Sabtu, 4 Jun 2022

BANGANG YANG PALING BANGANG

 


BANGANG

YANG PALING

BANGANG

AMIN

ADA JALAN MUDAH


Kerajaan Kelantan perlu perjelas pembalakan di hutan simpan dara, kata Husam

BANYAK perkara yang perlu diperjelaskan kerajaan Kelantan selepas membenarkan sebuah syarikat milik kerajaan mengeri menjalankan aktiviti pembalakan di dua daripada 17 Hutan Simpan Dara (VJR) negeri itu, kata Husam Musa.

Bekas exco Kelantan itu berkata kerajaan PAS memberikan beberapa “ruang” kepada syarikat milik kerajaan negeri, Daulah Najah Sdn Bhd menjalankan aktiviti pembalakan.

“Daripada papan kenyataan (terletak di pinggir hutan), lesen pembalakan adalah dari 18 November 2021 hingga 17 Mei 2022.

“Kontrak pembalakan itu diberikan kepada Al Dar Resouces Sdn Bhd,” kata Husam sambil menunjukkan salinan media surat kelulusan yang ditandatangani Pengarah Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim pada 30 Januari 2018.

Dalam surat kelulusan itu, Husam berkata kerajaan negeri membenarkan Daulah Najah menjalankan aktiviti pembalakan di Hutan Simpan Sg Rek, Hutan dan Hutan Simpan Sg Durian membabitkan kawasan seluas 700 ekar (291 hektar).

Antara petak tanah yang diberikan, dua daripadanya – bernombor 26 dan 101 – ditetapkan sebagai VJR, kata Husam.

“Oleh itu, kerajaan Kelantan mesti menjelaskan bagaimana mereka boleh meluluskan VJR, yang dilindungi Akta Perhutanan 1967, untuk tujuan pembalakan, dan apakah hasil kepada negeri ini,” kata bekas naib presiden Amanah itu.

Husam, yang sebelum ini bersama PAS dan antara pemimpin pengasas parti serpihan Amanah, berkata kerajaan negeri juga perlu menjelaskan sama ada kontrak itu diberikan melalui tender terbuka atau sebaliknya.

Menurut Husam yang pernah mengetuai portfolio perhutanan di Kelantan, kerajaan negeri mempunyai kontraktor dan syarikat pembalakan sendiri.

“Kami akan menjalankan pembalakan sama ada sendiri atau tender terbuka. Jarang ada syarikat berasingan (walaupun milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan) untuk melakukan pembalakan,” katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Katanya, semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati dua pengarah Daulah Najah ialah exco Kelantan Hanifa Ahmad dan Azami Mohd Nor.

Adun Pengkalan Pasir, Hanifa adalah exco kerajaan negeri yang bertanggungjawab dalam industri, pelaburan dan perdagangan, manakala Adun Kadok Azami adalah exco pengangkutan dan infrastruktur.

“Selepas saya mendedahkan skandal pembalakan ini pada 2 Jun lalu, Jabatan Perhutanan Putrajaya merampas balak tersebut. Saya dimaklumkan ini dilakukan pasukan khas dari Putrajaya.

“Oleh itu, apa yang akan berlaku kepada rampasan ini,” kata Husam.

Di sebalik “pendedahan” beliau, Husam berkata kerajaan Kelantan atau jabatan perhutanan negeri tidak menafikan atau menjawab dakwaannya.

“Bolehkah kita mengharapkan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Takiyuddin Hassan, yang berasal dari PAS, untuk bertindak terhadap perkara ini?” kata Husam. – 4 Jun, 2022.


WOIT

JANGAN BANYAK

CAKAP

AMIN

TAK PERLU

BANYAK LETER 

ADA JALAN MUDAH

AMIN

SUSUN ATUR

BAWA RAKYAT

KE JALAN RAYA

AMIN

HANYA JALAN

RAYA BAWA

MENANG

PILIHAN RAYA

AMIN

WARGA KELANTAN

SEDANG MENUNGGU

AKSI BUKAN 

TUNGGU PUSSY

AMIN

KHALAS

SEMUA BUNGKUS


Satu lawan satu sukar dicapai pada PRU15, kata Pejuang

SUSAH untuk memastikan pertembungan satu lawan satu bagi mengalahkan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang kerana ada parti politik yang lebih mengutamakan kepentingan sendiri, kata Timbalan Presiden Pejuang Marzuki Yahya.

Katanya, usaha ke arah itu pernah cuba digerakkan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 2018 namun gagal apabila PAS menjadi pihak ketiga dalam pertembungan antara Pakatan Harapan (PH) dan BN.

“Kita tahu mana-mana negara demokrasi yang paling baik adalah satu lawan satu tetapi bagaimana nak wujudkannya. 

“Pada PRU14 kita cuba gabungan semua parti satu lawan satu, antara PH dan BN tetapi kita lihat wujud PAS yang cuba menjadi ‘king maker’ dalam PRU14 yang akhirnya pecahkan undi,” kata Marzuki.

Beliau berkata demikian dalam wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insight, di pejabatnya di Cyberjaya, semalam.

Tambahnya, hasrat itu semakin sukar dicapai untuk PRU15 memandangkan kebanyakan parti yang bertanding lebih memikirkan soal kedudukan pemimpin mereka.

Sedangkan matlamat perjuangan mana-mana parti politik harus disandarkan kepada keutamaan untuk rakyat.

“Ini memberi (petunjuk) satu perkara, iaitu matlamat satu lawan satu untuk PRU15 sukar… kebanyakan pimpinan parti mereka lebih tertumpu nak jadi perdana menteri.

“Ini bukan masalah yang harus diperbincangkan, masalah besar adalah masalah rakyat,” kata Marzuki.

Menyedari perkara itu juga, Marzuki berkata Pejuang tidak menamakan mana-mana pimpinan parti sebagai calon perdana menteri daripada parti itu. 

“Kalau fikir untuk jadi perdana menteri ini bukan perjuangan sebenar, sebab itu Pejuang tak pernah menamakan calon perdana menteri, yang penting kita perjuangkan nasib jatuh bangun bangsa dan amnya rakyat negara ini. Ini matlamat kita,” tambahnya.

Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad dalam wawancara dengan The Malaysian Insight yang disiarkan minggu ini berkata semua parti pembangkang mesti bekerjasama melalui satu persefahaman pilihan raya untuk memastikan pertembungan satu lawan satu dengan Umno dan BN.

Katanya, hanya dengan cara itu saja Umno dan BN dapat dikalahkan. 

Namun, Dzulkefly berkata idea itu tidak diterima oleh beberapa parti pembangkang. 

Amanah adalah antara pelopor kepada idea khemah besar pembangkang dalam usaha menewaskan BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Sementara Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad dalam wawancara bersama Utusan Malaysia dilaporkan bertuju dengan konsep khemah besar yang dicadangkan pembangkang tetapi tidak mahu ia dipimpin Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim atau Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail sebelum ini dalam satu kenyataan berkata partinya tidak pernah membincangkan secara rasmi agenda mewujudkan khemah besar pembangkang itu.

Khemah besar menjadi isu pokok dalam pemilihan PKR yang selesai hujung minggu lalu. – 4 Jun, 2022.

WOIT

TAK PERLU

PERGI YALE

TAK PERLU

PERGI OXFORD

BELAJAR POLITIK

KAH KAH KAH

TAK PAYAH

JADI PEN ANAL

 POLITIK

UNTUK RAMAL

PRU 15

KAH KAH KAH

SEMUA AKAN

BUNGKUS DAPAT

TELO PENYU

KAH KAH KAH

SELAGI TAKDA

KEMAH BESAR

SAMPAI KIAMAT

GEROMBOLAN

AKAN BERKUASA

AMIN

KHALAS

INI BANGANG

ORANG  BERANI

KAH KAH KAH

INI DEGIL

ORANG BIJAK

KAH KAH KAH

SEMUA KENA

VIRUS

GINAJAPIM

KAH KAH KAH

KHALAS

SAWAN DAN RASUAH MANA DULU ?


Pemandu sawan rempuh 9 kenderaan di Melaka

SEORANG wanita yang patah hidungnya merupakan antara enam yang cedera dalam nahas melibatkan 10 kenderaan dirempuh pemandu yang diserang sawan, ketika menunggu lampu isyarat di Jalan Tun Abdul Razak, Lebuh Ayer Keroh di Melaka malam tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) negeri Superintendan Amran@Mohamad Zaki Omar berkata insiden pada  9.14 malam itu berlaku, ketika semua mangsa sedang menunggu di simpang empat lampu isyarat Taman Chiptaco berhadapan sebuah pasar raya.

Katanya siasatan awal mendapati ketika sedang menunggu lampu isyarat bertukar hijau, sebuah BMW dipandu lelaki berusia 38 tahun yang turut berhenti, tiba-tiba diserang sawan menyebabkan dia tertekan pedal minyak.

“Keadaan itu menyebabkan kenderaannya meluncur laju sebelum merempuh beberapa kenderaan lain yang sedang berhenti di hadapannya. 


“Pemandu berkenaan kemudian sekali lagi diserang penyakit itu, menyebabkan berlaku rempuhan kedua,” katanya dihubungi di Melaka hari ini.

Akibat insiden tersebut sembilan kenderaan lain dirempuh serta menyebabkan enam mangsa, iaitu pemandu dan penumpang berusia antara 20 hingga 73 tahun cedera ringan, termasuk pemandu Perodua Kenari wanita berusia 20 tahun mengalami patah hidung.

“Kesemua mangsa menerima rawatan di Zon Hijau dan Zon Kuning Hospital Melaka dan kes disiasat di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya. – Bernama, 4 Jun, 2022.


SATU MALAYSIA

NAK TAHU

AMIN

PENYAKIT SAWAN

 SAMPAI

SESUDAH DIA

DAPAT LESEN

ATAU 

SAWAN TAK

DAPT DIKENAL

SEMUDAH UJIAN 

BUTA WARNA

AMIN

ATAU ADA REKOD

SAWAN TAPI

ADA RASUAH

BELI LESEN

AMIN

SUAMI NAJIB MANGSA FITNAH

SUAMI NAJIB

MANGSA FITNAH

AMIN


benlamen commented on

 "LAGI 34 HARI"


jika si ayu kakros d dapati bersalah Bapoknanti, pastikan yg dianya d sumbat hotel vip kajang dulu sabelum meluluskan permohonan rayuan nya. jgn ada lagi pesalah kayangan mcm banjingan laki nya lagi. jika masih lagi bebas berongeng salepas d dapati bersalah, sah lah hakim2 n sistem perundangan negara kita ini semuanya BACUL n bapok. elok d pencenkan semua sekali. mahkamah orang ulu d sabah lebih mulia lagi

PENYAKIT SELALU JUMPA

 


INI PENYAKIT

SELALU DIJUMPA

AMIN

Unknown commented on

 "GANAJAPIM - PENYAKIT

 JARANG JUMPA"


Kat negara kita ada jugak Penyakit Jarang Jumpa ni, kàlau kena penyakit ni, memang susah nak sembuh, Penyakit RASUAH. Tengok la NajibPaksa dan suaminya Rosmah. Tak sembuh lagi walaupun dah berubat hampir 3 tahun lebih.

MERAKAM SEJARAH 10 TAHUN LALU


MERAKAM SEJARAH

10 TAHUN YANG LALU

ADUH !

MASA BERJALAN

KHALAS

BERITA DARI CHOW KIT


BERITA DARI

CHOW KIT


SABTU  PAGI  
TAK BERAPA SIBUK SANGAT
GUA NAK TAHU 
APAKAH HARGA BARANG
MAKIN NAIK MINGGU INI

ADUH !
KERANG 18 RINGGIT
SEKILO
SOTONG 34 RINGGIT
SEKILO
AYAM DAGING GUA TANYA
DUA WARUNG
SATU 11 RINGGIT
SATU LAGI 10 RINGGIT
SEKILO
AYAM DAH NAIK
DARI 9 RINGGIT

SOTONG AYAM
 DAN KERANG
GUA HANYA
LIHAT SAJE

GUA BELI IKAN SUSU
7 RINGGIT
TAK SAMPAI 1 KG
I KG 12 RINGGIT

GUA BACA
BAWANG SUSAH NAK DAPAT
INI TAK BETUL
MASIH 5 RINGGIT SEKILO
BAWANG PUTIH 6 BUTIR
5 RINGGIT

GUA BELI BUAH RAMBUTAN
2 KILO 10 RINGGIT
BUAH MANGGA 
MASIH 10 RINGGIT
UNTUK 3 KILO
AVOKADO GUA DAPAT
6 RINGGIT SEKILO
DAH AGAK GELAP
BIASANYA 8 RM SEKILO
LANGSAT DUKUNG
GUA BELI
1/1/2 KILO 10 RINGGIT

UNTUK EZI & TAK TAK
HATI AYAM SEKILO
KAKI AYAM SEKILO
MASIH HARGA LAMA
HA HA
RANGKA AYAM SUSAH
NAK CARI
GUA BERLEGAR BARU JUMPA
GUA BELI DUA KILO
6 RINGGIT

BUAH BETIK
TAK ADA DI CHOW KIT
GUA BERJAYA BELI BETIK
DI KEDAI TEPI JALAN
DEPAN PALMS COURT
BRICKFEILD

PENJUAL INDIA KATA
DIA PUN CARI BETIK
TAK ADA
PAGI TADI BILA DIA BUKA WARUNG
HARGA 7 RINGGIT
DAH PETANG SIKIT
JADI 5 RINGGIT
DIA ADA DUA BIJI LAGI
GUA BELI SEBIJI 4 RM

SAYUR GUA
SEPERTI BIASA
BAYAM
KUNYIT HALIA
KELEDEK  BUNGA KUBIS

GUA TERDENGAR
' HUH TAK NAK LAGI...
DATANG CHOW KIT... SSTRESS..
BAIK DI MARKET...'
KAKAK MELAYU DUA ORANG
SEDANG MENJENJENG
BANYAK BARANG
MEREKA TAK ADA TROLI
TAK PRO MACAM GUA
BERAT  TAPI HANYA
PERLU DI SORONG


HA HA HA
GUA BELI 
PUDINA - MINT
GUA BACA BAIK 
UNTUK MINUMAN

GUA BELI DAUN SUP

TAPI SOTONG  LONGGOK
TAK ADA HARI INI
YANG ADA ANAK IKAN
UNTUK DI GORENG
BUKAN UNTUK DITIDURI
KAH KAH KAH
AMIN

SANG BEBAL DIBALUTI AGAMA


SANG BEBAL

DIBALUTI AGAMA

AMIN

Unknown commented on

 "PESTA SEX DI SYURGA"

Sudah berpuluh tahun sejak negara merdeka tapi tak maju negara, apakah negara sedang dipimpin oleh pemimpin islam munafik.Memetik kata² ilmuan islam Ibnu Rusyd - "Kalau mahu menguasai orang yang bodoh haruslah segala sesuatu dibungkus dengan kemasan agama"


Kalaulah kemasan agama dihias lagi dengan kemasan bangsa maka tambah hancurlah negara ini.Sudah dijanjikan syurga kepada orang yang taat agama mana mungkin cobaan didunia membuatkan kesenangan hidup mereka didunia umpama disyurga.kahkahkahkahkahkah cakap aje jangan marah

BETUL KE DUIT BOLEH BELI SEMUA


BETUL KE

DUIT BOLEH

BELI SEMUA

AMIN

Unknown commented on

 "MAK CIK BAJU BIRU"

Kalau ada pulus bukan menangis meraung pun ada emosi boleh jual beli dengan duit, duduk zaman mana turrrr tuckbér kah kab jag

MAKANAN MAKIN MAHAL MAKIN KURANG


MAKANAN MAKIN

MAHAL MAKIN

KURANG

KHALAS

SABRI TERTEKAN


PM terhimpit untuk ganti atau tidak portfolio Zuraida, kata penganalisis

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob dijangka mengosongkan portfolio perusahaan perladangan dan komoditi sehingga pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata penganalisis.

“Tugas pertama Ismail Sabri, beliau kena elak konflik dengan Bersatu sebab beliau perlukan sokongan mereka untuk adakan PRU tahun ini selain tekanan puak Ahmad Zahid Hamidi,” kata Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya.

Beliau berkata kedudukan Ismail Sabri kini goyah kerana memerlukan sokongan Perikatan Nasional, Pakatan Harapan dan Gabungan Parti Sarawak untuk kekal sebagai perdana menteri sehingga PRU nanti.

Malah dengan desakan kumpulan Ahmad Zahid untuk adakan PRU lebih awal, Ismail Sabri memerlukan semua bantuan yang boleh beliau dapat bagi mengelak daripada dipaksa untuk bubarkan Parlimen sekarang.

“PBM (Parti Bangsa Malaysia) masih sebuah parti kecil dengan cuma tiga ahli Parlimen, walau selepas Zuraida Kamaruddin sertai mereka. Oleh itu, mustahil Ismail Sabri akan tenteramkan PBM dengan kekalkan Zuraida yang baru keluar Bersatu minggu lepas,” kata Awang Azman.

Tambahnya Ismail Sabri mungkin akan membiarkan portfolio itu kosong sehingga PRU tahun depan.

“Atau juga (Ismail Sabri) mengambil alih portfolio tersebut kerana perdana menteri sebelum ini juga pernah pegang dua portfolio.”

Antara perdana menteri yang pernah memegang dua portfolio termasuk Dr Mahathir Mohamad yang mengambil alih jawatan pendidikan selepas Dr Maszlee Malik letak jawatan pada 2019 selain Najib Razak yang memegang jawatan menteri kewangan.

Semasa era Barisan Nasional, Dr Mahathir juga pernah memegang jawatan menteri kewangan selepas Anwar Ibrahim dipecat pada 1998.

Selain Dr Mahathir dan Najib, Anwar dan isterinya Dr Wan Azizah Wan Ibrahim juga memegang portfolio kewangan dan pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat semasa mereka menjadi timbalan perdana menteri.

Pensyarah sains politik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar juga percaya Ismail Sabri tidak akan melantik sesiapa untuk mengisi jawatan Zuraida.

“Ia satu keputusan yang sangat sukar kerana ada desakan daripada Bersatu dan Umno,” katanya.

Malah Tunku Mohar berkata perdana menteri berkemungkinan besar akan biarkan kerusi itu kosong sehingga PRU akan datang.

“Beliau tidak boleh tahan Zuraida kerana Bersatu akan marah dan beliau juga tidak boleh ganti dengan ahli Parlimen Umno kerana ia juga akan mengganggu Perikatan. Oleh itu, pertaruhan paling selamat ialah membiarkannya kosong sehingga PRU15,” kata Tunku Mohar.

Zuraida minggu lepas umum akan letak jawatan daripada Bersatu untuk bersama PBM.

Ahli Parlimen Ampang itu juga merancang untuk meletakkan jawatan sebagai menteri. Namun, pada Rabu Ismail Sabri memberitahu pemberita beliau akan putuskan peletakan jawatannya selepas bertemunya selepas Zuraida kembali dari luar negara minggu ini. – 4 Jun, 2022.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

 SATU BEBAN

TAMBAHAN

KAH KAH KAH

TELAN TERCEKIK

TAK TELAN 

TERBARAI

KAH KAH KAH

SATU LAGI

SYARAT UNTUK

DALAM SYARATON

KAH KAH KAH

GANAJAPIM - PENYAKIT JARANG JUMPA

Dana bantu pesakit penyakit jarang jumpa bakal diwujudkan


KERAJAAN sedang berusaha mewujudkan dana bagi membantu pesakit “Penyakit Jarang Jumpa” mendapatkan rawatan.

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Noor Azmi Ghazali berkata ini kerana penyakit berkenaan memerlukan kos rawatan yang tinggi dan kebiasaannya tidak mampu ditanggung keluarga pesakit.

“Penyakit ini berpunca daripada kekurangan enzim dalam badan,” katanya pada sidang media selepas menyerahkan sumbangan kepada pesakit Saffiyya Aisyah Sahrul Asyraf Sharuddin, 6, di Bukit Merah Laketown di Bagan Serai, hari ini.

Beliau berkata kerajaan akan memberikan bantuan sekiranya terdapat pesakit yang dilaporkan, namun ia tidak mencukupi kerana melibatkan kos rawatan yang amat tinggi.

“Kos itu termasuk ubat yang mahal dan susah untuk memperolehinya,” katanya.

Sementara itu, ibu Saffiyya Aisyah, Syamimi Athirah Sanusi, 30, yang merupakan seoramg suri rumah berkata beliau sekeluarga akan menunaikan apa sahaja kehendak anak tunggalnya itu, yang juga pesakit peringkat akhir.

“Kami reda dengan ketentuan Ilahi yang anak saya mempunyai tempoh hidup enam bulan lagi.

“Anak saya menghidap penyakit kanser otot sejak berumur empat tahun dan sudah dua kali menjalani pembedahan,” katanya.

Presiden Persatuan Sahabat Kanak-Kanak Kanser Wilayah Utara (Foccan) Maznah Tayib berkata pihaknya akan menunaikan hasrat Saffiya Aisyah untuk bermain salji di i-City, Selangor pada pertengahan bulan ini.

“Pesakit kanser sukar untuk sembuh, di mana 10 pesakit yang mendapatkan rawatan hanya dua yang mempunyai peluang hidup,” katanya. – Bernama, 3 Jun, 2022.

LANGKAH BAIK

KITA SOKONG

AMIN

HANYA SATU

CADANGAN

SILA MASUKAN

SERANGAN VIRUS

GINAJAPIM

DALAM SENARAI

SAKIT JARANG 

DIJUMPA

KHALAS

KALAU KENA

TAK SEMBUH2

SAMPAI MAUT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS