Isnin, 12 Jun 2023

PERANG DITERUSKAN


UKRAINE

PERANG DITERUSKAN

AMIN

BUKTI KERAJAAN MADANI


Batalkan EIA jalan di rizab harimau, gesa kumpulan alam sekitar

KUMPULAN alam sekitar, RimbaWatch menggesa Jabatan Alam Sekitar membatalkan kelulusan penilaian kesan alam sekitar (EIA) bagi jalan yang melalui Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah di Pahang.

Kumpulan itu dalam satu kenyataan berkata Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah adalah kawasan perlindungan yang sangat sensitif dan projek itu akan mendedahkan spesies terancam kepada konflik hidupan liar manusia dan pemburuan haram.

“RimbaWatch terkejut kerana Jabatan Alam Sekitar telah memilih untuk meluluskan EIA bagi jalan yang melalui Rizab Harimau Diraja Al-Sultan Abdullah dan menuntut kelulusan ini dibatalkan berkuat kuasa serta-merta.

“Baru-baru ini, RimbaWatch telah melihat peta jajaran jalan yang dicadangkan yang tepat, bersama peta Rizab Harimau dan mendapati jalan itu akan melalui hutan Pahang Timur berhampiran sempadan Terengganu, dan memisahkan hutan Taman Negara di utara ke hutan Ulu Tembeling di selatan, yang merupakan salah satu kawasan hutan terbesar di Malaysia.”

“Kami dapat mengesahkan majoriti cadangan jajaran 52km jalan itu akan melalui terus melalui Rizab Harimau. Jalan itu akan melibatkan penebangan hutan di Hutan Simpan Gunung Aais (yang merupakan komponen Rizab Harimau), dan yang telah menjadi “hutan perlindungan” untuk beberapa lama,” kata kumpulan itu hari ini.

RimbaWatch menegaskan kawasan itu dipercayai hutan dara dan tidak pernah dilakukan aktiviti pembalakan sebelum ini.

Ia menambah bahawa konflik manusia-harimau telah pun menjadi kenyataan daripada perluasan jalan raya ke kawasan itu.

“Tahun lepas, seekor harimau telah dikesan di jalan yang baru dibina berhampiran Kg. Mat Daling.”

RimbaWatch berkata bagi melindungi baki 100 harimau di Malaysia, integriti ekologi taman ini menjadi kunci utama.

Menurut RimbaWatch, JAS mesti segera membatalkan EIA untuk projek itu dan mendedahkan kandungan EIA dan dokumen berkaitan kepada orang ramai.

“Kami juga menggesa JAS untuk komited untuk tidak meluluskan EIA yang melibatkan penebangan hutan atau penerokaan kawasan perlindungan pada masa hadapan,” kata kumpulan itu. – 12 Jun, 2023.

BUKTI KERAJAAN

BERTAMADUN

AMIN

PERTAMA:

MEMILIHARA BAIK

HAK OKU

KEDUA:

MEMILIHARA BAIK

ALAM SEKITAR

KETIGA:

MEMILIHARA BAIK

HAIWAN LIAR

AMIN

TAK PERLU KLIM

MADANI

AMIN

TAK PERLU

GUNA AYAT ARAB

AMIN

HANYA BUKTIKAN

TAK PERLU PUTAR

KHALAS

NIK AZIZ DAN LIM CHONG EUNIK AZIZ  

DAN

LIM CHONG EU

AMIN

Tanya keluarga Nik Abodoh kenapa Lim Chong Eu ,Ketua Menteri Penang 1969-90 di beri darjah kebesaran Tertinggi Tun sedangkan AlMarhum TGNA hanya 2nd Class Tan Sri.  Kah kah kah

 Keluarga Karpal Singh
Bijak tak terima..lebeh harum

JENAYAH MASYARAKAT MADANI


Dua remaja bawah umur antara 11 didakwa jadi ‘scammer’

MELAKA – Dua remaja bawah umur adalah antara 11 individu didakwa di Mahkamah Majistret Ayer Keroh, di sini, hari ini atas pertuduhan menipu membabitkan kerugian berjumlah lebih RM45,000, sejak April lalu.

Selain dua juvana berusia 17 tahun, turut didakwa adalah dua beradik, Muhammad Ikmal Rizal Hamdan, 22, dan adiknya, Muhamad Haiqal, 19, Yap Soon Lin, 23, Muhamad Faizal Abdullah, 22, Sharifah Nur Natasha Syed Mohd. Hata, 21, Yap Zhen Xiang, 19, Teong Wai Keat, 19, Goh Chun Rong, 19, dan Lee Yih Hong.

Kesemua mereka yang berdepan tujuh pertuduhan bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret Nabilah Nizam.

Mengikut kesemua pertuduhan, tertuduh didakwa adalah pihak kepada pakat jahat jenayah telah bersetuju antara satu sama lain untuk melakukan suatu perbuatan yang menyalahi undang-undang dengan memperdayakan tujuh individu sehingga mangsa menyerahkan wang bernilai keseluruhan RM45,534.74.

Kesalahan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 120(B)(1) Kanun Keseksaan itu dilakukan di sebuah premis di Taman Cheng Perdana, di sini, sejak 11 April sehingga 20 Mei lalu.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara minimum satu tahun dan maksimum 10 tahun dan hendaklah dikenakan denda.

Terdahulu, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Ehsan Nasaruddin mencadangkan jaminan sebanyak RM10,000 bagi setiap pertuduhan namun peguam Joel Chua yang mewakili semua tertuduh meminta jaminan rendah.

Selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak, mahkamah kemudian membenarkan jaminan sebanyak RM26,000 bagi kesemua pertuduhan dan menetapkan tarikh 31 Julai depan sebagai sebutan semula kes.

Sebelum ini, media melaporkan 11 individu anggota sindiket penipuan pinjaman tidak wujud ditahan polis di sebuah rumah di Taman Cheng Perdana kira-kira pukul 10.40 pagi 1 Jun lalu.

Kegiatan sindiket itu terbongkar susulan polis menerima aduan seorang remaja berusia 15 tahun mendakwa dipukul dan disamun sekumpulan lelaki disyaki terbabit kegiatan penipuan dalam talian.

Hasil siasatan lanjut Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) IPD Melaka Tengah membawa kepada maklumat operasi pusat penipuan atas talian di premis berkenaan.

Semakan mendapati 12 laporan dibuat mangsa terhadap kegiatan sindiket ini membabitkan dua kes di Kedah, Melaka, Selangor dan Terengganu dan satu kes di Perak dan Perlis. –

KAH KAH KAH

INI BETUL 

MASYARAKAT

PERPADUAN

AMIN

ADA CHINA

ADA MELAYU

BERKERJA SAMA

BUAT SCAM

AMIN

INI BUKTIKAN

MELAYU CHINA

BOLEH KERJA

BERSAMA

AMIN

KHALAS

PETANG SENINPETANG SENIN

JAM 6.28  LANGIT BIRU

TOMPOK AWAN PUTIH
DISANA SINI
ANGIN PETANG YANG NYAMAN
MATA HARI PETANG  BERSINAR
MURAI BERKICAU
DUNIA INI AMAN INDAH
AMIN


MANA LEBIH BAHAYA MEK DONAL ATAU ROKOK ?


RUU kawalan merokok dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

RANG Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 akan dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas (JKPK) Kesihatan Parlimen untuk penelitan lanjut.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa mencadangkan perkara itu berdasarkan Peraturan 54 (1) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat supaya ia dirujuk kepada jawatankuasa itu bagi membuat syor selain meneliti dasar Generasi Penamat (GEG) serta peruntukan berkaitan.

Dr Zaliha menjelaskan rang undang-undang itu adalah yang baharu selepas mengambil kira syor perbincangan JKPK Kesihatan pada 2022 dan pertambahan pindaan baharu terhadap dasar GEG.

“Berdasarkan sesi libat urus dengan JKPK Kesihatan pada 6 Jun lepas bersama ahli Parlimen, badan profesional dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), terdapat permintaan agar beberapa perkara dilihat dan diperhalusi lebih lanjut.

“Justeru, KKM mencadangkan ia dirujuk kepada JKPK Kesihatan untuk penelitian lanjut selain jawatankuasa ini yang berfungsi sebagi mekanisme semak dan imbang dengan ambil kira pandangan semua pihak,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat selepas membentangkan rang undang-undang itu bagi bacaan kali pertama, hari ini. – Bernama, 12 Jun, 2023.


MANA LEBIH

BAHAYA 

ROKOK ATAU

MEK DONAL ?

AMIN

MANA LEBIH

BAHAYA  

KOKA KOLA

ATAU ROKOK

AMIN

 SEMUA BAHAYA

PADA KESIHATAN

AMIN

KENAPA HANYA

SERANG ROKOK

AMIN

KHALAS

BANYAL TONTON FILEM PORNOKhairuddin perlu ‘move on’, jangan amal politik lepas geram – Nasrudin

KUALA LUMPUR – Khairuddin Al-Ketati kelihatan masih gagal untuk move on dalam menyusun langkah politiknya kerana cara beliau menyerang Pas tidak ubah seperti melepas geram terhadap parti itu.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nasrudin Hassan Al-Germanni berkata, Khairuddin tidak lebih sekadar sukarelawan sniper berpusing ke belakang untuk menembak sasar Pas secara bertalu-talu.

Beliau berkata, sewajarnya Khairuddin memberi fokus untuk merencanakan strategi pemulihan UMNO yang semakin jatuh reputasinya di mata rakyat.

“Menyerang Pas tidak akan menjadikan  Khairudin mendapat tempat selesa dalam UMNO pun, ia pernah dilalui oleh para migrasi politik seperti beliau sebelum ini.

“Khairuddin sekadar mampu mempamerkan sikap ‘politik lepas geram’. Lebih aneh dan agak melucukan apabila kaedah serangan yang dilakukan oleh migrasi politik daripada Pas tidak berubah sejak dahulu.

“Asal keluar Pas, mereka mesti serang balik Pas atas isu solat dua imam, tak makan sembelihan orang UMNO, tak sah nikah wali orang UMNO dan hal-hal yang seangkatan dengannya,” katannya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, media melaporkan Khairuddin mendakwa, ahli Pas ditarbiah untuk menerima hanya parti Islam itu sahaja sebagai jamaah Islam dan satu-satunya jamaah Islam di Malaysia.

Khairuddin juga berkata, Pas juga ditarbiah agar memandang serong kepada semua orang Islam di luar parti itu sedangkan salah faham perkara itu menyebabkan umat Islam berpecah-belah di negara ini.

Nasrudin berkata, bekas pimpinan Pas itu kerap menggunakan isu lapuk yang sudah dapat diatasi sebelum ini menggunakan pendekatan ilmiah.

“Ahli Pas mudah mengelak dan menangkis kerana sudah tahu sudut mana mereka nak tembak, peluru jenis apa yang mereka guna, siapa pula penembak sasar yang bertugas.

“Kalau pun nak serang Pas, gunalah peluru baharu dan ambillah sudut yang lain pula. Asyik guna isu solat dua imam yang berlaku di zaman 80an, saya nak bagi pencerahan pun dah tak semangat.

“Isu-isu seperti itu tidak perlu saya jawab secara ilmiah pun, sebab ia telah selesai dan tidak berlaku lagi pada zaman ini dengan perubahan landskap politik dan perkembangan pemikiran,” katanya.

Menurut beliau, Khairuddin sepatutnya menghala muncung bedil ke arah DAP yang dilihat sangat celupar mulut dan tindakan biadab terhadap Islam dan umatnya.

“Kepekaan beliau untuk mempertahankan Islam itu sepatutnya membuatkan beliau kenal siapa musuh yang patut beliau bedil.

“Jangan buang karan. Tidak ada masa dah kami nak bincang isu usang genre 80an yang telah pun lama selesai.

“Pas juga jelas dan faham sejak sekian lama isu yang dibangkitkan. Sudah banyak forum membincang isu jamaah muslimin dan ia telah melalui perkembangan dan kefahaman yang positif,” katanya lagi. – 

GERAM

ADALAH ISTILAH

SEXUAL

KAH KAH KAH

GERAM TENGOK

BUAH DADA

GERMAN TENGOK

APAM TEMBAM

GERAM TENGOK

KUPANG KETAT

KAH KAH KAH

NASARUDDIN

AL-GERMANI

GUNA ISTILAH

SEXUAL

KAH KAH KAH

INI KERNA 

SUKA  TENGOK

FILEM PORNO

GERMAN

KAH KAH KAH

HINGGA DALAM

POLITIK PUN

PAKAI AYAT SEX

KAH KAH KAH

KHALAS

GUNUNG BERAPI MELEDAK


MAYON

GUNUNG BERAPI

PILIPINA MELEDAK

AMIN

ANNUAR MUSA BAKAL MB KELANTAN


ANNUAR MUSA

BAKAL 

MENTERI BESAR

KHALAS


Unknown commented on 
"TUAN HAJI 
BERJAYA JUAL TANAH"

Memang layak, memang padu, memang sesuai, tapi kelantan ada apa lagi yang tinggal? Balak dah habis, tanah ada tapi siapa punya? Projek apa nak buat ? Projek solar atau projek AI? Sebab ramai AI ada di Kelantan tapi semua dah pindah cari makan di negeri Do Re Mi, balik until Raya Haji nanti Amin kah kah kah

SAPA TUHAN UFO ?SAPA TUHAN

UFO ?

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "UFO DAN PAK LEBAI"

apa masalah kalau ada makhluk lain ?
 kah kah kah.

UFO DAN PAK LEBAIUFO & PAK LEBAI

DALAM MASA YANG TAK LAMA
AMERIKA AKAN UMUMKAN
WUJUDNYA MAKHLUK LAIN
BUKAN DARI BUMI
JENG JENG JENG

APA AKAN JADI
PADA PAK LEBAI KITA
NAK BUKA CERITA APA PULAK
JENG JENG JENG
AMIN

SAPA COOL AKAN BERJAYAPRN: Parti politik manfaatkan media sosial dekati orang muda

MEDIA sosial menjadi platform parti-parti politik mendekati pengundi muda menjelang pilihan raya negeri (PRN) yang akan datang ketika parti-parti berebut untuk mendekati pengundi muda.

Pemimpin parti berkata ahli mereka menggunakan pelbagai platform untuk menyampaikan mesej kepada kelompok sasaran mereka melalui Tik Tok, Instagram, Twitter dan Facebook.

Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata media sosial kini merupakan platform terbaik untuk mendekati pengundi khususnya golongan belia.

“Kebanyakan kandungan yang dikongsikan adalah mengenai fakta dan perkara yang disampaikan dan dijayakan oleh Perikatan Nasional (PN) sepanjang pentadbiran 2020-2022.

“Sesetengah kandungan juga mungkin menunjukkan kelemahan kerajaan semasa, salah laku dan pelaksanaan polisi yang salah,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Malaysia mempunyai 1.44 juta pengundi berumur antara 18 dan 20 tahun.

Undi18 berkuat kuasa tahun lalu, menurunkan umur mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun dan memperkenalkan pendaftaran pemilih secara automatik.

Mac tahun lalu, PRN di Johor merupakan negeri pertama yang  mengaplikasikan Undi18.

Wan Fayhsal berkata mereka menyebarkan maklumat melalui media sosial mengenai apa yang mereka akan lakukan untuk rakyat jika menang dalam pilihan raya itu nanti.

“PN menyampaikan pemikiran, idea dan perkara yang perlu dilakukan sebaik sahaja kita mengambil alih tiga negeri daripada Pakatan Harapan dan semua negeri yang kita tadbir,” katanya.

Daripada enam negeri yang bakal menghadapi PRN, Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang ditadbir PH manakala PAS/PN menguasai Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Wan Fayhsal berkata Bersatu juga sedang mendekati golongan belia melalui aktiviti, acara dan program berterusan di kawasan tertentu.

“Aktiviti adalah luas, daripada berunsurkan sukan kepada aktiviti berunsurkan sosial.

“Sebagai contoh, di Titiwangsa, Bersatu mengadakan bengkel media sosial untuk orang ramai.

“Di beberapa kawasan di Perak, pertandingan sukan seperti kejohanan futsal, kejohanan dart dan kejohanan snuker dianjurkan,” katanya.

Katanya, minggu lalu Bersatu bersama PAS menganjurkan konvoi dari Melaka ke Port Dickson.

Berkait persiapan mereka untuk menghadapi PRN, Wan Fayhsal berkata Bersatu sentiasa berada dalam mod siap sedia untuk sebarang pilihan raya.

“Persediaan berterusan dilakukan dan sedang berjalan. Dari segi menggerakkan jentera, ia sentiasa aktif sejak Oktober sebelum PRU15.

“Kami sedang merancang dan membuat persediaan dari segi logistik untuk membantu enam negeri,” katanya. – 12 Jun, 2023.


MEDIA BUKAN

LAGI MILIK

DAULAH

AMIN

BUKAN LAGI

MILIK RTM UTUSAN

TV3 STAR NST

AMIN

BENAR TULIN

SAH SAHEH

 SALAH TIPU

AUTA FAKTA

PUTAR  BETUL

SEMUA WUJUD

DALAM MASA

YANG SAMA

AMIN

SAPA PANDAI 

MENGOLAH

SAPA BIJAK

MENYUSUN

SAPA COOL

SAPA DILIHAT

MELAWAN

SAPA DILIHAT

COUNTER CULTURE

AKAN BERJAYA

AMIN

KHALAS

NAIK AZIZ DAN LIM KIT SIANG


Cucu Nik Aziz lempar kritikan terhadap kerajaan Anwar selepas anugerah Tan Sri

Seorang cucu Nik Abdul Aziz Nik Mat menulis kritikan pedas terhadap kerajaan Perdana Menteri Anwar Ibrahim, beberapa hari selepas Allahyarham Mursyidul Am PAS itu diberikan anugerah anumerta Persekutuan sempena hari keputeraan Yang di-Pertuan Agong. 

Nik Nur Humaira mendakwa keluarganya pada mulanya diberi gambaran bahawa Nik Aziz akan dikurniakan gelaran Tun.

