Jumaat, 3 September 2021

PUNK PALING COOL - BANGUN MELAWAN

 


DUM DUM TAK

PUNK COOL

BANGUN MELAWAN

KHALAS 

JUS SOLI PUNYA ANGKARA - ADA JUS SOLI BENTUK BARU


INI BETUL

DARI SEGI 

SEJARAH

DASAR JUS SOLI

DIPAKSA 

KEPADA KITA 

ORANG MELAYU

AMIN

UMNO BONEKA

INGGERIS TERIMA

PROJEK JUS SOLI

 AMIN

HINGGA SINGAPURA

PULAU MELAYU

JADI NEGERI

CHINA

AMIN

INI KESILAPAN

DAN JENAYAH

UMNO PALING

BESAR

AMINKonsep jus soli punca Melayu Islam, bumiputera terpinggir – Abdul Hadi

KUALA LUMPUR – Pas menyalahkan gabungan parti Perikatan pada tahun awal 50-an kerana menerima konsep jus soli yang disyaratkan oleh penjajah British menyebabkan penyusunan masyarakat Melayu Islam dan bumiputera zaman itu terpinggir.

Presidennya,  Abdul Hadi Awang berkata, Pas yang ketika itu hanya mempunyai satu kerusi dan mendapat sokongan beberapa NGO serta sebahagian ahli UMNO tidak dapat menghalang Tunku Abdul Rahman daripada menerimanya.

“Kita tidak boleh buat apa-apa kerana parti Perikatan yang menguasai majlis dan menerima konsep itu. Akibatnya, penyusunan kawasan majoriti Melayu Islam dan bumiputera paling besar di Malaysia Timur, Pantai Timur Semenanjung dan kawasan utaranya terpinggir daripada kemudahan asas termasuk pendidikan dan pelajaran.

“Selain itu, banyak kawasan petani dan nelayan miskin terbiar. Ini berbeza kawasan paling ramai didiami kaum yang dibawa masuk. Mereka ditempatkan di bandar utama seperti kawasan perindustrian, perdagangan, pelabuhan, ladang dan kebun yang luas sehingga menguasai ekonomi.

“Sedangkan bangsa Melayu dan bumiputera terus ketinggalan dalam semua perkara,” katanya menerusi tulisannya dalam Minda Presiden hari ini.

Konsep jus soli bermaksud hak sama rata iaitu taraf kerakyatan yang diberi berdasarkan tempat kelahiran tanpa mengira bangsa dan keturunan dengan syarat yang longgar.

Pada masa sama, mereka juga memberikan beberapa kelonggaran lain sehingga berlaku kebanjiran kerakyatan kepada golongan pendatang yang tidak boleh berbahasa serta menghormati budaya tempatan.

Menurut Ahli Parlimen Marang itu, masyarakat Melayu Islam yang berpegang pada agama, sesekali tidak mengambil tindakan agresif sehingga kelompok kecil daripada kaum lain walaupun hanya satu keluarga, boleh hidup di tengah majoriti Melayu yang sangat besar.

Kata beliau, kaum lain juga boleh berniaga dengan bebas dan maju dalam keadaan orang Melayu tidak berminat atau tidak mampu berniaga kerana menghadapi saingan dengan mereka yang lebih berpengalaman dan berpersatuan.

“Mereka juga masih bebas menganut agama masing-masing, juga diizinkan membuka sekolah bahasa dan menghidupkan budaya kaum masing-masing. Suatu keadaan yang tidak berlaku di negara lain.

“Maka, tuduhan fanatik perkauman terhadap orang Melayu dan golongan bumiputera adalah tohmahan sangat zalim dan menyentuh sensitiviti masyarakat yang perlu dijaga.

“Apakah penyelesaian kepada isu masyarakat majmuk yang dibentuk masalahnya oleh penjajah ini?,” kata beliau.

Kata Abdul Hadi, mereka membentuk masyarakat majmuk laksana meninggalkan bom jangka yang boleh diletupkan pada bila-bila masa sahaja.

“Bahkan, boleh merosakkan kita semua yang berada dalam satu bahtera Malaysia yang melayari perjalanannya menghadapi gelombang politik dalaman dan antarabangsa.

“Dalam pada itu, kita tidak boleh membuang atau menghapuskan sifat majmuk yang terbentuk sebegini rupa,” katanya.

