Jumaat, 10 Mac 2023

TAKUT KE JALAN RAYAMUHYIDIN BANGUN

MELAWAN

TAPI TAKUT

KE JALAN RAYA

KAH KAH KAH

MUHYIDIN CAKAP BETULAgensi siasatan diperguna untuk tujuan politik, kata Muhyiddin

MUHYIDDIN Yassin mendakwa tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram ke atasnya hari ini menunjukkan agensi penguatkuasaan dipergunakan bagi tujuan politik kerajaan.

Ini kerana kerajaan membuat keputusan pendakwaan ke atasnya lebih awal sebelum siasatan dilengkapkan agensi antirasuah, dakwanya selepas dihadapkan ke mahkamah hari ini.

Katanya, keputusan pendakwaan itu dibuat Jabatan Peguam Negara sebelum kenyataannya direkodkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM).

Beliau mendakwa diberitahu demikian sewaktu keterangan diambil SPRM semalam.


“Bagaimana keputusan untuk mendakwa telah dibuat sedangkan keterangan saya mengenainya belum diambil?

“Mereka hanya menggunakan agensi penguatkuasa sebagai alat untuk mencapai tujuan politik mereka.

“Jelas, pendakwaan ke atas saya adalah satu bentuk pemangsaan politik yang terancang. Jelas, pendakwaan ke atas saya adalah satu bentuk pemangsaan politik yang terancang,” katanya.

Pada sidang media selepas dihadapkan ke mahkamah pagi ini, beliau turut meminta semua penyokong Bersatu dan PN untuk tidak turun ke jalanan bagi mempertahankannya.

“Kepada ahli Bersatu, penyokong PN dan rakyat seluruhnya, saya amat menghargai sokongan anda semua.

“Saya tidak akan mengajak saudara dan saudari turun ke jalanan untuk mempertahankan diri saya. Bertenang dan berilah peluang kepada saya untuk membela diri melalui proses undang-undang.”

Terdahulu, Muhyiddin mengaku tidak bersalah bagi empat tuduhan salah guna kuasa dan dua tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM232.5 juta.

Presiden Bersatu itu dituduh menerima rasuah dari empat sumber berkaitan program Jana Wibawa yang dicetuskan sewaktu beliau menjadi perdana menteri.

Beliau didakwa menerima RM200 juta, RM1 juta, RM19.5 juta dan RM12 juta dalam bentuk suapan kepada parti Bersatu sebagai sekutunya.

Bagi empat tuduhan salah guna kuasa, Muhyiddin didakwa menyalahgunakan kedudukan sebagai perdana menteri dan presiden parti Bersatu antara tempoh 1 Mac, 2020 hingga 20 Ogos, 2021.

Muhyiddin, 76, didakwa berbuat demikian bagi mendapatkan RM232.5 juta daripada tiga syarikat dan seorang individu.

Bagi tuduhan pertama, beliau didakwa menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan RM200 juta dari Bukhary Equity Sdn Bhd untuk partinya.

Untuk tuduhan kedua, beliau didakwa melakukan kesalahan serupa untuk mendapatkan RM1 juta dari Nepturis Sdn Bhd.

Beliau berdepan tuduhan serupa bagi tuduhan ketiga, melibatkan jumlah RM19.5 juta dari Mamfor Sdn Bhd.

Tuduhan keempat juga serupa, melibatkan jumlah RM12 juta dari ahli perniagaan bernama Azman Yusoff.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009 di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Bagi dua tuduhan pengubahan wang haram, beliau didakwa menerima RM120 juta hasil aktiviti haram dari Bukhary Equity Sdn Bhd dari 25 Februari, 2021 hingga 8 Julai, 2022.

Tuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram dan dibaca bersama Seksyen 87(1) akta sama. – 10 Mac, 2023.
 

