Rabu, 7 September 2022

JANGAN HINA NELSON MANDELA JANGAN HINA

NELSON MANDELA

AMIN

JANGAN LEKEH

PERJUANGAN

KULIT HITAM

AMIN

KHALAS

PENCERAHAN PENGAMPUNAN - WAJIB BACAPerbicaraan didakwa tidak adil bukan alasan ampunkan Najib, kata bekas ketua hakim negara


DAKWAAN kononnya Najib Razak tidak mendapat perbicaraan yang adil bukan alasan terbaik bagi Lembaga Pengampunan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengampunkan bekas perdana menteri yang sekarang menjalani hukuman penjara, kata bekas Ketua Hakim Negara Abdul Hamid Mohamad.

Katanya, Lembaga Pengampunan tiada kuasa untuk menentukan sama ada Mahkamah Persekutuan tidak memberi keadilan kepada Najib, apabila menolak permohonan beliau untuk menangguhkan pendengaran rayuannya baru-baru ini.

“Perasaan Najib tidak mendapat perbicaraan adil berdasarkan emosi ahli-ahli sesebuah parti politik tidak boleh menjadi alasan memberi pengampunan,” katanya dalam satu ulasan di laman webnya mengenai pengampunan diraja terhadap Najib.

Kelmarin, Yang di-Pertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun mengesahkan menerima salinan petisyen pengampunan Najib yang difailkan pada Jumaat lepas.

Katanya, oleh sebab petisyen itu difailkan dalam tempoh 14 hari daripada tarikh sabitan dan hukuman, status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan kekal buat masa ini dan hanya ditentukan selepas proses pengampunan selesai.

Pada 23 Ogos, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman ke atas Najib terkait tujuh pertuduhan melibatkan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Najib kemudian dihantar ke Penjara Kajang untuk mula menjalani hukuman penjara 12 tahun selain dikenakan denda RM210 juta.

Menurut Abdul Hamid, persoalan sama ada Najib patut diampunkan atau tidak jadi kontroversi kerana ia dipolitikkan.

Dalam tulisannya, Abdul Hamid yang menerajui badan kehakiman antara 2007 dan 2008 mengimbau pengampunan diraja kepada dua ahli politik Umno iaitu bekas menteri besar Selangor Harun Idris dan bekas menteri belia dan sukan Mokhtar Hashim.

Katanya, dua pengampunan itu diberikan atas dasar kemanusiaan dan tidak mempertikaikan penghakiman yang dibuat oleh mahkamah semasa perbicaraan.

Bagaimanapun semua itu diubah semasa pengampunan kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim pada Mei 2018, selepas Pakatan Harapan menang Pilihan Raya Umum ke-15.

Katanya, pengampunan kepada Anwar semata-mata berasaskan politik. Malah ia tidak melalui proses persidangan Majlis Pengampunan, tambahnya.

Beliau mendakwa bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad menjadikan Yang di-Pertuan Agong dan Lembaga Pengampunan sebagai alat untuk membebaskan pemimpin politik yang melakukan kesalahan jenayah daripada hukuman penjara setelah menang pilihan raya.

Abdul Hamid seterusnya berhujah apa yang dibuat dalam pengampunan Anwar tidak wajar diulang lagi dalam kes Najib, sekiranya Barisan Nasional (BN) nanti menang pilihan raya.

“... precedent (duluan) yang diwujudkan oleh kes Anwar itu tidak patut diikuti untuk mengelak pemimpin-pemimpin yang korup, menyalahgunakan kuasa dan menyeleweng wang negara dan penjenayah daripada berkuasa atau berkuasa semula dan mengelak hukuman.

“Ia juga untuk mengelak ahli-ahli politik daripada memperalatkan Raja Berperlembagaan dan Lembaga Pengampunan untuk membolehkan pemimpin seperti itu berkuasa atau berkuasa semula,” katanya.

Itu bukanlah tujuan Lembaga Pengampunan diadakan, tambahnya.

Abdul Hamid menyarankan agar Lembaga Pengampunan kembali kepada amalan asal iaitu mengampunkan kesalahan jenayah tanpa mempertikaikan sabitan dan hukuman yang diputuskan oleh mahkamah.

