Khamis, 28 Januari 2016

DAKWA NAJIB SEKSYEN 403


MAHATHIR KATA

najib curi duit

sprm kata ada kes

untuk dakwa najib

rakyat kata najib

wajib undur

serta merta sebelum

ekonomi malaysia

hancur musnah


SEKSYEN 403:

SALAH GUNA HARTA

DENGAN CURANG

2 panel penasihat mahu SPRM terus bincang dengan peguam negara


Dua panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mahu badan itu terus berbincang dengan peguam negara ekoran keputusan tidak ada sebarang tindakan ke atas Najib Razak. 


Ahli tetap panel penilai SPRM, Musa Hassan memberitahu pemberita selepas mesyuarat itu, dia tidak mahu membuat sebarang ulasan samada kertas siasatan itu dikira ditutup atau tidak.
"Kita meminta mereka berbincang (enggage) dengan peguam negara," katanya.


Bekas peguam negara, Abu Talib Othman bagaimanapun mempertikaikan arahan itu dengan berkata, "Peguam negara hanya ada kuasa untuk memula, menjalankan dan menghentikan sebarang prosiding (jenayah), tetapi tidak ada bidang kuasa mengarahkan sebarang agensi siasatan menutup kertas siasatannya." 
Ketika diminta mengulas lanjut apa yang mereka maksudkan dengan nasihat, Musa berkata, "Sebenarnya ada beberapa perkara yang mereka perlu berbincang lagi."
Apabila ditanya sama ada ini bermakna bahawa fail tidak ditutup, beliau berkata ia bukan tugas mereka untuk mengatakan sama ada fail ditutup atau dibuka.

"Mereka perlu bincang perkara ini, kita tidak boleh mengatakan sama ada terbuka atau tertutup," katanya.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/2-panel-penasihat-mahu-sprm-terus-bincang-dengan-peguam-negara#sthash.b9L00SnW.dpufKAH KAH KAH

woit
jelas SPRM
mahu najib di dakwa
jelas mengikut SPRM
ada kes yang jelas
mengikut SPRM
ada tiga tuduhan
salah guna harta dg curang
seksyen 403

TANGKAP 
-----------

SATU PANDANGANSATU PANDANGAN

tentang apa krisis

yang sedang berlaku

Is something very ugly brewing in the Persian Gulf that will dramatically push oil prices up later this year? Is a real shooting war between Shi’ite and Saudi Wahhabi oil states brewing? Until now it has been a proxy war in Syria primarily. Since the execution of the Shi’ite cleric and Iranian storming of the Saudi Embassy in Teheran, leading to a break in diplomatic ties by Saudi and other Sunni Gulf Arab states, the confrontation has become far more direct.

 Dr. Hossein Askari, former adviser to the Saudi Finance Ministry, stated, “If there is a war confronting Iran and Saudi Arabia, oil could overnight go to above $250, but decline back down to the $100 level. If they attack each other’s loading facilities, then we could see oil spike to over $500 and stay around there for some time depending on the extent of the damage.”


KITA LiHAT

DAN TUNGGU

--------------

NEGARA MAKIN CEKAI
NEGARA 

CEKAiPejabat AG enggan gugurkan tuduhan terhadap gadis belon

Bilqis Hijjas didakwa menghina Najib dengan melepaskan belon kuning dengan tulisan 'demokrasi'.

SOHEH & SAH
malaysia ini negara
dunia ke tiga yg cekai
kes bunuh razak baginda
tidak ada  ulang bicara
kes rembat duit lembu 250 juta
tak ada  ulang bicara

terbaru  kes najib 
salah guna harta 
dengan curang 
tidak ada dakwaan
dibawah seksyen 403

TERGOLEK DOG

Sumber: SPRM cadang 3 pendakwaan pada Najib ...

https://www.malaysiakini.com/.../328467
Translate this page
Malaysiakini
19 hours ago - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikatakan mencadangkan tiga pendakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib ...
You visited this page on 1/27/16.
-------------

INI DIA MUKA PM BARU
RAKYAT NAK 

PM BARU
HADI AWANG 

PERASAANAKHIRNYA PM

BARU SAMPAI


KAH KAH KAH


-------------

INI PEKARA 30 JUTA


BIASA?
biasa apa?
tak pernah terjadi
pm malaysia
akan didakwa
kerana salah laku
belum pernah terjadi
ertinya bukan biasa
kalau tiap petang
kalau tiap pagi 
akau tiap bulan berlaku
maka ianya BIASATindakan rujuk keputusan AG kepada PPO amalan biasa
SHAH ALAM - ‎ Pengarah Komunikasi Strategik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  Rohaizad Yaakob berkata adalah menjadi kebiasaan untuk merujuk sesuatu kes kepada Panel Penilaian Operasi (PPO).

