Selasa, 19 Januari 2016

EKONOMI CHINAWASPADAChina dakwa krisis ekonomi mungkin berulang
BEIJING - CHINA . Diplomat China mengingatkan dunia bahawa krisis kewangan mungkin boleh berulang lagi, setelah keadaan kewangan dunia berada dalam keadaan yang tidak menentu sepertimana yang berlaku pada awal tahun ini.

Memetik laporan AFP, melaporkan selain itu kelambatan ekonomi di China kini mungkin menjadi salah satu faktor kepada kebimbangan tersebut.

"Tidak mungkin untuk menafikan bahawa  kemungkinan krisis ekonomi sekali lagi akan berulang. Masalah ini tidak boleh diabaikan," kata Penasihat Kewangan Negara China  Yang Jiechi.
Sementara itu, ketika menjawab mengenai pertemuan Negara G-20 yang akan mengadakan pertemuan pada September 2016 di kota Hangzhou, Yang mengingatkan ahli anggota mengenai peri pentingnya ahli untuk bekerjasama bagi menghindari krisis kewangan global pada tahun 2008.

Terdahulu, pasar saham global, termasuk Asia, kembali menjunam, pada perdagangan Khamis lalu. Bursa Shanghai dan Shenzhen berada pada pasaran melemah berikutan kebimbangan pelabur terhadap ekonomi China yang masih belum reda.-----

INI PULAK KESAHNYA

KISAH LEBAI PAS KAKI FITNAH..
Ketua Penerangan PAS tarik kenyataan, diarah bayar kos RM10,000 kepada Guan Eng
Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
...
GEORGE TOWN - Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hasan At-Tantawi hari ini diarah membayar kos RM10,000 kepada plaintif serta menarik balik kenyataan kononnya Kerajaan Pulau Pinang di bawah Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng tidak mengamalkan tender terbuka dalam Projek Terowong Bawah Tanah.

Penghakiman persetujuan itu diputuskan oleh Pesuruhjaya Kehakiman, Lim Chong Fong di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, pagi tadi.

"Selepas kita menunjukkan dokumen, akhirnya beliau menerima kebenaran bahawa Kerajaan Negeri memang mengamalkan tender terbuka.

"Ini kerja Tuhan, iaitu menunjukkan kebenaran itu benar," jelas Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kepada pemberita.
-----------

EKONOMI AMERIKA
WASPADA

JAGA JAGAUS stock markets take a major fall as Dow reaches lowest level since August


US stock markets suffered further heavy losses on Friday with the Standard & Poor’s 500, the index of America’s biggest companies, falling 2.2% to 1,880 points – the lowest since August 2014.
The losses, which follow declines across the world due to concerns about the health of the Chinese economy and the plunging price of oil, extend the US markets’ worst-ever start to the year. The Dow Jones, which fell by more than 500 points at one point before ending the day down 391 points to 15,988, has fallen by 8.24% so far in 2016.---------------

SIKAP BETUL
SIKAP TEPAT
BETUL
TAHNIAH

Yes, I am a keling. So what?

 | January 19, 2016
I may be 'Keling' and a 'Mamak' but at least I'm hardworking, intelligent and sensible unlike the many out there who are good at name-calling and nothing much else

KAH KAH KAH
woit
dah ada tanjung keeling
dah ada masjid keeling
dah ada kueh telinga keeling
dah ada kapitan keeling
SOOO WAAAT

----------

JANGAN CAKAP LEPAS LEPAS
Don't start something you can't finish Nasaruddin. Orang ugama selalu beceramah. Katanya Rasullullah berpesan, jika kita tiada apa yang berfaedah untuk dikatakan, diam itu lebih baik. Orang ugama seperti ini bercakap yang tak berfaedah satu ketika dulu semasa pakatan pembangkang diambang perpecahan. Hari ini dia menarik semula kata kata yang dia ucapkan dulu. Mungkin takut akan hukuman yang bakal menanti. Ilmuan beginikah harus aku tauladani dalam hal keugamaan?

 

-------------

BETUL KE INI


BETUL KE?


Jokowi mahu pastikan jerebu tidak berulang tahun ini

Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi mengarahkan semua pihak berkuasa menjalankan kerja mencegah masalah pembakaran hutan dan ladang di negara itu mulai sekarang. Beliau berkata kerajaan tidak mahu kejadian kebakaran hutan dan ladang secara terbuka yang mengakibatkan pencemaran jerebu di rantau ini tahun lepas tidak berulang.

 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jokowi-mahu-pastikan-jerebu-tidak-berulang-tahun-ini#sthash.dXNWq9BK.dpuf

KAH KAH KAH
woit
kalau betul ini baik
tapi tiap tahun
wak joko cakap sama
kah kah kah
TUNGGU LIHAT

-----------

DARI TWITTER
DARI TWITTER


  1. Sabtu hari ini ambil nafas, minggu dpn Rakyat 23 Jan 2016, Sabtu 2ptg Dataran Merdeka
------------

INI KESAH ULAMAK
Syaikh Usamah al-Azhari adalah antara ulama al-Azhar yang aku respek dari sudut keilmuannya. Alim dan merendah diri wataknya.
Dia seorang pendokong asyairah yang kuat, dan amat berminat dengan Mafatih al-Ghaib karangan al-Imam Fakr al-Din al-Razi.
Beliau bukan liberal, walaupun ramai anggap bahawa memegang anjing adalah amalan orang liberal. Orang yang kata itu, ternyata jumud Fiqh, sampai tak tahu ttg khilafiyah ttg hukum pegang anjing.
 
------------