Khamis, 15 September 2022

MULA DENGAN UBAT SENDIRI


MULA DGN UBAT

SENDIRI

KAH KAH KAH

KEMUDIAN 

MAKANAN

SENDIRI

KAH KAH KAH

BILIK SENDIRI

KATIL SENDIRI

AIRCON SENDIRI

TV TALIPON SENDIRI

INTERNET SENDIRI

KAH KAH KAH

ADA  P.A SENDIRI

ADA DOKTOR

SENDIRI

AMIN

SEMUA BERMULA

DENGAN

UBAT SENDIRI

AMIN

KHALAS

AL-KAWAHLI BERCAKAP BENAR


Hadi sifatkan Pakatan korup, tidak bermoral, anti-Islam

PAS akan terus menolak kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) kerana ia gabungan yang mengumpulkan kumpulan pemberi rasuah dan penerima rasuah,” kata Abdul Hadi Awang hari ini.

Presiden PAS menerusi Facebook, menyifatkan ramai dalam kalangan PH yang tidak beriman dan bermoral.

“PAS menolak mudarat politik yang lebih besar dalam PH dan lebih parah akibatnya kepada negara yang boleh merobohkan asasnya, sehinggakan ia boleh mematahkan cabang-cabangnya yang penting,” kata Hadi.

Beliau turut menyifatkan PH sebagai anti-Islam.

“Malah, dalam PH terkumpul kalangan mereka yang nyata bersikap anti-Islam, mengancam institusi raja-raja, rukun negara, dan asas-asas Perlembagaan Persekutuan khususnya kemuliaan Islam sebagai agama bagi persekutuan.

“Bahkan, terdapat juga kalangan yang fanatik bencikan Melayu dan bumiputera, tanpa peduli adanya hak terhadap agama lain dan berbagai-bagai kaum yang sudah mencukupi,” katanya.

Bagaimanapun ahli Parlimen Marang itu tidak menamakan secara khusus mana-mana individu dan memberikan bukti untuk menyokong dakwaannya.

Hadi bukan baru dalam kontroversi, beliau sebelum ini pernah menyatakan golongan bukan Islam dan bukan Bumiputera kebanyakannya bertanggungjawab terhadap rasuah di negara ini.

Beliau kini disiasat di bawah Seksyen 505 (C) Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan yang berkemungkinan menghasut masyarakat dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana menggunakan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian secara tidak wajar.

Sebanyak 28 laporan polis dibuat berhubung kenyataan itu. – 15 September, 2022.
 


WOIT

APA YANG

AL-KAWAHLI

CAKAP TIADALAH

SALAH MELAINKAN

BENAR DAN

BENAR BELAKA

AMIN

KETUA PARTI

PAKATAN BERNAMA

TUNTUN WI 

SAH DI GERMAN

TAK BERMORAL

AMIN

DUDUK DLAM BILIK

HOTEL NONTON

FILEM BERANCUK

KAH KAH KAH

KEMUDIAN MINTA

YB DAP BAYAR

BIL NONTON PORNO

KAH KAH KAH

SEORANG  ULAMAK

PAKATAN BERNAMA

MOKHTAR KOTE

KOCIK

JULURKAN KOTE

UNTUK TARIK

BINI ORANG 

AJAK

BERANCUK

KAH KAH KAH

AHLI DEWAN

ULARMAK PARTI

PAKATAN NI BETUL

TAK BERMORAL

AMIN

RAMAI AHLI

PAKATAN ANTI ISLAM

KAH KAH KAH

SIVA RASA TIAN CHUA

LI KANG ELI WONG

TAK BERSUNAT

KAH KAH KAH

RASUAH KIRI 

KANAN DEPAN

BELAKANG

AMIN

MASA PRU14

PEMIMPIN PAKATAN

TERIMA DUIT DARI

NAJIB 90 JUTA RM

AMIN

TAK CAYA 

TANYA CLAIRE DARI

SARAWAK REPORT

AMIN

ITU PASAL 

ANAK RAJA

 KELANTAN KU LI

PANGGIL PARTI

PAKATAN INI

PARTI PELACUR

PARTI LONTE

KAH  KAH KAH

NASIB BAIK

ADA AL- KAWAHLI

KALAU TIDAK

SEMUA MAKAN

GULAI KAWAH BABI

KAH KAH KAH

AMIN

PEGUAM MENCURI ?Dakwaan Shafee RM9.5 juta adalah pinjaman untuk tutup jejak jenayah, kata pendakwaan

MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu dakwaan peguam Muhammad Shafee Abdullah bahawa wang RM9.5 juta yang diterimanya daripada Mohd Najib Razak merupakan pinjaman, adalah semata-mata untuk menutup jejak jenayahnya dan melindungi identiti sebenar wang berkenaan.

Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz berhujah, Muhammad Shafee sememangnya mempunyai niat untuk mengelak membayar cukai ke atas pendapatan RM9.5 juta itu dan menggunakan wang tersebut bagi membeli sebuah banglo pada harga RM9.3 juta.

Afzainizam berhujah peguam itu menggunakan wang berkenaan untuk kepentingan peribadi, sedangkan beliau mempunyai aliran tunai yang lancar dan tiada masalah melaporkan pendapatan kasar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), serta mampu membayar cukai pendapatan.

“Mengapa wang itu (RM9.5 juta) tidak diisytiharkan kepada (LHDN)? Kenapa ini berlaku…kerana beliau (Muhammad Shafee) lebih mengutamakan faedah beliau dengan membeli banglo tersebut.

“Beliau selaku peguam sepatutnya tahu pendapatan perlu dilaporkan dan setiap peguam diingatkan oleh Majlis Peguam untuk melaporkan pendapatan. Namun, beliau menggunakan hampir 97 peratus daripada wang RM9.5 juta yang diterima itu untuk membayar pembelian aset, sedangkan wang itu sepatutnya digunakan untuk membayar cukai pendapatan,” katanya.

Menurut Afzainizam hasil siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga menunjukkan, dua cek yang diterima daripada bekas perdana menteri itu merupakan hasil aktiviti haram yang kemudian dimasukkan ke dalam akaun peribadi peguam berkenaan.

Beliau berhujah Muhammad Shafee memberitahu SPRM bahawa wang RM9.5 juta itu merupakan pinjaman daripada Najib, dan beliau tidak perlu melaporkannya kepada LHDN atau membayar cukai kerana ia bukan pendapatan.

Sementara itu, peguam Harvinderjit Singh, yang mewakili Muhammad Shafee berhujah wang RM9.5 juta yang diterima anak guamnya daripada Najib bukan hasil daripada aktiviti haram.

“Wang itu diperolehi secara sah selepas Muhammad Shafee memberikan khidmat guaman kepada Najib berkaitan petisyen pilihan raya Umno dan Barisan Nasional (BN),” katanya dan menambah Najib perlu dipanggil memberi keterangan di mahkamah, bagi membuktikan wang yang diberikan itu adalah wang guaman.

Selepas kedua-dua pihak berhujah, Hakim Muhammad Jamil Hussin menetapkan 28 Oktober ini, untuk keputusan sama ada peguam terkemuka itu akan dibebaskan atau diperintah membela diri terhadap empat pertuduhan dihadapinya.

Pada 12 Mei lepas, pihak pendakwaan menutup kes selepas mengemukakan lapan saksi pada perbicaraan yang bermula 21 Mei 2021.

Pada 13 September 2018, Muhammad Shafee, 70, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima wang hasil kegiatan haram berjumlah RM9.5 juta melalui dua cek dikeluarkan Najib, yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya iaitu cek RM4.3 juta diterima pada 13 September 2013, manakala RM5.2 juta pada 17 Februari 2014.

Muhammad Shafee dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, Taman Tunku, Bukit Tunku di Kuala Lumpur mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001, yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun dan denda RM5 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Peguam itu juga berdepan dua pertuduhan terlibat dalam transaksi hasil daripada aktiviti haram iaitu mengemukakan penyata tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967, bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN cawangan Jalan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di Kuala Lumpur pada 3 Mac 2015 dan 29 Jun 2015 dan berdepan hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah hasil aktiviti haram. – Bernama, 15 September, 2022.


WOIT

NAJIB TELAH

DI BUKTI

SEBAGAI PENCURI

AMIN

APAKAH

PEGUAM NAJIB

JUGA SEORANG

PENCURI ?

AMIN

SUSAH NAK

CAYA 

KAH KAH KAH

MUSTAHIL PEGUAM

MENCURI 

KAH KAH KAH

PEGUAM JUJUR

BERJURUS

ALIM PATUH

UNDANG UNDANG

MUSTAHIL

MENCURI

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

PEGUAM NAJIB PULAAAK28 Okt keputusan Shafee bebas atau bela diri kes ubah wang haram RM9.5 juta


KEPUTUSAN sama ada peguam Muhammad Shafee Abdullah akan dibebaskan atau diperintah membela diri terhadap dua pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM9.5 juta didakwa diterima daripada Najib Razak dan dua tuduhan membuat penyata tidak betul kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan diketahui pada 28 Oktober ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Muhammad Jamil Hussin menetapkan tarikh itu selepas selesai mendengar hujah pihak pendakwaan dan pembelaan di akhir kes pendakwaan.

“Saya perlu meneliti dan mempertimbangkan hujahan kedua-dua pihak yang lebih 500 muka surat. Oleh itu, keputusan ditetapkan pada 28 Oktober ini, 9 pagi,” kata hakim itu.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz manakala Muhammad Shafee diwakili peguam Harvinderjit Singh, Farhan Read dan Muhammad Farhan Muhammad Shafee.

Pada 12 Mei lepas, pihak pendakwaan menutup kes selepas mengemukakan seramai lapan saksi pada perbicaraan yang bermula 21 Mei 2021.

Antara saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan Pengurus Cawangan AmBank Jalan Raja Chulan R Uma Devi, Pengurus Cawangan CIMB Bank Bukit Tunku Rosnita Ahmad, bekas pegawai LHDN Syed Nasrul Fahmi Syed Mohamad dan Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohamad Farid Jabar.

Pada 13 September 2018, Shafee, 70, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima wang hasil kegiatan haram berjumlah RM9.5 juta melalui dua cek dikeluarkan Najib yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya, iaitu cek RM4.3 juta diterima pada 13 September 2013 manakala RM5.2 juta pada 17 Februari 2014.

Shafee dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, Taman Tunku, Bukit Tunku di Kuala Lumur mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun dan denda RM5 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Peguam itu juga berdepan dua pertuduhan terlibat dalam transaksi hasil daripada aktiviti haram iaitu mengemukakan penyata tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN cawangan Jalan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di Kuala Lumpur pada 3 Mac 2015 dan 29 Jun 2015 dan berdepan hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda jumlah hasil aktiviti haram. – Bernama, 15 September, 2022.   
           

WOIT

INI KES APA

PULAAAK NI

KAH KAH KAH

INI MAKIN BERAT

MAKIN MENGADA2

KAH KAH KAH

NAJIB DAH MASUK

JIL KAJANG

AMIN

INI PEGUAM 

NAJIB PULAAAK

KAH KAH KAH

WOIT

APA SUDAH JADI?

KAH KAH KAH

TUKANG MASAK

NAJIB AKAN

KENA JUGA KE ?

KAH KAH KAH

KHALAS

NEGERI LAIN BILA PULAK ?NEGERI 9 SUDAH

SELANGOR SUDAH

TANJUNG HARI INI

AMIN

NEGERI LAIN

BILA NAK CABUT?

