Isnin, 23 November 2020

TALK SUDAH SUDAH BERATIP - I GOT DE NUMBO

TAK SUDAH SUDAH

BERATIP

I GOT DE NUMBO

TAHNIAH KERAJAAN

SOKONG

PULAU PANGKOR

BEBAS CUKAI

AMIN

PEMINAT COKLAT

BERGUMBIRA 

AMINTempoh 48 jam 

bebas cukai 

di tiga pulau kekal, 

kata menteri

Kerajaan tidak dapat mempertimbangkan permohonan untuk memendekkan tempoh bebas cukai Pulau Pangkor, Perak dari 48 jam ke 24 jam, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, tempoh itu ditetapkan bagi membolehkan pelancong mempunyai lebih banyak masa di pulau bebas cukai.

Tempoh 48 jam itu, katanya, ditetapkan bagi memberi faedah ekonomi yang lebih kepada pengusaha termasuk restoran, hotel dan tempat penginapan lain.

“Layanan sama perlu diberi kepada tiga pulau bebas cukai lain iaitu Labuan, Pulau Tioman dan Pulau Langkawi jika kelulusan itu diberikan kepada Pulau Pangkor.

“Jika tempoh bebas cukai dipendekkan kepada 24 jam, kesan ekonomi tidak besar berbanding pelancong tinggal dua hari atau 48 jam di Pulau Pangkor,” katanya.


BRO

LANGKAWI

JAUH SANGAT

KAH KAH KAHUNDI PERCAYA UNTUK TAK PERCAYA

 


DULU UNDI

PERCAYA PD MADEY

KAH KAH KAH

ERTINYA

 TIDAK PERCAYA 

PADA ANWAR

KAH KAH KAH

SEKARANG UNDI

PRCAYA PD MUHYIDIN

KAH KAH KAH

MAKNANYA  JELAS

TAK PERCAYA PADA MUHYIDDIN

AMINUmno gesa usul undi percaya untuk tekan Muhyiddin, kata penganalisis

GESAAN agar usul undi percaya terhadap perdana menteri disegerakan menunjukkan Umno mahu lebih dihormati sebagai parti dominan dalam Perikatan Nasional (PN), kata penganalisis.

Mereka juga percaya tekanan itu mengesahkan terdapat banyak perkara masih belum selesai dalam gabungan tersebut yang membuatkan Umno lantang mengkritik kerajaan.

Pensyarah dari Universiti Malaya Mohamad Tawfik Yaakub berpendapatan, ia berbeza dengan sikap Umno yang terlalu banyak bertolak ansur pada peringkat awal pembentukan kerajaan PN.

“Namun kelembutan kepimpinan Umno ketika itu dimanipulasi sehingga Umno dilihat tidak penting dalam barisan utama kerajaan.

“Lihatlah hanya seorang naib presiden Umno dilantik menteri, hatta presiden dan timbalan presiden tidak diberi ruang dalam kerajaan,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Sebab itulah muncul cadangan Zahid untuk mengemukakan undi percaya itu sebagai tekanan dalam bentuk yang lebih lembut dan menunjukkan Umno bergeser dengan parti dalam PN, katanya.

“Maka tekanan demi tekanan diberikan oleh kepimpinan Umno dalam wajah yang berbeza dan lebih lunak iaitu undi percaya.

“Jika melakukan undi tidak percaya nampak jelas Umno berkonfrontasi dengan kerajaan PN.

“Jadi strategi Umno untuk memastikan partinya dihormati dan tekanan supaya pilihan raya diadakan adalah melalui desakan undi percaya,” katanya.

Tawfik percaya ia dibuat secara lunak untuk mengelakkan Umno digelar pembangkang jika mengusulkan undi tidak percaya.

“Namun matlamatnya sama,” kata Tawfik lagi ketika diminta mengulas gesaan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi supaya usul percaya itu disegerakan.

Menurut Zahid ia perlu ditentukan di Dewan Rakyat untuk membuktikan pentadbiran PN stabil, memandangkan usul undi tidak percaya kepada perdana menteri tidak dapat dikemukakan.

Gesaan itu dialu-alukan penganalisis Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Mazlan Ali yang melihat langkah tersebut menunjukkan Umno mula bertindak sebagai ejen semak dan imbang.

Ia juga menggambarkan Umno sudah mula membentuk kualiti demokrasi apabila pemimpinnya mula menjadi kritikal kepada PN, katanya.

“Kita pun tahu apa berlaku dalam PN, Umno banyak kritik kerajaan, ahli Parlimen mereka termasuk Najib Razak juga buat kenyataan mereka sokong (Belanjawan 2021) tapi bersyarat.

