Isnin, 26 April 2021

CHINA MERAH MULA BUAT HURU HARA DI PILIPINA

 

CHINA MERAH 

MULA BUAT

 HURU HARA

DI PILIPINA

SAJAT KU SAJAT KU SAYANG

 

SAJAT KU

SAJAT KU

SAYANG

KAH KAH KAH

RAMAI ULAR MAK

FRUS MENONGGENG

KAH KAH KAH

RAMAI RETARD

KEJANG 

TERKAHENG

KAH KAH KAH


Besar kemungkinan Muhammad Sajjad di luar negara – Acryl Sani

SHAH ALAM – Polis percaya kemungkinan besar usahawan kosmetik kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau Nur Sajat yang sedang diburu pihak berkuasa kini berada di luar negara.

Timbalan Ketua Polis Negara,  Acryl Sani Abdullah Sani bagaimanapun tidak mendedahkan lokasi negara itu.

Berdasarkan maklumat yang diterima pihaknya mendapati Nur Sajat tidak lagi berada di dalam negara ini.

“Itu kemungkinan yang kuat mengatakan sedemikian. Bagaimana dia berada di sana. Wallahualam. Mungkin dia menggunakan kaedah tertentu yang memungkinkan dia boleh berada di luar negara.

“Apa sekali pun, kita tidak akan putus asa untuk mengesannya dan menangkapnya.

“Jadi, apa pun kita akan bantu mahkamah syariah untuk mengesan dia (Nur Sajat) kerana kes ini merupakan kes mahkamah syariah.

“Mahkamah menagih bantuan PDRM untuk mendapatkan Sajat maka menjadi tugas kami untuk menjejaki dan menahan dia (Sajat),” katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Kontinjen Selangor di sini hari ini.

Tambah Acryl Sani, polis akan membantu mahkamah Syariah mengikut kemampuan PDRM dan percaya pihaknya telah berusaha.

“Jikalau subjek ini berada dalam negara kita InsyaAllah kita akan dapat jejak dan kesan dia segera tetapi buat sementara waktu ini kita perlu bersabar dahulu,” ujarnya.

Ditanya mengenai dakwaan kononnya Nur Sajat kini dikesan di Johor, Acryl Sani bagaimanapun menyatakan pihaknya menerima pelbagai maklumat berhubung lokasi  individu itu.

“Maklumat ini macam-macam (diterima). Ada orang kata dia di Johor dan Kelantan. Jadi maklumat itu kita ambil tindakan dengan elemen kita di setiap tempat dan jika betul akan dapat dikesan.

“Tapi apa yang berlaku dia tiada di sana,” katanya.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadap Muhammad Sajjad kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab pada 23 Februari lalu.

Nur Sajat difahamkan sudah lari bersembunyi sebaik waran tangkap dikeluarkan mahkamah.-MalaysiaGazette

DIA TAK

NAK JADI

ISLAM

AMIN

BIARKAN

BIARKAN

AMIN

 YANG KAMU

GILA NAK 

BAWA DIA MASUK

SYURGA

PASAI APA

AMIN

DIA BUAT

HURU HARA

NANTI

KAH KAH KAH

MOKATAR SENIK

DUDUK TAK SELASA

ASIK PANDANG

NENAS SAJAT

KAH KAH KAHSEMUA BERES

 


SABAR KARO

AMIN

PADA 2/8/2021

DARURAT TAMAT

AMINUmno desak Parlimen, DUN kembali bersidang

UMNO mendesak kerajaan Perikatan Nasional (PN) membuka kembali Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk bersidang semula supaya kerajaan ini dilihat bertanggungjawab kepada demokrasi dan segala tindak tanduknya.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata, langkah itu selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong sebelum ini bahawa Parlimen boleh bersidang dalam tempoh darurat.

Ahli Parlimen Pontian itu berkata, kerajaan tidak boleh dilihat cuba memandulkan amalan demokrasi berparlimen kerana Parlimen dan DUN adalah medan untuk wakil rakyat membuat semak dan imbang.