Katanya, sikap sederhana pada dasarnya telah ditunjukkan oleh Pas sebagai parti berlandaskan Islam mendahului konsep bangsa, bahkan termasuk juga UMNO yang meletakkan asas kebangsaan di hadapan juga tidak melampau kerana masih mempunyai roh Islam.

Begitu juga parti yang paling baharu iaitu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang mempunyai persamaan.

“Jangan mengambil kira tindakan yang sangat terpencil dengan kenyataan lisan dan tulisan sahaja kerana ia tidak akan mampu membakar hangus situasi hubungan antara kaum.

“Sekiranya berlaku ketegangan antara kaum, ia tidak akan melarat sepertimana yang berlaku di negara lain.

“Walaupun terdapat parti perkauman yang ekstrem dengan tuntutan melampau tanpa menghormati hak yang telah diberikan, bahkan ada juga yang membawa ideologi melampau bertapak di sini, tetapi semuanya tidak boleh menguasai keadaan stabil yang wujud,” katanya. 

SEKARANG

ORANG  MELAYU

WAJIB SEDAR

AMIN

JANGAN JUS SOLI

MADE IN ENGLAND

BERULANG

LAGI SEKALI

AMIN

BERAPA RAMAI

RAKYAT

CHINA MERAH

DAH 

MASUK SEBAGAI

PELANCUNG & TAK 

PULANG PULANG

AMIN

MEREKA MERASUAH

MEREKA BERI LENDIR

MEREKA  BERI

PROJEK 

AMIN

PROJEK ?

PROEJK APA? 

AMIN

PROJEK RUMAH

DI JOHOR

AMIN

PROEJK BUAT

KEREATAPI

ONE BELT ONE ROAD

AMIN

PROJEK PELABUAHN

DI KUANTAN 

AMIN 

NAJIB & JO LOH 

AJEN CHINA MERAH

AMIN

INI NAMANYA

 JUS SOLI

BENTUK BARU 

 MADE IN CHINA

KHALASBILA MELAYU BERANI BERSUARA

 


M.L.M

 MALAY LIVES

MATTER

AMIN

MLM WAJIB

DIWUJUDKAN

DI SINGAPURA

AMIN

Peguam negara Singapura


ancam tindakan 


terhadap MalaysiaNow, 


dua entiti lain 


berhubung laporan


 banduan Melayu

Peguam negara Singapura mengancam tindakan undang-undang menghina mahkamah terhadap MalaysiaNow dan dua lagi penama berhubung laporan saman sekumpulan banduan Melayu yang mendakwa wujud diskriminasi kaum, menyebabkan respons tegas dari kumpulan peguam hak asasi Lawyers for Liberty (LFL).

LFL dan peguam M Ravi turut dinamakan peguam negara itu dalam sebuah surat kepada peguam hak asasi tersebut.

“Sukar untuk difahami respons balas keterlaluan daripada kerajaan Singapura berhubung satu laporan berita mengenai pemfailan sebuah saman,”kata penasihat LFL N Surendran dalam sebuah kenyataan hari ini.

“Jelas sekali kerajaan Singapura terlalu takut dengan sebarang perbincangan awam mengenai amalan diskriminasi perkauman di negara itu,” kata Surendran.

Pada 31 Ogos, MalaysiaNow melaporkan 17 banduan menunggu hukuman mati di atas kesalahan berkaitan dadah yang menuntut pengisytiharan mahkamah bahawa kerajaan Singapura melakukan diskriminasi dan pendakwaan terplih berdasarkan etnik Melayu mereka.

Kesemua banduan tersebut menamakan peguam negara Singapura sebagai defendan, mendakwa beliau melanggar jaminan Perlembagaan berhubung layanan yang adil di bawah undang-undang.

Salah seorang banduan, Rahmat Karimon merupakan warganegara Malaysia yang diwakili LFL.

Dalam afidavit bersama melebihi 100 muka surat, mereka berkata soal siasat, perbicaraan dan sabitan kesalahan ke atas mereka di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah dibuat secara melulu dan berdasarkan faktor tidak relevan berhubung etnik mereka.

Surendran berkata ia bukan kali pertama Singapura mengancam tindakan undang-undang terhadap aktivis atau entiti di Malaysia yang mengamalkan kebebasan bersuara dalam negara.

Katanya, LFL pernah diancam dengan tindakan undang-undang kerana menerbitkan butiran keganasan hukuman gantung di Penjara Changi.

