Jumaat, 23 Februari 2024

BERAS MADANI TIPU ?


BERAS MADANI

 TIPU?

AMIN 

TANAH MELAYU DI GADAI


TANAH MELAYU

DIGADAI

AMIN 

HANTAR PULANG LEPAS DI TAHAN


WARGA INDON

DI HANTAR

PULANG

AMIN

BAGAIMANA DGN

BANGLA MYAMAR

NIGERIAN ?

AMIN

APA JADI DENGAN

MEREKA ?

KHALAS 

BILA KERAJAAN LEMAHCUEPACS minta kerajaan segera naikkan gaji penjawat awam

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) memohon kerajaan untuk menyegerakan kenaikan gaji penjawat awam kerana ramai dalam kalangan mereka tidak lagi mampu menghadapi kos sara hidup yang tinggi ketika ini.

Presidennya,  Dr Adnan Mat berkata,  Anwar Ibrahim telah memaklumkan bahawa laporan akhir Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) dijangka selesai dalam tempoh dua bulan dan tidak mahu lengah-lengahkan lagi pelaksanaannya.

Justeru, katanya, CUEPACS berharap komitmen yang dinyatakan oleh perdana menteri mampu ditunaikan segera dan tidak berlanjutan sehingga ke tahun hadapan.

Dalam pada itu, CUEPACS merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan kerana telah menyalurkan Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam sebanyak RM2,000 kepada penjawat awam pada hari ini.

Bayaran insentif awal itu disalurkan kerajaan sementara menunggu Kajian SSPA dimuktamadkan.

Baru-baru ini, Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali berkata, kenyataan mengenai kajian kerajaan terhadap SSPA akan dibuat tidak lama lagi.

Kenyataan itu akan dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz.

Pada 20 Januari lalu,, Jabatan Perkhidmatan Awam berkata, Laporan Interim 1 Kajian Semula SSPA telah diserahkan kepada perdana menteri pada 19 Januari.

Ketika membentangkan Belanjawan 2024 tahun lepas, Anwar berkata, pelaksanaan penuh SSPA akan bermula pada 2025, susulan kajian menyeluruh.

Dalam pada itu, Adnan berkata, pemberian insentif tersebut sudah tentu memberikan kelegaan kepada penjawat awam terutama dalam membuat persediaan membeli kelengkapan persekolahan anak-anak serta persiapan menjelang Ramadan.

“Minggu sesi pembukaan sekolah dan sambutan Ramadan yang serentak sudah pasti menimbulkan kegusaran mengenai kos perbelanjaan yang dijangka lebih tinggi.

“Sudah pasti ramai yang tidak sempat untuk membuat simpanan yang mencukupi apatah lagi pada bulan berikutnya Aidilfitri turut akan disambut. CUEPACS menasihatkan penjawat awam untuk berbelanja berhemah dengan mengutamakan keperluan yang sepatutnya.

“Jumlah tersebut jika kita lihat memberi sedikit kelegaan bagi perbelanjaan menyediakan kelengkapan persekolahan dan persiapan Ramadan. Berbelanjalah mengikut bentuk acuan perbelanjaan masing-masing dan janganlah dalam bentuk acuan yang tidak dimampui kerana kita sendiri yang akan merana jika perbelanjaan tidak disusun dengan baik,” katanya dalam kenyataan di sini.

Bayaran Insentif Awal Kajian SSPA diterima hari ini.

Penjawat awam gred 56 ke bawah termasuk lantikan kontrak akan menerima RM2,000 dan RM1,000 kepada semua Jawatan Utama Sektor Awam. Pesara kerajaan termasuk veteran berpencen dan tidak berpencen juga akan menerima RM1,000 pada tarikh yang sama. – WOIT

BILA KERJAAN

DILIHAT LEMAT

INILAH MASA

MENUNTUT

AMIN

BIL  POKOK

DAH CONDONG

BANGLA BERANI

BERAK

KAH KAH KAH

TEKAN JANGAN

TAK TEKAN

AMIN

KHALAS

AGAMA SEBAGAI IKLAN


26 mangsa penipuan koperasi patuh syariah buat aduan kepada SKM

KUALA LUMPUR – Seramai 26 mangsa yang kerugian lebih RM2 juta daripada pelaburan dalam sebuah koperasi berselindung di sebalik konsep patuh syariah membuat laporan kepada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO)  berkata,, pelbagai bentuk pelaburan ditawarkan kepada mangsa menggunakan nama dan syarikat sendirian berhad, sedangkan kegiatan dikuasai sepenuhnya ahli lembaga koperasi itu.