“Lembaga Pengampunan bukanlah mahkamah rayuan dan jika tertuduh tidak bersalah, apakah yang hendak diampunkan?” katanya.

Najib masih ada empat perbicaraan lain melibatkan kesalahan rasuah, pecah amanah, pengubahan wang haram berhubung dana 1MDB, serta dakwaan meminda laporan akhir audit syarikat dana kedaulatan negara. – 7 September, 2022.


NAK AMPUN

KES YANG MANA

AMIN

NAJIB NAZAK

RAMAI KES

AMIN

YANG INI

ATAU YANG

AKAN DATANG ?

AMIN

BAGAIMANA DGN

ROSMAH

ZAHID

ISA SAMD

AZEEZ LEEGAM

BUNG MOKHTAR

APAKAH SEMUA

AKAN DI AMPUN

AMIN

KHALAS

ZAHID ? ADA KES ? BEBAS ! 23 SEPTEMBER


Zahid bebas atau 

bela diri kes 

rasuah VLN 

diketahui 23 September


Keputusan sama ada Ahmad Zahid Hamidi akan dibebaskan atau diperintahkan membela diri terhadap 40 pertuduhan rasuah berhubung sistem visa luar Negara (VLN) akan diketahui pada 23 September ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Yazid Mustafa menetapkan tarikh itu selepas selesai mendengar hujah pihak pendakwaan dan pembelaan di akhir kes pendakwaan selama empat hari bermula 1 September lepas.

Pasukan pendakwaan diwakili timbalan pendakwa raya Raja Rozela Raja Toran, Wan Shaharuddin Wan Ladin, Abdul Malik Ayob, Zander Lim Wai Keong dan B Thavani manakala Zahid diwakili peguam Hisyam Teh Poh Teik, Ahmad Zaidi Zainal dan Hamidi Mohd Noh.

Pada 11 Ogos, pihak pendakwaan menutup kesnya selepas memanggil 18 saksi termasuk bekas ketua setiausaha kementerian dalam negeri Alwi Ibrahim serta tiga bekas pengarah Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) Harry Lee Vui Khiun, Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani dan David Tan Siong Sun.

Perbicaraan yang berlangsung selama 29 hari bermula pada 24 Mei 2021.

Zahid, 69, menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya sebagai menteri dalam negeri bagi menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali perkhidmatan pusat sehenti (OSC) di China dan sistem visa luar negara (VLN) serta untuk mengekalkan perjanjian kontrak untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, beliau didakwa memperoleh untuk dirinya S$1,150,000; RM3.125 juta; 15,000 Swiss Franc dan AS$15,000 daripada syarikat sama yang mempunyai kaitan rasmi dengan tugas rasminya.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

WOIT

23 SEPTEMBER

SEMUA KELUARGA

MALAYSIA TUNGGU

AMIN

 APAKAH ADA KES

ATAU

DI BEBAS 

AMIN

KALAU BEBAS

SABRI BLUUR

AKAN ADA

MASALAH BESAR

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

KAD KREDIT HAD 3 JUTA


Najib ada kad kredit dengan had RM3 juta, mahkamah diberitahu

BEKAS perdana menteri Najib Razak yang disabitkan kesalahan pernah memiliki dua kad kredit platinum dengan setiap satu mempunyai had maksimum RM3 juta, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Teoh Eng Leong, bekas naib presiden Ambank di jabatan kad kredit memaklumkan Hakim Collin Lawrence Sequerah had RM3 juta itu adalah antara yang tertinggi pernah diberikan oleh bank tersebut.

Saksi ke-35 perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu mendedahkan Najib telah membelanjakan hampir RM100,000 untuk sebuah bilik hotel di Rom, Itali pada 2011.

“Terdapat satu transaksi yang dibuat oleh Najib Razak menggunakan MasterCard Platinum (P) dengan nombor 5289 4380 0003 8961 pada 21.07.2011. Pembayaran telah dibuat kepada The Westin Excelsior R Roma untuk sejumlah RM98,013.63 (EUR22,461.62). Baki bagi bulan itu ialah RM98,013.63,” katanya.

