Jumaat, 30 Julai 2021

TAK PERLU CAKAP BANYAK

 

TAK PERLU

CAKAP BANYAK

PEKARA SOKONGAN MAJORITI BOLEH SELESAI


PEKARA 

KLIM

PUKI MAK MAJORITI

INI BOLEH SELESAI

AMIN

KLIM ADA PUKI 

KLIM PUKI KETAT

TAK GUNA

AMIN

MASUK DEWAN

PARLIMEN

ANGKAT TANGAN

KHALAS Muhyiddin masih kuasai majoriti lepas Agong murka?


SOKONGAN majoriti dikuasai Perdana Menteri Muhyiddin Yassin masih belum jelas selepas beberapa kenyataan yang bercanggah muncul dari Barisan Nasional (BN) semalam.

Ia menjadi perhatian sewaktu hubungan Istana Negara dan Putrajaya semakin keruh selepas pentadbiran Muhyiddin membatalkan ordinan darurat tanpa perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Pendirian dari kalangan 42 ahli Parlimen BN tersebut akan menunjukkan sokongan sebenar dikuasai Muhyiddin yang terus mengelak sebarang undian dijalankan di Dewan Rakyat waktu ini.

Parti tunjang BN, Umno melalui presidennya Ahmad Zahid Hamidi paling awal mengambil pendirian semalam menuntut Muhyiddin meletak jawatan atas penderhakaan ke atas Agong.

Kenyataan Zahid itu turut menuntut menteri dari PAS yang bertangungjawab ke atas hal ehwal Parlimen, Takiyuddin Hassan meletak jawatan atas tindakan sama.

Ini kerana Muhyiddin dan Takiyuddin mengingkari titah Yang di-Pertuan Agong supaya semua ordinan darurat dibahaskan untuk membolehkannya diungkaikan di Parlimen, kata Ahmad Zahid.

Beliau juga mengarahkan ahli Parlimen dari parti itu menarik sokongan ke atas Muhyiddin sebagai perdana menteri seperti yang ditetapkan Majlis Kerja Tertinggi pada 7 Julai, katanya.

Namun satu kenyataan dengan pendirian berbeza, didakwa dikeluarkan BN, dikesan beredar selepas itu di media sosial yang menyebut 40 ahli Parlimen gabungan itu menyokong Muhyiddin.

Kenyataan dengan kepala surat BN bertarikh semalam itu menunjukkan ia ditandatangani Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Ia bagaimanapun dinafikan Setiausaha Eksekutif BN Mohamad Sahfri Ab Aziz dan dipalang dengan huruf besar “Palsu” dalam media sosial rasmi parti itu.

“Ibu pejabat BN menafikan mengenai kewujudan surat yang menggunakan logo dan alamat parti seperti yang tersiar dan viral ketika ini.

“Sebarang kenyataan rasmi parti hanya dikeluarkan oleh pengerusi atau setiausaha agung parti dan hanya akan dikeluarkan melalui saluran rasmi komunikasi parti,” kata Sahfri.

Namun seorang pegawai di pejabat Ismail Sabri mengesahkan kandungan kenyataan yang didakwa palsu tersebut.

“Kandungannya betul, cuma isunya penggunaan kepala surat,” kata sumber tersebut kepada TMI.

Satu lagi kenyataan Ismail yang dipetik dalam laporan media semalam juga menyebut kerajaan Perikatan Nasional masih lagi utuh dengan sokongan lebih 110 ahli Parlimen.

Kalangan menteri yang masih kekal dalam kerajaan pimpinan Muhyiddin mempertahan tindakan membatalkan ordinan itu masih berjalan dan mengikut lunas undang-undang.

Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa menyebut, makluman mengenai keputusan Kabinet pada 21 Julai untuk membatalkan ordinan berkenaan hanyalah sebahagian proses itu.

Kerajaan pada waktu ini hanya memaklumkan untuk tidak meneruskan proklamasi darurat dan ordinan tersebut pula perlu melalui proses tersebut, katanya dalam satu rakaman video.

