Jumaat, 31 Mei 2024

APA AKAN JADI PADA TRUMP ?


APA AKAN JADI

PADA TRUMP?

AMIN

WAJIB BANGUN MELAWAN


WAJIB BANGUN

MELAWAN

AMIN

MELAYU HILANG TANAH


MELAYU HILANG

TANAH !!!

AMIN

KJ TIBAI RAFIZI


KJ TIBAI RAFIZI

KAH KAH KAH

AMIN

ANWAR AMERIKA DAN ISRAEL


Anwar digesa batal penyertaan Malaysia dalam latihan ketenteraan melibatkan Israel


Putrajaya telah diminta membatalkan penyertaan Malaysia dalam sebuah latihan ketenteraan dipimpin Amerika Syarikat, yang juga menyaksikan penglibatan tentera Israel, menjadikannya gesaan terbaru ke atas Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk membuktikan solidariti kerajaan terhadap perjuangan Palestin.

Dalam satu kenyataan bersama diketuai cawangan tempatan gerakan global anti-Israel BDS Malaysia, 15 kumpulan menuntut Malaysia segera menarik diri daripada Latihan Lingkaran Pasifik (Rimpac) yang akan berlangsung mulai 26 Jun hingga 2 Ogos.

“Kami menyeru kerajaan Malaysia untuk menarik diri serta merta daripada latihan ketenteraan Rimpac 2024 sebagai membantah penyertaan tentera Israel dalam latihan itu.

"Israel adalah negara penyangak. Tindakannya terhadap rakyat Palestin selama lebih 70 tahun dan pembunuhan beramai-ramai ketika ini di Gaza jelas menunjukkan ia tidak peduli undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia," kata kenyataan itu yang ditandatangani pelbagai NGO Islam tempatan, termasuk beberapa pertubuhan dilihat sebagai sekutu Anwar.

Dianggap sebagai latihan antarabangsa yang terbesar di dunia, Rimpac tahun ini akan menyaksikan penyertaan lebih 30 negara, melibatkan 40 kapal, empat kapal selam, dan 170 pesawat.

Semalam, Tentera Laut Diraja Malaysia merasmikan pelepasan kapal KD Lekiu menuju latihan itu.

Gesaan agar Malaysia menarik balik penyertaannya berlaku di tengah-tengah kontroversi kemasukan sebuah syarikat milik BlackRock ke dalam konsortium untuk menguruskan lapangan terbang di seluruh negara.

Di bawah rancangan yang diumumkan bulan ini, Global Infrastructure Partners (GIP) yang dimiliki BlackRock, akan memiliki 30% kepentingan dalam konsortium itu, langkah yang mencetuskan protes disebabkan hubungan rapat BlackRock dengan ekonomi dan industri pertahanan Israel.

Bagaimanapun, Anwar menolak bantahan itu, sebaliknya menuduh pihak pembangkang "menghasut" terhadap kerajaan.

Anwar sebelum itu turut menolak bantahan terhadap keputusan kerajaan membenarkan syarikat pertahanan AS yang dituduh bersubahat dalam jenayah perang Israel untuk menyertai pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) di Kuala Lumpur.

Antara peserta pameran ialah Lockheed Martin, kontraktor pertahanan di mana BlackRock memegang 7.4% kepentingan.

Kumpulan yang menandatangani kenyataan bersama hari ini turut menyenaraikan statistik korban awam Palestin sejak Israel memulakan pengeboman besar-besaran ke atas Gaza, yang setakat ini membunuh sekurang-kurangnya 36,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Rejim Zionis bagaimanapun terus mengabaikan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Pada Selasa, tentera Israel menyerang bandar Rafah, sempadan utama yang menjadi nadi penting untuk penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza, hanya dua hari selepas ICJ mengarahkan Israel menghentikan serangannya.

“Dunia harus berhenti melayan (Israel) seperti negara biasa yang mematuhi undang-undang jika mahu jenayah Israel di Gaza dan Tebing Barat dihentikan,” kata kenyataan itu.

"Kami mengulangi gesaan kami kepada kerajaan Malaysia untuk segera menarik diri daripada latihan ketenteraan Rimpac sekaligus menghantar mesej tersebut."


KENAPA

MENGAPA ANWAR

DILIHAT MASUK

KE DALAM POKET

AMERIKA DAN

ZIONIS ISRAEL ?

AMIN

KENAPA?

JENG JENG JENG

AMIN

SATU LAGI JANJI ANWAR IBRAHIM
Miskin tegar Sabah akan berakhir pada Julai, kata PM

PERDANA Menteri Anwar Ibrahim mahu kemiskinan tegar di Sabah dihapuskan menjelang akhir Julai tahun ini, lapor Bernama.

Beliau yakin sasaran itu mampu dicapai kerana jumlah ketua isi rumah dalam kategori miskin tegar di Sabah kini menurun kepada hanya 9,000 berbanding 20,000 sebelum ini.

Isu kemiskinan tegar di Sabah katanya, jauh lebih serius berbanding negeri lain seperti Pulau Pinang dan Selangor dan justeru, kerjasama bersepadu antara kerajaan pusat dan negeri perlu diperkukuh ke arah menyelesaikan masalah itu.

“Kemiskinan tegar bermakna mereka tidak mampu untuk membeli pakaian sekolah, makanan yang sesuai atau susu formula bayi. Sebab itu kerajaan pusat dan negeri berganding bahu membasmi kemiskinan tegar.

“Kami mahu membasmi kemiskinan tegar di Sabah pada penghujung Julai 2024. Ini adalah keutamaan kami. Kita boleh bercakap tentang isu lain, tetapi jika anak kita tidak cukup makan, tanggungjawab kita untuk melakukan sesuatu,” katanya ketika merasmikan majlis penutupan Pesta Kaamatan di Dewan Hongkod Koisaan Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) di Penampang hari ini.

Pesta Kaamatan selama sebulan bermula dengan upacara perasmian di Ranau pada 1 Mei. Pesta menuai itu kini telah berkembang menjadi perayaan perpaduan yang disambut oleh rakyat pelbagai latar belakang di Sabah, serta seluruh negara.

Dalam ucapannya, Anwar juga berkata selain usaha membasmi kemiskinan tegar, perkara berkaitan sekolah usang dan isu bekalan air di Sabah juga sedang ditangani terutama melibatkan peruntukan yang diluluskan kerajaan persekutuan.

Ini termasuk isu bekalan elektrik memandangkan Sabah masih menghadapi masalah itu, katanya.

Anwar berkata perbincangan berterusan antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri adalah tradisi baik yang membuktikan hubungan rapat antara kedua-duanya.

“Melalui perbincangan ini, kami mungkin mengubah suai beberapa rancangan sedia ada dan memberi perhatian kepada cadangan baharu,” jelasnya.

Sementara itu, Anwar berkata keputusan untuk mengecualikan Sabah dan Sarawak dalam menyasarkan semula subsidi diesel diambil berikutan penggunaan diesel yang berleluasa di Sabah berbanding negeri lain di semenanjung.

Ia juga berdasarkan keperluan rakyat dan bukannya atas permintaan kerajaan negeri terbabit, katanya.

Dalam pada itu, perdana menteri berkata pelarasan tarif elektrik baru-baru ini berjaya menjimatkan kira-kira RM4.5 bilion wang kerajaan, manakala pelaksanaan subsidi diesel yang disasarkan selama setahun dijangka menjimatkan RM4 bilion.

“Jadi, selama ini kita beri RM8 bilion dalam bentuk amal atau subsidi kepada orang kaya dan warga asing. Sekarang, bila kita berhenti, kita simpan (wang kerajaan).

“Saya perlu menyatakan perkara ini kerana ada pihak yang mungkin menjadikan ia sebagai isu politik. Subsidi bersasar adalah langkah yang diambil untuk memberi manfaat kepada rakyat,” katanya. – 31 Mei, 2024.

WOIT

INI JANJI

SILA INGAT JANJI

DAN TARIKH INI

AMIN 

KALAU JADI

MEMANG HEBAT

KAH KAH KAH

JIKA KANTOI

SAH MAT LEBONG

MELEBONG

DI SABAH

KHALAS

PENYOKONG TRUMP BANGUN MELAWAN


Penyokong Trump ajak merusuh, protes ganas susulan keputusan mahkamah

WASHINGTON: Penyokong bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, berang susulan sabitan 34 pertuduhan jenayah oleh juri di mahkamah New York.

Mereka bertindak membanjiri laman web pro pemimpin itu dengan mesej menghasut supaya diadakan protes, revolusi dan tindak balas ganas bagi membela nasib pemimpin mereka.

Ini adalah berdasarkan pemerhatian Reuters terhadap komen di tiga laman sesawang mewakili Trump iaitu platform Truth Social milik bekas presiden itu sendiri, Patriots.Win dan Gateway Pundit.

Selepas Trump menjadi presiden AS pertama disabitkan dengan kesalahan jenayah, penyokongnya bertindak balas melalui puluhan siaran dalam talian yang berunsur ganas.

Ada yang menggesa serangan terhadap juri, pembunuhan hakim kes itu, Juan Merchan, selain pelancaran perang saudara secara terang-terangan atau pemberontakan bersenjata.

"Seseorang di New York perlu beri perhatian kepada Merchan. Harap dia bertemu pendatang asing tanpa izin (PATI) membawa parang," kata seorang pengguna yang meninggalkan komen di Patriots.Win.

Di Gateway Pundit, satu poster mencadangkan golongan liberal ditembak selepas keputusan itu, dengan mesej: "Masa untuk mula membunuh orang berhaluan kiri. Ini tidak boleh diselesaikan dengan mengundi".

Dalam paparan di Truth Social pula Merchan digelar sebagai 'SANGAT BERCANGGAH' dan arahannya kepada juri dikritik sebagai tidak adil.

Seorang pengulas membalas dengan menyiarkan gambar pentas dan tali gantung bersama petikan: 'PENGGANAS YANG MENGKHIANATI SISTEM KEADILAN'.

Ancaman keganasan dan retorik bertujuan menggertak melonjak selepas Trump kalah dalam pilihan raya 2020 dan membuat dakwaan tidak berasas bahawa berlaku penipuan dalam undian.

Ketika Trump berkempen untuk penggal kedua Rumah Putih, beliau tampil dengan tuduhan tidak berasas dan mendakwa hakim serta pendakwa raya dalam perbicaraannya diperalatkan serta menerima rasuah, didalangi pentadbiran Presiden AS, Joe Biden.

Penyokong tegar Trump bertindak balas dengan kempen ugutan yang menyasarkan hakim dan pegawai mahkamah.

"Ini memalukan, perbicaraan yang curang, hakim yang makan rasuah," katanya kepada pemberita, mengulangi komen yang sering dibuatnya ketika perbicaraan.

Juri mendapati Trump bersalah dalam setiap 34 pertuduhan memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan bayaran yang bertujuan untuk menutup mulut bintang lucah, Stormy Daniels, menjelang pemilihan presiden pada 2016.

Hukuman ditetapkan pada 11 Julai, beberapa hari sebelum parti Republikan dijadual mencalonkan Trump secara rasmi dalam pemilihan presiden, 5 November depan.

Trump bagaimanapun menafikan salah laku terbabit dan dijangka membuat rayuan, selain turut meneruskan serangan secara dalam talian selepas keputusan kesnya diumumkan. - REUTERS


DI AMERIKA

MAHKAMAH

DI GUNA UNTUK

GAGALKAN TRUMP

JADI PRESIDEN

AMIN

JUMPA DI PESTA BUKU


MARI JUMPA 

DI PESTA BUKU

HARI SABTUMARI JUMPA

DI PESTA BUKU

HARI AHADPEGAWAI MELAYU BELOT - MUSNAHKAN !!!


MUSNAHKAN

PEGAWAI MELAYU

BELOT !!!

AMIN
panglimo potaseh commented on
 "TOWKAY CHINA JOLOK 
MALAON MELAYU"

Penjawat Melayu ini di kira belot spt bagi bom pada Cina ni dan bom orang Melayu hingga mampos. Dalam perang ini di kira belot .. hukom belot adalah di tembak hingga mampos, di bakar dan abu nye di buang ke laut .. betul gwa bukan melawak.

SI MISKIN HILANG RUMAH


SI MISKIN

HILANG RUMAH

AMIN

BUDAK JAGA ANJING JAGA LEMBU


BUDAK JAGA

ANJING SAMA

MACAM BUDAK

JAGA LEMBU

AMIN

Unknown commented on
 "LEMBU DALAM KONDO"

Ambe salute budak jaga lembu ada ulas kisah oku kena belasah. Budak jaga anjing buat senyap je. Takkan pembela bangsa buat dek je kih kih kih. Biasa hebat nganjing kah kah kah.

MENCARUT TIDAK CUKUP


MENCARUT AJE

TAK CUKUP

AMIN

BILA ADA DEMO

AJAK 1000 GENG

TURUN SAMA

KHALAS

Unknown commented on
 "KENYATAAN PELIK DILUAR TABII"

Fuck you and your suami and your kroni and your job (menteri) And your boss (nuar) and that shit you call CAT (cekap telus amanah)

Fuck you and your parti (DAP) that I'll never vote again Everybody but your dog, you can all fuck off

NAMA BARU DAP


DIRECT 

AWARS PARTY

NAMA BARU DAP

KHALAS

Unknown commented on
 "LEMBU DALAM KONDO"

Betul ke dap dah ada jenama baru... Direct Award Party. (DAP).. Hahahaha teburai sarban singh baca nie

SATU LAGI KES DILUAR TABII

 

SATU LAGI KES

DI LUAR TABII

AMIN 

TRUMP JATUH HUKUM 11 JULAITrump rails against guilty verdict in historic hush-money trial as sentencing set for 11 July


KES DUIT

TUTUP MULUT

PADA PELACUR

AMIN

BERITA TER NOWW


HOT HOT

TERKINI

TER NOWWTRUMP DI DAPATI BERSALAH
DI MAHKAMAH NEW YORK

SEMUA 34 TUDUHAN
TRUMP DI DAPATI BERSALAH

APA AKAN JADI
JATUH HUKUM
11 JULAI 2024
JENG JENG JENG

TRUMP MASIH LAGI
CALON PRESIDEN
UNTUK PARTI REPUBLIKAN

MENGUNDI BULAN
NOVEMBER