“Kerajaan tidak melakukan sebarang tindakan sesuka hati hingga membelakangkan kepentingan dan kebajikan rakyat yang hari ini berdepan dengan pelbagai kesukaran dan kesempitan melibatkan ekonomi, pengangguran, kos sara hidup rakyat dan harga barang yang meningkat,” katanya dalam sidang media  mesyuarat anggota Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno di Menara Dato Onn, di ibu negara hari ini.

Ahmad yang juga bekas timbalan menteri kewangan berkata kerajaan mesti bertanggungjawab terhadap perbelanjaan dana awam.

Kerajaan juga mesti bertanggungjawab atas jumlah hutang negara yang sudah melangkaui 60% daripada KDNK, yang bertentangan dengan Akta Hutang Negara yang diluluskan di Parlimen, katanya.

Umno juga katanya melihat penggunaan dana rakyat dalam Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) adalah tidak wajar kerana dana amanah itu merupakan benteng terakhir negara untuk menghadapi keadaan sekiranya sumber asli negara kehabisan.

Sehubungan itu katanya, satu prosedur operasi standard (SOP) khas harus dibentuk untuk membolehkan Parlimen dan DUN kembali bersidang.

“Keyakinan dan kepercayaan pelabur terutama dari luar akan terus terhakis sekiranya amalan demokrasi berparlimen ini digantung sehingga tiada lagi aspek tatakelola kerajaan yang baik dari segi semak dan imbang dalam kerajaan.

“SOP khas harus dibangunkan bagi membolehkan persidangan Parlimen dan DUN dilakukan sebagaimana yang diamalkan di negara-negara seluruh dunia,” katanya.

Melalui Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang dimasyhurkan oleh Yang di-Pertuan Agong selepas perisytiharan darurat, beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan, yang menyentuh kedudukan Parlimen dan keanggotaan Dewan Rakyat dan Dewan Negara digantung.

“Pilihan raya umum hendaklah diadakan dan mesyuarat Parlimen hendaklah dipanggil pada tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh Yang di-Pertuan Agong,” kata ordinan itu.

Kedudukan sama juga berlaku ke atas semua dewan undangan negeri dan wakil rakyatnya.

Ordinan itu juga mengekalkan kuasa pada perdana menteri, menteri besar dan ketua menteri untuk terus mentadbir dan menjalankan kuasa eksekutif yang ada pada mereka sepanjang tempoh darurat berjalan.

Ia juga mengekalkan jemaah menteri, majlis mesyuarat kerajaan negeri dan kabinet negeri.

Perisytiharan darurat berkuat kuasa sejak 11 Januari lalu sehingga 1 Ogos ini. – 25 April, 2021.

SEKARANG

ADA KOBID

NAK BUAT PRU15

AMAT BAHAYA

AMIN

JALAN TERBAIK

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN

SEMUA PARTI

POLITIK KERJASAMA

LAWAN KOBID

KHALASSEBUT AYAT BETUL BETUL

 

SOBOT AYAT

BOTO BOTO BAGI

TUHANG FAHANG


panglimo potaseh commented on

 "ALLAH BERCAKAP 

BAHASA URDU"

TaT kata baca Quran tu kono sobut boboto dan kono bunyi loghat Arab ..kok tidak Tuhan tak paham apo yg kito bacho ..contoh eay ..contoooh ..perkataan makan jgn momandai mandai sobut makang atau makey ..kono sobot boboto M A K A N ..nanti tuhan tak paham ..walau pun kito paham atau pahey ..pahang ..kihkihkih ..BAGHAL nye ..

SUSU BOLEH DICARI DIMANA MANAMANA MANA  

BOLEH CARI SUSU

Unknown commented on

 "MANA LU TAU"

Hisham, nasihat gua man-to-man, nikah satu liabiliti yang tak diperlu. Kalau nak minum susu tak usah bela lembu. Stay happy & jolli!

CADANGAN BIJAK

 CADANGAN BIJAK

hamim commented on

 "DAH MEMBIAK"

TT, covid dah membiak, Adham MAS (menteriairsuam) kata vaksin astra zeneca selamat akan disuntik kepada warga emas, apakata cadangkan suntik vaksin tersebut terlebih dahulu semua warga emas dari mak bapak, adik beradik dan keluarga menteri menteri, MP MP, ADUN ADUN dan keluarga orang POLITAIK???? Ok tak cadangan ni???

