Isnin, 11 Disember 2023

DARI KL KE BINTULU


DARI KL

KE  BINTULU

AMIN

PROJEK ABIM TERANGGANU GAGAL ?
Percubaan 'tebuk atap' akan gagal, kata Anwar


ANWAR Ibrahim berkata percubaan terdesak pembangkang untuk langkah ‘tebuk atap’ tidak akan berjaya kerana kerajaan perpaduan yang diterajui 18 parti komponen mempunyai ‘bumbung yang konkrit’.

Sepanjang setahun menerajui kerajaan, perdana menteri mengakui tidak pernah sekalipun berlaku pertelagahan disebabkan perbezaan dasar parti masing-masing.

“Bumbung kita bumbung konkrit. Sekarang ini di Putrajaya tidak ada tebuk atap.

“Percubaan tebuk atap ni, ada yang kata Ogos tetapi saya fikir kita ada kekuatan. Saya dalam Jemaah Menteri belum ada sekalipun pertelagahan atas nama perbezaan parti, perbezaan pendapat masing-masing ada,” katanya pada sesi dialog majlis perasmian penutupan program Setahun Bersama Kerajaan Madani.

Sementara itu, perdana menteri berkata pandangan masyarakat beliau bekerja sendirian untuk menguruskan negara tidak benar dan ia satu persepsi yang perlu diubah.

WOIT

PROJEK HADI

MASIH ADA LAGI ?

KAH KAH KAH

LEPAS DR SAM

MENANG MAKIN

KUAT BUNYINYA

SAMPAI PMX 

SENDIRI KENA

KLIM RUMAH

ADA  ATAP BATU

KAH KAH KAH

KHALAS 

CUKONG NAIK TOCANGTi Lian Ker pertikaikan hak istimewa kaum Melayu – Puad

KUALA LUMPUR – Kenyataan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker yang mempertikaikan penganjuran Kongres Ekonomi Bumiputera pada Januari depan didakwa menyinggung orang Melayu, apatah lagi ada unsur perkauman dan menghasut.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO,  Mohd Puad Zakarshi turut mendakwa Lian Ker biadap kerana menuduh biasiswa, syarikat milik kerajaan (GLC), penjawat awam dan kontrak dimonopoli oleh Melayu.

“Dia mempertikaikan hak istimewa kaum Melayu.  Apa muslihat dia mempersoal hak orang Melayu untuk maju.

“Apakah Tian Lian Ker menafikan pihak lain termasuk NGO Cina turut menganjur kongres, seminar, forum dan bengkel berulang kali?,” soal Puad.

Puad berkata, kenyataan Lian Ker itu bernada orang kecewa selepas kalah jawatan Naib Presiden MCA di pemilihan lepas.

Mengulas lanjut, Puad berkata, sejak Kongres Ekonomi Bumiputra yang pertama pada tahun 1965, sudah tiga kali Kongres diadakan.

“Adakah tiga kali kongres dalam tempoh 58 tahun dianggap sia-sia dan mana logik satu kali kongres boleh menyelesaikan masalah selama lamanya. Kenapa cetek pemikiran ahli dewan “The Upper House” ini?,” katanya yang menempelak kenyataan Lian Ker.

Lian Ker ketika membahaskan Belanjawan 2024 di Dewan Negara meminta kerajaan tidak meneruskan program berkenaan sebaliknya menganjurkan kongres ekonomi yang menguntungkan keseluruhan rakyat.

Bekas Naib Presiden MCA itu berkata, sudah tiba masa Kongres Ekonomi Bumiputera tidak lagi dibuat bagi meraih keuntungan politik atau dijadikan sebagai platform pihak oportunis mengambil kesempatan.

Kata beliau, ia bukan langkah untuk menidakkan hak orang Melayu tetapi setelah lebih 50 tahun, negara masih lagi mengadakan majlis Kongres Ekonomi Bumiputera bersiri-siri yang gagal mencapai matlamat.

Namun, kata Puad, apabila diadakan tiga kali kongres dalam tempoh 58 tahun bukan bermakna kongres itu gagal sebaliknya ada dua tujuan kenapa kongres dibuat cara bersiri.

Pertama penambahbaikan kepada institusi yang lahir daripada kongres tersebut. Kongres Pertama 1965 melahirkan Majlis Amanah Rakyat (Mara). Mara kemudian melahirkan Institut Teknologi Mara (ITM) yang kemudian melahirkan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Kedua kongres itu boleh memikirkan apa lagi institusi baru orang Melayu yang boleh diwujudkan untuk memantapkan lagi agenda Melayu.

Di Kongres Ekonomi Bumiputra ketiga, ada cadangan wakaf diurus secara profesional untuk memperkasakan ekonomi Bumiputra dan lahir Wakaf Annur KPJ dan ia amat berjaya.

“Ini pertanyaan mudah untuk Ti Lian Ker. Apakah dengan satu seminar pelaburan dalam tempoh 66 tahun negara merdeka maka isu FDI telah selesai?,” tanya Puad lagi. 


APABILA 

PERDANA MENTERI

BUKAN DARI

PARTI MELAYU

MAKA CUKONG

NAIK TOCANG

AMIN

INI BAHAYA BESAR

KERANA SEKARANG

 ADA

1.2 JUTA CHINA

DAH LESAP TAK

PULANG

 KE NEGARA ASAL

AMIN

LAGI PINTU DIBUKA BERJUTA LAGI

AKAN MASUK

AMN

APAKAH  

BANI MELAYU

 TAK SEDAR

AMIN

KHALAS 

SAPA ORANG KAYA INI ?Paris Ritz finds missing €750,000 ring in vacuum cleaner bag

Hotel dispels rumours of a targeted heist or an opportunistic theft with a more mundane reality


Paris Ritz mendapati cincin €750,000 hilang dalam beg pembersih vakum

Hotel menepis khabar angin tentang rompakan yang disasarkan atau kecurian oportunistik dengan realiti yang lebih duniawi


Soalan-soalan itu mula berpusing sejurus selepas polis dimaklumkan bahawa cincin €750,000 (£644,000) telah hilang dari hotel Ritz di Paris. Adakah ia satu rompakan yang dirancang dengan teliti dan disasarkan? Tindakan cuai? Atau sekadar sapuan pantas, dilakukan apabila peluang itu muncul?


Dua hari selepas tetamu Malaysia di hotel melaporkan cincin berlian yang hilang kepada polis, hotel itu menawarkan jawapan, walaupun kurang menarik daripada banyak teori yang telah diedarkan dalam talian: pihak hotel berkata pihak keselamatan telah menemui cincin itu di dalam beg hampagas. lebih bersih.


Akhbar Le Parisien membayangkan bahawa kemasukan itu tidak mencukupi untuk menghilangkan semua keraguan tentang apa yang berlaku, tetapi hotel itu berkata pelanggannya gembira dengan berita itu.
WOIT

SAPA ORANG

KAYA RAYA 

DARI MALAYSIA

PAKAI CINCIN

HARGA BERJUTA

AMIN

PASTI BUKAN

ROSMAH

AMIN

WOW

KAYA BETUL

CINCIN SAJE

BERJUTA RINGGIT

DUIT DALAM BANK

ADA BERAPA 

AGAKNYA?

AMIN

KHALAS 

CUKONG TUNJUK KUASA EKONOMI
Lian Ker, jangan terdesak risau nanti tersedak – Wan Rosdy

KUANTAN – ”Jangan nampak terlalu terdesak, risau nanti tersedak”.

Itu pesanan Naib Presiden UMNO,  Wan Rosdy Wan Ismail kepada Ti Lian Ker supaya tidak cuba memercikkan api perkauman dalam melibatkan isu 3R (kaum, agama dan institusi raja).

”Saya meneliti ucapan-ucapan yang disampaikan oleh Senator Ti Lian Ker akhir-akhir ini macam sengaja cari masalah. Tidak pasti sama ada luka masih berdarah melihat keakraban Kerajaan Perpaduan atau sengaja nak cari nama atau publisiti di hujung nyawa politik beliau.

”Kunci terhadap Malaysia yang lebih berpadu dan harmoni adalah orang Melayu harus kuat dan stabil baik dari sudut politik mahupun ekonomi,” katanya dalam kenyataan semalam.

Menurut Menteri Besar Pahang itu, sejarah telah membuktikan jika agenda Melayu dan kepentingan Melayu terkebelakang maka kestabilan sosiopolitik dan sosioekonomi negara juga turut akan terjejas keseluruhannya.

”Mundur Melayu, mundur jua negara.  Jadi, apa masalah kalau ada kongres yang membincangkan soal ekonomi orang Melayu?

”Ini untuk kepentingan nasional dan nikmatnya akan turut dikongsi oleh kaum-kaum lain, seperti yang dinikmati sekarang,” ujarnya.

Paling mustrahak, tegas Wan Rosdy, tidak ada halangan untuk mana-mana kaum pun di bumi Malaysia ini mengadakan kongres seperti itu.

