Khamis, 18 Mei 2023

HAMZAH TIBAI ANWAR KAU KAUHAMZAH TIBAI ANWAR

KAU KAU

AMIN

NAKLUMAT BARU DARI RAJA PETRABETUL KE

MAKLUMAT 

RAJA PETRA INI

AMIN

SAPA ADA KOPI
SURAT INI
SILA HANTAR
 KE TUKAR TIUB
AMIN

SAIFUDIN MERAYU
Jangan jadikan isu

 kalimah Allah

 modal politik 

masa PRN – Saifuddin
PUTRAJAYA – Menteri Dalam Negeri menggesa agar ahli politik berhenti untuk menjadikan isu ini sebagai modal politik bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) kelak.

Tambah Saifuddin Nasution, semua pihak harus bertenang dan membiarkan kerajaan menyelesaikan isu itu tidak lama lagi.

“Saya gesa semua ahli politik ambil tanggungjawab isu ini, mereka semua tahu dan sambil nak kaut keuntungan politik jangan belakangkan fakta.

“Mahkamah tidak pernah putuskan soal agama. ianya adalah soal pelanggaran terhadap keputusan Kabinet dan arahan pentadbiran,” katanya katanya selepas menghadiri Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2022 dan Majlis Pesaraan Tahun 2023 Jabatan Pendaftaran Negara (JPM) hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya kemungkinan isu kalimah Allah akan digunakan masa PRN nanti.

Terdahulu, Saifuddin Nasution berkata, Kabinet belum memutuskan kementerian mana yang akan mengetuai usaha mengukuhkan penguatkuasaan dasar berhubung kalimah Allah kepada Majlis Raja-Raja.

Beliau berkata, biar pun punca kuasa menerusi Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 adalah daripada kementeriannya namun perkara itu belum diputuskan oleh jemaah menteri.

“Kabinet akan tentukan, kalau dari segi akta yang menjadi punca kuasa itu adalah Akta Penerbitan Mesin Cetak dibawah kawal selia KDN.

“Tapi yang namanya mengemukakan rencana yang komprehensif ia digunakan untuk kawal selia oleh Majlis Raja-Raja, saya fikir Kabinet akan diputuskan,” 

Semalam, Kabinet mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mempersembahkan cadangan tersebut kepada Majlis Raja-Raja.

Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan berkata, cadangan itu bagi menyelesaikan isu kalimah Allah secara menyeluruh dan bersepadu.

Jelas Anwar, kerajaan komited dalam memperkukuhkan perpaduan dan keharmonian di antara kaum dan agama di negara ini.

Semuanya bermula apabila KDN dan kerajaan mengambil tindakan menarik semula rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak Perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. –

WOIT

SAIFUDIN RAYU

JANGAN JADIKAN

ALLAH ISU PRN

KAH KAH KAH

INI RAYUAN

AMAT MANJA

KAH KAH KAH

MUSTAHIL RAYUAN

INI AKAN DILAYAN

AMIN

MEMBOCORKAN

BERITA INI ADALAH

TAKTIK PN UNTUK

TIBAI PAKATAN

AMIN

SAPA BOCORKAN

MAKLUMAT TARIK

BALIK RAYUAN ?

AMIN

KENAPA BOCORKAN

SEKARANG SEBELUM

PRN DIUMUM

JENG JENG JENG

AMIN

APAKAH ADA

UNSUR SABOTAJ ?

JENG JENG JENG

KHALAS

PAS BERSAMA PKR - APA JAWAB HADIHubungan Pas dengan

 semua pihak mengikut

 sempadan agama 

Islam – Hadi
KUALA LUMPUR – Pas boleh bekerjasama dengan semua pihak, tetapi tidak teragak-agak membatalkannya jika ada antara mereka melanggar nas, prinsip dan strategi yang diperjuangkan parti itu.

Pada masa sama, Pas juga bersikap terbuka dan bersempadan dalam menghadapi sebarang perubahan dari sudut pemikiran serta sikap manusia yang boleh berubah-ubah.

Presidennya,  Abdul Hadi Awang dalam tulisan terbaharu Minda Presiden hari ini menjelaskan, parti itu mengadakan persefahaman dan kerjasama dengan pelbagai pihak berbeza ideologi serta akidah agama dalam keadaan dipantau dan dirujuk kepada Majlis Syura Ulamak dan Jawatankuasa Lajnah Politik.

Kata beliau, Pas juga dalam keadaan terkawal dan tidak pernah dapat dipermainkan semua pihak, dalam keadaan tetap berjaya dari sudut kerjasama serta hubungan tidak lemah apabila dibatalkan.

“Pendekatan kita tidak boleh disamakan dengan rakan parti Islam di negara Arab, utara Afrika, Turki, Asia Tengah, benua India dan lain-lain, walaupun mempunyai persamaan dasar, konsep dan hala tujunya.

“Ini kerana berbeza padang dan lapangan masyarakatnya yang wajib difahami oleh mereka bersama Pas atau yang memberi perhatian kepada Pas.

“Saya menegaskan perkara ini kepada rakan luar negara yang datang dan ditemui atau dalam negara sendiri yang cuba melakukan campur tangan dalam perkara tidak difahami mereka terhadap beberapa tindakan kita,” tulis beliau.

Menurut Abdul Hadi, Pas mengadakan kerjasama dengan pihak lain adalah atas titik persamaan kemanusiaan dan keadilan kepada semua tanpa melanggar sempadan prinsip Islam serta konsep yang menjadi kewajipan parti.

Namun, katanya, apabila ada pihak melanggar dasar atau memaksa Pas keluar daripada landasan agama termasuk menegakkan negara Islam, parti itu tidak teragak-agak membatalkan kerjasama dan keluar dari pakatan politik tersebut.

“Sikap Pas tidak jumud tanpa perubahan apabila berlaku perubahan sikap dan keadaannya. Maka, ada parti yang berulang kali berhubung dan memutuskan hubungan dengan kita.

“Pas lebih mengutamakan sikap berkebajikan termasuk mereka yang pernah bermusuh, sedang bermusuh atau paling bermusuh kerana pendekatan itu menjadi salah satu cara untuk memperkenalkan Islam.

“Parti ini juga melaksanakan kewajipannya dengan penuh kesabaran tanpa menyimpan dendam apabila berada dalam kerajaan pusat dan ketika memerintah kerajaan negeri yang dapat disaksikan oleh ramai kalangan,” katanya.

Sebaliknya, ujar Ahli Parlimen Marang itu, Pas pula menjadi sasaran pihak yang menipu, menyekat dan menentangnya secara terbuka serta bersembunyi.

Namun, tegas beliau, parti itu tidak sekali-kali membalas dendam apabila berkuasa,” katanya. – 

WOIT

KAH KAH KAH

PAS DAH BERSAMA

DENGAN DAP

TIDAK ADA HAL

AMIN

DENGAN BERSATU 

TAK ADA HAL

DENGAN 

GEROMBOLAN

TAK ADA HAL

AMIN

BONTOT KE

TAK BONTOT KE

SEMUA

BELAKANG KIRA

YANG PENTING

KUASA DAPAT

BELI UNTA... 

OPPS SILAP

DAPAT BELI AUDI

KAH KAH KAH

KHALAS

ROSMAH CARO JALAN NAK BEBAS


Mahkamah Rayuan tetapkan 22 Jun cabaran Rosmah batalkan kes rasuah solar


ROSMAH Mansor, isteri bekas perdana menteri Najib Razak yang dipenjarakan, yang mencabar pelantikan mendiang Gopal Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam kes rasuah projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion akan mengetahui keputusan rayuannya pada 22 Jun, Mahkamah Rayuan didengar hari ini.

Panel tiga anggota yang dipengerusikan oleh Hanipah Farikullah hari ini mendengar hujahan lisan daripada pasukan peguam Rosmah serta pihak pendakwaan.

Ahli panel lain terdiri daripada Hakim Mahkamah Rayuan Che Mohd Ruzima Ghazali dan See Mee Chun.

Apabila mendengar hujahan kedua-dua pihak, panel itu berkata ia memerlukan lebih masa untuk mempertimbangkan hujahan yang komprehensif dan oleh itu menangguh keputusannya sehingga tarikh itu.

“Kami perlu meneliti pihak berkuasa undang-undang dan rekod rayuan,” kata Hanipah.

Rosmah tidak hadir di mahkamah semasa rayuan sivil hari ini.

Rosmah diwakili peguam Akberdin Abdul Kader dan Jagjit Singh, manakala peguam kanan persekutuan Shamsul Bolhassan mewakili responden.

Rosmah merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi (bidang kuasa sivil) di Kuala Lumpur pada 30 Ogos tahun lalu yang menolak permohonannya untuk mendapatkan kebenaran bagi meneruskan semakan kehakimannya, yang tertumpu kepada dakwaannya bahawa kes solar terbatal sejak awal kerana pelantikan Sri Ram yang didakwa tidak sah.

Pada 1 September tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mensabitkan kesalahannya dalam kes rasuah sistem solar dan menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta.

Bagaimanapun, beliau memperoleh penangguhan pelaksanaan terhadap hukuman itu dan rayuan jenayahnya yang berasingan terhadap keputusan bersalah ditetapkan untuk dibicarakan di hadapan Mahkamah Rayuan pada 22 Jun.

Sekiranya Mahkamah Rayuan memberikan kebenaran, semakan kehakiman Rosmah akan dikembalikan kepada Mahkamah Tinggi untuk pendengaran penuh meritnya.

Sebelum ini, hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Kamal Md Shahid menafikan kebenaran kepada Rosmah berikutan beliau membenarkan bantahan awal oleh Jabatan Peguam Negara (AGC) dan kerajaan, yang merupakan dua responden yang menjadi sasaran semakan kehakiman.

Bantahan yang dimaksudkan adalah semakan kehakiman difailkan di luar masa, kerana Rosmah mula didakwa di mahkamah jenayah pada 15 November 2018, tetapi beliau hanya memfailkan tindakan sivil pada 24 Jun tahun lalu. – 18 Mei, 2023.

KES INI DAH

SELESAI

AMIN

ROSMAH PATUT

MASUK JAIL

BAYAR DENDA

AMIN

BADAK NI

MASIH LAGI

CUBA NASIB

AMIN

APAKAH KERAJAAN

ANWAR ZAHID

AKAN BERI LALUAN

JENG JENG JENG

KHALAS

PKR BERSAMA PAS


Zaid cadang Pas sertai Kerajaan Perpaduan, beri sokongan kepada Anwar

KUALA LUMPUR – Zaid Ibrahim mengulangi cadangannya agar Pas menyertai gabungan Kerajaan Perpaduan bagi memberi sokongan kepada Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim memulihkan kestabilan politik dan ekonomi negara.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, walaupun tidak semua bersedia ke arah itu, sekurang-kurangnya sebahagian daripada mereka pun sudah lebih daripada mencukupi.

Malah, katanya, beliau juga mencadangkan Anwar berjumpa dengan pemimpin Pas untuk memujuk mereka menyertai gabungan kerajaan perpaduan.

“Semalam saya cadangkan Pas beri sokongan kepada Anwar, malah saya cadangkan Anwar jumpalah pemimpin Pas.

“Kalau tak semua mereka bersedia, ada juga di kalangan mereka yang memikirkan kestabilan politik dan perlunya negara ini dipimpin oleh Anwar untuk tempoh lima atau 10 tahun lagi.

“Anwar memang tak boleh berpuas hati dengan sokongan UMNO dan Parti Amanah sahaja. Ajak Pas bergabung juga akan menguatkan lagi kepimpinan perpaduan,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Menurut Zaid, Perdana Menteri perlu mengambil kira faktor kepimpinan orang Melayu Islam adalah elemen paling penting kalau beliau mahu memerintah untuk tempoh lebih lama.

Katanya, di Malaysia ini banyak unsur agama dimain dan dijadikan fitnah sehingga isu ekstrem turut ditimbulkan kononnya Islam menuntut perkara itu.

