Rabu, 22 Mac 2023

MACRON TERUS DIGASAK


MACRON

TERUS DIGASAK 

ESOK KHAMIS

LAGI DEMO BESAR

AMIN

WARGA PERANCIS TERUS BERDEMO


WARGA PERANCIS

TERUS BERDEMO

NAK GULING

KERAJAAN 

AMIN 


LANGKAH BETUL KERAJAAN


KDN teliti persediaan asas bawa keluar kanak-kanak di depoh tahanan

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) sedang meneliti persediaan asas bagi perancangan membawa keluar kanak-kanak yang berada di depoh tahanan sementara Imigresen di seluruh negara, kata menterinya Saifuddin Nasution Ismail.

Saifuddin berkata KDN juga sedang mengenal pasti jumlah sebenar dan keberadaan kanak-kanak berkenaan, sebelum diserahkan kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mengkhusus dalam penjagaan kanak-kanak.

“KSU (Ketua Setiausaha) telah diarahkan untuk to keep the ball rolling (meneruskan perancangan itu). Biar mereka buat kerja mereka dahulu,” katanya pada sidang media selepas Perhimpunan Bulanan KDN di Putrajaya, hari ini.

Pada 15 Februari lepas, Saifuddin dilaporkan berkata pihaknya serius menguruskan kebajikan kanak-kanak di depoh berkenaan selepas ia mendapat perhatian aktivis hak asasi manusia serta badan antarabangsa, dan perbincangan telah diadakan bersama beberapa kumpulan termasuk NGO untuk pelaksanaannya.


INI LANGKAH

BETUL DARI KDN

AMIN

KANAK KANAK

TAK PERLU

DI TAHAN WALAU

PUN MEREKA

TAK HALAL

AMIN

FIKIRKAN JALAN

TERBAIK KERANA

EMAK AYAH

PENDATANG HARAM

ANAK TAK PATUT

DI TAHAN SAMA

AMIN

KHALAS

MORAL KELAB MALAMDBKL siasat kelab malam tidak bermoral, kata pegawai PM

KELAB malam Privacy Tun Razak, yang dikecam kerana akan menganjurkan aktiviti persembahan penari lelaki berpakaian dalam wanita pada majlis pelancaran pembukaannya, kini sedang dalam siasatan berhubung syarat pelesenan, kata setiausaha politik perdana menteri hari ini.

Azman Abidin berkata pihaknya menerima laporan berkenaan pembukaan kelab malam itu pada 30 Mac, yang akan membawakan persembahan penari lelaki dari Thailand yang memakai pakaian dalam wanita.

PAS mengecam acara pembukaan itu, dan mendakwa ia mempromosi budaya hedonistik, lucah dan seks bebas.

Azman berkata siasatan awal dilakukan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mendapati premis kelab itu di Jalan Tun Razak diberikan lesen untuk operasi restoran. Pemegang lesennya ialah Beijing 9 Sdn Bhd.

Lesen itu tamat tempoh pada 4 Februari, 2021.

“Premis itu juga tidak mempunyai lesen hiburan atau sebarang lesen atau kelulusan untuk aktiviti hiburan,” kata Azman.

“DBKL dalam proses mengambil tindakan penguatkuasaan untuk memeriksa peraturan yang dilanggar oleh penganjur.”

Pagi ini, Setiausaha Agung parti Takiyuddin Hassan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap kelab malam itu kerana menganjurkan aktiviti tidak bermoral pada bulan Ramadan.

Takiyuddin turut mempersoalkan mengapa kelab itu menggunakan nama allahyarham perdana menteri sebagai nama kelab.

“Perbuatan itu sangat tidak sensitif mahupun bertanggungjawab malah menghina nama baik pemimpin negara,” kata Takiyuddin.

Siaran Facebook oleh kelab malam itu berkata ia mempunyai 250 slot untuk acara pembukaan besarnya pada 30 Mac.

“Kali ini tidak lagi perlu pergi ke Thailand kerana mereka akan datang ke Malaysia. Dikelilingi sekumpulan lelaki tampan dengan berpakaian tidur seksi,” tulis catatan berkenaan.

Muat naik itu ditulis dalam bahasa Cina.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Muhammad Akmal Saleh berkata ahli parti akan membuat laporan polis berkaitan isu itu hari ini.

