Jumaat, 9 Januari 2015

SATU LAGI PROJEK TIPURAKYAT TANGGUNG RM997 JUTA KOS TAMBAHAN JIKA 1MDB LEWAT MENYIAPKAN STESEN JANAKUASA JIMAH TIMUR

Saya telah dibekalkan dengan maklumat terperinci mengenai rundingan yang berlaku di antara Suruhanjaya Tenaga dan 1MDB susulan permohonan 1MDB menangguhkan tarikh kontrak dan tarikh operasi stesen janakuasa bebas Jimah Timur yang dianugerahkan kepada 1MDB sebelum ini.

1MDB telah menulis secara rasmi kepada Suruhanjaya Tenaga pada 13 November 2014 untuk mendapat tempoh lanjutan dan satu mesyuarat telah diadakan di antara pihak-pihak terbabit pada 4 Disember 2014.

1MDB sebelum ini telah dianugerahkan kontrak untuk menyiapkan stesen janakuasa dengan kapasiti janaan 2,000 MW untuk dibekalkan kepada Tenaga Nasional Berhad. Perjanjian Jual Beli Tenaga (PPA) yang ditandatangani menetapkan bahawa unit 1 stesen janakuasa itu perlu beroperasi pada 15 November 2018, diikuti dengan operasi unit 2 pada 15 Mei 2019.

Dokumen-dokumen yang dibekalkan kepada saya menunjukkan bahawa 1MDB telah memohon supaya tarikh-tarikh operasi ini dianjak 6 bulan kepada 15 Mei 2019 (unit 1) dan 15 November 2019 (unit 2).

Jika Suruhanjaya Tenaga membenarkan permohonan 1MDB ini, rakyat akan menanggung kos tambahan kerana Tenaga Nasional (sebagai pembekal elektrik tunggal negara) terpaksa meningkatkan operasi stesen janakuasa lain di luar kapasiti biasa untuk menampung bekalan elektrik yang telah gagal disediakan mengikut jadual oleh 1MDB.

Apabila stesen-stesen janakuasa lain terpaksa beroperasi melepasi kapasiti biasa, Tenaga Nasional terpaksa pula membeli bahan bakar melebihi dari kontrak bekalan bahan api bagi operasi biasa yang selalunya melibatkan premium. Selain itu, stesen-stesen janakuasa lain yang terpaksa menampung kegagalan 1MDB ini juga terdedah kepada risiko kerosakan sekiranya terus beroperasi di luar kapasiti biasa.

Saya telah melihat dan mengesahkan dokumen-dokumen yang menganggarkan kos tambahan yang perlu ditanggung oleh rakyat akibat kelewatan 1MDB ini adalah di antara RM370 juta (jika kelewatan minima 6 bulan) sehingga RM997 juta (jika kelewatan mencecah 1 tahun).

Kos ini akan ditanggung oleh rakyat dalam bentuk tariff elektrik yang lebih tinggi apabila Tenaga Nasional (sebagai pembekal elektrik tunggal) terpaksa menampung keperluan elektrik yang dijana pada kos yang lebih mahal akibat kegagalan 1MDB menyiapkan stesen janakuasa mengikut perjanjian.

Oleh yang demikian, saya menyeru supaya Suruhanjaya Tenaga membuat pendirian yang jelas dengan tidak memberi ruang kepada 1MDB melewatkan projek stesen janakuasa Jimah Timur yang dianugerahkan ini kerana kos yang ditanggung rakyat adalah terlalu tinggi.

Jika ia tidak tetap tidak boleh menyiapkan stesen janakuasa itu mengikut tarikh yang telah dipersetujui, saya mendesak supaya kontrak yang menganugerahkan stesen janakuasa ini kepada 1MDB dibatalkan (kerana telah melanggar perjanjian) dan satu proses tender terbuka dimulakan untuk melantik syarikat baru membina dan mengendalikan stesen janakuasa Jimah Timur.


RAFIZI RAMLI
Naib Presiden/Setiausaha Agung KEADILAN
---------

TERIMA KASEHTERKINI
gwa baru sampai ke rumah
keluar lokap jam 4

gwa ucapkan terima kaseh
pada semua yang menyokong

gwa minta maaf
semua sms
semua panggil
tak dijawab

ini kerana untuk yang tak tahu
untuk yang tak pernah masuk lokap
talipon diambil pegawai
sebelum dimasukkan ke lokap
jadi gwa tak balas
maaf


gwa ucapankan juga cuba lagi
pada semua yang menentang

bila pegawai polis itu
bawa gwa keluar lokap
dia tanya
' ... so what is next... '
gwa hanya kah kah kah

what is next
apa tindakan saterusnya
tunggu dan nanti
gwa banyak cerita
semua menarik 
semua menghasut

NOTA
gwa nak bawa
jai dan ezi jalan jalan-----------

SATU PENCERAHAN UNTUK SEMUA
SATU INGATAN
pesan ali murtada ! 

tt - inilah sebuah pengorbanan demi sebuah perjungan . sepanjang nukilan sejarah - kebenaran pastinya di korbankan demi meneruskan kebatilan . hukuman hanya wayang wayang kehidupan yang pastinya Binasa .

manusia alam dan seluruh cakrawala akhirnya Binasa bila sampai waktunya sejarah firaun karun roma persia empire inggeris sepanyul portgal dan banyak lagi telah dikesahkan runtuh . tt rakaman sejarah dan peristiwa masa lalu punya nilai untuk tatapan anak muda yang cerdik dan berakal . hidup dan kuasa sebenar tidak pasti , mati adalah kemestiaan pada seluruh kehidupan manusia . on MENGHASUT UNTUK KEBAIKKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/9/15


----------

LU PIKIR SENDIRIShell sahkan kekurangan RON97 di 

Kuching, Miri

Shell Timur Sdn Bhd hari ini mengesahkan beberapa stesen minyaknya di Kuching dan Miri mengalami kekurangan minyak Shell V-Power 97 berikutan gangguan bekalan 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/shell-sahkan-kekurangan-ron97-di-kuching-miri#sthash.I3AwBljC.dpuf


KAH KAH KAH

woit
lu pikir sendiri
kalau minyak kurang
apa maknanya
kah kah kah

ADA RANCANGAN


---------

TERUSKAN MENGHASUT UNTUK KEBAIKAN


TERUSKAN

MENGHASUT

gwa sekarang dalam mahkamah
 jam 9 tadi  gwa sampai
mahkamah jalan apa...?
  mahkamah jalan puki raja
jalan puki raja apa?
kah kah kah

maaf 
mahkamah jalan duta
bukan jalan puki raja


 pagi ini
ialah hari jatuh hukum

gwa didakwa  oleh akta hasutan 1948
ini akta baginda queen

semua jemput datang
tingkat tiga
belok kiri
mahkamah no 13

datanglah
gwa buat
kah kah kah

GWA SUDAH GERAKBILA LU BUKA

gwa sudah masuk
mahkamh jalan duta
mahkamah jenayah 13
tingkat 3 - pintu kiri


JATUH HUKUM
atau belum
gwa tak tahu


---------

PEMIMPIAN YANG DIYAKINI
KOMENTAR

inilah contoh
pemimpin baru dalam PAS
rasional dan saksama
pemimpin saperti ini
bakal menyelamatkan malaysia
mereka diyakini
oleh anak semua bangsa


UMNO tidak boleh dipercayai – Raja Kamarul Bahrin

 | January 8, 2015
PAS pun akan menjadi sama seperti tahun 1970an, sekali lagi diperdaya
KUALA TERENGGANU: Idea menubuhkan kerajaan campuran atau perpaduan antara UMNO dan PAS tidak akan menjadi kenyataan, tegas Ahli Parlimen Kuala Terengganu,  Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, kerana ”jangan kita jatuh dalam lubang yang sama”.
Walapun menyifatkan ia merupakan cadangan yang murni beliau berkata, UMNO perlu membuat penjelasan terlebih dahulu sebelum PAS boleh memberi pertimbangan yang serius.


KAH KAH KAH

woit
jelas bukang
perpaduang
yang tungang
langgang
kang kang kang

APA PUNYA IKANG------------

TITAH SULTAN HUDUD


KAH KAH KAH

sultan hudud
beri titah
kah kah kahPerhiasan Hari Krismas
BRUNEI mengharamkan perhiasan yang biasa digunakan semasa menyambut Hari Krismas menurut laporan Bangkok Post.


SULTAN 

HUDUD


KAH KAH KAH
saje nak tunjuk gamnar ini
supaya jangan lupa
kah kah kah

------------

AL-FATHIAHAL-FATIHAH 

je suis ahmed

1974-2015
------------

BERITA PELIK TETAPI BENAR


Blogger dihukum penjara tiga bulan 

kerana menghina mahkamah

Blogger Amizudin Ahmat hari ini dihantar ke penjara untuk menjalani hukuman penjara tiga bulan kerana menghina mahkamah bersabit dengan penerbitan artikel-artikel yang memfitnah bekas  Rais Yatim.
Ini kerana dia gagal mendapat kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mendapatinya bersalah kerana berterusan menyiarkan artikel memfitnah Rais dan dijatuhi hukuman penjara tiga bulan.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/blogger-dihukum-penjara-tiga-bulan-kerana-menghina-mahkamah#sthash.4V1M5orx.dpuf

KAH KAH KAH

woit
ini pelik bin hairan
perogol tak didakwa
blogger di dakwa

perogol jauh bezanya
dari seorang blogger
apa sudah jadi

KAH KAH KAH


--------