Menurut Teoh, Najib membuat beberapa lagi pembayaran menggunakan kad lain yang dikeluarkan oleh Ambank, kali ini Visa di KLCC pada Ogos 2011.

“Urus niaga yang dibuat oleh Najib adalah seperti berikut: - Aigner-KLCC Kuala Lumpur 21 Ogos sebanyak RM4,145, Hugo Boss KLCC (dua bayaran berasingan RM910.00 dan RM880.00 masing-masing).”

“Dan pada 30 Ogos, Najib menerima Bayaran Balik Tanpa Cukai daripada United Kingdom sebanyak RM2,190.68,” tambahnya.

Najib berhadapan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya sebagai perdana menteri ketika itu untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB, selain 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Beliau kini menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas rayuan terakhirnya berkait kes SRC International ditolak Mahkamah Persekutuan.

Yeoh kemudiannya ditanya oleh Timbalan Pendakwa Raya Deepa Nair Thevaharan mengenai had purata kad kredit yang diberikan kepada pelanggan biasa.

Yeoh, 61 tahun yang kini berkhidmat dengan Hong Leong Bank, memberitahu mahkamah had purata ialah sebanyak RM50,000.

Deepa: Adakah ini (RM3 juta) had tertinggi yang diberikan kepada pelanggan?

Yeoh: Saya percaya ini antara had tertinggi yang diberikan oleh Ambank.

Deepa bertanya kepada Yeoh jumlah perbelanjaan untuk kad itu setakat Oktober 2011, saksi berkata ia adalah RM103,948.63.

Menurut Teoh, kedua-dua kad kredit itu telah dibatalkan pada 11 Mac 2015 dan tiada baki tertunggak pada kad tersebut.

Ketika Yeoh disoal balas oleh peguam bela Wan Aizuddin Wan Mohammed mengenai pertimbangan Ambank untuk memberikan had kad kredit RM3 juta, Yeoh berkata pertimbangan itu berdasarkan kapasiti pendapatan pelanggan.

Ditanya sama ada hubungan jangka panjang pelanggan dengan bank boleh menjadi faktor dalam had kad kredit sedemikian, Yeoh berkata ia bergantung jika pelanggan mempunyai kemudahan lain dengan bank seperti akaun pinjaman.

Wan Aizuddin kemudian cuba memberi bayangan kad itu disalahgunakan oleh orang lain dengan bertanya sama ada Yeoh ada pengetahuan tentang siapa yang akan guna kad itu.

Yeoh berkata mereka tidak pernah terima sebarang aduan daripada pemegang kad, justeru kad itu tidak pernah disalahgunakan.

Aizuddin: Berkenaan dengan orang yang menggunakan kad itu, anda tidak ada pengetahuan?

Yeoh: Tiada pertikaian yang dibangkitkan oleh pemegang kad dan jika ada isu, pasti ada aduan.

Deepa kemudian bertanya kepada Yeoh sama ada Ambank pernah menerima aduan sedemikian daripada Najib tetapi saksi itu mengulangi yang bank itu tidak pernah menerima sebarang pertikaian mengenai transaksi itu. – 6 September, 2022.


BUKAN RATUS

BUKAN RIBU

JUTA JUTA

KAH KAH KAH

INI BARU ISTERI

MITHALI

KAH KAH KAH

BERSEDIA DUIT

UNTUK SUAMI

BERSHOPPING

KAH KAH KAH

NASIB BAIK

KAD DAH BEKU

KALAU TIDAK

SEMUA CIK GU

DI KAJANG KENA

TAPAU

AMIN

KHALAS

RIWAYAT AKAN DISAMBUNG

 


RIWAYAT AKAN

DISAMBUNG

AMIN

PERJALANAN

SEJARAH LAMPAU

KHALAS


Unknown commented on

 "MEI 13 DAN KUALA LUMPUR"

Giler murah ganja zmn dulu2 bule beli kt kedai mamak lg.perghh mmg zmn pop yeah yeah mmg best.


Unknown commented on
 "MEI 13 DAN KUALA LUMPUR"

jangan Lupa cerita hisap ganja tu biLa sambong cerita ni

panglimo potaseh commented on 
"MEI 13 DAN KUALA LUMPUR"

Den tigo 13 mei baru jah tigo ..mcm2 coghito kito nongga ..yg molayu torbang dongan parang molibeh cino, kato nyo ribu-ribu cino mati ..tapi hakikat nyo ratus-ratus jo. Tapi den ado kona sekor askar yg jumpo duit tong-tong kek Chow Kit ..ontah yo, ontah tidak ..tapi den pon ado kawan baek cino yg abang dio kiok kono bakar dalam panggong kek brikfil, dokek kek ghumah TT skrg ..tapi gwa respek cino tu dio tak dondam kek molayu. Apo pon 13 mei tolah borjayo sodarkang bangso Malaysia botapo ponting nyo porpaduang kaum ..kemuncak nyo pado 70an hinggo 80an kito soakan borsatu ..jam tu kito ado koling jadi popular nyanyi lagu molayu, Aliykit, Sept 5, Streetboi, ..cino ado KRM, Goh, Kenni, Meri Shia ..ghamai lagi. 
Tapi ..tapi ..sojak 90an ..bilo pomimpin UMNO raso kok cino tak kacau ..moreko boleh jadi lobey kayo ..mako torpancot lah slogan idop Melayu ..dan ..dan ugamo digunokan sbg tonik utk jadikang Melayu lobey bodoh ..tapi ..shokoor PH monang PRK14 ..hari ni polahap UmNO sedang di SHINDLER LIST kang ..mampoos ..idooop molayu ..


PENCURI TAK MAKAN SORANGPENCURI

TAK MAKAN

 SORANG

AMIN

SEDEKAH PADA

GENG & KAWAN

KAH KAH KAH

AMIN

NEGARA KAPIR LAKNAT


DALAM NEGARA

KAPIR LAKNAT

MAKAN BABI

MINUM ARAK

MAIN BONTOT

TAK CAYA TUHAN

TAKDA  AGAMA

SEMUA BOLEH

AMIN

TAPI 

BILA ADA MENTERI

ATAU YB KAPIR

DI LAPOR MEDIA

TERLIBAT RASUAH

BELUM PERGI 

MAHKAMAH LAGI

MENTERI ATAU YB

AKAN LETAK

JAWATAN 

AMIN

TUNGGU APA

KEPUTUSAN

SIASATAN

AMIN

INI DINEGARA

KLIM ISLAM

HANTUK KEPALA

PADA BATU ITAM

ADA SYURGA

ADA NERAKA

BILA LAPOR 

MEDIA TERLIBAT

RASUAH AKAN

NAFI

AMIN

BILA DI DAKWA

AKAN MENAFI

AMIN

BILA DAH JATUH

HUKUM MASIH

MENAFIKAN

AMIN

DAH MASUK JIL

MASIH TAK

LETAK JAWATAN

MASIH NAK 

JADI YB

MASIH NAK JADI

WAKIL RAKYAT

AMIN

INI LAH BEZANYA

NEGARA KAPIR

DENGAN NEGARA

ISLAM

TAKBEER

KAH KAH KAH

KHALAS

MADEY SWASTAKAN HARTA RAKYATMADEY SWASTAKAN

HARTA RAKYAT

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "JANGAN TUDUH
 UMNO RASUAH"

Betul betul betul,, budaya rasuah ini bermula zaman Mahathir, dia swastakan semua hak rakyat menjual hak bersama rakyat kepada kroni, pinjaman duit rakyat bina lebuhraya jambatan tapi tambat dengan tol, betul lah nak selegara tapi berpuluh tahun selenggara dengan tol naik lagi setiap masa, nak buat untung UEM, sapa sebenarnya untung, kroni atau rakyat, nak moden nak maju tapi sapa yang maju??? Rakyat semakin susah saban hari, yang kaya terus kaya, anak beranak maha kaya, tapi pandai bisnes konon kah kah susah lah nak betulkan ekor bengkok, kah kah guna akal guna logik tengok mana benar mana salah, nak pertahan bangsa agama negara rasuah ker ? Kah kah kah

BELOT BERJASABELOT BERJASA

HINGGA

ROSMAH MASUK JIL

KAH KAH KAH

AMIN
DI LUAR TABII BILA PEMUDA PAS

NAK KUTUK

PUTERA SAUDI MBS

BUAT KONSERT 

DI TANAH SUCI

KAH KAH KAH

INI BUKTI KONSERT

ADALAH SATU TABII

AMIN

MENENTANG KOSERT

PERANGAI LUAR TABII

AMIN

KHALAS

MEI 13 DAN KUALA LUMPUR


  MEI 13 

DAN

KUALA  LUMPUR


Pada 16 Mei 1969 MAGERAN ( Majlis Gerakan Negara) di tubuh. Parlimen di gantung. Aku mengikuti berita ini dari Utusan yang aku baca setiap petang di Pavilion.

Sebenarnya aku tidak faham pun apa yang telah dan yang sedang  berlaku di Malaysia. Aku hanya tahu ada pergaduhan China dan India dengan Melayu. Ada yang terkorban. Siapa dan bagaimana terkorban aku tidak pasti. 

Sesudah 13 Mei ada seribu satu macam cerita. Kami yang duduk di MCKK – agak terkurung – dapat juga mendengar desas desus khabar angin  dari luar. Bayangkan untuk orang yang duduk di Liman Kati, di Sayung, di Lenggong atau di Bukit Chandan – pasti melambak  kesah kurang benar boleh didengar.

Aku tidak faham  apa makna Parlimen digantung. Apa implikasi Parlimen digantung. Aku yang belum cukup umur untuk mengundi hanya membuka mata dan telinga untuk melihat dan mendengar.

Dari Utusan aku terbaca nama-nama politikus yang mengepalai MAGERAN.  Di kepalai oleh  Perdana. Menteri Tun Razak bersama  Dr Ismail, Tan Siew Sin dan Sambanthan.   Ini nama Menteri   yang aku kenali – nama yang sentiasa di lapor oleh Utusan. 

Ada juga nama baru seperti  Leftenan Jeneral Ibrahim Ismail, Ghazali Shafie dan Leftenan Kolonel  Ghazali Che Mat. Pada hemat aku politikus dan askar dalam MAGERAN ini  sedang  memerintah Malaysia. 

Dari  Perpustakaan aku bertemu majalah baru – Far Eastern Economic Riview  (FEER). Ini  majalah politik dan ekonomi  yang diterbitkan dari Hong Kong.  FEER ini ditulis dalam kertas amat nipis – ini kerana ianya diterbangkan setiap minggu dari Hong Kong.

Majalah ini membuka mata aku untuk membaca hal ehwal semasa tentang Asia Tenggara. Majalah Times , Newsweek dan Life  aku baca juga. Ini majalah  dari Amerika. Berita Asia dari dua majalah ini tertumpu  pada Perang  Vietnam selain berita dari seluruh dunia.

Manakala majalah Life memaparkan  berita bergambar. Ada tulisan  dengan  laporan berita yang diiringi dengan gambar menarik. Life ini menjadi majalah juru gambar.

Satu lagi majalah  Inggeris yang aku baca dari Amerika ialah Plain Truth. Ini majalah Kristian yang boleh dilanggan dengan percuma. Plain Truth ini menarik untuk membaca satu jalur pandangan  yang belum pernah aku baca.

Hakikatnya dari segi pembacaan MCKK kini membuka minda aku.   

Membaca majalah ini agak penting kerana ianya menjurus untuk memahami isu semasa. Dalam Kelab Debat isu semasa ini menjadi agenda kami  setiap hari Selasa.  Juga  membantu mata pelajaran General Paper – Kertas Am – mata pelajaran wajib  untuk HSC ( Higher School Certificate ).

Pernah dalam  kelas Kertas Am  kami membincangkan Perang Vietnam. Kelas ini dipimpin oleh Guru Besar Aziz Ismail.  Aku ketika itu mengajukan pandangan bahawa perang Vietnam  ini baik kerana ianya memangkin teknologi baru.

 Contoh yang aku beri ialah hospital bergerak. Hospital segera dalam hutan atau dalam sawah padi sama bergerak dalam medan perang . Aku berhujah bagaimana nyawa soldadu dapat diselamatkan apabila pembedahan dijalankan serta merta. 

Hujah aku ini berdasarkan berita yang aku baca dari Newsweek.

Minggu berikutnya kelas Kertas Am dipimpin oleh Guru Besar sekali lagi. Kali ini  agenda yang kami bincangkan ialah  Gerakan Hippie yang manifestasinya berambut panjang dan berseluar jean lusuh tanpa kasut hanya berselipar.

Perbincangan Kertas Am akhirnya sampai ke babak marijuana  dan siapa yang cool dan siapa yang square.

Aziz Ismail mengajukan kita boleh dilihat cool dengan tidak perlu mengikut majoriti untuk menjadi cool. Tak perlu menghisap marijuana.

Ketika kelas itu berjalan Guru Besar hanya menggunakan perkataan marijuana. Ini menjadikan aku kurang faham. Apakah marijuana hanya ada di Eropah.

Sesudah kelas selesai  Jalil menerangkan  pada aku bahawa marijuana ini adalah ganja. Marijuana  adalah ganja  sebutan orang Mexico. 

Hari berjalan hari berganti akhirannya cuti penggal sampai.  Aku nak pulang ke Jelebu nak berjumpa kawan-kawan lama dan  nak berlabun berbagai cerita.

Pada Senin akhir penggal itu Guru Besar Aziz Ismail telah memberi ucapan dalam  Dewan Hargreaves.

‘  Mereka yang balik ke Selatan jangan singgah  di Kuala Lumpur.... teruskan kereta api  ke Gemas  dan Johor Baru... Do not stop in Kuala Lumpur... do not enter Kuala Lumpur for security reason.....’

Untuk bercuti kami pulang ke kampung naik kereta api.  Kereta Api Tanah Melayu (KTM) telah menyediakan koc khusus. Paling belakang koc MCKK, diikuti koc STAR dan paling akhir koc SDAR.  Di dinding koc ada tertulis nama-nama sekolah ini.

Kereta api dari Butterworth  akan sampai ke Kuala Kangsar jam 12 malam. Kami  sampai ke Kuala Lumpur stesen akhir  jam 7 pagi. Kereta api Kuala Lumpur – Singapura bergerak ke Selatan jam 9.30 pagi. 
 
Untuk pelajar Pantai  Timur mereka terus ke Gemas bertukar kereta api ke Utara untuk  ke Kota Baru.

Hari Sabtu sebelum balik kampung aku pergi  merayu dalam pekan Kuala. Makan  mee rebus Kedai Pak Kassim.  Tak sabar menunggu malam untuk naik kereta api.

Lepas makan makan aku mengheret beg menuju ke Stesen Kuala Kangsar.  Pulang bercuti  kami telah dibenarkan memakai  seluar baju biasa tidak lagi uniform sekolah. 

Wow ! Bangga rasanya dapat menyarungkan selaur jean baru  warna  hitam yang di hadiahkan oleh Ghani kepada aku.

Di Stesen Kuala Kangsar  ramai pelajar Melaka, Johor, Negeri Sembilan, Pahang, Terengganu dan Kelantan. Aku sebagai pendatang baru  Tingkatan Enam wajib membeli tiket. Pelajar dari tingkatan lima ke bawah ada waran tiket percuma. Mereka ada ‘ group  leader’ yang ditugaskan membawa senarai nama pelajar.

Semua tersusun. Semua teratur. Semua telah menjadi tradisi  Budak Koleq.

Aku merayau di Stesen tertiba aku teringat akan marijuana.  Tanpa disuruh tanpa di tanya aku memberanikan hati dan bertanya pada Mamak Tuan Empunya kedai kopi dalam stesen.

‘ Ganja ada...’ Aku bertanya secara seloroh tanpa menunggu jawapan.

Aku terperanjat besar bila Mamak itu menjawab, ‘ .. Ada... ‘ Dia ke meja membuka laci dan mengeluarkan satu kartus ganja.

Kartus ini terminologi untuk ganja. Ini bahasa anak muda untuk ukuran ganja. Ganja ini di ikat dalam kertas minyak kuning yang biasanya diguna sebagai  pembalut buku. Kartus ganja ini  sebesar saiz AA bateri.

‘ Seringgit satu...’ Mamak berkata.

Aku tidak percaya apa yang terjadi. Aku mengeluarkan duit dan terus menyimpan satu kartus ganja.  

Tahun 1969 aku bukan perokok. Dan di Stesen Kereta Ali Kuala Kangsar adalah kali pertama  aku membeli  ganja. 

Ghani yang akan pulang ke Batu Pahat ada bersama di Stesen.

‘ Aku beli ganja dari Mamak Keling tu...’ Orang pertama aku beri tahu.

‘ Apa... ada ke.... ‘ Ghani menjawab dengan soalan.

Kereta api sampai. Kami naik dan masuk koc. Dalam kereta api aku ada askar Melayu dengan pakaian  hijau. Mereka juga ada membawa senjata.  Apakah mereka menjaga penumpang atau dalam perjalanan ke kem mereka.

Pada hemat aku pasti askar baju hijau ini sedang menjaga koc kami. Kerana  mereka memakai pakaian seragam lengkap  dan membawa senjata di tempat orang ramai.

Maka aku teringat kata-kata Guru Besar Aziz Ismail : keadaan terkawal tapi berhati-hati.  

Dengan adanya askar ini  aku merasa selamat.

Perjalanan agak lama. Tapi tidak membosankan. Berjalan ke hulu ke hilir bersembang melihat malam. Ipoh pelajar dari STAR sampai. Kereta api ini tidak laju. Kereta api serombong asap. Ianya berhenti di setiap stesen.  Subuh kereta api sampai ke Tanjung Mali. Pelajar dari SDAR masuk.

Akhirnya sampai  ke Stesen Besar Kuala Lumpur.

Selain dari Ghani ada  Rashid yang  juga pulang ke Batu Pahat. Baharuddin ke Tangkak. Hatta Shahrom dari aliran Sains  ke Johor Bahru. 

Kami semua Budak Koleq pendatang baru  terkumpul di Kuala Lumpur menunggu  kereta api dari Kuala Lumpur ke Singapura jam 9.30 pagi.  

‘ Ghani... mari tengok KL...’ aku mengajak Ghani.

‘ Eeeh.... mana boleh.... bahayaa.... HM kata jangan masuk KL... tak selamat...’

Bila Ghani menolak aku  ajak Hatta. Dia menolak sama.

Hati aku ingin melihat Kuala Lumpur pasca 13 Mei.  Aku nak tahu, aku ingin melihat sendiri Kuala Lumpur  dengan mata kepala aku sendiri. Aku hendak membandingkan desas desus yang aku  dengar dengan kenyataan. Aku juga  hendak merujuk kembali  dengan apa yang telah aku baca di Utusan.

Aku dengan yang lain berpisah. Aku meninggalkan beg aku di tempat simpan barang. Aku menapak keluar stesen tanpa satu arah tujuan yang khusus. 

Aku bukan warga kota Kuala Lumpur tapi ada pengalaman kerana telah beberapa kali singgah di Kuala Lumpur. Kali akhir ketika aku dan Lee Keong hitch hike ke Pulau  Pinang. 

Aku tahu di tepi sungai tidak jauh dari Stesen Kereta Api Kuala Lumpur ada stesen bas.  Aku menapak arah ke sana. 

Jangkaan aku tepat. Aku nampak bas Seri Jaya – warna biru tua. Aku memerhati ke kepala bas mencari  ke arah mana yang nak aku tuju.

Aku ternampak di kepala bas – Kampung Pandan. Aku meloncat naik.

‘ Nak ke mana .. ‘ Penjual tiket bertanya. 

‘ Stesen akhir... ‘ aku menjawab.

Sebenarnya aku tidak tahu ke mana yang nak aku tuju.

Bas berjalan melintasi Stesen Bas  For Hup Pudu. Wilayah ini aku tahu. Kemudian  mengelencong masuk ke kawasan perkampungan  yang tidak mewah.
Mata aku mencari cari dan memerhati.  Sebenarnya aku tidak ada rujukan tentang wilayah ini. Mata aku  untuk kali pertamanya merakam apa yang aku ternampak.

Tertiba bas lalu di hadapan sederet kedai.

Hah! Aku ternampak ditengah deretan kedai ini asa  sebuah kedai terbakar hangus.  Dalam fikiran aku ini pastilah kedai China yang telah dibakar oleh Orang Melayu.

Bas berjalan lagi. Kami  masuk kawasan kampung Melayu. Pada hemat aku ini pastilah  Kampung Pandan.  Ada rumah-rumah papan berbentuk sama. Ada juga kumpulan rumah setinggan. Justeru yang membakar kedai China itu pastilah warga  Kampung Pandan.

Mata aku terpandang pada tembok batu. Ada cakaran di dinding : Ahmad Chicago. Siapa si Ahmad ini dan kenapa Chicago tdak aku tahu.

Bas berhenti di stesen akhir.

“ Bang... nak pulang naik bas kat mana...’ Aku bertanya pada penjual tiket.

‘ Bas lalu sebelah ini juga... tapi ikut jalan lain ... masuk Batu Road...  kau  ni nak ke mana ...’ Tukang tiket jadi hairan melihat aku naik baik tidak tahu ke mana tujuan. 
 
‘ Jalan ... jalan... saje Bang... nak nengok KL..’ Aku menerangkan.

Aku menyeberang  jalan dan menunggu bas untuk pulang.  

Tidak lama aku menunggu. Bas  ini membawa aku masuk kembali ke dalam pusat kota tapi melalui jalan lain.

Dua kali lagi aku nampak cakaran di dinding kedai : Ahmad Chicago.

Bas masuk  ke Batu Road. Aku  ternampak satu  lagi bangunan  terbakar. Dari dalam bas aku perhatikan ini pastilah  yang telah berlaku pergaduhan Melayu  China. Kedai yang terbakar itu kedai China.

Akhirnya aku sampai kembali ke  stesen bas tepi sungai. Wilayah ini aku kenal pasti. Aku menapak dan terus kembali ke Stesen Besar Kereta Api Kuala Lumpur. Di stesen aku nampak askar dengan senjata masih ada disana sini.

Jam telah masuk tengah hari. Pasti  Ghani, Hatta, Baharuddin dan Rashid kini dalam perjalanan ke Gemas.

Aku mengambil beg di bilik simpan barang dan terus menapak ke Jalan Pudu. Aku wajib mengambil bas Foh Hup untuk ke Seremban.

Satu jam perjalanan aku akan samai ke Seremban.  Dari Seremban aku naik bas. Lim ke Kuala Klawang. Dari Kuala Klawang aku cari  kereta ‘ prebet sapu ‘ untuk ke Chenor.

Dalam bas For Hup aku melintasi Penjara Pudu.  Dalam bas aku terfikir aku telah melanggar arahan Guru Besar Aziz Ismail yang melarang masuk ke dalam kota Kuala Lumpur. 

Tapi ini seperti sajak Chairil Anwar : Aku ini binatang jalang  dari kumpulan  terbuang.

Aku tepuk badan aku kerana berani melihat apa yang telah berlaku di Kuala Lumpur walau pun ini bulan Jun 1969. 

Rangka bangun rumah kedai yang terbakar sentiasa segar dalam ingatan. 

Aku tak sabar nak sampai ke Kampung Chenor. Nak jumpa kawan-kawan kerana aku ada satu kertus ganja.

EPILOK 1
Tahun 2022 setiap kali aku pergi ke Pasar Chow Kit aku akan melintasi kedai yang  terbakar itu. Ianya terletak di hadapan Stesen Monorel depan Hospital Kuala Lumpur hampir dengan Kampung Bahru.

EPILOK 2
Setiap kali aku ke Kampung Pandan aku akan terlihat kembali rangka kedai yang terbakar itu. Dulu hanya ada beberapa pintu. Tahun 2022 ianya menjadi pekan besar.  ( TT )


TULISAN INI
DISIARKAN JUGA DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2022/09/07/13-mei-dan-kuala-lumpur