“Jika penganjur enggan batalkan pertunjukan itu, Pemuda Umno akan pergi sendiri ke acara itu dan batalkan.

“Kami tidak perlu orang yang tidak tahu menghormati sensitivity kami,” katanya di Facebook. – 22 Mac, 2023.

WOIT

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

CARI MORAL

DALAM KELAB 

MALAM

SAMA MACAM

CARI POLITIKUS

UMNO YG TIDAK

RASUAH

KAH KAH KAH

KALAU JUMPA

POLITIKUS UMNO

TAK RASUAH

MAKA AKAN JUMPA

KELAB MALAM

BERMORAL

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

INI HAK ASASI NAJIBiNajib diberi pelepasan dapatkan rawatan di HKL, kata menteri


MENTERI Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail hari ini mengesahkan bekas perdana menteri Najib Razak sedang mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) berkaitan kesihatannya.

Beliau berkata Najib telah mendapat kebenaran daripada Jabatan Penjara dan diberi pelepasan selama beberapa hari bagi tujuan itu.

“Ini adalah permohonan biasa, saya telah dimaklumkan oleh Ketua Pengarah Penjara bahawa beliau (Najib) dibawa ke hospital untuk menjalani rawatan,” katanya pada sidang media selepas Perhimpunan Bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya hari ini.

Semalam beberapa media melaporkan Najib menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk beberapa hari selepas dipercayai mengalami jangkitan pada paru-paru.

Najib mula menjalani hukuman penjara bermula Ogos tahun lepas selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Saifuddin Nasution ketika diminta mengulas perkembangan kesihatan Najib menegaskan bahawa semua tahanan mempunyai hak untuk mendapatkan rawatan, yang akan diuruskan oleh Jabatan Penjara. – Bernama, 22 Mac, 2023.

RAWATAN

HOSPITAL HAK

ASASI BANDUAN

AMIN

INI TAK BOLEH

DIPERSOALKAN

AMIN

BILA SAKIT

WAJIB DI RAWAT

INI NAMANYA

DIPENJARA BUKAN

DI SEKSA

AMIN

KHALAS

HUJAN RIBUT NAK SAMPAI


HUJN RIBUT

NAK SAMPAI

AMIN


PETANG INI JAM 6.00
GURUH BERDENTAM DENTUM
KILAT SAMBAR MENYAMBAR
ABGIN BERTIUB KUAT
LANGIT MAKIN GELAP
RINTIK RINTIK
DAH TURUN
WILAYAH HULU SELANGOR
PASTI HUJAN DAH TURUN
DI  WILAYAH HOKKIEN
DI WILAYAH KL SENTRAL
HUJAN BELUM TURUN LEBAT
RENYAI RENYAI
AMIN

CONTOH TERBAIK POLITIKUS KAKI PUTAR

 CONTOH TERBAIK

POLITIKUS 

KAKI PUTAR

KHALAS

ADA KUASA JADI ZALIM


ADA KUASA

JADI ZALIM

AMIN

Mamatgetah commented on
 "ANWAR DAH JADI ZALIM"

Zalim tu perlu utk terus bertakhta...pemimpin tak zalim akan cepat jatuh..contoh mail bera...tercedok kerana tak zalim...

Unknown commented on
 "ANWAR DAH JADI ZALIM"

Karma sampai lewat Bro kah kah kah tapi belum sampai sepenuhnya lagi, kalau sumbat dia masuk penjara pukul masuk mahkamah baru lah adil saksama, sebelum apa apa sudah heboh zalim zalim zalim, dia kan pandai pandai tipu pandai segala ilmu hitam dunia kah kah kah tunggu masa akan sampai sampai nanti kah kah kah

AMERIKA FRUST MENONGGENG


AMERIKA FRUST

MENONGGENG

AMIN

[1:26 pm, 22/03/2023] : Biasa kita dengar melayu sama melayu gaduh, cina tepuk tangan. Kalini sunni syiah gaduh cina yg tolong lerai

[1:27 pm, 22/03/2023] : Frust lah US

NASEHAT BAIK


NASEHAT

BAIK UNTUK

ALAM SEKITAR

KHALAS

Unknown commented on
 "AWAS !!! LA NINO DAH SAMPAI"

semua wajib kerjasama beg beli belah guna mengkuang. bumi nusantara bumi kaya hasil. jangan lagi mengguna plastik. abang adik pandai anyam tolong bantu. jimat jimat jangan beli makanan lebih dari yang boleh dimakan. jangan lagi bazir kasihan ibu gaia sakit tenat semua wajib tolong.

BANJIR HAMPIR PULIH

 


BANJIR

HAMPIR PULIH

AMIN

PETI PERANG


PETI PERANG

 
Apa itu perang ? Perang berlaku  apabila dua kumpulan  yang bertelagah duduk di meja berunding dan berbincang  untuk mencari jalan penyelesaian tapi  gagal. 

Perang sebenarnya ialah penerusan perbincangan melalui penggunaan senjata.
 
Vladimir  Putin  seawal  2008 telah  berkata: NATO jangan sampai  ke hadapan pintu rumah Rusia.  Ukraine jangan jadi anggota NATO ini mengancam keselamatan Rusia.
 
Ini keluar dari mulut Putin. Ucapan dan kata-kata Presiden Rusia ini telah  didengar oleh  Presiden Amerika  -  Barack Obama, Trump dan Biden . Kesemua mereka tidak ambil peduli dengan  kata-kata Putin ini. Akhirnya perang pecah di Ukraine.
 
Perang memerlukan dana. Untuk membuat bom, senapang, peluru, meriam atau jet pejuang atau membayar gaji  soldadu memerlukan dana.
 
Kos perang amat mahal. Dibayar dengan  darah, nyawa dan wang ringgit.
 
Pilihan raya juga adalah perang. Pilihan raya juga berniat untuk merampas kuasa.  Menjatuhkan yang lama dan mendirikan yang baru.
 
Perang PRU  tanpa  menggunakan senjata. Tidak ada yang mati dan tidak ada letupan bom. Yang kalah perang PRU jatuh miskin, susah dan merana.

Silap hari bulan jika kalah perang PRU boleh berjumpa Najib di Kajang.
 
Justeru ketika PRU berjalan kita terbaca tajuk berita : Perang  Poster atau Perang Kain Rentang  atau Perang Sarap. Unsur dan ciri perang bersenjata wujud dalam perang PRU.
 
Sama seperti perang senjata perang pilihanraya juga memerlukan dana. Untuk menang perang bersenjata memerlukan dana yang banyak. Untuk menang perang pilihan raya juga memerlukan dana yang lumayan
 
Dari dua genre  perang ini maka  timbul konsep war chest atau peti perang. War chest atau peti perang ini adalah simpanan pengumpulan dana.  Dalam peti perang ada  duit, emas, dinar, ringgit dan dolar  yang diperlukan untuk berperang
 
Pendakwaan Muhyidin, pendakwaan Wan Saiful dan penahanan  kali ke dua Datuk Roy oleh SPRM semuanya  bersangkutan dengan peti perang.
 
Dari apa yang umum membaca kita diberitahu bagaimana dana untuk parti  di cari dan dana ini di salur untuk masuk ke  dalam peti perang.
 
Dana untuk parti ini bertujuan untuk persediaan perang.  Parti politik tanpa dana tidak mungkin akan memenangi kerusi Adun atau Parlimen.  Parti-parti kecil tanpa modal amat susah dan hampir mustahil untuk menang.
 
Pada awal tahun 1955 - sebelum  Inggeris menyerahkan kuasa pada United Malays National Organisation parti politik berjuang tanpa dana yang  lumayan. Malah ketika  ini pemimpin nasionalis  anti Inggeris menjalankan dasar perang rakyat.

Perang rakyat perang yang popular yang mendapat sokongan orang ramai. Dalam perjuangan anti Inggeris ini dana datang dari saku  rakyat.
 
Semangat perjuangan perang rakyat ini telah memungkinkan  ada dana sokongan sampai ke  Parti Rakyat, Parti Buruh dan ke PMIP ( Parti Islam). Ini membolehkan parti-parti ini memenangi beberapa kerusi DUN dan Parlimen dalam PRU 1 , 2. 3 dan 4. 

Malah calon bebas juga ada yang menang.
 
Manakala United Malays National Organisation  dapat juga  sokongan rakyat tapi di belakang parti ini ialah kuasa  kolonial , kuasa feudal dan dana dari para cukong.
 
Hakikatnya budaya peti perang telah wujud seawal tahun 1955.
 
