Khamis, 24 Disember 2020

YUM MINAL BATUN

  SELAMAT MENYAMBUT

MAULUD NABI ISA  TERIMA KASEH

RONALD REAGAN

BAGI BANI MELAYU

SEDAR 

ARAB BUKAN ISLAM

ARAB HANYA BANGSA

AMIN 

PANDANGAN WAJIB DIBERI PERHATIAN

 


 PASCA KOBID

SATU KONSENSUS

BARU

AMIN

BUKAN UNTUK

POLITIK PARTI

TAPI UNTUK

ANAK SEMUA BANGSA

AMIN
Malaysia perlu capai konsensus nasional baharu untuk pulih ekonomi

Veteran DAP,  Lim Kit Siang berkata, rakyat Malaysia mahukan negara membina konsensus nasional baharu selepas 60 tahun usia pembinaan negara, agar Malaysia bersedia untuk memulihkan ekonomi selepas wabak Covid-19 reda.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, jumlah terkumpul kes Covid-19 diramalkan akan meningkat kepada 175,000, 230,000 dan 300,000 masing-masing pada Januari, Februari dan Mac.

Menurutnya, harapan untuk melihat kes positif menurun pada suku pertama atau kedua tahun depan adalah tidak menyakinkan, berdasarkan jadual penghantaran bekalan vaksin pertama ke Malaysia yang dijangka akan diterbangkan hanya pada Februari ini.

“Adalah sangat penting untuk kerajaan Muhyiddin akhirnya mengakui dan mengguna pakai strategi dan pendekatan “keseluruhan kerajaan” dan “keseluruhan masyarakat” untuk menangani pandemik Covid-19 di Malaysia.

“Rakyat Malaysia memerlukan konsensus nasional yang baharu yang memperlihatkan Malaysia bersedia untuk memulihkan ekonomi negara selepas wabak Covid-19 reda,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada masa sama katanya, kadar yang diramalkannya adalah jauh lebih rendah berbanding ramalan Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan Amerika Syarikat (IHME).

Agensi tersebut menjangkakan akan berlaku peningkatan berterusan kes Covid-19 di Malaysia sehingga pertengahan Mac 2021, dengan lebih daripada 5,000 jangkitan setiap hari bermula dari 25 Februari 2021.


 

 POLITIKUS

HANYA BERFIKIR

UNTUK MENANG

PILIHANRAYA

AMIN

PENCINTA NEGARA

MEMIKIR

UNTUK NEGARA

AMIN

NAJIB MEMBAWA BALA PADA RAKYAT

 


 NAJIB MEMBAWA 

BALA PADA

RAKYAT MALAYSIA Unknown commented on

 "MANUSIA PALING CILAKA

 LAHIR DI MALAYSIA"

kepada malaon sial manusia paling celaka yakni najib anak lelaki razak. sila baca yang berikut: RM678 JUTA berapa banyak subsidi diesel boleh diberi kepada nelayan laut dalam dan boleh turunkan harga ikan? RM678 JUTA berapa unit kipas siling boleh dipasang di semua sekolah dari perlis sampai ke sabah?


 RM678 JUTA berapa buah sekolah di sarawak boleh dibaiki (sekolah macam nak runtuh)? RM678 JUTA berapa buah jambatan gantung dibina untuk keselamatan anak2 orang asal anak2 pribumi di pahang sarawak sabah? RM678 JUTA berapa mulut anak2 sekolah boleh disuap untuk sarapan pagi? anak2 ini pergi sekolah dengan perut kosong. RM678 JUTA berapa anak2 di negara ini boleh terima biasiswa untuk belajar? 


RM678 JUTA berapa luas kebun ladang boleh ditanam diusahakan oleh anak2 muda untuk tingkatkan hasil dan sumber makanan? GWA amat berharap agar si celaka najib anak lelaki razak mula berdoa agar dia tidak dilahirkan sebagai manusia. Celaka sial laki bini anak beranak ini tidak tahu diuntung.


GERAKAN ANTI ZAHID MULA MEREBAK

 

 GERAKAN 

ANTI ZAHID

MULA MEREBAK

AMIN

MAKNANYA INI

JUGA GERAKAN

ANTI ANWAR

AMIN 


Tekanan terhadap Zahid memuncak dalam Umno

Kadudukan Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi menjadi tumpuan sejak kebelakangan ini berikutan keputusannya mahu bekerjasama dengan bekas mentornya Anwar Ibrahim bagi membentuk kerajaan baru, namun kemudiannya ditolak oleh pimpinan parti.

