Isnin, 24 Januari 2022

KEPUTUSAN ZAHID DI MAHKAMAH GEROMBOLAN MULA BERGADUH

 


 KEPUTUSAN ZAHID

DI MAHKAMAH

BAWA PERGADUHAN

GEROMBOLAN

AMIN

MINTA BANTUAN BAGINDA QUEEN

 Najib akan mohon Peguam Diraja dari UK untuk rayuan kes SRC

PUTRAJAYA – Najib akan memohon Peguam Diraja dari United Kingdom untuk rayuannya bagi membatalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi kes melibatkan dana SRC International Sdn Bhd di Mahkamah Persekutuan.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Andrin Kamarul berkata peguam utama Najib  Muhammad Shafee Abdullah memaklumkan perkara itu kepada Pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa semasa prosiding dalam talian hari ini. 

“Pembelaan akan menulis surat kepada Mahkamah Persekutuan selewat-lewatnya esok mengenai hasrat untuk memohon Peguam Diraja dari UK untuk menghadiri dan berhujah mengenai rayuan Najib. Mahkamah menetapkan 28 Jan untuk pengurusan kes seterusnya bagi menentukan langkah berikutnya untuk rayuan,” katanya kepad apemberita di sini.

Pelantikan Peguam Diraja itu akan dibuat secara ad-hoc selepas mendapat kebenaran daripada mahkamah Malaysia.

Mahkamah juga menetapkan 15 dan 16 Mac untuk mendengar rayuan Najib untuk mengemukakan bukti baharu.

Pada 7 Dis lepas, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu bagi rayuannya dalam kes SRC dengan memutuskan bahawa Najib gagal memenuhi Seksyen 61 Akta Mahkamah Kehakiman secara kumulatif bahawa bukti baharu diperlukan untuk keadilan dalam kes itu.

Sehari selepas itu, mahkamah sama mengekalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib bagi kesalahan menyeleweng RM42 juta dana SRC.

Hakim Abdul Karim Abdul Jalil, yang mengetuai panel tiga hakim terdiri daripada  Has Zanah Mehat dan  Vazeer Alam Mydin Meera, menolak rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bertarikh 28 Julai 2020.

NAJIB SILAP

BESAR

KAH KAH KAH

NAJIB LUPA

BAGINDA QUEEN

SENGAJA PAKAI

BAJU KUNING

BILA JUMPA

NAJIB

KAH KAH KAH

TAK CUKUP DENGAN

BAJU KUNING

 BUNGA

DLM RUANG TAMU

SEMUA KUNING

KAH KAH KAH

INI  SALEPAS 

DEMO BERSIH

KAH KAH KAH

NAJIB PATUT

MINTA PEGUAM

DARI CHINA MERAH

KHIDMAT PERCUMA DIBAYAR DGN DARAH ORANG MELAYU

 WARNA MERAH

KAH KAH KAH

POLITIK BARU YANG SEHAT

 
Saarani hadir ke majlis wakil rakyat DAP bukti kematangan politik, kata Aziz Bari

TIMBALAN Pengerusi DAP Perak Dr Aziz Bari menyifatkan kehadiran Menteri Besar Perak Saarani Mohamad merasmikan majlis Arena Sukan Aulong anjuran wakil rakyat daripada DAP semalam sebagai pendekatan dan amalan politik baharu di negeri itu.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak itu berkata kesediaan dan pendekatan diamalkan Saarani harus dipuji kerana ia menunjukkan amalan baharu bukan sahaja di negeri ini malah di seluruh negara. 

“Saya mengucapkan tahniah atas ketegasan Menteri Besar Perak kerana mengambil pendekatan politik matang, khususnya kesediaan beliau menghadiri program anjuran pihak pembangkang di Perak.

“Politik baharu dan politik matang amat perlu bagi mengurangkan pergeseran dan perselisihan yang tidak perlu dan melampau. Kebajikan rakyat harus diberikan keutamaan.