Katanya oleh itu, keputusan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali yang mengarahkan SPRM agar menutup kes SRC International dan dana RM2.6 bilion akan dirujuk kepada PPO  adalah amalan biasa.

KAH KAH KAH

woit
maknanya mengikut SPRM
ada kes
mengikut kajian SPEM
boleh didakwa
itu maknanmya
kah kah kah
ini bukan pekara biasa
ini pekara 30 juta
kah kah kah
30 juta rakyat malaysia
mahui najib di dakwa
kah kah kah

TANGKAP------------

BERSIH BERTANYABERSiH HANYA

BERTANYAInline image 1

Pertanyaan-pertanyaan baru mengenai skandal RM2.6 bilion

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) amat terperanjat dengan pengumuman Peguam Negara  Mohamed Apandi Ali yang memutuskan bahawa Najib  bebas dari sebarang salah laku rasuah dalam skandal pengubahan wang terbesar di Malaysia.

Umum sedia maklum tentang drama ‘derma’ RM2.6 billion ini yang telah berlanjutan sekian lama. Bermula daripada pendedahan akhbar Wall Street Journal, pelbagai soalan telah diajukan, dan tidak dijawab. Dengan pendedahan hari ini, timbul lebih banyak persoalan yang harus dijawab oleh Najib : 

1.     Jika RM2.03billion telah dipulangkan kepada penderma Arab, ke mana pergi baki berjuta-juta ringgit? Di manakah duit ini telah dibelanjakan dan untuk kegunaan apa? Mungkinlah, wang ini digunakan untuk membeli PRU-13, seperti yang didakwa oleh Wall Street Journal?

2.     Kenapa  Gani Patail perlu dipecat daripada jawatan Peguam Negara jikalau RM2.03billion telah dipulangkan dan tiada salah laku?

3.     Kenapa Najib Razak tidak bertindak menyaman Wall Street Journal jikalau beliau tidak menyalahgunakan dana 2.6 billion yang masuk ke akaunnya seperti yang dilaporkan WSJ?.

4.     Kenapa bekas Timbalan Perdana Menteri dipecat apabila beliau menyoal isu RM2.6 billion. Kenapa rombakan kabinet dilakukan dan menggugurkan mereka yang lantang bersuara mengenai aliran tunai ini. Apakah terlalu susah untuk menerangkan transaksi ini?

5.     Kenapa Najib  mengambil masa yang terlalu lama untuk menerangkan isu ini dan pelbagai cerita direka sebelum ini. Dari satu penderma, kepada lebih dari satu penderma. Dan kini, Peguam Negara mengatakan bahawa RM 2.03 billion telah dipulangkan. Siapa yang bercakap benar?

6.     Kenapa akaun peribadi Najib Razak di Ambank dilupuskan jikalau tidak ada apa-apa transaksi yang meragukan?

7.     Di manakah bukti-bukti pembayaran semula RM2.03billion? Apakah perlu lagi setahun untuk menunjukkan bukti tersebut?
8.     Najib Razak dilaporkan telah memulangkan semula RM2.03billion kepada penderma Arab pada tahun 2013. Namun, beliau menerima RM42 juta pada 2014/2015. Kemudiannya Najib Razak berkata beliau tidak pasti atau sedar bahawa RM42 juta itu datang dari RM 2.6 billion atau tidak. Apakah Bank Negara Malaysia gagal mengesan transaksi sebesar ini?

9.     Adakah sebarang permohonan dibuat kepada Bank Negara untuk menghantar, menghantar semula atau menerima wang dalam jumlah yang amat besar ini? Adakah aliran wang dalam jumlah yang amat besar dari sumber asing ini tidak melanggar apa-apa undang-undang pengubahan wang? 

Persoalan-persoalan ini harus dijawab segera oleh Najib Razak. Pada masa yang sama, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia dan Bank Negara juga harus tampil kehadapan dan mendedahkan apa sebenarnya hasil siasatan mereka yang tempoh hari dikembalikan oleh Peguam Negara; adakah dapatan siasatan tersebut berbeza atau tidak lengkap?

BERSIH 2.0 juga ingin mengetahui siapa sebenarnya yang terlibat dalam rentetan peristiwa ini? Apakah nama penderma yang baik budi itu tidak dapat didedahkan? Mungkin si penderma boleh membantu Tabung Haji yang didakwa sedang mengalami masalah kewangan.

Sepertimana kebebasan pejabat Peguam Negara dikompromi pada bulan Julai tahun lalu, BERSIH 2.0 bimbang bahawa siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam akan turut menghasilkan natijah yang sama, selepas Najib Razak menyusun semula komposisi Ahli Parlimen di dalam Jawatankuasa tersebut. BERSIH 2.0 menggesa PAC menjalankan siasatan secara terperinci dan bebas ke atas 1MDB supaya orang ramai diberikan jawapan yang sepatutnya.

