Khamis, 17 Mac 2022

PUTIN BERI AMARAN

 


AMARAN

DARI PUTIN

KHALAS

HAK SARAWAK

 Tuntutan desak kemerdekaan demi kepentingan Sarawak, kata aktivis

AHLI politik pro kemerdekaan Sarawak, Voon Lee Shan, penggerak tuntutan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuching untuk mengisytiharkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) sebagai perjanjian tidak sah, berkata beliau bertindak sedemikian supaya rakyat Sarawak dan Sabah “tahu apa yang berlaku kepada kita”.

Tuntutan itu yang difailkan tahun lalu oleh 11 aktivis pro kemerdekaan dan hak negeri diketuai Dorus Katan Juman, memohon beberapa pengisytiharan termasuk Sarawak dibenarkan keluar Malaysia, dengan sebab pelanggaran MA63.

Dominique Ng, aktivis hak negeri berkata agak ramai plantif adalah pemimpin dan ahli Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak (SAPA), satu kumpulan pendesak kemerdekaan.

Voon, peguam di Majlis Peguam Sarawak dan presiden Parti Bumi Kenyalang, memfailkan tuntutan itu pada November menerusi firmanya, Tetuan Voon & Co.

Peguam yang mewakili plaintif ialah Tiong Ing Ning, yang juga peguam di firma Voon.

Walaupun tuntutan difailkan tahun lalu, Voon menyerahkan writ pindaan dan penyata tuntutan kepada defendan – Putrajaya, kerajaan British dan Sarawak – hanya baru-baru ini.

Pada pengurusan kes pertama Selasa lalu di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Alexander Siew, Putrajaya dan kerajaan negeri Sarawak berkata mereka akan membuat permohonan menolak tuntutan itu.

“Daripada kajian saya, Sabah dan Sarawak digabungkan oleh Tanak Melayu untuk meluaskan jajahan Tanah Melayu melalui Perjanjian Malaysia 1963,” katanya kepada The Malaysian Insight.

“Sukar untuk meyakinkan saya yang Sabah dan Sarawak bukan tanah jajahan Tanah Melayu.”

Voon berkata kerajaan negeri Sarawak oleh itu tidak sepatutnya cuba membatalkan tuntutan itu, untuk manfaat Sarawak.

“Ini kerana kita ada hak untuk bebas dan tidak dijajah atau dijajah semula oleh pihak lain.”

Dalam satu kenyataan dikeluarkan pada Rabu, Voon berkata jika mahkamah mengisytiharkan MA63 tidak sah, maka “Malaysia patut dipecahkan”.

“Tanpa MA1963 yang dimasukkan oleh United Kingdom dan Tanah Melayu dengan Singapura, Sabah dan Sarawak, Malaysia tidak akan boleh terbentuk pada 1963.”

Beliau berkata selepas berdekad lamanya di Malaysia, ramai rakyat Sarawak sedar penyatuan dengan Tanah Melayu untuk menubuhkan Malaysia tidak banyak membantu menaikkan taraf hidup kebanyakan rakyat Sarawak.

“Walaupun kaya dengan sumber asli, minyak dan gas, Sarawak kekal menjadi negeri tidak membangun dan miskin di Malaysia,” katanya.

Katanya, penyatuan itu malah menyebabkan Sarawak hilang aset paling penting, minyak dan gas, menerusi undang-undang kontroversi yang diluluskan iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA74). – 17 Mac, 2022.

 HAK MERDEKA

MENENTUKAN

MASA DEPAN

NEGARA SENDIRI

WAJIB DISOKONG

AMIN 

HANYA SATU

INGATAN

AMIN

GERAKAN WAJIB

DIPIMPIN OLEH

DAYAK

AMIN

JIKA ETNIK CHINA

MEMIMPIN

TAK JADI 

MALAH AMAT

 BAHAYA

AMIN

BELAJAR DARI

PENGALAMAN

DI SEMENANJUNG

AMIN

NANTI JADI

BONEKA  

CHINA MERAH

YANG TUNGGU

PELUANG TERBUKA

DI WILAYAH 

NUSANTARA

KHALAS

PELACUR DENGAN ITIK

 UMNO bukan itik patah kaki, cedera tapi masih boleh berlari – Tok Mat

KUALA LUMPUR – Kemenangan Barisan Nasional (BN) khususnya UMNO dalam beberapa pilihan raya selepas tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) membuktikan parti itu bukan ‘itik patah kaki.’

Timbalan Presiden UMNO,  Mohamad Hassan menegaskan, walaupun UMNO-BN tewas sebelum ini namun parti itu masih mampu bangkit untuk memulihkan kepercayaan rakyat khususnya orang Melayu. 

“Kembalinya sokongan bangsa Melayu kepada UMNO bukan kerana ubat mujarab daripada parti tertentu. Semuanya hasil daripada ikhtiar kita untuk menguatkan kembali parti. Kita membuktikan pada semua bahawa kita bukan ‘itik patah kaki.’

“Kita mungkin tercedera tetapi masih boleh berjalan dan berlari,” katanya berucap merasmikan Pergerakan Pemuda, Pergerakan Puteri dan Wanita UMNO secara serentak di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC) malam ini.

Pada 27 Januari lalu, Presiden Pas, Hadi Al-Kawahli mengibaratkan UMNO sebagai ‘itik yang patah kaki’ pada PRU-14 namun lupa daratan apabila telah sembuh.

Menurut Al-Kawaahli , Pas bukan mahu mengajar itik berenang sebaliknya untuk menyelamatkan itik yang patah kaki dan mendakwa UMNO meninggalkan parti Islam itu apabila kembali sembuh.

Mohamad seterusnya mengingatkan Al-Kawahli bahawa apa pun gelaran yang dilemparkan kepada UMNO namun parti Melayu itu akan terus menjadi ‘kaki dan tangan rakyat’.

“Kepada mereka yang mengumpamakan UMNO ini seperti itik yang patah kaki kami di sini ingin mengingatkan, gelarlah apa yang sedap sebutannya di bibir.

“Tetapi UMNO akan terus menjadi ‘kaki dan tangan kepada rakyat’, malah buat masa ini, UMNO adalah ‘kaki dan tangan’ kepada kerajaan tumpangan yang ada sekarang,” katanya lagi.

PELACUR DAPAT

PELANGGAN BARU

KAH KAH KAH

TINGGAL

 PELANGGAN

LAMA

KAH KAH KAH

ENTOT 

TETAP ENTOT

KANG KANG

TETAP KANG KANG

KAH KAH KAH

PELACUR DUA

KALI KENA PATUK

OLEH ULAR 

DALAM LUBANG

YANG SAMA

KAH KAH KAH

SAMPAI MEREKAH

LUBANG SENDIRI 

NAK LARI

TERPIJAK KAKI ITIK 

SAMPAI PATAH

KAH KAH KAH

KITA DALM SATU SISTEM EKONOMI

 


SISTEM EKONOMI

KAPITALIS BAWA

BUDAYA & NILAI INI

AMIN

Unknown commented on 

"NAJIB ZALIMI DIRI SENDIRI"

Aku ni bukan penyokong Najib. Tapi aku tak berapa nampak apa beza yang Najib buat berbanding Orang Kaya Kaya yang lain... Sejak dari zamang dulo dok kutik duit cukai dari rakyat bagi kat siapa? Tentulah dikongsi bersama orang kaya kaya sesama sendili.... Ada ka duik cukai tu diguna untuk kepentingan rakyat? Buat jalang, kontraktor orang kaya kaya yang dapek... Rakyat boleh guna saja tapi nak guna kena cukai kena tol.... Silap mata apa ni? Beza zamang sekarang dgn dulu cuma tang boleh guna duik cukai dgn buat pinjamang.... Guna duik cukai akan datang untuk bayor... Cilakak.... Demokrasi kononnya sebuah sistem pemwrintahang dari rakyat... Yang peliknya rakyat marhaen dok pileh orang kaya kaya jugak.... Dengan sistem pembodohan rakyat dari sebelelom merdeheka... adakah rakyat beropaya memileh calong yang bagus? Sistem ketuanang melayu islang bersubdsidi telah berjaya memangkingkang marhaen memileh pencori sebagai pemimping... Tak semestinya pencuri akan mencuri selama-lamanya... Dia boleh solat taubat... Ketika nak mati kucap saja 2 kalimah saksi... Teros masok syurga.... Lu Jahat Zalim... Tapi kalau lu Islam lu tetap masok syurga... Cuba cek Mykad...

NASEHAT DI KETEPIKAN

 NASEHAT ORANG

DIKETEPIKAN

AMIN

PENGALAMAN

GURU TERBAIK

KHALAS

cikminah commented on 

"UKRAINE SEDIA

 LUPAKAN NATO"

Setelah habis musnah satu negara dan kehilangan nyawa manusia dan penderitaan perang tanpa tujuan, barulah timbul kesedaran. Harap orang Melayu tak jadi macam ini. Sedar setelah semua impian musnah.

BETUL JUGA - MASUK AKAL

 


BETUL JUGA

MASUK AKAL

AMIN

KALAU NABI ISA

MUNCUL DI GOMBAK

JAKIM TANGKAP

KAH KAH KAH

KALAU DI PASIR MAS

DITUDUH SEBAR

AJARAN SESAT

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "JANGAN PUTUS ASA"

Hahaha... Donia mana bole kiamat solagi Nabi Isa tak turung mai... Kalau tiba2 ada yang ngaku dia Nabi Isa apa buktinya? Tak pasai pasai Nabi Isa kena jel sobab Fake News... Hahaha.... Bila Nabi Isa dah turung... Semua tanda2 kiamat pun habeh... Tak ado lagi perobahang cuaca... Tak ado lagi kacau bilau sobab donia dah ditakbir socaro Islang... Masa sebelom tu Dajal dok buat kacau dah.. Dia nak masuk bandar suci Islam... Malaikat tak upaya nak lawan dajal... Nabi Isa dengan selamber bunoh dajal mata satu tu... Masa tu terbukok mata pendudok dunia... Semua pakat masuk islang ramai ramai.... 40 tahung kemydiang... Donia pong kiamat... Tamat.

JANGAN HINA ANAK MUDA

 JANGAN HINA

ANAK MUDA

AMIN

DUNIA INI AKHIRNYA

MILIK ANAK MUDA

KHALAS

Unknown commented on

 "SUARA ANAK MUDA"

Anak moda yang idup atas derma sombangan tidak akan liberal dalam pemikiran... Tidak akan atheist dalam politik.... Propaganda di tular sebagai kebenaran.... Tapi itu itulah manosia... Cuba menghubung kaik kan segala sesiatu supaya dapek membori makna pada hidup pada pemikirang... Falasi dalam Delusi.... Hampeh punyo anok mudo idup atas derma sombangan... Usaha la....

RAFIZI BIJAK - PANGLIMO SAHKAN

 RIFIZI BIJAK

PANGLIMO SAHKAN

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on 

"RAFIZI PALING BIJAK"

Fiziboyak mimang bijak ..sapa kata Fizi tak bijak ..kalau lu tak caya lu cobak terai churik brifkes dia ..memacam formula ada, termasuk formula minyak 1.50 ..

BILA POLITIKUS BESAR EGO

 BILA POLITIKUS

BESAR EGO

NEGARA HANCUR

KHALAS

INGAT APRIL 9

 ADA APA
PADA SABTU

9 APRIL 2022

AMIN

ADA APA

MEI JUN JULAI

OGOS SEPTEMBER

LEPAS SABTU

9 APRIL ITU

AMIN

SEGERAKAN NAJIB KE PENJARA

 SEGERAKAN
NAJIB

MASUK PENJARA

AMIN


Unknown commented on 

"NAJIB DI ZALIMI ?"

betul masuk dulu dalam jil... dia nak rayu ke benda lancau ke.. biar dia buat dalam jil

SARAWAK MERDEKA

 
Tuntutan desak kemerdekaan demi kepentingan Sarawak, kata aktivis


TERUSKAN

BERJUANG

AMIN

BERITA MENYUSUL

MASIH ADA HARAPAN

 MASIH ADA

HARAPAN

KHALAS

Unknown commented on

 "PANDANGAN BETUL

 DARI PENG ANAL"

Pakatan Harapan tiada Harapan, kah kah kah selagi Nuar Guan Eng dan sekutu tidak mahu pencen, tiada harapan, pi mampoos terus lagi baik semua pencuri, namun pencuri terbaik dunia digelar Bossku, amin syukur nama Melayu terus famous seluruh dunia, kah kah kah

UKRAINE SEDIA LUPAKAN NATO

 UKRAINE SEDIA

MELUPAKAN NATO

AMIN

CARI JALAN

TAMAT PERANG

AMIN

RAFIZI PALING BIJAK

 


Rafizi Ramli umum tanding jawatan timbalan presiden PKR

BEKAS naib presiden PKR Rafizi Ramli mengumumkan akan bertanding jawatan nombor dua parti itu dalam pemilihan parti yang akan berlangsung pada Mei.

Dalam kempen itu, beliau antara lain akan menumpukan usaha mengembalikan sokongan ke atas PKR dan meningkatkan kerjasama dalam Pakatan Harapan bagi menghadapi pilihan raya, katanya.

“... Politik progresif pelbagai bangsa sedang berada di dalam bahaya jika (PKR) dan Pakatan Harapan terus menjadi parti ketiga kerana gagal memikat pengundi atas pagar.

“Atas kesedaran itu, saya membuat keputusan untuk kembali menyertai gelanggang politik dengan mengesahkan saya akan bertanding jawatan timbalan presiden PKR dalam pemilihan akan datang.” 


Tambahnya, beliau mahu menambat semula hati pengundi yang semakin terpisah dan lesu kerana melihat parti lebih menumpukan usaha merebut kuasa daripada membela nasib mereka.

Sementelahan pula, masih tiada tanda bahawa pendekatan “khemah besar” untuk menyatukan parti yang bersaing dengan Umno serta BN akan mendatangkan hasil.

Kini, timbul pula rancangan untuk membentuk kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN), katanya yang menolak “kegilaan” membentuk gabungan seperti itu tanpa mengira sentimen rakyat.

Jelasnya, rakyat kemudian melihat bahawa PKR dan PH semakin menjauh kerana taksub kepada gabungan politik dari satu khemah ke satu khemah.

“Saya berpendapat kegilaan mencatur sokongan di peringkat atas sehingga PKR dan Pakatan Harapan nampak terpisah dan kaku dari suara rakyat akan dihukum oleh rakyat,” katanya.


Rafizi yang juga bekas setiausaha agung PKR berkata, pendiriannya terhadap kempen sebegitu disuarakan sejak 2019, yang menyebabkan beliau berundur dari kedudukan strategik parti waktu itu.

“Saya mengambil tanggungjawab bahawa saya tidak boleh berada di dalam kepimpinan yang strategi dan keputusannya saya tidak bersetuju,” jelasnya yang menyebut prinsip tanggungjawab.

Tambahnya, beliau kini memutuskan untuk kembali ke arena utama selepas menerima pujukan golongan akar umbi parti.

“Saya terus mendapat desakan dari pendukung PKR dan Pakatan Harapan dari kalangan rakyat biasa untuk kembali ke gelanggang politik.

“Saya mengambil masa yang panjang kerana saya tidak yakin saya boleh membantu keadaan dalam keadaan pandangan saya adalah pandangan minoriti di kalangan pimpinan PKR dan Pakatan Harapan,” katanya.

Pada 2018, Rafizi tewas dalam kempennya menentang penyandang di jawatan timbalan presiden PKR.

Pada Februari 2020, Azmin berpaling tadah bersama pemimpin lain PKR, termasuk Zuraida Kamaruddin dan Rina Harun yang menyertai Bersatu untuk membentuk kerajaan baharu bersama PN.

Jawatan timbalan presiden PKR tidak diisi mana-mana pemimpin sejak itu.

Dalam tahun itu juga, Rafizi memberi amaran kepada Anwar Ibrahim mengenai risiko dibawa golongan oportunis dalam lingkungan presiden PKR itu.

Rafizi didakwa mengikut Akta Institusi Perbankan dan Kewangan (Bafia) pada 2018 ekoran pendedahan dilakukannya ke atas skandal projek lembu National Feedlot Corporation.

Beliau dibebaskan dan dilepaskan dari tuduhan pada 2019 dan seterusnya menggerakkan NGO Invoke.– 15 Mac 2022.
RAFIZI SOSOK

PALING BIJAK

KAH KAH KAH

TAKDA SAPA

DALAM PKR

SEBIJAK RAFIZI

KAH KAH KAH

MULA MULA AKAN

GADUH DENGAN

SALVADOR

KAH KAH KAH

KEMUDIAN AKAN

BUANG SEMUA

AHLI PKR YANG

BOLEH BERFIKIR

KAH KAH KAH

UNTUK PASTIKAN

HANYA PKR ADA

SATU PANDANGAN

AMIN

ANWAR MASIH CALOM TETAP PM MALAYSIA

 Pemimpin veteran Pakatan belum sedar, kata pemerhati

PENGERUSI Pejuang Dr Mahathir Mohamad sudah pun memberitahu beliau tidak akan lagi bertanding pada pilihan raya umum (PRU), tetapi pemimpin pembangkang yang lain masih dalam penafian dan tidak ada tanda langsung untuk berundur dan memberi ruang kepada pemimpin muda, kata pemerhati politik.

Susulan kekalahan pembangkang yang amat memalukan pada Pilihan Raya Neger (PRN) Johor, pemimpin veteran ini sepatutnya tahu masa mereka sudah tamat dan berundurlah untuk memberi pemimpin muda pula mengambil alih tempat, kata mereka.

Tetapi itu, kata pemerhati politik, lebih mudah cakap daripada dilakukan.

Pemimpin veteran ini hampir tidak mungkin untuk berundur dan letak jawatan untuk memberi laluan kepada golongan muda, kata mereka.

