Jumaat, 6 Ogos 2021

SIAP SIAGA MENGHADAPI KERENAH CHINA MERAH

 


SIAP SIAGA

MENGHADAPI

CHINA MERAH

KHALAS 

MENTERI MUHYIDIN LETAK JAWATAN

 


SOSOK SETIA

PADA PARTI

AMIN

BUKAN GILA

NAK JADI MUNKEE

AMIN Noraini akur keputusan parti, letak jawatan menteri pengajian tinggi

NORAINI Ahmad mengumumkan peletakan jawatannya sebagai menteri pengajian tinggi yang berkuatkuasa serta merta hari ini.

Ahli Parlimen Parit Sulong itu berkata peletakan jawatannya itu berdasarkan keputusan Majlis Kerja Tertinggi Umno pada 3 Ogos untuk menarik sokongan kepada kerajaan dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

“Saya sebagai Ketua Wanita Umno, akur dengan keputusan parti dan meletak jawatan sebagai Menteri Pengajian Tinggi, Ahli Jemaah Menteri Kerajaan Persekutuan berkuakuasa serta merta.

“Keputusan parti akan dilaksanakan ketika Parlimen bersidang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau adalah menteri Umno kedua yang meletak jawatan dari Kabinet Muhyiddin.

Pada Selasa, Ahli Parlimen Lenggong Shamsul Anuar Nasarah meletak jawatan sebagai menteri tenaga dan sumber asli susulan pendirian parti berkenaan. 

Dalam kenyataannya, Noraini berkata beliau akan terus berusaha melakukan yang terbaik dalam menguruskan negara mengatasi wabak Covid-19 walaupun tidak lagi berada dalam pemerintahan.

Beliau juga berterima kasih kepada Muhyiddin kerana memberi beliau peluang berkhidmat dalam kerajaan Persekutuan.

Sebelum ini dilaporkan Noraini didesak oleh Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi untuk meletak jawatan sejajar dengan keputusan parti itu untuk menarik semula sokongan terhadap kerajaan dan Muhyiddin.

Pada Selasa, Zahid mengumumkan Umno sudah mempersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong surat penarikan balik sokongan ahli Parlimennya kepada Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Muhyiddin dengan itu sudah hilang majoriti untuk terus kekal menerajui kerajaan, katanya.

Surat akuan ahli Parlimen Umno yang mencukupi bagi menzahirkan penarikan sokongan terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri telah dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong sekaligus menunjukkan kepimpinan beliau sudah hilang majoriti dan keabsahan selaku ketua kerajaan dengan ini terbatal.

Awal hari ini, Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob berkata, seramai 31 orang ahli Parlimen BN tetap menyokong kerajaan sehingga Parlimen bersidang untuk menentukan keabsahannya,

BN mempunyai 42 ahli Parlimen tetapi kerusi Grik kosong berikutan kematian ahli Parlimennya Hasbullah Osman pada November lalu.

Bagaimanapun, beberapa jam selepas sidang media Ismail, dua ahli Parlimen Umno berkata bahawa tandatangan mereka dalam senarai yang kononnya menyokong Muhyiddin hanyalah untuk mengesahkan kehadiran mereka dalam mesyuarat di antara ahli Parlimen BN.

Ahli Parlimen Tanjung Karang, Noh Omar dan Ahli Parlimen Baling, Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, itu tidak bermaksud mereka menyokong Muhyiddin. – 6 Ogos, 2021.

SOALANYA

BOLEHKAH

MUHYIDIN 

BERTAHAN

KAH KAH KAH

DAHAN DAH SEKAH

DAUN DAH GUGUR

TUPAI DAH LARI

KAH KAH KAH

BANGLA KENA

CERET BERET

AMINPELAWAK NEGARA KAKI PUTAR

 


APAKAH INI

SENGAJA

DILAKUKAN

UNTUK SABOTAJ

MUHYIDIN

AMIN

SAJE TANYA

KERANA PELIK

 LAGI LAWAK

KAH KAH  KAH
Dua ahli Parlimen Umno dakwa tandatangan tular bukan untuk sokong Muhyiddin

DUA ahli Parlimen Umno menyatakan tandatangan mereka yang didakwa menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin itu sebenarnya tandatangan kehadiran mesyuarat bersama ahli Parlimen Barisan Nasional.