Masa dan kuasa membawa perubahan. Sedikit demi sedikit  budaya  politik pasca-kolonial berubah.  Dari PRU1 sehingga ke PRU15 kelihatan peti perang memainkan peranan yang amat penting.  Saban tahun dana untuk peti perang wajib di per besarkan.

Mengumpul dana peti perang dirancang lebih awal. Pengalaman telah mendidik  aktivis dan pemimpin  parti : 
Takda fulus semua tak lulus.
Takda duit berkempen perit.
 
Sering kita dengar politikus berkata : Berkempen dengan air liur tidak mencukupi dan tidak membawa undi.
 
Hakikatnya dalam budaya politik pilihan raya hari ini  mana-mana  parti politik tanpa peti perang jangan nak hidu bau kerusi  Dun atau Parlimen.
 
Ini  budaya  politik baru pasca zaman penjajahan. Ini budaya politik elektoral atau politik mengundi. Inilah amalan  budaya politik kita sekarang.
 
Apa yang kita baca bersangkutan dengan kes Muhyidin ini bukan satu yang baru atau  pelik. Cara parti politik mengisi parti perang ini telah diketahui umum.
 
PRU adalah peperangan untuk mendapat kuasa.  Untuk mendapat kuasa perlu dana. Tanpa dana dalam elektoral politik  kuasa tidak akan tercapai.

Untuk parti politik  seperti United Malays National Organisation dan gabungan dalam Barisan Nasional perkara dana cukup senang. Sebagai parti yang berkuasa  ramai sosok, ahli perniagaan, syarikat perniagaan dan para cukong datang menghulur dana.

Mustahil Tuan Haji Hadi tidak mengetahui hal ini. Mustahil Anwar dan Muhyidin tidak pernah mendengar perkara ini.

Jika tiga sosok ini mengatakan bahawa mereka tidak tahu menahu cara  mengumpul peti perang ini  maka ertinya  Bik Mama masih anak dara dan Lady Diana masih hidup.

Cara mengumpul dana ini amat senang. Sebagai contoh : Usahawan  Ah Kong beri dana  pada   Zahid Presiden United  Malays National Organisation. Dana ini bukan masuk ke bank akaun Zahid tapi masuk ke dalam  Yayasan Budi Pekerti.

Sebagai contoh : Swee Chin Wan pemilik syarikat Empat Ekor beri duit kepada  PKR. Duit tidak masuk ke akaun Anwar. Masuk ke Yayasan Gerak Berbakti. 

Sebagai contoh : Cukong Tan Kai Koon beri dana kepada Muhyidin. Bukan masuk ke akaun Muhyidin tapi masuk ke akaun Bersatu. 

Sebagai Contoh : Tuan Haji Hadi terima duit dari Lim Cho Tong  peniaga  dari Singapura. Duit ini untuk Parti Pas.  Tidak masuk ke akaun Hadi tapi masuk ke Yayasan Al- Kopiah.

Dana yang diberi kepada parti politik ini  semuanya pelaburan. Sebagai pelaburan dari syarikat atau towkay , usahawan atau para cukong – pelaburan wajib bawa keuntungan.  Modal pelaburan mereka wajib membawa laba berganda. Jika tidak – tidak  ada guna melabur.  

Kaum pemodal mencari untung. Di mana  boleh dapat untung disana mereka berhimpun. Ini hukum budaya kapitalis. 

Zahid yang ada  berkuasa dengan baik hati meluluskan kontrak Bank VISA kepada Ah Kong. 

Muhyidin juga dengan bermurah  hati memberi Tan Kai  Koon  kontrak 7G  untuk membuat pembetung air.

Anwar Ibrahim pula melulus lesen import  telor masin dari India kepada Swee Chin Wan

Hadi dengan hati terbuka memberi ban balak di Kelantan kepada syarikat balak milik Lim Cho Tong dari Singapura.

Semua ini adalah contoh. Semua ini  hanya misalan. Contoh-contoh ini bukan benar berlaku. Yang benar, yang betul dan yang sahih  apabila kita mendengar Zahid, Hadi, Anwar atau Muhyidin di tangkap dan di dakwa di mahkamah.

Seyogia diingatkan  bukan semua dana ini masuk melalui bank. Banyak juga duit masuk secara tunai.

Pada 23/5/2018 portal MStar melaporkan:  Hampir RM120 juta ditemui selepas pasukan penyiasat selesai mengira wang tunai dalam pelbagai mata wang yang dirampas dari Pavilion Residences pada minggu lalu.