“Tak boleh selesai dalam 24 jam. Pertama kena (ada) keputusan Kabinet. Lepas keputusan Kabinet, AG (Peguam Negara) perlu buat deraf undang-undang.

“Ketiga, baru angkat kepada Agong. Kemudian Agong kena bagi perkenan. Lepas Agong beri perkenan, kena warta.

“Itu bukan boleh buat dalam masa tiga hari, empat hari,” katanya lagi dalam video yang dimuatkan dalam laman media sosial seorang penasihat menteri, Khalid Jaafar.

Istana Negara semalam bagaimanapun menyebut, Yang di-Pertuan Agong amat dukacita kerana usaha membatalkan ordinan tersebut dibuat tanpa mendapat perkenan baginda.

Ia turut menyebut, Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah amat dukacita dengan tindakan kerajaan yang membelakangi kuasa dan hasrat baginda,

Menurut istana, titah agar ordinan itu dibentang dan dibahaskan tidak dilaksana walau sudahpun  dipersetujui menteri undang-undang Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara Idrus Harun di hadapan baginda pada 24 Julai lalu.

Dalam kenyataan balas selepas itu, Pejabat Perdana Menteri menegaskan deraf untuk pembatalan itu sudahpun dipersembahkan dan baginda perlu bertindak atas nasihat kerajaan.

Pejabat Muhyiddin juga menyalahkan pembangkang kerana menimbulkan kekeliruan mengenai perkara itu dan mendakwa ordinan berkenaan tidak lagi perlu diungkaikan di Parlimen.

Selain pembangkang, kalangan pemimpin BN negeri juga melihat tindakan kerajaan sebagai satu penderhakaan kepada Yang di-Pertuan Agong.

BN Pahang dan Perak tampil mendesak Muhyiddin serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan dari parti PAS memohon ampun kepada baginda atas tindakan itu.

Walaupun Umno mengumumkan menarik sokongan ke atas kerajaan PN, kalangan ahli Parlimen parti itu bagaimanapun terus kekal dalam kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin.

Kalangan pemimpin Umno juga giat mengkritik kerajaan dengan slogan kerajaan gagal walau ahli Parlimen parti itu mengetuai portfolio utama berkaitan usaha menangani pandemik Covid-19.

Ini termasuk Ismail Sabri yang kini dilantik menjadi timbalan perdana menteri, menteri menyelaras pemberian vaksin Khairy Jamaluddin dan Adham Baba sebagai menteri kesihatan.

Menteri luar Hishammuddin Hussein juga dinaikkan pangkat menjadi menteri kanan keselamatan menggantikan Ismail.

Pelantikan baharu itu dibuat sejurus selepas Majlis Kerja Tertinggi Umno mengumumkan parti itu menarik sokongan ke atas Muhyiddin pada awal bulan ini.

PN sudahpun kehilangan sokongan tiga ahli Parlimen Umno yang mengumumkan berbuat demikian secara rasmi, termasuk veteran parti itu Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang).

Dua lagi, Ahmad Jazlan Yaakub (Machang) dan Nazri Aziz (Padang Rengas) juga mengumumkan perkara sama sejak Januari lalu.

Jumlah sokongan Muhyiddin kini dipercayai susut kepada 114 berbanding 106 pembangkang selepas Tengku Razaleigh beralih tempat duduk di Dewan Rakyat ke blok bebas.

PAS pula semalam dalam kenyataan timbalan presidennya Tuan Ibrahim Tuan Man menyatakan pendirian tegas menyokong Muhyiddin dan semua keputusan Kabinet.

Beliau juga menyeru agar kestabilan politik dipertahan dalam menghadapi pandemik.

GPS, salah satu komponen PN pula tanpa menyebut isu pembatalan ordinan tersebut semalam dalam reaksinya berkata parti itu menyokong sistem raja berperlembagaan.

