAHAWAS BAHAYA

CHINA MERAH
China dari cine taknk kuasa di Tanah Melayu ni bro TT..Cine Daping komunis da mcm langar..lu takkn buta tak nampak..lu liberal semua lu sebat..kah kah kah 
on BAHAYA CHINA MERAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

Par--------------

THE FARKING PROBLEM

FARKING PROBLEM

HOW TO PROTECT MALAYSIA
FROM BEING BLACKMAIL
BY SINGAPORE USA 
OR RED CHINA
What is ur farkin problem, old man?
 on 
MINAH SONGEL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

HA
--------------------

DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DUJUNJUNG


DIMANA BUMI DIPIJAK

DISITU LANGIT DIJUNJUNG

Saya dari keluarga suku perut Biduanda   Negeri Sembilan.  Konsep suku dan perut muncul dari adat Perpatih. Perut dan suku bertujuan untuk mengenal asal usul keturunan.   

Biduanda adalah suku orang asal Negeri Sembilan. Sesiapa dari perut suku Biduanda bermakna asal usul mereka adalah dari Orang Semang, Sakai atau Jakun.

Ada 11 lagi suku yang wujud di Negeri Sembilan. Kesebelas suku ini adalah suku pendatang. Suku  Tiga Nenek, Paya Kumboh, Sri Meleggang, Batu Belang, Sri Lemak, Anak Acheh, Batu Hampar ,  Mungkal, Anak Melaka, Tanah Datar dan Tiga Batu - semuanya berasal usul  keturunan dari   Tanah Seberang.

Kami menggunakan  konsep Tanah Seberang. Bukan Sumatera atau Indonesia. Sumatera  dan Indonesia ini adalah konsep baru dan moden. Ini bukan perkataan yang saya dengar ketika saya membesar.

Dari kecil-kecil lagi saya telah diajar oleh arwah nenek saya tentang  bezanya kami  - orang Melayu dengan  Rayat. Perkataan RAYAT ialah panggilan  orang Negeri Sembilan untuk Sakai, Semang  dan Jakun.  Nenek saya menerangkan  kami  menerima Muhamad sebagai Penghulu. Nenek saya menggunakan perkataan penghulu untuk memberi kefahaman. Ini konsep tempatan yang mudah  difahami. Perkataan nabi tidak memberi apa-apa makna kepada kami orang sakai.

Di Negeri Sembilan hanya mereka yang lahir dari suku Biduanda - dari darah orang asli - yang boleh menjadi  Datuk Undang. Empat orang Datuk Undang ini - Jelebu, Rembau, Johol dan Sungai Ujung  - berhak untuk melantik Yang DiPertuan Besar. 

Justeru, Yang DiPertuan  Besar ini bukan raja dan bukan sultan. Sosok ini dipertuankan mengikut adat istiadat Perpatih. Adat istiadat suku dan Datuk Undang telah mula dirakamkan secara bertulis  semenjak 1700. Ini lama  sebelum Mat Salleh masuk menjajah Tanah Melayu. 

Apa yang menarik disini ialah sikap 11 suku pendatang yang menghormati  orang asal. Mengikut jumlah angka pasti suku pendatang dari  Seberang  ini  lebih ramai dan lebih maju adat istiadatnya.  Malah Adat Perpatih datang dari Tanah Seberang. Tetapi ke11 suku pendatang  ini menobatkan suku orang asli - Suku Biduanda  -  menjadi kepala memilih sosok yang akan DiPertuankan oleh semua.

Apa tujuan saya merakamkan sejarah dan adat istiadat ini? Apa sangkut pautya dengan politik hari ini. Ada apa kesah ini bersangkut dengan pembunuhan di New Zealand. Ada kaitan apa adat lama dengan zaman pasca moden.

Sabenar dibelakang konsep suku dan adat istiadat Perpatih ini ada ajaran terbaik  dari datuk nenek moyang kita.   Ke bukit sama didaki ke lurah sama dituruni. Bulat air kerana pembetong bulat manusia kerana berpakat. 

Dimana  bumi dipijaK  disitu langit dijunjung. Ajaran - bumi dipijak dan langit dijunjung ini - menjadi azimat kepada saya ketika saya merantau dan berkelana dimerata tempat dalam dunia ini.  Pada hemat saya ajaran ini masih tepat untuk dipakai oleh anak semua bangsa dan  bangsa semua agama dalam dunia yang dilihat semakin kacau.

Saya  sampai ke Belgium pada awal 1980’an sebagai pelarian  politik. Di Belgium saya bertemu dengan warga dari India, Pakistan, Ghana dan Nigeria yang sama memohon suaka politik. 