-----------

WALL STREET MELEDAK LAGI

SEKARANG

11.57 pagi

3 jam tadi

wall street meledak

bila ianya ditutupUS stocks fall after the Fed
-----------

SAUDI INI APA?


SANDIWARA 

TOK ARAB

duit bukan dari saudi
duit bukan dari raja
duit dari dana 1MDB


Arab Saudi akan siasat jika benar Najib pulangkan AS$620 juta, kata laporan


Arab Saudi berkata akan menyiasat dakwaan Najib pulangkan kepada keluarga Diraja Saudi sebanyak AS$620 juta daripada AS$681 juta (RM2.6 bilion) yang dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya pada 2013, lapor The Sydney Morning Herald. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/arab-saudi-akan-siasat-jika-benar-najib-pulangkan-as620-juta-kata-laporan#sthash.Q4SfYsqP.dpuf
KAH KAH KAH
woit
tak payahlah nak siasat
saudi ini bukan negara
saudi ini pengekalan tentera
srang tentera amerika 
sarang soldadu zionis 
pusat CIA timur tengah
kah kah kah
mana ada jabatan kerajaan
mana ada dakwa dakwi
tanya arab saudi
zaman nabi ada raja ke?
apa itu saudi?
kah kah kah

POOOORAH
------------

LEDAKAN EKONOMILEDAKAN EKONOMI
sila baca disini:
https://www.malaysiakini.com/columns/328438
---------------

APA MAKNA BERITA INIAPA MAKNA BERITA INI?

maknanya SPRM
mahu najib didakwa
atas tuduhan:
salah guna harta
dengan curang!Sumber: SPRM cadang 3 pendakwaan pada Najib

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dikatakan mencadangkan tiga pendakwaan terhadap Najib di bawah Seksyen 403, Kanun Keseksaan, menurut sumber yang mengetahui siasatan itu.
Difahamkan pendakwaan itu melibatkan pemindahan dana berasal dari SRC International ke akaun-akaun bank.
Seksyen 403 adalah berkaitan “menyalah guna harta dengan curang”.
Cadangan itu, dakwa sumber-sumber, dibuat kepada Pejabat Peguam Negara tetapi Malaysiakini masih belum mendapat pengesahan rasmi.
Enggan dikenali, sumber-sumber mendakwa Najib dicadangkan didakwa menyalah guna kuasa susulan kemasukan wang ke akaun peribadinya.
Bagi menghindarkan perkara itu, kata sumber-sumber, perdana menteri harus menafikan bahawa beliau tahu mengenai perkara itu.
Menurut undang-undang, untuk membuktikan salah guna kuasa, pihak berkuasa perlu menunjukkan seseorang itu tahu berkaitan dana dimaksudkan itu.
Malaysiakini sudah beberapa kali menghubungi Peguam Negara  Mohamed Apandi Ali dan masih menunggu jawapannya.
KAH KAH KAH
woit
apa sudah jadi
apa sudah berlaku
najib terlibat kes scorpene
najib terlibat kes altantuya
najib telibat kes baru
apa jadi ketuanan melayu
kah kah kah
apa jadi pemimpin islam
kah kah kah
penganut sunnah wal rasuah
semua senyap
semua menikus
tak ada fak wa fak wi
kah kah kahemua senayp

FAKWA FAKWi 


----------

SPRM TAK PUAS HATI


SPRM TAK PUAS HATI 

MAHU NAJIB

TERUS DISIASATA

Rujuk keputusan peguam negara kepada PPO prosedur biasa, kata SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menjelaskan tindakan merujuk keputusan kes  Najib berhubung isu derma RM2.6 bilion dan pinjaman syarikat Kementerian Kewangan SRC International Sdn Bhd yang diumumkan peguam negara semalam adalah satu proses biasa.
Pengarah Komunikasi Strategik SPRM Rohaizad Yaakob berkata, tindakan itu tidak sewajarnya dianggap sebagai menolak keputusan Mohamed Apandi Ali.
"SPRM hari ini memutuskan untuk membentangkan keputusan peguam negara kepada Panel Penilaian Operasi (PPO), saya ingin menjelaskan keputusan merujuk kepada PPO ini merupakan prosedur yang diperuntukkan dalam mengurus kes sebelum mana-mana kes ditutup.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/rujuk-keputusan-peguam-negara-kepada-ppo-prosedur-biasa-kata-sprm#sthash.xFnlywME.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ini gempaq
ini terbaru
ini terkini
kah kah kah
semoga SPRM berjaya
semoga SPRM telus
semoga SPRM tuntas

HEBAT SPRM


-------------

INI KESAHNYA - BARU TAHU


FACE BOOK


Mystery wang billion-billion telah terungkap!
Itu wang Ahmad Albab yang punya!!!
Ngeee-----------