WOIT APA

YG MUHYIDIN

CAKAP NI ADA

KEBENARAN

AMIN

TU PASAL DARI

DULU NGO DESAK

SPRM BUKAN

DI BAWAH 

PENGARUH MENTERI

AMIN

SPRM BOLEH

DIJADIKAN ALAT

BUNUH 

MUSUH POLITIK

AMIN

DULU MASA

NAK JATUHKAN

DATUK HARUN

BSN - BADAN

PECEGAH RASUAH

DI GUNAKAN

AMIN

KALAU SEKARANG

SPRM TAK DIUBAH

BILA  HADI JADI PM

ANWAR PULAK 

KENA DAKWA

JENG JENG JENG

POLITIKUS NI

MACAM MAT REMPIT

BILA DI TAHAN POLIS

MACAM MACAM

BOLEH CARI SALAH

AMIN

KHALAS

TARIK DARJAH GELARAN


TARIK  DARJAH

GELARAN

AMIN

Unknown commented on
 "SAPA MEMIKUL KAVADI ?"

Tarik balik tan sri, datuk seri, datuk dari orang orang tidak hormat institusi raja sultan, apa guna bagi pingat kepada golongan mudah lupa ini, kah kah kah jangan juga bagi kepada penyamun, pencuri wang rakyat kah kah kah boleh tak, tak payah pakai semua pingat panggilan buang masa kah kah kah

RAFIZI CAKAP BENARSemua pihak kena percaya kepada sistem perundangan – Rafizi

PUTRAJAYA – Semua pihak perlu memberi kepercayaan penuh kepada sistem perundangan, pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengendalikan kes membabitkan  Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, kerajaan  kekal dengan prinsip untuk tidak campur tangan terhadap terhadap sistem perundangan sekalipun ia membabitkan pihak kerajaan.

“Saya tidak mahu masuk campur malah ketika menjadi pembangkang, saya terima kes demi kes daripada whistleblower (pemberi maklumat) yang mana saya harus harus bercakap dan hampir membayar harga yang mahal.

“Sekarang sebagai kerajaan, sangat penting untuk saya tidak dekat.. untuk memastikan dari perspektif kerajaan supaya kita elak sebarang campur tangan.

 “Dalam hal ini, biar proses itu berjalan termasuk proses mahkamah, beri kepercayaan penuh kepada sistem kita, perundangan dan SPRM,” katanya ketika sidang media selepas Sesi libat urus Menteri Ekonomi bersama Ketua-ketua Jabatan Peringkat Negeri di sini hari ini.

Menteri Ekonomi itu berkata demikian bagi mengulas berkenaan siasatan SPRM terhadap  Muhyiddin Yassin berkaitan berkaitan projek Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa).

Sebagai rekod, Muhyiddin yang juga Pengerusi PN dan Ahli Parlimen Pagoh akan didakwa di Mahkamah Sesyen pagi esok.

Beliau dijangka berdepan enam pertuduhan membabitkan empat salah guna kuasa dan dua kesalahan pengubahan wang haram.-RAFIZI CAKAP

 BENAR

AMIN

ADA PIHAK 

TAK CAYA

MAHKAMAH

AMIN

BUAT FITNAH

TABUR CERITA

KARUT

AMIN

ADA CERITA

TENTANG NAJIB

AKAN DIBEBAS

SEBELUM RAYA

AMIN

ADA CERITA

47 KES ZAHID

AKAN LUPUS

AMIN

SEMUA INI 

CERITA NAK 

BURUKKAN PMX

 AMIN

RAKYAT SEMUA

TAHU MUSTAHIL

NAJIB AKAN BEBAS

AMIN

MUTAHIL 47 TUDUAHN

ZAHID AKAN

LUPUS

KECUALI....

KECUALI APA....

JENG JENG JENG

KHALAS

MOKHTAR SENIK TAK LAYAKMOKHTAR SENIK

TAK LAYAK

KHALASpanglimo potaseh commented on
 "MOKHTAR SENIK BOLEH
 MELAMAR"

Mokhtar Senik pong tak layak berlakong di Jepong sebab pipit nye berukurang setengah drp enam inchi .. kahkahkah

MUHYIDIN BUKA CERITA DI GOMBAK


Tuduhan palsu untuk kurangkan sokongan kepada PN

GOMBAK: Gelombang besar yang telah melanda negara hingga menyebabkan sokongan besar dan kuat terutama orang Melayu kepada Perikatan Nasional (PN) telah menyebabkan ketakutan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

Pengerusi PN, Muhyiddin Yassin berkata, kerana itu tuduhan-tuduhan palsu yang tidak berasas dibuat untuk menjatuh atau menumbangkan pemimpin-pemimpin PN kerana jika tidak dilakukan boleh memberi ancaman besar terhadap mereka.