Penganalisis memberitahu The Malaysian Insight pemimpin Pakatan Harapan (PH) akan terus menafikan sebarang kekurangan dalam kegagalan mereka minggu lalu dan masih memimpin parti masing-masing untuk melangkah ke PRU15.

Paling-paling apa yang boleh mereka lakukan selepas kekalahan terbaru itu ialah menyeru semua parti untuk bermuhasabah diri dan bersatu bagi berdepan dengan Barisan Nasional (BN) pada PRU akan datang.

Pada PRN Johor minggu lalu, BN menang majoriti besar dengan 40 daripada 56 kerusi DUN. PH dengan hanya DAP dan Amanah menang 11, sementara PKR yang menggunakan logo sendiri hanya dapat satu kerusi.

Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin menang tiga kerusi, dengan bekas perdana menteri itu menyifatkan mereka sebagai “underdogs”. Parti golongan belia, muda yang juga mesra PH, menang satu kerusi.

Parti lain, termasuk Pejuang dan pecahan PKR, Parti Bangsa Malaysia tidak menang satu pun kerusi dengan wang deposit semua calonnya, hangus.

Ilham Centre, badan pemikir yang menjalankan beberapa kajian dan penyelidikan berkenaan sentiment pengundi berkata pemimpin PH mengalami sindrom penafian kerana mereka gagal mengenal pasti kesilapan yang dilakukan pada PRN Melaka dan Sarawak.

Pengarah eksekutifnya, Hisommudin Bakar berkata walaupun ramai yang mahu pemimpin lama ini untuk berlalu, tetapi tidak guna mencadangkan sedemikian kerana pemimpin ini tidak mahu menerima kenyataan.

Beliau merujuk kepada Presiden PKR dan ketua pembangkang Anwar Ibrahim, veteran DAP Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng serta Mohamad Sabu yang mengetuai Amanah.

“Pemimpin PH perlu kaji balik semua keputusan yang mereka buat di Johor. Memang jelas mereka gagal memahami kehendak pengundi,” kata Hisommudin.

“Apa yang mereka buat ialah kitar semua naratif lama di mana pengundi sudah muak dengan isu basi. PH tidak menangani masalah pertelingkahan dalaman dan isu semasa seperti kenaikan harga makanan.

“Malah, masa ceramah mereka juga tidak ada pemimpin yang bercakap isu ini.

“Kesilapan kedua ialah menggunakan logo berbeza. Keputusan berbuat demikian tidak berasas. Anwar tunduk pada tekanan dalam partinya untuk guna logo sendiri. Ia tindakan penting diri dan akhirnya makan diri.

“Jika Anwar dan sekutunya ambil iktibar daripada PRN Melaka dan Sarawak, mereka tidak sepatutnya dapat keputusan seteruk ini di Johor.

“Jadi mereka tidak belajar apa pun daripada kekalahan di Melaka dan Sarawak. Saya memang rasa mereka patut berundur, tetapi pemimpin ini mungkin memilih untuk terus kekal di situ dan menafikan sebarang kelemahan,” katanya. – 17 Mac, 2022.


WOIT

PEMERHATI

TAK FAHAM

KAH KAH KAH

ANWAR IBRAHIM

MASIH LAGI

CALON TETAP

PERDANA MENTERI

KAH KAH KAH

SESUDAH KU LI

JAWATAN INI

DI PIKUL OLEH

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

INI TUGAS SUCI

INI KERJA BERAT

INI MEMERLUKAN

FIKRAH

KAH KAH KAH

YANG LAIN

YANG MUDA

TAK BERUPAYA

KAH KAH KAH

BIAR BERTONGKAT

BIAR BERGOBEK

KERUSI PM

MASIH IDAMAN

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

AMIN

NAJIB ZALIMI DIRI SENDIRI

 
NAJIB ZALIMI

DIRI SENDIRI

AMIN

DIA JADI PENCURI

KHALAS

hamim commented on 

"NAJIB DI ZALIMI ?"

Najib yang menzalimi dirinya, jika dia amanah, tidak tamak, berfikir dengan bijak sana, dia pasti menjadi seorang PM yang disanjung oleh rakyat....tetapi dia gelap mata, hilang pwrtimbangan beraja dimata dan beraja dihati kerana dia fikir tiada siapa dapat mengalahkanya pengikut dan penjilatnya menerima seadanya apa jua yang dilakukanya malah mempertahankan segala perbuatan dan tindakannya


 walaupun diketahui dia melakukan kesalahan hingga negara berhutang berbilion kerana penyelewengan dilakukanya, rakyat yang tidak bersalah terpaksa menanggung membayar hutang negara, sekarang dia tunggulah pembalasan didunia berpunca dari kesalahan yang dilakukanya.