Sabtu, 31 Oktober 2015

SIAPA TUJUH SAMURAI


SiAPA TUJUH 

SAMURAi

Sekretariat kumpul bukti 7 ahli langgar disiplin

KOTA BHARU - Umno menyerahkan kepada sekretariat parti untuk mengumpul maklumat mengenai dakwaan  tujuh individu yang melanggar disiplin parti.

Naib Presidennya,  Ahmad Zahid Hamidi berkata, jawatankuasa tersebut akan membawa perkara tersebut ke peringkat tertinggi parti termasuk jawatankuasa disiplin dan majlis tertinggi parti.

"Ini kita serah kepada kebijaksanaan  setiausaha agung untuk mengumpul butiran terperinci mengenai pemimpin tersebut,"katanya kepada pemberita selepas perjumpaan dengan pemimpin akar umbi Umno Kelantan di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Pertahanan, Hishammudin  Hussien (kiri) dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mustapa Mohamed.

Terdahulu, Setiausaha Agung Umno,  Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, tujuh orang ahli Umno sedang dalam pemerhatian Lembaga Disiplin parti untuk dikenakan tindakan, termasuk digantung keahlian berikutan kelantangan mereka mengeluarkan kenyataan buruk terhadap parti itu.-----------

BILA TPPA AKAN DIBAWA KE PARLIMEN


Search Results

    Berita Harian: Laporan TPPA akan dibentang di Parlimen ...

    www.bharian.com.my/.../LaporanTPPAa... - Translate this page
    Berita Harian
    Laporan TPPA akan dibentang di Parlimen selepas dibincang terperinci. KUALA LUMPUR: Laporan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPAakan  ...

BiLA KES

TPPA DiBAWA

KE PARLiMEN


Malaysia akan putuskan tentang TPPA dalam suku ketiga 2015 

Malaysia akan membuat keputusan mengenai penyertaannya dalam Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) pada suku ketiga tahun ini, selepas semua perbincangan selesai, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mustapa Mohamed.
 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/malaysian-akan-putuskan-tentang-tppa-dalam-suku-ketiga-2015#sthash.jecjFT4u.dpuf

KATA PEDANG: TPPA ke Parlimen hanya sandiwara ...

www.ismaweb.net/.../kata-pedang-tppa-ke-parlimen-h...
Translate this page
Oct 11, 2015 - PEDANG menerima satu mesej daripada seorang pemimpin NGO yang lantang menjalankan kempen tolak TPPA. Kandungan mesej itu ...

Dokumen TPPA mungkin tidak sempat ke Parlimen sesi ini ...

www.bharian.com.my/node/87920
Translate this page
Berita Harian
Oct 10, 2015 - KUALA LUMPUR: Kerajaan membayangkan butiran Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) tidak dapat dibentang untuk dibahaskan ...

Orang ramai kerumun parlimen bantah TPPA - Malaysiakini ...

www.malaysiakini.com/news/317491
Translate this page
Malaysiakini
3 days ago - Peserta himpunan turut menuntut masuk ke dalam parlimen untuk ... Mereka berjanji akan membantah TPPA apabila dibincangkan di Dewan ...

Tidak perlu kelulusan Parlimen untuk tandatangan TPPA ...

www.themalaysianinsider.com/...
Translate this page
The Malaysian Insider
Oct 11, 2015 - Putrajaya sebenarnya tidak memerlukan kelulusan Parlimen ... itu dilaporkan berkata, keputusan membawakan TPPA ke Parlimen bagi  .

-------------

AWAN MULA BERKUMPUL
PETANG iNI

 JAM EMPAT

AWAN MULA 

BERKUMPUL

MERAKAM 

HUjAN----------------

NIKMATILAH

NONA ASIAH

 &

DAENG HARISINIKAH TUJUH SAMURAI
ADAKAH

TUJUH 

SAMURAi 

iNI

AKAN


DiGANTUNG?

--------------

KE MANA MENGHILANG
RAKYAT 

AMAT

RiNDU

LAMA TAK

 DENGAR

 SUARA

KEMANA 

MENGHiLANG

RAKYAT SEDiH

TAK DAPAT 

KETAWA

KAH KAH KAH

--------------

LAWAK SOTONGLAWAK

SOTONG

HARi SABTUPAS Selangor pertahan kerusi DUN pada PRU akan datang


Pemimpin PAS Selangor memutuskan untuk mempertahankan semua 8 kerusi tersebut pada PRU akan datang kerana melihat tindakan DAP itu lebih kepada usaha bersama sekutunya iaitu Parti Amanah Negara (Amanah), yang merupakan parti serpihan PAS.

 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pas-selangor-pertahankan-kerusi-dun-pada-pru-akan-datang#sthash.dQbjb1mk.dpuf


KAH KAH KAH

IKAT GULUNG

BUNGKUS

KAH KAH KAH--------------

TERUSKAN LAGI
BARU

TERK
iNI

TERHEBATG25: Bank Negara boleh bertindak ke atas 1MDB tanpa AG

Kumpulan moderat Melayu G25 berkata Bank Negara boleh bertindak terhadap 1MDB mengikut Seksyen 239 Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 kerana kegagalan mematuhi arahan membawa pulang US$1.83 bilion ke Malaysia tanpa melalui peguam negara.
"Benar, kuasa mendakwa, mengikut undang-undang, sentiasa dipegang oleh Peguam Negara.
"Tetapi apabila BNM bertindak mengikut Seksyen 239, BNM tidak mendakwa. Jadi persoalan BNM menjalankan kuasa Peguam Negara tidak timbul.

