Ahad, 30 Ogos 2020

BETUL KE BODOH TAK BERJANGKITBETUL KE BODOH

TAK BERJANGKIT
SEMUA AGAMA SAMA
INI SARANAN

AMAT TEPAT

AMIN

SEMUA AGAMA

MENGAJUKAN

PENGANUT

 UNTUK

BERBUAT BAIK

BUAT KEBAJIKAN

KHALAS


Uggah gesa semua pihak bertenang


TIMBALAN Ketua Menteri Sarawak Douglas Uggah Embas meminta semua pihak bertenang berkenaan kenyataan yang dibuat Ahli Parlimen PAS Nik Muhammad Zawawi mengenai ajaran Kristian dan hukum minum arak.

Menurutnya negara ada undang-undang untuk menangani kenyataan yang dibuat oleh ahli Parlimen Pasir Puteh mengenai kitab Injil di Parlimen minggu lalu.

Buat masa ini dia meminta semua orang untuk berhenti terlibat dalam perdebatan yang lebih mendalam di media sosial dan cetak.

“Setiap agama suci bagi penganutnya dan tidak ada yang harus mempermainkan Tuhan serta menilai kesahihan atau kebenaran kepercayaan atau agama lain kerana ini boleh mendatangkan konflik agama dan kekacauan.

“Kita mempunyai undang-undang seperti Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan untuk mencegah konflik agama antara kepercayaan dan agama yang berbeza. Pihak berkuasa mesti bertindak untuk menegakkan undang-undang dengan tegas untuk memastikan penghormatan berterusan terhadap undang-undang dan sistem kehakiman,” katanya.

Sarawak merupakan negeri yang mempunyai komuniti Kristian terbesar di negara ini.

Zawawi telah mendatangkan kemarahan orang Kristian dengan mengatakan kitab Injil telah “diputarbelitkan” minggu lalu di Parlimen.

Sejak itu wakil paderi dan ahli politik menuntut agar dia meminta maaf atas kenyataan yang dibuat.

Zawawi bagaimanapun enggan meminta maaf.

“Saya tidak akan minta maaf… Minta maaf, apa saya (kata) tak salah. Saya bercakap atas dasar ilmu yang (saya) belajar, fakta saya terima.

“Dan dalam al-Quran pun ada sebut, dan takkan Al-Quran tak betul. Sebab itu saya yakin,” katanya yang merupakan Ketua Dewan Ulamak PAS.

Majlis Gereja Sarawak juga meminta ahli Parlimen itu menarik semula kenyataannya dan meminta maaf dengan mengatakan Zawawi telah melanggar Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan kebebasan beragama.

Ketua Biskop Simon Poh berkata ucapan Zawawi itu melampau dan tidak menghormati orang Kristian.

Zawawi membuat kenyataan itu ketika membahaskan rang undang-undang untuk meminda Akta Pengangkutan Jalan bagi meningkatkan hukuman denda memandu semasa mabuk.

Beliau berkata tiada agama yang membenarkan penganutnya minum alkohol.

Oleh itu, keputusan kerajaan mengetatkan undang-undang bagi menangani isu pemandu mabuk tidak sepatutnya menjadi isu sensitif bagi agama lain, katanya.

“Islam halang penganut agama Islam sahaja (lain) dibenarkan. Tapi saya belajar dalam perbandingan agama, saya kira tidak ada agama sebenarnya membenarkan penganutnya minum arak.

“Tidak ada agama, Buddha, Hindu agama lain tak benarkan, isu ini tidak jadi satu sensitif bagi agama lain,” kata Zawawi.

Beliau dicelah Ahli Parlimen Beruas Ngeh Khoo Ham yang berkata kenyataan itu tidak tepat kerana ada agama bukan Islam benarkan minum alkohol asalkan tidak memabukkan.

Ahli Parlimen DAP memberi contoh penggunaan wine dalam upacara “Lord Supper” bagi agama Kristian. – 30 Ogos, 2020.


TAK PERLU

GADUH GADUH

AGAMA INI

KEPERCAYAAN

AMIN

ADA PELBAGAI

RUPA MACAM

AMIN

BUKA SATU

TERBARAI 

YANG LAIN

AMIN

UMNO NAK KELUAR KERAJAAN
GEROMBOLAN

BERAMOK

SAMA SENDIRI

KAH KAH KAH

KENA TERAJANG

MENERAJANG Umno tak perlu keluar kerajaan, kata Annuar Musa

UMNO tidak perlu keluar dari Kabinet hanya kerana tidak setuju dengan langkah parti rakannya membuka keanggotaan kepada bukan Melayu, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno Annuar Musa.

