Jumaat, 7 Ogos 2020

PERNAN CHINA MERAH JELASPERANAN 

CHINA MERAH

AMAT JELAS


 --------

PERANAN CHINA MERAH DAN JHO LOW
KONG KONG

BARU JATUH

KE TANGAN

CHINA MERAH

AMIN

CHINA MERAH

SAYANG NAJIB

AMIN

JHO LOW

AGEN MAIN

PERANAN UNTUK

CHINA MERAH

BELI NAJIB

MAKA ITU SEBAB

HONG KONG

DAN MACAU

TAK TANGKAP

JHO LOW

AMIN


Jangan ambil mudah isu Jho Low, kata Hamid Bador kepada Hong Kong

PIHAK berkuasa Hong Kong perlu mengambil berat notis merah yang dikeluarkan oleh Interpol berhubung ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low yang dikesan berada di Macau baru-baru ini, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata ini berikutan Jho Low dikesan telah membuat beberapa transaksi perniagaan di Macau dan pihak berkuasa negara berkenaan pula didapati enggan memberi kerjasama serta tiada maklum balas.

“Kami telah menghantar pegawai polis ke Macau untuk berjumpa dengan pihak berkuasa negara itu untuk bekerjasama dalam hal ini. 

“Mereka sepatutnya mengambil berat dalam hal ini kerana Jho Low (disyaki) merupakan seorang penjenayah dan perompak yang menyebabkan Malaysia mengalami hutang negara berbilion ringgit,” katanya kepada Bernama selepas majlis serah terima tugas jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, di Bukit Aman.

Abdul Hamid berkata pihaknya sentiasa bersedia membantu pihak berkuasa negara itu kerana isu Jho Low ini merupakan isu jenayah dan tidak mempunyai kaitan dengan isu politik.

“Negara kita menjadi mangsa dan akibatnya RM50 bilion hasil negara hilang. Oleh yang demikian, saya minta pasukan polis dari negara berkenaan untuk membantu kita, apa salahnya? Kita ada Interpol, boleh bersama-sama berbincang dan bertanggungjawab memburu penjenayah ini.

“Itu yang saya harapkan…mereka ini mesti mempunyai naluri sebagai seorang pegawai polis…bukan keluar kenyataan kata maklumat kami tidak tepat (mengenai keberadaan Jho Low) sedangkan Jho Low dikesan melakukan transaksi perniagaan di Macau?,” katanya.

Abdul Hamid berkata beliau tidak akan berputus asa dalam membawa pulang Jho Low ke muka pengadilan.

“Macau tidaklah sebesar negara Siberia, ia hanya satu koloni kecil, susah sangat ke hendak tahan Jho Low? 

“Sekiranya saya gagal (membawa pulang Jho Low) saya minta kepada yang akan menggantikan saya (Ketua Polis Negara) selepas ini perlu meneruskan usaha buru Jho Low,” katanya.

Kontrak ketua polis negara itu dijadual tamat pada Mei tahun depan. 

Pada 4 Disember 2018, Mahkamah Majistret Kuala Lumpur mengeluarkan waran tangkap terhadap Jho Low bagi membantu siasatan skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Sejak itu pelbagai usaha dilakukan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk membawa pulang lelaki berkenaan.

Jho Low bukan sahaja dikehendaki oleh pihak berkuasa bagi pembabitannya dalam kes penyelewengan dana 1MDB tetapi juga merupakan saksi penting perbicaraan yang membabitkan bekas perdana menteri Najib Razak. – Bernama, 7 Ogos, 2020.


NAJIB TEKAN

HAMID BADOR

JANGAN SASAT

KES 1MDB

AMIN

SEPATUTNYA

HAMID BADOR 

BOLEH SAMBUNG

KONTREK

SAMPAI JHO LO

DI TANGAKP

AMIN

KERANA SAPA

GANTI 

HAMID BADOR

KITA TAK TAHU

MACAM MANA

AMIN

MENYESAL TAK SUDAH
GUAN ENG KLIM

TAK AMBIL DUIT

KES INI AKAN 

DIBUKTIKAN

DALAM 

MAHKAMAH

AMIN

SEKARANG

GUAN ENG

MENYESAL 

TAK 

SUDAH SUDAH

SEBAB 

TERMAKAN TIPU


I HAVE 

THE NUMBER

Tuduhan minta suapan 10% bermotif politik, kata Guan Eng

BEKAS Menteri Kewangan Lim Guan Eng menegaskan tuduhan rasuah ke atasnya hari ini bermotif politik kerana beliau tidak pernah menerima sebarang suapan.

Katanya, agensi antirasuah tidak mempunyai bukti beliau memiliki wang berbilion ringgit daripada suapan berhubung projek jalan utama dan terowong Pulau Pinang itu.

Malah beliau tidak pernah diminta untuk menunjukkan baki dalam bank atau wang tunai yang boleh dikaitkan dengan rasuah ketika siasatan, katanya selepas membayar jaminan mahkamah.

“Projek yang dikaitkan dengan diri saya juga diberikan secara tender terbuka dan bukannya secara langsung.

“Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak pernah menerima sebarang suapan dan ini pun tidak ditanya oleh SPRM, mana suapan saya.

“Dia tidak pernah tanya mana suapan saya sama ada dalam bentuk wang tunai ataupun dalam akaun bank saya,” katanya kepada pemberita.

Katanya, pendakwaan tidak mempunyai bukti beliau memiliki wang berbilion ringgit dalam akaun banknya.

“Itulah sebabnya saya akan lawan pertuduhan rasuah ini yang saya rasa bermotif politik, tidak berasas dan untuk mencemarkan nama baik saya sebagai ahli politik pembangkang.

“Kita akan teruskan perjuangan bagi memastikan Malaysia lebih bersih dan lebih adil,” kata bekas ketua menteri Pulau Pinang itu lagi.

Terdahulu, Lim mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meminta rasuah berupa 10 peratus daripada keuntungan projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Menurut pendakwaan, Guan Eng melakukan kesalahan itu pada Mac 2011 berhampiran Hotel The Gardens, Mid Valley ketika menjawat jawatan sebagai ketua menteri Pulau Pinang.

Pertuduhan tidak menyebut tarikh khusus jenayah yang didakwa dilakukan, dan tidak juga menyebut jumlah suapan yang diminta oleh Lim.

Tuduhan dilakukan mengikut Seksyen 16(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta yang sama.

Guan Eng kemudiannya dibebaskan dengan ikat jamin berjumlah RM1 juta dengan dua penjamin. – 7 Ogos, 2020.


ORANG MELAYU

KATA

SESAL DULU

PENDAPATAN

SESAL KEMUDIAN

TAK ADA GUNA

AMIN

ELEEEK UNTUNG

KAH KAH KAH

MORAL CERITA

JANGAN KENA

TIPU SEKALI LAGI

AMIN

GILA NAK JADI PM

GILA NAK 

JADI PIEM
Kah..kah...kah..
pandai ambik..pandai tanggung... Anwar gila nak jadi PM Mahathir gila nak jadi PM Tukar Tiub gila takmau Anwar jadi PM Azmin gila takmau Anwar jadi PM.. Kah..kah..kah..yang belum cuma seorang.. 
on 
KOMENTAR 
TUKAR TIUB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/08/20

Se

CHINA MERAH PILIHARA AJEN MEREKA
CHINA MERAH

PILIHARA

AJEN MEREKA

LAKI BINI KENA DAKWA
NAJIB 

SUAMI ISTERI

KENA DAKWA

KINI MASA

GUANG ENG

LAKI BINI

KENA DAKWA

AMIN

KENAPA INI

BERLAKU

APA SEBABNYA

AMIN

JAWABNYA

SENANG SAJE


Isteri Guan Eng, ahli perniagaan ditahan kes banglo RM2.8 juta

ISTERI Lim Guan Eng dan seorang ahli perniagaan Phang Li Koon ditahan agensi antirasuah berhubung siasatan semula kes pembelian banglo kontroversi bernilai RM2.8 juta.

Isteri Lim, Betty Chew yang juga bekas Adun Kota Laksamana ditahan pagi ini ketika hadir untuk siasatan manakala Phang ditahan petang semalam ketika hadir memberi keterangan, kata sumber.

“Kedua-dua mereka akan didakwa bersama bekas menteri kewangan, Lim Guan Eng pada Selasa ini di Mahkamah Seksyen Butterworth,” katanya kepada The Malaysia Insight.

Chew ditahan ketika tampil untuk siasatan bersama seorang adik Lim, Hui Ying, yang juga Setiausaha DAP Pulau Pinang tiba kira-kira jam 10.45 pagi.

“Mereka dipanggil memberi keterangan bagi membantu satu siasatan di negeri ini,” kata sumber kepada The Malaysian Insight.

Peguam Chew, RSN Rayer mengesahkan penahanan anak guamnya.

Lim dan Phang sudahpun dituduh berhubung pembelian banglo di Jalan Pinhorn, Pulau Pinang itu pada Jun 2016.

Banglo itu didakwa dibeli pada harga jauh lebih rendah daripada harga pasaran sewaktu Lim menjadi ketua menteri Pulau Pinang pada 2015.

Selepas perbicaraan berakhir, kedua-duanya kemudian dilepaskan tanpa dibebaskan daripada tuduhan pada September 2018.

Terdahulu, Lim hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur bagi tuduhan meminta rasuah berupa 10 peratus daripada keuntungan projek pembinaan jalan utama dan terowong di Pulau Pinang.

Menurut pendakwaan, Lim melakukan kesalahan itu pada Mac 2011ketika menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Lim didakwa mengikut Seksyen 16(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta yang sama. – 7 Ogos, 2020.

SEMUA INI

ADALAH KERANA

BERJAYA DITIPU

OLEH

I HAVE

 THE NUMBER

AMIN

SEDIH SEDIH

NAK BUAT HOW

PAKATAN DAH

RUNTUH RANTAH

AMIN

SAHEH JHO LOW AJEN CHINA MERAHJHO LOW

AJEN

CHINA MERAH

Jangan ambil mudah isu Jho Low, kata Hamid Bador kepada Hong Kong


BERITA MENYUSUL

JAIS TAKDA DI JANDA BAIKJAIS TAKDA

DI JANDA BAIK
Little Saint James Island tu di Virgin Island, msti tak ada apa2 scandal sbb tu nama Virgin dan tak ada JAIS JAWI MAIK MAIP JAIP. Disebabkan nama pun JANDA BAIK... 
jaga2 serbuan JAIP.
 on 
CLINTON 
KE JANDA BAIK OPPS....
DATIN SERI TAHU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/08/20

Sa

BANGLO GUAN ENG MAKIN BESAR


MAKIN BERAT

Isteri Guan Eng, ahli perniagaan ditahan kes banglo RM2.8 jutaBERITA MENYUSULJANGAN KENA TIPU - I HAVE THE NUMBER

JANGAN

 KENA TIPU 

DENGAN I HAVE 

THE NUMBER
Lancau sprm, sebelum nie kes2 rasuah x bwk ke pendakwaan sbb xde bukti terima suapan,x dpt kesan jejak duit/rasuah yg diterima.dlm kes LGE, kononnya LGE mintak 10% komisen projek tapi bukti duit yg diterima xde, bukti paling penting skali. Camne TT, kita nak jatuhkan deep state dlm penjawat awam.
 on 
NANTI GUA STORY
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 07/08/20

Bro,

BELUM CUBA BELUM TAHU NIKMATNYA


BELUM CUBA 

BELUM TAU

 NIKMATNYA
 
Butoh lah kau Hisham babi. 
Sikit2 Anwar. Anwar main jubor manusia. 
Kau tu jubor kena main ngan anjing. 
Sial kau babi, berkhalwat kunun, menonggeng suruh anjing jolok jubor kau. 
on
 KOMENTAR
 TUKAR TIUB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/08/20

Ka

DALAM DIAM DIAM ATUK BERGERAK LAGI
DALAM 

DIAM DIAM

ATUK BERGERAK
atok lah pengatur cara politik Malaysia kah kah kah selama 22 tahun dia pimpin plus plus tapi tetiba letak jawatan, kemudian nak berebut nak jawatan, apa punya turrrr kah kah kah wayang Kerala berterusan sampai sampai oopssssssssss kah kah kah, kalau ikut cara atuk, diam diam.
seribu bahasa, kalau tak ikut mula atuk hulu ke hilir mula kacau bilau negara, kah kah kah siap buat video pakai kanak kanak atok tak lama...sedih sedih menangis kah kah kah ini orang panggil wayang tinggi production 
on
 MANA MADEY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/08/20

Haiya

MUSEE PENDATANG

MUSEE 

PENDATANG
Oooh pendatang rupanya. Patut la Musa Aman dgn jambangnya sebijik mcm Uncle2 Punjab di Lahore atau yg di Sialkot tu di Pakistan 
on 
MUSEE BUKAN
 LEEKEENG LEEGAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/08/20

G

HURU HURU


HURU HURU

BAWA

HURU HARA

KAH KAH KAH

KITA KENAL

SATU KATA

MAORI
 

Beer brand and leather store unwittingly named after Māori word for 'pubic hair'

Canada’s Hell’s Basement and a shop in Wellington both thought the word ‘huruhuru’ meant ‘feather’ – they were wrong

Sebuah kilang beer Kanada dan sebuah kedai kulit di New Zealand mendapati diri mereka berada dalam keadaan berbulu setelah menggunakan perkataan  Māori untuk secara tidak sengaja menamakan jenama masing-masing HURU HURU.

Huru huru ialah bulu buret dan bulu kote dalam bahasa Maori.

Kilng beer Kanada, Hell's Basement, yang disebut New Zealand Pale Ale Huruhuru. Kedai kulit di ibu negara New Zealand, Wellington, memberikan nama Huru Huru pada  kedainya.

"Sebilangan orang menyebutnya penghargaan, saya menyebutnya dengan makna tepat," kata  personaliti TV Te Hamua Nikora di Facebook, setelah menjelaskan bahawa kebanyakan Māori akan menggunakan kata "huruhuru" sebagai rujukan pada bulu buret.


NAK TANYA

AMIN

DIMANA

SELALU

HURU HURU

DITEMUI

KAH KAH KAH

JAWABNYA

TERLEKAT 

CELAH  GIGI

TEPI BIBIR

KAH KAH KAH

WARGA SRI LANKA SEDAR BAHAYA CHINA MERAH

WARGA

SRI LANKA

SEDAR BAHAYA

CHINA MERAH

KOMENTAR TUKAR TIUB

KOMENTAR

GUANG ENG  HARI INI
DI HADAPAKAN
KE MAHKAMAH

SETIAUSAHA POLITIK MAT SABU
BEBERAPA MINGGU DAHULU
DITANGKAP DAN DITAHAN
OLEH SPRM

SEMUA KES
BELUM DIBUKTIKAN
BERSALAH

KITA TIDAK 
MENUDUH MEREKA
BERSALAH
ATAU
TIDAK BERSALAH

APA YANG TUKAR TIUB
TIMBULKAN DISINI IALAJ
SEMUA INI ADALAH
PUNCA 
DARI KEGILAAN 
ANWAR IBRAHIM 
NAK JADI PERDANA MENTERI