Bergantang-gantang mereka datang dari India, Nigeria, Iran dan Pakistan. Semua mengklim mereka diseksa da diinyaya oleh kerajaan mereka.  Hakikatnya  satu dunia tahu mereka ini bukan pelarian politik dalam erti kata sabenar. Mereka  ini bukan aktivis parti tapi datang untuk mencari kerja di Eropah. Mereka pelarian ekonomi.

Negara saperti Sweden, Norway dan Denmark ditakrif sebagai negara  kapir  sekular. Negara sekular ini telah membuka pintu negara mereka  kepada ramai pelarian. Negara sekular kapir laknat ini dengan baik hati menyambut pendatang baru ini dengan hati terbuka. Ah lan wa sahlan.

Semua kemudahan disediakan. Dari pengalaman saya sendiri , dalam masa  tiga minggu sesudah menjejak ke Belgium , saya telah mendapat dokumen perjalanan dibawah Perjanjian Bangsa Bersatu 1955. 

Saya mendapat hak belajar. Saya mendapat dana untuk hidup dan  belajar bahasa Peranchis dan masuk universiti. Saya mendapat hak sama saperti warga Belgium kecuali saya tidak dibenarkan pulang ke Malaysia. 

Semua ini  disediakan  oleh negara kapir laknat. Kerajaan kapir ini tidak mengambil kira apa agama kamu, percaya pada tuhan atau tak percaya pada tuhan, apa bahasa kamu, apa keberahian sex kamu - suka lelaki atau suka perempuan - atau apa yang kamu makan dan minum.

Yang penting  dan menjadi dasar sosial dalam negara   saperti Sweden, German , United Kingdom ialah kebajikan pendatang baru. Kerajaan sekular ini memastikan kebajikan pendatang baru ini dijaga dan diberi perhatian. Amin.

Hak kebajikkan ini menjadi besi berani yang menjemput puluhan ribu pendatang  baru  ke benua Eropah. Semuanya mengaku sebagai orang pelarian. Ada yang saheh sebagai pelarian politik tetapi majoriti adalah pelarian ekonomi. 

Sesudah Perang Telok kita lihat semakin ramai orang pelarian  menerbus masuk ke Eropah. Mereka ini adalah mangsa perang di Afghanistan, Iraq, Syria, Libya, Somalia.  Mereka menuju ke negara  kapir - ke negara sekular Eropah.

Seharusnya sikap pendatang baru ini wajib sama saperti sikap pedatang dari Tanah Seberang lima ratus tahun dahulu yang diterima baik oleh Sakai, Jakun dan Semang di Negeri Sembilan. Maknanya mereka  mengamalkan budaya  dimana bumi dipijak disana langit dijunjung.

Tapi tidak  semua pendatang baru dan orang pelarian ke negara Eropah ini  faham dan bersedia  mengamalkan budaya dimana bumi dipijak disana langit dijunjung. 

Justeru kita terbaca bagaimana  Fadime Sahindel telah dibunuh oleh ayahnya di Sweden pada tahun 2002. Kesalahan anak gadis ini  kerana dia ada kekasih. Ayahnya  pendatang dari Kurdistan  yang membawa  budaya kolot - mengurung anak perempaun dalam. Kerana ada kekasih maka anak gadis sendiri dibunuh.

Warga kapir  Sweden pada 14 Julai  2017 telah terperanjat apabila media melaporkan  bagaimana  Ramin Sherzaj telah diculik dan dibunuh.  Anak muda dari Timur Tengah ini dibunuh kerana dia menjalin hubungan cinta dengan seorang janda.

Pembunuhan genre ini dinamakan - membersihkan aib. Ini budaya Arab. Ini budaya India. Ini budaya Pakistan. Ini bukan budaya kapir Sweden.  Budaya kolot ini sah bukan budaya Jakun dan Sakai dari Negeri Sembilan walau pun kami satu ketika dulu  makan tupai dan babi. 
Mengikut laporan Bangsa Bersatu  pada tahun 2000 seramai 5000 perempuan telah menjadi mangsa  ‘ membersihkan aib  ‘ di Timur Tengah, India dan Pakistan.   BBC telah melaporkan data statistik tahun 2010 -  terdapat 2,823 kes jenayah membersihkan aib ini berlaku di United Kingdom.

Apa makna pekara yang saya tulis ini?

Maknanya pekara yang saya tulis ini adalah manifestasi akibat dari pendatang baru orang pelarian ini gagal mengamalkkan budaya dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung.