Jumlah 120 juta yang dijumpai di rumah Najib boleh dikatakan kecil. Peti perang wajib di isi lebih dari  120 juta ringgit.

Justeru kita jangan terperanjat apabila Muhyidin dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menerima duit untuk Bersatu. Duit ini untuk peti perang.

Kita juga jangan terperanjat apabila  Hamzah atau Muhyidin mahu akaun PKR dan akaun United Malays National Organisation di pereka sama. 

Kenyataan dari pemimpin Bersatu ini  membuktikan  bahawa mereka juga tahu  bahawa duit  ada  masuk ke dalam peti perang parti Zahid dan parti Anwar.

Malah kita juga jangan lupa sejarah Si Muhyidin, Si Anwar, Si Hamzah – semuanya mengeram dan menetas dari parti pengamal rasuah numero uno di Malaysia i.e Parti Ketuanan. Melayu yang menggunakan   nama Inggeris -  United Malays National  Organisation.

Mereka berasal usul dari kepok yang sama.

Peti perang ini akan terus wujud. Ini sistem dan budaya elektoral politik.  Kalau tidak ada dana jangan masuk perang PRU.

Dari desas desus yang di dengar dana yang diperlukan dalam perang PRU ini bukan lagi ribu ribu, bukan lagi juta juta – kini dah masuk bilion bilion ringgit.

Poster, bendera,  kayu bendera,  duit kenduri makan minum, duit upah pekerja, duit minyak – semua perlu dana. Semua bala tentera perlu upah. 

Dalam masa yang sama di beberapa kampung  undi perlu di beli. Pengundi perlu disogok dengan beras , susu, kasut ban baju sekolah,  gula dan sardin. Tidak cukup dengan ini wajib  ada duit poket untuk tambang dan duit minyak.

Ketika berkempen penyalur propaganda bukan lagi Tv3, RTM, Utusan, The Star atau  Sinar Harian. Dunia Internet membawa penyalur baru. Portal berita  menjadi penting.

Portal berita memerlukan dana.   

Malah dalam perang   PRU 15 yang lalu memunculkan satu rejimen baru – askar siber – cytro  atau cybertropper.  Askar  dari rejimen ini akan berperang  dengan musuh di alam siber.

Para cytro – soldadu siber akan  berperang di Tik Tok, di Instagrm, di Twitter, di Telegrm atau di Facebook.

Perang siber juga memerlukan dana.

Justeru apabila  Muhyidin di dakwa umum sedar bahawa ini jelas penyambungan perang PRU15  yang belum selesai.  Malah perang  PRU15 ini akan berpanjangan. 

Kes pemimpin Bersatu dan PAS  yang  umum baca, lihat dan dengar ini adalah gendang perang untuk PRN (Pilihan Raya Negeri ). Dalam bulan Mei,  Jun atau Julai perang enam negeri akan bermula.

Sebelum musuh dapat mengisi peti perang adalah bijak jika Jeneral dan Leftenan musuh didakwa dahulu. 

Peti perang musuh wajib dimusnahkan terlebih dahulu.   Amin. (TT)TULISAN INI 
DISIARKAN JUGA
DALAM PORTAL THE MALAYSIANINSIGHT.COM
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/434159

POLITIK DAH MASUK KE MASJID

 


Khutbah Jumaat berunsur politik, PH Kedah gesa siasatan

ALOR SETAR: Pakatan Harapan (PH) Kedah menggesa pihak berkaitan supaya menjalankan siasatan terperinci ekoran isu seorang khatib menyampaikan khutbah sehingga menyentuh unsur politik di sebuah masjid di Padang Serai, Jumaat lalu.

Pengerusinya,  Mahfuz Omar berkata, tindakan khatib berkenaan menjadikan mimbar masjid sebagai medan berpolitik kepartian adalah tidak wajar terutama ketika umat Islam membuat persediaan menyambut Ramadan.

“Antaranya dalam khutbah itu, dia menyeru menyokong kepimpinan  Muhammad Sanusi Md. Nor yang disebut jelas. Kedua, berkaitan isu kezaliman Kerajaan Perpaduan dan kegagalan kebenaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan (Lapangan Terbang) KXP.