“Maksudnya (sokongan) Umno tak sekukuh hasrat di dalam kerajaan,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Katanya, gesaan Zahid itu menunjukkan Umno tidak menyokong PN sepenuhnya memberi memberi risiko kepada Belanjawan 2021 yang dibentangkan pada awal bulan ini.

“Bila Zahid cadang benda itu ia agak luar biasa. Nampaknya ada kebimbangan belanjawan tak berjaya diluluskan semakin lebar, semakin besar.

“Bila Umno kata begitu Umno mainkan peranan semak dan imbang dalam demokrasi, jarang berlaku seperti ini. Ini menunjukkan Umno takkan pertahankan kerajaan PN itu kalau mereka tak betul.

“Nampak kualiti demokrasi Umno sudah ada, keberanian Umno dalam semak dan imbang, sedangkan sepatutnya pembangkang yang mainkan peranan itu,” katanya.

Namun, Mazlan berkata beliau yakin usul berkenaan tidak akan dibawa ke dalam Dewan Rakyat oleh kerajaan Muhyiddin kerana dianggap tidak perlu.

“Usul itu perlukan satu tingkat pembudayaan demokrasi yang tulen, baru boleh buat. Cadangan itu agak kritikal.

“Kalau nak luluskan belanjawan kena bawa usul percaya kepada perdana menteri tapi hasilnya sama juga, kalau tak lulus maknanya perdana menteri tidak ada cukup majoriti.

“Saya tak percaya mereka akan bawa kecuali mereka yakin, jarang berlaku usul percaya dalam demokrasi, kerajaan tak perlu bawa usul sebab mereka dah memang kerajaan kecuali ada krisis.”

Awang Azman Awang Pawi, penganalisis dari Universiti Malaya juga melihat gesaan untuk mengemukakan usul tersebut sebagai satu perangkap kepada PN.

Ini kerana fungsi kedua-dua usul percaya dan tidak percaya itu sama – untuk menilai sokongan ahli Parlimen kepada Muhyidin sebagai perdana menteri.

“Dengan kata lain (Zahid menganjurkan) lebih baik ada undi percaya, sebelum undi tidak percaya dilakukan. Mana-mana dua perkara itu sebabkan kerajaan PN terperangkap,” katanya.

Malah, Muhyiddin juga tidak akan memenuhi tuntutan tersebut, sama seperti sikapnya untuk tidak melayan tuntutan Umno bagi jawatan timbalan perdana menteri.

“... Kalau beri jawatan itu kepada Umno akan lemahkan Bersatu dan sudah tentu Muhyiddin tak benarkan perkara ini berlaku,” katanya.

Beliau mengambil peluang membangkitkan perkara tersebut sewaktu kerajaan pimpinan Muhyiddin diasak dengan sekurang-kurangnya 25 usul undi tidak percaya dikemukakan ahli Dewan Rakyat.

Usul berkenaan bagaimanapun tidak dimajukan oleh speaker yang memberi alasan perlu mengutamakan usul kerajaan.

Kerajaan Muhyiddin dilanda krisis ekoran ketegangan dari pemimpin Umno yang mengancam untuk mengalih sokongan.

Bagaimanapun, majlis tertinggi tersebut pada bulan lalu memutuskan parti itu akan kekal bersama PN untuk penggal ini dan menggesa pilihan raya diadakan apabila Covid-19 reda. – 22 November, 2020.


DON PLAY PLAY

KAH KAH KAH

I GOT NUMBO

I GOT NUMBO

KAH KAH KAHBANDUAN MELAYU

 


BANDUAN MELAYU

gazali commented on

 "MUHYIDDIN TUNGGU MASA"

2 ekor bakal banduan akan menyokong bekas banduan. kesemuanya bangsa Melayu pulak tu. Mana nak percaya pada parti-parti politik di Malaysia, semua pemimpinnya penipu besar dan hanya untuk kepentingan diri. Kalau jumpa ular dgn PAS lebih baik belasah PAS dulu. Parti lebai ni "talam dua muka atau parang dua mata" atau lebih tepat lagi sebagai dedalu

UNTUK PAK AJI YB


UNTUK PAK AJI YB 

Unknown commented on 

"TUAN HAJI BUAT LAWAK BERDIRI"

Modenkan kampung bermakna bukit tanah merah dikampung boleh tarah dan jual. Pasir sungai dikampung boleh dikorek dan dijual. Sawah bendang korek buat bela ikan akuarium,pun untuk jual. Sekarang jual balak dah tak femes ye tt, berebut dgn tokay balak lebai yg baru pulak. Silap nanti dah bukit licin rata tanah berlubang sedut pasir padi beras tak ada berbendang tak menjadi jual orang pulak. Anak dara,mak dara,janda,tok janda boleh jual jadi maid,yang jantan jual jadi buruh buat gedung gedung ditanah orang. Itu jam tt,betul betul cucu cicit kita merempat ditanah sendiri.

ADA PENYOKOG ADA PENENTANG

 
ADA PENYOKONG

ADA PENENTANG

Unknown commented on 

"SURAT INI SATU CONTOH

 ANWAR IBRAHIM DIFITNAH"

Anwar tidak berani buat sumpah laknat ... Itu sebab perangai buruk Anwar tu ramai orang Tak Suka , pengecut ...

grow old gracefully commented on 

"SURAT INI SATU CONTOH 

ANWAR IBRAHIM DIFITNAH"

bagus Anuar jadi PM.

Msia jadi Gay n happy negeri

BELUM DIKENALI - TUNGGU MALAM INI

 BELUM DIKENALI

TUNGGU MALAM INI

panglimo potaseh commented on

 "JEMPUTAN MALAM INI"

TT ..kangkong yang lu bawak malam ni, jenis Kangkong Sawah ke Kangkong Kolam.

AJI GST

 TUAN AJI GST

Arymanchino commented on

 "TUAN HAJI BUAT LAWAK BERDIRI"

Tuan Haji 3.8 ni layak goreng nasi je.Cilakak Mamat ni dok sebut2 pasal GST lg.Bangang dia ni sbb GST lah brg2 naik dan tak turun2 smp sekarang.Dia dok selok poket rakyat siang mlm Haramjadah..

KITA NAK KE MANA ?

 SUARA KECEWA 

Al buyut commented on 

"TAK NAK UNDI NAK TERAJANG"

Ayuh tu nak kemana kite.. Pi mai pi mai yg menoqeh tetap keno menoqeh, yg bawak bas sekolah sebuk nak mogok yg hutang bank sebok mak moratarium yg keno korantin sebok nak bejalan yg kat Us sebok nak tunjuk prasaan yg kat tailand mogok terus bejalan..

ANWAR SUMBANG NUMBO PADA NEGARA

 


ANWAR 

SUMBANG NUMBO 

UNTUK NEGARA 

capt salai commented on 

"ANWAR TAK SONGLAP DUIT NEGARA"

Jgn kutuk anwar bro...dia banyak menyumbangkan nombo utk negara..hingga terkincit kincit muidin lepaskan jawatan pm...kau apa ada harapkan dua bijik telur temelang je..


JEMPUTAN MALAM INI

 

 


EZI DAN TAK TAK

MALAM INI REHAT 

DI RUMAH

Unknown commented on

 "JEMPUTAN MALAM INI"

malam ni si hishamudin rais tu bawa anjing dia sekali tak? saje tanye...


JEMPUTAN

MALAM INI

JAM 9.00


Prolog :
Apa masalahnya
dengan parti-parti yang ada ?

Panel :
Prof. Dato' Dr. Mohammad Agus Yusoff,
Pensyarah UKM.
Hishamuddin Rais,
Aktivis & Penganalisis Politik.
Tarikh : 23 Nov 2020 (Isnin)
Waktu : 9 malam
Moderator : Sayed Munawar

Platform tontonan :
Facebook Page Dialektika TV :

Channel Youtube Dialektika TV :

Subscribe dan Like DIALEKTIKA TV utk
wacana BEBAS | BENAR | BERANI
yang seterusnya

LUBANG PECAH

 


JANGAN 

PECAH LUBANG

panglimo potaseh commented on

 "GELOJOH"

Sebab Abam golojoh lah yang buat lobang eksos Saifol picha ..kahkahkahrightpath commented on 

"SURAT INI SATU CONTOH 

ANWAR IBRAHIM DIFITNAH"

Jgn duk mengarut

ABAM ADO NUMBO ATAU TRUMP ADA NUMBO

 


SAPA ADA NUMBO

 ABAM ATAU TRUMP

Unknown commented on

 "ADA BUKTI KE ? TAKDA BUKTI ?"