Cuba bayangkan : Pada satu ketika tetiba  masyarakat  China di Malaysia ini enggan menerima  Bani Melayu sebagai penduduk asal Tanah Melayu. Mereka mentakrif bahawa kita semua pendatang Atau tidak mahu menerima Bahasa Melayu sebagi bahasa negara ini. 

Maka akan bersuaralah Perkasa. Akan bertempiklah ISMA. Ngo Melayu akan  mengumpul kekuatan. Maka akan muncul gerakan ektremis  anti Bani China. Suara-suara ektremis ini mahu Bani China dihantar pulang ke tanah asal usul mereka - Tanah Besar China.

Sebenarnya benih dan  fikiran ektremis ini sentiasa wujud. Prejudis dan prasangka dan bencikan orang  asing ini wujud dalam semua masyarakat negara bangsa. Di Timur di Barat di Eropah atau di Timur Tengah - sekular atau non sekular - perasaan bencikan ‘yang lain yang asing’ ini wujud.

Justeru - yang menyuburkan benih extremis ini ialah ‘orang lain - the other’ Kesampaian orang lain ini menjadi biduk yang memecahkan kiambang. Perangai dan tingkah laku - orang lain dan pendatang baru ini - yang amat berlainan dengan budaya tempatan membajai fikarah ektremis ini.

Di Malaysia - orang luar - pelawat dan pelancung -  yang datang melawat Masjid Negara  diminta menggunakan pakaian  yang sopan. Bila masuk ke masjid wajib membuka kasut.

Kalau kita ke negara Arab kita juga wajib memakai pakaian yang bukan mendedahkan badan. Ini adat tempatan. Anak semua bangsa wajib menghormati  tata susila tempatan.

Maka dalam konteks yang sama kita jangan marah - menuduh si Mat Saleh  dan si Minah Saleh rasis apabila kita membaca  laporan ajensi berita pada 23 Ogos 2016. Berita melaporkan tentang polis Peranchis  telah memaksa dua wanita membuka burga mereka ketika mandi di pantai Nice. Kerajaan Peranchis melarang pengunaan burga ditepi pantai milik mereka.

Kita wajib bercelana pendek dan berbikini jika mandi manda di Pantai Laut Tengah. Ada yang berbogel dan ada yang menayangkan buah dada. Ini budaya Eropah.  Ini tatasusila  tempatan. Kita wajib menghormati budaya  dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung. 

Kalau warga kapir boleh berjubah ketika melawat Masjid Negara  kenapa sesiapa yang mahu ke pantai Nice Peranchis tidak mahu memakai seluar pendek atau baju mandi.  Kalau tak mahu memakai pakaian mandi jangan datang  mandi manda ke pantai mereka.

Ini sama dengan kita. Jika kamu tidak suka memakai jubah untuk melawat Masjid Negara jangan melawat. Khalas.

Kini dengar pula ada ura-ura untuk memuncul hukum shariah di United Kingdom. Jika tidak suka undang-undang yang membenarkan lelaki  kahwin lelaki dan perempuan kahwin perempuan, atau tak  suka budaya LGBT  di United Kingdom kenapa kamu gila-gila nak  berpindah dari Pakistan ke Manchester. Kenapa kamu tidak pindah ke Saudi Arabia.

Atau kenapa kamu gila-gila nak masuk belajar ke Oxford atau Cambridge. Pergilah belajar ke Libya,  Sudan atau Pakistan.

Datuk nenek moyang saya orang asli dengan bijak telah melahirkan adat untuk ikutan anak cucu cicit. Adat ini dipatuhi  bukan kerana dijanjikan perempuan cantik lagi bergetah sebagai hadiah. Jika adat ini tidak dipatuhi   tidak pula dirotan atau dipancung lehernya.

Kepada pendatang dan ‘yang lain- the other’ mereka patut menghayati budaya dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung. Ini untuk kesejateraan umat dalam dunia yang makin berasak-asak. Saya beri ingatan ini kerana ada hantu raya sedang menungu untuk membuat kacau. Siapa hantu raya ini? Tunggu minggu hadapan. (tt)

NOTA
 1. tulisan ini telah disiarkan
  dalam SUARA KEADILAN
  sesiapa ingin melanggan 
  akhbar mingguan ini
  sila pukul talipon
  03-92-21-10-45
--------------

SUDAH JADI TAKUTSEMUA TAHU

MADEY DIKTATOR

PASAI APA LU

TAK SOKONG

LU TAKUT APA?