Masyarakat Cina sebagai contoh, mempunyai banyak kongres dan perbincangan yang diadakan melalui pelbagai persatuan dan NGO yang berasaskan ekonomi dan ia tidak langsung dijadikan isu.

”Malah saya sebagai Menteri Besar Pahang juga ada beri sumbangan khas kerajaan negeri kepada persatuan-persatuan ini. Jangan cuba percik api perkauman dalam agenda yang melibatkan 3R,” katanya.

Terdahulu ucapan Lian Ker ketika membahaskan Belanjawan 2024 di Dewan Negara yang meminta kerajaan tidak meneruskan program Kongres Ekonomi Bumiputera sebaliknya menganjurkan kongres ekonomi yang menguntungkan keseluruhan rakyat.

Bekas Naib Presiden MCA itu berkata, sudah tiba masa kongres itu tidak ‘ditunggang bagi meraih keuntungan politik’ atau dijadikan sebagai platform pihak oportunis mengambil kesempatan.

Beliau yang juga bekas Timbalan Menteri Belia Dan Sukan mengatakan negara masih lagi mengadakan kongres secara bersiri namun gagal mencapai matlamat setelah lebih 50 tahun. – 

CUKONG TUNJUK

POWER BOLEH

HALANG MELAYU

DARI BINCANG HAL

EKONOMI MELAYU

AMIN

PASAL APA 

MELAYU NAK

MILIKI 30 % EKONOMI

WAL HAL MELAYU

60% MAJORITI

NEGARA INI

AMIN

YANG DULUNYA

SEBELUM CHINA

DATANG NAMANYA

TANAH MELAYU

AMIN

KHALAS

KENYATAAN JUJUR
Akar umbi Amanah, BN masih belum serasi
IPOH – Ahli Parti Amanah Negara (Amanah) dan Barisan Nasional (BN) khususnya di peringkat akar umbi dilihat masih ‘malu-malu kucing’ kerana masih belum dapat menyesuaikan diri antara satu sama lain.

Naib Presiden Amanah,  Mujahid Yusof Rawa berkata, walaupun kedua-dua parti sudah menjalinkan kerjasama di bawah Kerajaan Perpaduan selama setahun namun keserasian di peringkat akar umbi tidak seperti hubungan baik yang terjalin di peringkat atasan.


“Memang terdapat sedikit jurang dilihat di peringkat akar umbi namun kita di peringkat atasan mempunyai hubungan baik.

“Jadi, kita perlu beri ruang dan masa (peringkat kar umbi) supaya mereka mendapat keserasian,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan perasmian Konvensyen Amanah Perak Kali Kelapan di hotel Tower Regency di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Amanah Perak,  Asmuni Awi; Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Chang Lih Kang; Bendahari DAP Perak, Howard Lee Chuan How dan Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Perak, Aminuddin Md Hanafiah.

Sementara itu, Mujahid berkata, satu konvensyen akan diadakan pada 28 Disember ini melibatkan keseluruhan jentera Kerajaan Perpaduan namun lokasinya masih belum ditetapkan.

“Majlis konvensyen itu akan diadakan pada 28 Disember ini bersama seluruh jentera perpaduan, BN, PH dan ia akan diumumkan secara rasmi dalam masa terdekat,” ujar Pengerusi PH Perak. –

WOIT

PAYAH SUSAH

SULIT UNTUK

SOSOK JUJUR

BERSAMA SEKATIL

DENGAN PENYAMUN

KAH KAH KAH

KEPALA RASUAH

MASIH JADI 

KEPALA NEGARA

AMIN

MAIN BONTOT

BOLEH DITERIMA

TAPI MENCURI

DUIT RAKYAT 

SUSAH DI TERIMA

AMIN

KHALAS


JANJI 

HUJAN LEBAT TURUNHUJAN 

LEBAT TURUN

JAM 5.10 PETANG 
TAK TAK MELIHAT AWAN HITAM
GURUH DAN KILAT
TAK TAK TAKUT

INI 10 MINIT SEBELUM
HUJAN LEBAT TURUN

LAPORAN  KAJI CUACA KATA
HUJAN LEBAT PETIR KILAT 
AKAN SAMPAI HARI KHAMIS 
AMIN


 

HAMAS MASIH BERUPAYA MELAWAN
HAMAS MASIH

 BERUPAYA

BEDIL MUSNAH

44 KERETA KEBAL

KERETA PRISAI ZIONIS

KHALAS 

DASAR EKONOMI MELAYU


NILAI KEMBALI

DASAR EKONOMI

MELAYU

KHALAS

Unknown commented on
 "CUKONG LAWAN MELAYU"

