Jumaat, 25 Ogos 2023

HELAH NAJIB KANTOI !!!


NAJIB BUAT HELAH

ANAK BUNTING LAGI

KAH KAH KAH

HELAH KANTOI

KHALAS

SEKAT PADAM TANGKAP IKAT !!!


WOIT 

BERAPA BANYAK

TIK TOK KENA BAN

KAH KAH KAH

BERAPA BANYAK

 PORTAL

KENA SEKAT

KAH KAH KAH

BELUM SAMPAI

SETAHUN BERKUASA

DAAH PECAH REKOD

KAH KAH KAH

KHALAS

NAJIB BUAT HELAH NAK LAMBATKAN KES

 



Mahkamah Rayuan tolak permohonan Najib tangguh bicara 1MDB

MAHKAMAH Rayuan hari ini menolak permohonan Najib Razak untuk menangguhkan perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membabitkannya sementara menunggu rayuan menggugurkan Ketua Hakim Collin Lawrence Sequerah.

Panel rayuan tiga hakim, yang dipengerusikan oleh Hakim Hadhariah Syed Ismail bersama Hakim Ahmad Zaidi Ibrahim dan SM Komathy Suppiah, sebulat suara memutuskan tidak ada situasi khas yang mewajarkan penangguhan perbicaraan 1MDB.

“Kami tidak bersetuju rayuan (untuk menggugurkan Sequerah) akan menjadi tidak berguna jika perbicaraan diteruskan.

“Kepentingan awam menyebabkan perbicaraan ini perlu diteruskan. Perbicaraan kes ini di peringkat lanjutan,” kata Hadhariah.

Para hakim juga menyatakan perbicaraan 1MDB sudah mencatatkan lebih 176 hari sejak perbicaraan pertama kali bermula pada 2019.

Najib kini berdepan perbicaraan kerana menyalahgunakan RM2.28 bilion milik 1MDB.

Perbicaraan kini akan diteruskan di Mahkamah Tinggi pada Isnin hingga Rabu minggu depan.

Minggu lalu, Sequerah menolak permohonan Najib untuk beliau digugurkan berhubung hubungannya dengan bekas peguam bela 1MDB Jasmine Loo Ai Swan.

Sequerah dalam keputusannya berkata tiada komunikasi antara mereka sejak Loo meninggalkan firma itu 15 tahun lalu.

Najib, 70, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.28 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama. – 25 Ogos, 2023.

MACAM MACAM

HELAH DISUSUN

NAK LAMBATKAN

KES SELESAI

AMIN

TOLAK HAKIM

TOLAK PENDAKWA

TOLAK SAKSI

CERET BERET

BINI DATANG HAID

ANAK BUNTING

SAKIT GIGI

KAH KAH KAH

WOIT

PENCURI INI NAK

LAMBATKAN KES 

SELESAI

AMIN

NAK TUNGGU

GEROMBOLAN

BERKUASA KEMBALI

AMIN

NAK TUNGGU

LOKMAN ADAM

JADI PM

KAH KAH KAH

BETUL KE NAJIB

REHAT DALAM SEL

DI KAJANG

SAJA TANYA 

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

KHALAS

JANGAN TUDUH ROSMAH TIDAK BEKERJA


Pegawai bank sahkan lebih RM1 juta masuk akaun Rosmah antara 2014 dan 2017

Seorang pegawai bank hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa sejumlah wang RM1.09 juta dimasukkan ke dalam akaun peribadi Affin Bank Berhad milik Rosmah Mansor menerusi  beberapa transaksi antara Oktober 2014 dan Jun 2017.

Penolong Pengurus Perkhidmatan ATM (mesin teler automatik) dan Sokongan di Affin Bank Berhad Nor Ashikin Abdullah, 58, yang mengesahkan perkara itu berkata wang itu telah dimasukkan ke dalam akaun Rosmah bernombor 10-002000005-8 (akaun 0058) melalui CDM di beberapa cawangan Affin Bank antaranya di Bangunan Getah Asli, Bangsar dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) di Kuala Lumpur.

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa pada November 2018 beliau telah menerima permohonan daripada Unit Pencegahan Pengubahan Wang Haram/Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLA/CFT) bank tersebut untuk mendapatkan maklumat berkenaan rekod transaksi deposit wang tunai menggunakan CDM (mesin deposit tunai) bagi akaun Rosmah.

“Bagi tujuan itu, saya telah mengakses rekod elektronik Affin Bank untuk mendapatkan maklumat yang dipohon dan kemudian mencetak laporan transaksi deposit wang tunai menggunakan CDM bagi akaun 0058 daripada rekod elektronik dengan menggunakan komputer di pejabat," katanya sambil menambah penyata tersebut kemudian dieserahkan kepada pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Saksi pendakwaaan pertama itu berkata demikian ketika membacakan penyataan saksinya pada hari pertama perbicaraan kes Rosmah yang didakwa atas 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). 

Sementara itu, saksi pendakwaan kedua iaitu bekas pegawai di Kompleks Seri Perdana memberitahu mahkamah bahawa beliau pernah membantu pegawai atasannya iaitu Roslan Sohari (Pengurus Kediaman Kompleks Seri Perdana) untuk mendepositkan wang tunai ke dalam akaun bank sama milik Rosmah.

Faizal Shamsuddin, 48, berkata beliau telah menerima arahan untuk mendepositkan wang Roslan dan lelaki itu menyerahkan satu sampul surat berisi wang tunai kepadanya, yang nombor akaun bank Rosmah telah dicatatkan pada sampul surat tersebut.

“Encik Roslan telah meminta saya menyerahkan sampul surat berisi wang tunai tersebut kepada pegawai di Affin Bank untuk menguruskan deposit tersebut.

"Saya cam dokumen pertama iaitu borang deposit Affin Bank yang menunjukkan deposit wang tunai sebanyak RM200,000 pada 17 Jun 2015 ke dalam akaun Rosmah dan  berdasarkan tulisan tangan saya pada borang deposit ini, saya boleh sahkan deposit wang tunai ini dibuat oleh saya atas arahan Encik Roslan,” katanya. 

Terdahulu sebelum perbicaraan itu bermula, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memohon kepada mahkamah menangguhkan perbicaraan hari ini kerana mereka memerlukan masa untuk mempertimbangkan surat representasi bertarikh 18 Ogos yang dihantar oleh peguam Rosmah. Permohonan itu tidak dibantah oleh peguam utama pembelaan Geethan Ram Vincent. 

Bagaimanapun, Hakim K. Muniandy menolak permohonan pihak pendakwaan dan mengarahkan perbicaraan itu diteruskan dengan alasan pertuduhan terhadap Rosmah difailkan pada 2018.

Sementara itu, seorang lagi peguam Rosmah, Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin memaklumkan kepada mahkamah, pihak pembelaan akan memfailkan permohonan untuk membatalkan kesemua pertuduhan yang difailkan terhadap anak guamnya pada atau sebelum 7 Sept ini.

Hakim kemudian mengosongkan tarikh perbicaraan esok dan menetapkan 7 dan 8 Sept untuk sambung perbicaraan kes itu.

Rosmah, 71, berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Suami Najib  Razak itu didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang, Kuala Lumpur antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, Kuala Lumpur dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

WOIT

ROSMAH TAK

BEKERJA

TAPI BANYAK DUIT

AMIN

INI FITNAH

INI TOHMAH

AMIN

ROSMAH BERKERJA

KUAT SIANG MALAM

JENG JENG JENG

MENGHISAP

 MENGULUM

SATU KERJA YANG

BUKAN MUDAH

KAH KAH KAH

UNTUK DILIHAT

MACAM BADAK PUN

SATU KERJA BERAT

KAH KAH KAH

HENTIKAN SEGALA

FITNAH

KHALAS 



MUFAKAT NASIONAL KEMBALI HIDUP


Hadir kempen PN, UMNO ambil tindakan terhadap ADUN Rembia

KUALA LUMPUR – UMNO akan mengambil tindakan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Melaka yang menyertai program kempen Perikatan Nasional (PN), malam tadi.

Presidennya,  Zahid Hamidi menjelaskan, beliau akan menerima laporan berhubung tindakan ADUN Rembia,  Muhammad Jailani Khamis yang dilihat hadir  ke majlis pengumuman calon PN di Bakri, Johor.

“Saya akan terima laporan itu dan kita akan lakukan sesuatu,” 

Terdahulu, Muhammad Jailani mempertahan kehadirannya ke majlis kempen PN bukan atas kapasiti ADUN UMNO.

Menurut akhbar The Star, Muhammad Jailani berkata, dia hadir pada majlis itu bagi pihak Muafakat Nasional (MN), sebuah NGO yang diterajui oleh bekas Setiausaha Agung BN,  Annuar Musa.

“Saya mewakili Annuar (di sini) kerana Muafakat Nasional berpegang teguh dengan kepercayaan kepada perpaduan ummah.

“Kebetulan, semangat yang sama dikongsi oleh PN. Kami percaya perpaduan ini tidak mati dan kami tidak bermusuhan dengan mana-mana parti politik,” kata Muhammad Jailani. – 

WOIT

DAH ADA ADUN

YANG BERANI

BERSAMA MAJLIS

 PERIKATAN

JENG JENG JENG

APA MAKNA 

BERITA INI ?

JENG JENG JENG

APAKAH AKAN

MUNCUL KEMBALI

MUFAKAT NASIONAL

JENG JENG JENG

KHALAS

ANAK NAJIB MARAH !!!


Mengapa UMNO tak boleh dapat keadilan untuk Najib? – Nazif

KUALA LUMPUR – Ketua UMNO Bahagian Langkawi,  Mohd Nazifuddin Najib mempersoalkan mengapa parti itu tidak boleh mendapatkan keadilan untuk bapanya,  Najib Razak.

Menurut beliau, UMNO ketika ini adalah sebahagian daripada kerajaan dan jaguh orang Melayu.

“Jika Tun Abdul Razak Hussein dipenjarakan hari ini dan bukan Najib, adakah kita akan dapat keadilan untuknya?” soalnya dalam hantaran Facebook hari ini.

Hari ini genap setahun bekas Perdana Menteri itu dipenjarakan setelah Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta yang dikenakan terhadapnya selepas rayuan terakhirnya dalam kes SRC International Sdn Bhd ditolak.

Kekecewaan penyokong Najib terhadap kepimpinan UMNO yang dikatakan gagal membela nasib bekas presiden parti itu dikenal pasti sebagai antara punca prestasi buruk Barisan Nasional (BN) pada enam pilihan raya negeri (PRN) 12 Ogos lalu.

Mohd Nazifuddin memberitahu, ketika PRN baru-baru ini, rakyat mula bersuara bahawa ia bukan sekadar isu ekonomi dan keperluan asas tetapi isu prinsip dan hak asasi manusia.

Beliau menambah, hari ini juga Najib dikurniakan seorang lagi cucu dan bapanya itu sepatutnya berada di samping keluarga tercinta meraikan kehidupan dan generasi akan datang.

“Bukan di mana beliau berada hari ini, belakang tirai besi yang kaku,” jelasnya.

Mohd Nazifuddin berharap, masih tidak terlambat untuk membatalkan ‘kesalahan’ yang telah dilakukan kerana orang yang menjadi juara terbesar ketidakadilan terus berdiam diri.

“Dan wajar kita bertanya kepada diri kita hari ini di manakah silapnya kita,” katanya. – 

WOIT

ANAK LELAKI

NAJIB INI

KURANG FAHAM

KAH KAH KAH

ZAHID KENA

SELAMATKAN DIRI

SENDIRI DULU

AMIN

KALAU RAMAI LEPAS

DARI JIL MAKA

KERJAAN PMX

AKAN RUNTUH

AMIN

LAGI PUN NAJIB

MASIH 

ADA BANYK KES

KAH KAH KAH

SUAMI NAJIB PUN

ADA KES

KAH KAH KAH

SILAP KACAU

KERJAAN PMX

AKAN RUNTUH

AMIN

KHALAS

PENGUNDI AWAL SOKONG PERIKATAN



SEKARANG

 TERJAWAB

KENAPA SEMUA

PENGUNDI  AWAL

 POLIS

PEJAWAT AWAM

DAN ASKAR

MENGUNDI 

 PERIKATAN

AMIN

KHALAS

FATWA PAS AMAT JELAS


FATWA PAS

AMAT JELAS

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "UMNO JADI GURKHA DAP"

Konsep pas senang baca, gerak gerik lunturlah kiri kanan ikut keadaan, masa kawan DAP semua beres, masa kawan UMNO beres bila masuk 90 juta, sekarang Bersatu ada bagi jadi pokok siapakah bayar dapatkan fatwa ikut selera client, senang kan dah Gua Musang cakap awal awal parti pelacur? Dah lupa kah? Wei cepatnya lupa ? Siapa bayar kaki kanan kaki kiri buka luas luas kah kah kah kalau masih tak faham cakap apa lain pun susah woit kah kah kah ingat pesanan Tengku Gua Musang dulu sudah semua boleh tukar tukar ikut selera client,.nak depan boleh nak belakang boleh sendiri faham sudah malas cakap lain kah kah kah

APA ITU MELAYU ISLEE


APA ITU

MELAYU ISLE

KHALAS

Unknown commented on
 "INDIA SAMPAI KE BULAN"
Malaysia susah sebab roket dipegang DAP, lepas tu bulan sudah sah milik khas PAS, maka kedua tak boleh sekalipun susah kah kah kah selalu kafir ini tak faham sistem pentadbiran Melayu Isle kah kah kah syurga saja tujuan utamanya kah kah air belakang tinggal dulu, kalau terjun sungai Kelantan banyak air, minum puas puas tapi jangan bising-bising lagi tak da air kah kah kah
Unknown commented on
 "HOT HOT ADUN GEROMBOLAN
 BERSAMA PN"
Pakat masuk lah mana ada untungnya, kalau pihak ada sekarang kalah adalah sambungan nyawa talian hayat pulak kah kah pakai serban cover dah elaun gaji apa semua sekali lagi pun time Madani ini susah cari makan tepi, semua nak ikut pembaris kah kah kah cepat cepat blah agar kehidupan anak anak cucu bertambah maju amin

SANUSI AKAN BONGKAR SAPA ANWAR DI MAHKAMAH


SANUSI AKAN

BONGKAR SAPA

ANWAR DI MAHKAMAH

JENG JENG JENG

KHALAS

POLITIK SOROK SOROK NAMA



Pemimpin Pakatan mahu Anwar fokus pembaharuan, rombak Kabinet

SUDAH tiba masanya untuk Perdana Menteri Anwar Ibrahim lebih serius jika beliau mahu kekal dalam kuasa persekutuan selepas pilihan raya umum akan datang, kata seorang pemimpin Pakatan Harapan (PH).

Pemimpin yang enggan namanya didedahkan itu berkata, Anwar harus mula memberi tumpuan kepada pembaharuan seperti yang dijanjikan gabungan PH sebelum menjadi kerajaan daripada menumpukan perhatian untuk mengambil alih Perikatan Nasional (PN).

“Ada dua penyelesaian. Anwar boleh bermain permainan pelampau dan fokus untuk mendapatkan undi Melayu atau fokus kepada reformasi.

“Sebaliknya, Anwar hanya perlu fokus kepada reformasi yang diperjuangkan parti (PKR) dan gabungan selama 25 tahun lalu dan lihat bagaimana keadaannya,” kata pemimpin itu.

Sumber itu berkata, semasa tempoh reformasi yang bermula dengan pemecatan dan pemenjaraan Anwar pada akhir 1990-an, orang Melayu kelas pertengahan yang merupakan penyokong tegar Umno telah meninggalkan parti nasionalis Melayu itu untuk perubahan.

Beliau berkata sebarang tindakan atau langkah yang salah akan menyebabkan orang ramai beralih taat setia kepada PN, merujuk kegagalan kerajaan sedia ada.

“Apabila saya katakan pembaharuan, ia adalah pembaharuan Parlimen, pembaharuan negara, pembaharuan ekonomi, reformasi sistem pendidikan, tangani rasuah, kawal harga, jaga kesihatan, cipta pekerjaan dan jalankan tugas hingga selesai.

“Sekiranya tumpuan diberikan kepada itu (pembaharuan), orang ramai juga akan mula mengubah (fikiran mereka) kerana mereka dapat melihat bahawa kerajaan sedang berusaha untuk menguruskan negara,” kata sumber itu.

Sumber itu, yang merupakan seorang ahli politik kanan berkata, apabila pembaharuan dibuat, ia akan membina keyakinan pelabur serta meningkatkan kepercayaan sesama rakyat Malaysia.

“Mula mentadbir dan perkenalkan semua pembaharuan yang dijanjikan dan saya pasti masyarakat Melayu pun akan berkata ‘inilah orang yang kita nak sokong.’

“Itu akan menjadi sebagai satu contoh yang cemerlang, dan sebab mengapa negeri yang dipimpin oleh PAS/PN juga perlu berubah,” kata sumber itu.

Sumber itu berkata bahawa Anwar mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan tetapi mempunyai masa yang sangat sedikit.

“Anwar diberi kuasa untuk mentadbir, maka lakukanlah. Dia hanya tinggal tiga tahun lagi. Selepas tahun ketiga orang sudah membuat keputusan. Jadi, Anwar perlu kembali kepada kekuatan terasnya, iaitu pembaharuan.

“Dia perlu meneruskan pertemuannya dengan pelajar universiti. Itu perlu diteruskan. Malah, dia perlu bertemu lebih ramai orang, bertemu pekerja, petani dan bercakap dengan mereka untuk menangani isu mereka. Jalankan agenda,” kata sumber itu.– 25 Ogos, 2023.

WOIT

ADA SATU YG

TAK KENA

AMIN

INI MAIN

SOROK SOROK

NAMA

KAH KAH KAH

INI PANDANGA

AMAT BAIK TAPI

KENAPA  SEGAN

NAK TUNJUK NAMA

AMIN

APAKAH NANTI

AKAN DICANTAS

OLEH ANWAR

KERANA BERANI

BERI

PANDANGAN WALAU

PUN PANDANGAN

YANG AMAT BAIK

AMIN 

SOROK JANGAN

 TAK SOROK 

KHALAS

SAPA DAPAT SOKONGAN MELAYU ?


Perikatan Pahang akan bertanding di PRK DUN Pelangai

PERIKATAN Nasional (PN) Pahang mengesahkan akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai, kata Pengerusinya Saifuddin Abdullah.

“PN sedang membincangkan calon yang paling sesuai (bagi PRK Pelangai),” katanya ringkas kepada Bernama di Kuantan hari ini.

Sementara itu Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang Andasura Rabu berkata pihaknya menyerahkan senarai calon kepada kepimpinan pusat untuk dipertimbangkan dan akan bermesyuarat minggu depan bagi membincangkan gerak kerja PRK itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi kerusi DUN Pelangai pada 7 Oktober ini manakala tarikh penamaan calon dan pengundian awal masing-masing ditetapkan pada 23 September dan 3 Oktober ini.

Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi PRK DUN Pelangai mengandungi seramai 16,456 orang pemilih yang terdiri daripada 16, 417 pengundi biasa, 36 orang polis dan tiga orang Pengundi Tidak Hadir Luar Negara.

PRK DUN Pelangai perlu diadakan berikutan kekosongan luar jangka kerusi berkenaan susulan kematian penyandangnya Johari Harun, 53, dalam nahas pesawat di Bandar Elmina, Shah Alam pada 17 Ogos lepas. – Bernama, 24 Ogos, 2023.

WOIT

PRK PELANGAI

 MENENTUKAN SAPA

 ADA SOKONGAN

MELAYU

AMIN

INI GARIS MERAH

I GOD DI NUMBO

I GOD DI NUMBO

JENG JENG JENG

KHALAS

SABOTAJ ?


Tiada bukti peluru berpandu tembak pesawat Prigozhin, kata Pentagon

PENTAGON menegaskan pada Khamis ia tidak mempunyai sebarang maklumat yang menyokong teori terdapat peluru berpandu dilepaskan dari tanah untuk menembak jatuh pesawat ketua kumpulan tentera upahan Wagner, Yevgeny Prigozhin.

Tentera Amerika Syarikat (AS) “tiada maklumat yang  mencadangkan terdapat peluru berpandu ditembak dari tanah ke udara” terlibat dalam nahas itu, kata jurucakap Pertahanan Pat Ryder, menyebut laporan mengenai peluru berpandu “tidak tepat.”

Ryder berkata beliau tidak dapat memberi sebarang maklumat mengenai punca nahas pesawat persendirian Wagner di barat laut Moscow pada Rabu yang mengorbankan kesemua 10 penumpangnya.

Bagaimanapun, beliau berkata AS percaya Prigozhin terbunuh dalam nahas itu.

“Penilaian kami, berdasarkan pelbagai faktor, beliau berkemungkinan terbunuh,” kata Ryder. – AFP, 25 Ogos 2023.

TIDAK DITEMBAK

DARI BUMI

AMIN

APAKAH DISABOTAJ

DARI UDARA

JENG JENG JENG

KHALAS