Khamis, 27 April 2023

LAGU RAYA ORILAGU RAYA

SATU MASA 

DULU DULU

AMIN

BUKA KANG KANG PROJEK MASUKSPRM perlu siasat dakwaan skandal seks Exco Melaka – SAMM

MELAKA: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) membuat satu laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu skandal seks yang didakwa melibatkan seorang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Melaka.

Pengerusi SAMM Melaka, Mohd. Zamri Abu Bakar berkata, laporan tersebut dibuat kira-kira pukul 12.15 tengah tadi di Pejabat SPRM Melaka di Alai di sini.

Beliau berkata, pihak berkuasa perlu bertindak menyiasat kesahihan di sebalik dakwaan berkenaan memandangkan kontroversi itu jelas melibatkan salah guna kedudukan bagi memperoleh projek melibatkan pemasangan menara telekomunikasi, berdasarkan beberapa tangkap layar perbualan WhatsApp yang tular sejak Selasa lalu.

“Untuk makluman, sejak 25 April lalu dalam media sosial Facebook, akaun bernama Zaharin Mohd. Yassin dan Che’GuBard Original telah memuat naik banyak maklumat berupa bukti gambar, tangkap layar telefon dan video mengaitkan seorang Exco Kanan.

“Daripada bahan tersebut dilihat bahawa Exco tersebut mempunyai hubungan dengan seorang wanita yang menawarkan khidmat seks bagi mendapatkan bayaran sehingga RM15,000 sebulan dan projek untuk ‘uncle’ dan watak Exco itu berjanji akan memberikan habuan itu, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan.

Terdahulu, Utusan Malaysia melaporkan, Pengerusi Kanan Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Saliran, Perubahan Iklim dan Pengurusan Bencana negeri, Datuk Rais Yasin berkata, penyebaran beberapa tangkap layar perbualan WhatsApp dan video berunsur seksual yang dikatakan melibatkan dirinya adalah satu pertuduhan yang sengaja direka cipta.

Tegasnya, beliau menafikan terlibat melakukan perkara-perkara seperti digambarkan dalam tangkap layar itu, termasuk rasuah seks sebagai habuan membantu saudara kepada seorang wanita bagi mendapatkan projek melibatkan pemasangan menara telekomunikasi.

Tambah Rais yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Rumput, penularan video itu mula dikesan dan disebarkan sehari sebelum Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Tangga Batu yang menyaksikan, beliau menang jawatan Ketua UMNO Bahagian menewaskan penyandang, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad dengan kelebihan empat undi.

Sementara itu, Pengarah SPRM Melaka, Mohd. Shahril Che Saad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan terbabit. – UTUSAN

BUKA KANGKANG

PROJEK MASYUUK

KAH KAH KAH

KEMUT KUAT

LAGI BANYAK

MASYUUUK

KAH KAH KAH

HIDUP MELAYU

HIDUP ISLAM

KAH KAH KAH

AMIN

MAKANAN BAWA MUDARATCAP gesa haramkan etilena oksida dalam industri makanan


PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) mengharamkan etilena oksida, iaitu sebatian kimia yang boleh menyebabkan kanser, digunakan dalam industri makanan.

Ini berdasarkan laporan terbaharu dikeluarkan Jabatan Kesihatan Taipei yang menyatakan dua jenama produk mi segera Asia Tenggara didapati mengandungi etilena oksida, kata Presiden CAP Mohideen Abdul Kader.

Etilena oksida adalah karsinogen yang sering digunakan untuk membunuh makhluk perosak seperti serangga.

Mohideen berkata makanan segera lain yang terdapat di pasaran mungkin juga dicemari dengan karsinogen.

“Mengambil kira ketoksikan etilena oksida dan kekerapan yang berlaku dalam produk makanan di Malaysia, CAP menyeru KKM untuk melarang penggunaan etilena oksida sebagai fumigant (bahan pewasapan) dalam industri makanan.

“Makanan yang diproses juga perlu melalui ujian bagi mengesan kehadiran etilena oksida, terutamanya yang berasal dari negara yang masih menggunakannya,” kata Mohideen dalam kenyataan hari ini.

