Sabtu, 10 Oktober 2015

PEMINDAHAN WANG HARAM


10 OKTOBER 2015

BANK NEGARA MALAYSIA WAJAR BATALKAN SEMUA LESEN KEWANGAN 1MDB JIKA PEGUAM NEGARA ENGGAN MENDAKWA 1MDB DI MAHKAMAH

 

Saya mengucapkan tahniah di atas keberanian dan sikap professional Bank Negara Malaysia (BNM) yang membatalkan kelulusan-kelulusan di bawah Akta Kawalan Matawang (Exchange Control Act) yang diberikan kepada 1MDB sebelum ini ekoran keengganan Kamar Peguam Negara mendakwa 1MDB di mahkamah walaupun kertas siasatan oleh BNM mengesyorkan pendakwaan.

Perkara ini telah lama ditimbulkan terutamanya dari aspek pengubahan wang haram (anti money laundering). Saya faham sepenuhnya bahawa kuasa pendakwaan di bawah Perlembagaan adalah kuasa Peguam Negara. Oleh yang demikian, besar kemungkinan apa-apa siasatan di bawah bidang kuasa Bank Negara Malaysia (termasuklah mengenai pengubahan wang haram) tidak berkesudahan dengan pendakwaan 1MDB ke mahkamah walaupun disyorkan oleh BNM.
 
Oleh itu, saya mencadangkan supaya Bank Negara Malaysia menggunakan kesemua kuasa yang ada untuk menyelesaikan masalah kewangan 1MDB seperti berikut:

1.    BNM wajar membatalkan semua lesen kewangan yang diberikan kepada 1MDB sebelum ini di bawah bidang kuasanya yang diperlukan oleh 1MDB untuk beroperasi sebagai sebuah syarikat yang terbabit dengan instrumen kewangan (jika ada);

2.    BNM wajar membatalkan semua permit atau kelulusan pemindahan wang yang pernah diberikan selama ini;

3.    BNM wajar menolak sebarang permohonan permit atau kelulusan pemindahan wang yang baru supaya dananya tidak lagi boleh dipindahkan sesuka hati;

4.    BNM wajar menolak sebarang permohonan lesen atau permit baru bersabit dengan sebarang urusan kewangan yang baru di bawah bidang kuasanya untuk memastikan 1MDB tidak boleh membuat perjanjian atau urusan kewangan yang baru

Jika Kamar Peguam Negara enggan menggunakan kuasanya di bawah Perlembagaan untuk mendakwa 1MDB seperti yang disyorkan oleh kertas siasatan BNM, maka BNM sewajarnya menggunakan kuasanya yang lain untuk memastikan masalah 1MDB terus berlanjutan hingga membawa kesan kepada ekonomi negara.

Satu jalan yang paling berkesan ialah melumpuhkan operasi kewangan dan urusniaga pemindahan dana oleh 1MDB yang dikawalselia oleh BNM mengikut undang-undang. Apabila 1MDB dikekang dari terus membuat pinjaman atau memindahkan dana, saya pasti  Najib  Razak tidak ada pilihan lain kecuali menutup 1MDB dan menyelesaikan masalah kewangannya secara muktamad.
   
RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

-----------------

LAGI KES JUAL AGAMA

CARi MAKAN

JUAL AGAMAAmaran tindakan kepada air jampi komersial

KUANTAN - Jabatan Kesihatan Negeri Pahang memberi amaran akan mengambil tindakan terhadap pihak yang didapati menjual produk air jampi tanpa lesen dikeluarkan Kementerian Kesihatan secara komersial di negeri ini.

Pengarahnya, Dr Zainal Ariffin Omar berkata, produk air jampi dikategorikan sebagai air minuman berbungkus yang tertakluk kepada Peraturan 360B(1A), Peraturan-Peraturan Makanan 1985. 

Menurutnya, berdasarkan peraturan itu,  semua punca air minuman berbungkus bagi tujuan perdagangan atau perniagaan termasuk air jampi perlu dilesenkan sebelum dibotolkan dan dijual.

”Ia selaras dengan persetujuan di antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) supaya Kementerian Kesihatan mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap penjualan air jampi kerana ia di bawah bidang kuasa mereka,” katanya.

