Khamis, 16 April 2020

MALAYSIA BARU


KEMANUSIAN

MALAYSIA BARU

DARI ANAK

SEMUA BANGSA

SERAMBI BALAK
SERAMBI BALAK

198O gwa mudek berboat dari K.Krai ngarong Sg.Ninggeri redah hampir sempadan Perak. Air sungainye jernih kristal ..dlm kejernihan itu gwa ternampak beberapa pompuan nigrito itam legam tak bercholi, yg muda mcm nasi lemak bungkus, yg otai mcm tolingo gajah ..
indah sunguh indah ..itu era KuLi. Tapi di zamang Serambi Mekah ..dimana mana air sungai KELANTAN seperti gambaran Sungai Shorga ..ngalir air bak susu, maksud gwa SUSU TEH TARIK. 
on 
ORANG ASLI 
TAK HANCUR HUTAN
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 15:47

Si

BERANAK BERCUCU BERUBAH MUKA


WATAK JAHAT

SANG KOBID

BERBINI BERANAK

BERUBAH MUKAMungkin ada 3 jenis Covid-19 di Malaysia, kata Noor Hisham

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) tidak menolak kemungkinan terdapat tiga strain (jenis) Covid-19 di negara ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Bagaimanapun, berkata menegaskan masih terlalu awal untuk mengesahkannya kerana perkara itu perlu terlebih dahulu dikaji oleh pihak berkuasa kesihatan termasuk Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Beliau berkata ia adalah virus baharu dan tiada sebarang laporan atau data untuk membantu pihak berkuasa dalam penyelidikan mereka.

“Ini adalah virus baharu jadi pada asasnya kami tidak mempunyai laporan atau data tentang virus ini yang boleh kami rujuk, tidak seperti virus lain,  yang kami sudah kenal pasti dan ada laporannya.

“Jadi apa yang kami lakukan di IMR adalah mengkaji serologi virus ini, isolasinya dan juga mengkaji genomiknya,” jelasnya pada taklimat harian mengenai Covid-19 di KKM di Putrajaya, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata kes postitif Covid-19 yang terdapat di Malaysia mungkin strain C.

“Perlu ingat, dalam gelombang pertama penyakit ini di negara ini, sebanyak 16 pesakit adalah dari China, jadi kita tahu ada kebarangkalian kumpulan ini adalah daripada kumpulan Wuhan.

“Sama ada kita menyaksikan strain virus yang berbeza, ia bergantung ... berikutan  mereka (laporan) menyatakan di China kini mungkin adalah strain B dan mereka menyatakan di Asia adalah strain C dan di Amerika Syarikat dan Eropah adalah  strain A, sebagai contoh.

“Tetapi kami tidak tahu sehingga kami jalankan proses kultur virus di negara ini dengan sususan genome yang lengkap ...jika kami dapat lakukan itu dan tag serta kenal pasti ciri-ciri  virus di negara ini sama ada ia jenis A ,B atau C.

“Mungkin ada tiga strain di negara ini tetapi kami tidak tahu sehingga kami lakukan isolasi virus itu dan tag  virus itu, hanya selepas itu kami boleh buat perbandingan,” jelasnya.

Terdapat laporan bahawa Jenis A kemungkinan besar adalah strain yang menjadi punca kepada wabak ini, Jenis B terhasil daripada Jenis A, dipisahkan oleh dua mutasi dan Jenis C adalah “anak” Jenis B. – Bernama, 15 April, 2020.


KITA WAJIB

TERUS AWAS

BERJAGA JAGA

ZON SEHAT
ZON SEHAT


3 daerah di Perak diisytihar zon hijau, kata MB Perak

TIGA daerah di Perak iaitu Kuala Kangsar, Muallim dan Kampar diisytihar sebagai zon hijau atau sifar kes Covid-19 susulan tiada kes baharu dilaporkan dalam tempoh 14 hari yang lepas, kata Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu.

Beliau bagaimanapun berkata ini tidak bermakna penduduk di ketiga-tiga daerah berkenaan bebas untuk keluar.

