Rabu, 20 April 2022

KITA ADA MASA 3 TAHUN UNTUK BERUBAH

 

FAKTA DEPAN

MATA

AMIN

KITA ADA MASA

3 TAHUN UNTUK

BUAT PERUBAHAN

AMIN

LEPAS ITU TIDAK

ADA JALAN PULANG

BUMI AKAN MUSNAH

DI BAHAM

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

DOKUMEN SAMPAH

 Dokumen sampah, kata Ahmad Samsuri

NAIB Presiden PAS Ahmad Samsuri Mokhtar menafikan kandungan laporan sulit PAS Pusat yang kononnya mendedahkan gerakan mahu menjatuhkan pimpinan tertinggi Umno dan percaturan politik menuju Pilihan Raya Umum ke-15.

Katanya, dokumen itu “sampah” dan dibuat oleh “orang yang tidak ada kerja”.

Dokumen bertajuk “Laporan Political Engagement PAS Pusat” dan bertanda sulit itu tersebar melalui blog dan media sosial sejak awal minggu ini. Ia mencatatkan pertemuan berasingan Ahmad Samsuri dan Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan dengan pemimpin politik tiga parti Melayu antara hujung Mac hingga awal April.

“Dokumen itu dokumen sampah, macam itu pun ada orang percaya juga.

“Memang dakwaan itu tidak benar. Dokumen yang bocor itu sampah bagi saya,” katanya kepada wartawan selepas program penyampaian biasiswa pelajar cemerlang di Kuala Terengganu, hari ini.

Menteri Besar Terengganu bagaimanapun mengakui pertemuan yang dinyatakan pada dokumen itu berlaku tetapi bukan untuk menjatuhkan pemimpin Umno.

“Pertemuan dengan pemimpin itu ada tapi atas kapasiti berbeza. Mereka tahu ada pertemuan itu maka dibuat dalam naratif berbeza dan direka-reka.

“Saya rasa mereka yang membuat dakwaan ini tidak ada kerja lain,” tambahnya.

Ahmad Samsuri juga berkata beliau tidak akan mengambil tindakan undang-undang berhubung penyebaran dokumen berkenaan kerana “tidak berasas”.

Menurut laporan itu, Ahmad Samsuri dan Takiyuddin bertemu dengan Mohamed Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin dari Bersatu, serta Hishammuddin Hussein dan Ahmad Masrizal Muhammad dari Umno.

Ahmad Samsuri juga bersendirian bertemu Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad di kediaman bekas perdana menteri di Seri Kembangan.

Daripada pertemuan-pertemuan itu, laporan itu mencatatkan maklumat mengenai wujudnya dua kem dalam Umno iaitu “kem Putrajaya” dan “kem PWTC”.

Dua kem ini, yang sebelum ini dilaporkan sebagai kumpulan pro Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan pro Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, dilaporkan berselisih pendirian mengenai masa yang sesuai untuk diadakan pemilihan parti, sebelum atau selepas PRU15.

Laporan itu juga menyebut rancangan Umno untuk mengadakan perhimpunan khas bagi meminda perlembagaan parti berkenaan tempoh pemilihan parti. Ia juga mencatatkan gerakan untuk menamakan Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri Barisan Nasional pada PRU15.

Majlis Tertinggi Umno yang bermesyuarat minggu lalu sepakat menamakan Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri PRU15. Mesyuarat itu juga menetapkan perhimpunan khas bagi meminda perlembagaan parti pada 15 Mei ini.

Hasil siri pertemuan tersebut, laporan itu turut merumuskan Ismail Sabri dalam keadaan yang tidak cukup kuat dan untuk itu, pimpinan tertinggi Umno perlu dilemahkan.

Ia menyebutkan perlunya Ahmad Zahid segera disabitkan kesalahan atas tuduhan mahkamah yang dihadapinya sementara dakwaan salah laku timbalannya Mohamad Hasan disiasat semula.

Laporan itu turut menggariskan enam langkah politik yang perlu diambil oleh PAS untuk menghadapi PRU15 sekiranya pemilihan Umno tidak diadakan lebih awal sebelum itu. – 20 April, 2022.

WOIT

KAH KAH KAH

PELACUR 

DAH BIJAK

KAH KAH KAH

TAK NAFI

KALAU NAFI

TERBUKTI SAHIH

KAH KAH KAH

KALI INI DOKUMEN

DI JADIKAN

SAMPAH 

KALAU SAMPAH

TAKDA SAPA

PERCAYA

KAH KAH KAH

TAPI ADA PEKARA

YANG DI BINCANG

DALM DOKUMEN

TELAH BERLAKU

AMIN

PERTAMA

SABRI 114

DICADANG KAN

POSTER PRU15

KAH KAH KAH

KEDUA

TERTIBA KES

TOK MAT HASAN

DIBUKA KEMBALI

KHALAS

INI TERBUKTIK

DOKUMEN INI

BENAR SAHIH

AMIN

JELAS PELACUR

NAK BEDAK ZAHID

 JELAS PELACUR

NAK BUNUH

GEROMBOLAN

AMIN

KHALAS


BERITA BAHAYA

 528 tahanan Rohingya lari dari depot imigresen di Kedah

LEBIH 500 tahanan etnik Rohingya melarikan diri dari Depot Imigresen Sementara Relau Bandar Baharu, Kedah selepas merusuh awal pagi tadi.

Enam daripada mereka termasuk dua kanak-kanak meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya semasa cuba melintas jalan di Lebuh Raya Utara Selatan, kata Ketua Polis Pulau Pinang Mohd Shuhaily Mohd Zain.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia Khairul Dzaimee Daud mengesahkan 528 tahanan semuanya yang melarikan diri dalam kejadian 4.30 pagi tadi.

Sehingga 10 pagi tadi, 362 orang berjaya ditangkap semula, katanya.

“Gerakan mencari baki tahanan yang lain sedang diteruskan,” katanya, dalam satu kenyataan.

Gerakan dijalankan dengan bantuan pasukan Polis DiRaja Malaysia, Rela dan orang ramai.

Menurut Khairul Dzaimee, mereka melarikan diri setelah memecahkan pintu blok dan jeriji penghadang.

Sementara itu, Mohd Shuhaily memaklumkan 229 orang ditahan di kawasan Kilometer 168 Lebuh Raya Utara Selatan menghala ke selatan, tidak jauh dari tempat kemalangan yang membunuh enam rakan mereka.

Penduduk kampung dan anggota Imigresen pula menahan 88 orang tidak jauh dari depot, katanya.

Mohd Shuhaily juga memberitau pihaknya mengesan 205 tahanan termasuk kanak-kanak dan warga emas yang merentas sempadan masuk ke Pulau Pinang.

Ketua Polis Kedah, Wan Hassan Wan Ahmad dijangka membuat sidang media pada jam 12.30 tengah hari ini bagi memberikan perkembangan kes.– 20 April, 2022.

INI BERITA

BAHAYA

AMIN

PENDATANG

MULA MERUSUH

AMIN

PELARIAN PERANG

WAJIB DITANGANI

DENGAN SIMPATI

AMIN

MEREKA BUKAN

DARI NIGERIA

BUKAN DARI

CHINA MERAH

AMIN

APA YANG

SEBAB YANG

MENJADIKAN

  MEREKA

MERUSUH 

AMIN

PASTI ADA

RASA TAK PUAS

HATI ATAU HIDUP

TERTEKAN

AMIN

PASTI ADA

CARA  LEBIH

INSANIAH UNTUK

KITA MENYANTUNI

PENDATANG INI

KHALAS

BERITA GEMBIRA

 Pengguna kembali berbelanja besar sambut Hari Raya, kata peniaga

BERBEZA dengan keadaan sewaktu dua tahun pandemik Covid-19 mengganas, pengguna kembali berbelanja besar tahun ini bagi persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri, kata peniaga.

Usahawan ini memberitahu The Malaysian Insight, sambutan menggalakkan dari pengguna pada tahun ini menyebabkan jualan mereka meningkat lebih 100% berbanding tahun lalu.

Mereka melihat keghairahan pengguna itu turut dipacu dana dari pengeluaran khas caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mula dikreditkan kepada pemohon pada Isnin.

Seorang peniaga baju raya di Kuala Terengganu, Noor Suriani Zahid berkata, beliau berjaya menjual 500 helai baju kurung hanya dalam tempoh 10 hari berniaga di bazar Ramadan.


Peniaga itu berkata, keadaan tersebut jauh berbeza pada tahun lepas apabila hanya dapat menjual 400 helai pakaian dijual dalam tempoh sebulan berniaga.

“Pada mulanya saya bimbang nak ambil stok banyak, jadi saya hanya ambil stok sebulan sahaja.

“Tapi tak sangka dalam tempoh tiga hari saya berniaga stok saya hampir habis menyebabkan saya terpaksa berkali tambah stok baju untuk tampung permintaan pengguna,” katanya.

Noor Suriani, 34, yang ditemui di Bazar Ramadan Pusat Dagangan Terengganu berkata, trend perbelanjaan pengguna tahun ini cukup luar biasa.

Beliau memerhatikan, pengguna hanya membeli sepasang baju dalam tempoh dua tahun lalu tetapi kini membeli sehingga dua atau tiga pasang baju raya.

“Saya rasa sepanjang lima tahun saya berniaga ini pertama kali saya tengok pengguna berbelanja sakan. Sebelum Covid-19 pun pengguna tak berbelanja macam ini.

“Biasanya mereka akan berkira-kira dalam perbelanjaan dan beli hanya sehelai baju raya. Tapi tahun ini mereka beli dua tiga pasang baju raya.

“Pengguna tidak kisah harga, corak dan rekaan mereka akan beli juga, sebab katanya nak balas dendam dua tahun tak dapat balik raya,” katanya.

Noor Suraini juga gembira kerana hasil jualan yang sangat menggalakkan kali ini dapat menampung semula kerugian dialaminya disebabkan pandemik Covid-19.

“Dalam tempoh dua tahun perniagaan saya agak terjejas, jualan hari raya sebelum ini pun hanya sekadar untuk bertahan.

“Tahun ini jualan saya naik lebih 100% berbanding tahun lepas hanya 50% sahaja dan saya jangka sampai jualan saya boleh cecah sehingga lebih RM200,000,” katanya.

Sambutan Hari Raya kali ini dijangka meriah kerana perjalanan balik kampung dibenarkan semula selepas dua tahun sempadan negeri dan juga antarabangsa disekat bagi mengekang Covid-19.

Ia selaras dengan tempoh peralihan ke fasa endemik yang berkuat kuasa pada 1 April lepas.
.
Seorang peniaga capal, Mohd Ghazali Kori juga gembira kerana berjaya menerima tempahan walaupun belum membuka gerai di bazar yang terletak di Kuala Terengganu.

“Memang dari 2012 saya berniaga kita akan berniaga lewat, biasanya 10 hari sebelum nak raya disebabkan stok capal kita ditempah khas dan ia memang buatan tangan seratus peratus.

“Jadi kalau sebelum pandemik memang semua capal kita akan habis terjual biarpun kita mula berniaga di hujung (Ramadan). Tapi tahun ini memang saya peruntukkan stok lebih.”

Jelasnya beliau membuat persediaan itu berdasarkan pengamatannya ke atas corak perbelanjaan pengguna untuk membeli persiapan Hari Raya tahun ini.

“Sekarang ini pun dah ada yang tempah capal, kami boleh katakan hampir suku dari stok yang ada,” katanya yang menyediakan 259 pasang capal untuk dijual.

Mohd Ghazali, 35, berkata sambutan itu memberi kelegaan kepada peniaga sepertinya yang terjejas teruk kerana pandemik Covid-19.

“Dua tahun ini perniagaan kita memang terkesan sangat. Tahun lepas kita cuba berniaga tapi stok kita banyak tak terjual sebab mereka tak ada keperluan pun untuk buat persiapan raya.

“Dan biasanya kita sasarkan pembeli dari Kuala Lumpur yang balik kampung ke Terengganu. Tapi disebabkan tak boleh rentas jadi tak adalah pembeli kami,” katanya.

Peniaga baju Melayu dan kurta, Shafiq Adli pula berkata jualannya pada tahun ini sudah melepasi daripada jualannya tahun lepas iaitu sebanyak RM250,000.

Beliau yang menjual baju Melayu sejak 2015 tidak menyangka sambutan orang ramai tahun ini begitu menggalakkan malah pengguna tidak begitu kisah harga baju yang beli.

“Memang sambutan sangat luar biasa, harga baju yang jual serendah RM59 dan paling tinggi RM250 tapi setakat ini memang orang tak berkira-kira.

“Kalau beli itu memang mereka tak ada lah fikir dua kali sebab harga macam sebelum ini. Kalau mereka suka, pengguna akan terus beli,” katanya yang menjual di bazar Ramadan di Shah Alam.

Pemuda berusia 34 tahun itu turut menjangkakan jualannya akan semakin bertambah laris apabila pengguna sudah menerima pengeluaran dari caruman KWSP.

“Kita menjangkakan pengguna akan lebih berbelanja dan masa itu akan lebih sesak. Sebab itu sudah bersiap sedia dengan stok kita,” katanya.

Sekurang-kurangnya 5.3 juta pencarum memohon pengeluaran khas tersebut melibatkan dana berjumlah lebih RM40 bilion. – 20 April, 2022.

INI BERITA BAIK

UNTUK SEMUA

AMIN

GUA SENANG

BILA ORANG LAIN

GEMBIRA 

AMIN

GUA AKAN

JADI  GEMBIRA 

BERSAMA

AMIN

BUKAN TUMPANG

GEMBIRA TAPI

GUA SENANG

HATI LIHAT

ORANG GEMBIRA

AMIN

GUA JADI SEDIH

JIKA GUA LIHAT

ORANG LAIN

SEDIH

AMIN

GUA RASA

SUSAH BILA

ORANG LAIN

RASA SUSAH

AMIN

MARI KITA SESAMA

BAWA GEMBIRA

DALAM HIDUP INI

AMIN

KHALAS

SUKA DENGAR CERIITA DONGENG

 
SUKA DENGAR

CERITA

DONGENG

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "YA MUFTI YA MAULANA"

ostat2 wahabi hampir semuanya tak mengerti anaLogi. contoh teLadan. keberkatan. perbandingan.. metaphor....semuanya kena snap satu2... menoLak kedauLatan akaL mereka hanya mengerti koLeksi bida'ah yg mereka kumpuL dan reka2 setiap hari. sehingga tak perasan bahawa perbuatan mereka mengumpuL bida'ah. sesat. saLah akidah. menyeLeweng itu juga satu perbuatan yg bida'ah maLah mengundang kemarahan dan perpecahan mereka seLaLu syiok dan meresa terkahadapan daLam igama seoLah2 mereka jeLmaan manusia zaman para nabi2 dahuLu kaLa syeikh wahab dengan syeikh i.s.i.s syeikh terrorism radikaL semuanya ciptaan koLoniaL ImperiaLism aminnnn

BRO JANGAN LUPA

 BRO 

JANGAN LUPA

BUKAN SEMUA

MASAALAH

DALAM DUNIA INI

BOLEH DISELESAIKAN

DENGAN

 MATA WANG

TAPI SEMUA

MASAALAH DUNIA INI

DAPAT DISELESAIKAN

DENGAN

MATA HATI

KHALAS

BERSUNGKAI HARI KE 18

 


BERSUNGKAI

HARI  KE 18

PETANG  RABU INI
GUA NAK BERSUNGKAI
DI LUAR KAWASAN

ADA MEMBER
JEMPUT MAKAN
GULAI IKAN PATIN TEMPOYAK
AMIN

CUACA PETANG INI
MOLEK SANTAI
GURUH ADA
AWAN GELAP
TAPI UJAN TAK TURUN
MUNGKIN TURUN TEM[AT LAIN

SELAMAT BERSUNGKAI

DOA DAPAT MERCEDES SIANG MALAM

 DOA DAPAT

MERCEDES

SIANG MALAM

KAH KAH KAH

DAPAT AUDI

BUREET KETAT

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "PUKEE MAK POLITIKUS"

Aku sangat berharap yang menteri alam sokitar voleh adakang solat hajat solat taubat mega... Supaya cuaca donia elok balik. Aku yaking kalau menteri bersolat berdoa sambil cium batu hitam... Masalah cuava ni akan selesai... Sobab dolu doa nak pakai metcedes dah makbul berkat doa siang malang... Hahaha

BUKTIKAN KEMANUSIAN KITA

 


BUKTIKAN

KEMANUSIAAN KITA

KHALAS

APA TELAH TERJADI ?

 


527 tahanan imigresen Sungai Bakap lolos selepas merusuh362 tahanan Rohingya berjaya ditangkap semula – Khairul Dzaimee

6 tahanan Rohingya maut ketika melintas lebuh rayaAL-FATIHAH

UNTUK YG TEWAS

AMIN

APA TELAH

TERJADI ?

KHALAS

MAKLUMAT SUSAH NAK FAHAM

 Warga emas tidak perlu vaksin ke-4 Covid-19 jika sihat, kata pakar

WARGA emas yang tidak mempunyai masalah kesihatan tidak sepatutnya mengambil dos penggalak kedua sebelum mendapatkan nasihat doktor, kata pakar kesihatan.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight prosedur operasi standard (SOP) semasa Covid-19 seperti memakai pelitup muka, penjarakan sosia dan mencuci tangan dengan kerap, sudah cukup untuk memberi keselamatan kepada orang ramai.

Data konklusif berkenaan keberkesanan suntikan vaksin keempat juga tidak konklusif, kata mereka.

Bekas timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye berkata di Israel, di mana dos keempat diberikan, terdapat laporan menyatakan keberkesanan vaksin itu berkurangan selepas enam hingga lapan minggu.


Di sini, dos penggalak kedua, sama seperti vaksin awal dan suntikan dos penggalak pertama, tidak diwajibkan, tetapi Kementerian Kesihatan (KKM) membenarkan individu berisiko tinggi – iaitu warga emas dan komorbid – memilih untuk mendapatkan dos keempat.

Tetapi Lee mempersoalkan apakah asas kepada syor itu.

“Bila vaksin itu tidak lagi berkesan selepas beberapa minggu, adakah mereka akan memberikan dos kelima, dua bulan kemudian?”

Lee berkata keputusan memberikan dos keempat perlu berdasarkan kepada data dan melihat kepada kesan sampingan vaksinasi.

“Risiko penyakit dan kesan sampingan pasca vaksinasi perlu seimbang. Kita perlukan data untuk membuktikannya.”

Vaksin sedia ada di pasaran juga tidak sesuai sebagai dos penggalak kedua, kata Lee.

“Tidak kira jenama vaksin apa yang anda guna sekarang, ia mungkin tidak ideal dengan varian baharu.”

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin turut mengumumkan vaksin dos keempat atau dos penggalak kedua kini tersedia untuk penerima vaksin awal jenis Sinovac dan Sinopharm, untuk mereka yang mahu melakukan perjalanan ke negara yang tidak mengiktiraf vaksin jenis itu. – 20 April, 2022.

MAKLUMAT INI

SUSAH NAK

DI FAHAM

AMIN

KALAU SEHAT

TAK PERLU SUNTIK

AMIN

APAKAH INI

BERMAKNA

JIKA TAK SEHAT

BOLEH AMBIL?

AMIN

WARGA EMAS

BANYAK YG

ADA MASAALAH

AMIN

KALAU DISUNTIK

LAGI BAWA

MASAALAH BARU 

JADI MACAM MANA?

AMIN

APA BERITA

AYAHANDA

MUFTI PERLIS?

SAPA ADA 

MAKLUMAT ?

AMIN


ZIONIS MULA MENYERANG LAGI

 


SAUDI UAE

BAHRAIN

IKAT JANJI

ABRAHAM

 ACCORDS

DENGAN

ZIONIS ISRAEL

AMIN

YANG KENA JUAL

PALESTIN

KHALAS