WOIT

KAH KAH KAH

SOALANNYA

BOLEH KAH 

HADI TERIMA

ANWAR YG ADA

KES MAIN BONTOT

KAH KAH KAH

KALAU HADI BOLEH

TERIMA MEMANG

BAIK UNTUK

 NEGARA

AMIN

BERSAMA BERSATU

TUMPUAN UNTUK

HADAPI EKONOMI

DUNIA YANG

 AKAN MELESET

AMIN

HADAPI DUNIA

YANG MAKIN PANAS

BERSAMA SAMA

LUPAKAN 

KES BONTOT

AMIN

KHALAS

AMARAN UNTUK KITA SEMUA


AMARAN

UNTUK KITA SEMUA

AMIN

DUNIA  KITA

SEMAKIN PANAS

KHALAS

SEMUA KERAJAAN SAMA PERANGAISEMUA KERAJAAN

SAMA PERANGAI

AMIN

Unknown commented on
 "KJ MASUK BERSATU ATAU PKR ?"
Mana ada satu orang politik yang ikhlas telus baik? Dalam group ini tak kira group mana semua asal sama rumpun sama ikatan sama, sekarang nak cari group yang boleh cari makan, tak kira zaman Che Det, zaman Pak Lah, zaman Abah Cow semua orang yang recycle selalu, tak ada muka baru tak ada manusia baru, semua sama kena recycle cuma tukar rumah tukar parti tukar nama tapi perangai masih sama,
 sampai yang dah usia lanjut masih tak mahu pencen, tak mahu rehat, terus nak gundah gulana nak pegang kuasa, tapi niat mereka adakah baik, untuk berkhidmat kepada rakyat untuk menabur jasa atau sekadar lepaskan diri kekalkan diri terus relevan? Politikus akhir zaman nak pegang kuasa sampai masuk liang kubur kot, sebab kuasa memabukkan jawatan mempersonakan kan begitu tapi mereka lupa amanah lupa diri bila berkuasa kah kah kah lihat saja Negara Thailand sekarang, ada PM muda, sini kena tunggu semua mampooos baru ada peluang kah kah kah

PELUANG JADI FREE LOADER


PELUANG JADI

FREELOADER

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "RAYA LAGI"

Makan makan makan diteruskan selama sebulan, hari lain makan kena bayar bila ada peluang makan free kita terus amalkan selalu kah kah kah sudah jadi budaya turun temurun makan free langkah lancar kah kah kah

BANJIR MELANDA ITALI


BANJIR MELANDA

ITALI

AMIN

MADANI BUKAN PERMAIDANI


Anwar perlu beri penjelasan Konsep Madani kepada intelektual agama – Ismail Mina


KUALA LUMPUR – Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat) meminta Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim memberi penjelasan secara telus dan benar mengenai istilah dan struktur yang diperkenalkan melalui konsep Kerajaan Madani.

Presiden Muafakat, Ustaz Ismail Mina Ahmad berkata, istilah Kerajaan Madani itu sendiri sudah mengelirukan rakyat dan timbul persoalan apakah konsep pemikiran Anwar itu sama dengan istilah madani yang sebenar dalam agama Islam.

Dengan kata lain, jelas beliau, adakah konsep madani diperkenalkan oleh Anwar itu merujuk kepada kehendak al-Quran dan sunnah.

Beliau berkata, penjelasan itu perlu memandangkan rakyat kini sudah mula salah faham dengan konsep madani diperkenalkan oleh Perdana Menteri ke-10 itu.

“Kajian Muafakat mendapati banyak konsep dan pemikiran yang dibawa oleh Anwar agak bertentangan dengan madani yang sebenar dalam Islam.

“Perdana Menteri perlu jelaskan apakah sebenarnya indeks kerajaan madani yang hendak dibawa oleh beliau.

“Muafakat meminta Perdana Menteri supaya berani berdepan dan menjelaskan kekeliruan yang timbul kerana rakyat mula mempersoalkan konsep madani kerajaan masa kini,” katanya dalam majlis usrah bertajuk ‘Menyelongkar Gagasan Madani PMX’ di sini semalam.

Beliau seterusnya mengingatkan sebagai Perdana Menteri perlu mempunyai keberanian untuk berdepan dengan intelektual ahli sunnah Wal Jamaah apabila timbul isu-isu berkaitan agama Islam termasuk mengenai konsep madani, penggunaan nama Allah oleh orang bukan Islam atau agama lain, sistem kapitalis terkawal dan banyak lagi.

Ismail Mina menambah; “Apakah Perdana Menteri mempunyai keberanian dan kekuatan moral untuk menjelaskan perkara ini serta sanggup berdean depan dengan intelektual ahli-ahli sunah waljamaah?”. – 

WOIT

BETUL MADANI

PERLU PENERANGAN

PERLU PENCERAHAN

AMIN 

DULU ADA HADARI

ORANG  RAMAI

PUN TAK FAHAM

AMIN

SEMUA DILIHAT

SLOGAN NAK

GANTI YANG LAMA

KAH KAH KAH

AMIN

BAHAYA PLASTIK


Kerajaan digesa jalankan kempen pendidikan larangan guna beg plastik


MENJANGKAKAN tentangan terhadap cadangan larangan kerajaan berhubung penggunaan beg plastik mulai 2025, pemimpin perniagaan mencadangkan kerajaan menjalankan kempen pendidikan bagi memastikan orang ramai dan komuniti peniaga memahami mengapa larangan itu perlu.

Komuniti perniagaan, khususnya peniaga kecil dan penjaja, mesti dimaklumkan mengenai masalah alam sekitar yang timbul akibat beg plastik apabila ia dibuang, kata Presiden Persekutuan Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Malaysia Voon Chin Leong.

“Lakukan kempen secepat mungkin. Hanya ada dua tahun sebelum 2025.

“Bukan mudah untuk mengubah tabiat orang dalam sekelip mata,” kata Voon.

Voon memberitahu The Malaysian Insight beliau juga menjangkakan larangan itu akan “agak bermasalah” bagi peniaga apabila dikuatkuasakan.

Beliau berkata peniaga khususnya yang berurusan dengan makanan basah, seperti penjual ikan misalnya, mendapati menggunakan beg plastik sebagai paling logik untuk digunakan.

“Apa yang perlu mereka gunakan apabila beg plastik diharamkan? Jika kerajaan mahu peralihan yang lancar, maka sesuatu mesti melakukan.

“Jangan hanya cakap mahu melarang tetapi tiada apa yang dibuat bagi memastikan peralihan yang lancar,” kata Voon.

Beliau menegaskan yang cadangan melarang penggunaan beg plastik bukanlah sesuatu yang baharu.

“Kerajaan pernah cuba menguatkuasakan larangan itu dan tidak berjaya.”

Justeru, ia menjadi sebab penting mengapa kerajaan perlu mendidik rakyat mengenai larangan itu.

Beliau berkata di banyak negara luar, rakyat memahami kepentingan menjaga alam sekitar dan bersedia bekerjasama dengan kerajaan mengenainya.

“Saya percaya ini juga boleh dilakukan di negara kita.”

Hong Chee Meng, presiden Persekutuan Persatuan Peniaga Barangan Pelbagai Malaysia, berkata orang ramai di luar pusat bandar utama yang perlu dididik mengenai larangan itu.

“Mereka sentiasa meminta beg plastik.”

Hong berkata mereka yang tinggal di bandar utama seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor menyedari cadangan larangan itu.

Beliau berkata 80 hingga 90% penduduk di pusat bandar utama menyedari kesan terhadap alam sekitar yang disebabkan oleh beg plastik yang dibuang.

“Sudah tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada orang ramai di kawasan pinggir bandar. Publisiti dan pendidikan tidak mencukupi mengenai kesedaran alam sekitar.”

Hong berkata jika kedai pinggir bandar mengenakan bayaran 20 sen kepada pelanggannya untuk beg plastik yang mereka minta, beliau pasti ia akan mencetuskan perbalahan tidak diingini.

“Tempoh dua tahun mencukupi tetapi kerajaan mesti adakan kempen pendidikan, rakyat perlu dididik.

“Ini adalah cara untuk mencapai matlamat negara dengan lebih cepat.” – 18 Mei 2023.


KEMPEN BAHAYA

PLASTIK WAJIB

DIJALANKAN

AMIN

PENCERAHAN

PENERANGAN

WAJIB DIJALNKAN

AMIN

KHALAS

WARGA MISKIN KOTA BERTAMBAH MISKINKos sara hidup tinggi, golongan miskin bandar bergantung bantuan makanan

GOLONGAN miskin bandar di Lembah Klang terutama golongan B40 yang merasai kesan daripada peningkatan kos sara hidup, banyak bergantung pada sumbangan makanan daripada sukarelawan.

The Lost Food Project (TLFP), salah sebuah kumpulan sukarelawan yang terlibat dalam pengagihan semula lebihan makanan dan barang keperluan selain makanan kepada lebih 80 kumpulan masyarakat sivil dan ribuan keluarga B40.

Salah satu kawasan yang mendapat manfaat daripada TLFP ialah Kampung Petaling Bahagia di Jalan Puchong.

Kawasan ini merupakan salah satu daripada 13 kawasan perumahan dan kos rendah yang mendapat bantuan makanan daripada TLFP.

Penduduk Kampung Petaling Bahagia dan penyelaras bantuan makanan Hisno Herman, 45 berkata terdapat kira-kira 500 isi rumah di situ.

“Semua penduduk di sini menyewa lot di mana mereka membina rumah kayu dan batu.

“Kebanyakan penduduk di sini adalah golongan B40 dan memang memerlukan bantuan makanan. Ada yang bekerja di kilang, buruh binaan dan ada yang bekerja sambilan,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Hisno berkata tahun ini TLFP sudah menghantar makanan di kawasan itu tiga kali dan mereka menjangka ia akan diteruskan setiap bulan.

“Makanan itu kami agihkan melalui persatuan penduduk. Kami biasanya mendapat kira-kira 80 hingga 100 keluarga yang datang untuk mendapatkan bantuan.

‘Penduduk di sini masih memerlukan bantuan makanan. Selalunya kita mendapat barangan daripada sukarelawan lain juga.

“Kami bersyukur mendapat bantuan. Jika ada makanan pasti rakyat akan datang ambil,” katanya sambil menambah ada juga yang meminta bantuan untuk membaiki rumah mereka.

Menurutnya, kenaikan harga barang menambah lagi tekanan kepada golongan B40 di kawasan itu.

“Kita cuba bantu mereka tetapi kos sara hidup yang tinggi turut memberi kesan kepada kita. Kalau dulu beri RM50 mereka boleh beli banyak barang tapi sekarang terhad sebab harga barang dah naik. Program seperti ini akan bantu kurangkan belanja mereka

“Ada yang mendapat bantuan kebajikan tetapi tak cukup. Penduduk di sini juga mendapat bantuan daripada Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil dan Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok,” katanya.

Dalam temu bual sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif TLFP Ariffin Buranudeen berkata bilangan orang yang memerlukan bantuan makanan meningkat sebanyak 30% dalam tempoh 12 bulan lalu.

Menurutnya, tahun lalu TLFP menjimatkan 16,000 tan makanan dan 12,000 tan pada 2021 di mana kini dapat membantu 20,000 penerima sebulan.

Rosak akibat banjir

Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Petaling Bahagia Mohamed Zaidi Md Ali berkata penduduk di situ terkesan dengan harga barang dan makanan yang mahal.

“Jadi bantuan makanan ini memberi sedikit kelegaan kepada kami. Penduduk di sini juga perlukan bantuan kewangan dan infrastruktur untuk membaiki rumah mereka yang terjejas akibat banjir pada Disember 2020.

“Ada lagi kerja yang perlu dilakukan. Kami diberitahu bahawa kami sepatutnya mendapat bantuan RM2,500 daripada Kementerian Wilayah Persekutuan pada 2021 tetapi itu tidak ada lagi.

“Jadi kami semak dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tetapi mereka kata kes kami sudah ditutup. Jadi, kami tidak pasti bagaimana untuk mendapatkan bantuan itu,” katanya.

Seorang lagi penduduk Fatimah Hambali, 35 yang menetap di kawasan itu sejak 15 tahun lalu memuji pelaksanaan program tersebut.

“Program ini bagus. Ini kali ketiga mereka datang menghulurkan bantuan. Jadi, bantuan makanan ini atau apa sahaja yang mereka boleh berikan kepada kami adalah membantu,” katanya.

Naib Presiden (komersial) Abel Dairies Ahmad Farid Kamarudin berkata mereka sudah memulakan program untuk mewujudkan kesedaran tentang pemakanan.

“Kami di sini untuk agih 1,500 karton susu coklat satu liter sebagai sebahagian daripada program kami.

“Kami juga mahu mewujudkan lebih banyak kesedaran tentang cara menjimatkan makanan. Pembaziran hari ini meningkat pada kadar yang membimbangkan jadi kami mahu menyertai program ini untuk membantu rakyat,” katanya ketika ditemui.

Beliau juga berkata pihaknya mensasarkan untuk mengurangkan pembaziran dalam operasi mereka.

“Susu ini luput dalam tempoh dua bulan tetapi jika disimpan dengan betul ia boleh bertahan enam bulan.

“Ini adalah program berterusan untuk kami dan kami akan memberikan susu itu lagi minggu depan di kawasan lain,” katanya. – 18 Mei, 2023.

INI KERJA AMAL

YANG AMAT BAIK

AMIN

TAPI SAMPAI BILA

KERJA SEPERTI

INI DILAKUKAN

AMIN

YANG MISKIN

BERTAMBAH

AMIN

HARGA BARANG

MAKIN NAIK

AMIN

PERLU DI CARI

PUNCA PENYEBAB

AMIN

WAJIB DISEDARI

INI HASIL DARI

SISTEM EKONOMI

KAPITALIS

AMIN

YG MISKIN PERLU

TERUS MISKIN UNTK

JADI BURUH

AMIN

YANG KAYA TERUS

KAYA UNTUK TERUS

BERKUASA

AMIN 

TENGAH TENGAH 

ORANG BAIK 

BUAT KERJA AMAL

 AMIN

KHALAS