Ahad, 2 Mei 2021

APAKAH KAU INGAT

 

 RUMI 

APA KAU INGAT AKU
TAK PERNAH JATUH CINTA
LALU AKU PAPAR KESAH INI

APAKAH KAU INGAT
AKU TAK PERNAH MERASA KUCUPAN
HANYA MEMBACA SAJAK INI

APAKAH KAU INGAT
AKU SENDIRI
SEDANG MENCARI CINTA
LALU AKU TERINGAT
DENGAN RUMI 


UCAPAN JUJUR DARI ORANG RAMAI

  UCAPAN JUJUR

DARI

ORANG RAMAI 

Unknown commented on

 "SELAMAT BERSARA"

SELAMAT BERSARA TUAN TERUSKAN PERJUANGAN MENEGAKKAN KEBENARAN DAN EHSAN KEMANUSIAAN TERIMA CABARAN PENCACAI TU DENGAN MASUK BERTANDING DALAM PRU15 MENENTANG PENGUASA KORUP

SALUT PADA HAMID BADOR SALUT PADA

HAMID BADOR 

Unknown commented on 

"UCAPAN SELAMAT

 BAIK DARI RAKYAT"

Bador nie tak masuk geng cartel, tak mahu makan duit bulan, tak mahu geng ngan penjudi pemaksiat dalam pasukan, dulu pon di tolak kepada luar pasukan sekejap, masa Mahathir jadi PIEM, dia ambik masuk, sejak masuk lawan rasuah, integriti semua perkara yang cartel tak suka, cukong susah cari makan, ramai majoriti melayu islang Polis susah musah, semua tunggu duit cukong, nak tidur hotel.mewah, nak bawa family cuti, nak makan besar nak enjoy menjoy susah, 95% pasukan melayu islang, ini hakikat, nak kata bersih pasukan mesti ada maruah jati diri, yang ada kepala kepala wayang kopiah islang hadhari sebagai camouflage diri shaitan bergelumbang rasuah, semoga Allah SWT berkat semua Polis yang baik dan diketepikan selama ini...syukur amin..semua nya mula dari menteri kah kah kah nak buat duit melalui agensi agensi.buat untung kah kah kah

FAKTA TAK TEPAT

  TOK PANGLIMO

FAKTA TUAN HAMBA

KURANG TEPAT

HAMID DI AIRBATU

OLEH NAJIB

KERANA NAK BUKA

KES 1MDB

panglimo potaseh commented on 

"UCAPAN SELAMAT

 BAIK DARI RAKYAT"

Bador ni dah nak penchen baru nak berkokok ..biasa nye Mat Kampau dah pencen baru nak berkokok. Apa apapung sekurang kurangnye Badur berkokok semasa dalam jawatan ..berani betul Bador ni ..teruskan berkokok ..

capt salai commented on 

"SELAMAT BERSARA"


Salute..

SELAMAT BERBUKA PUASA

 


HARI KE BERAPA? 

PETANG AHAD YANG NYAMAN
UDARA SEGAR
GURUH BERBUNYI
TAPI HUJAN 
TAK TURUN

BUNYI GURUH
MEMBUATKAN
TAK TAK TAKUT NAK MAKAN
EZI BERANI SIKIT

MAKANAN MEREKA
SADIKIT NASI
KAKI AYAM
DAN DAGING

INI DAGING TETEL
YANG TERSANGKUT 
PADA LEMAK
10 RM UNTUK 4 KG
DIBELI DARI
ABANG JUAL DAGING KAMBING
DI BRICKFEILD

PETANG INI
MACAM PETANG KELMARIN
GUA PANASKAN
APA YANG ADA

TADI JUMPA TETANGGA
DIA PULANG DARI PASAR
DUA BELI BARANG BANYAK
DIA MENJANGKANKAN
AKAN ADA PKP SEKALI
LAGI DI WILAYAH
DIA DAH BERSEDIA
UNTUK 2 MINNGU
AMIN

GUA
TAK BANYAK BARANG
YANG ADA
IKAN MASIN 
DAN BAWANG
JIKA PKP
DIUMUM
GUA RISAU 
SUPPLY BUAH MANGGA
PUTUS

ASTRAZANECA
TELAH HABIS
DI LANGGAN
DALAM MASA BEBERAPA JAM

TAHNIAH
INI BERITA BAIK
WARGA BUAT PILIHAN
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR

SATUKAN SEMUA TENAGA LAWAN KOBID

 


 SATUKAN TENAGA

LAWAN KOBID

BUKAN BERPOLITIK  

NAK  

JATUH KERAJAAN

Unknown commented on 

"AWAS - BAHAYA SAMPAI"

Entahlah Hisham...tengah tengok nombor kes turun, lepas tu dia laporkan nombor kes naik mendadak, seolah-olah rakyat sangat alpa, sangat lalai, sangat tidak peduli sop...lapur lah yang engkau nak lapor, buat lah rakyat seolah olah lipas bertempiaran...seolah olah kuasa nak sebab kan kesusahan di tangan kamu atas telunjuk yang duduk di tampuk kuasa tapi goyah.


 Andai kata aku kena, macam mana? Bukan nya engkau apa apa pun dekat hospital. Ubat rawatan pun takde,baik aku cari sendiri ubat tu, dah tahu dah ubat apa yang nak digunakan. Kalau engkau tak tahu, maksudnya engkau tak perlu bising-bising pasal kes melonjak, sebab engkau hanya tahu tutup cara orang nak hidup. Malas dah nak layan alasan engkau. Sebab jual vaksin tak laku, naik kan bising canang tu. Kuatkan lagi lagu bahaya cona tu..

KITA ADA KEPENTINGAN DENGAN MYANMAR

 


 KITA ADA 

KEPENTINGAN

DENGAN MYANMAR 

HORMAT JUJUR DARI RAKYAT

 
 HORMAT JUJUR

DARI RAKYAT

Unknown commented on 

"SELAMAT BERSARA"

Respect IGP Hamid Bador..


IKUT GILIRAN - JANGAN POTONG Q

 JANGAN POTONG Q

YANG AWAL 

DI AWALKAN

hamim commented on

 "BERKHALWAT

 HARI KE 410"

Hisham....dalam dok berkhalwat nanti 12 tengah hari gi daftar untuk disuntik vaksin astra zeneca, jangan lambat hanya ada 280000 dos je, siapa cepat dia dapat, jika Hisham dah disuntik, lepas 2 bulan 


Hisham masih ada dan menulis diTT ni, bermakna Hisham ok tak kiok, lepas tu baru kami penjengok blog TT ni berani di suntik dengan vaksin astra zaneca, Hisham gang KJ kan? Tolonglah dia lariskan vaksin tu....ADA BERANI KA....

TAKUT SATELAH INDIA TAKUT SATELAH

MEMAHAMI APA

YANG BERLAKU 

DI INDIA

Unknown commented on 

"BAHAYA BAHAYA"

Boleh nampak engkau teramat ketakutan yang luar biasa. Agak aneh jugak melihat Tukar Tiub ketakutan.

PILIHANRAYA DAN MAKNANYA

 


 JIKA 

PILIHAN RAYA

BOLEH MENGUBAH 

APA APA

TELAH LAMA PRU

DIHARAMKAM

CONTOH TERKINI

LIHAT MYANMAR 


Unknown commented on 

"TAK NGAKU SUARA"

Jangan lupa, untuk tukar kerajaan kena menang PRU15.... Melainkan nak main ikut tebok atap. Untuk menang PRU-15, kena dapat undi terbanyak. Untuk konfem undi itu soheh, kena ada polis jaga. Kalau IGP dah jadi macai Mezoh, boleh ke yakin kertas undi yg dijaga polis tu semua? Alang PRU-14 dulu pun kita boleh tengok berselerak kertas undi ajaib yang duduk dalam patrol car. Jadi agak menjadi kemusykilan apabila: 1) Darurat sampai Ogos 2) Dijangka selepas darurat akan ada PRU-15 3) Mat Serpico yang baik sedang membasmi kejahatan dan segala macam kartel. 4) Mat Serpico yang tak boleh dibeli, ditamatkan perkhidmatannya ketika darurat. 5) Mezoh ganti pula dengan "dia budak kita, budak Perak, family semua kat sana" Jadi kesimpulan nya agak mudah:


A) Sama ada Mezoh sedang mempersiapkan segala jalan dan laluan untuk mereka mencapai kemenangan mudah dalam PRU-15 nanti atau B) Mezoh pun adalah salah sorang kepala kartel yang sedang disiasat Serpico. Pikir-pikirkan lah.

