Ahad, 14 Mei 2023

TURKI MENGUNDI HARI INI - ESOK ADA KEPUTUSAN


TURKI MENGUNDI

AHAD HARI INI

AMIN

ESOK KITA TAHU

KEPUTUSAN

AMIN

KALAU EDROGAN

KALAH APAKAH

DIA TERIMA

KAH KAH KAH

AMIN

SIAM - UNDI HARI INI - KEPUTUSAN 1 BULAN LAGI !!!


SIAM MENGUNDI

AHAD HARI INI

AMIN

KEPUTUSAN

 SEBULAN

BARU  TAHU

KAH KAH KAH

BERAT DEMOKRASI

JENIS SIAM

KAH KAH KAH

KHALAS

ZAHID CAKAP BETUL19 parti dalam kerajaan perpaduan perlu segerakan keserasian, kata Zahid

SEMUA 19 parti yang membentuk Kerajaan Perpaduan perlu menyegerakan keserasian bagi memperkukuhkan lagi hubungan terutama dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri di enam negeri akan datang. 

Timbalan Perdana Menteri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan 2023 yang berlangsung hari ini merupakan platform terbaik untuk menyegerakan keserasian itu.

“Mulai hari ini kita ada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan, keserasian dengan pelbagai parti yang lain, 19 parti semuanya harus dipercepatkan keserasiannya,” kata Presiden Umno itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perjumpaan khas Presiden Umno bersama Ketua, Timbalan dan Naib Ketua Umno Bahagian-Bahagian di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) di Kuala Lumpur hari ini.


Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan yang diadakan buat julung kali membuka tirainya dengan Konvensyen Nasional Wanita Kerajaan Perpaduan dan Konvensyen Nasional Pemuda Puteri Kerajaan Perpaduan, yang diadakan secara serentak pagi ini.

Kemuncak konvensyen bertemakan ‘Madani: Mengangkat Agenda Rakyat’ adalah amanat Pengerusi Sekretariat Kerajaan Perpaduan iaitu Perdana Menteri Anwar Ibrahim sebelum berakhir dengan pelancaran Tekad Bersama. 

Selain itu Ahmad Zahid yang juga Presiden Umno meminta semua pemimpin parti berkenaan di pelbagai peringkat jawatan di Bahagian supaya mengetepikan segala perbezaan yang timbul sebelum ini terutama semasa pemilihan sesi 2023-2026.

Mengambil contoh ‘biduk lalu kiambang bertaut’, Pengerusi Barisan Nasional itu berkata perumpamaan berkenaan perlu dijadikan pegangan ahli Umno bagi mengukuhkan kedudukan dan memperkasakan parti dalam menghadapi PRN di Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu.

“Kita mahu menghadapi PRN di enam negeri, maka jentera harus digerakan dari sekarang dan yang lebih penting menyantuni pengundi tanpa parti politik,” katanya. – Bernama, 14 Mei, 2023.

WOIT

ZAHID CAKAP

BETUL 

AMIN

AMANAH MAHU

NAJIB TERUS

DALAM PENJARA

AMIN

GEROMBOLAN

MARAH AMANAH

LANTIK KRONI

DALAM GLC

AMIN

GUAN ENG

TIBAI DASAR 

NAIK BUNGA

  KERJAAN

AMIN

SUSAH NAK 

HILANGKAN

KES CURI NAJIB

KES  RASUAH ZAHID

AMIN

SEMUA BELUM

SERASI 

AMIN

KHALAS

TAK BAYAR CUKAI !!!Ahli perniagaan didakwa kes gagal kemuka penyata pendapatan LHDN

BATU PAHAT – Seorang ahli perniagaan didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan gagal mengemukakan penyata pendapatan borang C bagi taksiran tahun 2019 hingga 2021 membabitkan nilai cukai pendapatan berjumlah lebih RM500,000.

Goh Boon Chai, 58, bagaimanapun  mengaku tidak bersalah atas pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret, Nur Asidah A.Rahman.

Mengikut  pertuduhan, Goh yang merupakan pengarah syarikat perkayuan itu dikehendaki  di bawah Seksyen 77A (1) Akta Cukai Pendapatan 1967 untuk mengemukakan suatu penyata pendapatan dalam borang C bagi tahun taksiran 2019 hingga 2021 mengenai pendapatan berkenaan kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Dia didapati gagal  mengemukakan penyata tersebut yang mempunyai pendapatan bercukai sebanyak RM760, 625  bagi cukai taksiran 2019, RM821,460 bagi tahun 2020 dan RM1.18 juta bagi tahun 2021 di mana dia sepatutnya membayar cukai sebanyak RM147.550 bagi tahun 2019, RM155,150.40 (tahun 2020), RM242,688.24 (2021).

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 114 (1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM20,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda daripada cukai terkurang bagi setiap pertuduhan.

Pendakwaan dikendalikan peguam kanan LHDN, Mazlan Alias.

Mahkamah menetapkan 11 Jun ini untuk sebutan semula kes dan lantikan peguam.-

WOIT

INI BARU SORANG

YG KITA BACA

TAK BAYAR CUKAI

AMIN

BERAPA RIBU

LAGI TOWKAY

TAK BAYAR CUKAI

AMIN

NAJIB ROSMAH

ANAK NAJIB PUN

TAK BAYAR CUKAI

AMIN

MEREKA KAYA RAYA

MALAYSIA JADI

PAPA KEDANA

AMIN

KHALAS

AFRIKA SELATAN BANTU SENJATA UNTUK RUSIA ?AFRIKA SELATAN

BANTU SENJATA

UNTUK RUSIA ?

AMIN

PENDATANG HILANG - BAHAYA BESAR !!!


Lima PATI India, Pakistan rempuh pegawai Imigresen elak dicekup

MELAKA – Lima lelaki pendatang tanpa izin (PATI) warga India dan Pakistan sanggup memperjudikan nyawa berlari ke jalan raya yang sibuk dan merempuh pegawai Jabatan Imigresen dalam usaha meloloskan diri daripada ditahan semalam.

Tindakan itu bagaimanapun sia-sia apabila semua mereka ditahan anggota penguat kuasa imigresen yang terlebih dahulu sudah mengepung kawasan operasi berkenaan.

Pengarah Imigresen negeri, Anirwan Fauzee Mohd Aini, tindakan agresif sekumpulan PATI itu turut mengakibatkan kamera milik seorang pegawai terjatuh namun tidak menyebabkan kecederaan.

“Ketika berusaha untuk meloloskan diri, sekumpulan lima PATI warga India dan Pakistan ini sanggup membahayakan diri dengan berlari menuju ke jalan yang sibuk bagi mengelak ditahan.

“Mereka adalah antara 26 PATI terdiri daripada 22 lelaki, tiga wanita dan seorang kanak-kanak perempuan berusia antara dua hingga 54 tahun yang ditahan dalam operasi bermula Jumaat lepas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah Anirwan Fauzee, operasi membabitkan 20 anggota imigresen bermula 11 pagi hingga 1.30 tengah hari di beberapa tempat di sekitar Bandaraya Melaka meliputi medan selera, restoran dan premis penempatan pekerja yang disyaki menjadi ‘sarang’ PATI.

Ketika operasi, seramai 72 orang warga asing yang diperiksa, 26 PATI ditahan masing-masing lima warganegara India dan Indonesia, Myanmar (13), Bangladesh (2) dan Pakistan (1) kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri,.

“Operasi dijalankan susulan aduan awam mengenai kebanjiran PATI di kawasan terbabit dan antara kesalahan dikenal pasti adalah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa, Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) tamat tempoh dan lain-lain kesalahan,” katanya.

Tambahnya, semua kesalahan itu dilakukan mengikut Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) 

TINGGAL LEBIH

MASA SATU

MASALAH BESAR

AMIN

INDIA PAKISTAN

SENANG HILANG

AMIN

CHINA MERAH

SENANG HILANG

AMIN

BERAPA RIBU

AGAKNYA 

WARGA CHINA

INDIA PAKISTAN

YANG TAK PULANG

AMIN

INI BAHAYA

UNTUK NEGARA

KHALAS

CARA CARI MAKAN


Ketua Pemuda Umno mohon maaf kritik lantikan politik di agensi pertanian

KETUA Pemuda Umno Muhamad Akmal Saleh memohon maaf atas kritikannya terhadap pelantikan pemimpin PH bagi mengetuai kementerian dipimpin Mohamad Sabu.

Akmal akur bahawa beliau sepatutnya mengutamakan usaha pembangunan negara dan tidak mengungkit perbezaan di kalangan parti.

“Saya berbesar hati dengan rendah hati memohon maaf atas ketidaksempurnaan diri saya. Tugas kita membangunkan negara dengan politik lebih baik, pendekatan jauh lebih baik.

“Kita tiada masalah ada perbezaan tapi ia perlu diurus dengan lebih baik. Mencari perbezaan lebih mudah daripada mencari kesamaan,” katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Merlimau itu berkata demikian ketika Konvensyen Pemuda Perpaduan yang diadakan sempena Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan pagi ini.

Dalam kritikannya pada Jumaat, Akmal antara lain menggesa pelantikan wakil rakyat Amanah Faiz Fadzil sebagai pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) ditarik balik.

Beliau juga membuat gesaan sama bagi pelantikan dua lagi pemimpin Amanah, Mahfuz Omar dan Aminuddin Zulkipli mengetuai agensi bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan.

Mahfuz dilantik sebagai pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) manakala Aminuddin sebagai pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama).

Akmal menggesa demikian kerana menurutnya pelantikan itu bertentangan dengan prinsip kerajaan campuran pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Mohamad yang merupakan presiden Amanah turut melantik pemimpin PKR Azman Ismail serta Sheikh Umar Ali dari DAP untuk mengetuai dua lagi agensi bawah kementeriannya.

Azman dilantik mengetuai Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) manakala Sheikh Umar Ali untuk mengetuai Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM). – 14 Mei, 2023.

 WOIT

INI CARA 

GEROMBOLAN

BUAT KERJA

KAH KAH KAH

INI KERJA 

CARI MAKAN

KAH KAH KAH

DAH KALAH 

TAK DAPAT BUAT

KERJA LAIN

MAKA INILAH

CARANYA

AMIN

KALAU ADA 

KEBOLEHAN 

AMAT BAIK

AMIN

KALAU HAMPEH

HANCUR NEGARA

AMIN

KALAU MAKAN

RASUAH INI

PUNCANYA

KHALAS

IMRAN KHAN BUKA TEMBELANG KETUA ASKAR


IMRAN KHAN

BUKA TEMBELANG

KETUA ASKAR

KHALAS

LAWAN YANG BERKUASA BUKAN YANG PENCEN


LAWAN 

YANG BERKUASA

BUKAN YG PENCEN

KHALAS

Unknown commented on 
"BARU BACA TUKAR TIUB ?"
abng mat sabu pernah berkata. kita nak lawan.. lawan orang ada kuasa.. lawan orang tak ada kuasa buat apa.. begitulah kata2 kata hikmat abang mat sabu yang kini menjadi menteri papnon aka pap jub aka syeikh aljuburi.. amin
Awaiting moderation
Unknown commented on
 "BARU BACA TUKAR TIUB ?"
Kalau tak susah jangan cakap pasal perjuangan kata kata Anwar betul kah? Kalau usia lanjut mungkin kurang terbang sikit takut kena jerat kah kah kah jaga diri jaga perlakuan jangan kacau bini orang jaga nenas sendiri sudah woit kah kah kah

PELARIAN ROHINGYA DI PUKUL RIBUT TAUFAN


PELARIAN ROHINGYA

DI PUKUL  AKAN

KENA RIBUT TAUFAN

AMIN

DAH JATUH DITIMPA

TANGGA 

AMIN

TANGAN TERABA

TAIK AYAM

KHALAS

SEMUA WAJIB SOKONGUlama, pemikir Islam sepakat tubuh SPIIM – Khairuddin


KUALA LUMPUR – Ulama dan pemikir Islam parti pemerintah bersepakat untuk menubuhkan Sekretariat Perpaduan Ilmuwan Islam Malaysia (SPIIM).

Setiausaha Majlis UMNO (MUU), Khairuddin Al-Ketati berkata, SPIIM yang ditunjangi oleh pemikir dan ulama UMNO, PKR, Parti Amanah Negara (Amanah) serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) adalah medan interaksi dalam usaha memperkasakan Islam di negara ini dalam konteks Kerajaan Perpaduan.

“Sekretariat itu akan menggerakkan pengembangan usaha mempekasakan Islam dalam negara Malaysia tercinta ini,” katanya, hari ini.WOIT

SEMUA WAJIB

SOKONG SPIIM

AMIN

TUGAS PERTAMA

BADAN SPIIM

IALAH MEMIKIR

KERETA AUDI

AMIN

TUGAS  KEDUA

MENCARI BINI

BARU UNTUK

DAPAT BURIT KETAT

KAH KAH KAH

TUGAS KETIGA

BACA DOA

INANA WAAL KULUM

IL BURITON

MIN JILATUN

TAK LAMUN

AMIN

KHALAS

JANGAN LUPA CARA MEMBACA LAPORAN MEDIA


Nik Nazmi pula nafi pegawainya disiasat SPRM

MENTERI Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini menafikan dakwaan kononnya pegawai beliau dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membantu siasatan kes rasuah.

Beliau turut menyangkal dakwaan sudah memecat pegawainya kerana terpalit dengan isu rasuah.

“Setakat ini, tiada pegawai saya yang dipanggil untuk memberi keterangan kepada pihak SPRM,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun, jika terdapat sebarang siasatan, Nik Nazmi menegaskan beliau dan mana-mana pegawainya bersedia untuk memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa.

Semalam, portal Edisi Siasat mendakwa Nik Nazmi dan Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil memecat pegawai masing-masing kerana dipanggil SPRM untuk membantu siasatan rasuah. – Bernama, 13 Mei, 2023.

WOIT

KAH KAH KAH

JANGAN LUPA

CARA MEMBACA

LAPORAN MEDIA

AMIN

AWAL AWAL

DAH KANTOI

KAH KAH KAH

MI RES MI KES

MI LORD

KAH KAH KAH

KHALAS

BERDITARI - BERDIRI DALAM TANGAN SENDIRI


Harga barangan tak mungkin turun dalam masa terdekat, kata pengguna

KOS sara hidup di negara ini tinggi dan tidak mungkin turun walaupun Putrajaya berusaha menurunkan harga barangan, kata kumpulan pengguna dan aktivis.

Mereka mengakui terdapat usaha daripada Putrajaya untuk menurunkan harga tetapi langkah itu tidak mungkin membuahkan hasil selagi Malaysia masih bergantung kepada barangan import.

Mereka menggesa Putrajaya menggariskan perancangan konkrit, termasuk memperluaskan tanah untuk tujuan pertanian, bagi menyelesaikan isu kos sara hidup.

Pada April, Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata kebergantungan kepada orang tengah perlu dikurangkan dalam usaha mengawal harga barang di negara ini.

Beliau menambah harga barangan juga boleh dikawal jika orang tengah hanya mengambil keuntungan yang munasabah.

Mengambil contoh jualan Agro Rahmah sebagai contoh, beliau berkata sayur-sayuran dan barangan basah yang dijual di bawah program itu lebih murah kerana tiada orang tengah.

Bagaimanapun bercakap kepada The Malaysian Insight, Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) bersetuju Putrajaya masih belum menurunkan harga barangan walaupun beberapa inisiatif baharu sudah diambil.

