Selasa, 3 Mac 2020

FALSAFAH - JANGAN AMBIL POTFALSAFAH 

JANGAN AMBIL POT

--------

PANGLIMO PONING KEPALOPANGLIMO DAH

PONING KEPALO
Dunia water world wujud 3,OOO juta tahung dulu ..Danisor 65 juta tahung dulu ..Penghulu Lengong Perak 65,OOO tahong dulu ..Nabi Adam 7,5OO tahung dulu ..poning den 
on 
ILMU 
ASAL USUL MANUSIA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 18:28

S

=======

BERJAGA JAGA
SESAMA

BERJAGA JAGA

Malaysia lapor 7 kes baharu Covid-19

TUJUH kes baharu Covid-19 di Malaysia dilaporkan hari ini, membawa kepada jumlah kes positif sebanyak 36 kes.

Pengumuman itu dibuat oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, hari ini, selepas beliau hadir mesyuarat dengan pegawai Kementerian Kesihatan, Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), Majls Keselamatan Negara, Jabatan Imigresen dan pegawai kanan kerajaan lain.

“Dengan tujuh kes baharu dilaporkan hari ini, terdapat 36 kes di negara ini, yang mana 22 daripadanya sudah pulih,” katanya.


----------

PANDANGAN SALAH

PANDANGAN SALAH
Orang Melayu senang saja, nak sokong kena huluq, kena bagi barang dapur free, rumah free hutang Tak payah bayor, tol free minyak free Tak mahu kerja semua nak free lah, warga asing Ada buat kerja, sapu jalan kutip sampah, jadi haha, jadi polis army pun boleh bagi kontrak Kat Nepal kah kah kah, 
masalah sekarang Muhyiddin sanggup kah? Berani macam Najib ? Bila Tak kuat kena kow tim dengan geng penyamun dan ularmak ? Apa pun matlamat menghalalkan Cara, everything is fair in war...kata omputih
 kah kah kah 
on 
INI FAKTA SEJARAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/03/20

Bro, d
-------------

FADIAH NADWA
FADIAH NADWA

Fadiah Nadwa diangkut polis - bahgian dri sebuah prjuangan yg memerlukn pengorbanan. Asas agama Muhammad saw adalah Tauhid brsanding Iman. Iman itu apa ye ? Membenarkn yg Benar dan Yg Salah itu Salah dlm sosial budaya alam brpaksikn Tauhid Pemilik Alam Semesta. 
Solat,Puasa, Haji dll harus brmula dgn Tauhid kemudian menuju KeImanan. Mana-mungkin brSolat brpuasa brhaji tanpa Tauhid bersanding KeImanan. Iblis hanya brjanji menyesatkn manusia dlm juzu Tauhid. Menyamun menipu zalim brkhianat tidak ada dlm daftar Iblis yg ada hanya menyekutukn Allah. 
on 
SALUT FADIAH
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 03/03/20

Bro,------------------

HANYA KEBENARAN


HANYA KEBENARAN

Isham, Lu Masih nak kelentong gwa? 
Cukup lah, gwa dah serik dengar putar belit Lu.
 on 
MEMILIH IMAM
 DALAM KAPAL LANUN
Anonymous
on 03/03/20


tengok astro awani mlm ni,
TT nak umumkan najib dan rosmah dah bersih ������
 on 
MEMILIH IMAM 
DALAM KAPAL LANUN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/03/20

Yan

'-----

TOK LEBAI BERSILAT

TOK LEBAI 

BERSILAT

Bagi Can Tok Tok Lebai pulak pegang jawatan jawatan penting. Nak tengok jugak macam mana tok tok lebai bersilat. 
Kah Kah Kah 
on 
MEMILIH IMAM 
DALAM KAPAL LANUN
Publish | Delete | Spam
Pak Aji
on 03/03/20

Br
---------

KHIANAT NI KUEH KE?
KHIANAT INI

KUEH KE?
Baru sekarang cakap KHIANAT? Bang Non tak khianat di Kongres? Bang Non tak arah utk khianat masa awal kemenangan? Bang Non tutup khianat dgn zikir zakar.
 on 
TEPAT 
BETUL BENAR
Unknown
on 03/03/20


YANG N
-----------

ILMU ASAL USUL MANUSIA
KEKUATAN ILMU

KAJI KAJI SELIDIK

BUKAN LOPONG

MENDENGAR 

LABON CERITA 

Earth may have been a 'water world' 3bn years ago, scientists find

Chemical signatures in ancient ocean crust point to a planet without continents
Para saintis telah menemui bukti bahawa Bumi diliputi oleh lautan global yang menjadikan planet ini menjadi "dunia air" lebih daripada 3bilion  tahun yang lalu.

Tanda tangan kimia Telltale dilihat dalam sebahagian kerak samudera purba yang menunjuk kepada sebuah planet yang tidak mempunyai benua, tapak daratan terbesar di Bumi.

Jika penemuan itu disahkan oleh kerja-kerja masa depan, mereka akan membantu penyelidik untuk memperbaiki teori mereka di mana dan bagaimana kehidupan sel tunggal tunggal muncul di Bumi, dan apa yang dunia lain boleh dihuni.

"Bumi awal tanpa benua yang muncul mungkin menyerupai 'dunia air', menyediakan kekangan alam sekitar yang penting terhadap asal usul dan evolusi kehidupan di Bumi, serta kewujudannya di tempat lain," kata ahli sains dalam Geosains Alam.


BAGAIMANA

MANUSIA WUJUD

JADI MANUSIA

DI BUMI INI

PERSOALAN

HAKIKI  

BERKURUN KURUN
----------

INI FAKTA SEJARAH


INI FAKTA

SEJARAH
Sekarang baru fikir khianat. Bang Non lantik orang kalah pijak orang menang itu suci. Bang Non ajak UMNO bentuk kerajaan 10hb Mei 2018 itu pintu main jubor. Sudah laa Bang Non.. 
on 
TEPAT 
BETUL BENAR
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 03/03/20

YA
----------

KENG TETAP KENG
KENG TETAP KENG

Sementara itu, ahli2 Keng di mahkamah sudah bertukar menjadi non-Keng. 
on 
KENG DAN 
FAKTA SEJARAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20


TT, yang ni KENG ke atau salah satu dari projek Daulah Terpendam? 
on 
KENG DAN 
FAKTA SEJARAH
hamim
on 02/03/20

TT
----------

SALUT FADIAH
SALUT FADIAH
Woi isham.. Baca berita awek gebu kau Fadiah Nadwa Fikri dah kena angkut polis... kau tak pi tolong dia?? 
on 
SEMUA IRON LADY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

TT---------

MEMILIH IMAM DALAM KAPAL LANUNMEMILIH IMAM

DALAM KAPAL

LANUN


Jaminan kerajaan bersih sukarkan Muhyiddin bentuk Kabinet

R Muhyiddin Yassin untuk membentuk Kabinet yang bersih dan berintegriti mungkin memerlukan sedikit masa kerana ia dirumitkan oleh ahli Parlimen Umno yang berdepan pelbagai tuduhan jenayah dan penyokong yang menuntut jawatan tertentu.

Janji itu dibuat sehari selepas perdana menteri kelapan itu mengangkat sumpah, menggantikan Dr Mahathir Mohamad yang masih mendakwa mempunyai majoriti untuk merampas semula jawatannya.

“Semua orang jangkakan mendapat jawatan yang diimpikan, tetapi kenyataan Muhyiddin meranapkan kemungkinan untuk menamakan beberapa pemimpin utama,” kata sumber dalam kerajaan.

“Ini bermakna senarai muktamad akan lewat kerana mereka yang bersih atau tiada sebarang kes mahkamah ini tidak ramai.”

Berbeza pula dengan Dr Mahathir, beliau hanya mengambil masa tiga hari untuk menamakan Kabinet asas yang terdiri daripada timbalan perdana menteri dan tiga lagi menteri bagi potfolio utama selepas mengangkat sumpah sebagai perdana menteri pada 10 Mei 2018. Sepuluh lagi anggota Kabinet diumumkan pada 21 Mei dan selebihnya pada 2 Julai 2018.

Kerajaan Perikatan Nasional Muhyiddin terdiri daripada Bersatu; bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali; Barisan Nasional yang terdiri daripada Umno, MCA, MIC dan PBRS; serta PAS. Gabungan Parti Sarawak (GPS) pula menyokong tetapi tidak menyertai perikatan baharu itu.

Pemimpin-pemimpin setiap parti di atas berkata terpulang kepada Muhyiddin untuk menyusun Kabinet tetapi The Malaysian Insight difahamkan beberapa orang daripada mereka sudah mengemukakan tuntutan khusus atau mengharapkan jawatan penting.

Pertuduhan jenayah dihadapi Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi lebih banyak berbanding bekas perdana menteri Najib Razak.
Timbalan Zahid, Mohamad Hasan pula bukan ahli Parlimen, manakala tokoh lain seperti Khairy Jamaluddin, Hishammuddin Hussein dan Tengku Razaleigh Hamzah tidak memegang jawatan tertinggi dalam parti. Hanya Ismail Sabri Yaakob satu-satunya ahli Parlimen yang berada dalam Majlis Tertinggi Umno.

Umno juga berpuak-puak, dan Muhyiddin perlu berdepan cabaran ini untuk memilih daripada kalangan mereka untuk dimasukkan dalam Kabinet.

“Semua puak dalam Umno mahukan tempat dalam Kabinet,” kata sumber parti itu.

Muhyiddin, 72, perlu juga memuaskan hati kumpulan Azmin dengan jawatan kanan selain memenuhi permintaan penyokong dari partinya sendiri, Bersatu.

“Mereka tidak alih sokongan kepada Muhyiddin dengan percuma. Semuanya mengharapkan balasan,” kata sumber dalam kerajaan, sambil menambah Muhyiddin tidak akan berdepan masalah dengan ahli Parlimen dari PAS.

“PAS akhirnya menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan. Ini sahaja satu pencapaian besar bagi mereka.

Selain daripada isu Kabinet, Muhyiddin perlu mencari peguam negara baharu selepas Tommy Thomas meletak jawatan pada Jumaat lalu. Ini penting kerana ini akan menentukan sama ada pertuduhan ke atas ahli Parlimen Umno akan diteruskan atau tidak.

Perdana menteri yang memulakan tugasnya semalam bertemu ketua polis negara dan panglima angkatan tentera, dan akan mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua jabatan kerajaan pada minggu ini.

Dalam ucapan khasnya semalam, Muhyiddin berikrar akan memberi keutamaan kepada mengutamakan integriti, tadbir urus yang baik, pendidikan, penjagaan kesihatan dan menangani isu kos sara hidup.

Beliau turut memberi jaminan akan meneruskan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 yang dimulakan oleh Pakatan Harapan untuk melonjakkan ekonomi negara dan merapatkan jurang pendapatan rakyat. – 3 Mac, 2020.


UNTUK STABIL

SENANG AJE

KAH KAH KAH

YANG WAJIB

BERHIJRAH

KE SUNGAI BULUH

WAJIB TERUS

DIHANTAR KE

SUNGAI BULUH

KAH KAH KAH

JANGAN HEEK 

JANGAN HOOK

AMIN KHALAS

------------

KUASA KAUM KAPITALIS

KUASA KAUM

KAPITALIS
Maka benarlah sabda tt selama ini.latar belakang kuasa adalah wang.kudeta tempohari berlatarkan kapitalis.sailang mailang kerana plus hiway tak jadi dijual.begitu juga hayatnya panglima siamang gagap, kerananya aset air dibuatnya percuma,begitu juga gadafi,rumah warga dan air percuma. 
on 
TUNGGU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

kal

--------

KUEH PAU SINGAPURA

KUEH PAU

SINGAPURA

TAK LAKU


Singapura yakin hubungan dua hala negara terus berkembang


PERDANA Menteri Singapura Lee Hsien Loong menzahirkan keyakinan beliau yang hubungan dua hala akan terus berkembang dan subur di bawah kepimpinan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri Malaysia.

Beliau berkata demikian dalam surat ucapan tahniahnya kepada Muhyiddin hari ini.

KAH KAH KAH
---------

BERTERUSAN

BERTERUSAN

Pernah ke Lee Van Cleef menang?
 Selalunya Clint Eastwood je yg menang
 on 
TUNGGU
Anonymous
on 02/03/20

Next change. 
Coffin for a Gunfighter 
on 
UNTUK 
BEBERAPA RINGGIT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

Bro I

------------

MENERUSKAN KERJA

TERUS BEKERJA

KPN bertemu Dr Mahathir

KETUA Polis Negara (KPN) Abdul Hamid Bador hari ini bertemu bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) di Putrajaya.

Pertemuan itu berlangsung lebih sejam dan Hamid, yang disapa pemberita yang menunggu di luar yayasan itu ketika meninggalkan YKP, bagaimanapun tidak menjelaskan tujuan pertemuan tersebut.

Dr Mahathir berada di YKP sejak kira-kira 9.50 pagi, sebelum dilihat keluar pada kira-kira 12.35 tengah hari dan kembali pada kira-kira 2.30 petang.


TETAP BEKERJA

MENERUSKAN

KERJA

KHALAS


-----------

YOUNG SYEFURA BUKAN FOREVER YOUNG
YOUNG SYEFURA

BUKAN

FOREVER YOUNG
Sekali pandang mesti ramai suka ForeverYoung dari Babyrina.Tapi bukan Babyrina yang femes zaman awal2 internet dulu. Kalo Babyrina to ForeverYoung pun kalah.. 
on 
SEMUA IRON LADY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

Ka
-----------

KECEWA


KECEWA
Gua paling kecewa ngan madey, anwar, muhyiddin, najib, zahid, hadi, nik amar, azmin, cikgu pa spender, isa samad, shahir, rosmah dan Isham TT. Takat ni gua berpuas hati ngan Mat Over je. 
on 
KENG DAN 
FAKTA SEJARAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

His
----------

JANGAN GOPOH

JANGAN GOPOH

Sabar kena patuk, 
tak sabar pun kena patuk jugak. 
Kah kah kah 
on 
SABAR KARO
Pak Aji
on 03/03/20

U cakP bole la... Dulu masa Tun Hussein atok lu tu ada sabar... Tun H balik je Dri berubat semua dah tukatmilik... Ptooi..
 on 
SABAR KARO
Publish | Delete | Spam
Sniper
on 03/03/20

Dal

---------

CLINT KAYU TIMURCLINT KAYU TIMUR

Nak tengok Tuan Haji Clint Eastwood sengkelet orang main pintu belakang, Lu tengok THE GAUNTLET .. 
on 
UNTUK 
BEBERAPA RINGGIT
panglimo potaseh
on 03/03/20

GO AHEAD and make my day ..CLINT EASTWOOD AKA MAHATHIR... 
on 
MAKIN MEREBAK
Publish | Delete | Spam
abbasziae
on 03/03/20

U------------

TEPAT BETUL BENAR


TEPAT BETUL 

BENAR SAHEH

Sekadar melepaskn gurindam jiwa pengobat luka. PH terburai atas silap sendiri. Perang dalaman -brhujung Menang jdi arang kalah jdi abu. Paling sadis pimpinan PH mabuk ketum dgn jawatan hingga gagal mencium langkah Azmin Dan Mahyudin.  Sengketa Atok dan Abam dlm PH hanya Satu juzuk manakala juzuk lain diabaikn. 
Atau mereka sedang dibuai mimpi dgn kerusi empok dgn kata lain bagaikn - Kadok Naik Junjung- atau Hanya cakap berdegar - tahi tersangkut digelegar. Klo bodoh belajar dgn orang pandai. Klo tak tahu bertanya jgn pura-  pandai. Akhir kalam - Jgn Tangisi Tumpahnya Susu.
 on
 ADA KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 02/03/20

Dal------------

GARIS SARAWAK


GARIS SARAWAK

Kah kah kah.... Abg jo takut lambang dacing tu je. Jika join PH, PRN thn depan GPS lwn lambang dacing. Nenek kt kpg masih tgok dacing. Kalau sokong PN, PN takde kerusi kt SWK. 
So dlm PRN nanti GPS lwn PH...senang bh tu. Jgn haraplah GPS nk bagi kerusi kt PBBM. Pilih PH, PKR & DAP ada kerusi kt swk...so masa nk undi nanti takkanlah parti SUPP nk share dgn PKR - DAP...sik logik bah. 
on 
NASIONALISMA SARAWAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:43

k------------