AMIN

KHALAS

AL-FATIHAH


AL-FATIHAH

Bekas Presiden MIC 

meninggal dunia

NAJIB DAN MANDELA - SAP TOP SAPA BOTTOM


NAJIB & MANDELA

SAPA TOP

SAPA BOTTOM

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "PERSOALAN PERLU PEMIKIRAN"

antara pencipta komputer dengan hacker mana lebih bagus.. antara pencipta internet dengan penengok blue mana lebih bagus... antara nuar dengan sepol mana top mana bottom ... kah kah lah

Unknown commented on
 "TEORI POLITIK KUDA KAYU"

Zaman cyber tapi lu yg komen ni pun takleh cari sapa sponsor Muda. Cuba lu cari tengok.....manalah tau kalau lu jumpa apa2 nama....pastu silap cari pulak time bila nama2 ni peroleh kekayaan zaman najib ke paklah ke atau atau..pi cari dulu la pastu sembang ...kahkahkahkahkah

Unknown commented on 
"NAJIB DAN MANDELA"

Mandela spent 27 years in prison before becoming President of SA Najib became PM for 9 years before going to prison on a 12 years sentence. What an opposite.

PASAI APA ?


Perjumpaan 'Top Five' Umno Sabtu ini ditangguh, kata Ismail Sabri

WOIT

PASAI APA ?

KAH KAH KAH

WAT IS 

DE BIKOS

KAH KAH KAH

AMIN

TAK ADA TEATER UNTUK NAJIBNAJIB

TAK BOLEH

BUAT TEATER

AMIN

KHALAS


Amier The Hero commented on 

"TAK ADA BOMOH"

Padu la KJ.. ini kali abis la abam ajib. Takleh nak ngelat² beli MC lagi utk pergi mahkamah.. kah kah kah kah kah kah!!! So apo² aduan sakit lopeh ni akan dirujuk spital gomen. No excuse my fren.. kkm akan direct bgtu mahkamah najib botul² sakit atau tak.. hahahahahahaha!!! Lagi ekau ngelat, lagi ekau susah ajib oiiiiii.. hadap ajo la. Baru ekau tau tinggi ghondah eh langit kek malaysia ni... Kah kah kah kah kah kah. Ingat TT, jgn boli MC semato nak memonteng.. nnt kantoi...

NAJIB KENAL JUBO ALTANTUYANAJIB SUMPAH

DIA TAK KENAL

ALTANTUYA

KAH KAH KAH

BALA KATA NAJIB

KENAL JUBUR

ALTANTUYA

KAH KAH KAH

AMIN

PENG ANAL KATA : UMNO KALAH TANPA NAJIBKetiadaan Najib beri kesan pada prestasi Umno dalam PRU15, kata penganalisis


KETIADAAN Najib Razak sebagai ketua kempen Umno sudah pasti akan dirasai oleh parti itu pada pilihan raya umum akan datang, kata penganalisis.

Ini kerana parti itu tidak dapat menggantikan pengaruh Najib dan kehadirannya di media sosial, kata mereka.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisommudin Bakar berkata Najib menyumbang kepada 11% kekuatan Barisan Nasional.

Ini berdasarkan tinjauan yang dijalankan oleh Ilham Centre.

“Dengan ketiadaan peratusan sedemikian, pemimpin Umno masih mencari faktor yang boleh menampung kekurangan itu,” kata Hisommudin kepada The Malaysian Insight.

“Ini adalah fakta yang Umno perlu terima. Mereka perlu bersedia dengan rancangan kontingensi sekiranya tokoh besar mereka dijatuhkan hukuman.

“Umno kini perlu mempertimbangkan strategi luar biasa untuk segera bangkit selepas Najib dipenjarakan, tanpa mengganggu rentak dan momentum kemenangan mereka pada pilihan raya negeri Johor dan Melaka.”

Selain Najib, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi turut berdepan tuduhan rasuah, bersama-sama Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin, bekas pengerusi Lembaga Tabung Haji Abdul Azeez Abdul Rahim, bekas pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Mohd Isa Samad dan bekas pengerusi Felda Shahrir Abdul Samad.

Cabaran Umno sekarang ialah mencari seseorang yang mempunyai tarikan Najib untuk mengumpulkan pengundinya, kata Hisommudin.

“Tidak dinafikan Najib adalah ikon kebangkitan Umno selepas Barisan Nasional hilang kuasa ke atas Putrajaya. Beliau mengolah semula kekuatan Umno dan BN dengan cara tersendiri.

“Selepas Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman penjara kepada Najib, Umno telah menerima tamparan hebat kerana faktor Najib masih belum ada pengganti.”

Bulan lalu, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan sebulat suara, menolak rayuan Najib dan mengekalkan hukumannya dalam kes SRC International.

Najib diperintahkan menjalani hukuman penjara 12 tahun serta merta.

Di samping itu, bekas perdana menteri itu perlu membayar denda RM210 juta jika gagal membayarnya beliau akan menjalani lagi lima tahun penjara.

Mahkamah itu dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat. Anggota panel lain ialah Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim dan hakim kanan P Nallini, Mary Lim Thiam Suan, dan Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi sebelum ini Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang telah dinaikkan pangkat ke Mahkamah Rayuan, menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun kepada Najib bagi setiap tiga pertuduhan pecah amanah dan setiap tiga pertuduhan pengubahan wang haram, dan penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dalam kes salah guna kuasa.

Tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan menolak rayuan Najib untuk mengetepikan sabitan dan hukumannya.

Penganalisis dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata Umno akan berdepan kesukaran untuk mewujudkan semula personaliti “rempit” Najib.

“Apa yang mengejutkan, mesejnya boleh dikaitkan dengan orang Melayu kelas pekerja biasa.

“Tiada seorang pun dalam Umno dapat menandingi pengaruhnya kepada segmen penduduk ini.

“Atas sebab ini sahaja, ketidakhadirannya mungkin menjejaskan keupayaan Umno untuk meraih sebahagian besar sokongan orang Melayu,” katanya.

Guna pemenjaraan Najib sebagai bahan kempen

Sementara itu penganalisis dari Institut Asia Universiti Tasmania James Chin berkata bahawa Umno boleh menggunakan pemenjaraan Najib sebagai cara untuk memenangi undi.

“Mereka akan menggunakan ‘pendakwaan terpilih’ Najib untuk membuat orang Melayu marah,” kata Chin.

“Mereka telah mengatakan bahawa Najib adalah mangsa sistem, tetapi mereka juga berhujah bahawa Najib tidak bersalah, beliau dimanipulasi oleh Low Taek Jho (Jho Low).

“Sudah tentu, bahagian yang tidak dinyatakan ialah Jho Low adalah orang Cina, bangsa dan agama yang tidak boleh keluarkan daripada persamaan.”

Walaupun ketiadaan Najib adalah satu halangan kepada Umno, Chin berkata parti itu masih mempunyai jentera pilihan raya yang kuat.

“Apa yang akan berlaku ialah penyokong akar umbi Umno akan keluar mengundi tanpa mengira jika Najib berada di sana,” kata Chin.

“Jelas sekali Najib adalah seorang juru kempen yang sangat baik, bossku adalah gerakan yang sangat populis, beliau mencipta perkara itu daripada tiada apa-apa.

“Umno mempunyai jentera pilihan raya yang sangat kuat, cuma ia telah kehilangan seorang juru kempen utama yang akan menyebabkan kemunduran.” – 15 September, 2022.


 

NAJIB PEMIMPIN

AGUNG UMNO

KAH KAH KAH

TANPA NAJIB

UMNO HILANG

PEMIMPIN

AMIN

YG LAIN TAK

BOLEH HARAP

KAH KAH KAH

BEBASKAN NAJIB

KALAU NAK 

MENANG PRU15

AMIN

KHALAS