Hishamuddin Hashim berkata, syarikat sendirian berhad adalah pelaksana 10 jenis skim pelaburan ditawarkan bagi mengaburi mata dan mengelirukan mangsa lagi-lagi menggunakan alasan patuh syariah.

“Mangsa-mangsa ini sudah melakukan pelbagai usaha dan inisiatif bagi berbincang, berunding, bersemuka dengan syarikat koperasi ini namun hanya alasan dan kekecewaan sahaja. Jelas sekali mereka telah ditipu. Kerana itulah kumpulan datang meminta bantuan MHO.

“Kita sudah buat laporan polis, juga telah membuat sidang media mendedahkan perkembangan kes ini dan hari ini kita hadir menyerahkan aduan kepada SKM. Jika kita lihat, semua tawaran program langganan saham oleh syarikat ini tidak patuh undang-undang.

“Antara undang-undang yang telah diperuntukan untuk kawal selia syarikat pelaburan Malaysia termasuklah Akta Skim Kepentingan 2012, Akta Syarikat 2016, Capital Markets and Services Act 2007, Akta Suruhanjaya Sekuruti Malaysia 1993 dan Anti Money Laundering 2001, kita mohon syarikat koperasi ini disiasat,” katanya.

Kata Hishamuddin yang juga seorang pengamal undang-undang, pakej pelaburan ditawarkan syarikat juga tidak munasabah dengan mangsa mendakwa tidak pernah menerima bayaran dividen dijanjikan.

“Perbuatan ini tidak adil dan melampau kerana ada antara mangsa menggunakan wang simpanan mereka untuk melabur tetapi menjadi mangsa penipuan lagi-lagi guna pakai konon patuh syariah.

“Kita mahu pihak berwajib untuk segera mengambil tindakan siasat secara telus ke atas koperasi serta syarikat berkenaan yang sewenangnya menggunakan wang pelaburan daripada mangsa. Sebelum ini mangsa ada buat laporan namun telah  juga diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut (NFA).

“Alasan yang diberikan pula mangsa mempunyai perjanjian serta menerima sebahagian dividen mereka. Ia tidak adil kepada mangsa kerana kita dapati kes ini jelas mempunyai elemen penipuan dan pecah amanah, adakah pelaku hendak dibiarkan terus bermaharajalela kerana alasan ini?,” tegasnya. 


MULA DENGAN

BISMILAH

AKHIR DENGAN

HAM DULILAH

KAH KAH KAH

NIAGA GUNA

TOPENG AGAMA

BUKAN PERKARA

BARU

AMIN

PENIAGA AGAMA

PALING LICIK

JUAL AGAMA

KAH KAH KAH

JANJI DI DUNIA

DAPAT FULUS

DI SYURGA DAPAT

ENTOT BIDADARI

AMIN

KHALAS

SEX KETAT


Wanita, kanak-kanak disyaki dijadikan pelacur

KUALA LUMPUR – Polis menyelamatkan wanita tempatan dan kanak-kanak perempuan yang disyaki menjadi mangsa eksploitasi seks dalam serbuan di sebuah lot kedai yang dijadikan rumah pelacuran di Banting, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Ahmad Ridhwan Mohd Nor @ Saleh berkata, bayi perempuan dan seorang kanak-kanak lelaki turut diselamatkan.

Menurutnya, premis itu diserbu pada pukul 3.30 petang selepas pemerhatian oleh pasukan Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman serta JSJ Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat.

“Kegiatan dipercayai aktif sejak dua bulan lalu dan menyasarkan pelanggan warga asing. Premis sudah diubahsuai menjadi empat bilik dengan menggunakan langsir.

“Polis menahan wanita tempatan berusia 56 tahun yang berperanan sebagai ‘ibu ayam’ dan dua wanita warga asing berusia 57 dan 45 tahun dipercayai pelacur.

“Polis berjaya menyelamatkan wanita tempatan berusia 25 tahun; kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun yang disyaki dipaksa melacur; kanak-kanak lelaki empat tahun dan bayi berusia 11 bulan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah beliau, bayi berkenaan adalah anak kepada wanita yang diselamatkan, manakala, polis masih menyiasat status dua lagi kanak-kanak.

Katanya lagi, kes disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM). – 

WOIT

INI BERAT

SEX KETAT

DENGAN BUDAK

AMIN

APA SUDAH JADI

APAKAH INI TANDA

PASARAN TERBUKA

AMIN

ADA PERMINTAAN

ADA PENGELUAR

AMIN

KHALAS

KJ SAMPAHKAN ANWAR


KJ BERANI

SAMPAHKAN ANWAR

KAH KAH KAH

BILA NAK SAMAN ?

KHALAS

RINGGIT BARU KITA


DUIT LAMA


DUIT

BARU KITA

AMIN
TENTERA YAMAN BERJAYA LAGI


TENTERA YAMAN

BERJAYA LAGI !!!

AMIN

RINGGIT JATUH LAGI


Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS


KUALA LUMPUR – Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS berikutan mata wang Amerika Syarikat (AS) itu kekal kukuh dalam persekitaran data ekonomi AS yang berdaya tahan, kata pakar ekonomi.

Pada 9 pagi, ringgit susut kepada 4.7745/7800 berbanding dolar AS daripada 4.7710/7800 pada Khamis.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata data ekonomi AS terus mengabaikan jangkaan pasaran yang boleh membawa kepada sokongan berterusan untuk dolar AS.

Beliau berkata tuntutan pengangguran awal lebih rendah daripada jangkaan sebanyak 201,000 pada minggu lepas berbanding anggaran konsensus sebanyak 217,000 manakala sentimen pengeluar naik kepada 51.5 mata pada Februari, bulan kedua berturut-turut melebihi paras 50 mata.

“Sehubungan itu, ringgit dijangka kekal rendah berbanding dolar AS, berada dalam julat RM4.77 hingga RM4.78. Data Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia akan dikeluarkan hari ini dengan konsensus kekal stabil pada 1.6 peratus pada Januari, naik sedikit daripada 1.5 peratus pada bulan sebelumnya.

“Pada 1.6 peratus, kadar faedah sebenar sebanyak 1.4 peratus yang masih melebihi purata jangka panjang 0.6 peratus. Justeru, pendirian dasar monetari boleh dilihat terbatas.

“Oleh itu, skop untuk Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang lebih tinggi adalah terhad,” katanya kepada Bernama.

RINGGIT

JATUH LAGI

KAH KAH KAH

WAT IS DE BEKOS

AMIN

PASAI APA

DUIT SIAM

TAK JATUH?

JENG JENG JENG

KHALAS

LAGI 7 HARI KE DEMO MEGA


TUJUH HARI

KE DEMO MEGA

SABTU 2 MAC 2024
BERHIMPUN DI MASJID TABUNG HAJI
JAM 2 PETANG

BERARAK KE HADAPAN
KEDUTAAN AMERIKA

PUISNG KEMBALI 
MENGARAH KE KLCC
MASUK JALAN AMPANG
SEBELAH HOTEL RENAISANCE
MASUK KE JALAN SULTAN ISMAIL
SAMPAI JALAN TUNKU ABDUL RAHMAN
MENUJU KE DATARAN MERDEKA
BELOK KANAN
MENUJU KE PADANG MERBOK

DI PADANG MERBUK
KITA BERSOLIDARITI
DENGAN PALESTIN

SEMUA DI JEMPUT
BUAT RAMAI
AMIN
BERAS MADANI APA DAH JADI ?


Kerajaan Madani digesa henti perjudikan beras rakyat

KUALA LUMPUR –  Kerajaan Malaysia Madani digesa untuk mengambil tanggungjawab untuk segera menyelesaikan krisis bekalan dan harga beras tempatan.

Ketua Penerangan Pas Selangor, Zurk Ahmad berkata pihaknya kecewa dengan sikap dan strategi kerajaan Madani dalam mengurus krisis yang kian menghimpit rakyat.

“Krisis ini telah berpanjangan dan berlarutan sehingga menjejaskan perbelanjaan harian rakyat khususnya dalam kalangan miskin bandar.

“Kerajaan wajib ambil tanggungjawab untuk selesaikan isu ini secara dedikasi, serius dan fokus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Majlis Tindakan Pengguna Negara (MTPN) Negeri Johor sebelum ini berkata, cadangan memperkenalkan beras putih Malaysia Madani di pasaran didakwa bakal memberikan kesan terhadap kos hidup rakyat.

Yang Dipertuanya, Noorman Kamsari berkata, ini kerana beras Madani ini cuma lebih kepada penjenamaan semula dengan harga baharu yang lebih malah daripada harga beras tempatan.

Mengulas lanjut, Zurk berkata, pertembungan politik dalaman serta kegagalan kerajaan mengurus dasar dan polisi semasa menambahkan luka serta kekecewaan rakyat.


ISU BERAS

MASIH BELUM

SELESAI

AMIN

ISU RINGGIT

MUSTAHIL AKAN

SELESAI

AMIN

MALAH BERAS

DAN RINGGIT

MAKIN PARAH

AMIN

1 DOLAR DAH JADI 4.80 SEN


DAH JADI 4.80 SEN

UNTUK 1 DOLAR

KAH KAH KAH

AMIN

HANYA PANDAI CAKAP


HANYA PANDAI

BERCAKAP

KHALAS

Unknown commented on
 "TAI CHI DAN SILAT 
DARI BANK NEGARA"

Lu ni bebal ke apa TT? Ini bermaksud kalau ringgit turun sampai Rm 10 bagi 1 dollar amerika bermakna ekonomi malaysia semakin baik malah berkembang pesat... Kah kah kah.. Tak pernah dalam hidup aku kerajaang malaysia bercakap benar tentang ekonomi. Yang pasti poket mereka makin tebal poket rakyat tinggai habuk....