Ahli Parlimen Tanjung Karang Noh Omar dan ahli Parlimen Baling Abdul Azeez Abdul Rahim dalam sidang media maya berasingan berkata, tandatangan yang tular itu tidak bermaksud mereka menyokong Muhyiddin.

“Tanda tangan yang tersebar itu hanyalah tandatangan kehadiran saya ke mesyuarat dengan semua ahli Parlimen pagi ini,” kata Noh Omar.

Beliau berkata, ketika mesyuarat itu beliau setuju kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin masih sah sehingga Palimen bersidang pada September ini.

“Keabsahan Perdana Menteri Muhyiddin akan ditentukan di Parlimen. Saya menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong dan menunggu Parlimen bersidang, melainkan jika ada keputusan sebaliknya, saya akan akur dan patuhi titah Yang di-Pertuan Agong,” kata ketua Umno Selangor itu.

Sementara itu Azeez berkata beliau menghadiri mesyuarat pagi tadi bagi mendengar taklimat Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri sebagai ketua whip ahli kerajaan di Parlimen.

“Ingin saya jelaskan bahawa tandatangan pada dokumen yang sedang tular itu adalah tandatangan kehadiran saya dalam mesyuarat itu. Tidak ada surat-surat lain yang saya tandatangan. Saya cuma hadir untuk dengar taklimat.

“Saya ahli parti, saya taat kepada parti dan keputusannya. Sebarang keputusan parti, apa pun yang diputuskan, adalah keputusan bersama,” katanya.

Pagi ini Ismail Sabri berkata 31 ahli Parlimen Barisan Nasional telah menyatakan sokongan mereka terhadap kerajaan Perikatan Nasional.

Beliau berkata keputusan mengenai keabsahan kerajaan akan diputuskan dalam persidangan Parlimen pada September ini.

20 ahli Parlimen yang tampil bersama Ismail Sabri pagi tadi ialah:

Mahdzir Khalid (Padang Terap)
Shahidan Kassim (Arau)
Idris jusoh (Besut)
Noh Omar (Tanjong Karang)
Tajuddin Abdul Rahman (Pasir Salak).
Hasan Ariffin (Rompin)
Abdul Azeez Rahim (Baling)
Annuar Musa (Ketereh)
Halimah Sadique (Kota Tinggi)
Ismail Mohd Said (Kuala Krau)
Abdul Rahman Mohd (Lipis).
Ismail Mutalib (Maran)
Shahar Abdullah (Payar Besar)
Mastura Mohd Yazid (Kuala Kangsar)
Ahmad Hamzah (Jasin)
Nazri Aziz (Padang Rengas)
Jalaluddin Alias (Jelebu)
Salim Sharif (Jempol)
Wee Ka Siong (Ayer Hitam)
M Saravanan (Tapah) – 6 Ogos, 2021.


PROJEK KANTOI

KAH KAH KAH

AZEEZ  EEE

PUN TAK SOKONG

MUHYIDIN

KAH KAH KAH

INI BERAT

KAH KAH KAHMUHYIDIN DI SABOTAJ ?

 

PELAWAK NEGARA

SABOTAJ

MUHYIDIN?

KAH KAH KAH 
Ismail Sabri sahkan Perikatan tidak lagi ada majoriti, kata Shahrir

VETERAN Umno Shahrir Samad berkata, Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob sudah mengesahkan bahawa kerajaan tidak mempunyai majoriti selepas mengumumkan 31 ahli Parlimen menyokong kerajaan Perikatan Nasional.

Beliau berkata, pengumuman Ismail Sabri menunjukkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hanya mempunyai 31 ahli Parlimen yang menyokong pentadbirannya. 

Shahrir berkata, dengan adanya pendedahan terkini itu, PN yang mendakwa mempunyai 155 kerusi kini hanya mempunyai 104 kerusi. 

“Akhirnya, apa yang mereka lakukan secara terbuka mengesahkan bahawa kerajaan PN memiliki (sokongan) 104 Ahli Parlimen ketika ini. Bergantung juga kepada siapa yang melompat (daripada pihak pembangkang).

“Mereka perlu tujuh lagi Ahli Parlimen untuk melompat hanya untuk mendapatkan majoriti mudah. Tetap kerajaan jenis apakah itu? Bolehkah mereka menjamin prestasi baik? Tak boleh, kerana pemimpin mereka lemah.