Awal minggu ini, Jabatan Kesihatan Taipei dilapor mendapati mi segera berjenama ‘Ah Lai White Curry Noodles’ dari Malaysia dan satu lagi ‘Indomie: Special Chicken Flavour’ buatan Indonesia, mengandungi etilena oksida yang juga sebatian kimia dikaitkan dengan penyakit limfoma dan leukemia.

Semalam, KKM mengarahkan dua produk itu ditarik balik dari pasaran. – 27 April 2023. 

RACUN DALAM

MAKANAN

AMIN

AIR GAS

MEK DOGAL 

KETUKI FRIED FAK

ADALAH MAKANAN

BAWA MUDARAT

KHALAS


LANGKAH BETULKKM arah 2 pengeluar mi segera tarik balik produk

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) mengarahkan dua syarikat mi segera untuk secara sukarela menarik balik produk mereka susulan dakwaan ia mengandungi bahan penyebab kanser.

Kedua-dua produk yang didakwa mengandungi etilena oksida, sebatian kimia yang dikaitkan dengan limfoma dan leukemia adalah mi keluaran tempatan “Ah Lai White Curry Noodles” dan “Indomie: Perisa Ayam Istimewa” dari Indonesia.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Radzi Abu Hassan berkata walaupun “Ah Lai White Curry Noodles” buatan Malaysia memenuhi keperluan pematuhan tempatan, kementerian memutuskan untuk meneruskan arahan menarik balik produk bagi memastikan keselamatan makanan.

“KKM mengarahkan pengilang untuk secara sukarela menarik balik produk tersebut yang tamat tempoh pada 25 Ogos dari pasaran tempatan,” kata Radzi dalam satu kenyataan hari ini.

Pada Isnin, dilaporkan Jabatan Kesihatan Taipei mendapati kedua-dua mi segera ini mengandungi bahan penyebab kanser.

Dalam satu kenyataan, jabatan itu berkata pihaknya mendapati “Ah Lai White Curry Noodles” dari Malaysia dan “Indomie: Perisa Ayam Istimewa” dari Indonesia kedua-mengandungi etilena oksida, sebatian kimia yang dikaitkan dengan limfoma dan leukemia.

Jabatan itu berkata ujian mendedahkan etilena oksida dikesan dalam kedua-dua mi dan paket perisa produk Malaysia tetapi hanya dalam paket perisa produk Indonesia.

Berdasarkan semakan, Radzi juga mengesahkan “Indomie: Perisa Ayam Istimewa” buatan Indonesia diimport ke Malaysia.

Kementerian juga menyeru pengeluar untuk secara sukarela menarik balik produk dari pasaran tempatan, sambil menambah ujian akan dijalankan ke atas kumpulan baru yang memasuki negara.

Sementara itu, Razdi berkata kementerian menjalankan ujian ke atas beberapa jenama mi segera, dengan mendakwa mendapati etilena oksida dalam 11 sampel Mi Sedaap yang dihasilkan di Indonesia.

Selain limfoma dan leukemia, etilena oksida boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan keturunan.

Beliau berkata tindakan undang-undang diambil, notis kompaun dikeluarkan, dan produk itu ditarik balik.

Dalam reaksi segera, Fa E Fa Sdn Bhd, pengeluar mi kari putih yang berpangkalan di Pulau Pinang, berkata ia menghantar produknya untuk ujian dan menjangkakan hasilnya akan dikeluarkan dalam masa seminggu.

Jurucakap syarikat itu berkata produk mi yang diuji oleh Jabatan Kesihatan Taipei adalah dari tahun lepas dan ia tidak lagi dijual di dalam negara. – 26 April, 2023.

INI CARA BETUL

LAGI BAIK

AMIN

NAMAKAN JENIS

MAKANAN BAHAYA

AMIN

NAMAKAN

SYARIKAT PEMBUAT

AMIN

BERI KESEDARAN

PADA RAKYAT

AMIN

KHALAS

DUIT SAPA BELANJA RAYA ?DUIT SAPA

BELANJA RAYA ?

AMIN


Unknown commented on
 "KEMPEN PRN DAH MULA"

Kalau jadi kerajaan kalau tak pakai jentera kerajaan itu BODOH namanya wak woit kah kah kah dulu sekolah pondok mana? Kah kah dulu jual lembu sambung belajar kan? Rugi jual lembu kalau belajar tak cerdik? Kah kah kahUnknown commented on
 "KEMPEN PRN DAH MULA"

Apa pasal mahu takut woit? Senang saja adakan doa selamat, semua settle kan? Apa susah, kalau air tak ada doa, kalau air kotor dia, kalau rasuah boleh doa, kalau masuk SPRM doa jugak, kalau masuk penjara buat dia lagi, senang saja kan malah satu negara pas buat doa, semua bala hilang woit, jangan kalut wei, kah kah kah dah kalut pasai apa? Buat rumah terbuka dah kalut away ini kah kah kah

KENDURI RAYA PAKAI DUIT SAPA ?KENDURI RAYA

PAKAI DUIT SAPA?

AMIN

Unknown commented on 
"KEMPEN PRN DAH MULA"

Tidak Salah Perdana Menteri mengadakan rumah terbuka hari raya di enam buah negeri, iaitu di Kedah, Trengganu, Kelantan, Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor jika perdana menteri gunakan wang parti sendiri iaitu wang PKR, wang Pakatan Harapan (PH) atau wang peribadi Perdana Menteri sendiri.


Kah kah kah orang kita sudah jadi pandai belaka, bekas PM curi billion digelar Bossku, PM tak ambil gaji, tapi kena hentam kiri kanan Saban hari, kenapa ? Sebab baik sangat kah orang kita? Atau rasuah tak boleh? Susah cari makan duit salah, Haram? Kah kah kah? Ada saja cari kesalahan orang lain, dulu semua pakai duit siapa ? Duit parti atau duit awam? Nak bagi makan berkira pulak kah kah kah hebat cerdik akan maju setiap masa kah kah kah

RAYO DONGAN CUCURAYO 

DONGAN CUCU

AMIN

Unknown commented on
 "SUMO ANAK DARO"

Terkejut gua ingat TT dah berbini empat macam pak lebai. Rambut pun dah kembali hitam sejak raya bersama cucu-cucu anak daro

ASKAR RAMPAS KUASA DI PAKISTAN ?

 

ASKAR RAMPAS

KUASA

DI PAKISTAN ?

KHALAS

TAK MINAT BIDADARI - BULEH TAK ?

 TAK MINAT

BIDADADARI

BULEH TAK ?

AMIN

Unknown commented on 

"HARI RAYA KE ENAM"

Bang TT takdo gunanya klu posa ponuh & buek posa onam klu ekau X solat limo waktu takdo nya nk entot bidadari di firdausi- tat yg ckp🙂

..maaf lahir batin yo🙏

KIAMAT IKLIM DAH SAMPAI !!!UMAT MANUSIA

KALAU MASIH 

BELUM SEDAR

SILA BUKAN MATA

KIAMAT IKLIM AKAN

SAMPAI 

TAK LAMA LAGI

KHALAS

PAKATAN BOLEH MENANG DI SELANGOR KALAU ...


DAP yakin pertahan kerusi di Selangor


DAP yakin dapat memenangi kesemua 16 kerusi dalam pilihan raya negeri akan datang yang dimenangi parti itu di Selangor semasa Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kata Setiausaha DAP Selangor Ng Sze Han.

Dengan Setiausaha Agung DAP Anthony Loke baru-baru ini mengeluarkan arahan bahawa parti itu mesti memenangi semua 16 kerusi di Selangor, Ng berkata ia boleh dicapai walaupun terdapat cabaran dari segi mendapatkan undi Melayu.

“Kami masih sangat yakin bahawa kami akan memenangi 16 kerusi DUN sekali lagi,” kata Ng kepada The Malaysian Insight.