“Kita akur bahawa pendekatan yang dipelopori menteri besar itu tidak bertentangan dengan kedudukan dan peranan kerajaan dan pembangkang, khususnya dalam konteks demokrasi Westminster,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam dilapor, Saarani berkata beliau hadir merasmikan Arena Sukan Aulong di Taiping itu atas jemputan Adun Aulong yang juga Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming dan bukannya atas jemputan parti berkenaan. – Bernama, 24 Januari, 2022.

POLITIK BARU

ARAH GARIS

BARU

AMIN

GALANG

 KERJASAMA

UNTUK BAIKI

HUBUNGAN

BANGSA BANGSA

AMIN

ADA APA PADA HARI INI

 


ADA APA

PADA HARI INI ?

AMIN


AKAL DAN BUDI

 Zahid diperintah bela diri 47 kes duit Yayasan Akalbudi

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menetapkan Ahmad Zahid Hamidi untuk membela diri atas semua 47 pertuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi.

Hakim Collin Lawrence Sequerah memutuskan pihak pendakwaan berjaya membuktikan ada kes prima facie terhadap bekas timbalan perdana menteri.

Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk memilih untuk membela diri secara keterangan bersumpah dari tempat saksi. Kaedah pembelaan ini memberi peluang kepada pihak pendakwaan menyoalnya semasa pemeriksaan balas.

Atas permintaan pihak pembelaan, hakim Sequerah menetapkan prosiding membela diri selama 35 hari bermula 26 April hingga 10 November, menggantikan tarikh-tarikh awal antara Mac dan Oktober 2022 yang ditetapkan sebelum ini.

Hakim yang membaca keputusannya berkata Zahid diperintah membela diri selepas mahkamah menilai secara maksimum bukti yang dikemukakan pendakwaan.

Selepas mengemukakan keterangan 99 saksi, pihak pendakwaan menutup kes pada 19 Mac 2020.

Zahid dibicarakan bermula 18 November 2019 atas 12 tuduhan pecah amanah, lapan kes rasuah dan 27 tuduhan mengubah wang haram puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Dalam pertuduhan pecah amanah, Zahid didakwa menggunakan duit Yayasan Akalbudi untuk membayar hutang kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pertuduhan rasuah pula melibatkan dakwaan menerima suapan daripada tiga syarikat semasa beliau jadi menteri dalam negeri untuk membantu mereka mendapatkan kontrak MyEG.

Kes pengubahan wang haram pula melibatkan wang daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.

Zahid yang tiba di mahkamah lebih kurang 9 pagi diiringi ahli keluarga, pemimpin dan penyokongnya. Antara yang hadir termasuk Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan dan setiausaha agung parti Ahmad Maslan.

Zahid dibela barisan peguam diketuai Hisyam Teh Poh Teik sementara pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran.

Perbicaraan sebelum ini terganggu beberapa kali susulan sekatan Covid-19 dan masalah kesihatan Zahid.

Selain 47 pertuduhan yang diperintah untuk bela diri hari ini, Zahid juga berdepan 40 lagi pertuduhan jenayah rasuah melibatkan wang berpuluh-puluh juta ringgit. – 24 Januari, 2022.

ADA AKAL

ADA BUDI

ADA DUIT

BOLEH MARI

KAH KAH KAH

ADA AKAL 

ADA BUDI

DUIT MASUK

POKET SENDIRI

KAH KAH KAH

ZAHID HANYA

SELAMAT JIKA

KERAJAAN 

BERALIH

KHALAS

BIJAK BUKAN KERANA KARIPAP ATAU KERIS

 BIJAK BUKAN 

KERANA KARIPAP

ATAU KERIS

AMIN

BIJAK KERANA

MEREKA DITINDAS

KHALAS

Unknown commented on

 "TIGA KAUM TERBIJAK 

DALAM DUNIA INI"

Satu lagi lagi bangsa adalah melayu versi TT jgn marah kah kah kah

Unknown commented on 

"TIGA KAUM TERBIJAK

 DALAM DUNIA INI"

lgbt bijak mendenya.. keris laga keris .. karipap dengan karipap.. tak ada hasil.. kah kah kah

YB KAKI TIPU - MASAALAHNYA KENAPA BENAR DIRI KENA TIPU

 SATU MALAYSIA

TAHU YB KAKI TIPU

AMIN

KENAPA BERI DIRI

KENA TIPU?

AMIN

Unknown commented on

 "YANG BAIK YANG JAHAT

 YANG HODOH"

Why Bee Why Bee mula jadi baik baik belaka, turun melawat turun bagi bantuan, turun santun rakyat, apa yang berlaku, adakah pilihanraya bakal tiba? Memang lah nak sampai Raya semua turun cari undi, selepas menang akan hilang balik, mana mana why Bee yang selalu jumpa bagi undi, yang duduk KL, yang duduk jauh jauh walau jadi Munke EXCO ker semua bagi buang Laut, tak guna why Bee di KL kalau kawasan banjir pun tak turun, boleh lah kita ingat atau akan lupa jika dapat beras Minyak Milo ??? Kah kah kah bukan apa why Bee pun main saham, dapat gaji elaun lain selama 5 tahun free saja, mereka buang lah sedikit Wang untuk atur balik, dapat peruntukan pun sendiri sapu dulu, yang balance balance tu bagi anak buah kroni tukang pack tukang kerja upahan kah kab so selalu ingat ingatan ok

YANG HODOH DAN JAHAT

 


YANG HODOH

DAN JAHAT

AMINpanglimo potaseh commented on 

"YANG BAIK YANG JAHAT

 YANG HODOH"

Der Gud, Der Bat & Der Aglee ..kita kaum Melayu ada Yang Lurus Bendul, Yang Penyamun dan Yang Bodoh Alang ..


HIDUP LEPAS MATI

 HIDUP LEPAS

MATI

AMIN

Unknown commented on

 "WARGA KELANTAN AKAN

DAPAT AIR TANPA KARAT"

Syukur Amin, seluruh warga Kelantan menadah tangan nak masuk syurga, dapat awek cun ketat, selepas mati, sekarang air karat pun gapo ada, kah kah kah no hal men yang penting selepas mati kena hidup mewah dinsyurga Amin

ZAHID AKAN DIBICARAKAN

 


ZAHID AKAN

DIBICARAKAN

AMIN

MELEDAK SAKEPING BURIT

 


MELEDAK 

SAKEPING BURIT

AMIN

Unknown commented on 

"RIWAYAT KELUARGA

 MAT CEKAI"

Seronok baca hikayat mat cekai. Baru sekarang tau 14 juta damage untuk sekeping buret. Agaknya itu bibir buret terbuat dari emas bijik kelintit dari permata delima puting tetek dari yaqut dan marjan. Sekali zakar menusuk kedalam faraj ibarat terbuai di langit yang ke delapan.. mahal betul harga buret mainan orang besar besar. Lau buret tantuya berapa agaknya harga termasuk nyawa tuan dia

BULATAN SUURGA - TAK CUBA TAK SAMPAI KE SYURGA

 
BULATAN SYURGA

AMIN

TAK CUBA TAK 

SAMPAI KE SYURGA

KHALAS

herman adnan commented on 

"AIR BURIT LAGI DI MINUM"

SHAM RAIS... ambo nok royat ko mung Satu Rahasia.... RIMMING adalah aktiviti syurgawi....nikmat giler wooo....Kau jilat slow-slow kat Jambatan di antara lubang jubur tahik dan lubang burit.....PERGHHHHHHHHHHHHHH doniya ini ana yang punya ☕

HARGA MAKANAN NAIK LAGI

 


 HARGA BAHAN

MAKANAN

NAIK LAGI

AMIN

Unknown commented on 

"YANG BAIK YANG JAHAT

 YANG HODOH"

Harga kacang buncis 20 sekilo, cili merah 17 sekilo, cili hijau 14 sekilo, sawi 6 sekilo, entah Kangkung harga berapa kena tanya penasihat Najiba, kah kah apa pun gst nak kena semulajadi dah na8k harga masa sst kemudia masuk gst hebat lah Malaysia, tapi apa berlaku pun majoriti orang Kita senyap akur biasa biasa saja amin


RAJIN RAJIN MEMBACA BUKU

 BRO

RAJIN RAJIN 

MEMBACA BUKU

AMIN

Yeop sepet commented on

 "BUNG KARNO"

Karno nie orang jahat,retorik je,mantat sana sini.byk orang indon mati disebabkan dia. Nie cth ketaksuban yg Kita kene jauhkan,skg ada pd penyokong Anwar berahim.

SASPEK MELARIKAN DIRI

  TAHNIAH DAPAT

TANGKAP DADAH

AMIN

TANGKAP DADAH

NAK BUAT APA?

AMIN

TOKAN DADAH

SAPA  ? 

TOKAN LEBIH 

PENTING 

DARI DADAH

AMIN

SELALU KITA BACA

SASPEK BERJAYA

MELARIKAN DIRI

AMIN

SASPEK INI MACAM

ADA PAKAI ILMU

JENG JENG  JENG

ILMU APA ?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KHALAS

HANYA JALAN RAYA AKAN UBAH PILIHAN RAYA

 
Demonstrasi ancam keabsahan kerajaan, kata penganalisis

PUTRAJAYA tidak boleh menganggap perhimpunan jalanan yang diketuai oleh belia tidak penting kerana ia mungkin mencetuskan gelombang besar yang mengancam keabsahan kerajaan, kata penganalisis politik dan masyarakat awam.

Merujuk kepada protes #TangkapAzamBaki yang diadakan pada Sabtu lepas mereka berkata walaupun peratusan yang keluar kecil, protes itu menunjukkan orang ramai khususnya belia tidak berpuas hati dengan tadbir urus negara.

Kehadiran polis yang ramai dan penutupan banyak jalan serta stesen LRT tidak menghalang perhimpunan itu dilakukan adalah bukti kemahuan mereka untuk berdiri teguh, kata mereka.

Bagaimanapun yang lain berpendapat tidak ada perhimpunan yang akan membuatkan Putrajaya merombak gaya tadbir urus semasa atau menangani rasuah secara berterusan.

Pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata protes itu tidak boleh dianggap tidak penting.

“Kebimbangan terhadap tadbir urus yang buruk adalah benar-benar berlaku.

“Perhimpunan ini sangat kuat dalam mencetuskan gelombang besar yang boleh mengancam keabsahan kerajaan dan institusinya.

“Walaupun semua usaha polis untuk menghentikan perhimpunan, hakikatnya mereka berhimpun seperti yang dirancang menunjukkan terdapat desakan kuat dalam kalangan belia yang berani untuk menyuarakan rungutan mereka secara terbuka,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Perhimpunan #TangkapAzamBaki dianjurkan oleh kumpulan masyarakat sivil dan sayap Pemuda beberapa parti pembangkang susulan kontroversi yang melanda Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Penunjuk perasaan menuntut penahanan ketua pesuruhjaya berkenaan berikutan dakwaan pembelian berjuta-juta saham pada 2015 dan 2016.

Perhimpunan bermula pada jam 11 pagi dan berakhir pada jam 12.45 tengahari dengan ratusan peserta berkumpul di Stesen LRT Bangsar.

Tahun lepas kumpulan belia Sekretariat Solidariti Rakyat menganjurkan empat perhimpunan jalanan bagi menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap kerajaan.

Perhimpunan yang pertama ialah #BenderaHitam yang dilaksanakan pada 3 Julai di mana rakyat Malaysia diseru memuat naik gambar mereka mengibarkan bendera hitam di rangkaian media sosial sebagai tanda tidak puas hati terhadap kerajaan Perikatan Nasional di bawah pimpinan bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin.