KEGILAAN INI
MENGAKIBATKAN JATUH
 KERAJAAN
PAKATAN HARAPAN
DIIKUIT DENGAN
RUNTUHNYA KUASA
PAKATAN HARAPAN
DI KEDAH
DI MELAKA
DI JOHOR

SABAH PADA KETIKA INI
DIPAKSA
MEMBUAT PILIHANRAYA NEGERI

KEGILAAN NAK JADI PM
MEBUKA HURU HARA
KEPADA  NEGARA

PAGI INI
 LIM GUAN ENG
DIDAKWA

MUNGKIN ESOK LUSA
AKAN DATANG
 MAT SABU 
PULA AKAN DIDAKWA

JUSTERU 
MENYESAL SEKARANG
SEDAR SEKARANG
KENA TIPU OLEH ANWAR
TAK ADA GUNA

BERGERAK  WAJIB BERGERKA
MEMIMPIN TERUS MEMIMPIN
KINI 
TIDAK ADA PILIHAN
MELAINKAN
KETEPIKAN
SOSOK YANG BAWA MASALAH
TINGALKAN ANWAR IBRAHIM
DALAM PKR 
MAKIN RAMAI YB
YANG SEDANG MENUNGGU
UNTUK  BERSAMA
DAP DAN AMANAH

SEMUA WAJIB
 KEMBALI KEPADA
IDEA ASAL
PENUBUHAN
KERAJAAN PERPADUAN
YANG TELAH
DISAILANG OLEH ANWAR
DENGAN  TIPU HELAH
DIMANA ANWAR KLIM
YANG DIA ADA JUMLAH
AHLI PARLIEMEN YANG CUKUP
UNTUK MENJADI PM

AMANAH DAN DAP
GUAN ENG DAN MAT SABU
WAJIB
BERGERAK PANTAS
RAKYAT SEDANG MENUNGGU
AMIN

BOLEH MENANG DENGAN SYARAT


SYARAT JELAS

KETEPIKAN

ANWAR 

AMIN


PH Sabah yakin akan menang PRN bersama Warisan

Pakatan Harapan (Sabah) menaruh keyakinan untuk memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Ke-15 pada kali ini.

Keyakinan itu disuarakan oleh Pengerusi PH Sabah,  Christina Liew selepas mempengerusikan mesyuarat dengan pemimpin parti komponennya untuk berbincang persiapan di Ibu Pejabat DAP Sabah kelmarin.
 
Turut hadir ialah Pengerusi DAP Sabah,  Frankie Poon dan Pengerusi AMANAH Sabah Lahirul Latigu.

“Kami telah bersetuju untuk bekerjasama dan yakin akan memenangkan pilihan raya negeri di bawah kepimpinan Ketua Menteri sementara Mohd Shafie Apdal,” kata beliau.

Liew yang juga Ketua PKR Sabah menegaskan sekali lagi bahawa PH tetap memberi sokongan yang tidak berbelah bagi untuk  Mohd Shafie Apdal untuk membentuk dan menerajui pemerintahan seterusnya.

PRN Sabah bakal berlangsung dalam tempoh 60 hari selepas Ketua Menteri Sabah,  Mohd Shafie Apdal mengumumkan pembubaran DUN, 30 Julai lalu bagi menggagalkan cubaan rampasan kuasa.

Sehubungan itu, PRN perlu diadakan sebelum 29 September depan.
 
Pada PRU-14, sebanyak 60 kerusi DUN dipertandingkan tetapi Dewan Rakyat pada Julai tahun lalu meluluskan usul tambahan 13 kerusi DUN Sabah menjadikan jumlah keseluruhan 73 kerusi.


JIKA ANWAR

TAK DIKETEPI

MALAON INI AKAN

BIKIN KACAU

AMIN

CHIRISTINA LIEW

JADI SUSAH

AMIN

JANGAN LUPA

AJEN ANWAR

KENNY YANG

BELOT SOKONG

MUSA 

AMIN

MALAON INI 

HANYA 

IKUT ARAHAN

PEMIMPIN

AMIN