KAH KAH KAH


Tun Mahathir bukan diktator, sokong kepimpinan terajui negara, kata Anwar-------------------

MINAH SONGEH


MINAH SONGEH
HAHAHA.....Puteri Songeh. 
Tepat dan jitu gelaran ini. Dia ingat berpolitik takat bersongeh sana sini. Belajarlah,dengan Makcik Rafidah Aziz, dia tak pernah dapat gelaran PUTERI. 
Dia IRON LADY OF MALAYSIA. Ini baru politikus. Tak lembik,meragam dan merengek. 
on 
MINAH SONGEL
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 3/27/19

Erm

----------------

ALTANTUYA DIBUNUH18 OKTB 2006

ALTANTUYA MATI
Najib kena Pau kenapa madeey setuju Najib ganti Pak Lah? Jawapan: Sebab Madeey pun nak Pau Najib Kenapa Tee Tee jilat Madeey? Jawapan: Sebab Tee Tee dah kena Pau dengan Madeey. Kah Kah Kah # Hasutan tak logik Tee Tee tak laku
 on
 AWAS KES PAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/26/19

Bet----------------

BUKAN FITNAH NURUL TAHU

BRO 

BUKAN FITNAH

NURUL TAHU

Tak habis-habis dengan pau. 
Siapa yang perfect untuk gantikan Mahathir? Atau kau nak Orang Tua Kutuk Tak Sedar Diri itu perintah sampai umur 200 tahun? 
At this rate, no one is perfect. Semua orang ada dan akan ada pau. Cerita pasal perfect ni, siapa yang popularkan ya budaya ni? Budaya fitnah-menfitnah, bunuh karekter. UMNO Mahathir. Sekarang TT pulak yang amal budaya ni. 
on 
AWAS KES PAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/26/19

Nur
--------------

NURUL TAK KUN T PIUS
NURUL TIDAK

KUNT PIUS 

NURUL TAHU
Nurul kata dr m bekas diktator adalah fakta. Bagaimana pulak ttg fakta terhadap bapa beliau..Buknakah bapa beliau seorang bekas banduan dan juga seorang peliwat tegar. Ini kan fakta juga kan tt??÷ 
on 
NURUL PASTI TAHU 
TEKNOLOJI MANA?
Publish | Delete | Spam
Yg bosan
on 3/26/19

AWA
---------------

YANG INI NURUL TAHU


YANG INI

NURUL TAHU
Rakyat dah muak dengan cerita seks 
yang tak ada bukti. 
TT dah jadi anjing Tok Wan yang gagalis. Member Tok Wan yang diam dok buat deal dengan Cina Merah
tapi TT buta warna bab ni.
 on 
AWAS KES PAU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/26/19

TUAN TT---------------

OFKOZ DE BEEKOZ
OFKOZ
DE BEEKOZ

TUAN TT,what is the BEEKOZ Puteri songeh suka bersongeh2 saperti two senior Songehs. OFKOZ TWO seniors bercita2 besar nak jadi PIEM.isteri PIEM dan PUTERI nak jadi anakPIEM.Inilah REFORMASI BAHARU. 
on 
BETUL KE PAK SHEIKH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

Ma
-------------

KESELAMATAN NEGARA DIUTAMA

KESELAMATAN 

NEGARA  DIUTAMA
Lu la dulu TT jilat nuar ni..
lu rau dia main jubo kan? 
Tapi lu liberal hak sama rata sama rasa...
jadu lu jilit keliling kiri kanan lu sebat..
ujung2 kang komunis Daping yg untung..lu jgan jadi babi hutan... 
on 
ADA REFORM 
TAK PERLU JUAL PASIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/26/19

Rak
-------------------

LEBAI SOTOMG JUMPA SOTONG

LEBAI SOTONG 

JUMPA SOTONG
Macamana Hadi Awang tahu semua ni? 
Mimpi jumpa Nabi atau AA? 
on 
BETUL KE PAK SHEIKH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

TUAN TT
----------------

MINAH SONGEL

MINAH SONGEL

TUAN TT the two older songehs agreed with the puteri songeh on what she bersongeh2 on TUN M.What else to say bapak ikan ajar anak ikan.and puteri songeh also said nothing wrong with repeating the word dictator to tun m.Is this reformasi she want to champion.
i know she is lazy to work or she do not know how to work and she know how to talk only that why she resign from PKR NAIB PRESIDENT,fro vtec and PAC.Bersongeh2. yg tidak memberi manfaat dan jadi mainan 
on 
ANAK IKAN 
DIMAKAN IKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/27/19

Koteli

------------------