“Percubaan berulang-kali Singapura untuk melangkaui tambak dan menutup mulut pengkritik di sini, menunjukkan mereka tidak menghiraukan kedaulatan Malaysia dan tidak menghormati kebebasan bersuara, perbincangan awam dan norma-norma antarabangsa hak asasi manusia,” katanya.

Surendran menambah Ravi yang dikenali dengan amalan pro bono dalam kes-kes hukuman mati, beberapa kali disasarkan di Singapura dengan “beberapa rungutan berhubung hujah-hujah yang beliau kemukakan di mahkamah mewakili banduan menunggu hukuman mati”.

Beliau turut menggesa Putrajaya untuk menghantar beberapa wakil ke Singapura untuk memulakan usaha bagi melindungi rakyatnya yang mengamalkan aktiviti dibenarkan undang-undang Malaysia.

“Sikap membuli terhadap rakyat Malaysia yang melakukan aktiviti secara aman dalam negara tidak lagi boleh ditoleransi.

“Kami juga menggesa kerajaan Singapura untuk henti ancaman tindakan undang-undang menghina mahkamah terhadap Ravi, MalaysiaNow dan LFL.

“Singapura seharusnya berdepan dengan saman 17 orang banduan tersebut dalam mahkamah seperti biasa, bukan menggunakan kuasa untuk melakukan intimidasi terhadap pengadu, peguam, aktivis dan media,” katanya.

Awal tahun lalu, menteri dalam negeri Singapura K Shanmugam mengarahkan agensi anti-berita palsu negara itu untuk mengeluarkan surat kepada LFL supaya meminda kenyataan dalam laman sesawangnya, mendakwa kumpulan itu menyebarkan berita palsu berhubung pendedahan amalan ganas sepanjang pelaksanaan hukuman terhadap banduan di Penjara Changi.

LFL bagaimanapun mengenepikan arahan tersebut, mengatakan Singapura tidak perlu campur tangan dengan kebebasan warga Malaysia.

 

DI AMERIKA

ORANG ITAM

TAK RAMAI

TAPI PALING

RAMAI DALAM

PENJARA

AMIN

DI SINGAPURA

ORANG MELAYU

TAK RAMAI

TAPI 

PALING RAMAI

 MATI

KENA GANTUNG

KHALAS

LU PIKIR SENDIRI

AMINBAHAYA PEMBAWA KOBID

 

SEPUPU SEPAPAT

SEDARA MARA

DARI TANAH

SEBERANG

 DATANG BUKAN

MASAALAH

 AMIN

MASALAHNYA

KALAU MEREKA

BAWA KOBID  

AMIN

SOALAN YANG 

WAJIB TERUS

 DITANYA IALAH

 BERAPA RATUS RIBU PENDATANG HARAM

 DARI CHINA  MERAH 

TELAH BERADA

 DI MALAYSIA

 KHALAS

INI BAHAYA BESAR

KHALAS

ATM tangkap 21 warga asing ceroboh sempadan negara

KUALA LUMPUR – Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div) menangkap 12 pendatang asing tanpa izin (Pati) dalam Op Benteng di kawasan tanggungjawab Briged Ketujuh Infantri Malaysia hari ini.

Pati warganegara Indonesia ditangkap kira-kira jam 4.30 pagi, sebaik anggota petugas Pos Pemerhati mengesan pergerakan bot mencurigakan di kawasan Bio-Desaru, Bandar Penawar, Johor.

Menurut kenyataan, hasil maklumat itu, pasukan telah menghantar Tim Quick Reaction Force (QRF) ke kawasan berkenaan.

“Hasil penjejakan yang dilakukan telah berjaya 21 Pati sedang bersembunyi di tepi pantai Jalan Tanjung Balau – Sedili Kecil (Bio-Desaru).

“Mereka terdiri daripada 15 lelaki dan enam wanita berusia 19 hingga 44 tahun dan dipercayai baru sahaja tiba ke negara ini melalui jalan yang tidak sah.

“Nilai rampasan dianggarkan RM11,520 melibatkan mata wang Malaysia RM 1,430, matawang Indonesia IDR11,562 (RM3,370.60) dan 21 telefon bimbit,” katanya dalam kenyataan kepada media, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, semua mereka dibawa ke Markas Taktikal Tanjung Sepang untuk menjalani pemeriksaan dan saringan Covid-19 sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia Setia Tropika, Kempas.

Laporan turut dibuat di Balai Polis Bayu Damai, sebelum pasukan meneruskan atur gerak Tim QRF menjejak kemungkinan saki baki pendatang asing di sekitar kawasan tangkapan.