“Pengumuman mereka tiada makna apa-apa bagi saya. Saya tidak lihat kualiti kepimpinan di situ,” katanya kepada kepada Free Malaysia Today hari ini.

Awal hari ini Ismail berkata bahawa tindakan 31 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dilakukan sebagai sokongan individu dan bukan tidak akur arahan parti.

“Isunya bukan tidak akur arahan parti, isunya sekarang adalah pendirian kita sebagai ahli Parlimen,” kata naib presiden Umno pada sidang media di Kuala Lumpur.

“Kami berpegang pada pendirian ini dan menunggu sehingga September,” katanya merujuk kepada undi percaya Muhyiddin yang akan diadakan dalam persidangan Parlimen bulan depan.

Ismail sebelum ini mengumumkan nama 31 ahli Parlimen BN yang menolak arahan Umno untuk segera menarik sokongan terhadap Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN). 

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pada Khamis mengumumkan beberapa ahli Parlimen parti itu menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan berapa ramai yang menarik sokongan berkenaan.

BN mempunyai 42 ahli Parlimen di Dewan Rakyat yang terdiri daripada 38 dari Umno, dua dari MCA dan masing-masing satu dari MIC serta PBRS. – 6 Ogos, 2021.


MACAM  ADA

PAKAT PAKAT

NAK

BAGI MUHYIDIN

REBAH LAGI

CEPAT

KAH KAH KAHMUHYIDIN KENA TEMPELENG SEKALI LAGI

 


INI SETIA

KEPADA PARTI 

BUKAN JAWATAN

AMIN 
Noraini akur keputusan parti, letak jawatan menteri pengajian tinggi


KJ KALAU

MAHU JADI

PRESIDEN PARTI

 WAJIB

TUNJUK BELANG

SEKARANG

KAH KAH KAH

 

PASTI ADA INI POLITIK DUNIA KETIGA

 


PASTI ADA

POLITIK NEGARA

DUNIA KE TIGA

  KHALAS

matstimketum commented on

 "JIKA INI BERLAKU 

TANDA KIAMAT"

woi bace macam skrip filem biru arahan tok selampit, bab ateh katil dan bab tendang menendang tak dimasuk lagi sebab tak de sape nak jadi pelakon stunt ,bayaran ciput!

KENAPA ISMAIL SABRI BUAT MACAM INI

 


KENAPA 

ISMAIL SABRI

BUAT MACAM INI

KAH KAH KAH 
Dua ahli Parlimen Umno dakwa tandatangan tular bukan untuk sokong MuhyiddinBELUM APA APA

DAH JADI

KAKI PUTAR

KAH KAH KAH 

INI AKAN BERLAKU JIKA TIM BANDUAN MENANGINI AKAN TERJADI

JIKA TIM BANDUAN

MENANG

KHALAS 

herman adnan commented on 

"RAKYAT 

MUAK MENUNGGU"

Kau tak tau ke Isham? Isteri Rosmah akan kembali sebagai Perdana Menteri Malaysia sikit masa lagi! RASUAH? diam la kau! makan tanggung berak cangkung lagi mau cakap soal RASUAH?Pukibapak tul 🖕

ISMAIL SABRI SABOTAJ MUHYIDIN

 PELAWAK NEGARA

SAHKAN

MUHYIDIN TAKDA

SOKONGAN

KHALAS Ismail Sabri sahkan Perikatan tidak lagi ada majoriti, kata Shahrir


KAH KAH KAH

KAH KAH

KAH

AMIN MADEY BUKAN CALON PM

 


MADEY BUKAN

CALON PM

AMIN 

Unknown commented on 

"MADEY SIBUK"

Nama madey tak perlu ada dlm list sebab level dia bab kata nik abduh lebih tinggi dari yg ada dlm list tu. Yg ada dlm list tu kenalah respek sape yg prepare list sbb korang sumer mesti lah kow tow same supreme leader. Lagi pulak dia tak mainlah tunggu kena lantik oleh org lain, dia lantik diri sendiri

BANJIR - TAUFAN - SEKARANG GEMPA

 

 MULA MUAL BANJIR

KEMUDIAN TAUFAN

SEKARANG GEMPA

AMIN

PUNCANYA IALAH SISTEM

 

 PUNCANYA

IALAH SISTEM

KHALAS

Awaiting moderation

herman adnan commented on 

"DI PENJARA 

SEHARI SAJA"

Open Secret a.k.a RAHASIA TERBUKA lah Isham Rais.... Nko pun dulu selalu cakap.... Its all about SYSTEM.... Yang Arif pun manusia biasa juga.... Suka ayam.... Suka kuda.... Manusia biasa macam Kita kan Isham oiiii...ada konek ada burit....

SHAZNI MUNIR - 1987-2021AL-FATIHAH

1987-2021


Ketua Pemuda AMANAH, Shazni Munir kembali kerahmatullah

Ketua Pemuda AMANAH yang juga Ketua Pemuda Pakatan Harapan, Shazni Munir Mohd Ithnin kembali kerahmatullah hari ini selepas hampir sebulan berjuang melawan Covid-19.

Shazni menghembuskan nafasnya yang terakhir tengahari ini di Hospital Melaka ketika umurnya baru 34 tahun.

“Dukacita dimaklumkan bahawa sahabat dan rakan perjuangan kami, saudara Shazni Munir, Ketua Pemuda Amanah Nasional telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi.

“Mohon doa dan sokongan daripada semua agar keluarga beliau kuat lalui ujian ini,” kata ‘Asim ‘Abdullah, Setiausaha Pemuda Amanah Nasional.

Shazni dipilih sebagai Ketua Pemuda AMANAH pada 4 Julai 2020 selepas pemilihan semula di kalangan pimpinan pemuda di buat ekoran tindakan ketuanya, Hasnul Zulkarnain lari meninggalkan AMANAH.

Beliau kemudiannya dipilih sebagai Ketua Pemuda Pakatan Harapan pada 5 Mac 2021, yang menggabungkan tiga kumpulan pemuda iaitu Pemuda AMANAH, Angkatan Muda Keadilan dan Pemuda Sosialis DAP.

Shazni Munir berasal Dari Segamat, Johor. Beliau lulus Sarjana Muda Pengajian Islam & Sains (Bioteknologi), Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya.

Semasa di UM, beliau pernah menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Timbalan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) & Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM).

PANDANGAN BIJAK - AKAN DIAJUKAN

 


 PANDANGAN

AMAT BIJAK

AKAN DI AJUKAN

AMIN

Raja Kumbang commented on

 "CEPAT CEPAT HANTAR 

KE SUNGAI BULUH"

Budak budak baju hitam tak mau ke turun ke jalanan, tuntut pihak kehakiman cepatkan segala proses rayuan dan keputusan? Isu besar jugak ni, ke takde sponsor? Boleh je start crowdfunding.

AL-FATIHAH

 
 KAWAN KAMI

SHAZNI MUNIR

KETUA PEMUDA

AMANAH 

 JUGA

KETUA PEMUDA 

PAKATAN HARAPAN

PERGI DAHULU

DARI KAMI

MANGSA KOBID

AL-FATIHAH

SAPA CALON ZAHID

 


 SAPA CALON

DARI  ZAHID

Unknown commented on

 "MUHYIDIN 

TERJAMIN SELAMAT"

kalu dengar cakap tun, buat sidang parlimen selepas geng tebuk atap lari daripada bang non, mac tahun 2020 dah selesai kes, saya nak jadi pm. tapi pilih jalan nak jumpa agong tunjuk dapat sokongan, habis semua kena tipu. kemudian cadang buat usul undi percaya, tapi lari cari speaker lain, sebab kuasa memerintah memang syok tahap sorga dan kecantikan bidadari. sekarang sudah kena buat undi percaya. ramai la kenyang sampai pecah perut dapat habuan pangkat, jawatan sehingga parlimen bersidang. sekarang boleh lihat dan fikir, mudah ke orang politik nak lepaskan kuasa. hilang kuasa boleh jadi macam ahjib gor, wak jahid, bang mat, tokong and the gang meroyan, meratap sedih pilu. nak kuasa tapi tak dapat, boleh gila macam bang non

CUACA DUNIA BERUBAH - WARGA CHINA JADI MANGSA - KESIAN

 

CUACA BERUBAH

WARGA CHINA

JADI MANGSA

KESIAN

AMIN

DI PENJARA SEHARI SAJA

 

 TO SARJAN

ARI TU KENA

BERAPA TAHUN?

