Selasa, 11 Jun 2024

SUSUN DEMONSTRASI BESAR BESARAN - SATU CADANGAN


SUSUN 

DEMONTRASI

BESAR BESARAN

TUNTUT TURUN

HARGA MINYAK

AMIN

ANWAR IBRAHIM KENA PUNDEK KENA LANCHAU


ANWAR IBRAHIM

KENA PUNDEK

KENA LANCHAU

KAH KAH KAH

AMIN

POTONG SABSIDI DASAR ZIONIS IMF


POTONG SABSIDI

ADALAH DASAR

ZIONIS IMF

KHALAS

AJEN TEMPATAN ISRAELAS terus bantu Israel, apa yang berubah, BDS soal Anwar


Pergerakan global memulau Israel Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) membidas kenyataan Perdana Menteri Anwar Ibrahim baru-baru ini yang menganggap Amerika Syarikat semakin berubah dalam polisinya terhadap konflik di Palestin, sebaliknya berkata Washington terus membekalkan senjata kepada Israel.

Presiden BDS Malaysia Nazari Ismail memberi contoh pengeboman Israel di sebuah sekolah kendalian Agensi Bantuan dan Kerja PBB, atau UNRWA, yang mengakibatkan lebih 40 orang awam Palestin terkorban.

"Pengeboman juga berlaku di tempat lain di Gaza yang membunuh puluhan warga Palestin dalam masa sehari sahaja," kata Nazari kepada MalaysiaNow.

Minggu lalu ketika berucap di forum Meja Bulat Asia Pasifik ke-37, Anwar berkata terdapat "perkembangan positif" dalam pendirian Presiden Joe Biden, malah menyifatkan ia tanda-tanda awal perubahan pendekatan oleh Washington terhadap konflik tersebut.

Ucapan itu dibuat pada hari sama Israel mengebom sekolah UNRWA yang menempatkan ribuan pelarian.

Nazari berkata pada hakikatnya AS masih membantu Israel melakukan genosid ke atas Gaza sejak Oktober tahun lalu.

"Bahkan Amerika juga baru-baru ini mengutuk Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) kerana memohon waran tangkap ke atas perdana menteri Israel.

"Jadi saya tak nampak ada perbezaan dalam polisi Amerika terhadap Israel," tegasnya.

Pada Mei, Washington mengecam ICC kerana mengeluarkan waran tangkap kepada Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Israel, Yoavav Gallant

Sebelum ini, media melaporkan Biden berkata beliau telah menyekat penghantaran senjata ke Israel pada April kerana khuatir Israel akan menggunakannya untuk serangan di Rafah, tetapi pada masa sama berkata beliau meluluskan penghantaran senjata lain.

Bulan lalu, AS mengumumkan akan membekalkan negara Zionis itu dengan lebih AS$1 bilion senjata baharu.

Menurut laporan AP, penghantaran itu termasuk peluru tangki bernilai AS$700 juta dan kenderaan taktikal bernilai AS$500 juta.

Pentadbiran Anwar kini berdepan kecaman ekoran keputusan Putrajaya melibatkan sebuah syarikat milik BlackRock, firma pelaburan global AS yang terpalit kontroversi, dalam sebuah konsortium bersama kerajaan untuk menguruskan lapangan terbang Malaysia.

Menurut rancangan diumumkan bulan lepas, Global Infrastructure Partners (GIP) yang dimiliki BlackRock akan mengambil alih 30% kepentingan dalam konsortium itu, langkah yang mengundang protes disebabkan reputasi BlackRock sebagai syarikat yang mempunyai hubungan rapat dengan ekonomi dan industri pertahanan Israel.

Anwar telah menolak bantahan terhadap rancangan itu, sebaliknya menuduh pihak pembangkang "menghasut" terhadap kerajaan.

Anwar sebelum ini turut menolak bantahan terhadap keputusan kerajaan membenarkan syarikat pertahanan AS yang berdepan tuduhan bersubahat dalam jenayah perang Israel untuk menyertai pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) di Kuala Lumpur.

Pameran tersebut turut disertai Lockheed Martin, yang mana BlackRock mempunyai 7.4% kepentingan.

Dalam laman web rasminya, Lockheed Martin berkata ia "bangga" dalam peranannya mempertahankan keselamatan Israel.APAKAH ANWAR

MANGSA PERAS

UNGUT  ZIONIS

YAHUDI ?

AMIN

IKUT SAJA KATA

ZIONIS ISREAL

AMIN

BUAT DASAR

UNTUNGKAN

ZIONIS YAHUDI

AMIN 

KHALAS

BILA NAK DAKWA AZAM BAKI


Azam Baki dituntut jelaskan penahanan peguam dalam lokap SPRM

Kumpulan hak asasi manusia Lawyers for Liberty (LFL) menyelar tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua orang peguam yang mewakili anak guam mereka dalam isu pertikaian harta. 

Pengarah LFL Zaid Malek berkata agensi itu tiada kuasa untuk mengganggu dan menghalang tugas peguam yang mewakili anak guam mereka. 

Menurutnya, SPRM juga tiada hak menuntut dokumen mengenai kes tersebut atau meminta peguam memberi keterangan mengenai perjalanan kes berkenaan. 

Peguam Lai Chee How dan Irwin Lo ditahan di lokap SPRM Putrajaya dari 4 hingga 6 Jun lalu sewaktu mewakili anak guamnya. 

"Mengapa SPRM mengganggu para peguam ini daripada melakukan tugas professional mereka?" katanya pada sidang media yang turut dihadiri dua peguam tersebut.

Lai berkata beliau didatangi beberapa pegawai SPRM ke pejabatnya pada petang 4 Jun untuk bertanyakan surat lantikan mewakili anak guamnya dalam kes pertikaian harta. 

Beliau kemudiannya diminta hadir ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya bagi memberi keterangan tetapi ditahan pada malam itu, sebelum dibebaskan dua hari kemudian.

Zaid menuntut Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki menjelaskan perkara tersebut, sambil menambah beliau harus bertanggungjawab atas semua kelakuan dan salah laku para pegawainnya.

"Jadi kami nak penjelasan, kenapa? Mengapa mereka memanggil (peguam) secara tidak sah dan tuntut mendedahkan dokumen secara tidak sah? 

"Mengapa pegawai-pegawai SPRM ini berbuat demikian?

AZAM BAKI

YANG ADA KES

KINI JADI SENJATA

UNTUK 

KIM JUNG NON

KAH KAH KAH

AMIN

MULUT MULUT LANCHAU LAGI PUKI MAK KUAT MENIPU AMIN


MULUT MULUT

LANCHAU LAGI

PUKI MAK

KUAT MENIPU

AMIN

MINYAK NAIK SALAH SAPA?


MINYAK NAIK

SALAH SAPA?

DAP? YAHUDI?

AMIN

JAWABNYA

ZONIS TEMPATAN

KHALAS


Unknown commented on 
"SAMBUTAN HARI DISEL"

Kah kah kah nak salah siapa kali ini? Yahudi atau DAP? Harga dunia naik atau turun? Negara pengeluar minyak atau pembeli minyak ? Orang-orang kita kena sedar bahawa selama ini kita ditipu oleh orang sendiri bukan Yahudi bukan DAP? DAP lari ke pulau Singapura sudah jadi gergasi PAP pun nak salahkan mereka otak kalau asyik fikir cangkul belakang mana nak maju? Makan minum berak kencing asas segalanya kah kah kah

KENAPA. SIMPAN SEMANGAT 47 ?


ANWAR LAWAN

RASUAH ?

AMIN

KENAPA SIMPAN

SEMANGAT 47 ?

KHALAS

Unknown commented on 
"JURUJUAL CHINA PUKI MAK KAN 
ANWAR IBRAHIM AMIN"

Woit siapa undi dia? Tak ada kali ini DAP akan hilang taring kerana seekor ini, percaya lah sebab Nuar seekor semua akan pecah belah runtuh sebab bijak terlalu amat kah kah kah kata lawan rasuah tapi simpan 47 kes sebagai timbalan, cakap lawan cukong tapi simpan ketua cukong sebagai SPRM Bossku kah kah cakap tak serupa bikin saja bagi saja Bangla perintah mungkin lagi baik kah kah kah

KONTREKTOR BINAAN MELAYU PANTATKAN ANWAR IBRAHIM AMIN


KONTREKTOR 

BINAAN MELAYU

PANTATKAN

ANWAR IBRAHIM

AMIN

BALA SAMPAI- BILA MINYAK INI NAIK HARGA


BALA SAMPAI

BILA MINYAK INI

NAIK HARGA

AMINSAMBUTAN HARI DISEL


SAMBUTAN

HARI DISEL

PENUH DENGAN

MAKI HAMUN

AMIN

JURUJUAL CHINA PUKI MAK KAN ANWAR IBRAHIM AMIN


JURUJUAL CHINA

PUKIMAK KAN

ANWAR IBRAHIM

AMIN

MUSUH DUNIA - ZIONIS DAN ANGLO-AMERIKA‘Tidak salah Amerika Syarikat sambut kemerdekaan…’

KUALA LUMPUR: “Tidak salah Amerika Syarikat (AS) ingin menyambut kemerdekaan pada hari ini… tetapi itu bukan bermakna mereka boleh bersekongkol dengan negara haram Israel.”