Amier The Hero commented on
 "INI SEBAB RINGGIT 
KITA TERUS JATUH"

Meh den bagitau sobab eh.. SOBAB DIO NI PANDAI CAKAP AJO!!! PANDAI BOJANJI, PANDAI TOMBEGHANG!!! Tibo tang dio.. sendiri pikir la. Si bangang si bangang yg mengundi dio ni dulu memang sumo eh bangang pon. Kah kah kah kah kah . Hadapkan laa..

JUAL AGAMA - DUIT DAPAT BURIT PUN DAPAT


JUAL AGAMA

DUIT DAPAT

BURIT PUN DAPAT

KHALAS

Unknown commented on
 "JUAL AGAMA"

Kah lah kah.... Paling best jual agama... Duit dapat burit pun dapat... Pembeli dapat 72 burit disyorga loka.... Kah kah kah

Unknown commented on
 "TOK ARAB JUAL AGAMA"

Kah kah kah.... Dia mai dah... Depa tengok orang melayu sangat sonang kona tipu... Bolehlah sonang lenang pakai mecedes....

PENCEN BERAS DAN RINGGIT


PENCEN BERAS

DAN RINGGIT


JUMAAT 23 FEBUARI 2024
WOW
BERAS HEBOH KEMBALI
PENCEN DAH REDA
RINGGIT TERUS DI HEBOH

BERAS MADANI
MASIH BELUM SELESAI
SENYAP UNTUK SEMENTARA
KES PENCEN PENJAWAT AWAM
DI TANGGUH
KAH KAH KAH

YANG HEBOH BAGAI NAK RAK
IALAH NILAI RINGGIT
INI  ISU BESAR
INI ISU EKONOMI
INI ISU POKET

PM ANWAR IBRAHIM
TAK PERLU HURAIKAN
KENAPA RINGGIT JATUH
YANG WAJIB HURAIKAN
KEPADA ORANG RAMAI 
IALAH MENTERI KEEWANGAN
KAH KAH KAH

TAPI
MENTERI KEEWANGAN
ARAH GABENOR BANK NEGARA
BERI PENJELASAN
KAH KAH KAH
RAKYAT TAK PUAS HATI
JENG JENG JENG

APAKAH AKAN ADA
PERBINCANGAN HAL RINGGIT
BILA PARLIEMN BERSIDANG?
JENG JENG JENG

AMERIKA
SATELAH 50 TAHUN NASA
TAK PERGI KE BULAN
KALI INI NASA HANTAR ROKET
SEKALI LAGI KE BULAN

PBB NEW YORK
BERITA WANITA PALESTIN
DI ROGOL OLEH SOLDADU ZIONIS
BOLEH DI PERCAYAI BERLAKU
MENGIKUT KENYATAAN PBB

KOREA UTARA
KIM JONG UN DAPAT HADIAH KERETA
DARI PUTIN
KAH KAH KAH

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEJUK CERAH
MATAHARI DAH KELUAR
TAPI SINAR DI TAPI KABUS
LANGIT KELIHATAN KELAM

AGAK SUNYI PAGI INI
TANPA HOW WOW
CENGKERIK GUMBIRA
BUMI BASAH

GUA LIHAT LE CHATEAU
PUTIH INDAH
DI KELILINGI POKOK

TANAH TANAH YANG TERBAKAR
KINI BASAH
DALAM MASA SEHARI DUA
PASTI AKAN MENGHIJAU

HARI INI AKAN PANAS
BALKONI GUA 
DAH BERCAHAYA

HARI INI GUA KE PASAR
NAK TENGOK HARGA BARANG
SELALUNYA HARI JUMAAT
DI PASAR YANG RAMAI MINAH 
MISI HOSPITAL
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SENYUM PAGI JUMAAT

BRO
JADI SOSOK ORI
JUJUR PADA DIRI SENDIRI

BRO
BUAT PERSAHABATAN
HINGGA MENJADI
SATU  BENTUK SENI

BRO
BINA PERSEDIAAN
UNTUK HARI DEPAN

BRO
BUAT APA YANG BOLEH
DENGAN APA YANG LU ADA
WALAU DIMANA LU BERADA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERJUMAAT