Selasa, 26 Julai 2022

NAJIB DALAM BAHAYA


DARI UCAPAN

INI TIMBUL

SOALAN

APAKAH

PEGUAM BARU

ZAID IBARHIM INI

AJEN KHAS

UNTUK MEMASTIKAN

NAJIB TERUS MASUK

PENJARA

AMIN

SIAPA HANTAR ZAID?

MADEY?

SABRI?

SRI RAM?

KIT SIANG ?

MAT SABU ?

ANWAR ?

JENG JENG JENG

AMIN

KHALAS

TUKAR TIUB TEPAT BETULPeguam utama Najib dilantik, mohon tangguh rayuan akhir kes SRC

PASUKAN peguam yang mewakili Najib Razak bercadang untuk memohon penangguhan bagi kes rayuan SRC International Sdn Bhd yang dijadualkan bermula 15 Ogos.

Dalam surat kepada timbalan pendaftar Mahkamah Persekutuan, Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners berkata firma itu memohon pengurusan kes segera bagi membolehkan mahkamah mendengar permohonan itu.

Dalam surat yang sama, firma itu turut memaklumkan mahkamah peguam kanan Hisyam Teh Poh Teik dilantik sebagai ketua peguam bela bagi kes rayuan SRC International membabitkan bekas perdana menteri itu, menggantikan Muhammad Shafee Abdullah.

“Pada persidangan sebutan kes atau pengurusan kes, kami diarahkan untuk:

“A. Menarik balik rayuan yang belum selesai terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan perayu untuk melantik Peguam Diraja (QC) dari United Kingdom (UK) Jonathan Laidlaw secara ad-hoc.

“B. Memaklumkan kepada mahkamah berkaitan penangguhan notis usul yang difailkan pada 7 Jun, 2022 dan perbicaraan rayuan utama ditetapkan pada 15 Ogos, 2022 hingga 26 Ogos, 2022, dengan alasan pasukan baharu mengambil alih pengendalian urusan berkenaan,” kata firma itu.

“Kami memohon maaf kepada mahkamah yang mulia atas segala kesulitan yang berlaku akibat permohonan ini.”

Minggu lalu, mahkamah menolak permohonan Najib untuk melantik QC bagi mewakili beliau pada rayuan akhir.

Dalam permohonannya pada 7 Jun, Najib memohon untuk menambah bukti baharu dan memanggil saksi baharu untuk kes SRC International bagi menyokong dakwaannya berlaku konflik kepentingan oleh Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang mengendalikan perbicaraan kes itu.

Beliau juga memohon Mahkamah Persekutuan untuk mengisytiharkan keseluruhan perbicaraan kes SRC International terbatal dan mempertimbangkan perbicaraan semula diadakan.

Permohonan itu dijadualkan untuk pengurusan kes di Mahkamah Persekutuan pada 29 Julai.

Pada 2020, Nazlan mensabitkan Najib bersalah bagi tujuh pertuduhan jenayah membabitkan wang SRC International bernilai RM42 juta.

Hakim itu menjatuhkan hukuman 12 tahun penjara dan denda RM210 juta terhadap Najib. Keputusan itu kemudian dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan. – 26 Julai, 2022.


Peguam baharu Najib mohon tangguh tarikh dengar rayuan akhir SRC

PUTRAJAYA: Peguam baharu Najib Razak memohon Mahkamah Persekutuan menangguhkan pendengaran rayuan terakhirnya terhadap sabitan kes SRC International di mahkamah itu, yang dijadualkan bermula 15 Ogos ini.

Firma guaman Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners berkata, ia susulan pertukaran peguam yang mewakili Najib.

“Kami dengan rendah hati memohon mahkamah menetapkan tarikh sebutan atau pengurusan kes dengan segera untuk membolehkan peguam memberi dan mengemas kini serta mendapatkan arahan lanjut dari mahkamah.”

Firma guaman itu meminta mahkamah menetapkan pengurusan kes pada 29 Julai ini.

Hari ini, peguam terdahulu Najib dari Shafee & Co memaklumkan Mahkamah Persekutuan bahawa bekas perdana menteri itu sudah melantik pasukan pembelaan baharu.

Rayuan terakhir SRC International dijadualkan didengar di Mahkamah Persekutuan selama 10 hari dari 15 hingga 26 Ogos ini.

Pada 2020, Najib disabitkan bersalah atas tujuh pertuduhan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang berkaitan RM42 juta milik SRC International yang dimasukkan ke akaun banknya.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta. Beliau dibenarkan ikat jamin sementara menunggu pendengaran di Mahkamah Persekutuan.

TUKAR TIUB

TEPAT BETUL

AMIN

SEMUA INI 

KERENAH 

TIPU HELAH

NAJIB 

AMIN

TUJUAN NAK

LAMBATKAN 

MASUK JIL

SEHINGGA

PRU15 DIJALANKAN

AMIN

SEKILAS IKAN

DI AIR TT DAH

KENAL 

JANTAN BETINA

AMIN 

KHALAS

INI MALAYSIA !!!

 


TUKAR TIUB

DAH CAKAP

INI MALAYSIA

SEMUA BOLEH

BERLAKU

AMIN

HAKIM ARAH

MASUK JIL

TAPI MAKAN

DI HOTEL

TIDUR DI RUMAH

AMIN

DAH DIDAPATI

SALAH TAPI

TAK MASUK JIL

AMIN

INILAH MALAYSIA

SEMUA BOLEH

BERLAKU

AMIN

KHALAS

NAJIB TERAJANG SHAFEE ?


Najib gugur Shafee, lantik Zaid Ibrahim rayuan kes SRC International

NAJIB Razak melantik bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim untuk mewakilinya dalam rayuan akhir terhadap sabitan kes SRC International di Mahkamah Persekutuan, selepas khidmat pasukan pembelaan diketuai Muhammad Shafee Abdullah diberhentikan.

Perkara itu dimaklumkan Tetuan Shafee & Co melalui surat kepada Mahkamah Persekutuan hari ini. 

Surat tersebut menyatakan Najib kini diwakili Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners sebagai peguam cara.

Firma guaman Shafee bagaimanapun masih mewakili Najib dalam perbicaraan 1Malaysia Development Sdn Bhd (1DB) di Mahkamah Tinggi.

“Sila ambil perhatian bahawa pada 25 Julai 2022, jam lebih kurang 5.00 petang, pihak kami telah menerima sesalinan surat dari Najib Razak (“perayu”) yang mana perayu telah memberhentikan (discharged) dengan serta merta Tetuan Shafee & Co. daripada bertindak sebagai peguam cara yang mewakili beliau di dalam rayuan-rayuan Jenayah ini dan prosiding-prosiding berkenaan.

“Menerusi surat yang sama, perayu telah memaklumkan bahawa beliau telah melantik Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners (“ZIST”) sebagai peguam cara,” menurut notis Shafee & Co.

Zaid yang sebelum ini menteri Umno, dipecat daripada parti itu pada 2008  kerana menghadiri perhimpunan parti pembangkang. 

Beliau menyertai PKR pada 2009, kemudian menubuhkan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) pada 2010. Selepas itu Zaid menyertai DAP pada 2017.

Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari pada Ogos untuk mendengar rayuan terakhir Najib bagi membatalkan sabitan bersalah serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan jenayah pecah amanah (CBT) dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan RM42 juta dana SRC International.

Pada 8 Disember tahun lepas, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Najib untuk membatalkan keputusan pada 2020 oleh hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mendapati beliau bersalah.

Minggu lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Peguam Diraja (QC) dari United Kingdom Jonathan Laidlaw mewakili Najib dalam rayuan akhirnya. – 26 Julai, 2022.     


ANAK BUNTING

BINI DATANG

BULAN

AMIN

SAKIT PERUT

CERET BERET

KENA KOBID

AMIN

SEMUA INI

TIPU HELAH

NAJIB UNTUK

LAMBATKAN

KEPUTUSAAN

MAHKAMAH

AMIN

MAK CIKU CURI

DUA  TIN SUSU

 DAH LAMA

MASUK  JIL

KENA 2 TAHUN

AMIN

INI CURI 42 JUTA

MASIH DING DONG

BERTAHUN TAHUN

INILAH MALAYSIA

SEMUA BOLEH

BERLAKU

AMIN

KHALAS

WAJIB RESETWAJIB

RESET TARIKH

AMIN 

KHALAS

Suku Samdol commented on

 "NAJIB BUAT KERENAH"

ini pukimak isteri Rosmah cuba lengah2kan kes dengan mengambil peguam baru. Nampak gayanya Tuan TT kena reset balik tarikh isteri Rosmah kena hokom

PETANG SELASA


 PETANG  SELASA

26/7/2022 JAM 6.41

KUALA LUMPUR 

NYAMAN INDAH

AMIN 

KHALASRUSIA KURANGKAN GAS


Russia’s Gazprom to make drastic cut to Europe’s gas supply from Wednesday

State-controlled energy company says it is halting a turbine due to the ‘technical condition of the engine’


Syarikat tenaga yang dikawal negara Rusia Gazprom telah mengumumkan pemotongan drastik kepada penghantaran gas melalui saluran paip utamanya ke Eropah mulai Rabu.


Monopoli eksport gas Rusia berkata ia menghentikan operasi salah satu daripada dua turbin operasi terakhir kerana "keadaan teknikal enjin", mengurangkan penghantaran gas harian melalui saluran paip Nord Stream kepada 33m meter padu sehari - kira-kira 20% daripada kapasiti saluran paip.


"Kami memantau keadaan dengan sangat rapat dalam pertukaran rapat dengan agensi rangkaian persekutuan dan pasukan krisis gas," kata kementerian ekonomi Jerman dalam satu kenyataan pada hari Isnin selepas pengumuman Gazprom. "Menurut maklumat kami, tiada sebab teknikal untuk pengurangan penghantaran."

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PASANG JERAT

SENDIRI KENA

KAH KAH KAH

MUSIM SEJUK

TAKDA GAS

MACAM MANA?

KAH KAH KAH

ZAHID PUN MINTA TANGGUH


Saksi terakhir positif Covid-19, bicara kes rasuah Zahid tangguh

MAHKAMAH Tinggi Shah Alam menangguhkan perbicaraan kes Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 40 pertuduhan rasuah berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN) hari ini, ke Jumaat kerana saksi pendakwaan terakhir kes itu dijangkiti Covid-19.

Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran memberitahu Hakim Mohd Yazid Mustafa bahawa saksinya yang merupakan pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia memaklumkan perkara itu pada lewat malam tadi. 

Raja Rozela berkata pihaknya akan memanggil saksi pendakwaan ke-18 itu selepas dia disahkan pulih daripada jangkitan berkenaan.

“Pihak kami dimaklumkan pada lewat malam tadi, pegawai penyiasat kes ini positif Covid-19. Jadi, kami tidak dapat memanggil dia hari ini.

“Kami mohon agar tarikh bicara pada minggu ini dikekalkan. Kami ingin mengambil kira bahawa jika saksi sihat pulih semula, sudah negatif, kami ingin memanggil saksi tersebut hadir pada Jumaat (29 Julai),” katanya.

Raja Rozela, yang mengetuai pasukan pendakwaan, turut memohon tarikh perbicaraan pada Ogos dikekalkan supaya dapat meneruskan prosiding itu.

“Sudah banyak tarikh bicara ditetapkan. Kita ada beberapa lagi pada Ogos ini, jika tiada aral melintang, perbicaraan boleh diteruskan ke tarikh itu,” katanya.

Sebelum ini, mahkamah menetapkan tarikh sambung bicara pada 10, 11, 12 dan 24 Ogos.

Dalam perbicaraan itu, pendakwaan diwakili Raja Rozela, Wan Shaharuddin Wan Ladin, Abdul Malik Ayob dan Zander Lim Wai Keong manakala Zahid diwakili peguam Hisyam Teh Poh Teik, Ahmad Zaidi Zainal dan Hamidi Mohd Noh.

Zahid, 69, menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya sebagai menteri dalam negeri bagi menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali perkhidmatan Pusat Sehenti (OSC) di China dan Sistem Visa Luar Negara (VLN) serta untuk mengekalkan perjanjian kontrak untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa memperoleh untuk dirinya SG$1,150,000; RM3 juta; 15,000 Swiss Franc dan AS$15,000 daripada syarikat sama yang mempunyai kaitan rasmi dengan tugas rasminya.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018. – Bernama, 26 Julai, 2022.              


NAK BUAT

MACAM MANA

WAJIB TANGGUH

KERANA 

MAT KOBID

KAH KAH KAH

TAK TANGGUH

LAGI BAHAYA

SEMUA DEMAM

AMIN

AWAS !

MAT KOBID

INI BUKAN

AJEN ZAHID

KAH KAH KAH

AMIN

ABDULLAH ANGABDULLAH ANG

AMIN

KHALAS


panglimo potaseh commented on 

"DI MALAYSIA SEMUA
BOLEH BERLAKU"

Tak lama duluk ade sekor Gangster Cina yg kunon nye di jil kat Sg.Buloh ..tapi ..ramai yg nampak Cina ni melilau bebas di serata pelusok Tanah Melayu ..syukur tak de sekor pon mengawai ponjaro kono tangkap di atas perlakuan Cina Kapir Laknat ni ..syokor. Gwa ramal hal yg sama juga akan birlaku keatas Mak Badak dan Isterinye ..kok Cino boleh takan Molayu tak boleh .. boto tak ..

DUNIA MAKIN KACAUDUNIA MAKIN KACAU

EKONOMI 

HURU HARA

AMIN

BAJIR KEMARAU

DISANA SINI

AMIN

MALAPETAKA

CUACA SEDANG

MENYERANG

AMIN

NAJIB BUAT KERENAHNAJIB BUAT

KERENAH

AMIN

Unknown commented on 

"NAJIB TAK MASUK JIL 

PADA Q26 OGOS"

10:20 PTG mahkamah tinggi & mahkamah rayuan sudah putuskan najib bersalah tunggu 3rd strike masuk gol...

PAKISTAN BALA DI DUNIA


PAKISTAN

BALA DI DUNIA

AMIN

KHALAS


panglimo potaseh commented on

 "BALA NEGARA ISLAM"

Chiss TT lu brani kata Pakistan kurang Islam ..sepirti Serambi Moskow, Pakistan selalu di henyak oleh Tohan dingan bala ..banjir, misking, entot2, kirje tak de. Lagi di henyak ..lagi byk PAHALA rakyat marika dapat ..nanti bila dah mampos terus terjun atas puki bidadari ..syok ooo ..lu apa tau ..tuckbEEr ..

ISLAM PAKISTANPAKISTAN WUJUD

ADA NAMA

ISLAM

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

BETUL KE BERITA INI ?


‘Jhow Low 2’ dalam proses ekstradisi ke Malaysia – Bukit Aman

KUALA LUMPUR – Seorang ahli perniagaan Malaysia berstatus bilionair yang ditahan pihak berkuasa di Thailand kerana didakwa terlibat dalam penggubahan wang haram hasil aktiviti perjudian dalam talian pada Sabtu lalu akan dibawa ke Malaysia.

Setiausaha Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, Teow Wooi Huat merupakan individu yang sedang disiasat oleh PDRM dalam kes penipuan di negara ini. 

“Wooi Huat merupakan individu yang disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan kini dia sudah ditahan oleh pihak berkuasa Thailand.

“PDRM kini sedang dalam proses permohonan untuk penama dihantar pulang ke Malaysia bagi membantu siasatan lanjut,” kata beliau dalam kenyataan malam ini.

Beliau berkata demikian dalam perkembangan terkini siasatan membabitkan bilionair warga Malaysia itu selepas berita penahanannya di Bangkok telah disiarkan di Bangkok Post minggu lalu.

Bangkok Post dalam beritanya melaporkan, Wooi Huat, dikenali sebagai Tedy ditahan di ibu pejabat syarikatnya, MBI Group di Danok berhampiran sempadan daerah Sadao awal pagi Jumaat lalu.

Penolong Ketua Polis Negara Thailand, Surachate Hakparn berkata, Tedy, 55, didakwa terbabit dalam penggubahan wang haram dikaitkan dengan aktiviti perjudian dalam talian di selatan Negara Gajah Putih itu.

Tangkapan ke atas Tedy dibuat selepas penyiasat meneliti bukti hasil serbuan di sebuah pusat perjudian dalam talian di Songkhla, Nakhin Si Thammarat dan beberapa wilayah Selatan yang telah dikaitkan dengan Tedy.

Ahli perniagaan Malaysia itu telah menubuhkan MBI Group yang beroperasi sebagai kompleks hiburan termasuk resort di Danok dan MBI International Sdn Bhd turut menjalankan beberapa perniagaan di Malaysia.

Suspek sebelum ini pernah ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia pada 2017 atas kesalahan dadah tetapi tidak diketahui status kes pertuduhan itu.

Iia terus menjadi persoalan bagaimana dia dapat melepasi sempadan negara dan masuk ke Thailand serta menjalani gaya hidup mewah di sana.

Di Malaysia, Tedy dianggap sebagai ‘Jho Low 2’ iaitu perancang utama penyelewengan wang berbilion dolar dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Seperti Jho Low, Tedy yang berasal dari Pulau Pinang dikenali sering bercampur dengan golongan selebriti.

Satu lagi laporan yang disiarkan oleh South China Morning Post, Tedy dikehendaki pihak berkuasa kerana mempunyai kaitan dengan penggubahan wang haram berjumlah RM336 juta (AS$83 juta) di Macau.

Polis turut percaya Tedy telah bertindak sebagai perancang utama sindiket penipuan di Macau yang menipu orang ramai untuk melabur wang mereka dalam syarikat yang tidak wujud.

Menurut polis, hasil wang pelaburan itu ditapis oleh Tedy melalui beberapa siri akaun sebelum wang haram itu digunakan membeli hartanah mewah di Malaysia dan Thailand selain melabur dalam mata wang kripto.

SAPA BETUL 

BAWA KE CHINA

ATAU KE KL ?

KAH KAH KAH

ATAU INI HANYA

SANDIWARA

KAH KAH KAH

INILAH CONTOH

PENIAGAAN

 TOWKAY CHINA

DADAH PELACUR

DAN JUDI

YANG JADI MANGSA

WARGA MELAYU

AMIN 

KENAPA PARTI

KETUANAN 

MELAYU DAN

PARTI ISLAM

MELAYU TAK

BUAT HEBOH

KAH KAH KAH

APAKAH ADA

MASYUUUUK

KAH KAH KAH

KHALAS