Ambik lah 100 peratus pun akan sampai tangan anak beranak dunia golongan kaum kerabatku kayangan saja lah, miskin kita bagi bantuan RM 100, yang kaya terus kita bela pendatang asing haram dijaga supaya buruh murah kah kah kah senang saja kanUnknown commented on 
"CUKONG LAWAN MELAYU"

Ini lah cara pecah belah rakyat ikut kaum agama, timbul kan satu isu kaum agama bangsa sekolah ekonomi apa saja bagi mereka bergaduh, kita pulak senang mencuri merasuah komisen songlap itulah cara budaya pemerintahan United Gerombolan Sdn Bhd, asalnya dahulu sampailah sekarang sama MO kah kah kah, siapa tak pandai lagi tak patut jadi rakyat taraf warganegara kah kah kah


 

ZAMAN SEKOLAH


ZAMAN SEKOLAH

BEREHAT PERGI

KE TUCK SHOP

AMIN


 

ZAMN DEWASA

BEREHAT PERGI

KE FUCK SHOP

KAH KAH KAH

AMIN 


LAPORAN DARI MEDAN TEMPUR


LAPORAN DARI

MEDAN TEMPUR

HINGGA SABTU

KELMARIN

KHALAS

YA AMPOOON !!!


Agong baharu ikrar perangi rasuah

SULTAN Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar yang akan menjadi Yang di-Pertuan Agong seterusnya berikrar untuk memerangi rasuah apabila baginda secara rasmi mengambil alih takhta pada 2024.

Dalam temu bual dengan Straits Times Singapura, baginda bertitah akan memburu perasuah.

Beliau juga mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diletakkan di bawah pengawasannya.

“Anda tahu, orang ramai menyumbang ratusan juta sebelum pilihan raya. Bagaimana anda membayar mereka kembali? Memberi mereka projek mega. Itu tidak akan berlaku apabila saya berada di sana. Sayang sekali, siapa yang meminta anda memberi?” jelasnya merujuk kepada sogokan.

“Daripada moyang saya, kami adalah pemburu yang hebat. Saya pastikan apabila saya pergi memburu, saya membawa balik permainan yang bagus. Tetapi apabila saya di KL, ia adalah hutan konkrit, jadi apa yang saya buru? Saya akan memburu semua orang yang korup. Saya pastikan saya membawa hasil.

“Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sepatutnya melaporkan terus kepada Agong bukannya kepada Parlimen seperti yang dilakukan sekarang,” katanya dipetik sebagai berkata.

Sultan Ibrahim juga mahu pelantikan kehakiman dipisahkan daripada eksekutif dan kekal bebas.

“Hakim dilantik oleh raja atas nasihat perdana menteri selepas panel pelantikan mencadangkan calon.

“Kami hanya mendapat senarai itu (dari Pejabat Perdana Menteri) semasa Majlis Raja-Raja. Mengapa anda tidak memberikan nama itu (kepada kami) sebelum anda melantik?,” katanya.

Pada Oktober, Sultan Ibrahim bertitah mengingatkan penjawat awam di negeri ini daripada peringkat bawahan hingga ke atasan supaya hidup dalam kadar mengikut kemampuan sendiri.

Baginda bertitah peringatan itu adalah bagi mengelakkan penjawat awam di negeri ini terbabit dalam rasuah.

Baginda bertitah semua penjawat awam hendaklah mengisytiharkan harta setiap tahun kerana ia satu daripada cara untuk mencegah pemilikan harta luar biasa.

“Pada masa sama kerajaan boleh mengkaji gaji segelintir kakitangan awam yang terlalu rendah kerana ini juga boleh menjadi faktor tekanan hidup, terutama di bandar-bandar besar,” titah baginda kepada Royal Press Office menerusi hantaran di Facebook rasmi Sultan Ibrahim. – 10 Disember, 2023.

YA AMPOOON

YA MAULANA

INI MENARIK

AMIN

APAKAH AKAN

ADA LEMBAGA

DI RAJA BARU

UNTUK LAWAN

RASUAH

AMIN

APAKAH INI

BERMAKNA

ZAHID AKAN 

DIDAKWA KEMBALI

AMIN

APAKAH KITA

AKAN LIHAT

ROSMAH & ISA

MASUK JIL 2024

AMIN

APAKAH INI

BERMAKNA NAJIB

TERUS DIKAJANG

AMIN

KHALAS