Katanya, gesaan oleh penasihat parti Tengku Razaleigh Hamzah itu hanyalah pandangan peribadi pemimpin veteran tersebut dan tidak mewakili keputusan parti.

“Saya terus terang pandangan itu tak gambarkan pendirian parti,” tegas Annuar ketika ditanya dalam sidang media hari ini.

Dasar kerjasama politik Perikatan Nasional (PN) sebenarnya adalah tidak mencampuri urusan parti masing-masing, tambah setiausaha agung BN itu.


BILA KAYU

CONDONG

MAT BANGLA

DATANG BERAK

KAH KAH KAH


TAMADUN MANUSIA 8 RIBU TAHUN


TEPAT BENAR
TAMADUN MANUSIA 7- 8000 TAHUN
MANUSIA WUJUD JUTAAN TAHUN
AMINMUHYIDDIN TERUS DIBURUKKAN
PERANG MAKIN

HEBAT KUAT 

AMIN

PEMIMPIN 

GEROMBOLAN

MAKIN BERANI

SERANG 

MUHYIDDIN

AMIN

SAPA MEREKA? 

Umno ingatkan pemimpin parti jangan burukkan Muhyiddin

UMNO mengingatkan pemimpin parti itu agar tidak mengeluarkan kenyataan sewenang-wenang yang memburukkan perdana menteri dan kerjasama Perikatan Nasional (PN).

Setiausaha Agung Umno Annuar Musa mengeluarkan amaran itu ekoran kenyataan dari kalangan pemimpin parti mendakwa Muhyiddin Yassin terpaksa meraih sokongan ahli Parlimen untuk kekal berkuasa.

Kenyataan yang disebut anggota Majlis Mesyuarat Tertinggi Umno Nur Jazlan Mohamad tidak benar sama sekali, kata Annuar.

Katanya kenyataan seperti itu hanya akan mengeruhkan keadaan biarpun di peringkat pimpinan tertinggi tidak menggambarkan keadaan demikian.

“Saya harap pemimpin Umno jangan beri kenyataan sewenang-wenang, lebih-lebih lagi (kenyataan) kurang tepat

“Saya baca ada kata perdana menteri pergi Sabah untuk dapatkan sokongan rakyat atau nak ajak parti politik lain.

“Sebagai parti politik, Bersatu ada rancangan nak perkasakan parti mereka jadi tak salah dengan itu. Tapi nak tuduh perdana menteri buat perkara negatif itu tidak betul,” katanya.

Jazlan yang juga naib pengerusi Umno Johor semalam mendakwa Muhyiddin yang merupakan presiden Bersatu cuba berunding supaya partinya dan PN dapat kekal kuasa sehingga akhir penggal.

Kata Jazlan, Muhyiddin tidak perlu sibuk berunding “ke sana sini” dan sebaliknya membubarkan Parlimen untuk membolehkan Pilihan Raya Umum ke-15 diadakan.

Mengulas lanjut kenyataan itu, Annuar berkata beliau memahami sentimen akar umbi mengenai kerjasama tersebut.

Katanya keadaan yang sama juga pernah berlaku di awal kerjasama antara Umno dan PAS.

Namun tentangan itu dapat diatasi dan diselesaikan pimpinan tertinggi dan kini kedua-dua ahli Umno dan PAS selesa bersama.

“Polemik yang berlaku kita dan Bersatu saya faham seperti mana waktu kita syorkan Umno dan PAS berkerjasama, banyak kalangan wakil kita tak setuju.

“Tak semua datang dari akar umbi kadang pemimpin kena buat keputusan dan kemudian baru jelaskan lada akar umbi.

“Masa kita nak berkerjasama dengan PAS kita ambil masa bertahun. Idea yang pertama sekali digerakkan pada 2012. Dah lebih tujuh tahun dan sekarang barulah terbentuk secara rasmi,” katanya.

Muhyiddin hari ini berada di Sabah untuk hari kedua ke negeri itu, yang bakal mengadakan pilihan raya bulan depan.

Beliau dijadual bertemu pemimpin Bersatu negeri dan juga para pemimpin setempat.

Selain Nur Jazlan, beberapa pemimpin Umno dan PAS juga menggesa agar Muhyiddin mengadakan pilihan raya umum segera. – 30 Ogos 2020.


DALAM 

GEROMBOLAN

BANYAK TIM

AMIN

TIM MAKAMAH

NAK BUNUH 

MUHYIDDIN

AMIN

TIM KALAH PRU

NAK CEPAT PRU15

AMIN

TIM TAK DAPAT

PANGAT NAK

TIBAI MUHYIDDIN

AMIN

HANYA TIM 

YG DAPAT

PANGKAT 

YANG SOKONG

MUHYIDDIN

ITU PUN KJ

SENYAP BISU

KAH KAH KAH

YANG LAIN

TIBAI BAGAI 

NAK RAK

KAH KAH KAH


GEROMBOLAN KENA TERAJANG ?KENA TERAJANG ?

Umno tak perlu keluar kerajaan, kata Annuar Musa


BERITA MENYUSUL


MENGHENAL SALAH BENAR


BUAH KEHIDUPAN

MENGENAL

SALAH BENAR

Semenjak nabi adam dihasut makan buah kehidupan, maka nabi adam pun kenal malu dan kehidupan.apakah rasuah yang dimakan tu tiada nilai seperti buah kehidupan. 
Jadi ikutlah tabiat nabi Adam, makan sikit buah kehidupan terus tahu dia sedang telanjang beza sekali dengan puak yang makan komisen dan rasuah yang tidak pernah sedar apa yang mereka lahap adalah hak rakyat malaysia,bukan mak bapak mereka punya. 
on 
SOALAN HAKIKI
 SEPANJANG ZAMAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/08/20


Made

MUHYIDDIN DIBURUKAN
SAPA  BUAT


KERJA INI

Umno ingatkan pemimpin parti jangan burukkan Muhyiddin


BERITA MENYUSULSAJE NAK TANYA - MASUK AKAL


Orang Perak
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigationJump to search
Bagi senarai tokoh-tokoh yang berasal dari negeri Perak, lihat [[::Kategori:Orang dari Perak]].

Orang Perak atau Perak Man merupakan rangka manusia tertua yang pernah dijumpai di Malaysia. Tulang rangka Perak Man telah dijumpai pada 1991 di dalam Gua Gunung Runtuh terletak di Bukit Kepala Gajah, di Lembah Lenggong, Hulu Perak pada ketinggian lebih kurang 105 meter dari paras laut.

Penemuan ini adalah hasil dari penyelidikan yang dibuat oleh Malaysian Archaeological Research Centre USM yang diketuai oleh Datuk Prof Zuraini Majid, dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia. Antara penemuan terpenting adalah rangka tulang Perak Man yang berumur antara 10,000-11,000 tahun. [1]

Umur manusia 7,000-8,000 tahun


USIA hayat sejarah kemanusiaan sejak Nabi Adam AS hinggalah sekarang hanyalah sekitar 7,000 hingga 8,000 tahun.

Itulah anggaran yang dibuat oleh ilmuwan unggul tanah air, Tan Sri Prof Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas secara ilmiah dan berlandaskan pelbagai sumber.

Bagaimanakah Prof Naquib Al-Attas membuat penetapan itu dan apakah sandaran pembuktiannya? Malah, lebih penting daripada itu, apakah manfaat mengetahui usia umat manusia?

Semua persoalan itu dijawab oleh Prof Naquib Al-Attas pada Syarahan Khas sempena Majlis Pelancaran Buku On Justice and the Nature of Man di Sasana Kijang, Bank Negara, Kuala Lumpur, baru-baru ini.NAK TANYA
  ORANG PERAK MUNCUL
11,000 TAHUN DAHULU

MANAKALA 
ADAM MUNCUL 
7 ATAU 8,000 TAHUN DULU
NAMPAKNYA
ORANG PERAK LEBIH  AWAL
SAJE TANYA
KERANA FAKTA MASUK AKAL
Betul ..kita semue termasuk Keling, Cina, Melayu semuanye dari Adam yg mula idop 75OO tahun. Urang Asli macam TT adalah sosok sebelum Adam ..penemuan rangka usia 65OOO di Lengong, itu adalah Tok Onyang TT. 
on 
BETUL KE KITA
 DARI NABI ADAM ?
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 29/08/20


Sakai jelebu ni beriman dgn teori yg rasional dgn fikrah. Dia mmg asal keturunan dari beruk, jgn la kecam dia, sesungguhnya beruk itu pemula keturunan sakai. Tolong la hormat kepercayaan dia sebagai seorang sakai yg amalkan islam budaya. on 
TEORI PALING HAMPIR
 DENGAN FIKRAH RASIONAL
Anonymous
on 30/08/20


Oiii sakai, lucy tu nenek lu, apahal nenek kita pulak. Kau sorang jer yg percaya mcm tu. Lucy tu jimak dgn sakai lepas tu jadi la keturunan kau. Amiin 
on 
LUCY NENEK KITA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/08/20PASAI APA SEKARANG BARU SEDAR
PASAI APA

 SEKARNG

BARU SEDAR
Wah TT... 
deep tu Tak sangka 
rupanya dalam hatimu ada taman bunga 
on 
BERKHALWAT KE 166
Publish | Delete | Spam
Mak Na
on 30/08/20

Setiap

INTERNET BAWA PENCERAHAN


INTERNET PECAH
RAHSIA GELAP
RUPA RUPA NYA 
LAGU NEGARA KU DICIPLAK
DARI LAGU TERANG BULAN
DI CIPLAK DARI MEMULA MOON
TERIMA KASEH RONALD REAGAN

ANAK NEGARA BANGSA

INILAH CONTOH

TERUNGGUL

ANAK NEGARA

BANGSA

TAHNIAH

TERIMA KASIH 
Vasugi Ramasamy berharap masyarakat membuang pelitup 
muka dengan cara yang betul demi aspek keselamatan 
dan mengelakkan pencemaran alam sekitar. – 
Gambar The Malaysian Insight, 30 Ogos 2020.

Wira barisan depan kutip pelitup muka terbuang

TIGA sekeluarga di Nibong Tebal, Pulau Pinang menggerakkan misi sukarela mengutip pelitup muka terpakai yang dibuang merata-rata, ketika alat pelindung wabak itu kini menjadi kebiasaan baharu sejak pandemik Covid-19 melanda dunia.

Mereka mengutip pelitup muka yang dibuang di tepi jalan kerana bimbang ia mendatangkan risiko kesihatan. Tanpa sedar, mereka menyelamatkan alam sekitar ketika kajian sains menunjukkan pelitup muka mengambil masa beratus-ratus tahun untuk terurai.

Vasugi Ramasamy, 36, memberitahu The Malaysian Insight, beliau mula membuat kerja sukarela itu selepas melihat pelitup muka terbiar di tepi jalan sepanjang laluan ke pasar raya tempat beliau bekerja sebagai seorang kerani akaun.

“Saya terkejut tengok terlalu banyak topeng muka dibuang di tepi jalan.

“Saya terfikir, kenapa benda ini boleh dibuang macam itu saja? Kita pakai untuk jaga diri kita dan elak daripada virus Covid 19.

“Tapi selepas guna, kita buang merata-rata tak ikut prosedur yang betul… orang lain pun boleh berjangkit,” katanya kepada The Malaysian Insight.

“Topeng muka ini betul-betul bahaya, ada kuman daripada orang yang pakai.

“Kalau dia ada selesema pun, orang lain boleh berjangkit.. inikan pula kalau dia ada Covid-19,” tambahnya.

Setakat ini Vasugi sudah dua kali meronda mengutip pelitup muka terbuang kerana hanya dapat melakukannya pada Ahad, hari beliau cuti kerja.

Pertama kali bersama sepupunya K Suriya, 19 sebelum suaminya A Moses turut bersama-sama turun tangan membantu pada kali kedua.

Dua kali itu juga mereka meronda dengan motosikal di sekitar Sungai Bakap selama dua atau tiga jam.

Menurut Vasugi, kerja sukarela mereka menarik perhatian orang ramai yang rata-rata tidak biasa melihat perkara seperti itu berlaku namun itu tidak mengganggu tumpuan mereka membersihkan sisa pelitup muka terbuang.

“Kita boleh tengok, topeng muka yang dikutip ini masih tidak hancur walaupun lusuh. Ia sukar nak diuraikan.

“Apabila tidak dibuang dengan cara betul dan merata-rata, masyarakat sendiri dah wujudkan suasana yang tak cantik di kawasannya,” tambah beliau.

Vasugi tidak berharap kerja sukarelanya jadi gerakan besar. Baginya, cukup kalau ia membuka mata kepada orang ramai untuk lebih sedar dan prihatin untuk tidak membuang pelitup muka atau sampah sarap merata-rata.

“Selepas kutip topeng muka, saya akan muat naik di Facebook. Niat saya mahu tunjuk kepada rakan-rakan di Facebook dan masyarakat agar lebih peka tidak buang merata-rata. Itu sahaja motif saya.

“Kalau orang suruh saya kutip, tentu saya tidak mahu. Kalau saya suruh orang pun, mereka tidak mahu buat.

“Tetapi, dengan cara saya sampaikan mesej ini, mereka akan buat di kawasan perumahan sendiri pun sudah cukup,” katanya.

Aktivis alam sekitar dunia percaya dunia diancam 129 bilion pelitup muka dan 65 bilion sarung tangan plastik yang dibuang secara tidak betul sehingga ada yang terlepas ke laut dan mengancam hidupan liar.

Sebuah badan aktivis alam sekitar yang menjaga laut Waste Free Oceans juga mengingatkan pelitup muka jenis yang biasa mengandungi plastik mikro yang memakan masa sehingga 450 tahun untuk terurai secara semula jadi dan sempurna.

Menurut Kementerian Kesihatan, topeng muka perlu dimasukkan ke dalam plastik lain sebelum dibuang ke dalam tong sampah, sementara pengguna juga dinasihatkan supaya cuci tangan selepas membuang pelitup muka. – 30 Ogos, 2020.


BERI TERIMA

KASEH 

TAK  CUKUP

AMIN

KITA SENDIRI

WAJIB UBAH 

PERANGAI 

AMIN

SEDAR

TANGGUNG JAWAB

AMIN

GUNA AKAL UNTUK BERFIKIR


GUNA AKAL

UNTUK BERFIKIR

ada juga orang kata manusia ni dari beruk.disilakan keturunan belah beruk ada yang yakin berpandu pada al quran manusia berasal dari adam dan hawa. 
keturunan adam hawa. tak menjadi masalah yang mana kamu suka--datuk moyang dia memang dari beruk. bagi manusia akal yang sempurna tetap yakin keturunan berasal dari adam hawa 
on 
BETUL KE KITA 
DARI NABI ADAM ?
Publish | Delete | Spam
SuaraKu
on 29/08/20

Be

AGAMA DAH JADI ALAT MENGUMPUL KUASA DAN DUIT
AGAMA JADI 

ALAT UNTUK

MENGUMPUL 

 KUASA DAN DUIT
mana satu negara pimpinan islang yang cemerlang? mana satu yang nampak menjaga ummah akidah ? kah kah kah, wal sunah rasuah masih berleluasa, seakan akan mendapat restu Ilahi segala alam, akhirnya vell fire Menang,.
Mercedes memang, perasuah pencuri.perompak menang, kalau majoriti islang mahu tok arab begitu akhirnya jual kepada cina marah kah kah
 on 
KE MANA SABAH ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/08/20

A
SOALAN HAKIKI SEPANJANG ZAMAN


SOALAN HAKIKI

MASUK AKAL

SEPANJANG ZAMAN
Gwa pening. Kalau Kita semua berasal dari Nabi Adam, apakah manusia dah melaku sumbang mahram?
 on 
BETUL KE KITA 
DARI NABI ADAM ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 29/08/20

TT,

PERCAYA PADA YANG MASUK AKAL


PERCAYA PADA

YANG MASUK AKAL
ada manusia cenderong menyatakan manusia berasal dari beruk---keturunan charles darwin ada manusia yakin berpandukan al-quran manusia berasal dari adam dan hawa terpulang pada keyakinan masing2,
yang yakin berasal dari beruk, dipersilakan yang beragama berasal dari agama sanawi, yakin berketurunan adam hawa yang beragama hindu dan budhis tak tahu pula keyakinan mereka 
on 
BETUL KE KITA 
DARI NABI ADAM ?
Publish | Delete | Spam
SuaraKu
on 29/08/20

a

BENCANA KOBID MAKIN MENDALAMBUKAN HANYA

BAWA VIRUS 

KOBID MENIKAM

MUSNAH

EKONOMI NEGARA

Hotel bajet dan sederhana bakal buang lagi pekerja

HOTEL bajet dan sederhana mungkin menyaksikan sekali lagi proses pengurangan pekerja pada Oktober, walaupun sudang memberhentikan sekitar 20% pekerja hotel, kata pengusaha perhotelan.

Banyak hotel bajet dan sederhana, terutama di kawasan bandar, tiada pendapatan walaupun pelancongan domestik dibenarkan dibuka semula sejak 10 Jun lalu di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

Presiden Persatuan Hotel Bajet Malaysia (MyBHA) Emmy Suraya Hussein memberitahu The Malaysian Insight, sekitar 20% kakitangan diberhentikan di seluruh industri ini pada Mac, dan satu lagi pusingan dijangka pada September atau Oktober.

“Buat masa ini, industri perhotelan masih menerima bantuan daripada kerajaan, namun situasi dijangka akan bertambah buruk selepas September.

“Dari segi penutupan, kira-kira 18% perniagaan hotel di seluruh negara ditutup,” kata Emmy mewakili 2,350 hotel yang menganggotai persatuannya di seluruh negara.

Di Selangor, kira-kira 70% daripada 800 hotel perniagaan di negeri ini masih ditutup, kata Pengerusi MyBHA Selangor, Ng Hong Keat.

Sebilangan besar mereka mengalami masalah kerana keengganan pemilik premis untuk menurunkan sewa.

Ditambah dengan masalah aliran tunai, tidak mampu membayar bil dan kadar pengunjung yang makin buruk, bakal menjadi faktor satu lagi gelombang pengurangan pekerja di sektor ini pada akhir 2020, kerana tempoh moratorium pinjaman telah tamat, dan ini tidak mengejutkan, kata Ng.

Moratorium pinjaman tidak dapat menampung kehilangan pendapatan kerana tempahan inap adalah rendah, katanya lagi.

“Sebagai contoh, hanya sekitar 15 bilik yang dihuni pada Jumaat dan Sabtu, sementara kadar inap pada hari bekerja sangat buruk.

“Kira-kira 40% perniagaan hotel menghadapi masalah aliran tunai, dan hotel bajet dan sederhana tidak memenuhi syarat untuk menikmati potongan 15% daripada bil elektrik Tenaga Nasional. Banyak permohonan pemotongan ditolak.

“Saya harap kerajaan Selangor dapat mencontohi Johor dan mengecualikan kita daripada membayar kadar penilaian dan yuran pembaharuan lesen buat masa ini,” tambah Ng.

Di Melaka, pemilik Hotel Visma Goh Hock Gin berkata hotel bandar atau kawasan bandar tidak menerima ramai pelancong kerana penduduk tempatan yang melakukan perjalanan sekarang lebih memilih destinasi pulau dan tempat yang lebih dekat dengan alam semula jadi.

“Kadar inap pada Jumaat adalah sekitar 30%, dan 40% untuk Sabtu dan Ahad. Kadarnya hanya akan meningkat hingga 60% atau 70% jika ada hujung minggu yang panjang,” kata Goh, yang sebelum ini merupakan ketua MyBHA Melaka.

Sebanyak 405 hotel kecil dan sederhana di Melaka memberhentikan sekitar 30% kakitangan semasa PKP, tambahnya.

Hotel di sini juga menanggung beban bukan hanya kerana kekurangan pelancong tempatan, bahkan juga ketiadaan pengunjung dari Singapura, yang merupakan sasaran pasaran utama mereka.

Pada masa ini, Malaysia dan Singapura membenarkan perjalanan lintas sempadan hanya untuk perniagaan dan pekerjaan rasmi.

“Warga Singapura sumbang 50% pendapatan perniagaan, diikuti pelancong China dan Vietnam. Pelancong domestik hanya merangkumi 20% pendapatan perniagaan,” kata Goh. – 30 Ogos, 2020.

PASCA KOBID

KURANGKAN

POLITIK GADUH

TUMPU BAIKI

EKONOMI

BAIKI

KEHIDUPAN

 RAKYAT BIASA

AMIN

ENJOY DE MENJOY

SAKAI HIDUP

ENJOY DE MENJOY

CARI  PETAI
Betul dan tepat komen brader ni. Sakai jelebu cemburu dgn org kaya, padahal sendiri tak pernah kerja dan malas bangun pagi tapi nak cakap pasal kelas pekerja. Sakai ni pun tak daftar mengundi tapi bila bercakap pasal politik, babi pun boleh terbang. Hidup sakai cuma pandai hasut buat huruhara jadi batu api 
kahkahkah. 
on 
MENERAJU DUNIA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/08/20

m