Rabu, 11 Julai 2018

GUA SUDAH CAKAP
LU CAYA
GUA UDAH

BILANG

ADA YANG

TAK CAYA


Jho Low flees Macau for China?

 | July 11, 2018
A news report says the businessman is believed 
to have travelled by car or private jetPETALING JAYA: Fugitive Malaysian businessman Low Taek Jho is believed to have fled Macau and is now in mainland China amid intensified efforts by Malaysian police to arrest him.

He is believed to have travelled by car or private jet. Quoting security sources, South China Morning Post said the exact whereabouts of Low, commonly known as Jho Low, remained unclear.

“It is almost without doubt safe to say that Low is now on the mainland. In fact, that is probably one of the reasons he came to Macau in the first place,” the source was quoted as saying.

The businessman is accused of corruption, bribery and money laundering by law enforcement agencies in several countries in connection with the 1MDB financial scandal

GUA BILANG

JHO LOW

AGEN 

CHINA MERAH

BUAT PROJET

 HUTANG

KEMUDIAN

TANAH 

MELAYU

TERGADAI

LU LUPA 

 RAFFLES?

LU LUPA

MACAM

 MANA

SINGAPURA

TERGADAI?


------------------

FORUM DEWAN BAHASA PUSTAKA
BUKAN INI

SAJE YANG

GUA CAKAP

BP perlu hapus budaya bodek
KUALA LUMPUR: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) perlu menghapuskan budaya bodek untuk memastikan institusi itu dapat terus menunaikan tanggungjawab ulungnya dalam memartabat dan memperkasa bahasa Melayu.

Aktivis politik, Hishamuddin Rais yang menyifatkan DBP 'mati pucuk' yakin situasi itu boleh diubah jika budaya bodek yang memusnah dan 'membongsaikan' fitrah Melayu dihapuskan.

Antara yang disentuh ialah mengenai budaya bodek institusi bahasa itu yang tidak pernah mempersoal mengapa UMNO atau United Malay National Organization tidak menggunakan nama Melayu.

Katanya, ini berlaku disebabkan budaya bodek dan yang banyak membebalkan orang Melayu.

"Malah saya lihat Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggunakan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris sedangkan ia tidak boleh berlaku.

"Begitu juga ketika Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menggunakan bahasa Mandarin (dalam kenyataan rasmi) tetapi DBP langsung tidak memberi komen mengenainya.

"DBP sebagai institusi penting untuk pembudayaan negara bangsa, perlu bangun dan hidupkan kembali semangat Keranda 152," katanya pada Forum Memperkasa DBP Menuju Malaysia Baharu di Menara DBP, malam ini.SOHEH

GUA TAK

MENCARUT

-----------------

APA MAKNA BERITA INI?
APA
MAKNA BERITA

INI?PRK Sungai Kandis: Umno cadang tanding atas tiket sendiri

Timbalan Presiden Umno Tuan Haji Mohamad Hasan  mencadangkan agar Umno bertanding Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Kandis atas nama parti itu sendiri bagi melihat sejauh mana penerimaan rakyat terhadap parti itu dalam senario politik semasa.

Bagaimanapun, katanya keputusan sama ada Umno akan bertanding atas tiket sendiri atau Barisan Nasional (BN) di PRK berkenaan bergantung kepada hasil perbincangan mesyuarat peringkat tertinggi BN.


MAKNANYA

GEROMBOLAN

DAH LINGKUP

MAKNANYA 

YANG 

TINGGAL  

HANYA

TUNGGUL

KAH  KAH KAH

------------

JAMBATAN DIBAKAR
BELOT
LAMBAT 

BAKAR

JAMBATANRais Yatim: Umno tetap parti haram

Rais Yatim mengulangi pendiriannya bahawa Umno tetap parti haram meskipun sudah mengadakan pemilihan baru-baru ini.
Bekas veteran Umno itu berpendapat surat penangguhan daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) tetap tidak boleh dikira sehinggalah mahkamah memberi suatu penghakiman yang sahih.


KALAU BAKAR

AWAL BOLEH

JADI TUAN

SPEAKER

DEWAN 

RAKYAT

------------------

EDI WANG LACHAU TAK NAIKEDY WANG

LACHAU 

TAK NAIK
Seperti yg diriwayatkan sendere oleh Chedet.. ketika usia nye cicah 90.. walaupun tampak sehat dan ranggi tapi dah tak boleh stim. Eddiwang yg kerjenye keluar masih hostipal.. badan pong tetiba kurus. Boleh STIM lagi ke.. mintak diriwayatkan. Chik TaT.. kalau lanchow dah tak naik.. apo hookomnye tenggok pompuan? on 
EDI WANG NAIK STIM
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 7/11/18
siapa lantik lokman adam jadi pemantau kerajaan malaysia baharu? kah! kah! kah! kah! on EDI WANG NAIK STIM


------------------

COMBIEN DE SHIT
LESE MEJESTE

BIEN SUR

ENCOLEZ 

VOUS 


COMBIEN 

PAR KILO

ACHETER

LE SHIT

Cadang gubal undang-undang ‘Lese Mejeste’

KOTA BHARU - Persatuan Orang Kota Bharu (POKB) hari ini menggesa agar Kerajaan Pakatan Harapan menggubal undang-undang ‘Lese Mejeste’ seperti diamalkan Thailand.

Presidennya, Tuan Haji Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohamad berkata, Lese Mejeste merujuk sebuah undang-undang mengenai tutur kata atau tindakan menghina raja yang tidak dilakukan sewenang-wenangnya oleh mana-mana rakyat.


SI TUAN AJI

TRES BIEN

PUTTA MADRE

ENCULEZ VOUS

-----------------

LIMA KES PEMBUNUHAN


 


MERAKAM SEJARAH  

NAJIB DAN LIMA

KES PEMBUNUHAN


‘  Dia ni desprate… dia akan lakukan apa sahaja…dia tahu dia akan masuk penjara…’

Sekali lagi Mahathir mengunakan perkataan - desprate. Ini kata-kata pembukaan Mahathir tiga hari sebelum Rabu 9 Mei 2018. Mahathir membuka surah apabila  saya bertanya ..’ Tun.. what is your reading now? Apa keadaan sekarang?’
Saya bertanya dihadapan Mat Sabu, S.Husin Ali, Khairul Anwar a.k.a Jonah. Ini pertemuan war room PKR dengan Mahathir dirumah kediaman Mahathir di The Mine pada jam 7.45 petang Ahad 6 Mei 2018 tiga hari sebelum mengundi.

‘ Betul ke … dah ada senarai tangkapan …’ S. Husin menimbulkan tentang senarai orang yang akan ditangkap oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). S.Husin telah menimbulkan pekara ini dalam perbicangan war room PKR. Mahathir tidak menjawab.

‘ Dia desprate…’ Sekali lagi Mahathr menggunakan perkataan desprate. Desprate dalam Bahasa Melayu ertinya terdesak. Dalam lain perkataan ertinya tertekan. Dalam istilah perubatan  Si Najib ini sedang sesak nafas. 

Justeru dari bacaan Mahathir  Si Najib ini sedang  terdesak dan sesak nafas. Sosok yang terdesak dan sesak nafas akan melakukan apa sahaja untuk terus hidup bernafas. Dalam hal ini bacaan Mahathir tepat sekali.

‘ Dia terlibat dalam lima kes pembunuhan..’ 

Kami semua senyap sabentar apabila Mahathir berkata sademikian. Kami berpandagan sesama sendiri. Kami semua sedar keterlibatan Najib dalam beberapa kes pembunuhan. Kes-kes  pembunuhan ini menjadikan Najib terdesak. 

Bila Mahathir membuka mulut tentang kes bunuh kami senyap. Kami mahu dengar apa lagi yang Mahathir tahu dan akan buka kepada kami. Saya membuka mata dan memasang telinga. 

Selain dari kes curi duit 1MDB - kes bunuh Altantuya terus menjadi kes latar belakang jenayah Najib. Kes bunuh ini lebih senang  difahami oleh Mak Cik dan Pak Cik Felda. Bunyinya pun sensasi. Justeru anak semua bangsa sedar jika Najib kalah maka Najib akan masuk penjara - tanpa mengira apa kes.
Tapi pada petang itu bukan kes bunuh yang ingin kami tuntaskan. Kami datang bertemu Mahathir untuk meneliti kali akhir stratiji PRU14. 

S.Husin seorang ahli akademia - meneruskan budaya akademia -  telah menuliskan keputusan  war room PKR dalam sakeping kertas A4. Kertas ini diberikan kepada Mahathir. Mahathir membelek, membaca  dan menyimpan kertas ini.

Kami terus berbincang.

Untuk saya yang amat penting ialah garis - Jangan Concede - jangan terima keputusan  PRU14 kerana ditipu. Saya telah berjaya menghasut dan meyakinkan  war room PKR untuk menerima garis ini. Saya telah juga menghasut Mahathir  untuk menerima stratiji ini. Justeru dalam nota A4 yang disampaikan oleh S.Husin kepada Mahathir  isinya terus  memperkokohkan lagi  stratiji jangan concede.

Hakikatnya pada petang itu tujuan pertemuan ialah untuk menjalinkan kesefahaman antara pandangan war room PKR dengan stratiji induk Pakatan Harapan. Diharapkan  stratiji  tidak sampa larau. Langkah dan  tindak tanduk  dalam rentak yang sama. Dan  tidak ada percangahan langkah. Amin

‘... Akan melakukan apa sahaja…’  bunyi ayat yang diucapkan oleh Mahathir pada petang itu terus berdesing dalam telinga saya.

Ayat ini menjadikan saya gerun dan agak takut. Apakah  ada yang tersorok dalam saku orang yang terdesak. Apakah  akan berlaku huru hara? Apakah akan berlaku benterokan? Apakah  akan berlaku kacau bilau?

Saya cukup yakin Najib memilih Rabu 9 Mei 2018 sebagai hari mengundi PRU14 dengan niat jahat.  Tarikh ini sengaja dipilih. Empat hari sesudah mengundi ialah 13 Mei. Tarikah  13 Mei ini selalu digunakan oleh United Malays  National Organisation untuk menakut-nakutkan anak semua bangsa.

Dari pandangan sejarah tanah air kita - 13 Mei 1969 adalah sejarah hitam. Hari pergaduhan Bani  Melayu yang tidak puas hati dengan Bani Cina. Ini berlaku tiga hari  sesudah PRU3  yang dijalankan pada 10 Mei 1969. 

Apakah Najib mahu mengulangi pekara yang sama saperti yang telah dilakukan oleh Razak Hussein ayah Najib sendiri. Pekara ini terlintas dalam kepala saya. Malah pekara ini masuk ke dalam banyak kepala anak semua bangsa di Malaysia apabila PRU dijalankan.

Saya juga telah diberitahu oleh Sosok Rujuk Bersih - Dr. Lim Chin Huat tentang - Auntie Maggi Mee . Ramai tidak sedar tentang apakah  dia  Auntie Maggi Mee. Ini sebenarnya adalah kempen saraf yang dijalankan secara tersusun oleh  parti cukong Malaysian  Chinese Association - MCA

Secara senyap-senyap Mak Cik, Ah Soo dan Auntie telah digalakan untuk membeli dan menyimpan maggi mee. Ini sebagai persediaan menyimpan makanan jika berlaku darurat sesudah PRU. Saperti yang berlalu pada tahun 1969 dahulu. Atau jika berlaku kacau bilau dan ada  arahan berkurung. Maka  maggi mee menjadi  penyelamat. 

Sabenarnya perang saraf parti  cukung ini telah dilakukan disetiap PRU dengan efektif.  Bani Melayu tidak menyedari  hal ini. Semuanya berjalan dengan senyap.

 Jelas  MCA  juga telah menggunakan hantu 13 MEI sebagai alat perang saraf. Mak Cik, Ah Soo dan Auntie akan merasa takut dengan  kacau bilau dan porak peranda. Susana ini akan digunakan untuk mendorong mereka mengundi kuasa yang sedia ada i.e Barisan Nasional. 

Justeru - beberapa hari sebelum mengundi kita terdengar Najib bersuara - mengingatkan tentang kestabilan.  Kestabilan lawannya ialah kacau bilau. Suara  Najib yang  meminta kestabilan ini bertujuan untuk  membantu  perang saraf Auntie Maggi Mee yang dipasang oleh MCA.

Sila ambil perhatian - Lima hari sesudah mengundi bulan puasa sampai. Jika ada demo bantahan - kerana Najib menipu - hanya akan akan berlaku  dalam masa lima hari - sebelum puasa sampai. Bila puasa bermula bantahan ke jalan raya akan gagal.

Semua ini telah dirancang dengan jahat oleh Najib.

Akhirnya perbincangan petang itu kembali kepada agenda lama - dimana hendak berkumpul ketika undi sedang dikira. 

‘ Orang ramai boleh  berhimpun di Padang Emcorp Mall. Ni tak  jauh dari pejabat Bersatu..’  Mat Sabu bersuara memberi cadangan.  Pandangan Mat Sabu ini telah lama dilambung-lambung.

‘ Di Amcorp Mall kita boleh buat bilik gerakan…pasti ada bilik untuk disewa…’ Tambah Mat Sabu. 

Kali ini Mahathir tidak lagi mencadangkan Putrajaya. Kelihatan Mahathir bersetuju. Saya mengambil ini sebagai keputusan akhir dimana penyokog Pakatan Harapan akan  berhimpun pada malam mengira undi.

‘ Tun kena beritahu Azmin kerana semua ini memerlukan bujet..’ Saya membuat cadangan kerana war room kami tidak memiliki dana. Mahathir saperti biasa hanya mendengar.

Semua tuntas. Pada malam mengira undi orang ramai akan dijemput untuk berhimpun di padang Amcorp Mall. Untuk saya padang Amcorp Mall pilihan stratijik. Ini kawasan terbuka. Jika aparacik Najib datang menyerang  kami  boleh melarikan diri ke setiap arah. Kami telah mengenal wilayah ini berbanding dengan wilayah Putrajaya yang pada awalnya dicadangkan oleh  Mahathir.

Kawasan terbuka ini membantu. Kami yang berhimpun boleh dilihat dari semua sudut. Padang Emcorp Mall ini juga dikelilingi oleh kawasan perumahan kelas menengah  Petaling Jaya. Ini waduk empangan  penyokong tegar Pakatan Harapan.
Tidak jauh dari padang ialah ibu pejabat Parti Bersatu. Jelas kami diwilayah selamat.

Kami minta diri satelah  lebih dari satu jam berbincang. Mahathir pula ingin menyiapkan tulisan dan bersedia untuk bercermah di Gombak. Saya terus menyelinap ke  Cheras berkempen untuk Saudara Fung Kui Lun. 

Pada 8 Mei 2018 - sehari sebelum mengundi keadaan kelihatan  tenteram. Semua yang wajib disusun telah disusun.   Najib dan kuncu-kuncunya kelihatan dalam keadaan bertahan.

Satu demi  satu - Najib  terus diserang. Poster muka Mahathir yang dipotong menjadi heboh. Dunia siber tak henti-henti memainkan isu ini.

Dalam masa yang sama  MCA dengan niat untuk memenangi undi Cina telah memaparkan gambar pemimpin MCA bersalaman dengan pemimpin China Merah. Gambar  billboard ini menjadi tular. Imej ini  menaikkan kemarahan Bani Melayu  yang  semakin yakin bahawa Najib akan menggadaikan Tanah Melayu kepada China Merah.

Lalu timbul pesoalan hakiki - kalau muka Mahathir tidak dibenarkan muncul dalam poster kempen mengapa muka Xi Jinping  dari China Merah dibenarkan? Bani Melayu makin naik darah. Amin.Hari hari akhir sebelum mengundi populariti Mahathir terus mengatasi Najib -  dari segi sokongan dan pengikut. Seminggu sebelum hari mengundi Face Book Mahathir mendapat 1.22 juta interaksi. Najib hanya mendapat 651.672 interaksi. Jauh ketinggalan. Malah Kelab  Che Det mendapat  651,504 hampir mengatasi  Najib. 

Pada hari Selasa Mahathir pulang ke Langkawi. Kali ini jet pribadinya  telah tidak lagi menjadi isu. Pada malam Selasa sehari sebelum mengundi Mahathir membuat ‘ face book live’. Manakala Najib muncul di TV3. Satu Malaysia sedang membuat pilihan.

Pada malam yang sama ketika saya sedang menikmati toseh di Bangsar Utama tetiba saya mendapat  panggilan talipon. Panggilan  dari kenalan lama  dari New York.  Selain dari bertanya khabar saya nyatakan  kepada kawan lama saya ini satu kesilpan Department of Justice America (DOJ).

‘ Kalau dulu…DOJ tidak mengunakan MO1 dalam dokumentnya…. Najib telah lama bungkus… Kalau DOJ menyebut nama Najib dalam dokumen itu… kerja kami dah lama selesai…’ Kami sesama terbarai ketawa. 

Di New York entah pukul berapa. Kawan saya itu nak tahu sapa akan menang. Jawapan saya cukup jelas. Pakatan  akan menang PRU14 kecuali ditipu. Dalam Bahasa Inggeris - Pakatan have won.

Tetiba saya mendapat satu lagi pangggilan talipon. Kali ini paggilan tempatan. Dari hujung talian ada suara memberitahu bahawa war room di Emcorp Mall dibatal. Kita beralih ke ke Hotel Sheraton. 

Wow…kenapa ini berlaku? Tunggu  minggu hadapan. (tt)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-10-45
------------

SIAPA BELOT?


BELOT
SIAPA BELOT?
MUSTAHIL INDONESIA
DENGAN TIGA RATUS JUTA
PENDUDUK
BOLEH CEKUP JAMAL
DENGAN
BAGITU SENANG SEKALI
TAK SAMPAI
SATU BULAN
JAMAL DAH KENA TANGKAP

MALAH POLIS TERUS MASUK
KEDAI GUNTING RAMBUT

PASTI ADA
PEMBELOTAN

SOALANNYA SIAPA?
SIAPA JUAL JAMAL?
SIAPA BERI 
NO PONE JAMAL
PADA PDRM?
SIAPA BERITAHU PDRM
JAMAL ADA DI JAKARTA

TANPA PEMBELOTAN
MUSTAHIL 
JAMAL DICEKUP
DENGAN CEPAT
----------------

AGEN CIA
AGEN CIA
Dengar cerita kes geng agen cia pun akan meletup. Sudah pindah kl sbb ada report. Betul ker tt? on KELUARGA CEKAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/10/18

Indo
--------------

JANGAN JADI LOKMAN ADAM

JANGAN JADI

Barang rampasan bernilai lebih 1 billion siapa punya? Mana satu jawapan yang betul. Derma Mak Cik Kiah di Jasin. Menabung sejak kecil. Beli dulu bayar kemudian. Beli tapi tak akan bayar. Hadiah Tok Arab kaya. Hadiah Jho Low. Window shopping tengok tak beli. Beli guna duit money laundering. Curi melalui 1MDB. Curi guna bomoh toyol. Dapat percuma selepas mengaku puasa. Korek akaun cucu Junior Saver. Semua harta dalam gua Lokman Adam yang punya. on SAPA LOKMAN ADAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/10/18

LOKMAN 

ADAM
Selokman-lokman.. Lokman Adam ni.. masih ada gunanye pada Najib. Cara nye.. Lokman mintak derma.. Najib ulur 500,000.. Lokman derma balik kat Najib. Kata Lokman rakyat yang bagi. Najib bebuat terharu.. yang rakyat, terutama Puteri UMNO masih stim dekat dia. on
 NASEHAT BAIK
panglimo potaseh
on 7/10/18

-------------------

EDI WANG NAIK STIMEDI WANG

NAIK STIM
KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH woit!!! kini terjawap susah persoalan kenapa hadi selalu ponteng sidang parlimen. kahkahkah rupa2nya sebab dia tak sanggup nak pandang YB cina dap yg tak tutup aurat.. haram woii kahkahkah. semoga hadi terus kekal ponteng parlimen dan kekal duduk dalam rumah, tak payah susah2 melawat kawasan parlimen marang sebab takut terpandang pompuan tak tutup aurat.. woitt huntong laa. on 
MAT BINGAI JUAL AGAMA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 7/11/18

relax---------------