Kata kenyataan itu, Tentera Darat akan sentiasa bersedia mengawal dan meningkatkan lagi kesiagaan serta tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba melakukan jenayah dan membolosi sempadan negara.

Kerjasama agensi dalam Op Benteng itu akan terus dipertingkatkan bagi memastikan keselamatan perairan dan daratan negara bebas daripada aktiviti yang boleh mengancam keselamatan mahupun aktiviti yang menyalahi undang-undang. –

 WARGA INDONESIA

WARGA THAI

MYAMAR VIETNAM

SENTIMEN BUDAYA

MEREKA MACAM

KITA  MELAYU

AMIN

SENANG DITERIMA

AMIN

BUKAN MACAM

NIGERIA ARAB

IRAN PAKISTAN

MAJORITI KAKI

PUTAR

AMIN

JANGKA PANJANG

AKAN BAWA 

MASALAH

PADA NEGARA

AMIN

AWAS JANGAN

LUPA JUS SOLI

KHALASCHINA SINGAPURA BENGANG BILA MELAYU PERTAHAN MELAYU

 

 CHINA  

SINGAPURA

MARAH

BILA MELAYU

PERTAHAN MELAYU

KHALAS

Peguam negara Singapura


 ancam tindakan terhadap


 MalaysiaNow, dua entiti 


lain berhubung laporan 


banduan Melayu


 HASIL

JUS SOLI

GEROMBOLAN

KETUANAN MELAYU

AMIN

PAKAI SENDIRI OK - JANGAN PAKSA ORANG PAKAI CARA ARAB

 


 PAKAI SENDIRI

TAK MASALAH

AMIN

JANGAN PAKSA

ORANG LAIN

PAKAI CARA ARAB

ATAU MAT SALEH

AMIN

zack commented on 

"JANGAN PAKSA PAKSA"

Satu je aku nk bagitahu, yg berniat ikut sunnah pkai serban pkai jubah tu bkn kerana nk jadi arab. Adakah pakai kot, pkai jeans nk jadi org puteh? Tak akan jadi omputeh pun.. Jadi jgnlah perkara sunnah nk dijadikan isu mcm jahil sangat tak tahu nk beza.. Nabi org arab, quran pun bahasa arab.. Fikir2 lah..

BERIAT BAIK

 


 BERITA BAIK

UNTUK SEMUA

AMIN
Mahkamah arah kerajaan laksana Undi 18


TANHIAH

TAHNIAH

AMIN

TEGUR TAK PAKAI MASK MASUK AKAL

 
 TEGUR TAK

PAKAI MASK 

MASUK AKAL

AMIN

INI UNTUK 

KESELAMTAN 

ORANG RAMAI

AMIN

TAPI BUKAN

PECAH PINTU HOTEL

SERBU MASUK

KETIKA PASANGAN

NAK BERANCUK

AMIN

GILA APA

BUAT KERJA 

INI ? 

KHALAS 

JAGA KEPALA

 BANA APA?

KHALAS

Unknown commented on 

"JANGAN PAKSA

 ORANG LAIN 

UNTUK PERCAYA"

tak boleh juga.. kita jaga kita. kalau nampak orang tak pakai mask tegur la.. ada orang mencuri tankapla.

PAK LEBAI LARANG KITA BERANCUK

 

 

PAK LEBAI

LARANG KITA

BERANCUK 

DENGAN 

MINAH CUN

AMIN

KERANA BINI 

PAK LEBAI

GEMOK RAHAI

AMIN

GIGI ROMPONG

NAFAS BUSUK

TETEK LEMBIK

LUBANG LOHE

KHALAS

 AWEK KITA 

CUN BERGETAH 

LANGSING

 DAN MUDA 

SUSU TEGANG

 AMIN

Unknown commented on 

"JANGAN JAGA 

TEPI KAIN ORANG"

Nape diaong bizibodi? Sebab kononnya boleh dapat sebanyak pahala yang mungkin nak dioang je masuk suluga...! Itulah niat sebenar mereka, bukannya kerana agama dan bangsa atau mempertahankan agama supaya ianya suci, itu alasan je... 


Tindakan mereka sebaliknya menampakkan mereka tidak menyucikan agama dan cuba nenipu tuhan...! Tuhan itu dah teramat kuat dan sabar dll, apakah perlu Dia dipertahankan? Yang melakukannya itu yang sebenarnya lemah dan bebal.. itu sebab menyusahkan..!