Setiausaha agung gabungan itu Alexander Nanta Linggi juga berkata kestabilan politik penting untuk memastikan kejayaan Pelan Pemulihan Nasional. – 30 Julai, 2021.


KALAU TAKLEH

DALAM PARLIMEN

BUAT DI LUAR

PARLIMEN

AMIN

ATAU PERGI

BERATUR PEGANG 

 ANGKA DEPAN ISTANA

KHALAS

CAKAP CAKAP

TAK GUNA 

AMIN 

KLIM KLIM 

TAK GUNA RAKYAT 

DAH MUAK

AMIN

SD SD

TAK LEH PAKAI

KHALAS 

PERANAN AGONG DALAM KEADAAN SEKARANG

 
DALAM KEADAAN SEKARANG

SUARA AGONG ATAU

SIAPA SAJA WAJIB

DIDENGAR UNTUK

MELAWAN KOBID

KHALAS 


yusoferman commented on 

"AGONG MURKA"

kebanyakan org melayu raso agung raja boleh bekap dlm masalah negara yg ditimbulkan oleh menteri namun mereka buta kalau agong rajo melayu ada power mcm dio rasa maka tidaklah eksekutif power itu tak pot pun pada king mereka. apa igt pak yidin bangang takde assitand memikir ke tindak tanduk dia lawan istana tu jadi apa. freeloader tak boleh buat apo lah diorg makan tanggung berak cangkung selesa dahhhh padan muka kita rakyat yg tak faham kuasa duduk raja berpelembagaan dalam demokrasi sosialis

TUAN HAJI HADI KITA

 

INI KLASIK

LAWAK BERDIRI

DARI TUAN HAJI

ADUL HADI

KAH KAH KAHKejayaan Perikatan menyebabkan ada pihak tercabar, kata Hadi

KEJAYAAN kerajaan Perikatan Nasional (PN) mewujudkan kerajaan campuran termasuk dalam kalangan parti bumiputera dan parti bukan Islam yang menolak pendekatan ekstrem, menyebabkan ada pihak yang berasa tercabar.

Presiden PAS Abdul Hadi Awang berkata ia lebih-lebih lagi apabila kerajaan PN menunjukkan perubahan positif (kebaikan) dalam pentadbiran berbanding kerajaan terdahulu.

“Maka sudah pasti wujudnya gerakan untuk menjatuhkan kerajaan PN dengan segala cara.

“Oleh itu, seluruh rakyat yang sedar dan insaf terutamanya pemimpin negara, janganlah ditipu lagi dan hendaklah menghalang anasir-anasir perosak yang berpakat untuk menyingkirkan Islam dalam negara,” katanya dalam kenyataan di Facebook rasminya hari ini.

Beliau turut mengingatkan rakyat supaya bersiap-sedia menghadapi sebarang kemungkinan ancaman anasir luar yang cuba memecahbelahkan perpaduan dalam kalangan rakyat. – Bernama, 30 Julai, 2021.

CIRI POLA

LAWAK BERDIRI

YANG KLASIK

KAH KAH KAH

TEMPO DAN

PUNCH LINE

YANG TEPAT

KAH KAH KAH

ATAU INI

LAWAK BONGKOK

KAH KAH KAH 

NAJIB KINI SOKONG MUHYIDIN

 


NAJIB BELOT

KAH KAH KAH

NAJIB JADI KENG

KAH KAH KAH

ANWAR CAKAP

ADA UNDI

TAK CAYA

KAH KAH KAH

NAJIB KATA

TAK DA

KHALAS 

 KERANA APA? 

 KERANA APA?

AMIN


Tiada usul undi tak percaya terhadap Muhyiddin, kata Najib

Bekas perdana menteri Najib Razak percaya tiada usul undi tidak percaya akan dibentang di Parlimen berhubung kedudukan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Kenyataan ahli Parlimen Pekan itu dikeluarkan selepas Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mengemukakan undi tidak percaya kepada Speaker Dewan Rakyat, Azhar Azizan Harun hari ini.