“Dan tidak mungkin akan dapat mempertahankan negeri-negeri yang ada di bawah PH pada hari ini kerana semua enam buah negeri ini insyaAllah akan kita menangi dan kita kuasai dalam PRN yang akan datang,” ujarnya.

Beliau berucap pada majlis ceramah selepas Solat Hajat Keselamatan Negara dan Solidariti Menentang Kezaliman di Markas Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar, di sini sebentar tadi.

Tegas beliau, tindakan tuduhan tersebut adalah secara terpilih melibatkan para pemimpin PN yang dijadikan sebagai satu strategi untuk menjatuhkan dan mengurangkan sokongan orang Melayu termasuk bukan-Melayu kepada PN.

Ahli Parlimen Pagoh itu turut menceritakan perjalanan siasatan dilakukan selama lebih 8 jam sejak pukul 11:15 pagi tadi sehingga beliau dibebaskan sekitar jam 8 malam di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Putrajaya.

Menurutnya ada pegawai terbabit yang mengakui ‘speechless’ kerana sedar tuduhan tersebut terburu-buru kerana adanya ‘arahan daripada pihak atasan’ di mana disifatkan beliau sebagai tindakan tidak berperikemanusiaan terhadapnya.

“Ini satu detik permulaan yang sangat penting dalam sejarah kita. Kita berjuang bersama-sama atas platform yang sama untuk menegakkan kebenaran dan menentang kemungkaran. Ini menjadi teras perjuangan kita sejak PAS ditubuh, sejak BERSATU tertubuh.

“Tak lain dan tak bukan inilah asas perjuangan kita dan akan terus kita perjuangkan sehingga kita berjaya. Prestasi mereka, walaupun berapa bulan seperti sudah ada tiga empat tahun di Parlimen. Semua formula tapi tak ada penyelesaian. 

“Formula-formula untuk menyelesaikan masalah negara belum selesai. Isu dan masalah kos sara hidup, inflasi, janji yang tak pernah disentuh ditunaikan tak pernah dilaksanakan. Menunjukkan apa? Itu satu kelemahan yang agak ketara, kegagalan mereka.

“Terbukti jelas bila mana Perdana Menteri tidak dapat menunjukkan keupayaan prestasi untuk menjaga kebajikan rakyat dalam negara kita,” ujar beliau yang dilihat tetap bersemangat dalam usia 76 tahun itu. 

WOIT

DALAM PERANG

PERTAHANKAN

DIRI DENGAN

MENYERANG

AMIN

INI ASAS

STRATIJI NAK

BERLAWAN

AMIN

JANGAN AWAL2

UMUM NAK SERANG

MACAM HADI BUAT

KAH KAH KAH

TU PASAL PMX

TERUS SERANG

KAH KAH KAH

KHALAS

CUACA BERUBAH - HUJAN LEBAT TURUN


CUACA BERUBAH

JAM 5.45

DARI BALKONI LE CHATEAU
HUJAN TURUN DENGAN LEBAT
AWAN BIRU TENGAH HARI
BERKUMPUL JADI HUJAN
AMIN

TENGAH HARI

CUACA INDAH

JAM 12.45 

DARI BALKONI LE CHATEAU
GUA LIHAT LANGIT BIRU
AWAN BERKUMPUL
APAKAH HUJAN AKAN TURUN
AMIN


JOHOR MASIH BANJIRJumlah mangsa banjir meningkat di Johor


Jumlah mangsa banjir di Johor kembali meningkat, di Pahang kekal tidak berubah manakala Melaka merekodkan penurunan setakat 8 pagi ini.  

Di Johor, bilangan mangsa banjir kembali meningkat kepada 45,218 orang, berbanding 43,856 orang yang direkodkan pada 8 malam tadi, dengan jumlah keseluruhan pusat pemindahan sementara (PPS) yang masih beroperasi di enam daerah adalah 174, setakat ini.

Menurut kenyataan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), Batu Pahat menjadi daerah paling teruk terjejas dengan 38,134 orang dipindahkan, diikuti Muar melibatkan 3,661 mangsa dan Tangkak 2,073 orang. 

Sembilan sungai masih melepasi aras bahaya antaranya, Sungai Batu Pahat di Empangan Bekok (Batu Pahat) yang kini berada pada paras 19.79 meter (m); Empangan Sembrong di Sungai Sembrong (Batu Pahat) pada paras 12.01m dan Sungai Muar di Bukit Kepong (Muar) dengan bacaan 4.63m.