TERUS 

BERHATI HATI

BAHAYA SEDANG DATANGEKONOMI

MELESET

KACAU BIN BILAU

AKAN SAMPAICoronavirus live news: Trump casts doubt on China death toll as IMF issues Asia warning

Pertumbuhn ekonomi Asia cenderung mengalami pertumbuhan sifar untuk pertama kalinya dalam 60 tahun kerana kesan ekonomi coronavirus, menurut Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

"Ini adalah masa yang sangat tidak menentu dan mencabar untuk ekonomi global," kata Changyong Rhee, pengarah Jabatan Asia dan Pasifik IMF. "Wilayah Asia Pasifik tidak terkecuali. Kesan coronavirus di rantau ini akan sangat parah, dan tidak pernah terjadi sebelumnya," kata Rhee pada taklimat berita maya.


DI MALAYSIA

PERSOALAN

NASIONAL YANG

BELUM SELESAI

AKAN MELEDAK

AGAMA BANGSA

AKAN

 JADI SENJATA

AWAS BAHAYA

----------

UNTUK RAKAMAN SEJARAH


RAKAM SEJARAH

BRO WAJIB ADA AKIDAH SEJARAH
SERATUS TAHUN DARI HARI INI
SEJARAH AKAN TERBUKA
MACAM BIG TREE DI MCKK
Hisham, tak payah lah poskan pesanan dari MKN tu, semua orang yang ada HP dapat pesanan tu. Kalau nak ampupun agak agak lah, Yidin dengaan Jemin tak pandangpun, dia orang tak bukak blog TT ni, baik dia orang fikir macam mana nak berdepan dengan perancangan atok dan abam, ingat abam diam ke, nak tahu tanya azam... 
on 
BERITA 
DARI NOKIA
Publish | Delete | Spam
hamim
on 16/04/20

9 c


ADA BANYAK JALAN KE PASAR CHOW KIT


ADA 

BANYAK JALAN
KE PASAR 

CHOW KIT

Sekarang puak² pak cik bawang gantung semua kunci masok syurga. Semua ini disebabkan kerajaan pengembala lembu atau pengembala babi akan terkesan oleh virus covid 19. hanya orang bodoh sahaja akan percaya label jelek dan pendapat orang yang mengamalkan sentimen agama dan bangsa.
janganlah rakyat malaysia yang berbilang bangsa dan agama terikut kebodohan seperti sikepala kebodohan.bodoh yang dishare/dikongsikan untuk menghalalkan itu tidak berguna melainkan menguntungkan politik pengamalnya 
on 
GANTUNG PISANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 16/04/20

Rak

WOW APA PULAK NI?
WOW 

APA PULAK NI ?

Mungkin ada 3 jenis Covid-19 di Malaysia, kata Noor Hisham


BERITA MENYUSUL

VAKSIN IBNU CAR MURTA


VAKSIN ARAB

NAMANYA

IBNU CAR MURTA

ابن العاهرة

Mudah²an, vaksin corona diabadikan dalam bahasa arab. Kalaulah vaksin yang menyembuhkan pandemik corona menguna bahasa perubatan maka orang akan berfikir bahawa bahasa arab boleh digunakan untuk menjual agama, 
yang penting ada bunyi arab maka senang dapat kunci pintu syurga.itulah tahap pencapaian agama dalam negara...sedih
 on
 MELAYU 
TAK MAHU 
JADI ARAB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 16/04/20

in

JANGAN LUPA CARA MEMBACA TUKAR TIUBJANGAN LUPA 

CARA MEMBACA

 TUKAR TIUB
TT, betul ke Dato Seri Najib kahwin lagi satu? berani ke dia? atau Datin Seri Rosmah yang ADVISE dia kahwin lagi satu, macam tak percaya lah..... 
on 
BINI MUDA
Publish | Delete | Spam
hamim
at 15:58

19

HUJAN AKAN TURUN


HUJAN

KETIKA MENULIS INI
JAM 3.59 PETANG
GURUH BERTENDUM
ANGIN KUAT BERTIUB
TANDA HUJAN LEBAT
AKAN SAMPAI

TELAH 4 HARI TAK HUJAN
PETANG INI IANYA DATANG
SELAMAT DATANG HUJAN
BASAHILAH
KUALA  LUMPUR

LEPAS HUJAN
GUA NAK TABUR
BIJI LABU
GUA NAK TABUR
BIJI AVOKADO

DAH ADA GUA SIMPAN

DI BELUKARR
SEBELAH FLET 
DURIAN GUA  DAH TUMBUH 
LIMA BATANG DAH
MEMBESAR

INI SEPULUH
TAHUN DAHULU
GUA DAH BUAT KERJA

GUA  JUGA DAH TANAM 
10 BATANG ANAK PISANG
GUA BELI DARI
PASAR AHAD TEMERLOH
MAKIN BESAR
MAKIN SUBUR

ANAK PISANG 
LEBIH 6 BULAN
GUA TANAM

GUA TAK TAHU
TENTANG AVOKADO
GUA DAH BANYAK TABUR
PASTI ADA YANG TUMBUH
GUA TAK KENAL DAUNYA
TAK SENANG NAK KENAL
MACAM ANAK DURIAN

GUA BALING BIJI BIJI
DALAM BELUKAR
LEPAS HUJAN
CARA GUA TANAM
CARA  ORANG ASLI

BIJI YANG TERKUAT
BENIH TERBAIK
AKAN TUMBUH BESAR
INI SAMA DENGAN TEORI
EVOLUSI DARWIN

GUA JUGA DAH
BALING BIJI DURIAN
DI LERENG BUKIT
TEPI JALAN
JALAN LAMA KL-BENTONG
ATAS  PADA
KAMPONG 
ORANG ASLI GOMBAK


GUA MENABUR BENIH
HARI INI
UNTUK GENERASI AKAN
DATANG
INILAH FALSAFAH GUA

GUA BELAJAR FALSAFAH INI
DARI ARWAH
PAK SEDARA  GUA
DIA ADA KERETA
PADA TAHUN 50 AN 
TAK  RAMAI ORANG JELEBU
MEMILIKI KERETA

SESEKALI BILA
GUA TUMPANG KERETA
GUA NAMPAK
BILA KAMI  LALU 
DI BUKIT TANGGA
PAK NGAH GUA AKAN
MEMBALING BIJI DURIAN
KE DALAM HUTAN BELUKAR
BAWAH BUKIT
TEPI JALAN BUKIT TANGGA

HARI INI JIKA
SESIAPA
TERJUMPA  POKOK DURIAN
DI TEPI  JALAN
 DI JALAN BUKIT TANGGA
ITU ADALAH
POKOK DURIAN 
KERJA  ARWAH PAK NGAH GUA

YANG KITA SEMUA
LAKUKAN HARI INI
ADALAH UNTUK GENERASI
AKAN DATANG
KERANA 
KITA SEMUA MEMINJAM
BUMI INI
DARI MEREKA
MAKA JAGALAH BUMI INI
BAIK BAIK
UNTUK ANAK CUCU CICIT
AMIN

KESAH MAT BANGLA
AL- KESAH 

MAT BANGLA 
Ini sume angkara peragut² warisan yumno dgn diwarisi peeH la. Aku dah kata, kat tmpt aku cari makan.. bangla yg buat bisnes sama mcm org malaysia buat. Harga hancus para bangla ni bg, maka berpusu la org² kita tempah kotak, flyers, sijil kat diorg. Dimana akhirnya para pelanggan menangis sendiri sbb kotak ptt gambar anggur, bangla letak gambar capal ( itu utk mudah bg paham la). 
Itu hari aku dah kata kan, bangla takde designer utk tgk artwork so diorg bedal je la proceed apa yg dlm pendrive. Bila dah silap, mana ada bangla nak ngaku dan mimpi la nak ganti baru. Akhirnya para pelanggan cari gak kami ni, org malaysia. Kami kesian tapi mampu senyum sinis je la. Hamek, nak harga murah sgt abdol tarek bagi.. sekali kotak gambar capal. 
Akhirnya buat gak yg baru cantik meletop gambar anggur, kami org malaysia yg buat. Kan dah tak pasal² dua kali bayar, satu bayar kat bangla yg dah silap buat pastu satu lagi bayar kat org malaysia yg buat dgn betul. Sapa salah, org kita atau bangla... Kui kui 
on 
PEROJEK 
LEPAS KOBID
Publish | Delete | Spam
Amier The Hero
on 15/04/20

Sejak murdeka

BUDAYA TABII MANUSIAKOBID

MEMBAWA

KEMBALI TABII

ASLI UMAT

MANUSIA

TOLONG 

MENOLONG 


Rakyat Malaysia bersatu perangi Covid-19

ANCAMAN terhadap jangkitan virus Covid-19 yang membawa maut sentiasa ada, tetapi ia tidak menghalang kumpulan amal dan kebajikan untuk terus menghulur bantuan kepada golongan yang memerlukan sejak perintah kawalan pergerakan (PKP) bermula empat minggu lalu.