“Saya tak percaya akan ada usul sedemikian (undi tak percaya),” katanya ketika ditanya mengenai perkara itu pada sidang media di Parlimen hari ini.

Najib bagaimanapun berkata akan menentukan pendirian sekiranya undi tidak percaya berjalan di Dewan Rakyat.

“Kita tengoklah kalau ada usul nanti, saya pun tak tengok apa usulnya.”

Terdahulu beliau menyatakan pendirian menyokong Perikatan Nasional (PN) namun mahu Muhyiddin meletakkan jawatan secara terhormat selepas kenyataan Istana Negara hari ini berhubung penamatan darurat.

Katanya, Muhyiddin harus bertanggungjawab atas kemelut politik yang berlaku pada hari ini.

Najib berkata, peletakan jawatan Muhyiddin merupakan urusan Yang di-Pertuan Agong dan kedudukan perdana menteri hanya boleh dipastikan dengan undian di Parlimen.

Pada 2015, Najib sendiri berhadapan dengan usul undi tak percaya oleh Ahli Parlimen PKR Hee Loy Sian berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Usul tersebut dikemukakan atas alasan kegagalan Najib untuk menjelaskan sejumlah RM42 juta dari anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd  yang masuk ke dalam akaun peribadinya.

Tahun lalu Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, selepas didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, memerintahkan bekas perdana menteri itu dijatuhi hukuman penjara 10 tahun masing-masing bagi tiga tuduhan pecah amanah.

Najib masih belum menjalani hukuman terhadapnya sementara menunggu proses rayuan.


KERANA APA?

KAH KAH KAH

INI LAHA MASA

TERBAIK

SOKONG MUHYIDIN

KAH KAH KAH

UNTUK DAPAT

LARI DARI

SUNGAI BULUH

KHALASJANGAN MULAKAN DENGAN SIKAP NEGATIF


JANGAN MULAKAN

DENGAN SIKAP

NEGATIF

AMIN 

Unknown commented on

 "SEMUA 

TAKADA MAJORITI"

Isham, pendapat saya, kerajaan perpaduan akan gagal juga kerana politikus yang menjadi menteri akan guna kuasa kementerian masing-masing untuk kukuh kedudukan sendiri dan parti. Keadaan akan jadi lebih teruk, politikus berpolitik, cabang-cabang kerajaan tak akan kerjasama, kerajaan akan lumpuh lagi sekali. Kalau nak negara kembali stabil, kita perlu orang baru jadi pemimpin dan pentadbir. Ketepikan semua politikus kini, tak kira mana-mana parti. Mungkin DYMM patut ambilalih sementara untuk membetulkan keadaan.

PELACUR JADI MENTAL

 


PELACUR

JADI MENTAL

KAH KAH KAH Kejayaan Perikatan menyebabkan ada pihak tercabar, kata Hadi

MURKA - INI KENYATAAN RESMI

 


KENYATAAN MEDIA
 ISTANA NEGARA

Kuala Lumpur, 29 Julai 2021 – Adalah dimaklumkan bahawa KDYMM Seri PadukaBaginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah menzahirkan penghargaan kepada pihak Kerajaan di atas pelaksanaan persidangan Parlimen yang bermula pada hari Isnin lalu (26 Julai, 2021).

Ianya adalah sejajar dengan saranan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dalam Perbincangan Khas yang telah diadakan pada 16 Jun, 2021 supaya persidangan Parlimen dapat diadakan sebelum tamatnya tempoh Darurat.

Seri Paduka Baginda menegaskan bahawa dalam pemerintahan Raja Berperlembagaan dan sistem Demokrasi Berparlimen bertunjangkan prinsip keluhuran perlembagaan, semua pihak perlu mematuhi kedaulatan undang-undang.

Perkara 150(2B) dibaca dengan Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan secara jelas memperuntukkan kuasa penggubalan dan pembatalan Ordinan-Ordinan Darurat terletak pada Seri Paduka Baginda.

Sehubungan dengan itu, Seri Paduka Baginda menzahirkan rasa amat dukacita dengan kenyataan yang telah dibuat di Parlimen pada 26 Julai, 2021 lalu bahawa Kerajaan telah membatalkan semua Ordinan Darurat yang telah dimasyhurkan oleh Baginda sepanjang tempoh Darurat walhal pembatalan belum lagi diperkenan Baginda.

Seri Paduka Baginda turut menzahirkan rasa amat dukacita kerana apa yang telah diperkenan dan dititahkan kepada Yang Berhormat Datuk Seri Takiyuddin bin Hassan selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) dan Yang Berbahagia Tan Sri Idrus bin Harun, Peguam Negara semasa majlis menghadap secara maya pada 24 Julai 2021 bahawa cadangan pembatalan semua Ordinan Darurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan telah tidak dilaksanakan.

Seri Paduka Baginda menegaskan bahawa kenyataan Yang Berhormat Menteri di Parlimen pada 26 Julai 2021 adalah tidak tepat dan telah mengelirukan Ahli-Ahli Dewan Rakyat.

Seri Paduka Baginda turut menegaskan bahawa permohonan pembatalan semua Ordinan Darurat berkuat kuasa pada 21 Julai 2021 yang telah dilakukan secara tergesa-gesa tanpa pembentangan di Parlimen dan kenyataan yang bercanggah serta mengelirukan di Parlimen bukan sahaja gagal menghormati prinsip kedaulatan undang-undang yang terkandung dalam Rukun Negara malah telah membelakangi fungsi dan kuasa Seri Paduka Baginda selaku Ketua Utama Negara seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan. 

Seri Paduka Baginda sedia maklum akan perlunya Baginda bertindak mengikut nasihat Jemaah Menteri seperti terkandung dalam Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

Namun, Seri Paduka Baginda menzahirkan pandangan bahawa Baginda, selaku Ketua Utama Negara, mempunyai kewajipan untuk menyampaikan nasihat dan teguran jika berlaku sebarang tindakan yang tidak berperlembagaan oleh mana-mana pihak, khususnya mereka yang melaksanakan fungsi dan kuasa KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Seri Paduka Baginda menegaskan bahawa Ahli-ahli Parlimen supaya memberikan keutamaan kepada kemaslahatan dan kesejahteraan rakyat serta negara pada sesi sidang Parlimen yang kini sedang berlangsung untuk mencari penyelesaian terhadap pelbagai masalah yang dihadapi rakyat dan negara ketika krisis pandemik COVID-19 ini.

Seri Paduka Baginda turut mengambil kesempatan ini menyeru rakyat untuk bersama mendoakan agar negara sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT, dijauhi dari sebarang musibah dan wabak COVID-19 dapat dibendung serta diakhiri dengan segera.


Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin
Datuk Pengelola Bijaya Diraja
Istana Negara


Telefon : 03-6200 1000/
: 03-6200 1200
Faks : 03-6205 2121
ISTANA NEGARA
JALAN TUANKU ABDUL HALIM
50480 KUALA LUMPUR
Web: www.istananegara.gov.my


MUHYIDIN ADA SOKONGAN MAJORITI ?

 


ADA KE TAK ADA

SOKONGAN

AMIN Muhyiddin masih kuasai majoriti lepas Agong murka?BUKTIKAN

BUKTIKAN

DENGAN SEGERA

KHALAS 

CARA SELESAI KERANA SEMUA TAKDA MAJORITI

 CARA SELESAI

KERANA SEMUA

TAKDA MAJORITI

AMIN 


Unknown commented on 

"AGONG MURKA - RAKYAT MARAH - ORANG RAMAI MELUAT"

Ini adalah saat dan masa yang sangat sangat ditunggu oleh TT. Idea kerajaan perpaduan yang TT selalu di ulang-ulang sejak beberapa bulan lepas semakin jelas kelihatan. Tinggal tunggu reaksi politician dan MP2 sahaja, macam mana mereka nak sambut peluang keemasan ini.

