Ahad, 15 Mei 2022

KENAPA HARGA APAM BALIK NAIK DI PASAR CHOW KIT ? ?

 


PENCERAHAN

AMIN

KENAPA HARGA

 APAM BALIK

NAIK 

DI PASAR CHOW KIT

KHALAS

PROJEK KETEPIKAN SABRI BERJAYA

 Umno pinda perlembagaan, tangguh pemilihan parti selepas PRU15

UMNO telah meminda perlembagaannya bagi membenarkan pemilihan parti dilaksanakan selepas pilihan raya umum, menurut Umno Online selepas parti itu membatalkan sidang medianya hari ini.

Menurut portal berita tersebut, usul itu diluluskan oleh 2,586 perwakilan yang menghadiri Perhimpunan Agung Khas Umno di Pusat Dagangan Dunia hari ini.

“Usul itu dicadangkan oleh naib presiden Khaled Nordin dan disokong oleh naib presiden Ismail Sabri Yaakob,” kata parti itu.

Terdahulu, Khaled memberitahu perwakilan pindaan itu akan melibatkan perubahan tiga fasal iaitu iaitu Fasal 10.16, Fasal 15.3 dan Fasal 18.2.

“Dengan hanya melibatkan 3 fasal ini sahaja, ia bermakna pemilihan parti tetap diadakan tiga tahun sekali seperti yang terkandung dalam Fasal 9.3 Perlembagaan Umno,” kata Khaled.

Pindaan Perkara 10.16, akan membolehkan majlis tertinggi menangguhkan pemilihan bagi majlis tertinggi, bahagian dan pucuk pimpinan cawangan selama tidak lebih 18 bulan dari pilihan raya lalu

“Pindaan ini akan membolehkan majlis tertinggi menangguhkan pemilihan parti selama enam bulan selepas pilihan raya umum diadakan.

“Penangguhan ini tidak boleh lebih daripada 18 bulan dari tarikh pemilihan yang sepatutnya ia diadakan atau enam bulan selepas diadakan sesuatu pilihan raya umum Parlimen (Dewan Rakyat), yang mana terkemudian,” kata bekas Menteri Besar Johor itu.

Pindaan 15.3 dan 18.2 akan membolehkan majlis tertinggi menangguhkan pemilihan bagi Wanita Umno, Pemuda serta peringkat bahagian dan cawangan, tambahnya.

Perhimpunan hari ini diadakan untuk meminda perlembagaan parti bagi membolehkan parti itu menangguhkan pemilihan parti kepada selepas pilihan raya umum.

Kali terkahir pemilihan parti pada 2018 yang menyaksikan Zahid dilantik sebagai presiden Umno.

Walaupun ketika ini Zahid ada kelebihan pertahan jawatannya, namun beliau dijangka berdepan tekanan daripada puak Umno yang menyokong perdana menteri dan naib presiden Ismail Sabri Yaakob.

Dengan menangguhkan pemilihan parti sehingga selepas pilihan raya umum, Zahid akan beroleh manfaat dan kata putus untuk menentukan siapa yang akan bertanding di bawah bendera Barisan Nasional (BN), memandangkan beliau juga pengerusi BN. – 15 Mei, 2022.

PROJEK

SINGKIR SABRI 114

BERJAYA

AMIN

PROJEK LARI

DARI PENJARA

BERJAYA

AMIN

APA LANGKAH

SABRI 114 ? UNTUK SELAMATKAN DIRI ?

AMIN 

APAKAH ROS

AKAN LULUS ?

JENG JENG JENG

AMIN

KHALAS

APAKAH SABRI 114 MASIH SELAMAT ?

 

PINDAAN PERLEMBAGAAN UMNO PADA PAU KHAS 2022

Pindaan Fasal 10.16 kpd 10.16.1 : atau tidak lebih enam bulan selepas didakan sesuatu Pikhan Raya Umum Parlimen (Dewan Rakyat), yg mna terkemudian;

Pindaan Fasal 10.16.2 diwujudkan : Tarikh PRU yg dinyatakan dlm Fasal 10.16.1 ini bermaksud tarikh m3ngundi PRU yg dinyatakan dlm writ yg diwarta oleh SPR; dan

Pindaan Fasal 15.3 : Disesuaikan dgn pindaan Fasal 10.16.1 dan 10.16.2 supaya pemilihan Sayap-Sayap Parti (Wanita, Pemuda, Puteri) juga menuruti.

PROSES
Dibentang : YBhg. DS Mohamed Khaeld Nordin, Naib Presiden

Disokong : YAB DS Ismail Sabri Yaakob, Naib Presiden

Dipersetujui : Perwakilan 100%

KEPUTUSAN
Lulus

INI PROJEK

NAK LARI DARI

KENA PENJARA

KAH KAH KAH

BIJAK BIJAK

SABRI 114 PUN

KENA SOKONG

AMIN

HARGA BAHAN MAKANAN MAKIN NAIK

 

 DI PASAR

PAGI TADI GUA KE CHOW KIT

BANYAK GERAI MASIH KOSONG
GERAI IKAN
GERAI DAGING
GERAI SAYUR
GERAI BUAH
BANYAK YANG TAK BERTUAN
RAYA SAKAN

HA HA HA
GERAI DAGING
SEKILO 35 - 45 RM
IKUT APA YANG DIPOTONG
GUA HANYA MAMPU LIHAT

IKAN TAK BANYAK
GUA BELI IKAN PACU
I KILO 8 RM
GUA BELI 
SOTONG LONGGOK
5 RM SELONGGOK
GUA BELI YANG GUA MAMPU

UDANG 48 RM SEKILO
SOTONG BESAR 44 SEKILO
MAHAL MAHAL MAHAL
GUA MAMPU LIHAT

BUAH MANGGA
AVOKADO
BETIK MASIH HARGA LAMA
INI BUAH WAJIB UNTUK GUA

MANGGIS 10 RM SEKILO
RAMBUTAN 12 RM SEKILO
DUA BUAH DI LUAR MUSIM
JADI MAHAL
GUA BELI MANGGIS

SAYUR TAK NAIK HARGA
MASIH HARGA LAMA
GUA BELI BAYAM
LADA BESAR
DAUN SALAD
BAWANG KUNYIT
BEET ROOT
TOTAL 16 RM

GUA BELI KUIH  MELAYU
DARI PEMBUAT APAM BALIK
KUIH BULAT INTI NENAS & KACANG
6 BIJI 3 RM
TETIBA HARI INI NAIK 50 SEN
TUAN EMPUNYA
BERI GUA HARGA LAMA
MINNGU DEPAN HARGA BARU
ABANG INI PENYOKONG
REFORMASI

' TEPUNG MAHAL BANG...'
GUA JAWAB
' PERANG DI UKRAINE...'
DIA JAWAB
'... SUSAH NAK DAPAT TEPUNG...'

ADUH!
LALU KAMI BERSEMBANG
TENTANG BAGAIMANA  AGAKNYA
KELUARGA BERPENDAPATAN RENDAH
MACAM MANA KEHIDUPAN MEREKA
INI BUKAN HANYA DI MALAYSIA
MALAH DISELURUH DUNIA
AMIN

BILA KITA
MELIHAT HIDANGAN ENAK
CUBA BAYANGKAN
MEREKA  YANG TAKDA
MAKANAN
KHALAS

NOTA
LI INGAT ADA YB 
ADA MENTERI
GI PASAR CHOW KIT?
GUA TAK PERNAH JUMPA
KECUALI TIAN CHUA
DIA BELI PISANG
UNTUK MUSANG PILIHARAAN
AMINSILA TANYA ZIONIS TEMPATAN

 