Tamparan hebat diterima Zahid selepas menulis surat bersama Najib Razak kepada Yang Dipertuan Agong menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri.

“No Anwar dan no DAP” telah menjadi polisi kepada Umno selepas mesyuarat Majlis Tertinggi yang membincangkan surat Zahid dan Najib itu.

Beliau dikatakan tersepit antara kembalinya populariti bekas presiden Najib  dan intergriti timbalannya yang bersih  Mohamad Hassan.

Ekoran itu, tekanan mula dikenakan ke atas bekas timbalan perdana menteri itu agar berundur.

Bekas pengacara TV3, Dhalan Maamor menyiarkan sekeping gambar yang menunjukkan satu kain rentang menuntut Zahid berundur.

“Perlakuan siapa? Apa tujuan? Wajarkan  Zahid seorang pemimpin nombor wahid dalam Umno diperlakukan begini?” tanya Dhalan, bekas Setiausaha Politik menteri dari DAP, Anthony Loke itu.
 
Namun, kata Dhalan, tidak penting siapa yang naikkan banner menolak  Zahid tetapi kenapa ia muncul secara tiba tiba. Itu lebih difikirkan.
 
“Saya merasakan ia tidak terlalu penting dan luar biasa “serangan” sebegini kerana ia kejadian biasa dalam politik.

“Sudah pasti penyokong  Zahid akan bangun mempertahankannya dan tak kurang musuh politik akan mengiyakannya selain bertepuk sorak,” kata Dhalan.

Beliau bertanya, apakah kejadian ini juga sebagai penanda akan berlaku perubahan apabila tiba masa pemilihan parti yang semakin dekat.

Semuanya serba mungkin, katanya bahkan, strategi ini boleh menimbulkan banyak spekulasi samada ia datang dari luar atau dalam parti.

Ia adalah “perbuatan” politik yang memang mempunyai tujuan, katanya.
 
Samada tujuannya memberi amaran kepada Zahid oleh sahabat “sepermainan” atau daripada musuh yang sudah faham akan “permainan”.

“Saya penuh yakin “game” mula bertukar dan akan terus bertukar dari hari ke hari samada cara atau bentuk politik baru sesuai dengan keadaan masakini,” katanya.

Bagi beliau, apa yang berlaku dalam politik negara mutakhir ini meletakkan Zahid buntu mencari penyelesaian.

“Ke kiri penuh onak, ke kanan penuh duri.

“Beliau seolah tersepit namun kehidupan dan “nyawa” politiknya harus dipertahankan walaupun ramai yang bertanggapan Zahid seperti hampir lemas,” kata Dhalan.

 PRU15

TIGA BULAN LAGI

KAH KAH KAH

KALAU ZAHID 

JATUH HUKUM

SEBELUM PRU15

MAKNANYA 

PROJEK ANWAR

 KANTOI MANTOI

AMIN

TIM BANDUAN 

WAJIB JATUHKAN 

MUHYIDIN SEKARANG

AMIN


DALAM BULAN TIGA

KAH dinar 

APA RANCANGAN PAKATAN

 


 APA RANCANGAN

PAKATAN HARAPAN 

cikminah commented on 

"UMNO MULA 

SERANG MUHYIDIN"

Jika Pakatan CAMPOR umno, maknanya Mahyiddin gugur. Gugur maknaya tersingkir dpd jadi kerajaan. Diganti dgn Harapan+UMNO. SOALNYA, nak ke HARAPAN bernafas dalam lumpur sprti Mahyiddin, sentiasa diugut oleh umno, kalau tak ikut kehendaknya....?????

KAPIR SELAMATKAN ISLANG

  KAPIR JUGA

SELAMATKAN ISLANG 

panglimo potaseh commented on

 "SILA BERI LINK

FAKTA SEJARAH INI"

Incik Ronald Reagan, Peranchis, Mokah + Imam Mahdi ..hu ha hu ha ..ayat itu, ayat ini ..doa itu, doa ini ..las las Kapir juga yang selamatkang Islang.


12 TAHUN SEMUA JENAYAH TAK SETIMPAL

  12 TAHUN PENJARA

UNTUK NAJIB 

TAK CUKUP UNTUK

SEMUA JENAYAH YANG

TELAH DILAKUKAN 

Unknown commented on

 "NAJIB YANG CILAKA - 

BUKTI BAHAYA CHINA MERAH"

Kalau skandal altontoya/fgv felda/1mdb/paip gas/ambank owner mati/morais/ media kasi hot keluarkan.. Memang menggelupur jibby. Skandal paling dia takut. Kejap lagi para cyber upahan jiby akan twist balik. Pastu akan timbulkan isu menjuarai rakyat, epf la, air banjir la.. Mcm2. Apo nak heran, duit berbillion dah dia sakau dlm felda, 1mdb dll.. 


Tu pasal dia goyang telur je bayor pasukan imej dan komunikasi cyber dia. Kahkahkahkah Zaman keemasan siminanjung tanah melayu dalam perasuahan ialah zaman jiby ler. Kahkahkahah. Dari pegawai kementerian sampai opis boi.. Enjoi menjoi melaksanakan rasuah. Kahkahkahkah


ZAHID KENA TEKAN

  TEKAN JANGAN

TAK TEKAN

KAH KAH KAH 


Tekanan terhadap Zahid memuncak dalam Umno

 

TEKAN SAMPAI

JADI LEMPENG

AMIN

BRO - SELAMAT JALAN -TERIMA KASEH
 BRO

SELAMAT JALAN

ALL THE BEST

TO YOU THANKS

SELAMAT MENYAMBUT

MAULUD NABI ISA

 

Unknown commented on 

"BERKHALWAT 

MASUK KE HARI 282"

blog merapu...fahaman sonsang hishamudin rais....enough is not..not wanting to waste my time anymore...this will be my last visit... adios....fuck you

SOALAN KURUN INI

  SOALAN KURUN INI

KENAPA BANI MELAYU

HAFAL  BAHASA

YANG DIA TAK FAHAM 

panglimo potaseh commented on

 "RAJIN MEMBACA 

RAJIN MENGKAJI"

Rajin baca, rajin kaji ..tapi Melayu bukang je baca tapi ngapal pada bahasa yg mereka tak paham ..bodo alang.

WAJIB LIHAT SATU PENCERAHAN

 


WAJIB LIHAT

SATU PENCERAHAN

NAJIB YANG CILAKA - BUKTI VAHAYA CHINA MERAH

 


 TT DARI AWAL

MENCILAKAKAN 

NAJIB

KHALAS

TT JUGA MEMBERI

INGATAN AKAN  

BAHAYA DARI

CHINA MERAH

AMIN

TT JUGA SELALU

MENULIS TENTANG

BAHAYA PEMIMPIN

KENA PAU

AMIN

INI BUKTINYA

KHALAS 


Malaysia tanggung RM678 juta setahun kerana skandal kerajaan Najib

MENTERI Kewangan Tengku Zafrul Aziz memberitahu Dewan Rakyat, jumlah itu termaktub dalam perjanjian bagi projek Multi Product Pipeline (MPP) dan Trans Sabah Pipeline (TSGP).

Jelasnya, perjanjian ditandatangani Suria Strategic Energy Resources Sdn Bhd (SSER) itu menggariskan bayaran prinsipal RM438.28 juta dan faedah sebanyak RM240.42 juta setahun.

“Sehingga sebarang keputusan berkaitan pampasan dan aspek perundangangan yang berkaitan dimuktamadkan, (SSER) perlu menyelesaikan pembayaran bagi mengelakkan implikasi perundangan akibat kegagalan pembayaran memandangkan pinjaman ini juga dijamin oleh kerajaan,” katanya.

Bagaimanapun, kedua-dua negara masih berunding untuk memuktamadkan jumlah pampasan manakala pelaksanaan projek itu juga masih dibincangkan antara entiti perniagaan Malaysia dan China, katanya. 

Tambahnya, tujuh rundingan antara kerajaan Malaysia dan China masih gagal membuahkan sebarang hasil bagi memuktamadkan amaun pampasan dan pelaksanaan projek RM3.47 bilion itu.

“Berdasarkan pengesahan pakar teknikal tempatan jumlah yang boleh dituntut oleh China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB) berdasarkan kerja-kerja awalan yang telah dilaksanakan hanyalah berjumlah RM1.12 bilion sahaja,” katanya.