SAJE TANYA

GUA LUPA

AMIN

TOK SARJAN

TU AMBIK

BERAPA RINGGIT

KHALAS


Bekas peguam kanan persekutuan dipenjara sehari, denda RM130,000

SEORANG bekas peguam kanan Persekutuan dipenjara sehari dan didenda RM130,000 oleh Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan bersetuju menerima suapan berjumlah RM700,000 tahun lepas.

Hakim Ahmad Azhari Abdul Hamid menjatuhkan hukuman itu terhadap Lim Cheah Yit, 43.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara sehari terhadap Lim bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman itu berjalan serentak.

Lim didenda RM50,000 atau penjara tiga bulan bagi pertuduhan pertama, dan  masing-masing RM40,000 atau penjara tiga bulan untuk pertuduhan kedua dan ketiga. Tertuduh membayar denda.

Lim dihantar ke Penjara Jawi, Pulau Pinang untuk menjalani hukuman penjara sehari.

Mahkamah menjatuhkan hukuman itu selepas Lim mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan  yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sebelum ini dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama yang boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah butiran palsu yang dapat dinilai atau RM10,000 yang mana lebih tinggi.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan, Lim didakwa sebagai seorang Peguam Kanan Persekutuan yang bertugas di Pejabat Jabatan Peguam Negara, Pulau Pinang telah bersetuju menerima wang tunai masing-masing RM500,000, RM100,000, RM100,000 daripada Goh Kim Heong, yang mempunyai urusan rasmi  dengan Pegawai Pendakwaan Negeri Pulau Pinang, iaitu bagi menuduh Chan Eng Leong di mahkamah atas kesalahan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Tertuduh melakukan kesalahan itu di sebuah pusat hiburan keluarga di Gurney, George Town, di Pejabat SPRM Alor Setar, Kedah dan di sebuah hotel di Jalan Bukit Gambir antara Mac 2020 dan Jun 2020.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar manakala tertuduh diwakili oleh peguam Devanandan S. Subramaniam. – Bernama, 5 Ogos, 2021.


 BETUL KE

PEGUAM KENA

HAKIM ?

AMINRAKYAT MUAK MENUNGGU

 


 BILA ROSMAH

NAK MASUK JIL

AMIN

BILA NAJIB

NAK MASUK JIL

KHALAS

RAKYAT DAH

MUAK MENUNGGU

AMINSultan Selangor minta segerakan perbicaraan kes rasuah

SULTAN Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini bertitah menyeru perbicaraan kes rasuah disegerakan dan mahkamah tidak melayani penangguhan kes tanpa alasan kukuh kerana rakyat sudah muak dan bosan melihat pendakwaan yang berlarutan terlalu lama.

Menurut hantaran di laman Facebook Selangor Royal Office, Sultan Sharafuddin turut menyasarkan agar gejala rasuah di Selangor dapat dibanteras sepenuhnya supaya ia tidak menjadi masalah yang lebih besar dan boleh memudaratkan generasi masa hadapan serta merosakkan masyarakat.

Titah itu dibuat kerana kebimbangan baginda berhubung peningkatan yang tinggi membabitkan kes-kes rasuah khususnya di Selangor selepas berkenan menerima menghadap dan mendengar taklimat daripada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki di Istana Bukit Kayangan hari ini.

“Baginda menzahirkan kebimbangan dengan perkembangan terbaharu ini dan berharap agar SPRM dapat melakukan siasatan yang telus dan teliti, supaya pelaku yang dihadapkan ke mahkamah tidak terlepas dengan mudah,” menurut kenyataan itu.

Turut berangkat pada pertemuan selama dua jam itu ialah Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah. – Bernama, 5 Ogos, 2021.

 BILA NAJIB

DAN ROSMAH

MASUK JIL

MUHYIDIN AKAN

JADI POPULAR

KAH KAH KAH

KHALASMUHYIDIN SELAMAT

 


 ANWAR SEBAGAI

CALON AKAN

SELAMATKAN

MUHYIDIN

KHALAS

Unknown commented on

 "MUHYIDIN 

TERJAMIN SELAMAT"

Takdenye teori ni. By hook by crook siapapun nama satu saja penyelamat muhyiddin. Buying.