Beliau mengulas isu  ”Air Jampi Dijual Secara Berleluasa” yang dilaporkan akhbar Sinar Harian, 27 September lalu.


KAH KAH KAH
woit
jampi ooo jampi
semua reservoir 
ada jurutera
ada pegawai tekikal
ada pegawai kesehatan
kah kah kah
dah sampai masanya
semua kolam air
wajib ada tok bomoh
untuk jampi air
demi kesehatan orang ramai
kah kah kah
jampi pukul kolam
tak perlu sebotol sebotol
kah kah kah

SEMUA JAMPi

-----------

AL- FATIHAH
Turkey terror attack: many killed in Ankara blasts

At least 30 people killed in blasts before planned march in Turkish capital to protest against conflict between state and Kurdish militants
----------

LAPORAN LEBAI GOOGLELEBAI GOOGLE

KATA AYAM

DANOK NAIK

HARGA LAGIMalaysian Ringgit equals
8.60 Thai Baht
Chart of exchange rate values over time

-----------

YA AMPOOOON
RAJA TELAH

BERTi
TAH

TENTANG

1MDB

Rakyat minta Raja suarakan tak puas hati pada kerajaan, kata  Mahathir 

Kebimbangan rakyat berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menjadi penyebab utama Majlis Raja-Raja Melayu bertindak mengeluarkan titah supaya kerajaan menyiasat perkara tersebut, kata Mahathir Mohamad hari ini.
Bekas perdana menteri itu berkata, beliau percaya majlis bertindak demikian selepas melihat reaksi rakyat yang seperti kurang percaya dengan penjelasan kerajaan mengenai skandal firma pelaburan negara yang sarat hutang itu.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/rakyat-minta-raja-suarakan-tak-puas-hati-pada-kerajaan-kata-dr-mahathir#sthash.c8UEPIMG.dpuf

KAH KAH KAH
woit
ya ampooon
tuanku telah bertitah
ya ampooon
apa yang  najib lakukan
apa jawapan najib?
apa tindakan najib?
senyap aje
dah pekak badak ke?
kah kah kah

DAH PEKAK 

-----------

IKLAN TEPI JALAN


KOMPENI

SIAPA PUNYA
 Tiga maut ditimpa papantanda lebuhraya


TANJUNG MALIM - Tiga individu maut dalam kemalangan di Kilometer 399.6 Lebuhraya Utara Selatan arah utara dari Tanjung Malim ke Behrang pagi tadi.

Kejadian berlaku ‎melibatkan sebuah lori kontena yang terbabas melanggar struktur papantanda (gantry sign board) mengakibatkan struktur papantanda tersebut   tumbang sebelum jatuh ke atas sebuah kereta yang datang dari  arah selatan.


SOALAN 

HAKIKI

syarikat mana punya papan tanda
kompeni china?
kompeni jepun?
kompeni australia?
kompeni india?
lompeni sweden?
kompeni jerman?
atau kompeni bumiputera
kah kah kah
jangan marah
saje nak tahu

SAJE TANYA------------

TOK HENG CERDIK DARI TOK PAPELiK TETAPi

BENAR

TOK HENG

LEBiH BiJAK

DARi TOK PA

Tak mati pun kalau tak tandatangan 

TPPA, kata Ibrahim Ali

 Ibrahim Ali menggesa Putrajaya agar tidak menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) kerana ia merupakan satu bentuk "penjajahan alaf baru".
Ibrahim yang bercakap sebagai wakil Majlis NGO-NGO Malaysia berpendapat perjanjian itu kelak akan mengancam agenda Bumiputera yang selama ini menjadi agenda nasional.
"Saya rasa tidak mati kalau kita tidak tandatangan TPPA. Tidak perlu terburu-buru.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tak-mati-pun-kalau-tak-tandatangan-tppa-kata-ibrahim-ali#sthash.aCMEOsBV.dpuf

KAH KAH KAH
woit
yang ini tok heng betul
yang ini kita sokong
yang ini tok heng sedar
yang ini tok heng tahu
kalau tanda tangan
habis lingkup melayu
UITM - MARA - tutup
puuurkasa pun akan tutup
kah kah kah

SEMUA TUTUP

-----------------

AKHBAR AMERIKA TIBAI NAJIB LAGI

AKHBAR 

WALL STREET

TIBAi NAJi

LAGi

BiLA NAJi

NAK SAMAN
Malaysia Arrests Another Critic of Prime Minister

Lawyer had planned to travel to U.S. to help urge authorities to investigate Najib Razakbaca seterusnya disini:

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=261228659536690484#editor/target=post;postID=6175181507702957163


HARI SELASA 

YANG MANA?