Beliau menjawab soalan Yusmadi Mohd Yusoff yang meminta Kementerian Kewangan menyatakan status hutang dua projek saliran paip petroleum itu.

Dua projek bernilai RM9.41 bilion itu diklasifikasikan sebagai “fail merah” oleh pentadbiran Najib, yang kemudian dikesan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengandungi syarat luar biasa yang merugikan kerajaan.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika itu mendedahkan fail merah ini “disorok” dan hanya boleh diakses oleh pihak tertentu di kementeriannya.

Dua projek itu dibatalkan selepas pentadbiran Dr Mahathir Mohamad mengesan terma yang merugikan kerajaan.

Ia susulan kontraknya hampir dibayar penuh oleh Kementerian Kewangan walaupun hanya 13% kerja siap setakat Mac 2018, setahun selepas projek bermula pada April 2017.

SSER adalah anak syarikat Kementerian Kewangan yang ditubuhkan khusus untuk menjalankan projek yang diluluskan oleh pentadbiran Najib pada 2016.

Kontrak itu diberikan kepada China Petroleum Pipeline Engineering Company Ltd (CPPE) dengan syarat antaranya 85% nilai projek perlu dibayar pada 1 Mac 2018.

Lim pada awal Jun 2018 mendedahkan perkara mencurigakan melibatkan jadual pembayaran bagi kedua-dua kontrak tersebut.

Katanya ia berdasarkan timeline milestone (pencapaian masa) dan bukannya berdasarkan kemajuan kerja yang progresif (progressive work completion milestones).

SSER yang ditubuhkan pada Mei 2016 dipengerusikan oleh Mohamed Irwan Serigar Abdullah, yang juga ketika itu ketua setiausaha perbendaharaan. Beliau letak jawatan pada Mei 2018, dua minggu selepas Pilihan Raya Umum ke-14.

Sebulan selepas PH menumbangkan Barisan Nasional, Lim mula membongkar “fail merah” yang ditinggalkan oleh Najib di Kementerian Kewangan.

Najib menafikan projek itu tidak mengikut prosedur, seperti yang didedahkan oleh Lim. Katanya, dua projek itu ada kaitan dengan komitmen China mengimport barangan bernilai AS$2 trilion dari Malaysia untuk tempoh lima tahun.

Lim bagaimanapun menegaskan dakwaan Najib tidak benar serta tiada dokumen yang menunjukkan demikian.

Dua projek itu ditandatangani oleh Irwan tanpa mengikut proses kerajaan dan nasihat perundangan kerajaan, kata Lim.

Projek pertama, MPP melibatkan pembinaan 600km paip petroleum antara Jitra, Melaka dan Port Dickson, dianggarkan bernilai RM5.35 bilion.

Projek kedua, TSGP pula melibatkan pembinaan 662km talian paip gas antara Terminal Gas Kimanis dengan Sandakan dan Tawau, dianggarkan bernilai RM4.06 bilion.

Lim turut mendedahkan projek MPP tidak mendapat kelulusan hak daripada Petronas manakala projek TSGP tidak memperolehi tanah yang diperlukan.

Selepas dua projek itu dibatalkan, pentadbiran Dr Mahathir merundingkan pampasan yang perlu dibayar oleh SSER kepada CPPE serta jumlah bayaran yang telah dibuat yang perlu dipulangkan semula oleh syarikat China itu.

Pada April 2019, SSER didenda RM18 juta atas enam kesalahan melibatkan kedua-dua projek melanggar peraturan Bank Negara Malaysia di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. – 22 Disember, 2020.

 

BILA TT

TULIS JO LOW

SEBAGAI AJEN

CHINA MERAH

RAMAI KUTUK TT

AMIN

SEKARANG JELAS

JO LOW JADI

AJEN UNTUK

GADAI 

TANAH MELAYU

 AMIN

CHIAN TEMBAM 

JO LOW  JADI 

ORANG  TENGAH

ANTARA NAJIB

DENGAN CHINA

AMIN

ITU PASAL SAMPAI

SEKARANG

JO LOW

DIJAGA OLEH 

CHINA MERAH

AMIN

MASIH ADA

BANI MELAYU

TAK SEDAR 

BAHAYA

 CHIAN MERAH?