KITA ADA PERJANJIAN FPDA

 

KITA ADA

PERJANJIAN 

DURIAN

FIVE POWER

DEFENSE 

ARRANGEMENT

FPDA

AUSTRALIA 

MALAYSIA

SINGAPURA

 NEW ZEALAND

DAN UNITED KINGDOM

JUJUR JANGAN BOHONG

 


SEMUA SENANG 

BERES

AMIN

JUJUR JANGAN

BOHONG

AMIN

JANGAN PUTAR

AMIN

JANGAN GUNA

KOBID UNTUK

POLITIK

KHALAS 


Kerajaan perlu respons terancang tangani infodemik Covid-19

KERAJAAN perlukan strategi yang dirancang teliti untuk menangani infodemik Covid-19, atau berisiko memburukkan lagi keraguan terhadap vaksin, malah penolakan usaha mencapai imuniti kelompok, kata penganalisis Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (Isis) Malaysia.

Infodemik adalah maklumat yang terlalu banyak termasuk maklumat palsu, semasa wabak virus.

Harris Zainul bercakap kepada The Malaysian Insight mengenai makalah penyelidikannya yang bakal diterbitkan,”A Framework Towards Addressing Vaccine-Related False Information In Malaysia”, dengan berkata penyebaran maklumat mengelirukan dan palsu serta data sah tidak menunjukkan tanda semakin reda.

“Keperluan untuk bertindak jelas. Membiarkan maklumat palsu berkembang dalam pasaran idea, di mana secara teorinya akan mengatasi yang tidak elok, tidak dapat dipertahankan kerana manusia tidak semestinya pembuat keputusan rasional dengan tabiat penggunaan maklumat yang sihat,” katanya.

Kerajaan tidak tidak sepatutnya mengambil tindakan terburu-buru dan menindas bagi membendung maklumat mengelirukan dan palsu, kerana tindakan tersebut boleh memakan diri dan menguatkan lagi sikap skeptikal.

“Sangat penting menggunakan strategi yang lebih berhati-hati untuk menanganni maklumat palsu berkaitan vaksin,” katanya.

Antara perkara yang perlu dipertimbangkan oleh kerajaan ialah aksesibiliti terhadap maklumat, di mana data sahih dan sah tersedia tetapi orang ramai mungkin tidak tahu bagaimana mengaksesnya.

“Literasi maklumat tidak begitu baik di Malaysia. Ini tentunya sesuatu yang boleh kita perbaiki,” katanya.

“Bagaimana kita memberitahu orang ramai yang ini perlu diperoleh daripada sumber, bukannya maklumat yang mereka boleh dapat di WhatsApp dan media sosial.”

Makalah penyelidikan Harris akan mencadangkan strategi untuk menangani infodemik, khususnya maklumat mengenai vaksinasi Covid-19. – 2 Mei, 2021.

 

DIRIKAN

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN

SEMUA PARTI

BERSAMA LAWAN

KOBID

AMIN

BUKAN NAK UP

PARTI SENDIRI

AMIN

BUKAN NAK DOWN

PARTI LAWAN

KHALAS 


SELAMAT BERSARA

 


 SELAMAT BERSARA

cikminah commented on 

"UCAPAN SELAMAT BAIK 

DARI RAKYAT"

Selamat Bersara, Tuan. Semoga Tuan sentiasa dilimpahi Rahmat Allah dan hidup bersara penuh maruah. A true hero is never measured. Di harap, pengganti-pengganti tuan akan meneruskan perjuangan tuan dgn berani, tanpa memikirkan kepentingan diri. Harga diri, kekal abadi.

ASWAS - BAHAYA SAMPAI

 


AWAS

 BAHAYA SAMPAI

KHALAS 
Covid-19: Situasi kritikal di negeri Lembah Klang – Dr. Noor Hisham

KUALA LUMPUR – Peningkatan kes dan kadar penggunaan kapasiti kesihatan di negeri-negeri Lembah Klang sejak kebelakangan ini amat membimbangkan.

Pengarah Kesihatan, Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, sekiranya trend peningkatan kes Covid-19 berterusan, kapasiti kesihatan akan berada pada tahap yang kritikal.

Selain itu, ia akan memberi impak negatif kepada penyampaian perkhidmatan kesihatan awam secara keseluruhannya.

“Justeru, masyarakat diseru untuk sama-sama membantu KKM dengan sentiasa mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan dan mematuhi nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan oleh KKM bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 di negara ini.

“Tahap pematuhan 100 peratus oleh semua pihak adalah amat diperlukan bagi membantu negara pulih semula daripada kemelut ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Dr. Noor Hisham, bermula minggu ke-12 hingga minggu ke-17 pada tahun ini, kes Covid-19 merekodkan tren meningkat dengan jumlah kumulatif kes yang dilaporkan sepanjang tempoh tersebut adalah sebanyak 79,881 kes.

Daripada jumlah tersebut, Selangor melaporkan jumlah kes yang tertinggi iaitu sebanyak 22,099 kes (27.7 peratus) diikuti Kuala Lumpur (7,019 kes) dan Putrajaya sebanyak (264 kes)

Ujarnya, nilai Rnought (Rt) terkini menunjukkan peningkatan iaitu 1.14 manakala nilai Rt Selangor adalah 1.20, Kuala Lumpur adalah 1.16 dan Putrajaya adalah 1.0 yang mana ketiga-tiga negeri mencatatkan nilai Rt melebihi 1.0.

 SEMUA BERSATU

LAWAAN KOBID

AMIN

KITA 

SELAMATKAN

KITA

KHALASBOSS KU ADA PAHLAWAN SIBER

  BOSS KU ADA

PAHLAWAN SIBER 

 UPAHAN

Unknown commented on 

"POLITIKUS JANGAN ANGKUH 

- CAKAP BENAR"

Aku tengok FB, kenyataan PIEM ini tak ada orang like pon, comments jarang sekali, ada like pon berpukuh rates saja, tapi bila Najib buat komen beribu ribu like dan komen, adakah Najib sememangnya Bossku? Semua rakyat Malaysia suka Bossku walau awam mengetahui isu 1MDB ? Jadi apa tahap pemikiran orang ramai? Kenapa Malaysia begini? Masih kaum agama menjadi isu sebelum isu itu sendiri? Tolong beri pencerahan, siapa huru hara rakyat? Semuanya kaum agama masih utama tanpa melihat isu objektif.dan rational.???

CINTA YANG AGONG

 

 

CINTA YANG

AGONG

SUP TORPEDO

  SUP TORPEDO 

DatoPidi commented on 

"SELAMAT BERBUKA"

Batang pinang buat apa. Lu gigi dah tak kuat? Bapak aku pesan biar gigi tak kuat, janji kontol hard and hot. Hang patut Terai daging Turpedo. 

Kalu pasar Romdan Seri manjung ada behon SOP Turpedo. Memey terbaik. Baru la boleh bersaing dgn Pehin. Baru la hang boleh tekel amoi Damsyik yg bermata jeli.

BAHAYA BAHAYA

 

 

BAHAYA

BAHAYA

AMIN 
Covid-19: Situasi kritikal di negeri Lembah Klang – Dr. Noor Hisham

 BAHAYA

BAHAYA

KHALAS 

PAKAR AIR JAMPI

 


 JAMPI SERAPAH

NAK BODOHKAN

ORANG RAMAI

BILA DAH BODOH

SENANG DI KONTROL

Unknown commented on 

"PAKAR AIR JAMPI HILANG DI KARLIFORNIA"

Nape ramai percaya kat Air Jampi? Begitu juga dengan amalan kepecayaan lain seperti 'bomoh' mat sepet dengan 'Kertas Jampi'nya, bakar Kertas Jampi tu dan campurkan abunya dengan air dan minum, nescaya sembuhla penyakit yang menghantui... 


Kalau komen ini semuanya karut, nanti kena saman keliling pinggang atau Mat Polis datang tangkap untuk siasatan, kan kita ini marhaen bukan golongan KAYANGAN... Tapi depa cakap YAKIN je jangan banyak tanya, itu kuasa Almighty, tutup buku, jangan banyak soal jawab

TAK NGAKU SUARA

  TAK NGAKU

SUARA 

Unknown commented on 

"UNTUK KESELAMATAN RAMAI - SALAH JIKA FAKTA TIDAK DIUMUM DEMI PENCERAHAN"

nuar tak bol3h pakai... nk mengaku audio suara dia pun takut.. apa lagi video besi.. tengok mezoh steady.. ni kalau tukar kerajaan tetiba ni.. mezoh ni salah sorang yang akan masuk mahkamah.. kah kah kah

BERKHALWAT HARI KE 410

 


KHALWAT KE 410

AHAD 2/5/2021
KITA MASUK KE HARI 410
BERKHALWAT

DARURAT 
HARI KE 109

PUASA
HARI KE 20

ANGKA KOBID
MASIH MENAKUTKAN


VIRUS CHINA MERAH INI
SEDANG MENJALAR
DALAM KOMUNITI
BUKAN LAGI HANYA
DI KILANG
ATAU
DALAM BANDAR

KINI KITA DENGAR
NAMA ORANG YANG KITA  KENAL
TELAH DISERANG
ADA ANAK ADA SEDARA
YANG DISERNAG

VAKSIN
MASIH JAUH LAGI
JUSTERU
SAMA SAMA KITA BERAWAS
KITA WAJIB JAGA KITA
AMIN

PAGI INI HOKKIEN
INDAH CERAH SEGAR
LANGIT BIRU
HANYA SADIKIT LINGKARAN
AWAN PUTIH

HARI INI
MENJANJIKAN
PANAS

HUJAN KELMARIN
MEMBAWA
KESEGARAN

MURAI MENYAMBUT GUA
KUR KUR BERLAGU JAUH
HOW HOW 
KEMBALI KE POKOK YANG SAMA

BILA GUA MELINTAS
POKOK MENGKUDU
GUA LIHAT
ADA TEMPUA SEDANG BEKERJA
AH!
MEREKA SEDANG MEMBINA BUNGLOW
AMIN

BRO 
TERSENYUMLAH

BRO
KALAU LU 
NAK JADI ORANG YANG DIPECAYAI
JADI SOSOK YANG JUJUR

KITA SEMUA
ADA KESAH LALU
TAPI
KITA JANGAN TERUS
HIDUP DISANA

BRO
JANGAN UBAH DIRI
UNTUK MEMENANGI HATI
ORANG LAIN
TERUS JUJUR
PADA DIRI
PASTI ADA SOSOK
YANG AKAN JATUH CINTA

UNTUK MENGUBAT LUKA
JANGAN
GARU PARUTNYA

TAKDALAH YANG INDAH
SEINDAH HATI YANG BAIK

BINTANG YANG
AMAT BAHAYA DALAM DUNIA INI
IALAH
KAWAN YANG PALSU

BINA MINDA
TERBUKA
DAN TIDAK
BERGANTUNG PADA
APA APA

BRO
APA YANG LU FIKIR
ITULAH LU

PERCAYA PADA
HATI SENDIRI
JANGAN PERCAYA
PAD APA ORANG
LAIN KATA

BRO
LU NAK HAPPI
LU HAPPI SENDIRI
JANGAN TUNGGU
ORANG LAIN
NAK HAPPIKAN LU
NANTI KECEWA

SEMUA 
AKAN TUNTAS
BERI MASA

BALAS DENDAM
YANG TERBAIK
IALAH LUPAAN
DENDAM ITU

BRO
ADA SERATUS KAWAN
BUKAN SATU YANG AJAIB
TAPI
ADA SEORANG KAWAN
BILA SERATUS YANG LAIN
MENGUTUK
DIA MASIH SETIA
INI NAMANYA
KEAJAIBPAN

BRO
ULAR  BERSALIN KULIT
KITA JUGA
WAJIB BERSALIN 
MELUPAKAN YANG LALU
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT
SELAMAT BERPUASA