SILA TANYA

APA KHABAR

ZIONIS TEMPATAN

KHALAS

AL-FATIHAH

 


AL-FATIHAH

AMIN

ZIONIS ISREAL

JELAS MEREKA

 BAWA SENJATA

AMIN

PALING BAHAYA

ZIONIS TEMPATAN

MACAM WAHABI

MACAM SALAFI

MACAM SAUDI

KHALAS

HALALKAN MEREKA


49 PATI Myanmar ditahan cuba masuk Malaysia

KUALA LUMPUR – Seramai 49 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) warganegara Myanmar ditahan ketika cuba masuk ke negara ini melalui sempadan negara Malaysia dan Thailand.

Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (2 Divisyen) dalam satu kenyataan berkata, kejadian tersebut berlaku di kawasan Ladang Getah sektor Op enteng kawasan tanggungjawab Briged Keenam Infantri Malaysia.

“Pada 14 Mei 2022 jam 0930, Tim Serang dan Tangkap (SERKAP) telah melihat sekumpulan orang awam yang dalam keadaan mencurigakan sedang berjalan kaki merentas sempadan negara. Anggota bertugas telah bertindak menahan kesemua orang awam tersebut seramai 49 orang.

“Hasil pemeriksaan mendapati kesemuanya adalah warganegara Myanmar yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah dan berumur di antara 15 hingga 48 tahun terdiri daripada 37 lelaki dan 12 perempuan,” kata markas itu.

Turut dirampas adalah 37 buah telefon bimbit, wang tunai dalam matawang Malaysia, Thailand dan Myanmar dan 2 beg pakaian dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan RM15,878.00. Kesemua PATI diserahkan kepada Balai Polis Bukit Kayu Hitam.

Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (2 Divisyen) menegaskan, pasukan beroperasi sentiasa mengawal sempadan negara dan tidak akan berkompromi dengan sebarang aktiviti jenayah rentas sempadan.

KITA BOLEH

HALALKAN

STATUS MEREKA

AMIN

DITAHAN MASUK

KEM TAHANAN

TAK BERBALOI

KITA 

KENA TANGGUNG 

MAKAN MINUM

AMIN

KITA PERLUKAN

TENAGA BURUH

AMBIL MEREKA

AMIN

MEREKA BUKAN

CHINA MERAH

YG DATANG NAIK

KAPALTERBANG

GUNA VISA PELAWAT

TERUS TAK PULANG

KHALAS

MEREKA BUKAN

NIGERIA DATANG

UNTUK BUAT 

SCAM TIPU

KHALAS 

LAGI PUN NEGARA

MEREKA DLAM

HURU HARA

AMIN

NAJIB BEBAS KITA KE JALAN RAYA

 


NAJIB BEBAS

KITA  BERDEMO

KE JALAN RAYA

AMIN

Unknown commented on 

"BERSEDIA 

DARI SEKARANG"

Kalau bosskurr penyamun tak masuk jel kau nak turun jalan raya ye. Tapi kalau bosskurr penyamun masuk jel, kami akan turun beramai2 ke jel sg buluh. Kami nak bakar lilin setiap malam tanda solidariti.

MB KEDAH WAJIB SAMAN MAT LANCHOW

 


MB KEDAH

WAJIB SAMAN

MAT LANCHOW

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "MAT LANCHOW 

GERTAK KEELING"

Kalu aku jd sanusi aku beri masa 48 jam utk isham saman aku sbb aku tak tarik balik kenyataan dan minta maaf. Kalu dlm masa 48 jam tak saman jugak aku, aku pulak akan saman dia sbb berbohong dan tidak menepati janji.

AMERIKA DI LANDA BANJIR

 

AMERIKA

SEDANG DILANDA

BANJIR

AMIN

LAGI MERAKAM SEJARAH

 


Rundingan CSA dengan Muhyiddin bermula selepas Anwar gagal dapatkan 'nombor'

DAP mula meneliti perjanjian kepercayaan dan perbekalan (CSA) dengan pentadbiran Muhyiddin Yassin kerana Anwar Ibrahim tidak mempunyai “nombor”, kata Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming.