“Jadi kita minta jabatan agama bertindak supaya perkara ini tidak akan menjadi masalah perpecahan kepada perpaduan umat Islam apabila ada satu pihak mengecam parti yang lain.  Itu yang kita minta,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas hadir ke Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK) di sini untuk menyerahkan memo bantahan khutbah Jumaat yang disifatkan satu kempen politik kepartian itu.

Mengulas lanjut kata Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) itu, pihaknya juga akan mengadap Raja Muda Kedah, Tengku Sarafudin Badlishah Sultan Sallehuddin yang merupakan Yang DiPertua Majlis Agama Islam Kedah bagi menyuarakan kebimbangan berhubung isu berkenaan.

“Saya juga minta jabatan agama mesti panggil semua imam dan pengerusi kariah ini supaya tidak ada lagi ustaz yang mengunakan medan mimbar masjid kuliah dan khutbah itu untuk menyebarkan politik kepartian yang boleh membawa kepada perpecahan,” katanya.

Tambah beliau, semua parti dan pemimpin perlu mengelak daripada mengeluarkan kenyataan yang memecah belahkan umat Islam sempena kedatangan Ramadan ini. 

WOIT

POLITIK MASUK

MASJID BUKAN

PEKARA BARU

AMIN

KHUTUBAH 

ADALAH

RUMUSAN ISU

POLITIK SEMASA

AMIN

HIDUP INI

SEMUANYA POLITIK

AMIN

YG JADI MASALAH

BILA POLITIK 

PARTI 

MASUK MASJID

 KHALAS  

 KHUTUBAH  JADI 

CERAMAH

PARTI POLITIK 

AMIN

INI  YANG BERAT

 KAH KAH KAH

KHALAS

DULU MUSUH SEKARANG KAWAN


Mahkamah tolak permohonan Jamal gantung penghakiman saman fitnah Teresa Kok

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Jamal Md Yunos untuk menggantung perlaksanaan penghakiman yang memerintahkannya membayar ganti rugi RM300,000 kepada bekas menteri industri utama Teresa Kok Suh Kim berhubung dakwaan menyalahgunakan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas) pada tahun lepas. 

Peguam SN Nair yang mewakili Kok berkata Pesuruhjaya Kehakiman (JC) Mohd Arief Emran Arifin menolak permohonan Jamal selaku defendan dengan kos RM3,000 yang perlu dibayar kepada Kok iaitu plaintif.

“Mahkamah menolak permohonan (Jamal) untuk menggantung perlaksanaan penghakiman Mahkamah Tinggi itu dengan alasan tidak wujud apa-apa keadaan istimewa untuk penggantungan,” katanya ketika dihubungi pemberita selepas prosiding secara dalam talian hari ini.

Sementara itu, peguam Rejinder Singh yang mewakili Jamal ketika dihubungi mengesahkan perkara itu dan pihaknya akan merayu terhadap keputusan berkenaan.

Pada 26 Julai 2022, Kok berjaya memperoleh ganti rugi RM300,000 selepas memenangi kes saman fitnah terhadap Jamal atas dakwaan menyalahgunakan dana Yawas selepas Mahkamah Tinggi membenarkan tuntutan saman Kok selaku plaintif terhadap defendan iaitu Jamal, yang difailkan pada 6 April 2017. 

Dalam keputusan itu, JC Mohd Arief turut mengarahkan defendan (Jamal) membayar kos RM50,000 kepada plaintif.

Ahli Parlimen Seputeh itu yang memfailkan saman tersebut pada 6 April 2017, mendakwa Jamal mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadapnya berkaitan dana Yawas ketika mengadakan sidang media pada 8 Mac 2017.

Dalam penyataan tuntutan, Kok mendakwa kenyataan berkenaan disiarkan oleh media cetak dan elektronik termasuk dalam laman sosial Facebook milik Jamal.

Beliau mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain memberikan gambaran beliau menyalahgunakan dana kerajaan negeri untuk kegunaan sendiri dan seorang yang tidak beretika.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am sebanyak RM1 juta, ganti rugi pampasan, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injunksi bagi menghalang defendan atau mana-mana ejennya daripada menerbitkan semula kenyataan fitnah berkenaan. – Bernama, 21 Mac 2023.

WOIT

DULU DAP

ADALAH MUSUH

AMIN

SEKARANG DAP

DAH JADI

KAWAN

KAH KAH KAH

HUTANG TETAP

HUTANG

KAH KAH KAH

MULUT GATAL

INI AKIBAT

AMIN

KHALAS