“Namun sebaliknya apabila surat istana tiba, ternyata kami dikejutkan dengan penerimaan gelaran Tan Sri sahaja. Ah, tidak pelik kerana yang mencanangkan ini memang dikenali sebagai Mat Retorik, sebagaimana Tun M menggelarkannya,” katanya dalam catatan Facebook baru-baru ini.


Nik Aziz, menteri besar Kelantan yang memerintah lebih dua dekad, adalah antara senarai 26 penerima gelaran Tan Sri, termasuk Lim Kit Siang. 

Langkah untuk memberikan anugerah kedua tertinggi negara kepada penyokong DAP itu mencetuskan perdebatan di media sosial, dengan ramai yang mengingatkan pendirian parti itu sebelum ini yang tidak akan menerima sebarang gelaran diraja.

Ia juga mendapat sindiran sinis daripada bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, yang mempersoalkan sama ada Lim kini diletakkan pada tahap yang sama dengan Nik Aziz. 

Sementara bekas pemimpin Umno Khairy Jamaluddin mengingatkan bahawa penerima semua gelaran Persekutuan biasanya akan ditapis oleh Jabatan Perdana Menteri. 

"Biasanya untuk anugerah-anugerah tinggi ini akan mendapat persetujuan daripada perdana menteri. Ada senarai Agong, tapi senarai yang lebih besar adalah senarai dari PM, sebab ini penghormatan kerajaan Persekutuan yang dikurniakan oleh Agong.

“Saya rasa Anwar mahu memberi ganjaran kepada rakan-rakannya, dan tidak ada yang salah dengan itu, saya rasa," katanya baru-baru ini dalam podcast Keluar Sekejap.

Nik Humaira dalam catatannya turut mempersoalkan cara penyampaian jemputan istiadat di istana kepada neneknya yang juga balu Nik Aziz, Tuan Sabariah Tuan Ishak. 

“Surat jemputan daripada pihak istana tidak diberikan melalui kerajaan negeri sebaliknya dihantar melalui anak kedua Allahyarham iaitu bapa saudara kami yang dihormati yang memilih untuk bertanding di bawah PKR di Perak,” katanya merujuk kepada Nik Omar Nik Abdul Aziz, yang sebelum ini dikritik oleh Tuan Sabariah kerana menyokong Anwar.

Nik Omar diletakkan sebagai calon Pakatan Harapan di Pasir Salak, Perak tetapi tewas kepada Perikatan Nasional.

Nik Humaira berkata, neneknya memutuskan untuk menghadiri majlis itu kerana menghormati istana, sambil menambah bahawa keluarga itu tidak memandang rendah gelaran Tan Sri.

“Namun kami terkejut kerana ayahanda ulama sepuh milik ummah ini diletakkan sebaris dengan seteru politik dan agama daripada DAP.

“Ternyata sama sahaja taraf seorang ulama yang bermati-matian atas nama Islam, dengan seorang berfahaman ‘chauvinist’ dan tidak menerima Malaysia sebagai negara Islam, di mata Malaysia Madani ini.”

Beliau berkata catatannya itu adalah tindak balas kepada beberapa naratif daripada musuh PAS, yang mengatakan bahawa Nik Aziz tidak pernah dianugerahkan Tan Sri walaupun ketika PAS menjadi sebahagian daripada kerajaan Persekutuan. 

Sambil menegaskan keperibadian Nik Aziz digunakan oleh pihak tertentu, Nik Humaira berkata beliau tidak berminat dengan gelaran duniawi kerana "ia tidak menyamai ganjaran dan keredaan Allah ".

“Pengiktirafan sebenar akan lebih bermanfaat sekiranya idea tokoh ini diperjuangkan, biografi hidupnya dibukukan, serta wawasannya diangkat ke persada.”

KAH KAH KAH

WOIT

ADA MAT BARU

KAH KAH KAH

MAT RETORIK

KAH KAH KAH

WOIT

NIK AZIZ

KIT SIANG

DAH SAMA TARAF

KAH KAH KAH

AMIN

KJ KAKI GANJA ?


KJ KAKI GANJA ?

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "KHAIRY BAKAL MB NEGERI 9"

Sorry bhai kj jadi mb nogori..jelebu akan senantiasa ada jerubu..mat sakau nie beli vacin macam beli kacang putih..apa punya hanat..fuck him laaa..useless kaki ganja

KERETA KEBAL GERMAN JADI ULAM


KERETA KEBAL

LEOPARD GERMAN

KERETA PRISAI

BRADLEY AMERIKA

LUNYAI JADI ULAM

AMIN

KHALAS