“Satu-satunya kesukaran terletak pada trend undi anak muda Melayu yang menjadi fokus semua pihak. Adakah trend pengundian mereka sama seperti pilihan raya umum ke-15, menyokong kerajaan perpaduan atau ada perubahan dalam persepsi mereka beberapa bulan selepas pembentukan kerajaan persekutuan?


“Menurut pemerhatian kami, berikutan prestasi baik kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim, kami merasakan ia telah menarik ramai pengundi atas pagar,” tambahnya.

Ng menjelaskan, isu yang paling dibimbangkan pengundi ialah pendapatan dan peluang pekerjaan.

Beliau berkata, selagi ekonomi pulih, semua orang akan mempunyai jangkaan dan memberi sokongan kepada kerajaan perpaduan.

“Bagi orang bukan Islam, sokongan kepada kerajaan perpaduan lebih tinggi, malah lebih tinggi berbanding semasa pilihan raya umum lalu,” katanya.

Memandang serius arahan Setiausaha Agung itu, Ng yang juga Adun Kinrara berkata, tugas DAP Selangor adalah untuk memastikan tiada kerusi yang hilang.

Katanya, persiapan kini sudah memasuki pusingan akhir.

“Kami telah menyampaikan arahan Setiausaha Agung kepada akar umbi, dan tugas akar umbi adalah untuk bertanggungjawab menyampaikan maklumat yang betul kepada rakyat.”

“Sebabnya selepas pilihan raya lalu, kita dapati pihak lawan menggunakan media sosial untuk menyampaikan beberapa maklumat tidak betul termasuk maklumat negatif yang mencetuskan sentimen perkauman,” katanya.

Pilihan raya negeri akan datang di negeri itu juga akan menyaksikan kerjasama yang tidak pernah berlaku sebelum ini antara DAP dan Barisan Nasional (BN).

Ng mendedahkan pertemuan antara kedua-duanya amat harmoni.

“Kami mengikut model kerajaan perpaduan persekutuan dan mengadakan beberapa pertemuan dengan pemimpin Umno BN untuk membincangkan peruntukan kerusi dan persiapan.

“Kita akan bantu BN untuk raih undi. Semua orang bersedia dari segi mental untuk bekerjasama dalam pilihan raya negeri,” katanya.

Walaupun DAP bekerjasama dengan Umno di negeri itu buat kali pertama, Ng berkata sambutannya adalah positif.

“Pengundi menyokong kerajaan perpaduan yang sederhana dan menolak sekeras-kerasnya gabungan dan parti ekstremis perkauman.

“Kita sudah mula mengerahkan dan melalui kawasan luar bandar dan kampung nelayan utama. Kita juga akan memberi bantuan kepada beberapa kawasan yang ditandingi BN atau Umno,” katanya.

Pada PRU14, DAP menyapu bersih kesemua 16 kerusi yang dipertandingkan di negeri itu.

Krusi berkenaan adalah Sekinchan, Kuala Kubu Baru, Dusun Tua, Teratai, Balakong, Seri Kembangan, Kinrara, Subang Jaya, Bukit Gasing, Kampung Tunku, Bandar Utama, Bandar Baru Klang, Pandamaran, Kota Kemuning, Banting dan Sungai Pelek.

Bagaimanapun, Adun Teratai Bryan Lai meninggalkan parti itu tahun lepas untuk menyertai Warisan, meninggalkan DAP dengan 15 kerusi di negeri itu. – 27 April, 2023.

PAKATAN BOLEH

MUDAH MENANG 

DI SELANGOR

DENGAN  SYARAT....

AMIN

PERTAMA : NAJIB

MASIH DALAM JIL

AMIN

KEDUA :  ZAHID JANGAN

DATANG BERKEMPEN

DI SELANGOR

AMIN

KETIGA: KIT SIANG

RAMASAMY & GUAN

ENG JANGAN CAKAP

BANYAK

AMIN

MALAON NI JANGAN

TURUN BEREKEMPEN

KHALAS

KES EXCO MELAKA ENTOT CABUT LARIVideo rasuah tular, Exco Melaka perlu buat laporan polis – PN


KUALA LUMPUR – Perikatan Nasional (PN) menggesa Exco Kanan Melaka yang terpalit isu rasuah agar tampil membersihkan namanya segera.

