Sabtu, 12 Disember 2020

SANTAI SANTAI KITO

 SANTAI SANTAI

KITO


SALAHKAH MINTA WAN AZIZAH NURUL IZAH BERCAKAP BENAR

 


Unknown commented on

 "WAN AZIZAH

 DAN 

NURUL IZAH

 WAJIB BERKATA BENAR"

anjing azmin terus menyalak..haha....aku tak kata kau anjing madey...sebab kau tak layak..anjing kurap macam kau hanya layak jilat batang azmin and lacurkan bini kau kat azmin..tu je tempat kau...fuck you TT@hishamudin


SALAHKAH MINTA

WAN AZIZAH DAN

NURUL IZAH

BERCAKAP BENAR


John sontoloyo commented on

 "WAN AZIZAH 

DAN 

NURUL IZAH

 WAJIB BERKATA BENAR"

ah envik isham u'r bulshit wasasau samtink inside ur brain virus muhafafah.


ANWAR MASIH ADA SOKONGAN 120 AHLI PARLIMEN

 

KUKUH DAN YAKIN

ANWAR ADA 120

AHLI PARLIMEN

AKAN SOKONG

AMIN

 PELIK 

TETAPI BENAR

 PAJERO  

BOLEH TRBANG 

KAH KAH KAH


Tular perbualan pemimpin kanan PKR hilang kepercayaan terhadap Anwar

Pemimpin kanan PKR termasuk daripada sayap pemudanya, yang merupakan jentera penting dalam mendapatkan sokongan rakyat bertindak menyelar Anwar Ibrahim selepas beberapa kali dikecewakan oleh presiden mereka, menerusi satu perbualan tular dilihat oleh MalaysiaNow.

Perbualan dalam bahasa Melayu dan Inggeris itu jelas menunjukkan kekecewaan dan rasa tidak puas hati terhadap Anwar, selepas kegagalan membuktikan dirinya mempunyai sokongan majoriti untuk Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Dalam tangkap layar perbualan yang dilihat MalaysiaNow, dua pemimpin utama Pemuda PKR mengkritik tokoh politik veteran itu mengatakan ahli akar umbi parti dipermainkan dan berterusan bergaduh sesama sendiri sedangkan imej Anwar kekal sebagai “dewa”.

A: Sebab tu Anwar akan dikelilingi orang macam tu, yang sanggup jadi pak turut. Tapi akhirnya parti tak dapat berkembang sebab akar umbi dikecewakan.

B: Ya, memang ramai kecewa.

A: Memang susah nak jadi PM, sebab ramai dah serik, berjuang habis-habisan lepas tu dipaksa tarik balik, haha…

Malah, pemimpin-pemimpin sayap itu menyindir mereka labelkan sebagai “kaki ampu”.

A: Kena cepat draf kenyataan jilat sampai licin, haha..

B: Boleh, Anwar pemimpin kami. Kami percaya Anwar ialah Imam MahdiA: Ada dua ketidaktentuan yang ajaib dalam dunia ini:

1. Bila Anwar nak jadi PM.

2. Bila bateri jantung * nak habis.

B: Hahaha betul

A: Anwar pergi istana naik Pajero. Lepas tu, Pajero terbang lompat pagar istana.

Perbualan itu berlaku dalam satu kumpulan WhatsApp yang turut disertai oleh pemimpin kanan PKR.

Beberapa pemimpin PKR yang turut serta dalam kumpulan itu ketika dihubungi mengesahkan kesahihan perbualan tersebut.

Bagaimanapun, MalaysiaNow tidak dapat mendedahkan identiti sementara menunggu komen mereka.

Salah seorang daripada mereka, pada bulan lalu membuat kenyataan secara terbuka menyuarakan kekecewaan terhadap barisan kepimpinan Pakatan Harapan yang enggan bangun berdiri dalam undi belah bahagi sewaktu undi Belanjawan 2021.

Arahan saat akhir oleh Anwar kepada ahli Parlimen Pakatan Harapan pada 26 November lalu menyebabkan mereka duduk selepas undi belah bahagi diusul, yang akhirnya diluluskan dengan mudah melalui undian suara.

Jika mereka berjaya menggagalkan belanjawan, ia akan menyebabkan kerajaan Perikatan Nasional tumbang.

Para penyokongnya sebelum ini merasakan Anwar perlu diberi peluang kedua untuk menawarkan dirinya ke jawatan perdana menteri selepas gagal membuktikan sokongan dimilikinya ketika mengadap Agong pada Oktober.

Pertama kali Anwar mendakwa dirinya mempunyai majoriti pada 23 September ketika kempen pilihan raya negeri di Sabah berlangsung.

Beliau kemudian mengisytiharkan dirinya mempunyai sokongan “kukuh dan meyakinkan” dan kerajaan Muhyiddin tumbang.

Beberapa pemimpin PKR turut mempersoalkan kegagalan Anwar untuk mendapatkan 14 kerusi untuk parti itu bertanding di Sabah dalam perbualan itu.

PKR bekerjasama dengan Warisan, tetapi parti yang berpusat di Sabah itu hanya memberikan tujuh kerusi untuk PKR walaupun Anwar sendiri yang membuat permintaan secara peribadi kepada Presiden Warisan Mohd Shafie Apdal.

PKR hanya memenangi dua kerusi pada pilihan raya negeri Sabah.

Salah seorang pemimpin mengatakan dia dan dua lagi ahli Parlimen cuba untuk menghalang sidang media Anwar pada 23 September yang mendakwa dirinya memiliki angka.

“Tetapi Anwar dakwa ada 120 ahli Parlimen. Jadi, kalau tiga ahli Parlimen yang tarik ‘handbrake’ tak jadi apa-apa,” katanya

“Saya tak mahu kedengaran terlalu pesimistik, tetapi sebenarnya kita memang dipermainkan oleh Anwar (bukan Istana atau Umno,” tambahnya.

MAKIN RAMAI

SEDAR SIAPA

ANWAR IBRAHIM

AMIN

TAPI DAH 

TERLAMBAT

PAKATAN HARAPAN

SUDAH JATUH

AMIN 

DARI AWAL LAGI 

BLOG TT TELAH  MENERANGKAN

SAPA ANWAR

TAPI TT DITIBAI 

AMIN

DITUDUH MAKAN

 DEDAK MADEY 

DEDAK AZMIN

JILAT MADEY 

JILAT AZMIN

AMIN

SEKARANG SEMUA

KEBENARAN MUNCUL

TAPI SAYANG

DAH TERLAMBAT KERAJAAN 

PAKATAN HARAPAN

 DAH RUNTUH

AMINPEMUDA KEADILAN MULA SERANG PRESIDEN KEADILAN SENDIRI

 


SIAPA 

SYUKRI RAZAB

 PEMUDA PKR

AMAT BERANI

 SERANG HINA

PRESIDEN PKR

ANWAR IBRAHIM GUNAKAN AKAL

 GUNAKAN AKAL 

zaki commented on

 "PARTI ANTI BEER KENAPA SENYAP"

Hati hati dengan apa yang kamu faham, ajaran islam yang kamu katakan ajaran islam yang sebenar benarnya bukanlah ajaran islam yang sebenarnya melainkan pendapat dan falsafah tentang islam yang dibawa oleh imam abu musa as shaari. islam yang sebenar mengajar kita menggunakan akal dalam penilaian dan selalu rasional dalam apa jua keadaan

SIAPA YB AKMAL NASIR INI?

 SIAPA 

YB AKMAL NASIR

KETUA PEMUDA PKR

AMAT BERANI

 SERANG HINA

PRESIDEN PKR

ANWAR IBRAHIM 

Ketua Pemuda PKR Akmal Nasir dan beberapa lagi individu dalam pergerakan itu didakwa menghina Presiden parti Anwar Ibrahim.– Gambar fail The Malaysian Insight, 12 Disember, 2020


APA MOTIF SIRUL BUNUH ALTANTUYA

 


APA MOTIF SIRUL

BUNUH ALTANTUYA

Unknown commented on 

"NIKMAT KONGKEK"

Mamat sirul ni tak payah la ko pakai ketayap tunjuk baik depan kamera. Nak taubat tak perlu berlakon online depan makbapak ko. Ko tu pembunuh. Orang suruh jadi polis tangkap pembunoh tapi kau pulak jadi pembunuh. Agaknya asik layan porno china doll mongolia.. Tiba tiba nampak amoi mongolia ko pegi letopkan dia. Tanpa motifkan? Kan? Ko dah kenapa wahai pembunuh sirul? Padang muko! kahkahkahahahahahaha

AKHIRNYA PKR SAMPAI KE SINI

 AKHIRNYA

SEMUA TERBARAI

AMIN

AKHIRNYA 

KETUA UMUM

PRESIDEN PKR

TIDAK DIYAKINI

OLEH AHLI SENDIRI

AMIN

SEDIH SEDIH

IANYA SAMPAI

KE SINI

AMINPemimpin Pemuda PKR desak Akmal Nasir letak jawatan

PEMIMPIN Pemuda PKR mendesak tindakan dikenakan ke atas ketua pergerakan itu Akmal Nasir dan beberapa lagi individu dalam pergerakan itu yang didakwa menghina Anwar Ibrahim.

Pemimpin Pemuda cabang Port Dickson, Shah Alam dan Gombak itu mendesak demikian atas perbualan Akmal dan beberapa pemimpin lagi dalam satu kumpulan sembang Whatsapp.

Mereka juga menuntut Akmal dan seorang lagi yang dinamakan, setiausahanya Shukri Razab serta pemimpin lain yang terlibat dalam perbualan menghina ketua umum PKR itu meletak jawatan.

Salah seorang daripadanya Ketua Pemuda PKR Shah Alam Sarawanan Selvarajoo juga berkata tindakan itu perlu disegerakan untuk mengelak satu lagi pengkhianatan dilakukan ke atas parti.

“... Paling terbaik ialah semua mereka yang terlibat, khususnya YB Ketua AMK Malaysia untuk letak jawatan dengan serta-merta.

“Parti kita telah melalui episod pengkhianatan yang tidak dapat dijangkakan dan ianya berlaku dengan cepat.

“Dalam perkara ini, jelas terdapat unsur yang seakan sama dan kita perlu menghindarinya sebelum keadaan menjadi semakin parah ...,” katanya dalam satu kenyataan.

Jelasnya selain Akmal dan Shukri, ia turut melibatkan Thiban Subbramaniam selaku timbalan ketua Pemuda PKR.

Timbalan Ketua Pemuda PKR Port Dickson Muhamad Affandi Abdul Malik pula mendesak lembaga disiplin meneliti tuduhan utama Akmal Nasir terhadap Anwar dalam perbualan itu.

Beliau merujuk dakwaan Akmal bahawa Anwar “mengenakan” anggota PKR sewaktu kongres parti tahun lalu melalui pergaduhan yang tercetus sewaktu perhimpunan itu.

Turut dibangkitkan adakah isu berkaitan agihan kerusi untuk pilihan raya negeri Sabah dan juga percaturan Anwar untuk mengambil alih kerajaan dengan sokongan 120 ahli Parlimen.

Muhamad Affandi berkata, kenyataan Akmal yang mempertikaikan tindakan Anwar itu dibuat melulu dan secara kebudak-budakan untuk memburuk-burukkan ketua umum mereka.

“Sudah pasti tuduhan berat ini memberikan gambaran imej yang negatif terutama di kalangan rakan-rakan Pakatan Harapan apatah lagi datangnya dari seorang pemimpin kanan PKR.

“AMK Port Dickson mendesak supaya kesemua nama-nama yang terlibat disiasat jawatankuasa disiplin dan diberikan hukuman sewajarnya,” katanya.

Akmal seterusnya dalam satu kenyataan semalam mengumumkan permohonan maaf kepada Anwar dan seluruh anggota PKR atas “kekhilafan” beliau dan pemimpin terbabit.

Beliau mengakui kandungan perbualan tersebut yang tular di media sosial itu menunjukkan keperibadian yang tiak baik dan menjelaskan ia hanya mengutarakan kekecewaan mereka.

Akmal yang juga ahli Parlimen Johor Bahru seterusnya mengikrarkan taat setia Pemuda PKR kepada Anwar.

“Kami telah berkongsi kekecewaan sebagai ahli parti yang mendukung semangat reformasi dan tidak berniat untuk menghina presiden atau sesiapa pun.

“Namun, keterlanjuran bahasa di dalam perbualan dimaksudkan amat dikesali,” katanya yang rela menerima sebarang tindakan dari lembaga disiplin parti. – 12 Disember, 2020.

PUNCA SEMUA

KERANA ANWAR

TAK SABAR

NAK JADI PM

AMIN

PAKATAN RUNTUH

AMIN

KINI PAKR

SENDIRI KACAU

AMIN
TAHNIAH MUHYIDDIN YASSIN - LANGKAH BIJAK

 


TAHNIAH

MUHYIDDIN YASSIN

LANGKAP BIJAK

LAGI TEPAT  

INI BEZA NAJIB DENGAN MUHYIDDIN

RAKYAT MARAH TENGKU FRAUD


 

RAKYAT AMAT

MARAH 

TENGKU FRAUD

DI BEBAS

AMIN 
SPRM digesa jelaskan keputusan melepaskan Ku Nan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak untuk menjelaskan keputusan melepaskan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Tengku Adnan Tengku Mansor dari pertuduhan rasuah membabitkan suapan bernilai RM1 juta.

Ahli Jawatankuasa AMANAH Nasional, Faiz Fadzil ketika dihubungi berkata, alasan bahawa adanya perkembangan kes yang memerlukan siasatan lanjut sehingga membebaskan wakil rakyat Umno itu sama sekali tidak masuk akal.
 
Beliau turut mempertikaikan kewajaran melaksanakan siasatan lanjut walhal pemberi rasuah yang juga seorang ahli perniagaan, Datuk Tang Eng Boon telah mengaku bersalah menawarkan suapan.

“Biasanya, kes sebegini amat mudah bagi pihak pendakwaan membuktikan kes. Ironinya, pemberi rasuah telah mengaku salah, yang menerima rasuah tidak bersalah.

“Lagipun, untuk apa lagi siasatan lanjut sekiranya pemberi rasuah telah pun mengaku salah dan dihukum.

“Satu penjelasan komprehensif dan telus perlu dibuat oleh SPRM secara terbuka dengan seberapa segera supaya janji kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk menjamin integriti tadbir urus benar-benar ditunaikan,” katanya.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi memutuskan untuk melepaskan tanpa membebaskan Tengku Adnan yang dikenali Ku Nan selepas pihak pendakwa raya menarik semula pendakwaan terhadapnya.

Ku Nan mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan menerima suapan melalui cek Public Bank milik syarikat Pekan Nenas Industries Sdn Bhd yang didepositkan ke dalam akaun CIMB Bank kepunyaannya (Ku Nan).
 
Perbuatan itu didakwa dilakukan sebagai upah untuk membantu permohonan Nucleus Properties Sdn Bhd (sekarang dikenali sebagai Paragon City Development Sdn Bhd) bagi menambah nisbah plot sebidang tanah berkaitan dengan pembangunan Lot 228, Jalan Semarak, Kuala Lumpur, diluluskan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Sementara itu menurut Faiz yang juga seorang peguam, keadaan yang berlaku ketika ini mencalarkan kredibiliti SPRM dan institusi undang-undang negara, selain bakal menyaksikan negara sekali lagi diheret ke arah situasi korup yang kritikal.

Bahkan jelasnya, trend melepaskan bekas pimpinan negara daripada rasuah memberikan persepsi bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) terdesak untuk menyelamatkan kedudukan mereka sehingga sanggup melutut kepada Umno.

PEMBEBASAN

LEBIH BAHAYA

DARI RASUH

AMIN

IANYA HAKIS

KEYAKINAN

ORANG RAMIA

TERHADAP

PROSES HAKIM

NEGARA KITA

AMIN

RAKYAT MULA

TAK CAYA

PADA SPRM

AMINKES NAK KETAWA SUSAH

 


KES NAK KETAWA

SUSAH

NAK MENANGIS

PUN SUSAH

AMIN   


Remaja kelar

 leher sendiri 

depan kekasih

KUALA LUMPUR – Macam-macam perkara buruk boleh terjadi apabila cinta tidak berbalas.

Itu yang dikatakan berlaku kepada seorang remaja yang bernekad membunuh diri dengan mengelar leher sendiri di depan mata gadis pujaannya di Pangsapuri Laksamana Jaya, di Jalan Kampung Laksamana, Selayang, Gombak dekat sini semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berkata, semasa kejadian pukul 2.47 petang itu, polis menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian orang cuba membunuh diri.

“Hasil siasatan awal mendapati mangsa seorang lelaki India berusia 19 tahun semasa berada di rumah teman wanitanya telah berlaku salah faham antara mereka.

“Teman wanita mangsa telah meminta untuk memutuskan hubungan tetapi mangsa cuba memujuk gadis itu namun wanita yang menjadi pujaan hatinya tidak berganjak dan tetap mahu memutuskan hubungan.

“Akibat tidak dapat menahan kekecewaan, mangsa pergi ke dapur rumah teman wanitanya dan mengambil sebilah pisau pemotong sayur lalu mengelar leher sendiri hingga pengsan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

 
Teman wanitanya yang terkejut dengan tindakan itu  menghubungi hospital bagi mendapatkan ambulans bagi menyelamatkan mangsa.

“Ambulans bergegas ke lokasi kejadian dan mangsa telah dibawa ke Hospital Selayang untuk tindakan lanjut.

“Polis memulakan siasatan insiden itu di bawah Seksyen 309 Kanun Keseksaan,” tegasnya sambil menjelaskan keadaan mangsa yang menerima rawatan itu kini stabil.- MalaysiaGazetteBRO

DI MALAYSIA INI

ADA 30 JUTA

 PENDUDUK 

AMIN  

ADA 15 JUTA 

PEREMPAUAN

 AMIN

ADA 6 JUTA 

PEREMPUAN MUDA

ADA 400,000 JANDA

ADA MAK NYAH

ADA JAMBU

AMIN

BRO 

TAK PERLU 

BUNUH DIRI

PILIH MANA SATU

AMIN

KALAU SUSAH SUSAH

PERGI INDONESIA

KALAU TIDAK DAPAT

PERGI INDIA

KAH KAH KAHAJEN ISRAEL LEPAS

 


AJEN ISRAEL

BUNUH PALESTIN

DI KUALA LUMPUR

AMIN

TAPI AJEN ZIONIS

LEPAS KELUAR

AMIN

PENJENAYAH NIGERIA

HILANG LESAP

 LEPAS LARI

AMIN

SEMUA INI PUNCA

PEGAWAI 

MAKAN RASUAH

AMIN 
Pegawai Imigresen didakwa 17 pertuduhan rasuah lepaskan warga asing

KUALA LUMPUR – Seorang pegawai Imigresen mengaku tidak bersalah hari ini atas 17 pertuduhan menerima rasuah lebih RM20,000 bagi membantu melepaskan warga asing keluar dari Malaysia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2.

Tertuduh, Mohd Al-Ridhuan Ahmad Zaini mengaku tidak bersalah untuk setiap pertuduhan itu dan mohon dibicarakan sebaik pertuduhan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Rozina Ayob.

Ahmad Zaini yang bergred KP19 itu hadir bersama isterinya yang nampak tenang sepanjang prosiding hari ini.

Menurut kertas pertuduhan, Mohd Al-Ridhuan didakwa menerima wang berjumlah RM23,000 daripada Nur Amanina Maulad Adnan melalui akaun Maybank dan CIMB Bank  kepada akaun Bank Muamalat milik Syarikat Entitit Maju Enterprise milik Nur Natasha Andrew iaitunya isterinya.

Perbuatan itu sebagai upah untuk membantu melepaskan warga asing yang melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) untuk keluar dari Malaysia melalui pintu keluar udara klia2 tanpa diambil tindakan undang-undang.

Dia dituduh melakukan kesemua kesalahan itu di Jalan Tasik Utama 7, Medan Niaga Tasik Damai, di sini, antara 25 Julai dan 11 November 2020.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) dan dihukum dibawah Seksyen 24(1) akta sama, yang boleh memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan lima kali ganda suapan atau RM10,000 atau mana lebih tinggi.

Dalam pada itu ketika prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin memberikan tawaran jaminan RM80,000 dengan seorang penjamin bagi dakwaan tersebut.

Kata Wan Shahruddin, kesalahan yang didakwa dilakukan tertuduh walaupun belum terbukti adalah satu dakwaan serius dan dianggap mengkhianati negara. 

“Ini adalah satu kesalahan yang sungguh serius, seperti pengkhianat mengkhianati negaranya. Kita tawarkan jaminan sebanyak RM80,000 dengan seorang penjamin selain hadir ke Ibu Pejabat SPRM,” hujahnya.

Bagaimanapun Hakim Rozina mencelah dan membuat pembetulan dengan mengatakan kesalahan itu belum lagi terbukti lagi.

Kemudian Wan Shaharuddin menyambung seandainya mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin, pihak pendakwaan memohon syarat tambahan antaranya melaporkan diri setiap bulan di SPRM.

Juga syarat tidak sesekali mengganggu saksi yang akan terbabit dalam kes serta menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Ketika peguambela, Harchanjit Singh pula membuat rayuan memohon jaminan dikurangkan kepada RM20,000 dengan alasan mempunyai tiga anak kecil dan isterinya mempunyai masalah kesihatan.

“Tertuduh direman selama lapan hari di Mahkamah Shah Alam dan pada hari kesembilan dibawa ke Mahkamah Putrajaya untuk disambung reman namun ditolak.

“Terdapat tujuh perintah menghadiri pemeriksaan di Ibu Pejabat SPRM di mana beliau hadir sendiri dan memberikan kerjasama penuh,” katanya.

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin RM30,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan yang dikemukakan pendakwaan dan menetapkan 12 Januari depan untuk sebutan semula kes.- MalaysiaGazette


UNDANG UNDANG

PATUT DIBUAT

 AMIN

YANG BERI RASUAH

JUGA WAJIB 

DI DAKWA

AMIN