Peguam Trump Ada Bukti ke Tak Ada Bukti. Hishamuddin ada bukti. Dia juga picaya Trump have the numbers.Dia juga picaya Biden beratip dan tak sabar2 nak jd presiden. Kahkahkah

AWAS AWAS - UNDI MELALUI KOMPUTER
AWAS

DARI SEKARANG

MENGUNDI 

PAKAI KOMPUTER

MENGUNDANG

 PENIPUAN BESAR

TUAN HAJI BUAT LAWAK BERDIRI

  

AWAL DULU

NAJIB BUAT 

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

SEKARANG

TUAN HAJI

AHMAD MASLAN

DAH PANDAI IKUT

KAH KAH KAH Mengapa UMNO perlu berkuasa?

KUALA LUMPUR – UMNO sebagai parti tunjang masyarakat Melayu perlu kembali berkuasa dan memerintah negara ini demi mengubah nasib rakyat.

Setiausaha Agongnya, Tuan Haji Ahmad Maslan berkata, tanpa kuasa, parti yang dipimpin Tuan Haji  Ahmad Zahid Hamidi sekarang tidak dapat melaksanakan agenda membela rakyat negara ini, khususnya orang-orang Melayu.

“Kemudian mengapa kita perlu berkuasa? Kita perlu mengubah nasib hidup rakyat dengan kuasa yang ada. Kita aturkan belanjawan saban tahun misalnya untuk memperbaiki kuasa luar bandar dan memodenkannya.

WOIT

TUAN AJI

DAH 60 TAHUN

MERASUAH

MENIPU 

MEMBODOHKAN

MELAYU

KAH KAH KAH

TAK CUKUP LAGI

NAK BERAPA

 TAHUN LAGI

KAH KAH KAH

WOIT

TUAN HAJI

NAK UBAH 

MACAM MANA

KAH KAH KAH

TUAN HAJI

ADA KES RASUAH

TUAN AJI 

SEDAR TAK

KAH KAH KAH 

NAK TUBUH 

KERAJAAN

 BANDUAN

 NAK  LARI

 DARI PENJARA

 TUAN AJI BIJAK

KAH KAH KAH 

GUNA NAMA MELAYU

 GUNA NAMA ISLAM 

KONON ANTI CINA 

TAPI JUAL 

TANAH MELAYU

 PADA CHINA

AMINKES RASUAH BESAR

 


EROPAH GEMPAR

PERTAMA KALI

BEKAS PRESIDEN

DI BAWA

KE MAHKAMAH

KES RASUAH

AMIN 


Nicolas Sarkozy in dock as ‘historic trial’ over corruption finally begins


Nicolas Sarkozy, bekas  presiden Perancis, akan membuat sejarah pada hari Isnin ketika dia muncul di mahkamah yang dituduh melakukan rasuah dan mempengaruhi penjajakan.

Kes ini adalah yang pertama dari beberapa penyiasatan terhadap ahli politik berhaluan kanan yang memimpin Perancis antara 2007 dan 2012 untuk dihadapkan kepada hakim setelah bertahun-tahun percubaan untuk menjatuhkan atau dibatalkan tuduhan tersebut.

KES KITA

MASIH BELUM 

SELESAI

AMIN

PENYAMUN 

PENCURI

MASIH BEBAS

AMIN

NAK TUBUH

KERAJAAN

 BANDUAN

AMINDIBODOHKAN OLEH WAHABI

 BAHAYA DIBODOHKAN

OLEH WAHABI

kiedentech commented on 

"AJEN ANGLO-AMRICAN-ZONIS"

Wahabi sama dengan saudi, macamana nak kenal wahabi sebab orang wahabi pun tak ngaku wahabi tak caya boleh tanya MAZA, RORA dan lain lain semua telah dibodohkan oleh wahabi

NAK BERKUASA LAGI ?

 BERITA

MENAKUTAKAN

AMIN

 

Mengapa UMNO perlu berkuasa?


RAKYAT

AMAT TAKUT 

HIDUP PENUH

 SEKSA 

NEGARA PENUH

 RASUAH

JIKA GEROMBOLAN

KEMBALI BERKUASA

AMIN 

MUHYIDDIN TUNGGU MASA

 


MUHYIDIN

TUNGGU MASA

Mejar Bahar commented on

 "SURAT INI SATU CONTOH ANWAR IBRAHIM DIFITNAH"

Dsai mmg layak pon jadi pm ...apaxnya smkin diliwat smkin gawat umno 2003 drm nagis2 ltk jwtn 2007 paklah diasak2 ltk jwtn 2018 najib trpaksa ltk jwtn 2020 drm xpasal2 ltk jwtn Muhyisin tunggu n ligat anugerah Allah


Unknown commented on 

"SURAT INI SATU CONTOH ANWAR IBRAHIM DIFITNAH"

Anuar Ibrahim ada prinsip ka