Ini diikuti dengan protes kecil #Lawan di Dataran Merdeka pada 17 Julai, konvoi kenderaan bendera hitam pada 14 Julai dan protes #Lawan dengan skala yang lebih besar di Dataran Merdeka pada 31 Julai.

Pada acara ini hitam adalah warna simbolik mereka begitu juga dengan tanda pagar Kerajaan Gagal.

Pada 19 Ogos kumpulan itu mengadakan program nyalaan lilin untuk mangsa Covid-19 yang berakhir dengan penahanan beberapa peserta. – 24 Januari, 2022.

HANYA 

JALAN RAYA

AKAN UBAH

PILIHAN RAYA

AMIN

INI TERBUKTI

DALAM PRU14

AMIN

LAGI BESAR

DEMO 

LAGI BESAR

 UNDI DAPAT

AMIN

LAGI BESAR 

DEMO

LAGI SUSUT

SOKONGAN

 GEROMBOLAN

KHALAS

AIR BURIT LAGI DI MINUM

 AIR BURIT

LAGI DIMINUM

INKAN PULA

AIR RIMMING

AMIN

Unknown commented on

 "AMOI OK

 AWEK OK"

Cantik awek ni… mintak maap bnyak banyak2 kalau terkasa dan harapan gwa terlalu tinggi agar awek ni pandai bersuci lepas buang air kecik hurmm…

TIGA KAUM TERBIJAK DALAM DUNIA INI

 


TIGA KAUM 

TERBIJAK

DALAM DUNIA INI

AMIN

KAUM YAHUDI

KAUM KIRI

KAUM LGBT

KHALAS 

Unknown commented on

 "BESAR KECIK DEMO - YANG PENTING BUDAYA DEMO"

Bung Karno berikan aku 10 belia akan ku guncang doonia.. AMIN Bang Non satu Anwar tombang 1000 Anwar akan bangkit lawan..AMIN 1000 lgbt yang bangkit tombang Malaysia.. KHALAS.. kah kah kah...

PERANG PECAH DI EROPAH ? ALIH PANDANGAN DARI DARURAT CUACA

 

PERANG  PECAH

DI EROPAH ?

AMIN

ALIH PANDANGAN

DARI AGENDA

DARURAT CUACA

AMIN

UMNO TINAI PAS - BAIK UNTUK NEGARA

 


UMNO TIBAI PAS

BAIK UNTUK

RAKYAT MALAYSIA

AMIN 

Unknown commented on

 "LEPAS JOHOR KEDAH

 LEPAS TU PERAK"

Ayat "POWER" dari Datuk Nur Jazlan: "UMNO Johor tak perlukan PAS lagi, apa kekuatan yang PAS miliki untuk UMNO bergantung"

ZAHID - ADA KES UNTUK DI BICARAKAN

 Zahid dipanggil bela diri 47 kes duit Yayasan Akalbudi

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur menetapkan Ahmad Zahid Hamidi untuk membela diri atas semua 47 pertuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi.

Hakim Collin Lawrence Sequerah memutuskan pihak pendakwaan berjaya membuktikan ada kes terhadap bekas timbalan perdana menteri untuk beliau membela diri.

Zahid dibicarakan bermula 18 November 2019 atas 12 tuduhan pecah amanah, lapan kes rasuah dan 27 tuduhan mengubah wang haram puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Selepas mengemukakan keterangan 99 saksi, pihak pendakwaan menutup kes pada 19 Mac 2020. – 24 Januari, 2022.

SEBELUM JATUH

HUKUM AKAN

ADA PRU 15

AMIN

GEROMBOLAN

MENANG BESAR

SEMUA AKAN

BERUBAH

AMIN

 MASANYA DAH

SAMPAI UNTUK

MAENGGALANG

UNITED FRONT BARU

AMIN

SATU AGENDA SAJA

HALANG PENCURI

KEMBALI BEKUASA

KHALAS

AMIN