Timbalan Setiausaha Agung Fomca Nor Asyikin Aminudin berkata organisasinya menerima banyak aduan daripada orang ramai terutama semasa Hari Raya.

“Tidak banyak barangan yang harganya dikurangkan. Mungkin barang kawalan tetapi barang lain masih dijual dengan harga yang tinggi.

“Di Fomca kami menerima aduan melalui media sosial dan panggilan telefon mengenai kos sara hidup. Barangan tertentu yang kurang bekalan tetapi dengan permintaan yang tinggi akan menyaksikan kenaikan harga.

“Kita perlu menstabilkan permintaan dan penawaran supaya harga tidak naik terlalu tinggi,” tambahnya.

Setiausaha Agung PSM A Sivarajan pula menggesa Malaysia supaya kurang bergantung kepada import.

Tegasnya, Putrajaya perlu mencari alternatif untuk meningkatkan produk tempatan sekiranya benar-benar serius mahu menurunkan harga barangan.

“Isu ini bukan perkara baharu. Keadaan yang sama berlaku sejak Covid-19 dan kita tidak berjaya menurunkan harga. Ini kerana kita terlalu bergantung kepada barangan import.

“Kita tidak mempunyai pelan kedua untuk menggantikan barangan import dengan barangan kita sendiri, sebab itu harganya tinggi,” katanya.

Aktivis itu menambah, kerajaan hanya mampu mengekalkan harga tetapi tidak mampu menurunkannya.

“Kementerian berkaitan perlu melakukan sesuatu mengenai perkara ini. Pelan jangka panjang mengenai bagaimana untuk menetapkan kos sara hidup diperlukan. Jika kita terus mengimport, sudah tentu kita tidak boleh menurunkan harga,” katanya.

Buka lebih banyak tanah untuk pertanian

Bagi Nadzim Johan dari PPIM, Putrajaya mesti membenarkan lebih banyak tanah pertanian dibuka.

Bersetuju dengan Sivarajan, Nadzim berkata masalah itu berlarutan selama bertahun-tahun dan tiada rancangan jangka panjang untuk memperbaiki keadaan.

“Kita mengimport dari Indonesia, Thailand dan negara jiran lain untuk barangan yang boleh kita hasilkan sendiri.

“Kalau kita boleh hasilkan sendiri serai, kunyit, halia dan lain-lain dengan tanah yang kita ada, kita boleh kawal harga dan turunkan.

“Setakat ini, tiada sebarang peningkatan. Setiap kali ada musim perayaan barang-barang akan menjadi mahal. Ia akan turun sedikit selepas ia berakhir tetapi akan naik semula.

“Kita perlu mengekalkan harga, pastikan ia tidak mahal, ia hanya boleh berlaku jika kita mempunyai perancangan yang baik. Kerajaan dan rakyat perlu memainkan peranan,” katanya.

Pada Februari, tinjauan dari Universiti UCSI menunjukkan 89% daripada responden “sangat prihatin” mengenai peningkatan kos sara hidup kerana ia menjejaskan pendapatan mereka.

Inflasi meningkat sebanyak 0.8%, daripada 2.5% pada 2021 kepada 3.3% pada 2022, menurut Jabatan Perangkaan.

Dalam kaji selidik ke atas rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas juga mendapati 61% daripada responden tidak menganggap kerajaan melakukan secukupnya untuk menangani perkara itu.

Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, indeks harga makanan global selepas Covid meningkat daripada 95.1 pada 2019 kepada 143.7 pada akhir 2022. – 14 Mei, 2023.

HARGA BARANG

TAK AKAN TURUN

AMIN

KITA WAJIN

BERDITARI

AMIN

BERDIRI DALAM

TANGAN SENDIRI

KAH KAH KAH

TANAM SAYUR

PILIHARA AYAM

TERNAK BABI

AMIN

MULAKAN KEMPEN

BUMI HIJAU

AMIN

KHALAS