INI CONTOH POLITIKUS BANGKAI BERNYAWA

 

INI CONTOH

APA AKAN JADI

PADA NEGARA

BILA POLITIKUS

JADI 

BANGKAI 

BERNYAWA

KHALAS 

MASING MASING ADA TAFSIRAN

 


MASING MASING

ADA TAFSIRAN 

NAK TERUS GADUH

 ATAU

NAK SELESAI

 UNTUK RAKYAT

AMIN 


Arymanchino commented on

 "AGONG MURKA"

Woi..pasal ape agong nak murka.Malikul buat kerja ikut nasihat AG.Agong pun kene ikut nasihat PM.Klu Agong tak puas hati patut Agong pggil PM dan AG bukan keluar surat.Sekarang PMO dah keluar surat mcmane Agong nak jawap.Agong mesti refer pd AG..Tak pasal2 cari masalah

PARLIMEN - UNDI TAK PERCAYA

 

NAJIB BIJAK

INI TIKET

KELUAT DARI

SUNGAI BULUH

KHALAS
Tiada usul undi tak percaya terhadap Muhyiddin, kata Najib


BIJAK

MEMANG BIJAK

KAH KAH KAH 

SAPA PAK LEBAI

 


SAPA

PAK LEBAI ?

AMIN 

Unknown commented on

 "PELACUR TERUS 

MENGANGKANG"

Alahai Lebai2 , sendiri korek lubang kubur menyalahkan pihak lain pulak . Buat malu orang isle ular kepala dua bin munafik . Aman..... negara bolehland kalau mangkuk hayung ni lesap sahaja. Bodoh piang punya parti pelacur .

DI MYANMAR DOKTOR KENA TANGKAP - DI MALAYSIA DOKTOR KENA SIASAT

 

DI MYANMAR  DOKTOR

KENA TANGKAP

DI MALAYSIA DOKTOR

KENA SIASAT 

AGONG MURKA - RAKYAT MARAH - ORANG RAMAI MELUAT

 

AGONG MURKA

PADA MUHYIDIN

AMIN

AGONG  MURKA

PADA MENTERI

PELACUR

AMIN

RAKYAT MARAH

PADA KERAJAAN

GAGAL

AMIN

ORANG RAMAI

BENCI PADA

POLITIKUS GILA

KUASA

KHALAS Selepas Agong murka, apa bakal jadi selepas ini?


BELUM pernah terjadi Yang di-Pertuan Agong murka terhadap kerajaan.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah semalam menzahirkan rasa amat dukacita kerajaan Perikatan Nasional (PN) membatalkan Ordinan Darurat tanpa perkenan baginda. Malah, kerajaan membelakangi fungsi dan kuasa Seri Paduka selaku Ketua Utama Negara seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Al-Sultan Abdullah juga dukacita kerana proses yang sepatutnya sudah baginda titahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Takiyuddin Hassan dan Peguam Negara Idrus Harun semasa mereka mengadap baginda secara dalam talian pada Sabtu lalu tidak dilaksanakan.

Lebih teruk lagi, Seri Paduka menegaskan kenyataan Takiyuddin di Parlimen pada 26 Julai tidak tepat dan mengelirukan.

Pejabat Perdana Menteri kemudian mengeluarkan kenyataan petang semalam, berkata Ordinan Darurat dibatalkan mengikut undang-undang.

The Malaysian Insight menyenaraikan beberapa kemungkinan:

Muhyiddin letak jawatan, Umno menang

Susulan kemurkaan Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan seluruh Kabinet akan meletak jawatan.

Selepas itu, Yang di-Pertuan Agong akan meminta parti-parti dalam kerajaan - PN, Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak dan Bebas - memilih perdana menteri baharu.

Namun, perdana menteri baharu perlu meyakinkan Agong bahawa bahawa beliau mempunyai sokongan lebih 110 daripada 220 ahli-ahli Dewan Rakyat.

Walaupun BN (42 ahli Parlimen) lebih kecil dibandingkan dengan PN (50), besar kemungkinan ahli Parlimen Umno akan dipilih sebagai perdana menteri kerana parti itu akan menjadi king maker. Maknanya, tanpa Umno, tiadalah kerajaan PN.

Lagipun, Ismail Sabri Yaakob - dari Umno - baru dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Beberapa ahli Parlimen Umno yang melompat ke dalam Bersatu tidak mustahil akan berpatah balik kepada parti asal mereka.

Muhyiddin kekal tapi Takiyuddin berundur

Walaupun pembatalan Ordinan Darurat adalah keputusan sebulat suara Kabinet, ada yang menyalahkan Takiyuddin.

Pembatalan Ordinan Darurat diumumkan setiausaha agung PAS itu pada sidang khas Dewan Rakyat, Isnin lalu. Malah, kenyataan Istana Negara menyebut bahawa Yang di-Pertuan Agong dukacita kerana proses yang sepatutnya sudah baginda titahkan kepada Takiyuddin dan Idrus tidak dilaksanakan.

Baginda tidak menyebut nama Muhyiddin atau nama orang lain. Maka, ini boleh dijadikan alasan supaya Takiyuddin perlu letak jawatan.

Peletakan jawatan ahli Parlimen Kota Bharu itu sudah pasti akan menyelamatkan Muhyiddin untuk terus kekal sebagai perdana menteri, sementara sekutunya dari PAS juga dapat mengekalkan jawatan masing-masing.

Ini bagaimanapun, masih belum cukup untuk melegakan Muhyiddin kerana tidak semua ahli Parlimen Umno menyokongnya. Dan peletakan jawatan Takiyuddin bukanlah penyelesaian jangka panjang.

Tiada siapa perlu letak jawatan

Seperti yang dikatakan seorang “pakar” politik, kenyataan Agong semalam hanyalah sekadar pendapat.

Melalui tulisan di Facebook semalam, beliau berkata PN percaya kerajaan berkuasa untuk membatalkan Ordinan Darurat, manakala Seri Paduka berpendapat pembatalannya adalah di bawah kuasa prerogatif baginda.

Mageran (Majlis Gerakan Negara)

Akhir sekali, jika Muhyiddin meminta supaya Parlimen dibubarkan. Secara umumnya, seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong berkuasa untuk memanggil, memprorog dan membubar Parlimen atas nasihat perdana menteri.

Namun, adakah Muhyiddin akan bertindak demikian ketika pandemik Covid-19 masih belum menunjukkan tanda akan reda?

Jika tidak, Yang di-Pertuan Agong harus campur tangan seperti yang berlaku semasa krisis politik Perak 2009 dan Selangor pada 2014.

Dengan sokongan tipis PN atau pembangkang yang goyah, Seri Paduka mungkin akan menerima cadangan Dr Mahathir Mohamad untuk membentuk kerajaan perpaduan atau sebuah badan seperti Mageran.

Ini akan mengelak pilihan raya umum diadakan ketika angka harian jangkitan Covid-19 masih memuncak, sekali gus meletakkan politik negara dalam satu tempoh gencatan. 

Langkah ini juga supaya semua pihak dapat memberi tumpuan dalam usaha menangani pandemik dan memulihkan ekonomi negara. Pilihan raya umum boleh diadakan selepas wabak reda.

Nota: Ketika artikel ini ditulis, PN menegaskan kerajaan bertindak mengikut lunas undang-undang. – 30 Julai, 2021.  

 MIUHYIDIN ADA

SOKONGAN YB

ATAU TAK ADA ?

AMIN

AMBIL UNDI

SELESAIKAN

DENGAN SEGERA

KHALAS

KRISIS INI

BERLARUTAN

RAKYAT LEBIH

RAMAI AKAN

MATI

AMIN