"Apabila Bank Negara mengambil tindakan mengikut di bawah Seksyen 239, ia mengambil tindakan sivil, bukan pendakwaan jenayah terhadap 1MDB.
"Keputusan mengenai tindakan jenayah hanya boleh dibuat oleh Peguam Negara," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

KAH KAH KAH
woit
mana nak lari 
selagi najib piem
selagi bik mama wujud
selagi itulah kes 1MDB ada
tak akan mati mati
tak akan padam madam
tak akan selesai mesai
tak akan tepi sepi
berterusan sepanjan jalan
kah kah kah

KOREK LAGi
-------------

SEMPORNA BANGUN MELAWAN
SEMPORNA

EMPiRE

STRiKES BACK

KOMENTAR
jelas banyak bahagian
parti ketuanan melayu
telah mula bangun melawan
dari tampin ke langkawi
dari paguh ke telok kemang
kini dari sabah 
telah mula bangu melawan
kita tunngu dan lihat

Masa depan parti lebih penting daripada 1MDB, kata Umno Semporna 

Umno Semporna membidas langkah untuk mengambil tindakan disiplin ke atas pemimpin parti hanya kerana membangkitkan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan menegaskan hari ini, masa depan parti adalah lebih penting.
Ahli Jawatankuasa (AJK) Bahagian Semporna melahirkan kekecewaan mereka berhubung khabar angin mengatakan ketua bahagian mereka,  Shafie Apdal, merupakan salah seorang daripada 7 pemimpin yang bakal berdepan tindakan tersebut, selain Timbalan Presiden  Muhyiddin Yassin dan beberapa yang lain.
"Adakah bersuara demi kepentingan rakyat bukan lagi menjadi keutamaan kepada Umno?

"Adakah syarikat 1MDB ini sudah menjadi institusi yang lebih penting, berkuasa dan lebih besar pengaruhnya berbanding parti Umno sehinggakan mana-mana pemimpin yang mengkritik cara pentadbiran dan pengurusan syarikat ini bakal berdepan dengan ancaman digantung, dilucut atau dipecat keahlian mereka.
"Adakah 1MDB ini milik Umno? Adakah dengan menyokong 1MDB ini dapat menguatkan parti?" kata Umno bahagian itu dalam satu kenyataan.

 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/masa-depan-parti-lebih-penting-daripada-1mdb-kata-umno-semporna#sthash.BVlRKPNW.dpuf

SEMPORNA

BUKAN 

ROKOK KRETEK

KAH KAH KAH


-------------

PAGI INIPAGI iNI

POTONG BUJET PELAJARAN


BAJET 2016:
BIASISWA, DERMASISWA DAN BANTUAN PELAJARAN DIPOTONG 23%

Bajet 2016 telah mengundang kontroversi apabila Najib Razak memotong peruntukan kepada Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) sebanyak RM1.4 bilion dengan Universiti Malaya mengalami potongan terbesar iaitu 27% berbanding peruntukan tahun 2015.

Walau bagaimana pun, potongan peruntukan kepada IPTA bukanlah satu-satunya potongan terhadap sektor pendidikan. Analisa lanjut belanja mengurus bagi tahun 2016 berbanding 2015 menunjukkan Najib Razak juga telah memotong peruntukan untuk biasiswa, dermasiswa dan bantuan pelajaran sebanyak RM812 juta (atau 23% berbanding 2015) seperti berikut:


2015
2016
Potongan (%)
Perkara 41000
Biasiswa, Dermasiswa dan Bantuan Pelajaran

3,458,877,600

2,647,375,900

811,501,700
(23%)

Ini bermakna, potongan kepada pengajian tinggi iaitu peruntukan kepada IPTA dan biasiswa/dermasiswa serta bantuan pelajaran sebenarnya mencecah RM3.2 bilion dalam Bajet 2016. Ini adalah potongan mendadak yang akan membawa kesan kepada ratusan ribu keluarga di Malaysia.

Malangnya, pada masa yang sama perbelanjaan mengurus yang lain yang merugikan rakyat terus naik. Dua perkara perbelanjaan yang naik adalah “Perkara 44000: Tuntutan Insuran dan Pampasan” serta “Perkara 45000: Faedah, Dividen dan Bayaran Hutang Negara” dengan kenaikan seperti berikut;

2015
2016
Kenaikan (%)
Perkara 44000
Tuntutan Insuran dan Pampasan

1,112,931,700

1,186,773,500

73,841,800
(7%)
Perkara 45000
Faedah, Dividen dan Bayaran Hutang Negara

27,073,231,400

32,465,115,900

5,391,884,500 (20%)

Kedua-dua kenaikan ini sebenarnya dalam kawalan kerajaan dan tidak akan meningkat begini sekiranya kewangan negara diuruskan dengan baik. Malah, sekiranya peningkatan belanja mendadak kos mengurus hutang dan tuntutan insuran/pampasan sebanyak RM5.5 bilion ini tidak berlaku, jumlah ini jauh lebih besar dari potongan kepada IPTA dan biasiswa sebanyak RM3.2 bilion seperti di atas.

Pengurusan kewangan negara di bawah Najib Razak sudah sampai ke peringkat kritikal sehinggakan sektor pendidikan dan biasiswa (dua perkara yang dijamin di dalam Perlembagaan untuk orang Melayu dan Bumiputra) turut dikorbankan untuk menampung hutang dan pampasan, sedangkan perbelanjaan hutang dan pampasan itu ialah akibat kelemahan kerajaan Barisan Nasional sendiri.

RAFIZI RAMLI, AHLI PARLIMEN PANDAN
WONG CHEN, AHLI PARLIMEN KELANA JAYA
KHALID SAMAD, AHLI PARLIMEN SHAH ALAM
LIEW CHIN TONG, AHLI PARLIMEN KLUANG

Bagi pihak
JK EKONOMI PAKATAN HARAPAN


-------------------