“Agak jelas kepada kami jika Ahmad Zahid Hamidi dan kluster mahkamah menarik sokongan daripada Muhyiddin, ia akan menyebabkan beliau meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

“Tetapi Anwar tidak mempunyai jumlah majoriti mencukupi dan beliau tidak akan dilantik sebagai perdana menteri. Dan kami sudah mengetahui perkara ini walaupun terdapat perisytiharan berkanun kerana kami sudah melihat permainan ini dimainkan berkali-kali.

“Itu adalah salah satu sebab mengapa saya merasakan kami perlu mendesak CSA,” kata Ong yang bersama-sama Ahli Parlimen Damansara Tony Pua memainkan peranan penting dalam membentuk CSA.

Ong ditemu bual The Malaysian Insight di pejabatnya di Kajang pada Jumaat lalu, beberapa hari selepas beliau mengumumkan tidak akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15.

Ong menjelaskan sebab mengapa beliau dan Pua cuba berunding untuk CSA dengan Muhyiddin sebelum bekas perdana menteri itu meletak jawatan tahun lepas.

Presiden Bersatu itu digantikan dengan Naib Presiden Umno, Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri baharu pada Ogos lalu.

Ong berkata kekurangan “nombor” dimiliki Anwar kemudiannya diperkukuh perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 apabila pembangkang tidak mendapat sokongan diperlukan daripada Barisan Nasional (BN) untuk menghentikan rang undang-undang itu.

“Adalah sangat jelas kepada kami Anwar tidak dapat menunjukkan kepada umum yang beliau mempunyai bilangan majoriti.

“Masa saya dalam politik, selama 9 tahun walaupun tidak begitu lama tetapi mengenali pemain yang berbeza, kami (dengan restu pemimpin DAP) pergi ke hadapan untuk merundingkan CSA.”

Anwar mendakwa beliau mempunyai nombor pada pertengahan pilihan raya negeri Sabah, September 2020 iaitu tujuh bulan selepas Pakatan Harapan (PH) digulingkan.

Anwar pada 23 September mengumumkan kerajaan Muhyiddin tumbang.

Sambil membayangkan beliau mendapat sokongan beberapa ahli Parlimen BN, Anwar mendakwa beliau mempunyai sokongan yang cukup untuk membentuk kerajaan persekutuan baharu.

Sama seperti dakwaan yang dibuat pada 2008, Anwar bagaimanapun tidak dapat membuktikan majoriti dimiliki dan tidak menjelaskan kemudian mengapa membuat tuntutan itu.

Ong berkata titik permulaan Memorandum Persefahaman (MoU) bersejarah antara PH dan Ismail Sabri bermula daripada perbincangan CSA dengan pentadbiran Muhyiddin.

Beliau berkata rundingan CSA adalah perlu kerana pembangkang “tidak akan ke mana-mana” selepas kerajaan PH tumbang pada Februari 2020.

“Sebab rundingan dimulakan adalah kerana saya melihat pembangkang tidak ke mana dari segi mahu kembali berkuasa melalui beberapa jenis permainan ‘nombor’.

“Oleh itu, terdapat perbincangan yang membawa kepada tawaran Muhyiddin. Tawaran itu datang daripada perbincangan dengan Dr Marzuki Mohamad dan Tengku Zafrul Abdul Aziz.

“Di pihak DAP, Tony Pua dan saya sendiri. Kami mengambil risiko ketika CSA mula-mula dicadangkan.

“Sehingga saat akhir kami tidak pasti sama ada Muhyiddin akan membuat tawaran itu. Tetapi beliau melakukannya dan apabila pengumuman dibuat, saya dan Tony berusaha keras untuk mencadangkan kepada pemimpin DAP mengambil sedikit masa untuk mempertimbangkan tawaran itu. – 15 Mei, 2022.

INI ADALAH

APA BERLAKU

DI BELAKANG

TABIR

AMIN

INILAH FAKTA

MERAKAM SEJARAH

AMIN

BABAK SEJARAH

ADA SEJARAHNYA 

SENDIRI

KHALAS

RUNTUH RANTAH - MALAPETAKA CUACA

 


Jalan Gerik-Jeli teruk dan tidak selamat, kata MB Perak

KERAJAAN Perak membangkitkan isu mengenai keadaan Jalan Gerik-Jeli kepada kerajaan persekutuan berikutan sering mendapat rungutan daripada pengguna jalan raya sebagai teruk dan tidak memuaskan selain sering berlaku kemalangan jalan raya.

Menteri Besar Saarani Mohamad berkata beliau sendiri mengetengahkan masalah berkenaan dalam mesyuarat menteri besar, ketua menteri bersama-sama perdana menteri pada Februari lepas.

Beliau berkata kerajaan negeri sedar dan peka terhadap keadaan jalan berkenaan namun sebarang kerja-kerja penambahbaikan atau penyelenggaraan jalan adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Kerja Raya kerana laluan itu merupakan jalan persekutuan.

“Kalau ikut kepada janji dalam perjumpaan itu, memang sudah diambil kira dan akan ada peruntukan untuk membaiki dan selenggara jalan berkenaan dari Gerik ke Jeli,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Projek Ipoh Heritage Tourism di Padang Ipoh di Ipoh, malam tadi.

Beliau turut memberi pencerahan berhubung status jalan tersebut yang sebelum ini sering disalah tafsir oleh pengguna jalan raya sebagai jalan negeri.

“Kita ada dua jenis jalan iaitu jalan persekutuan dan jalan negeri. Ia melibatkan Perlembagaan, wang untuk negeri…kita akan guna untuk jalan negeri.

“Jadi, peruntukan untuk jalan persekutuan, kita tidak boleh mencampuri begitu, sama juga wang Persekutuan tidak boleh mencampuri jalan negeri, itu dalam Perlembagaan Negara.

“Tapi kita sentiasa lakukan tindakan susulan (isu jalan Gerik-Jeli). Sebab orang ramai tidak tahu mana satu jalan negeri dan jalan Persekutuan, kita sahaja yang tahu,” katanya.

Sebelum ini, terdapat banyak rungutan daripada pengguna jalan raya menerusi media sosial berhubung Jalan Gerik-Jeli yang dikatakan begitu teruk dan berisiko kepada keselamatan mereka. – Bernama, 15 Mei, 2022.


BERBILION

TAHUN ALAM

WUJUD DENGAN

AMAN DAMAI

AMIN

MANUSIA DATANG

BAWA GERGAJI

BAWA JENTOLAK

TEBANG BALAK

MUSNAH HUTAN

AMIN

HASILNYA

MALAPETAKA 

CUACA

AMIN

RUNTUH RANTAH

TENGGELAM MATI

PUNAH RANAH

AMIN

INI HANYA

PERMULAAN

KHALAS

JANGAN BALING PASIR KE PERIOK NASI

 Jangan terburu-buru tanam ketum, tunggu keputusan kerajaan, kata Mahdzir

PENDUDUK luar bandar di negeri ini dinasihatkan tidak terburu-buru mengusahakan penanaman pokok ketum di kawasan tanah milik mereka walaupun ada cadangan agar daun ketum dibenarkan dieksport ke luar negara bagi tujuan perubatan.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Mahdzir Khalid berkata penduduk sebaiknya perlu menunggu keputusan rasmi kerajaan persekutuan berkaitan perkara berkenaan yang setakat ini belum ditentukan.

“Kita boleh menjadi seorang yang positif dan progresif dalam urusan berkaitan dengan ketum tapi kita tunggulah sampai keputusan dibuat kerajaan. 

“Jadi kalau kata keputusan kerajaan nanti, jika dibenarkan (eksport daun ketum) barulah kita, bertindak mengikut lunas undang-undang ditetapkan,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis sambutan Aidilfitri Menteri Pembangunan Luar Bandar merangkap Ahli Parlimen Padang Terap di Kuala Nerang, Kedah hari ini.

Beliau diminta mengulas laporan berita mengenai kegiatan penanaman ketum yang didakwa berleluasa selain terdapat pembukaan kebun atau ladang ketum baharu negeri ini khususnya di daerah Padang Terap.

Mahdzir berkata penanaman pokok ketum oleh penduduk luar bandar khususnya di daerah ini sudah lama dijalankan namun beliau menolak dakwaan terdapat kebun atau ladang baharu dibuka.

Menurutnya, apabila terdapat cadangan agar daun ketum dibenarkan dieksport penduduk luar bandar atau penanam ketum melihatnya sebagai peluang untuk untuk mengusahakan tanaman tersebut.

“Jadi ia bukanlah pertambahan tapi apabila ada perkhabaran-perkhabaran baik walaupun belum tentu lagi kepastian ataupun kelulusan tapi pada mereka ia dianggap sebagai positif, jadi dia betulkan (menguruskan semula) ladang-ladang dia (yang sebelum ini tidak diuruskan),” katanya.

Dalam isu lain, Mahdzir berkata Yayasan Pelajaran MARA (YPM) telah menyalurkan bantuan persekolahan kepada 53,741 pelajar di seluruh negara  melibatkan peruntukan sebanyak RM4.1 juta pada tahun lalu.

Katanya, bantuan itu antaranya melibatkan bantuan kewangan secara sekali beri barangan dan kelengkapan persekolahan yang disumbangkan kepada pelajar kurang berkemampuan bagi memulakan sesi persekolahan.

“Bagi tahun ini, kita jangka jumlah peruntukan bantuan YPM yang sama akan disalurkan kepada pelajar kurang berkemampuan,” katanya. – Bernama, 14 Mei, 2022.JANGAN BUBUH

PASIR DALAM

PERIOK NASI

KAUAM TANI

AMIN

KETUM DAH

BANYAK DI TANAM

AMIN

MASALAH BUKAN

BILA NAK TANAM

TAPI GANGGUAN

UNTUK DIJADIKAN

MATA PENCARIAN

AMIN

MASIH  LAGI

GUNA HUKUM

BAGINDA QUEEN

AMIN

KETUM TERBAIK

DALAM DUNIA 

DATANG DARI

BUMI MELAYU

AMIN

JANGAN JADI

BANGANG 

NANTI MOSANTO

AKAN AMBIL ALIH

HAK MILIK 

DNA KETUM

KHALAS

AMARAN - WAJIB LIHAT WAJIB DENGAR

 

AMARAN

WAJIB LIHAT

WAJIB DENGAR

KHALAS

MAT LANCHOW

 
MAT LANCHOW

KHALAS

benlamen commented on

 "TAKTIK

 ALIH AGENDA"

mat lancau ini perasan diri lancau nya lebih besau pd lancau negro. itu pasai dia dok cabar sana cabar sini. tun m ramai panglima2nya. berdepan khairudin pun lancau matlancau kecut sampai hilang. kalau rasamasihbesau sangat,ngendeng2 lah dgn makbadak

Unknown commented on

 "TAKTIK 

ALIH AGENDA"

Wahai Isham Jalil, lu ni sapa sebenarnya. Ajak Tun M berdebat pasal ekonomi dan hala tuju negara. Kenapa tak ajak Tg Zafrul, Azmin dan sebagainya. Kàlau rasa nak idea Tun M untuk negara, bukan dengan cara debat. Lantik Tun jadi Pengerusi Majlis Pemulihan Ekonomi.