Aktivis, Hishamuddin Rais berkata, kerajaan AS telah banyak menyumbang senjata dan kewangan kepada negara haram Israel dalam membunuh ramai rakyat Palestin.

“Itu sebabnya kami akan terus bersuara supaya nak tunjukkan kepada kuasa besar ini bahawa majoriti rakyat Malaysia bersama-sama rakyat Palestin,” katanya.

Menurut beliau, kezaliman negara haram tersebut tidak boleh dibiarkan begitu sahaja memandangkan majoriti rakyat negara ini amat benci terhadap mana-mana pihak yang melakukan sedemikian.

Tambahnya, rakyat AS sendiri telah mula bersuara menentang kerajaan mereka kerana bersekongkol dengan rejim Zionis Israel dalam melakukan pembantaian terhadap rakyat Palestin.

“Seharusnya kerajaan AS perlu sedar bahawa mereka juga pernah dijajah sehinggalah seluruh rakyatnya bangkit dan melawan serta memperoleh kemerdekaan.

“Malah, rakyat AS sendiri juga bersama-sama dengan perjuangan rakyat Palestin tetapi mengapa kerajaan mereka pula bersifat sebaliknya terhadap rakyat Palestin?

“Rakyat Palestin mempunyai hak ke atas tanah air mereka tetapi tergamak AS bersekongkol dengan rejim Zionis untuk menzalimi rakyat Palestin,” jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media perhimpunan Protes Senyap Sambutan Kemerdekaan Amerika Syarikat (AS), di sini, pada hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia Nadzir Helmi; Sekretariat Pembela Tanah Air (PETA) Badrul Hisham Shaharin (CheGuBard),  Tun Faidal Ismail, Penolong Setiausaha Armada Bersatu Nasional, Faiz Rahmad; dan Pegawai Khas Komunikasi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Gulab Jan Fazal Eladi.

Hishamuddin menyatakan, majoriti rakyat negara ini tidak akan sama sekali bersekongkol dengan apa jua kezaliman yang dilakukan oleh rejim Zionis Israel.

Kata beliau lagi, rakyat Malaysia akan terus menggesa supaya diadakan gencatan senjata agar pembunuhan beramai-ramai tidak terhadap rakyat Palestin terus dihentikan serta merta.

“Apa pun, saya tidak akan berhenti menyokong perjuangan rakyat Palestin dan sebarang syarikat yang pro-Zionis tidak dialu-alukan dalam negara ini,” katanya. – HARAKAHDAILY 10/6/2024JANGAN JUAL

HARTA NEGARA

PADA BLACKROCK

AMIN

INI SYARIKAT

YAHUDI ZIONIS

PEMBUNUH WARGA

PALESTIN

AMIN

PARTI CUKONG BANTAH HARGA MINYAKMCA desak henti sementara rasionalisasi diesel

MCA mendesak Putrajaya menggantung sementara apungan harga diesel bagi membolehkan rakyat ada masa yang cukup untuk membiasakan diri dan mendaftar dengan program bantuan subsidi diesel Budi Madani.

Naib Presiden MCA Wee Jeck Seng berkata penggantungan itu juga membolehkan kerajaan untuk menilai semula kekurangan dalam inisiatif Budi Madani.

Mulai 10 Jun, kerajaan menamatkan subsidi diesel, membolehkan diesel dijual pada harga pasaran. Katanya, keadaan itu akan memperbaiki kewangan negara.

Bagaimanapun, subsidi bersasar masih diberikan di bawah skim Budi Madani di mana pemilik kenderaan diesel persendirian, petani berskala kecil akan menerima bantuan tunai RM200 setiap bulan.

Di bawah rasionalisasi diesel, yang hanya berkuatkuasa di semenanjung, harga baharu diesel tidak bersubsidi adalah RM3.55 per liter, kenaikan 55% daripada RM2.15 sebelum ini.

“Kenaikannya RM1.20 per liter mengejutkan ramai pihak,” kata Wee.

Beliau berkata bantuan subsidi diesel RM200 sebulan tidak seberapa berbanding kenaikan harga baharu diesel.

Individu yang memohon subsidi RM200 itu dikenakan syarat ketat, dan skim itu terlepas pandang beberapa perkara penting, kata Wee yang juga ahli Parlimen Tanjung Piai.

“Kami menerima aduan hari ini berkenaan kemungkinan salah guna data. Ketika permohonan kali pertama subsidi diesel itu secara online, pemohon dimaklumkan maklumat syarikat mereka sudah ada dalam rekod.

“Melihat kepada pendaftaran tidak lengkap, perbezaan antara harga subsidi dan apungan, ditambah kemungkinan salah guna data, ramai bimbang individu yang layak terima subsidi tidak diberi bantuan.

“Maka, kami gesa perdana menteri yang juga menteri kewangan untuk gantung serta merta keputusan ini,” kata Wee. – 10 Jun, 2024.WOIT

PARTI CUKONG

PUN TAK SETUJU

KAH KAH KAH

ZAHID SENYAP

RAFIZI SENYAP

ANGKATAN KUNYIT

SENYAP

KAH KAH KAH

ANWAR KENA

PUKI MAK

SANA SINI

AMIN

PESAWAH LANCHAUKAN ANWAR IBRAHIM AMIN


PESAWAH 

LANCHAUKAN

ANWAR IBRAHIM

AMIN

IJAZAH KANG KONG


PROF KANGKONG

IJAZAH KANGKONG

DARI

UNIVERSITI

KANGKONG

AMIN

Unknown commented on
 "WARGA NEGARA
 UNTUK PENDATANG HARAM"

Prof Kangkung ini semua mana menghilang masa negara di rompak, negara kena jual, negara kena tahan oleh pemimpin dayus rakus bodoh? Mana hilangnya bijak pandai konon lah kah kah kah? Kenapa tetiba muncul sekali dua saja? Selama ini buat apa? Goyang telur mata kerbau dalam sedap air cond kah? 

Kah kah kah baik diam diam duduk sebelah mana pun golongan bijak pandai memanipulasi oportunis sekali kah kah kah yang berani turun jalan tetap rakyat biasa tidak bersekolah woit kah kah tak boleh harap golongan bijak pandai menyemak saja woit

PEGAWAI ADA MASALAH AKAN JADI BARUA SETIA


PEGAWAI ADA

KES RASUAH 

DISAMBUNG KERJA

AKAN JADI BARUA

PALING SETIA

AMIN 

TAK CAYA

 TANYA RAFIZI

AMIN

Unknown commented on
 "ZAHID APA CERITA ?"

Mana ada ? Siapa jilat siapa cium terus dipelihara terus dinaungi begitu baik, ini sistem feudal kuno sampai sekarang, kalau tak percaya kenapa Azam terus kekal walaupun banyak kes rasuah? Kenapalah ketua polis yang melakukan pelbagai kesalahan terus diangkat naik menerusi legenda karut kamu semua kah kah kah

ANWAR IBRAHIM KENA CARUT


ANWAR IBRAHIM

KENA CARUT


SELASA 11 JUN 2024
HARI PERTAMA DISEL NAIK HARGA
HARI PERTAMA SABSIDI DILUPUS

HARI PERTAMA ANWAR IBRAHIM
KENA LANCHAU
KENA PUKI MAK
KENA TIEU NA MA

RAFIZI JUGA
KENA PUKI MAK

BILA HARGA MINYAK NAIK
RAKYAT MULA NAIK MINYAK

MASA DAH SAMPAI
CURAH LAGI MINYAK
HASUT RAKYAT BAGI LAGI
 NAIK MINYAK

MELAYU INDIA CHINA
KADAZAN MURUT DUSUN SAKAI
SEMUA NAIK MINYAK
HASUT UNTUK
NAIK MINYAK
TURUN KE JALAN RAYA
AMIN

BELGIUM
PM DARI PARTI DEMOKRAT & LIBERAL
LETAK JAWATAN SATELAH
KALAH PRU
YANG MENANG PARTI
GARIS KANAN

EROPAH
PARTI GARIS TENGAH
PARTI GARIS LIBERAL
KALAH
YANG MENANG BANYAK KERUSI
PARTI GARIS KANAN

GAZA
NIAT NAK BERTUKAR
TAWANAN KENDUR
BILA MENTERI DARI
GARIS EKSTREM KANAN
TOLAK PERUNDINGAN

HOKKIEN
CERAH SEGAR
MATAHARI DAH KELAUR
CAHAYA LEMBUT
KL & KL SENTRAL BERJEREBU NIPIS
KEMARIN UJAN TAK JADI
RENYAI RENYAI

DI PINTU MASUK
CENKERING BERDESING
TERKUKUR BERSUARA
DI UDARA ADA PESAWAT
KE KLIA

LANGIT BIRU KELAM
ARAH SHAH ALAM
NAMPAK CERAH
HARI INI AKAN PANAS
JIKA PETANG HUJAN
MALAM ENAK

BRO
SENYUM
SENYUMLAH
DI PAGI SELASA

MASUK KE HUTAN MECARI LANDAK
PASANG PERANGKAP UMPAN TIMUN
HARGA DISEL NAIK MENDADAK
ANWAR KENA MAKIN HAMUN

PERGI KE LAUT BERTEMU LANUN
BALIK KE RUMAH JUMPA  WAK JAL
RAKYAT MENYAMPAH DENGAN MADANON
SEMUA DI USIK SEMUA GAGAL

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BEKERJA