Apa yang lebih mendorong kumpulan itu terus-menerus membantu mereka yang memerlukan ialah kerana rakyat Malaysia tidak pernah berhenti memberi sumbangan kewangan dan tenaga dalam kempen mengumpul bantuan.

Kumpulan kebajikan itu memberitahu The Malaysian Insight bahawa rakyat Malaysia tanpa mengira umur, bangsa, kepercayaan dan warna kulit datang setiap hari, sama ada memberi bantuan tenaga atau menyumbang ribuan ringgit untuk membantu menyediakan makanan kepada gelandangan, pendatang asing yang kini menggangggur dan pelarian.

Dengan PKP kini masuk minggu kelima, kumpulan itu berkata sokongan memberangsangkan daripada rakyat Malaysia akan membantu memastikan mereka yang terjejas teruk akibat PKP tidak akan berlapar bagi tempoh 14 hari akan datang.

“Situasi di bawah sangat mendesak. Kami terima sekurang-kurangnya 50 panggilan sehari daripada pendatang asing, pelarian dan ibu bapa kumpulan B40 merayu minta bantuan, supaya mereka dapat beri makanan untuk keluarga,” kata Heidy Quah, salah seorang ahli daripada gabungan empat kumpulan kebajikan itu.

“Namun, sungguh mengharukan apabila melihat rakyat Malaysia bersama-sama membantu mereka yang memerlukan ini,” katanya yang mengasaskan penubuhan Refuge for the Refugees.

“Banyak syarikat tampil memberi bantuan, menawarkan untuk menghantar makanan. Rakyat Malaysia menggunakan cara atas talian dan membuat persembahan nyanyian bagi mengutip dana untuk kami.”

Refuge for the Refugees bekerjasama dengan Tenaganita, Dapur Jalanan Kuala Lumpur dan Liga Rakyat Demokratik menyediakan makanan untuk dihantar kepada keluarga pelarian, pendatang asing menganggur dan isi rumah B40.

Gabungan itu juga bekerjasama dengan Pertubuhan Palang Merah Malaysia dan beberapa syarikat swasta, yang membantu dalam urusan dan barang bekalan.

Bungkusan makanan yang disediakan itu termasuk beras 10kg, minyak masak, tepung, makanan dalam tin, kentang, bawang dan kacang dal.

Jika ada permintaan, gabungan itu turut menyediakan lampin pakai buang dan susu formula bayi untuk keluarga yang mempunyai anak kecil.

Setakat ini, gabungan itu berjaya menghantar bungkusan makanan itu kepada 2,400 keluarga di 102 lokasi di sekitar Lembah Klang.

“Banyak syarikat yang bermurah hati. Satu hari Nestle hubungi kami dan menyumbangkan susu, keesokan harinya F&N pula telefon.

“BMW bantu kami mengangkat barang bekalan dan bungkusan dengan kenderaan besar mereka,” kata Quan.

Dua inisiatif dilancarkan secara online, dapat mengumpul RM12,000 untuk gabungan itu, iaitu Festival Duduk Rumah yang menampilkan persembahan muzik secara langsung dan If Walls Could Talk, program bacaan puisi.

“Setiap hari, kami ada 30 sukarelawan di pusat logistik, tanpa lelah membungkus, menyusun barang, mengira barangan dan penghantaran,” katanya.

Dilaporkan terdapat lebih 178,000 pelarian dan suaka politik di Malaysia, dengan 154,000 dari Myanmar.

Selebihnya dari Pakistan, Yaman, Somalia Syria, Afghanistan, Sri Lanka, Iraq dan Palestin. – 16 April, 2020.


SESUDAH  KOBID

BUDAYA

AKU AKU

MUNCUL DARI

SISTEM EKONOMI

KAPITALIS

WAJIB DIHAPUS

ORANG ASLI TAK HANCUR HUTAN

ORANG ASAL

TAK HANCUR

HUTAN BALAK
Oraang Asli Semai mahu ka nak buat rumah, bangunan, hospital? Duk penyumpit boleh la. Kerja pembuatan semua warga asing buat. 
----------------- 

Orang Asal tak ganggu orang pekan orang bandar, orang asal tak kotorkan udara dengan asap kilang atau ekzos bmw atau bas mini, orang asal tidak cemarkan sungai di JB yang memberi mudhorat kepada ramai pelajar dan anak sekolah termasuk makcik kantin, orang asal tidak bertempik laungan RUU tapi dalam masa yang sama senyap sunyi bila ditanya duit haram RM90juta, 
orang asal tidak bawa bulldozer atau backhoe rosakkan hutan gondolkan bukit yang menyebabkan sistem udara terganggu tercemar kotor, orang asal hidup aman damai tak ganggu alam semulajadi dan paling penting....tidak ditipu tok arab. khalasss 
on 
WAJIB 
UBAH FIKRAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 15/04/20

In


-

BERITA AMAT PELIK

BERITA

AMAT PELIK

TETAPI BENAR


PKR gantung keahlian Haniza kerana jumpa Azmin, ZuraidaKATAKAN 
ADA SEORANG  PENIAGA 
AHLI PKR 
INGIN
BERURUS DENGAN MITI
YANG MENTERINYA
AZMIN ALI

ADAKAH MAMAT INI
AKAN DIGANTUNG KEAHLIAN
KERANA BERJUMPA AZMIN ?

SAJE TANYA
JANGAN MARAH

KATAKAN ADA
SEORANG PEMAJU
AHLI PKR 
CABANG LEMBAH PANTAI
INGIN MENDIRIKAN
SATU KAWASAN  PERUMAHAN
DI KUALA SELANGOR
DIA PERLU BERBINCANG
DAN BERUNDING
DENGAN MENTERI PERUMAHAN
YANG BERNAMA ZURAIDA
ADAKAH PEMAJU INI
AKAN DIGANTUNG KEAHLIAN

SAJE TANYA
JANGAN MARAH

MB SELANGOR 
AHLI PKR DAN
KETUA CABANG
BATU CAVES
DATANG BERJUMPA AZMIN
DATANG BERJUMPA ZURAIDA
MEMBINCANGKAN
MASALAH EKONOMI
YANG DIHADAPI 
OLEH
SELANGOR

APAKAH MB SELANGOR INI
AKAN DIGANTUNG
KEAHLIAN NYA

SAJE TANYA
JANGAN MARAH
KAH KAH KAH
 


BINI MUDA
BINI MUDA 

Aritu kat mahkamah najib komplen sakit pinggang duk dalam kandang tertuduh.. Kali ni musim PKP mungkin najib cakap sakit pinggang sebab duk bekepit jak dengan binik muda hurmmm... 
Sabo la jib sume oram yang baru bebini camtu... Tapi Jib kene berlaku adil jugak walau pkp nafkah untuk kak mah jangan lupa pulak.. 
Kak mah duk perati jak dari jauh 
on 
MASIH ADA 
YANG DEGIL
Publish | Delete | Spam
Mat Despatch
on 15/04/20

O

GANTUNG PISANGGANTUNG PISANG 
Anuar d gantung sbb
 jumpa Yusof Rawter.
 Gantung Pisang... 
on 
BERITA SAHEH 
BERITA PALSU
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 15/04/20

ABERITA BAIK

BERITA BAIK

Rakyat Malaysia bersatu perangi Covid-19


BERITA MENYUSUL


--------

MELAYU TAK MAHU JADI ARABMELAYU TAK

IKUT TIPU ARAB

TETAP  MELAYU
Tt buang tebiat sejak kena pkp ni..asyik keluar lagu loghat serambi mekah je..ke tt nak jumpa taka nak isi borang ahli..pegangan boleh bertukar 360 darjah.. 
on 
KLIP 
TER NOWW
 MUNIRAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 15/04/20


BERITA DARI NOKIA

DARI NOKIA
PKP- 3
KERAJAAN MENGUCAPKAN
 RIBUAN TERIMA KASEIH 
KEPADA  RAKYAT 
YANG TERUS BERSABAR 
DENGAN MEMBERIKAN 
KERJASAMA DAN  TERUS
 PATUH 
ARAHAN PKP

MAJLIS
KESELAMATAN NEGARA