Pengerusi Perikatan Nasional Melaka, Dr Mohd Yadzil Yaakub berkata, Exco tersebut perlu membuat laporan polis dan tindakan undang-undang termasuk ke atas wanita yang dikaitkan disebabkan video berkenaan telah tersebar dan tuduhan yang dilemparkan amat berat.
“Rakyat sedang menilai dan sesebuah kerajaan bukan sahaja mesti bersih tetapi perlu kelihatan bersih.

“Sebarang kompromi akan memperlihatkan Malaysia Madani hanyalah retorik kosong yang tidak membawa sebarang makna,” katanya lagi.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Bemban berkata, sebagai sebuah gagasan yang memperjuangkan politik matang, fokus Perikatan Nasional adalah membangunkan negara secara konstruktif dan berperanan sebagai pembangkang yang bertanggungjawab dengan menolak budaya politik menyerang peribadi pemimpin tertentu.


WOIT

DAH ENTOT

JANGAN LUPA

BAYAR DUIT

KAH KAH KAH

INI KES LEPAS

ENTOT CABUT 

BATANG TERUS

LARI

KAH KAH KAH

LA HABAU

BETUL

KHALAS

LANGKAH BIJAKWajibkan panel solar untuk rumah baharu, kata ahli Parlimen 

PUTRAJAYA harus memperkenalkan undang-undang untuk mewajibkan panel solar bagi rumah baharu sebagai sebahagian daripada langkah menyokong tenaga boleh diperbaharui dan sektor itu, kata Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng hari ini.

Beliau berkata kerajaan persekutuan harus mencontohi inisiatif kerajaan Sarawak untuk mewajibkan panel solar untuk kediaman baharu di negeri ini.

“Tidak dinafikan cadangan sebegitu bukan sahaja membantu industri tenaga boleh diperbaharui di Malaysia untuk berkembang maju, tetapi ia juga akan menjadikan Malaysia sebagai perintis tenaga boleh diperbaharui di rantau Asia Tenggara.

“Selain itu, cadangan ini juga akan menggalakkan penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui dan mengurangkan pelepasan karbon, yang menyumbang kepada perubahan iklim.

“Saya berada dalam kedudukan yang paling yakin bahawa inisiatif seperti itu boleh dikemukakan dan diutamakan oleh kerajaan perpaduan,” kata ahli Parlimen DAP itu dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, banyak negara, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia sudah mewajibkan semua rumah baharu yang dibina mulai 2020 dipasang panel solar.

Tambahnya, kos pemasangan panel solar telah menurun dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikannya penyelesaian yang lebih berpatutan dan praktikal untuk pemilik rumah baharu.

“Selain itu, Malaysia mempunyai badan tenaga hijau sedia ada seperti SEDA (Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari) untuk memudahkan peralihan daripada bahan api fosil kepada tenaga hijau.

“Kerajaan persekutuan harus mencontohi inisiatif Sarawak dengan mengenakan undang-undang dan peraturan baharu untuk kedua-dua sektor awam dan swasta bagi melindungi alam sekitar dan menangani perubahan iklim, kerana ia merupakan isu global yang mendesak yang memerlukan perhatian segera,” katanya.

Awal minggu ini, Timbalan Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Abdul Rahman Junaidi berkata negeri itu sedang mengkaji kemungkinan pemasangan panel solar wajib bagi kawasan kediaman baharu.

“Idea ini disampaikan oleh Premier Abang Johari Openg semasa beliau menjadi menteri perumahan negeri. Saya bersamanya tujuh hingga lapan tahun lalu untuk membentangkan idea ini pada peringkat awal.
 