Najib akan saman WSJ pada Selasa - The Malaysian Insider

www.themalaysianinsider.com/...

Translate this page
The Malaysian Insider
Jul 5, 2015 - Datuk Seri Najib Razak dijangka memfailkan saman terhadap akhbar Wall Street Journal (WSJ) pada Selasa susulan laporannya menuduh ...

Peguam Najib di luar negara cari ruang saman WSJ - The ...

www.themalaysianinsider.com/...

Translate this page
The Malaysian Insider
Jul 27, 2015 - Peguam Najib di luar negara cari ruang saman WSJ ... Katanya, semua kemungkinan dilihat dan Najib akan diberi nasihat sewajarnya, namun 

Najib to file suit against The Wall Street Journal on Tuesday ...

www.thestar.com.my › News › Nation

The Star
Jul 5, 2015 - On Saturday, Najib's political secretary reportedly said that the Prime Minister would sue WSJ, describing the accusation thrown against him as ...

------------

INI MALAM TAN MALAKA


MALAM INI


MEMBINCANGKAN

PERJUANGAN

 NASIONALIS

  TAN MALAKA

1- dr ali nor

2- profesor dr shari mohd zain

3- cik gi ishak suri

siaran langsung 
radio bangsarTarikh : Sabtu 10 Oktober 2015

Masa : Jam 9.00 malam

Tempat : Madrasah Tarbiyah 

Kampung Banda Dalam, 

Jalan Gombak, KLSIAPA LELAKI 

BERNASIB BAIK INI?

Aku sangat kenal al marhum tan malaka sejak di bangku sekolah lagi. Perjalanan aku selama puluhan tahun di nusantara menemukan aku dengan anak cucu tokoh besar ini.

Cucunya seorang peguam, bernama tan malaka juga menjadi sahabat baikku. Sedia membantuku bila2 pun jika berkelana di sana. Adakah cucunya yang bernama hishamuddin rais itu boleh disamakan dengan datuknya tan malaka? Rasanya tidak. 

Tidak ada seorang pun di nusantara ini yang dapat menandingi beliau dalam hal perjuangan membela rakyat. Beliau miskin papa kedana kerana membela mereka.

 Hishamuddin belum lulus lagi. Di dalam dewan sivik semalam, dia berbaju seperti tokoh pengasih penyayang. Di luar dewan, dia buang baju itu menyebabkan dia tidak nampak apa2 walau dilambai seorang peminta sedekah. Adakah dia pakai baju sahaja? Tan malaka yang aku kenal bukan pada bajunya tapi pada diri wajanya. on SIAPA DIA KAWAN TAN MELAKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/9/15
---------------

SEMAKIN JADI PARIA
KiTA

SEMAKIN

PARiA

pa·ri·ah
pəˈrīə/
noun
  1. 1.
    an outcast.
    "they were treated as social pariahs"
  2. 2.
    historical
    a member of a low caste in southern India.


Mahathir: Malaysia sudah jadi negara paria

Selepas seorang lagi ditahan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dalam isu berkaitan 1MDB, Mahathir Mohamad hari ini mengeluarkan kenyataan kerasnya.

“Di mata dunia, Malaysia sudah menjadi negara paria, negara yang sesiapa sahaja boleh diheret dan disoal siasat oleh polis, ditahan dan didakwa melalui undang-undang yang disalah guna dalam negara ini,” tulis beliau di blognya.

KAH KAH KAH
woit
ini sudah berat
ini sudah terok
sudah jadi macam zimbabwe
sudah jadi macam uganda
sudah jadi macam barundi
kah kah kah
apa sudaj jadi
berapa lama terseksa
berapa banyak didera
ini sudah berat

AMAT BERAT

-------------