Cuaca diramalkan cerah di lapan daerah pagi ini, kecuali Mersing dan Kluang  yang dijangka hujan.

Di Pahang, aplikasi InfoBencana Jabatan Kebajikan Masyarakat melaporkan jumlah mangsa banjir di Rompin pagi ini masih sama seperti malam semalam iaitu 1,804 orang yang ditempatkan di 12 PPS. 

Laman web publicinfobanjir.water.gov.my pula melaporkan Sungai Keratong di Rompin kekal melebihi paras bahaya dengan trend menurun.

Di Melaka, jumlah mangsa banjir di Jasin turun kepada 448 mangsa daripada 117 keluarga pagi ini berbanding 484 mangsa daripada 126 keluarga malam tadi dan kesemua mangsa ditempatkan di lima PPS.

Sekolah Kebangsaan (SK) Batu Gajah menempatkan 171 mangsa, SK Parit Penghulu (134), SK Seri Mendapat (32), SK Sungai Rambai (61) dan SK Parit Gantong (57).


BANJIR

MASIH 

MENGANCAM

AMIN

BERAWAS

BERJAGA

KHALAS

APA ITU JIMAK

APA ITU JIMAK

AMIN


[4:09 pm, 10/03/2023]  Jimak membawa maksud menggauli...bersama, bukan berseorangan. Hatta plural itu ramai...jamaah.Solat berjamaah..ramai.Atau himpun...jamàk. Himpun solat Asar dan Zuhor..solat jamàk, samada Qasar maupun Taqdim.       Semua jimak,jamàk, jemaah, jamatul...mengumpul!
[4:13 pm, 10/03/2023] : Kalau landak atau porcupine nak make love..kerana duri...mereka kena berjimak chermat   kah kah kah

PENYOKONG MUHYIDIN BERDEMO


DEMO INI

TAK CUKUP

KAH KAH KAH

KOCIK AMEK

TAK RAMAI

TURUN

KAH KAH KAH

KODAI MAMAK

LAGI RAMAI ORANG

KAH KAH  KAH

AMIN

KENAPA GUNA PERKATAAN JIMAK ?


KENAPA GUNA

PERKATAAN JIMAK

AMIN

GUNA PERKATAN

MELAYU BERANCUK

MEMANTAT

MEMBURIT

ADALAH

 LEBIH SOPAN

KHALASUnknown commented on
  "UMAT MANUSIA TELAH DIBERI INGATAN"

Itu betul lah melayu suka jaga kote, nak tahan lama, nak pacak jauh dalam, semua utama difokus kepada jimak jimak jimak sendat padat ketat saja, perkara lain ditinggalkan tunggu bantuan kah kah kah, sayang sekali keutamaan kah kah kah amin apa pun jaga sikit kebersihan, pekerja kena kerja lah, jangan asyik tunggu bantuan datang jatuh ke riba kah kah kah

KALAU NAJIB BEBAS - APA NAK BUAT


JIKA NAJIB

DIBEBASKAN

APA NAK BUAT

KHALAS

Unknown commented on 
"AWAS ! 
PERANAN CHINA DALAM PRU"

Tak kira siapa, Yahudi kah, Cina Merah kah, Pakistan kah, Uganda kah kalau kita ada manusia sebagai pemimpin bersih toleransi cekap layak tak jadi masalah, jaga negara jaga bangsa Malaysia jaga Melayu supaya semua angkat jadi baik tak ada masalah pun, tapi kalau ada manusia macam Bossku yang curi billion atas nama pembangunan, itu belum kira pelakon pelakon lain tambahan yang belum kena tangkap lagi negara akan maju, duit RM naik separas dengan Singapura woit kah kah kah

MUHYIDIN ADA ENAM TUDUHAN

 


MUHYIDIN ADA

ENAM TUDUHAN

KHALAS

CUACA INDAH


CUACA INDAH

JAM 12.45 

DARI BALKONI LE CHATEAU
GUA LIHAT LANGIT BIRU
AWAN BERKUMPUL
APAKAH HUJAN AKAN TURUN
AMIN


RAKAN CURI NAJIB KENA 1O TAHUN

 Roger Ng dipenjara 10 tahun dalam skandal 1MDB 


HAKIM Amerika Syarikat di New York pada Khamis menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun terhadap bekas pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng berikutan penglibatannya dalam skandal rasuah 1MDB.

Juri New York pada April 2022 mendapati Ng bersalah dalam skim yang melibatkan dana pelaburan Malaysia milik kerajaan 1MDB berikutan keterangan daripada seorang lagi bekas jurubank Goldman Sachs, Tim Leissner,  dan seorang lagi rakan subahatnya.

Jumlah rampasan akan ditentukan kemudian, kata Jabatan Kehakiman dalam satu kenyataan akhbar.

“Roger Ng adalah pemain utama dalam skim yang bukan sahaja menganiaya rakyat Malaysia, tetapi juga berisiko menjejaskan keyakinan orang ramai terhadap kerajaan, pasaran, perniagaan dan institusi lain pada skala global,” kata Peguam AS Breon Peace.

“Hukuman hari ini adalah hukuman yang adil untuk jenayah defendan dan menjadi satu amaran bahawa terdapat harga yang besar perlu dibayar untuk rasuah korporat.”

Dana 1MDB ditubuhkan untuk mempromosikan ekonomi Malaysia, tetapi dirompak dalam skandal yang menggugat politik negara dan mencemarkan reputasi Goldman.

Ng dan rakan subahatnya membayar lebih daripada AS$1 bilion rasuah kepada pegawai kerajaan untuk mendapatkan tiga transaksi bon besar untuk Goldman dengan 1MDB, menurut Jabatan Kehakiman AS.

Menurut DOJ sebahagian daripada wang itu dibelanjakan untuk barangan mewah, seperti lukisan Jean-Michael Basquiat bernilai AS$51 juta dan berjuta-juta dolar dalam beg tangan Hermes.

Leissner, yang mengaku bersalah pada Ogos 2018 atas dua pertuduhan jenayah, sedang menunggu hukuman, kata DOJ.

Pada Oktober 2020, Goldman bersetuju membayar penalti AS$2.9 bilion dalam penyelesaian DOJ yang termasuk pengakuan bersalah di mahkamah AS oleh unit bank Malaysia. – AFP, 10 Mac, 2023.

RAKAN NAJIB

BERSUBAHAT

MENCURI DUIT 1MDB

KENA PENJARA

10 TAHUN

AMIN

MUSTAHIL NAJIB

KEPALA PENCURI

DAPAT LEPAS LARI

AMIN

OTAK PERANCANG

MASIH BELUM

DITANGKAP

AMIN

KINI DI PILIHARA

CHINA MERAH

KHALAS

MUHYIDIN BANGUN MELAWAN


MUHYIDDIN DILARANG KE LUAR NEGARA

BEKAS perdana menteri Muhyiddin Yassin dilarang ke luar negara, lapor FMT.

Portal berita itu, memetik dokumen mahkamah, berkata Bersatu mencabar sekatan perjalanan itu.

Parti itu memfailkan permohonan semakan kehakiman difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Saya tidak bersalah, kata Muhyiddin


BEKAS perdana menteri Muhyiddin Yassin bertegas beliau tidak bersalah dan berkata tujuh pertuduhan yang akan dihadapinya esok adalah arahan daripada parti paling berkuasa dalam kerajaan untuk mencemarkan beliau dan memusnahkan partinya, Bersatu, dan Perikatan Nasional (PN).

“Jadi, apa sahaja penjelasan yang saya berikan, saya tetap akan didakwa (esok).

“Pendakwaan terpilih ini adalah tindakan politik yang disengajakan oleh Pakatan Harapan dan Barisan Nasional, semata-mata untuk melumpuhkan dan memusnahkan Bersatu dan PN,” kata Muhyiddin dalam satu kenyataan hari ini.

WOIT

SEMUA YANG

DITUDUH MENGAKU

TAK BERSALAH

KAH KAH KAH

ANWAR DITUDUH

JOLOK SAIPUL

PUN NGAKU

TAK BERSLAH

AMIN

NAJIB YANG

TERBUKTI MENCURI

PUN NGAKU TIDAK

BERSALAH

KAH KAH KAH

ROSMAH LAGI

TAK BERSALAH

MALAH NGAKU

MASIH ANAK DARA

KAH KAH KAH 

KHALAS