“Baru-baru ini, Sarawak Energy mengambil bahagian dalam program Feed-In Tariff (FIT) seperti yang dilaksanakan di Putrajaya dan Lembah Klang. Ini boleh dilaksanakan secara sistematik. Ia memerlukan penglibatan Sarawak Energy bersama pemaju hartanah dan lain-lain yang terlibat.

“Mungkin pada masa akan datang, selepas perbincangan dengan pelbagai pihak, kita boleh meminda undang-undang perumahan kita (sedia ada) untuk memastikan rumah baharu itu dilengkapi dengan panel solar,” katanya. – 27 April, 2023.

CADANGAN BIJAK

LANGKAH TEPAT

AMIN

TEKNOLOJI DAH

WUJUD KITA

WAJIB GUNA

AMIN

TUHAN RA BERI

HIDMAT PADA

UMAT MANUSIA

KHALAS

KESEDARAN MELAYU PATANIKESEDARAN 

MELAYU PATANI

KHALAS

HIDUP HANYA SEKALIHIDUP HANYA

SEKALI

KHALAS

politikgilababi commented on
 "RAYO JANGAN TAK RAYO"

Klu di-amati lirik itu...hari raya zaman itu betul² enjoy dgn main poker,blackjack sambil minum² whiskey,brandy & wine selepas satu bulan bersama Allah SWT dan 1 hari dengan syaitan... kahkahkah kahkahkah

PARTI KELING MANA ?


PARTI ASLAM NI

PARTI KELING MANA?

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on 
"PN TERKEJUT !!!!"

TT, yang PN dan Parti Aslam Semalaysia PAS terkujut kenape? Jika betul Kerajaan Pusat buat jamuan untuk dapatkan undi apa salahnya? Parti Aslam Semalaysia boleh buat jamuan tiap tiap hari disetiap DUN rasanya Kerajaan Perpaduan tidak akan menghalang, buatlah

HARI RAYA KE ENAMRAYA KE ENAM

KHAMIS 27/4/2023

SAPA DAH MULA POSA ONAM
MANA POSA YANG LUPO
BULEH BAIKI
AMIN

HEBOH PASAL KENDURI RAYO
PMX BUEK KENDURI RAYO
DI BANYAK NEGERI
KAH KAH KAH

WOIT 
INI NAMANYA KEMPEN
KALAU TAK BUEK
DAPEK 6 KOSONG
KAH KAH KAH

BUEK AWAL
UNTUK MONANG
KODAH KELANTAN GANU
JAMIN PAK LEBAI MONANG
YANG TINGGAL SELANGOR TANJUNG
DAN NOGORI
SIAH PALEH KALAU KALAH
AMIN

SUDAN
ADA JANJI JANGAN TEMBAK
TAPI INI JANJI ORANG ITAM
SESAMA ORANG ITAM
KAH KAH KAH

KOREA SELATAN
AMERIKA HANTAR
KAPAL SELAM 
YANG ADA SENJATA NUKLEAR
NAK BERI AMARAN 
PADA KOREA UTARA

TAPI INI JUGA
AMARAN PADA
CHINA MERAH
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA BERSINAR
LANGIT KELABU KELAM

JANTAN BERKOKOK
DARI GAUNG TEPI SUNGAI
TERKUKUR BERSUARA
TIONG SEPERTI BIASA BERGADUH

GUA RASA HARI INI
AKAN PANAS
CUACA PANAS DAH SAMPAI
KALAU HUJAN PETANG
MALAM JADI ENAK
UNTUK SANTAI
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM
KIAT MASIH BERAYA

BRO
BILA LU DUDUK MENULIS
JANGAN SAMPAI PATAH KALAM
BILA LU DALAM MAJLIS
JANGAN BAWA LIDAH TAJAM

BRO
BILA LU BUAT PENGAT
JANGAN ADA YANG TERBUANG
BILA LU NAK MUFAKAT
JANGAN CEPAT MERADANG

BRO
BILA LU MENEBAR JALA
LAMA LAMA DAPAT IKAN
BILA LU PERANGAI KERAS KEPALA
PASTI LU BANYAK LAWAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERAYA