Isnin, 15 Januari 2024

SKANDAL RENONG - SIASAT JUGA ANWAR IBRAHIM


SKANDAL RENONG

SIASAT JUGA

ANWAR IBRAHIM

AMIN 

LAPORAN MEDAN TEMPUR HARI KE 100


LAPORAN 

MEDAN TEMPUR

HARI KE 100

KHALAS 

APA KATA ABU UBAIDA DI HARI KE 100


APA KATA

ABU UBAIDA

DI HARI KE 100

AMIN 

PENJELASAN KETUA HAKIM NEGARA


Hakim bebas buat keputusan berdasar fakta, undang-undang, kata Tengku Maimun

PARA hakim bebas untuk membuat keputusan berdasarkan fakta dan undang-undang tanpa sebarang rasa gusar terhadap natijah politik atau sosial berhubung keputusan mereka, kata Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat.

Beliau berkata berbeza dengan ahli politik, hakim tidak perlu menjawab kepada sesiapa, atau diperintah oleh desakan politik atau populariti.

“Seorang hakim seharusnya menjadi penimbangtara berperlembagaan yang bebas bagi keadilan, antara negara dan subjek-subjeknya (dan sebaliknya), serta antara subjek-subjek sesama sendiri.

“Kesetiaan hakim jelas dalam sumpah kehakimannya yang ditauliahkan oleh perlembagaan, diikrar bagi tujuan melindungi, memelihara dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan,” katanya semasa berucap pada Majlis Pembukaan Tahun Undang-Undang 2024 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini.

Merujuk kepada keputusan pendakwa raya menarik balik tuduhan jenayah terhadap individu berprofil tinggi sebelum ini, Tengku Maimun berkata keputusan-keputusan ini mungkin tidak diterima dengan baik oleh orang ramai, namun sebahagian besar kesalahan diletakkan pada badan kehakiman kerana terpaksa mengeluarkan perintah yang tinggal sahaja, setelah pertuduhan ditarik balik.

Tengku Maimun berkata di bawah Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan, peguam negara yang juga pendakwa raya mempunyai budi bicara untuk memulakan, menjalankan atau menghentikan sebarang prosiding bagi kesalahan selain di hadapan Mahkamah Syariah.

Beliau berkata apabila pendakwa raya memutuskan untuk menarik balik pertuduhan, mahkamah hanya mempunyai satu daripada dua pilihan berbangkit yang minimum.

“Bergantung kepada fakta, kedua-dua pilihan ini adalah sama ada memberikan perintah melepas tanpa membebaskan yang popular sebagai DNAA, atau melepas dan membebaskan atau DAA. 

“Mahkamah tidak boleh menyanggah dan bertegas dengan pendakwa raya bahawa pertuduhan akan kekal. Badan kehakiman dan pendakwa raya masing-masing mempunyai fungsi perlembagaan mereka sendiri dan kedua-duanya mesti dihakimi secara adil untuk melaksanakan kuasa mereka, mengenepikan yang lain,” katanya.

Tengku Maimun berkata apabila pertuduhan ditarik balik, hakim yang membuat satu-satunya perintah yang tinggal, akan dikatakan korup, kadangkala sebagai tidak cekap atau kedua-duanya.

“Orang ramai gagal memahami bahawa orang yang bertanggungjawab terhadap keputusan itu ialah pendakwa raya dan bukannya mahkamah. Selalunya mahkamah yang dihukum atas keputusan sedemikian dan ini menghakis keyakinan orang ramai terhadap sistem kehakiman,” tambahnya. – Bernama, 15 Januari, 2024.

SATU PENJELASAN

YANG AMAT JELAS

AMIN

DALAM KES DNAA

YANG KORUP

YANG SALAH

BUKAN HAKIM

AMIN

YANG SALAH

LAGI CIBAI

IALAH PENDAKWA

AMIN

JANGAN SALAHKAN

MAHKAMAH

JANGAN SALAHKAN

HAKIM

AMIN

KHALAS

YANG MISKIN WAJIB ANGKAT SENJATA LAWAN YANG KAYA


World’s five richest men double their money as poorest get poorer

Oxfam predicts first trillionaire within a decade, with gap between rich and poor likely to increase


Lima lelaki terkaya di dunia telah menggandakan kekayaan mereka kepada $869bn (£681.5bn) sejak 2020, manakala 60% termiskin di dunia - hampir 5 bilion orang - telah kehilangan wang.


Butirannya datang dalam laporan oleh Oxfam ketika orang terkaya di dunia berkumpul dari hari Isnin di Davos, Switzerland, untuk mesyuarat tahunan Forum Ekonomi Dunia pemimpin politik, eksekutif korporat dan orang kaya.


Jurang  antara kaya dan miskin mungkin meningkat, kata laporan itu, dan akan membawa kepada dunia menobatkan trilioner pertamanya dalam tempoh sedekad. Pada masa sama, ia memberi amaran, jika trend semasa berterusan, kemiskinan dunia tidak akan dihapuskan selama 229 tahun lagi.


Menyoroti peningkatan dramatik dalam ketidaksamaan sejak wabak Covid, Oxfam berkata jutawan dunia adalah $3.3tn (£2.6tn) lebih kaya daripada pada 2020, dan kekayaan mereka telah berkembang tiga kali lebih cepat daripada kadar inflasi.


Laporan itu, Inequality Inc., mendapati bahawa tujuh daripada 10 syarikat terbesar di dunia mempunyai seorang bilionair sebagai CEO atau pemegang saham utama, walaupun terdapat genangan dalam taraf hidup untuk berjuta-juta pekerja di seluruh dunia


WOIT

YANG KAYA

TAMBAH KAYA

AMIN

KES KOBID

PROJEK KAYAKAN

ORANG KAYA

AMIN

YANG MISKIN

TERUS KENA TIPU

AMIN

SUSUN ATUR

DAN LAWAN

 AMIN

ORANG MISKIN

LEBIH RAMAI

DARI YANG KAYA

KHALAS

HAPUSKAN KERAJAAN KAKI PUTAR

 


Tambang bas sekolah akan naik pada Mac, kata persatuan

IBU bapa perlu mempersiapkan diri dengan kemungkinan kenaikan tambang bas sekolah apabila sekolah mula dibuka semula pada Mac depan, lapor Free Malaysia Today.

Presiden Persekutuan Persatuan Bas Sekolah Malaysia Amali Munif Rahmat dipetik sebagai berkata kenaikan itu dijangkakan sekitar RM10 dan RM20 sebulan.

Amali berkata pelaksanaan gaji minimum sebanyak RM1,500 pada Julai tahun lepas dan kenaikan harga barang ganti disebabkan kemerosotan Ringgit adalah punca berlakunya kenaikan itu.

“Untuk kenaikan tambang ini, memang ada permintaan daripada pengusaha tetapi pihak persatuan hanya boleh memberi nasihat dan garis panduan kepada pengusaha yang biasanya semua itu bergantung terhadap penyata untung rugi mereka.

“Ia juga bergantung kepada kata sepakat antara operator bas sekolah bersama ibu bapa,” katanya dipetik FMT.

Kerajaan berhenti menyelia tambang bas sekolah pada 2015, dengan pengendali bas dibenarkan menetapkan tambang perkhidmatan masing-masing.

Bagaimanapun, Putrajaya memberi subsidi diesel kepada bas sekolah berdaftar sejak 2017, dengan harga RM1.88 seliter. Harga runcit diesel semasa adalah RM2.15 seliter.

Amali berkata kenaikan antara RM10 dan RM20 masih boleh dianggap rendah, memandangkan dianggarkan seorang pelajar menaiki bas sekolah sebanyak 44 kali sebulan.

“Ibu bapa jangan lihat kenaikan itu secara rambang, tetapi perlu dihitung berdasarkan harian.

“Contoh jika kenaikan pada kadar maksimum RM20, sehari hanya peningkatan sekitar RM0.90 sen dan jumlah itu masih berpatutan,” katanya.

Tambahnya lagi, ada ibu bapa juga tidak mahu membayar penuh tambang bas sekolah jika bulan itu terdapat cuti sekolah dua minggu.

“Pendapatan kami bukan berdasarkan perjalanan harian atau mingguan, tetapi dibayar mengikut sesi persekolahan,” katanya lagi. – 14 Januari, 2024.

BANYAK LAGI

HARGA AKAN

NAIK

AMIN

INI FENOMENA

EKONOMI DUNIA

KITA TERIKUT SAMA

AMIN

JALAN KELUAR ?

HAPUSKAN 

KERAJAAN 

KAKI PUTAR

AMIN

DIRIKAN KERAJAAN

BUKAN KAKI RASUAH

BAKAL BANDUAN

TAPI KERAJAAN

DI YAKINI

MAJORITI RAKYAT

KHALAS

KONSEP MASYUUK MASUK


Pendakwa raya tidak perlu beri alasan kepada sesiapa mengenai keputusannya – Peguam Negara

PUTRAJAYA – Peguam Negara  Ahmad Terrirudin Mohd Salleh berkata Pendakwa Raya tidak terikat untuk memberikan sebarang alasan kepada mana-mana pihak terhadap keputusannya untuk menghentikan pertuduhan terhadap orang yang dituduh.

Beliau berkata Pendakwa Raya mempunyai hak untuk memulakan dan menghentikan pertuduhan jenayah di bawah Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

“Peranan Peguam Negara sebagai Pendakwa Raya ditetapkan dengan baik dan dilindungi di bawah Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

“Budi bicara pendakwaan untuk memulakan dan menghentikan pertuduhan jenayah adalah pelaksanaan budi bicara yang sah oleh Pendakwa Raya selepas meneliti semua keterangan yang dikemukakan oleh badan penyiasatan dan juga mengambil kira keperluan undang-undang dan prosedur,” katanya semasa berucap di Majlis Pembukaan Tahun Undang-undang 2024 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Beliau berkata Pendakwa Raya mesti dibenarkan untuk melaksanakan tugasnya dengan baik dalam lingkungan Perlembagaan Persekutuan dan mana-mana undang-undang bertulis, tanpa campur tangan luar yang tidak perlu, dan semua pihak berkepentingan, mesti memahami serta menghormati hak prerogatif Pendakwa Raya, dan mesti bertindak adil terhadap semua pihak tanpa bersikap selektif terhadap perkara-perkara tertentu. – BERNAMA

WOIT

ORANG RAMAI

TAK CAYA

KAH KAH KAH

TU PASAL TIMBUL

MASYUUUK

KAH KAH KAH

AKHIRNYA 

MAHKAMAH DPT

BUSUK NAMA

KAH KAH KAH

KHALAS

BERJAYAKAH UKRAINE MASUK KESATUAN EROPAH ?


BERJAYAKAH 

UKRAINE MASUK

JADI AHLI

KESATUAN

 EROPAH?

KHALAS 

KITA DITIPU


KITA DITIPU


KITA  DIAJAR
DARI ZAMAN KANAK KANAK
KALAU KERJA KUAT
KALAU KERJA RAJIN
AKHIRNYA KITA SENANG
JIKA KERJA LAGI KUAT
KITA BOLEH KAYA

INI SATU PEMBOHONGAN
INI SATU PENIPUAN
YANG DI SEBARKAN
OLEH ORANG KAYA
OLEH ORANG SENANG

KALAU KERJA KUAT
BOLEH JADI SENANG DAN KAYA
MAKA HARI INI
YANG PALING KAYA 
PASTI  MAK MAK
DARI AFRIKA
YANG BERJALAN BERBATU BATU
MENCARI AIR
KEMUDIAN AIR DI JUNJUNG
UNTUK DI BAWA PULANG
BUKAN  KELUARGA ROTHSCHILD

KALAU KERJA KUAT
JADI SENANG DAN KAYA
MAKA HARI INI
YANG JADI KAYA
PASTILAH PAK CIK
PASTILAH MAK CIK
YANG BERJEMUR
MEMBUAT BENDANG DI KEDAH
BUKAN KELUARGA LIM GOH TONG

KALAU KERJA KUAT
BOLEH JADI SENANG DAN KAYA
MAKA HARI INI
YANG KAYA PASTILAH
NELAYAN DI PANTAI TIMUR
YANG TURUN KE LAUT
BERHARI HARI MENANGAP IKAN
BUKAN  VINCENT TAN

JELAS
KITA SEMUA DAH KENA TIPU
KALI INI JIKA ADA
SESIAPA BERKATA
DAN KLIM DIA KAYA
KERANA USAHA KERJA KUAT
 SILA CARUTKAN MEREKA
PUKI  LENDIR MAK HANG
AYAH HANG LUPA JILAT
KAH KAH KAH
KHALAS

PERNIAGAAN TERTUA DALAM DUNIA


DUA PERNIAGAAN

TERTUA DALAM

DUNIA INI

AMIN

JUAL BURIT

JUAL AGAMA

KHALAS


 

PERANCIS TOLAK PROJEK JAHAT ANGLO-AMERIKA


PERANCIS TOLAK

PROJEK JAHAT

ANGLO-AMERIKA

KHALAS

ZIONIS ISRAEL GAGAL !!!


Israel gagal di Gaza, kata Hezbollah

GERAKAN Hezbollah di Lubnan berkata Israel gagal mencapai objektifnya di Gaza dan ini akan memaksa tentera zionis itu untuk melakukan rundingan.

“Apa kejayaan musuh capai sepanjang tempoh 100 hari ini, selain daripada membunuh?,” kata ketua Hezbollah Hassan Nasrallah dalam ucapannya yang disiarkan di televisyen.

“Ia tidak mencapai sebarang kejayaan atau sesuatu yang mirip dengan kejayaan. Ia gagal mencapai apa yang ia mulakan, dan segala objektifnya yang tersirat,” katanya semalam, pada hari ke-100 perang Israel-Hamas bermula.

Ucapan Nasrallah itu adalah sebagai memperingati kematian komander kanan Hezbollah, Wissam Tawil yang terkorban dalam serangan Israel di selatan Lubnan pada 8 Januari.

Perang Israel-Hamas di semenanjung Gaza tercetus susulan serangan balas pejuang Palestin pada 7 OKtober di Gaza, yang menyebabkan kematian 1,140 di wilayah Israel.

Israel kemudian berikrar menghancurkan Hamas dan bertubi-tubi melancarkan bom serta serangan darat di Gaza yang menyebabkan sekurang-kurangnya 23,968 rakyat Palestin, kebanyakan wanita dan kanak-kanak terbunuh.

Sejak perang bermula, serangan saling berbalas di sempadan Israel-Lubnan antara Hezbollah yang juga sekutu Hamas dengan tentera zionis.

Pada masa sama, pejuang Huthi di Yaman yang turut mendapat sokongan Iran, menyerang kapal yang ada kaitan dengan Israel, sebagai solidariti dengan rakyat Palestin di Gaza.

Pemimpin Hezbollah turut mengutuk serangan udara dilancarkan AS dan Britain, yang menyasarkan gerakan itu di Yaman sebagai serangan balas kepada tindakan Huthi menyerang kapal mereka. – AFP, 15 Januari, 2024.DALAM PERANG

GERILA JIKA

GERILA SELAMAT

MAKNANYA

GERILA MENANG

AMIN

JIKA ASKAR

GAGAL HAPUS

GERILA ERTINYA

ASKAR KALAH

AMIN

INI HUKUM

PERANG GERILA

KHALAS

PELABUR MULA LARI TAK YAKIN DENGAN KERAJAAN !!!


Pelabur asing jual ekuiti tempatan RM93.1j minggu lalu

KUALA LUMPUR – Pelabur asing bertukar menjadi penjual bersih di Bursa Malaysia dengan melupuskan RM93.1juta ekuiti tempatan, sekali gus menamatkan aliran masuk bersih empat minggu berturut-turut.

Setiap hari dagangan menyaksikan jualan bersih, kecuali hari Isnin apabila pelabur asing membeli RM29.8 juta, dengan aliran masuk dalam saham-saham pilihan seperti Public Bank (RM42.2 juta), Sime Darby (RM29.4 juta) dan YTL Power (RM28.6 juta).

MIDF Research berkata, tiga sektor teratas dengan aliran masuk asing bersih tertinggi ialah utiliti (RM181.4 juta), pembinaan (RM67.0 juta) dan tenaga (RM51.8 juta).

Sementara itu, sektor dengan aliran keluar asing bersih tertinggi ialah produk & perkhidmatan pengguna (-RM241.2 juta), pengangkutan & logistik (-RM103.7 juta), dan produk & perkhidmatan perindustrian (-RM99.0 juta).

Manakala pelabur institusi tempatan terus menjadi penjual bersih untuk minggu ketiga berturut-turut, dengan jumlah pelupusan ekuiti sebanyak RM141.6 juta.

Sektor teknologi pula menyaksikan aliran keluar bersih tertinggi daripada kumpulan pelabur ini berjumlah RM122.6 juta.

Dalam pada itu, pelabur runcit tempatan terus menjadi penjual bersih ekuiti domestik berjumlah RM10.0 juta, walaupun pada kadar yang lebih perlahan tempat berbanding minggu sebelumnya RM383.3 juta.

Dari segi penyertaan, terdapat peningkatan dalam purata volum dagangan harian (ADTV) di kalangan peruncit tempatan (+2.6%), institusi tempatan (+3.4%) dan pelabur asing (+10.6%).

WOIT

APA MAKNA

BERITA INI ?

AMIN

INI TANDA PELABUR

TAK YAKIN DENGAN

EKONOMI NEGARA

AMIN

TAK YAKIN DGN

KERAJAAN

AMIN

POLITIK NEGARA

TAK STABIL

AMIN

KHALAS

TIGA TAWANAN DI GAZA


Hamas siar video papar 3 tebusan Israel

KUMPULAN pejuang Palestin Hamas semalam mendedahkan rakaman video yang menunjukkan tiga tebusan masih hidup dalam tahanannya di Gaza.

Tebusan berkenaan ditahan ketika serangan pada 7 Oktober di wilayah Israel.

Dalam video itu, seorang wanita dan dua lelaki sedang bercakap dalam bahasa Hebrew mendesak pihak berkuasa Israel mengambil tindakan untuk membawa mereka pulang.

Tidak diketahui bila video itu dirakam. – AFP, 15 Januari, 2024.

PERANG SARAF

DARI HAMAS

KHALAS 

PERANG GAZA HARI KE 100


PERANG GAZA

HARI KE 100

AMIN 

BERANCUK ADALAH NIKMAT


BERANCUK

ADALAH NIKMAT

TAK PERLU

DI LARANG

KHALAS

Unknown commented on 
"TENGOK GAMBAR BURIT"

sila jangan salah faham..mamat selebriti tu berbeza dgn mokhtar dup.mohtar dup dari agama PAS ialah sosok yg suka tengok burit orang lain..mokhtar dup suka tengok tetek perempuan lain walaupun tiada pusat pelacuran..oh ya, selebriti itu adalah bapak ayam kerana pekeje2 pendatangnya perlukan seks selepas penat bekeje di pasaraya..

kalo lu baca kisah isham rais di london mengenai nak tengok bulu ari2 perang, begitu la bapak ayam selebriti..ramai je bani melayu yg touch and go buang air mani di spa2 indonesia..pelacur indon pandai goyang bro..asal bikin uang pak sambil membawa sepanduk pro palestin...