KHALAS

JENAYAH NAJIB TIPU PENEROKA FELDA BELI SAHAM FGV

 
JENAYAH NAJIB

TIPU 

PENEROKA FELDA

BELI SHAM FGV

Unknown commented on

"HASIL SERANGAN KOBID"

Hari ini harga saham FGV ialah RM1.19. Makna hilang RM3.36 sesaham. Dengan jumlah saham 3.6 bn felda lesap RM12 billion. Kalau 10bn masuk ke poket Najib dan kerugian 12bn jumlah besar ialah 22 bn. Rakyat boleh mintak jibi penyamun. Dua perkara yg amat ditakuti oleh jibby. 

1. Altantoya 
2. Felda/fgv Mana gambar ceo fgv dulu yg pekena curut kat london? Lahkahkahkah Para petugas komunikasi dan imej penyamun jiby hari hari putar bawak isu rakyat.bwk isu epf. Bwk lagu sedey bonda meninggal. Tunjul sana sini supaya rakeyat tak baca dan kaji balik hal songlap felda. Songlap komisyen scorpene.kahkahlahkah.

UMNO MULA SERANG MUHYIDIN

 


 BOLEHKAH

MUHYIDIN BERTAHAN

JENG JENG JENG 

Puad Zarkashi gesa ahli Parlimen Umno tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin


 JIKA PAKATAN

CAMPUR UMNO

MAKNANYA

MUHYIDIN GUGUR

JENG JENG JENG

PENCERAHAN

 


PENCERAHAN 

Unknown commented on

 "TANGGUNG DOSA ORANG 

TAK MASUK AKAL - 

DIA ENTOT DIA PANCUT - 

DIA SEDAP"

Gwa 100% setuju pandangan diatas. Mungkin logo *Di Tanggung Halal" di tukar update ke "Di Jamin Halal" kerana lpgik sedemekian. Mcm mana boleh gwa Tanggung dosa pompuam yg gwa langsung xkenal? Same same ertikata "Di Jamin". 


How can? Gwa dah serik jadi "penjamin", asyik orang X bayar, bank cari gwa. Sham, gwa tengah sembunyi ni. Oleh itu, jikalau Ada elemen dosa, gwa mau stress - gwa X Tanggung Dan X Jamin.

KOBID BARU MUNCUL DI AFRIKA SELATAN

 
AWAS


KOBID


BARU 

South African Covid-19 variant may be 'more effective at spreading'

Research still to confirm threat posed but variant does not appear to provoke more serious symptoms


  COBID-19  JENIS BARU MUNCUL  DI Afrika Selatan , dua kes yang kini telah dikesan di UK, kemungkinan lebih mudah ditularkan, mungkin menyerang orang muda dengan lebih kuat, dan mungkin sedikit lebih tahan terhadap vaksin, para saintis di Afrika Selatan percaya.

  Namun, penyelidikan masih terus dilakukan untuk mengesahkan ancaman yang ditimbulkan oleh varian tersebut, yang tampaknya tidak menimbulkan gejala yang lebih serius atau memerlukan rawatan yang berbeza.  KITA


  JAGA


  KITA

  SOALAN INI BUKTI MAMAT NI BUDAK KAMPUNG

   


  SOALAN NI BUKTI

  MAMAT INI

  BUDAK KAMPUNG

  Capt salai commented on 

  "SAWAH DAN KAHWIN"

  Acaro mengendap 
  pengantin pecah daro
   takdo ke incik tt

  MENGINGAT ZAMAN YANG HILANG

     PANGLIMO 

  MENGINGAT ZAMAN

  YANG HILANG

  panglimo potaseh commented on 

  "SAWAH DAN KAHWIN"

  Kg Geylang tompek lahir den ..ujong nam pulohan awal 7Oan ..mcm syurgo ..sawah uwan den bagai supormakit, somuo ado ..bogheh ..mcm2 ikan ado, puyu, somilang, ruan, tilan, bolot sumo dapek dari sawah ..sayo paku, pucok ubi, tangkieh, umbot ..ayam2, wak2, landak, kanchey ..sotaun boghapo kali jo poey pasa ..beautiful.

  MANUSIA PALING CILAK LAHIR DI MALAYSIA

     MANUSIA PALING

  CILAKA LAHIR

  DI MALAYSIA

  KHALAS

  Malaysia tanggung RM678 juta setahun kerana skandal kerajaan Najib


  KALAU ZAMAN

  RAJA MELAKA

  KENA SULA

  DAN CURAH

  CUKA GETAH

  AMIN