Jumaat, 15 Julai 2022

IRAN BANGUN MELAWANHANYA IRAN

BERANI BANGUN

MELAWAN 

ZIONIS-AMERIKA

AMIN

KHALAS

SOKONG TUNTUTAN INIKerajaan, AGC perlu beri pencerahan mengenai tuntutan waris Sulu – Khaled

KUALA LUMPUR – Kerajaan dan Pejabat Peguam Negara (AGC) perlu memberikan pencerahan berhubung tuntutan waris kesultanan Sulu bagi mengelak kekeliruan banyak pihak.

Perkara itu ditegaskan Naib Presiden UMNO,  Mohamed Khaled Nordin apabila melihat terdapat perspektif dan versi yang berbeza-beza dikeluarkan oleh pihak-pihak tertentu berhubung perkara tersebut.

Menurutnya, ada yang mendapat maklumat bersandarkan akta dan ada yang sekadar merujuk kepada kompilasi laporan akhbar dan kenyataan-kenyataan pemimpin sebelum ini.

“Kesemua ini sudah tentulah mengelirukan rakyat. Kita tidak tahu versi manakah yang harus dipegang. Paling penting, versi mana satukah yang benar dan terpakai.

“Dalam hal ini saya percaya bahawa masyarakat awam berhak untuk mengetahui perkara sebenar dengan telus tanpa berbaur politik dan tanpa diolah mengikut kepentingan pihak-pihak tertentu.

“Tidak ada cara lain yang lebih absah dan sahih melainkan kenyataan rasmi daripada pihak kerajaan.

“Pihak kerajaan, Pejabat Peguam Negara khususnya, mesti tampil memberikan penjelasan rasmi yang lengkap, telus dan tulus berhubung perkara ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Mohamed Khaled berkata, selain itu, alternatif yang boleh dipertimbangkan adalah penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119).

Katanya, RCI adalah forum paling neutral dan terbuka dalam meneliti serta mencari kebenaran dalam isu-isu berkepentingan nasional.

Tambah beliau, Malaysia sudah mempunyai pengalaman menggunakan RCI dalam banyak isu nasional misalnya, RCI pada tahun 2012 berkenaan isu pendatang haram di Sabah, RCI tahun 2018 berkaitan penempatan sementara dan kubur di Wang Kelian, Perlis serta RCI tahun 2022 berkenaan pengurusan dan operasi Tabung Haji.

Jelasnya, biar apa pun instrumen dan pendekatan yang dipilih oleh kerajaan akhirnya, matlamat dan fokus utama adalah memberikan maklumat dan pencerahan yang lengkap dan selayaknya kepada masyarakat awam.

“Kegagalan berbuat demikian pasti akan menyemarakkan perbalahan dalam kalangan banyak pihak, terutamanya mereka yang tidak akan berhenti mengeluarkan versi dan dakwaan masing-masing berhubung perkara ini.

“Lebih penting, seperti yang pernah kita alami dan saksikan sebelumnya, isu ini berpotensi menjadi ancaman keselamatan yang serius.

“Justeru, adalah kritikal untuk kerajaan melihat semua ini dalam konteks yang besar, berani dan profesional. Bersuaralah dan berilah pencerahan demi negara,” katanya

SOKONG

SOKONG

SEMUA SOKONG

AMIN

RAKYAT NAK

TAHU MAKLUMAT 

SAHIH BENAR 

BUKAN PUTAR

AMIN

JANGAN JADIKAN

RAKYAT CENDAWAN

SIMPAN DALAM

GELAP DAN BERI

MAKAN BAJA

TAHIK LEMBU

AMIN

KHALAS

HANYA SATU PERTANYAAN


Putrajaya tubuh pasukan khas tangani isu tuntutan waris kesultanan Sulu


JEMAAH Menteri semalam telah bersetuju menubuhkan pasukan khas untuk meneliti, memantau serta merangka tindakan berlunaskan undang-undang sewajarnya, bagi menangani isu tuntutan waris Sultan Jamalul Kiram II (Sultan Sulu) terhadap kerajaan Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata pasukan khas yang diketuainya itu, dianggotai Menteri Luar Saifuddin Abdullah, Peguam Negara Idris Harun, dan pakar-pakar berkaitan timbang tara antarabangsa.

“Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) bersama Jabatan Peguam Negara, sedang menentukan terma rujukan (TOR) dan juga keahlian tambahan jika perlu, bagi pasukan khas ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

BHEUU dan Kementerian Luar akan bertindak selaku urus setia pasukan khas itu.

Wan Junaidi berkata kerajaan memandang serius isu yang mengganggu gugat kepentingan aset-aset negara di luar negara oleh waris kesultanan Sulu, khususnya aset di bawah syarikat-syarikat berkaitan kerajaan.

“Justeru kerajaan akan mengambil tindakan proaktif dan agresif dalam menangani isu ini, demi mempertahankan aset dan kedaulatan negara,” kata Wan Junaidi.

Pada Selasa lepas, dilaporkan aset dua anak syarikat Petronas di Azerbaijan dirampas oleh waris kesultanan Sulu, yang dikatakan menuntut AS$14.92 bilion (RM62.59 bilion) daripada Malaysia.

Langkah itu yang pertama kali dilaporkan adalah sebahagian daripada tindakan undang-undang yang dikemukakan pada 2017 oleh waris Sulu, untuk mendapatkan pampasan terhadap tanah di Sabah yang didakwa telah dipajak oleh nenek moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.

Pada Mac lalu, penimbang tara di Perancis memutuskan bahawa, Malaysia yang mewarisi obligasi perjanjian pajakan apabila memperoleh kemerdekaan daripada Britain, mesti membayar waris berkenaan sebanyak AS$14.92 bilion.

Namun Wan Junaidi ketika itu dilaporkan berkata keputusan Mahkamah Arbitrasi Paris untuk Malaysia membayar pampasan AS$14.92 bilion kepada pihak mendakwa sebagai waris Sultan Sulu adalah tidak sah, kerana tidak berlandaskan undang-undang.

Katanya keputusan yang ditetapkan penimbang tara Gondoza Stampa itu sudah dibatalkan dan tidak lagi sah dari segi undang-undang.

Pada Selasa lepas, Mahkamah Rayuan Paris membenarkan permohonan kerajaan Malaysia untuk menggantung penguatkuasaan Final Award yang dikeluarkan Mahkamah Arbitarsi Paris, dengan alasan perundangan kes itu menjejaskan kekebalan kedaulatan Malaysia.

Dalam kenyataan Wan Junaidi pada Rabu, beliau berkata kesan daripada perintah penggantungan itu, Final Award yang diputuskan Stampa tidak boleh dikuatkuasakan di mana-mana negara, sehingga keputusan muktamad oleh Mahkamah Paris dengan permohonan pembatalan Final Award yang dibuat kerajaan Malaysia. – Bernama, 15 Julai, 2022.              

RAKYAT BUKAN

PAKAR HUKUM

AMIN

HANYA ADA

SATU NAK TANYA

AMIN

MALAYSIA BAYAR

PAJAK PADA

KERABAT SULU

AMIN

PEMBAYARAN INI

HANYA BERHENTI

PADA 2013

AMIN

KENAPA KITA

BAYAR PAJAK

JENG JENG JENG

INI JADI SOAL

JENG JENG JENG

AMIN

KALAU KITA BAYAR

PAJAK ERTINYA

KITA BAYAR PADA

TUAN TANAH

AMIN

INI CARA PAJAK

YANG DIKETAHUI

OLEH ORANG BIASA

AMIN

KHALAS

MALAYSIA BUKAN SWEDEN


BRO 

LU TAK SEDAR

KITA 

BUKAN SWEDEN

AMIN

KITA MALAYSIA

NEGARA DUNIA KE3

AMIN

PERDANA MENTERI

SEORANG PENCURI

KAH KAH KAH


Unknown commented on 
"BILA NAJIB MASUK PENJARA
 .....RAKYAT GEMBIRA"

Ini bukan soal dengki atau seronok .... penyamun tetap penyamun sendiri buat sendiri tanggung jangan dok putar alam ... law is law .. undang2 Msia dah banyak lembut terhadap banduan ni..harap faham

DAPAT BERAPA KONTOL ? 


KLIM ADIL

KAH KAH KAH

AMIN

JANTAN DAPAT

72 CIPAP KETAT

KAH KAH KAH

BETINA DAPAT

BERAPA RAMAI

 KONTOL KERAS

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "TAK PUAS HATI"

nak kata tak puas hati apa lagi dia kat dunia ada sekor suami 7 gundik... kah kah kah... nampak betina ni lebih pada cari untung... nak untung mudah jual agama.. kah kah kah

SAPA BANGANG ?


BILA BERTEMPUR

ADA CARA 

UNTUK MENANG

AMIN

1- BANYAKKAN

MUSUH DAN

BANYAKAN KAWAN

2 - BANYAKAN MUSUH

KURANGKAN KAWAN

3 - BANYAKAN KAWAN

KURANGKAN MUSUH

AMIN

MANA YANG

BANGANG

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

IKUT CARA SRI LANGKA


TIM NAJIB MENANG

KITA BERGERAK

CARA DI SRI LANGKA

AMIN

HINNGA RAJAPAKSA

LARI.. OPPS SILAP

HINGGA NAJIB LARI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on


 "PEMILIHAN SEBELUM PRU"

Jika tim zahid menang kuasai umno itu sangat bagus. Biarkan tim ni stim nak menang pru. Biar kita lihat apakah benar rakyat Malaysia ni suka penyamun dan pencuri. Biarkan satu ketika nanti, negara ini dapat melihat berpuloh ratus rajapaksa dan keturunan semua meninggalkan negara. Biarkan mereka lari bawa wang kertas. Kita tukar mata wang. 


Kita ambil semua aset dan tanah mereka yg ntah berapa ratus ribu hektar. Kenderaan hartanah dan kilang kapal laut dan terbang sarikat² semua kita sita. Hahaha. Tak salah berangan angan.

TANDA TANDA NAK KALAHTANDA TANDA

NAK KALAH 

DAH SAMPAI

KAH KAH KAH

AMIN

TAK PUAS HATI


MINAH NI

TIDAK DI UPAH

AMIN

MINAH NI RASA

TAK PUAS HATI

AMIN

JANTAN ADA

BIDADARI TAPI

BETINA TAKDA APA

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"KOMIDI TUTUP 

BERITA INFLASI"

Kalau ikut lojik brader yg komen ni, ada mungkin jugak Minah ni telah diupah untuk lakukan 'komedi' ni . Tak gitu? Ko sentuh sikit agama kitaorang up bg satu Malaysia kecoh, bg satu Malaysia lupa Hal lain.. nanti ko mintalah perlindungan dengan Australia mcm sajat.oppsss.. Minah ni gaji pun 3k sja.duduk di kl. So segala kemungkinan pun ada. Kahkahkah

NIKMAT MAKANAN TEMPATANMAKANAN IMPOT

MAHAL

AMIN

 MAKANAN 

TEMPATAN 

MURAH

KAH KAH KAH


Unknown commented on 

"BARANG NAIK HARGA"

Bagi makan organ dalam hayat binatang tak lama. Jangan biar mereka mati dalam nikmat. Tegas dalam pemakanan binatang peliharaan

TOK ARAB BANGANG


BETUL SAHIH

TOK ARAB

 BANGANG

TAPI LEBIH 

BANGANG

YANG  IKUT ORANG  BANGANG

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "NASIB BAIK ADA KAPIR"

Aku tak percaya media barat. Isis la, senjata kimia la, 911 la. Semua ada agenda nak jual senjata bagi negara pak Arab bodoh beli senjata berbillion dolar. Arwah Osama laden pun boleh hidup semula jadi iklan nak jual senjata.

BILA NAJIB MASUK PENJARA .....RAKYAT GEMBIRA


BILA NAJIB 

MASUK PENJARA

SATU MALAYSIA 

MENARI GEMBIRA

 OOPSSS... 

SILAP

BILA RAJAPAKSA

LETAK JAWATAN

KAH KAH KAH

AMIN

BERSATU BERSAMA SELAMTKAN SABRI


Ahli Parlimen pembangkang gesa Putrajaya teruskan MoU 

PUTRAJAYA perlu meneruskan memorandum persefahaman (MoU) dengan pembangkang bagi memastikan kestabilan politik negara, kata ahli Parlimen.

“Cakap-cakap berterusan mengenai pembubaran Parlimen adalah tidak produktif dan mewujudkan ketidakstabilan,” kata Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuriraani Patto.

Kerajaan Ismail Sabri Yaakob perlu memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi kerana masih terdapat kebimbangan mengenai pandemik Covid-19, katanya.

Ahli Parlimen Pulau Pinang dua penggal itu menambah masih banyak pembaharuan perlu diselesaikan sebelum pilihan raya.

“Walaupun kerajaan sudah menyelesaikan beberapa perkara dalam MoU, reformasi penting seperti pindaan Perlembagaan untuk menghalang lompat parti masih belum dilakukan.

“Dan walaupun terdapat beberapa pembaharuan Parlimen dalam bentuk jawatankuasa pemilih, satu lagi perkara utama, Akta Perkhidmatan Parlimen, masih belum digubal lagi,” kata Kasthuriraani.

Beliau menambah kerajaan akan melakukan yang lebih baik untuk meneruskan penggal penuh dan mengutamakan pembukaan semula ekonomi dan menangani kekurangan pekerja asing.

Rakan DAP beliau, Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh juga berasa Ismail Sabri perlu menghabiskan penggalnya dan tidak tunduk kepada tekanan dalaman parti untuk mengadakan pilihan raya tahun ini.

“Rang undang-undang pindaan Perlembagaan antilompat parti adalah penting ke arah memulihkan keyakinan dalam proses pilihan raya.

“Saya sangat berharap kerajaan dapat menyelesaikannya sebelum tergesa-gesa mengadakan pilihan raya,” kata bekas speaker DUN Selangor itu.

Tahap keyakinan untuk proses demokrasi pilihan raya adalah sangat rendah seperti yang dilihat pada peratusan keluar mengundi pilihan raya negeri Melaka dan Johor.

“Tahap keyakinan akan kekal rendah jika kerajaan tidak menunaikan janji untuk menghentikan aktiviti lompat parti. Jumlah keluar mengundi yang rendah hanya akan meningkatkan lagi ketidakstabilan politik di negeri dan kerajaan persekutuan,” kata peguam itu.

Pada September lalu, pentadbiran Ismail Sabri menandatangani MoU bersejarah dengan blok pembangkang utama Pakatan Harapan bagi memastikan kestabilan politik di negara ini selepas dua perdana menteri sebelum ini diganti kerana tidak mendapat sokongan mencukupi daripada ahli Parlimen.

Walaupun tiada tarikh tamat MoU, Ismail Sabri berjanji tidak akan membubarkan Parlimen sebelum 31 Julai 2022. Apabila tarikh semakin hampir, kepimpinan Umno tidak mahu Ismail Sabri melanjutkan atau merundingkan semula klausa ini supaya mereka boleh mendesak pilihan raya baharu tahun ini.

Selain isu pilihan raya, MoU itu mempunyai enam bidang utama meliputi pelan pemulihan Covid-19, reformasi institusi dan Parlimen, kebebasan kehakiman dan Perjanjian Malaysia 1963.

Sejak pemeteraian MoU itu, kerajaan meminda Perlembagaan Persekutuan untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak, memberikan dana kawasan pilihan raya yang sama kepada semua ahli Parlimen, merombak jawatankuasa pemilih Parlimen, mengumpul dana Covid-19 dan melaksanakan Undi18.

Antara perkara utama yang masih belum dilakukan termasuk pindaan perlembagaan untuk menghentikan lompat parti, mengehadkan tempoh perkhidmatan perdana menteri kepada 10 tahun, menggubal Akta Perkhidmatan Parlimen, dan meminda Peraturan Mesyuarat Parlimen.

Mengenai pindaan antilompat parti, Menteri Undang-undang dan Parlimen Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Santubong) berjanji kerajaan akan membentangkan pindaan itu di Dewan Rakyat minggu depan.

Dewan Rakyat dijadual mengadakan mesyuarat kedua tahun ini dari 18 Julai-4 Ogos manakala Dewan Negara akan bermesyuarat dari 8-16 Ogos. – 15 Julai, 2022.

MARI KITA

SEMUA BANTU

SABRI 114

DARI DIBUNUH

DIBAHAM OLEH

NAJIB & ZAHID

AMIN

BIARKAN SABRI 114

TERUS JADI PM

JANGAN GANGGU

AMIN

KITA SOKONG 

SABRI 114 UNTUK

MASUKKAN 

NAJIB & ROSMAH

KE DALAM  JIL

AMIN

KITA BANTU

KITA KUATKAN

SABRI 114 UNTUK

TIBAI NAJIB

KEPALA TAIK 

AJEN  

CHINA MERAH

AMIN

KESIAN PADA

ZAHID HANYA

JADI KUDA NAJIB

UNTUK LAWAN

SABRI 114

AMIN

KHALAS

BARANG NAIK HARGA


Kenaikan harga makanan haiwan peliharaan tak dapat dielak, kata peniaga

KENAIKAN harga makanan dan aksesori haiwan menyebabkan orang ramai berhemah ketika membeli barangan keperluan haiwan kesayangan mereka.

Pengusaha kedai haiwan peliharaan yang ditemu bual The Malaysian Insight berkata, harga makanan kering anjing dan kucing naik sebanyak 30% sejak beberapa bulan lalu, manakala makanan basah dalam tin meningkat 15%.

Menurut pemilik JF Paw Doggie House, Force Chea, kenaikan ini tidak dapat dielakkan kerana telah ditetapkan oleh pembekal dan pengedar.

Harga makanan haiwan peliharaan juga bergantung kepada negara produk itu dikeluarkan, yang kebanyakannya dari Jepun, Thailand, China dan Eropah, katanya.

“Perbezaannya antara RM20 dan RM60 bergantung kepada negara pengeluar.

“Ada sesetengah jenama naik 10% setiap dua bulan. Tetapi, secara keseluruhan harga produk semua jenama meningkat antara 15% hingga 20% atau lebih,” kata Chea.

Tambah beliau, pembekal mungkin akan menaikkan lagi harga jika kos makanan mentah meningkat.

“Semua harga ditetapkan oleh pembekal, jadi kami terpaksa ikut harga mereka.

“Selain itu, kami juga cuba mencari jenama lain (harga yang mampu dibeli pelanggan),” ujar Chea yang memiliki kedai di Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur.

Katanya lagi, peningkatan harga makanan dan aksesori haiwan peliharaan menyebabkan jumlah pelanggan susut kira-kira 10%.

“Pelanggan juga kurang beli aksesori dan barangan lain, mereka lebih utamakan makanan haiwan.

“Kebanyakan pelanggan sekarang akan tengok dulu harga barang sebelum beli, tak macam dulu,” kata Chea.

Beliau juga berkata lebih 30% pelanggannya kini membandingkan harga di platform beli-belah dalam talian seperti Shopee dan Lazada.


Produk alternatif lebih murah

Sementara itu, pengurus perniagaan The Petcare Shop Tanya Abraham juga mengesahkan produk haiwan peliharaan berjenama terkenal meningkat sebanyak 15% hingga 30%.

Pembekal memaklumkan kenaikan itu berpunca dari gangguan logistik dan peningkatan harga bahan mentah untuk menghasilkan makanan haiwan peliharaan.

“Tetapi disebabkan sayang pelanggan sanggup berbelanja untuk haiwan peliharaan mereka.

“Sekurang-kurangnya 20% hingga 25% pelanggan mencari produk alternatif yang lebih murah. 

“Kami juga terpaksa bersaing dengan platform dalam talian yang menawarkan harga yang lebih murah,” kata Tanya, menambah ada juga pelanggan dan rakannya yang memasak makanan untuk haiwan peliharaan mereka bagi menjimatkan kos.

Harga tak masuk akal

Pengurus komunikasi korporat V Sumitra dan suaminya T Yogendra yang memelihara empat ekor anjing tidak bercadang untuk menukar jenama makanan haiwan kesayangan mereka.

Pasangan yang menetap di Petaling Jaya itu berkata jika sebelum ini lebih RM500 sebulan diperuntukkan untuk membeli bekalan makanan anjing-anjing mereka, kini jumlahnya meningkat kepada RM660 sebulan.

“Bagi kami kenaikan ini tak masuk akal. Tetapi kami tiada pilihan kerana anjing-anjing kami sudah biasa dengan jenama makanan yang kami beli,” kata Sumitra.

Tambahnya haiwan peliharaan mereka sebelum ini biasa diberi makan hati, hempedal dan daging ayam, tetapi terpaksa dikurangkan selepas harga ayam naik.

“Dulu kami boleh dapat hati dan hempedal ayam percuma, tetapi sekarang peniaga kenakan bayaran.

“Anjing-anjing kami sebelum ini makan ayam lapan kali sebulan. Sekarang kami kurangkan kepada enam kali. Kami kurangkan ayam dan campurkan dengan nasi. – 14 Julai, 2022. 

BETUL BETUL

HARGA  NAIK

AMIN

HATI AYAM

 DARI 3RM 

NAIK 5RM SEKILO

AMIN

KAKI AYAM 4RM

JADI 6RM SEKILO

AMIN

RANGKA  3RM 

JADI 4RM SEKILO

AMIN

AYAM PENCEN

SAEKOR 5 RM

KINI 8 RM

AMIN

DAGING GELEMER

DEBU TULANG 

KITA TAK MAKAN

MASIH 10RM 

UNTUK 4 KILO

AMIN

EZI DAN TAK TAK

TOLAK MAKANAN

WESTERN 

MEREKA MAKAN

MASAKAN 

KAMPUNG

KAH KAH KAH

AMIN