Selasa, 26 April 2022

BOM NUKLEAR AKAN DIGUNAKAN ?

 


BOM NUKLEAR

AKAN DIGUNAKAN ?

AMIN

PECAH PERANG

DUNIA KE 3

KHALAS

MENTERI BERCAKAP JUJUR

 Harga ayam di negara ini masih rendah – Nik Muhammad Zawawi

PUTRAJAYA – Harga ayam di negara ini lebih rendah jika dibandingkan dengan negara-negara lain di Asia Tenggara.

Namun, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, kenaikan harga ayam di pasaran bukan berpunca daripada kartel walaupun akui kenaikan harga ayam memang ketara sejak kebelakangan ini.

”Kementerian ambil cakna dengan perkara ini. Ia bukan kartel (ayam),  saya nak maklum bahawa kalau di Asia Tenggara, Malaysia mengeluarkan ayam dan kita jual paling murah kalau dibanding negara-negara jiran yang ada.

TAHNIAH

KERANA JUJUR

AMIN

MUNKEE INI

CAKAP BENAR

AMIN

AYAM KITA

AMAT MURAH

 BERBANDING

DENGAN

AYAM SWEDEN

AYAM JEPUN

AYAM LONDON

KAH KAH KAH

HUJAH MUNKEE

INI SELALU KITA

DENGAR

AMIN

MUNKEE INI

DARI PARTI

PELACUR KE ?

KAH KAH KAH

HAL AYAM INI

PARTI PELACUR

PASTI TAHU

KAH KAH KAH

AYAM KELANTAN

PUN MAHAL SIKIT

SAJA DARI 

AYAM SIAM

KAH KAH KAH

TAK CAYA 

TANYA KU LI

KAH KAH KAH

DINAFIKAN - JANGAN LAYAN

 
Tak perlu layan isu Pas Leaks – Ahmad Marzuk

KUALA LUMPUR – Baru-baru ini tersebar dokumen Pas Leaks yang didakwa mengandungi perancangan sulit Pas bagi menjatuhkan pucuk pimpinan UMNO.

Namun bagi Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat, Ahmad Marzuk Shary ia merupakan satu perkara remeh seperti yang dinyatakan oleh presiden partinya, Hadi Awang.

Menurutnya, penyebaran dokumen itu yang tidak dapat dipastikan kesahihannya itu hanyalah sebuah usaha untuk meretakkan hubungan antara parti-parti Melayu.

“Itu semua adalah sebuah usaha yang tiada apa pun sebenarnya. Melainkan untuk meretakkan hubungan antara parti-parti komponen yang sekarang ini masih teguh bersama-sama mendukung kerajaan.

WOIT

KALAU DINAFI

ERTINYA ADA

AMIN

KALAU DIARAH

JANGAN LAYAAN

ERTINYA WAJIB

LAYAN

AMIN

WAJIB LAYAN

 PASTI ADA

PEKARA BESAR

TERSOROK

KERANA ITU

 DISARAN

JANGAN LAYAN

KAH KAH KAH

INI TIPU MUSLIHAT

MACAM PENAFIAN

YANG CUBA

DINAFIKAAN

KAH KAH KAH

HUKUMAN GANTUNG

 Dua lelaki dituduh suap kakitangan TNB RM95,500

MELAKA – Dua lelaki termasuk seorang pengarah syarikat didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas 10 pertuduhan memberi rasuah kepada seorang kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) berjumlah RM95,500 tahun lalu.

Tertuduh, Tey Boon Sin, 33, yang merupakan pengarah syarikat pengiklanan dan Leang Tin Sheng, 43, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sebaik sahaja 10 pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Elesabet Paya Wan.


Penjawat awam ditahan terima rasuah RM100,000

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang penjawat awam lelaki di Putrajaya pada Jumaat lepas kerana disyaki meminta dan menerima rasuah kira-kira RM100,000.


HENDAK LAWAN

DADAH

KERAJAAN

PERKENAL

HUKUMAN MATI

AMIN

MAKA KITA

GUNAKAN 

HUJAH YANG SAMA

AMIN

NAK LAWAN

RASUAH WAJIB

DIPERKENALKAN

HUKUMAN MATI

AMIN

KEPADA PENERIMA

DAN

PEMBERI RASUAH

KHALAS

BERSATU BUAT LANGKAH BIJAK

 

Bersatu sedia bincang dengan parti lain pastikan BN berdepan saingan satu lawan satu

KUALA LUMPUR – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bersedia untuk menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti politik bagi memastikan Barisan Nasional (BN) berdepan saingan satu lawan satu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Tanpa menamakan mana-mana parti, Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin berkata ketika ini parti itu masih di peringkat awal rundingan bagi menawarkan formula “menang-menang” antara mereka supaya dapat mencapai agenda berkenaan.

LANGKAH BIJAK

LAGI TEPAT

AMIN

INI GARIS BAIK

DARI BERSATU

AMIN

TAK DA JALAN

LAIN UNTUK

LIHAT NAJIB 

MASUK JIL

MELAINKAN ADA

KERJASAMA

AMIN

TAK PERLU

TIMBULKAN SAPA

CALON PM

AMIN

MENANG DULU

KEMUDIAN URUS

AMIN

JIKA TIDAK

UNITED FRONT

AKAN GAGAL

KHALAS

TAHNIAH BARISAN HADAPAN

 Covid-19: 2,478 kes baharu direkodkan semalam, terendah bulan ini

KUALA LUMPUR – Sebanyak 2,478 kes baharu Covid-19 direkodkan semalam, terendah sepanjang bulan ini.

Ketua Pengarah Kesihatan,  Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, berikutan itu jumlah kumulatif jangkitan Covid-19 meningkat kepada 4,433,551 kes.TAHNIAH

BARISAN 

HADAPAN

AMIN

PUASA HARI KE 24

 SELAMAT BERBUKAPETANG YANG
PERMAI INI
GUA ADA
JEMPUTAN
AMIN

GUA  BERBUKA PUASAA
DI KEDAI MAKAN 
DI KAMPUNG KAYU
SUNGAI ARA
AMIN

CUACA SANTAI
TAK PANAS
TAK HUJAN
ENAK UNTUK BERCANDA


SELAMAT BERSUNGKAI

PERMINTAAN DITOLAK

 
PERMINTAAN 

DITOLAK

KHALAS

Komat jelebu commented on

 "ISHAM RAIS

 PENGANUT ISLAM BUDAYA"

Isham kalau balik kampung beraya jangan dibawak anak angkat dia dua ekor tu..!!!

APA TERSIRAT DALAM KEPALA PUTIN

 


APA TERSIRAT

DALAM KEPALA

VLADIMIR PUTIN

APABILA

BOM INI DILEDAKAN

KHALAS

DIMANA BIK MAMA PAGI INI

 
Gempa bumi lemah di Kundasang, Sabah

GEMPA bumi lemah dengan magnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kundasang, Sabah pada 9.28 pagi ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), gempa itu berlaku  pada jarak 14km barat laut Ranau, Sabah.

Menurut kenyataan itu, gempa yang berlaku pada kedalaman 10km itu menyebabkan gegaran dirasai di Ranau. – Bernama, 26 April, 2022.

DIMANA

BIK MAMA

BERJOGING

PAGI INI ?

AMIN

SAJE TANYA

TAKUT TANAH

RUNTUH LAGI

KHALAS

SHARATON KETEPIKAN ABAM KEMAH BESAR PENJARAKAN NAJIB

 
SHARATON

KETEPIKAN ABAM

AMIN

KEMAH BESAR

PENJARA NAJIB

KHALAS

Unknown commented on

 "HIKAYAT KAKI PUKUL"

Ala Enche' TT, lu lagi kuat melajuk sampai tak mau masuk mana-mana satu parti kasi lawan sana ini pelompak. Cakap lagi busat mau manyak olang kilua jalan laya tapi talak kasi tau macam mana mau kilua... talak kasi pelen apa mau wat. Itu Lapizi kulang-kulang ale kasi wat macam mana mau kasi jatuh itu pelompak itu sibab minang PRU14. Lu sikalang kasi sokong itu cibai lanchiau lali pigi Sheleton punya olang kasi masuk ini kimah busat mau kasi nyatuh ini bolo punya kemonyetjaan... lanti ini monyet lagi lali pigi Hiliton bila sulah minang PRU15. Kalau gwa pun boleh manyak fed up lo bila ale ini maciam punya kapala hotak pundek punya cilakat... itu mukan melajuk tapi fedup sama ini maciam punya pelangai... Jadi itu Lapizi talak salah la bila itu lali pigi Sheleton sulah jadi, PH pun linkup...

TOLAK PLASTIK TOLAK TOKSID RADIOAKTIF

 TOLAK PLASTIK

TOLAK TOKSID

RADIOAKTIF

KHALAS

Unknown commented on

 "TAHNIAH BAHRAIN"

Bro, jangan ghairah sangat nak sekat plastik. Cuba lihat di sekeliling, mana yang tak ada plastik sekarang? Kereta pun banyak komponen plastik. Bro pernah ke guna daun pisang sebagai pembungkus? Yang Malaysia sibuk sangat nak sekat penggunaan beg plastik tetapi terima sampah radioaktif dari Eropah dan Amerika tu macam mana pula? Kah! Kah! Kah! Kah!

JANGAN HINA BEROK

 JANGAN 

HINA BEROK

AMIN

BEROK LEBIH

BERHEMAH DARI

POLITIKUS

KHALAS

Unknown commented on

 "BERPADA -PADA"

Gwa setuju kalau BERUK yang dibawa masuk ke dalam khemah besar itu adalah beruk yang setia, boleh bertolakansur, punyai nilai moral ya g baik dan tidak menganggap diri sendiri lebih tinggi dari orang lain. Kalau BERUK-BERUK yang lari ke Sheraton dan kini nak KEMBALI, lebih baik tak payah lah. Sekali dia boleh lari ke Sheraton, akan datang boleh lari ke Holton, PWC atau LAIN-LAIN. Memang DNA pengkhianatan dah melekat kuat oleh super glue dalam kepala hotak mereka. Pastu yang jenis nak berlagak bagai zoologis dan kaki tebuk atap atau pintu belakang, tak payahlah... buat sakit ati dan mencaruk je... Canpak je jenis camni..

AWAS ! LEDAKAN NUKLEAR

 AWAS !!!

LEDAKAN NUKLEAR

MENUJU KE ARAH 

PERANG DUNIA KE3

KHALAS

UKRAINE DAN SENJATA NUKLEAR


 UKRAINE DAN 

SENJATA 

NUKLEAR


Memiliki senjata nuklear ini dari segi teorinya adalah untuk mempertahankan diri dari diserang musuh.   Contoh terbaik bom nuklear dijadikan benteng oleh Korea Utara agar tidak di serang oleh Amerika. 

Amerika ada bom nuklear.  Korea Utara juga ada bom nuklear. Kau ada bom. Aku pun ada bom. Kalau aku  di serang  maka sebelum aku mati aku akan ledakkan bom nuklear.

Bom nuklear juga digunakan untuk menakut-nakutkan musuh. Israel memiliki bom nuklear. Musuh Israel ialah negara Arab di sekeliling Israel yang tidak memiliki bom yang sama. Justeru tujuan Israel ialah untuk menakut-nakutkan negara-negara  Arab agar jangan berani  bersepakat menyerang Israel.

Dalam dunia hari ini ada 9 Buah negara yang memiliki senjata bom nuklear – Amerika, Rusia, China,  United Kingdom, India, Pakistan, Israel, Perancis dan Korea Utara. Dalam dunia hari ini ada  kurang lebih 13,000   bom nuklear. 

Ada  disimpan di  tempat rahsia tertanam dalam silo. Ada tersangkut dalam kapal terbang. Ada terpasang di dalam kapal selam.

Negara terbanyak  memiliki peluru berpandu berkepalakan   bom nuklear ialah Rusia   yang memiliki sebanyak 5,977 dan diikuti oleh Amerika 5,428.  China memiliki  350 biji. Israel ada 90 biji. Korea Utara ada 20 biji. India ada 160 manakala Pakistan  ada 165 biji. United Kingdom ada 225 dan Perancis ada 290 biji peluru berpandu nuklear.

Mazhab yang menyokong bom nuklear mengajukan pandangan bahawa dunia jadi aman kerana ada bom nuklear. Contohnya dua negara super  Rusia dan Amerika berbalah tapi tidak berperang. 

Mazhab ini berhujah mengakui bahawa  Eropah aman damai sesudah ledakan  bom Atom di Nagasaki dan Hiroshima. Little Boy meledak di Hiroshima pada 6 Ogos 1945. Fat Man diletupkan di Nagasaki pada 9 Ogos 1945. Dua ledakan  Bom Atom yang menamatkan Perang Dunia Ke Dua pada tahun 1945.

Teknologi senjata nuklear  yang di monopoli oleh Amerika satu ketika dahulu  kini diketahui juga oleh banyak negara. 

Pada tahun 1962 Rusia ingin memasang misile nuklear di Cuba yang hanya 90 batu jauhnya  dari Amerika. Kehadiran senjata    Rusia ini  mengancam Amerika.  Senjata nuklear hampir digunakan dalam babak sejarah yang dikenali sebagai  Cuban Missile Crisis ini. Hakikatnya pada tahun 1962  Amerika hampir berperang dengan Rusia dengan menggunakan bom nuklear.

Dalam masa yang sama tiga buah  negara pemilik senjata nuklear  terus hidup  dalam suasana perang. India  memusuhi Pakistan. China memusuhi India.  Manakala Korea Utara menayangkan senjata nuklearnya kepada Korea Selatan dan Jepun.

Kali ini pada tahun 2022 dunia berhadapan sekali lagi dengan senjata nuklear. Ini sama seperti tahun 1962.

Perang Ukraine  kini sedang membawa kehancuran ke atas banyak pekan dan bandar Ukraine. Perang ini juga  sedang menghuru harakan dunia.
Tidak ada negara – sama ada penyokong Amerika – penyokong Rusia atau berkecuali tanpa pendirian – terlepas dari bencana dan tempias perang  ini.

Rusia dan Ukraine adalah  pengeluar dan pengeksport gandum terbesar dalam dunia. Perang telah mengganggu laluan gandum. Di Turki , di Pakistan dan di Timur Tengah harga  tepung  melonjak naik.

Dalam masa yang sama harga bahan bakar petrol dan gas mendadak naik.  Bahan bakar  ini diperlukan untuk mengangkut bahan makanan. Ini menjadikan bukan hanya harga tepung naik malah hampir semua bahan  makanan dalam dunia ini meledak naik.

Perang Ukraine membawa inflasi.  Harga pengangkutan naik maka harga bahan yang diangkut juga naik. Inflasi  bermakna : bahan jualan kurang. Pemintasan tidak kurang.  Dalam masa yang sama  duit banyak maka harga bahan menjadi mahal. Siapa  berani bayar lebih akan dapat barang yang diperlukan.

Pada ketika ini ekonomi negara terutama di negara membangun sedang kacau dan huru hara. Pandemik serangan Virus Wuhan baru hendak reda. Selama dua tahun ketika Covid 19 mengamuk  ekonomi semua negara terganggu gugat.

Membaiki kekacauan ekonomi akibat Virus Wuhan beluam selesai lagi. Tertiba  dunia berhadapan pula dengan Perang  Ukraine.

Politik, ekonomi dan  kestabilan sosial dalam banyak negara sedang tergugat.  Lebanon kini menjadi negara muflis dan negara gagal. Sri Langka dan Pakistan sedang dalam keadaan huru hara.

 Turki dilanda kenaikan harga bahan makanan yang belum pernah dialami. Agensi Berita Reuters  melaporkan pada 4 April 2022 inflasi untuk bahan konsumer di Turki telah meledak naik ke 61.14%. Nilai Lira -   Matawang Turki - merudum jauh. 

Di Pakistan krisis ekonomi memangkin krisis politik. Perdana Menteri Imran Khan telah dijatuhkan melalui undi tidak percaya. Kini politik jalan raya sedang menjadi politik arus perdana di Pakistan.

Sri Langka dihempap oleh hutang. Kerajaan Rajapaksa adik beradik – Abang Presiden dan adik Perdana Menteri – sedang memutar cerita menggoreng rakyat untuk menyelamatkan diri dan keluarga Rajapaksa.  Rakyat telah keluar ke jalan raya menuntut  perubahan. Sri Langka sama seperti Lebanon telah muflis tanpa dana untuk membeli barang import. 

Apa yang berlaku di negara-negara ini adalah sebahagian dari tempias dan kesan Perang Ukraine.

Mari kita fahami apa yang tersimpan dalam perancangan Vladimir Putin ketika dia melancarkan operasi istimewa terhadap Ukraine pada 24 Februari 2022. 

Laporan berita dan propaganda media  Barat membawa cerita tentang niat Putin untuk membangunkan semula  Empire Soviet Union. Menggambarkan Putin memasang cita-cita untuk memperluas wilayah Rusia ke zaman Empire Czar Rusia.

Ini laporan karut. Bukan sahaja cerita yang dijual oleh Media Barat ini karut malah ianya amat merbahaya. Bahaya kerana semua berita ini dirancang untuk menutup cerita yang sebenarnya sedang berlaku. 

Media dan propaganda  Barat cuba mengkabur dan menenggelamkan sebab musabab yang memangkin Putin menjalankan Special Operation terhadap Ukraine.

Barah Ukraine telah lama menanah.  Dunia tidak di heboh hebohkan  bahawa  sebelum  perang pecah Amerika telah menghantar banyak senjata ke Ukraine. Pelbagai jenis senjata termasuk senjata berat bukan untuk bertahan tapi untuk menyerang telah diterima oleh Ukriane dari NATO.

Pada 24 Januari 2022  akhbar New York Times ada  melaporkan sepintas lalu tentang  150 pakar tentera Amerika berada di Ukraine. Juga terdapat 30 pakar tentera British memberi latihan penggunaan kereta kebal buatan United Kingdom di Ukraine.

 Malah ketika tulisan ini digarap  hampir 1,500 penasihat dan pakar tentera Amerika dan sekutu dalam NATO  sedang dan beroperasi di Ukraine. Penasihat  dan pakar  Amerika dan NATO  ini telah  berada di Ukraine sebelum perang  pecah.. Fakta ini tidak dihebohkan  oleh Media Barat.

Justeru  Rusia mengetahui niat dan  strategi Amerika dan NATO.  Terbukti sebelum menjadi anggota NATO Ukraine telah dibekalkan dengan senjata berat dan ringan. Bayangkan jika menjadi anggota  NATO pasti senjata nuklear NATO akan di pasang di Ukraine.

Menyedari hakikat ini pada hemat  Vladimir Putin  Ukraine  bukan lagi tentang  keselamatan Rusia. Ukraine tidak  lagi dilihat sebagai ancaman ke atas Rusia. Kini Vladimir Putin sedang   berhadapan dengan  Krisis Kewujudan  Rusia. Ukraine membawa persoalan  hidup atau matinya negara yang bernama Rusia.

Apabila Putin menjalankan operasi istimewa dalam kepala Putin yang dihadapi bukan Ukraine tapi kuasa bala tentera Amerika dan NATO.

Putin melihat dengan jelas bahawa Amerika sedang melengkapi persenjataan NATO untuk menyerang Rusia. Amaran dan ingatan Rusia agar NATO tidak menambah dan memperluaskan ahli telah tidak dipedulikan oleh Amerika.

Tekanan Amerika terhadap Rusia dirasakan oleh German dan Perancis. Justeru Perjanjian Minsk pada 2014  telah ditandai tangani antara Rusia dengan Ukraine. German dan Perancis menjadi saksi. Perjanjian ini bertujuan untuk mengendurkan ketegangan dan bentrokan yang sedang berlaku di wilayah Donbass. Gencatan senjata dipersetujui.

Perjanjian Minsk Dua ditandatangani pada Februari 2015. Ini bertujuan untuk bertukar tahanan perang.

Semua ini diperhatikan oleh Amerika dengan sebelah mata. Amerika kurang senang dengan apa yang dilakukan oleh German dan Perancis. Perjanjian Minsk ini  mengalih niat Amerika yang mahu perang antara  Ukraine dan Rusia berlaku.

Perjanjian Minsk ini gagal. Rusia menuduh Ukraine dan Ukraine menuduh Rusia tidak menepati janji.

Perang pecah. Bila perang pecah Putin dan Rusia tidak ada pilihan melainkan menang. Menang maknanya Putin berjaya  menjadikan Ukraine negara berkecuali seperti Austria. 

Ukraine menjadi negara berkecuali adalah agenda asas untuk Rusia. Ukraine tidak memihak kepada Amerika dan NATO. Ukraine  juga tidak memihak kepada Rusia dan tidak pula memusuhi Rusia. 

Inilah agenda Rusia. 

Jika agenda asas ini gagal maka Putin akan berhadapan dengan Krisis Kewujudan Rusia. Justeru Putin tidak ada jalan lain melainkan wajib berjaya dengan agenda asas. 

Justeru dunia telah  dua kali  mendengar Putin memberi ingatan kepada pasukan askar yang bertanggung jawab menjaga senjata nuklear Rusia agar terus bersedia.

Apakah Putin akan meledakkan senjata nuklear ?

Dunia mengharap tidak. Tapi Putin berhadapan dengan Krisis Kewujudan Rusia. Gagal dengan agenda asas Putin sendiri akan tersingkir dan  Rusia akan terbarai.

Inilah dilema yang sedang dihadapi Putin. Amerika tahu akan fakta ini. Maka  Presiden Biden terus meneruskan pembekalan  senjata kepada Ukraine.

Akan samai satu tahap dimana Rusia tidak dapat bertahan lagi maka Putin akan menekan butang senjata nuklear. Warga dunia  berharap tahap ini tidak akan sampai. Ledakan bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menamatkan Perang  Dunia Ke Dua. Jika bom nuklear meledak di Kyiv bukan hanya akan menamatkan Perang Ukraine. Umat manusia juga akan tamat sama. Amin. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIAKINI.COM
https://www.malaysiakini.com/columns/619270