PERNIAGAAAN CHINA MERAH

 MUNCULKAN

VIRUS WUHAN

BUAT VAKSIN

KEMUDIAN JUAL

VAKSIN

Unknown commented on

 "CHINA MERAH TIPU ARAB"

Umpan vaksin china, dtg dgn pakej mata kail tali jorut bg mati... Amereka ikut harga yahudi israel, raped sikit mati bnyk... kito yg tukang beli nie pilih la.. nak mati ikut caro china ko, nak ikut laluan amerika. Tak pun suroh la saintis chukong kaji, daripada proses dadah, baik buek ubat vaksin... Jual duo singget

GEROMBOLAN DAH JADI DEMOKRATIK

 PETANDA BAIK

GEROMBLOLAN

DAH JADI

DEMOKRATIK

AMIN
Umno desak Parlimen, DUN kembali bersidang


BILA ILANG

KUASA 

TERUS JADI 

DEMOKRATIK

KAH KAH KAH

SESUDAH JAKARTA - DUNIA MENUNGGU

 


SESUDAH JAKARTA

DUNIA MENUNGGU

RINTIHAN SEORANG AYAHRINTIHAN

SEORANG AYAH 

Unknown commented on 

"ALLAH BERCAKAP 

BAHASA URDU"

Saya tak dapat tidur... Sekarang, apa yang boleh saya rasakan ialah ketakutan, ketakutan yang disebabkan oleh virus ini. Anak bercuti dua hari dari sekolah. Dikatakan terdapat lebih dari 30 kes dikawasan dimana sekolah terletak. Seolah-olah ada kelalaian yang berleluasa dikalangan penduduk sekitar kawasan itu. Saya rasa tidak. Dan juga, saya tanya diri sendiri, apakah saya sudah tak dijangkiti oleh variant virus ini setelah lebih satu tahun dikatakan ia bergejala tanpa disedari? 


Saya sudah belajar yang ujian RT-PCR itu tidak sesuai untuk menentukan kepositif-an sesorang, sebab ia berkemungkinan menguji saki-baki virus yang mungkin dah mati dalam badan. Kementerian Kesihatan ada terbit di mana ke arahan atau pekeliling kepada makmal yang membuat ujian ini, berapa kitaran yang perlu dibuat?

ANAK MUDA TAK PUAS HATI DENGAN LANGKAH ASEAN

 


ANAK MUDA

TAK PUAS HATI

DEMNGAN LANGKAH

ASEAN 

DAH MEMBIAK

 


UDAH MEMBIAK

UDAH TUKAR GANTI

Unknown commented on 

"ALLAH BERCAKAP

 BAHASA URDU"

Apakah kita masih ada bentuk virus yang sama dari awal 2020 atau dah lain disebabkan oleh mutasi? Dah lebih setahun dah keadaan ini berjalan...

MANA LU TAU

 BRO

MANA LU TAU

GUA TAK BERJIMAK

hamim commented on

 "BERKHALWAT 

HARI KE 404"

Hisham, asyek asyek berkhalwat, asyek asyek berkhalwat, bila nak berjimaknya? Bila Hisham nak kawin umur dah lanjut dah lebih 70 tahun kerandutpun mungkin dah lanjut, kawinlah, ops bukan kawin ....nikah...nk

INDIA DISERANG KOBID

 

INDIA 

DISERANG KOBID 

BERITA BAIAK UNTUK NEGARA

 GEROMBOLAN

SEDANG

 BERGADUH

AMIN

INI AMAT BAIK

UNTUK NEGARA

KHALAS 


Umno Arau tolak pelantikan Azlan Man

UMNO bahagian Arau dan sayap Puteri bahagian itu menolak pelantikan Azlan Man sebagai Pengerusi Umno Perlis menggantikan Shahidan Kassim, dan mendesak presiden parti Dr Ahmad Zahid Hamidi mengembalikan jawatan itu kepada Shahidan.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Arau Salim Dahaman berkata akar umbi akan terus kekal bersama Shahidan, yang merupakan Ketua Umno Bahagian Arau, demi mengembalikan semula kekuatan Umno Perlis.

“Sahidan layak untuk terus memimpin Umno Perlis berdasarkan jasa beliau membantu Umno memenangi dua daripada (tiga) kerusi Parlimen dan 10 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihanraya Umum ke-14 sehingga terbentuknya kerajaan Barisan Nasional di Perlis,” katanya kepada pemberita di hari ini.

Semalam Ahmad Zahid menerusi kenyataan memaklumkan Azlan yang merupakan Menteri Besar Perlis dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis yang baharu mengantikan Shahidan.

Bagaimanapun Pemuda Umno Arau pula menyambut baik pelantikan Azlan menerajui Umno negeri, dan berharap ia dapat membuka lembaran baharu dalam politik negeri Perlis.

Ketua Pemuda Umno Bahagian Arau Syed Atif Syed Abu Bakar dalam kenyataan hari ini berkata menerusi kenyataan hari ini berkata pelantikan itu diharap memantapkan penyelarasan gerak kerja politik dan pentadbiran kerajaan BN Perlis yang sekian lama berada dalam dilema disebabkan wujudnya ‘dua nakhoda yang mengemudi sebuah kapal’. – Bernama, 25 April, 2021.

BILA MUSUH

BERGADUH

KITA JADI

BATU API

AMIN

SOKONG YANG

LEMAH

AMIN

KEMUDIAN

SOKONG 

YANG KUAT

AMIN

BIAR  MEREKA 

BERGADUH LAMA 

AMIN

 BIAR MATI 

BERGADUH

KHALAS CHINA MERAH TIPU ARAB

 
CHINA MERAH

TIPU ARAB 

Unknown commented on 

"SEBAR PENYAKIT 

KEMUDIAN JUAL UBAT"

Wah! Lagi nak fitnah China! Buat penyelidikan internet dulu. Jangan tampar muka sendiri. Buat malu. China dah dulu lagi bagi hak proses vaksin kepada UAE, negara Islam. UAE ada kilang buat vaksin China. China jual vaksin dengan harga murah kepada negara miskin.


 Amerika dan sekutu tak nak bagi vaksin kepada negara miskin. Mereka sapu semua stok vaksin. Yang sebar kobid, Amerika. Yang tak nak bagi hak proses vaksin, Amerika. Yang nak jual dengan mahal, Amerika. Maklumat ini semua dah ada diinternet. Tapi dalam Bahasa England.

MUHYIDIN DAPAT SOKONGAN KUAT

 BETUL MUHYIDIN

ADA SOKONGAN

KUAT

AMIN

MUHYIDIN  TETAP

POPULAR

DI PANGUH

AMIN Sokongan Muhyiddin kuat, bubar Parlimen sekarang, kata Shahrir Samad

MUHYIDDIN Yassin patut membubarkan Parlimen sekarang ketika beliau mendapat sokongan yang begitu kuat daripada rakyat, kata veteran Umno Shahrir Abdul Samad, merujuk kepada kaji selidik sokongan terhadap perdana menteri baru-baru ini.

Shahrir berkata dengan sokongan yang kuat itu, Muhyiddin sudah tentu boleh membawa Perikatan Nasional untuk menang besar dalam pilihan raya umum akan datang.

“Kan dah kata, PN di bawah kepimpinan hebat TS (Tan Sri) Muhyiddin kuat sokongan dari rakyat Malaysia.

“Hari itu, 67% tahap sokongan popular. Sekarang, 79% belia Malaysia puas hati dengan TS Muhyiddin,” katanya, merujuk laporan media yang memetik kaji selidik Merdeka Centre yang diumum pada Jumaat lalu.

“Memang patut Dewan Rakyat dibubar. PN akan pasti menang secara “landslide” dan dapat 2/3 kerusi,” tulisnya di Facebook.

Kaji selidik Merdeka Centre dijalankan sepanjang tiga minggu pertama bulan ini melibatkan 2,111 responden berumur 21 tahun ke atas yang ditemubual melalui telefon.

Hasil kajian mendapati sokongan terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri meningkat 4% kepada 67% berbanding Januari lalu, sementara sokongan itu kuat dalam kalangan Melayu (80%) diikuti India (66%) dan Cina (30%).

Kajian juga menunjukkan 79% golongan belia berumur antara 21 hingga 30 tahun sangat berpuas hati dengan Muhyiddin.

Shahrir dan beberapa pemimpin Umno sebelum ini meragui perintah darurat yang dikuatkuasakan sejak 11 Januari bukan untuk menangani Covid-19 sebaliknya hanya muslihat politik untuk mempertahankan kerajaan Muhyiddin yang dipercayai sudah hilang sokongan di Dewan Rakyat.

Mereka mempertikaikan perintah darurat itu yang menyebabkan Parlimen tidak dibuka manakala pilihan raya ditangguh.

Dalam perhimpunan agungnya pada hujung Mac, Umno mengesahkan pendirian menolak kerjasama dengan Bersatu pimpinan Muhyiddin dalam PRU15.

Perhimpunan agung itu juga memberi mandat kepada Majlis Kerja Tertinggi Umno menentukan tempoh yang sesuai untuk Umno menarik balik sokongan kepada kerajaan Muhyiddin, seawal Ogos ini apabila darurat dijangka berakhir. – 25 April, 2021.

KAH KAH KAH

TAPI KITA

BUKAN PAKAI

SISTEM PRESIDEN

KAH KAH KAH

MUHYIDIN JAMIN

MENANG DI PAGOH

AMIN

TAPI TAK SAMESTI

DI MALAYSIA

KHALASTERUSAN SUEZ - APA SEBENARNYA TERJADI ?

 

 TIDAK ADA

LAPORAN LANJUTAN

KENAPA 

BAGAIMANA

KAPAL INI

MENGHALANG

TERUSAN SUEZ


https://gnews.org/1130729/

In late March this year, the Suez Canal was blocked for a week by the stranded ship the “Ever Given”—this sounded a wake-up call to the supply chain around the world. As revealed by Mr. Miles Guo on March 29, the CCP was behind the incident. 

One of the CCP’s “Belt and Road” strategy goals is to control global commodity supply lines, which will directly affect the market prices of bulk commodities and indirectly pose a major threat to the US dollar and the world economy. The blockage of the Suez Canal is not a coincidence. It is the CCP’s rehearsal to disrupt the world economy in the future.


APAKAH

ANGIN RIBUT?

AMIN

APAKAH SALAH

KOMPUTER ?

AMIN

ATAU INI

SATU PROJEK ?

AMIN

TAHNIAH ASEAN

 


TAHNIAH ASEAN

KITA TUNGGU 

HASILNYA 

TAHNIAH JOKOWI


TAHNIAH JOKOWI 

Cekpit Kelima commented on 

"JOKOWI TAK PERLU

 CAKAP ORANG PUTIH"

Tahniah Indonesia, tahniah Pak Jokowi. Serlahkan kemerdekaan bangsamu di mata dunia. Kami di Malaysia hanya laungkan slogan kosong, bahasa jiwa bangsa. 


Namun kepintaran dan kebijakan seseorang masih lagi dikaitrapat dengan kepetehan seseorang berbicara dalam bahasa Inggeris. Ya, kami masih dijajah Inggeris. Dulu, kini dan selamanya.

BETUL KE CADANGAN INI ?


CADANGAN

MENARIK TAPI...

AMIN 


Sokongan Muhyiddin kuat, bubar Parlimen sekarang, kata Shahrir Samad


TAPI APA?

KAH KAH KAH 

BUAT ANAK PANDAI - MENGAJAR ANAK BAGI GURU

 


BUAT 

ANAK PANDAI

AJAR NAK MALAS

SURUH GURU 

Unknown commented on 

"BUAT ALASAN"

Engkau tau apa pasal anak ? Bila kelas online kena beli gajet kalau anak satu dua tak apa kalau anak lima enam ? Jidin kata nak bagi Tab tapi sampai sekarang habuk tarak, yang pasti mereka sibuk pasal kuasa jawatan pangkat duit,.mana ada peduli hal orang biasa ? 


Kah kah kah tutup sekolah cikgu happy lah, copy paste benda kat Internet suruh anak buat, tahu tak tahu peduli apa mereka, janji gaji ada masuk, kalau sekolah buka pon bukan mengajar sibuk business on line, buat kuih raya, bisness tudung pakaian raya, susah lol susah pasal tu tanya anak anak semua cakap.cikgu dalam kelas sibuk main talipon...entah lah Malaysia dah maju sampai linkup semua kot syukur setiap bulan ada gaji masuk kah kah kah