Sabtu, 24 Oktober 2015

MATI MENUNGGU


KERAJAAN

TELAH GAGAL

MANA NGO

ALAM SEKITAR
 

Kesan asap beracun Indonesia atasi manfaat pertanian, kata saintis


Asap yang disebabkan kebakaran hutan di Indonesia merupakan campuran gas yang mengandungi beberapa jenis racun, terdiri daripada sianida dan juga ammonia, menurut ahli sains yang membuat kajian terhadap jerebu itu di Palangka Raya, Indonesia.
Begitu juga, kesan daripada kebakaran itu, dahulunya berfungsi membersihkan tanah untuk tujuan pertanian, terhadap kesihatan dan biodiversiti, mengatasi manfaat membuka lebih banyak tanah untuk kerja penanaman, kata seorang saintis dengan Pusat Penyelidikan Perhutanan Antarabangsa (Cifor).
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kesan-asap-beracun-indonesa-atasi-manfaat-pertanian-kata-saintis#sthash.km4JHJXT.dpufRAMAI WARGA

MULA ALAMI

GELISAH

RESAH BATUK

DEMAN

MENUNGGU

UDARA BERSIH

-------------

BERITA GEMPAR
13 ketua cawangan Umno 

Negeri Sembilan

 gesa Najib letak jawatan parti13 Negri Sembilan Umno 

branch chiefs

 urge Najib to step down


----------

ADA SOTONG DI PORT DICKSON


SEMUA MULA

DTELOK


KEMANG


DPORT

DiCKSON 

13 ketua cawangan Umno Negeri Sembilan gesa Najib letak jawatan parti


Tiga belas ketua cawangan Umno dari Telok Kemang, Negeri Sembilan hari ini mengisytiharkan hilang keyakinan terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Razak dan menggesa beliau meletak jawatan sebagai presiden parti bagi memulihkan kredibiliti Umno sebelum pilihan raya umum akan datang.
Di bawah pimpinan ketua cawangan Umno dari Taman TKK, Kamarul Aznan Habibur Rahman, mereka berkata, tiba masanya parti itu menerima perubahan dan ia perlu bermula dari presiden, Najib yang juga perdana menteri.
"Kami berpendapat, lebih baik presiden meletak jawatan supaya Umno tidak akan menjadi mangsa dan dihukum oleh pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
"Kebimbangan utama kami ialah, kita perlu mempunyai pemimpin yang kuat untuk mengemudi Umno pada pilihan raya umum akan datang.
"Kami tidak yakin keadaan hari ini akan membawa sebarang kesan positif pada PRU14," kata Kamarul pada satu sidang media di Port Dickson hari ini.
Malaysia dijangka menghadapi PRU14 pada pertengahan 2018. – 24 Oktober, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/13-ketua-cawangan-umno-negeri-sembilan-gesa-najib-letak-jawatan-parti#sthash.2mWGl29s.dpuf

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
ini sejarah
ini betul betul sejarah
sejarah telok kemang
sejarah port dickson

LU TAK TAHU

LU GI MATILAH


-------------

CARI DERMA LAGI
CARi DERMA

TOK ARABUniversiti awam tersepit lepas belanjawan?


Kementerian Pengajian Tinggi menyaksikan pemotongan peruntukan besar bawah belanjawan 2016.
Menurut Jangkaan Perbelanjaan Persekutuan, peruntukan untuk kementerian itu akan dipotong sebanyak RM2.4 bilion.

KAH KAH KAH
bujet kurang 2.4 bilion
najib dpt derma 2.6 bilion
pelik melik
macam di susun susun
macam diatur atur
kah kah kah

REMBAT LAGI-------------

MANA HILANG NGO ALAM SEKITAR?


MANA NGO


ALAM SEKITAR

NGO SAHABAT

ALAM

MANA DiA

GREENPEACE

KOMENTAR
ketika ini  kemana
hilangnya ngo alam sekitar
inilah masa untuk bangun
inilah masa  berjuang
masa untuk beri khidmat
pada orang ramai

nama selalu didengar
tapi kenapa sekarang
senyap?


Jerebu: 27 kawasan 'tidak sihat'

Sebanyak 27 kawasan kekal merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat setakat 9 pagi ini.
Menurut portal Jabatan Alam Sekitar, kawasan yang merekodkan bacaan tertinggi ialah Pasir Gudang (154), diikuti Kota Tinggi (147); Pelabuhan Klang (140); Larkin Lama dan Shah Alam (masing-masing 137); Kuala Selangor (127); Putrajaya (126); Banting dan Bandaraya Melaka (masing-masing 125); Bukit Rambai (124); dan Petaling Jaya (123).
Kawasan lain yang terlibat ialah Seremban (122); Nilai dan Cheras, Kuala Lumpur (masing-masing 117); Port Dickson (116); Tanjung Malim (115); USM (113); Kangar, Muar dan Bakar Arang, Alor Setar (masing-masing 111); Langkawi dan Seberang Jaya (masing-masing 110); SMK Tanjung Chat, Kota Baharu (108); Alor Setar (105); SK Jalan Pegoh, Ipoh (102); dan Seri Manjung (101).

Perai pula kini berada pada paras sederhana (IPU 100) berbanding tidak sihat (120) malam tadi.
Kawasan yang turut mencatatkan bacaan IPU sederhana ialah Samarahan (100); Jalan Tasek, Ipoh dan Kuching (masing-masing 96); Sri Aman (94); Kg Air Putih, Taiping (89); Kuala Terengganu (88); Balok Baru, Kuantan (84); Jerantut (83); Tawau (82); Kemaman (79); Sibu (78); Sarikei (72); Kapit (71); Bintulu (69); Indera Mahkota dan Paka(masing-masing 68); Miri (64); Sandakan (61); Keningau (58); ILP Miri (56) dan Kota Kinabalu (53).
Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategori sebagai baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (bahaya).
Orang ramai boleh merujuk portal http://apims.doe.gov.my untuk mengetahui bacaan IPU semasa.

WARGA TELAH

LET
iH KECEWA

H
iDUP DALAM

BAHAYA
!


----------------